Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [375] 5. கபோதஜாதகவண்ணனா

    [375] 5. Kapotajātakavaṇṇanā

    இதா³னி கொ²ம்ஹீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் லோலபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. லோலவத்து² அனேகஸோ வித்தா²ரிதமேவ. தங் பன ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு², லோலோ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ந கோ² பி⁴க்கு² இதா³னேவ, புப்³பே³பி த்வங் லோலோஸி, லோலதாய பன ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Idāni khomhīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ lolabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Lolavatthu anekaso vitthāritameva. Taṃ pana satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu, lolo’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘na kho bhikkhu idāneva, pubbepi tvaṃ lolosi, lolatāya pana jīvitakkhayaṃ patto’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பாராவதயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா பா³ராணஸிஸெட்டி²னோ மஹானஸே நீளபச்சி²யங் வஸதி. அதே²கோ காகோ மச்ச²மங்ஸலுத்³தோ⁴ தேன ஸத்³தி⁴ங் மெத்திங் கத்வா தத்தே²வ வஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ப³ஹுங் மச்ச²மங்ஸங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி நித்து²னந்தோ நீளபச்சி²யங்யேவ நிபஜ்ஜித்வா பாராவதேன ‘‘ஏஹி, ஸம்ம, கோ³சராய க³மிஸ்ஸாமா’’தி வுச்சமானோபி ‘‘அஜீரகேன நிபன்னொம்ஹி, க³ச்ச² த்வ’’ந்தி வத்வா தஸ்மிங் க³தே ‘‘க³தோ மே பச்சாமித்தகண்டகோ, இதா³னி யதா²ருசி மச்ச²மங்ஸங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto pārāvatayoniyaṃ nibbattitvā bārāṇasiseṭṭhino mahānase nīḷapacchiyaṃ vasati. Atheko kāko macchamaṃsaluddho tena saddhiṃ mettiṃ katvā tattheva vasi. So ekadivasaṃ bahuṃ macchamaṃsaṃ disvā ‘‘imaṃ khādissāmī’’ti nitthunanto nīḷapacchiyaṃyeva nipajjitvā pārāvatena ‘‘ehi, samma, gocarāya gamissāmā’’ti vuccamānopi ‘‘ajīrakena nipannomhi, gaccha tva’’nti vatvā tasmiṃ gate ‘‘gato me paccāmittakaṇṭako, idāni yathāruci macchamaṃsaṃ khādissāmī’’ti cintento paṭhamaṃ gāthamāha –

    135.

    135.

    ‘‘இதா³னி கொ²ம்ஹி ஸுகி²தோ அரோகோ³, நிக்கண்டகோ நிப்பதிதோ கபோதோ;

    ‘‘Idāni khomhi sukhito arogo, nikkaṇṭako nippatito kapoto;

    காஹாமி தா³னீ ஹத³யஸ்ஸ துட்டி²ங், ததா² ஹி மங் மங்ஸஸாகங் ப³லேதீ’’தி.

    Kāhāmi dānī hadayassa tuṭṭhiṃ, tathā hi maṃ maṃsasākaṃ baletī’’ti.

    தத்த² நிப்பதிதோதி நிக்³க³தோ. கபோதோதி பாராவதோ. காஹாமி தா³னீதி கரிஸ்ஸாமி தா³னி. ததா² ஹி மங் மங்ஸஸாகங் ப³லேதீதி ததா² ஹி மங்ஸஞ்ச அவஸேஸங் ஸாகஞ்ச மய்ஹங் ப³லங் கரோதி, உட்டே²ஹி கா²தா³தி வத³மானங் விய உஸ்ஸாஹங் மமங் கரோதீதி அத்தோ².

    Tattha nippatitoti niggato. Kapototi pārāvato. Kāhāmi dānīti karissāmi dāni. Tathā hi maṃ maṃsasākaṃ baletīti tathā hi maṃsañca avasesaṃ sākañca mayhaṃ balaṃ karoti, uṭṭhehi khādāti vadamānaṃ viya ussāhaṃ mamaṃ karotīti attho.

    ஸோ ப⁴த்தகாரகே மச்ச²மங்ஸங் பசித்வா மஹானஸா நிக்க²ம்ம ஸரீரதோ ஸேத³ங் பவாஹெந்தே பச்சி²தோ நிக்க²மித்வா ரஸகரோடியங் நிலீயித்வா ‘‘கிரி கிரீ’’தி ஸத்³த³மகாஸி. ப⁴த்தகாரகோ வேகே³னாக³ந்த்வா காகங் க³ஹெத்வா ஸப்³ப³பத்தானி லுஞ்ஜித்வா அல்லஸிங்கீ³வேரஞ்ச ஸித்³த⁴த்த²கே ச பிஸித்வா லஸுணங் பூதிதக்கேன மத்³தி³த்வா ஸகலஸரீரங் மக்கெ²த்வா ஏகங் கட²லங் க⁴ங்ஸித்வா விஜ்ஜி²த்வா ஸுத்தகேன தஸ்ஸ கீ³வாயங் ப³ந்தி⁴த்வா நீளபச்சி²யங்யேவ தங் பக்கி²பித்வா அக³மாஸி. பாராவதோ ஆக³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ‘‘கா ஏஸா ப³லாகா மம ஸஹாயஸ்ஸ பச்சி²யங் நிபன்னா, சண்டோ³ ஹி ஸோ ஆக³ந்த்வா கா⁴தெய்யாபி ந’’ந்தி பரிஹாஸங் கரொந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    So bhattakārake macchamaṃsaṃ pacitvā mahānasā nikkhamma sarīrato sedaṃ pavāhente pacchito nikkhamitvā rasakaroṭiyaṃ nilīyitvā ‘‘kiri kirī’’ti saddamakāsi. Bhattakārako vegenāgantvā kākaṃ gahetvā sabbapattāni luñjitvā allasiṅgīverañca siddhatthake ca pisitvā lasuṇaṃ pūtitakkena madditvā sakalasarīraṃ makkhetvā ekaṃ kaṭhalaṃ ghaṃsitvā vijjhitvā suttakena tassa gīvāyaṃ bandhitvā nīḷapacchiyaṃyeva taṃ pakkhipitvā agamāsi. Pārāvato āgantvā taṃ disvā ‘‘kā esā balākā mama sahāyassa pacchiyaṃ nipannā, caṇḍo hi so āgantvā ghāteyyāpi na’’nti parihāsaṃ karonto dutiyaṃ gāthamāha –

    136.

    136.

    ‘‘காயங் ப³லாகா ஸிகி²னீ, சோரீ லங்கி⁴பிதாமஹா;

    ‘‘Kāyaṃ balākā sikhinī, corī laṅghipitāmahā;

    ஓரங் ப³லாகே ஆக³ச்ச², சண்டோ³ மே வாயஸோ ஸகா²’’தி.

    Oraṃ balāke āgaccha, caṇḍo me vāyaso sakhā’’ti.

    ஸா ஹெட்டா² (ஜா॰ அட்ட²॰ 2.3.70) வுத்தத்தா²யேவ.

    Sā heṭṭhā (jā. aṭṭha. 2.3.70) vuttatthāyeva.

    தங் ஸுத்வா காகோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā kāko tatiyaṃ gāthamāha –

    137.

    137.

    ‘‘அலஞ்ஹி தே ஜக்³கி⁴தாயே, மமங் தி³ஸ்வான ஏதி³ஸங்;

    ‘‘Alañhi te jagghitāye, mamaṃ disvāna edisaṃ;

    விலூனங் ஸூத³புத்தேன, பிட்ட²மண்டே³ன மக்கி²த’’ந்தி.

    Vilūnaṃ sūdaputtena, piṭṭhamaṇḍena makkhita’’nti.

    தத்த² அலந்தி படிஸேத⁴த்தே² நிபாதோ. ஜக்³கி⁴தாயேதி ஹஸிதுங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – இதா³னி மங் ஏதி³ஸங் ஏவங் து³க்க²ப்பத்தங் தி³ஸ்வா தவ அலங் ஹஸிதுங், மா ஏதி³ஸே காலே பரிஹாஸகேளிங் கரோஹீதி.

    Tattha alanti paṭisedhatthe nipāto. Jagghitāyeti hasituṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – idāni maṃ edisaṃ evaṃ dukkhappattaṃ disvā tava alaṃ hasituṃ, mā edise kāle parihāsakeḷiṃ karohīti.

    ஸோ பரிஹாஸகேளிங் கரொந்தோவ புன சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    So parihāsakeḷiṃ karontova puna catutthaṃ gāthamāha –

    138.

    138.

    ‘‘ஸுன்ஹாதோ ஸுவிலித்தோஸி, அன்னபானேன தப்பிதோ;

    ‘‘Sunhāto suvilittosi, annapānena tappito;

    கண்டே² ச தே வேளுரியோ, அக³மா நு கஜங்க³ல’’ந்தி.

    Kaṇṭhe ca te veḷuriyo, agamā nu kajaṅgala’’nti.

    தத்த² கண்டே² ச தே வேளுரியோதி அயங் தே வேளுரியமணிபி கண்டே² பிளந்தோ⁴, த்வங் எத்தகங் காலங் அம்ஹாகங் ஏதங் ந த³ஸ்ஸேஸீதி கபாலங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. கஜங்க³லந்தி இத⁴ பா³ராணஸீயேவ ‘‘கஜங்க³லா’’தி அதி⁴ப்பேதா. இதோ நிக்க²மித்வா கச்சி அந்தோனக³ரங் க³தோஸீதி புச்ச²தி.

    Tattha kaṇṭhe ca te veḷuriyoti ayaṃ te veḷuriyamaṇipi kaṇṭhe piḷandho, tvaṃ ettakaṃ kālaṃ amhākaṃ etaṃ na dassesīti kapālaṃ sandhāyevamāha. Kajaṅgalanti idha bārāṇasīyeva ‘‘kajaṅgalā’’ti adhippetā. Ito nikkhamitvā kacci antonagaraṃ gatosīti pucchati.

    ததோ காகோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –

    Tato kāko pañcamaṃ gāthamāha –

    139.

    139.

    ‘‘மா தே மித்தோ அமித்தோ வா, அக³மாஸி கஜங்க³லங்;

    ‘‘Mā te mitto amitto vā, agamāsi kajaṅgalaṃ;

    பிஞ்சா²னி தத்த² லாயித்வா, கண்டே² ப³ந்த⁴ந்தி வட்டன’’ந்தி.

    Piñchāni tattha lāyitvā, kaṇṭhe bandhanti vaṭṭana’’nti.

    தத்த² பிஞ்சா²னீதி பத்தானி. தத்த² லாயித்வாதி தஸ்மிங் பா³ராணஸினக³ரே லுஞ்சித்வா. வட்டனந்தி கட²லிகங்.

    Tattha piñchānīti pattāni. Tattha lāyitvāti tasmiṃ bārāṇasinagare luñcitvā. Vaṭṭananti kaṭhalikaṃ.

    தங் ஸுத்வா பாராவதோ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā pārāvato osānagāthamāha –

    140.

    140.

    ‘‘புனபாபஜ்ஜஸீ ஸம்ம, ஸீலஞ்ஹி தவ தாதி³ஸங்;

    ‘‘Punapāpajjasī samma, sīlañhi tava tādisaṃ;

    ந ஹி மானுஸகா போ⁴கா³, ஸுபு⁴ஞ்ஜா ஹொந்தி பக்கி²னா’’தி.

    Na hi mānusakā bhogā, subhuñjā honti pakkhinā’’ti.

    தத்த² புனபாபஜ்ஜஸீதி புனபி ஏவரூபங் ஆபஜ்ஜிஸ்ஸஸி. ஏவரூபஞ்ஹி தே ஸீலந்தி.

    Tattha punapāpajjasīti punapi evarūpaṃ āpajjissasi. Evarūpañhi te sīlanti.

    இதி நங் ஸோ ஓவதி³த்வா தத்த² அவஸித்வா பக்கே² பஸாரெத்வா அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி. காகோபி தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பாபுணி.

    Iti naṃ so ovaditvā tattha avasitvā pakkhe pasāretvā aññattha agamāsi. Kākopi tattheva jīvitakkhayaṃ pāpuṇi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே லோலபி⁴க்கு² அனாகா³மிப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ காகோ லோலபி⁴க்கு² அஹோஸி, கபோதோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne lolabhikkhu anāgāmiphale patiṭṭhahi. Tadā kāko lolabhikkhu ahosi, kapoto pana ahameva ahosinti.

    கபோதஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Kapotajātakavaṇṇanā pañcamā.

    அட்³ட⁴வக்³கோ³ ததியோ.

    Aḍḍhavaggo tatiyo.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    மணிகுண்ட³ல ஸுஜாதா, வேனஸாக²ஞ்ச ஓரக³ங்;

    Maṇikuṇḍala sujātā, venasākhañca oragaṃ;

    க⁴டங் கோரண்டி³ லடுகி, த⁴ம்மபாலங் மிக³ங் ததா².

    Ghaṭaṃ koraṇḍi laṭuki, dhammapālaṃ migaṃ tathā.

    ஸுயோனந்தீ³ வண்ணாரோஹ, ஸீலங் ஹிரீ க²ஜ்ஜோபனங்;

    Suyonandī vaṇṇāroha, sīlaṃ hirī khajjopanaṃ;

    அஹி கு³ம்பி³ய ஸாளியங், தசஸாரங் மித்தவிந்த³ங்.

    Ahi gumbiya sāḷiyaṃ, tacasāraṃ mittavindaṃ.

    பலாஸஞ்சேவ தீ³கி⁴தி, மிக³போதக மூஸிகங்;

    Palāsañceva dīghiti, migapotaka mūsikaṃ;

    த⁴னுக்³க³ஹோ கபோதஞ்ச, ஜாதகா பஞ்சவீஸதி.

    Dhanuggaho kapotañca, jātakā pañcavīsati.

    பஞ்சகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pañcakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 375. கபோதஜாதகங் • 375. Kapotajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact