Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi |
10. கப்பமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ
10. Kappamāṇavapucchāniddeso
61.
61.
மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங், [இச்சாயஸ்மா கப்போ]
Majjhesarasmiṃ tiṭṭhataṃ, [iccāyasmā kappo]
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே;
Oghe jāte mahabbhaye;
ஜராமச்சுபரேதானங், தீ³பங் பப்³ரூஹி மாரிஸ;
Jarāmaccuparetānaṃ, dīpaṃ pabrūhi mārisa;
த்வஞ்ச மே தீ³பமக்கா²ஹி, யதா²யித³ங் நாபரங் ஸியா.
Tvañca me dīpamakkhāhi, yathāyidaṃ nāparaṃ siyā.
மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தந்தி ஸரோ வுச்சதி ஸங்ஸாரோ ஆக³மனங் க³மனங் க³மனாக³மனங் காலங் க³தி ப⁴வாப⁴வோ சுதி ச உபபத்தி ச நிப்³ப³த்தி ச பே⁴தோ³ ச ஜாதி ச ஜரா ச மரணஞ்ச. ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி, பச்சி²மாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி; மஜ்ஜே²வ ஸங்ஸாரே ஸத்தா டி²தா பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா.
Majjhe sarasmiṃ tiṭṭhatanti saro vuccati saṃsāro āgamanaṃ gamanaṃ gamanāgamanaṃ kālaṃ gati bhavābhavo cuti ca upapatti ca nibbatti ca bhedo ca jāti ca jarā ca maraṇañca. Saṃsārassa purimāpi koṭi na paññāyati, pacchimāpi koṭi na paññāyati; majjheva saṃsāre sattā ṭhitā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā.
கத²ங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி? எத்தகா ஜாதியோ வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி , ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகா ஜாதிகோடியோ வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிகோடிஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிகோடிஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி, ஹேவங் நத்தி². ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி.
Kathaṃ saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati? Ettakā jātiyo vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātisatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātisahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātisatasahassāni vaṭṭaṃ vatti , tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakā jātikoṭiyo vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātikoṭisatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātikoṭisahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti, hevaṃ natthi. Evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātikoṭisatasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati.
எத்தகானி வஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகா வஸ்ஸகோடியோ வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி.
Ettakāni vassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassasatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassasatasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakā vassakoṭiyo vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassakoṭisatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassakoṭisahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni vassakoṭisatasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati.
எத்தகானி கப்பானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகா கப்பகோடியோ வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பகோடிஸதானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பகோடிஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்தி, ததோ பரங் ந வத்ததீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி.
Ettakāni kappāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappasatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappasatasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakā kappakoṭiyo vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappakoṭisatāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappakoṭisahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Ettakāni kappakoṭisatasahassāni vaṭṭaṃ vatti, tato paraṃ na vattatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati.
வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘‘அனமதக்³கோ³யங், பி⁴க்க²வே, ஸங்ஸாரோ, புப்³பா³ கோடி ந பஞ்ஞாயதி அவிஜ்ஜானீவரணானங் ஸத்தானங் தண்ஹாஸங்யோஜனானங் ஸந்தா⁴வதங் ஸங்ஸரதங். ஏவங் தீ³க⁴ரத்தங் கோ², பி⁴க்க²வே, து³க்க²ங் பச்சனுபூ⁴தங் திப்³ப³ங் பச்சனுபூ⁴தங் ப்³யஸனங் பச்சனுபூ⁴தங், கடஸீ வட்³டி⁴தா 1. யாவஞ்சித³ங், பி⁴க்க²வே, அலமேவ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு நிப்³பி³ந்தி³துங் அலங் விரஜ்ஜிதுங் அலங் விமுச்சிது’’ந்தி. ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி.
Vuttañhetaṃ bhagavatā – ‘‘anamataggoyaṃ, bhikkhave, saṃsāro, pubbā koṭi na paññāyati avijjānīvaraṇānaṃ sattānaṃ taṇhāsaṃyojanānaṃ sandhāvataṃ saṃsarataṃ. Evaṃ dīgharattaṃ kho, bhikkhave, dukkhaṃ paccanubhūtaṃ tibbaṃ paccanubhūtaṃ byasanaṃ paccanubhūtaṃ, kaṭasī vaḍḍhitā 2. Yāvañcidaṃ, bhikkhave, alameva sabbasaṅkhāresu nibbindituṃ alaṃ virajjituṃ alaṃ vimuccitu’’nti. Evampi saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati.
கத²ங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ பச்சி²மா கோடி ந பஞ்ஞாயதி? எத்தகா ஜாதியோ வட்டங் வத்திஸ்ஸதி, ததோ பரங் ந வத்திஸ்ஸதீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ பச்சி²மா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. எத்தகானி ஜாதிஸதானி, எத்தகானி ஜாதிஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி ஜாதிஸதஸஹஸ்ஸானி, எத்தகா ஜாதிகோடியோ, எத்தகானி ஜாதிகோடிஸதானி, எத்தகானி ஜாதிகோடிஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி ஜாதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி வஸ்ஸானி, எத்தகானி வஸ்ஸஸதானி, எத்தகானி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, எத்தகா வஸ்ஸகோடியோ, எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸதானி, எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி வஸ்ஸகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி கப்பானி, எத்தகானி கப்பஸதானி, எத்தகானி கப்பஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸானி, எத்தகா கப்பகோடியோ, எத்தகானி கப்பகோடிஸதானி , எத்தகானி கப்பகோடிஸஹஸ்ஸானி, எத்தகானி கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி வட்டங் வத்திஸ்ஸதி, ததோ பரங் ந வத்திஸ்ஸதீதி ஹேவங் நத்தி², ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ பச்சி²மா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. ஏவம்பி ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி, பச்சி²மாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி, மஜ்ஜே²வ ஸங்ஸாரே ஸத்தா டி²தா பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தாதி – மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங். இச்சாயஸ்மா கப்போதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰…. ஆயஸ்மாதி பியவசனங்…பே॰…. கப்போதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங்…பே॰… அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா கப்போ.
Kathaṃ saṃsārassa pacchimā koṭi na paññāyati? Ettakā jātiyo vaṭṭaṃ vattissati, tato paraṃ na vattissatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa pacchimā koṭi na paññāyati. Ettakāni jātisatāni, ettakāni jātisahassāni, ettakāni jātisatasahassāni, ettakā jātikoṭiyo, ettakāni jātikoṭisatāni, ettakāni jātikoṭisahassāni, ettakāni jātikoṭisatasahassāni, ettakāni vassāni, ettakāni vassasatāni, ettakāni vassasahassāni, ettakāni vassasatasahassāni, ettakā vassakoṭiyo, ettakāni vassakoṭisatāni, ettakāni vassakoṭisahassāni, ettakāni vassakoṭisatasahassāni, ettakāni kappāni, ettakāni kappasatāni, ettakāni kappasahassāni, ettakāni kappasatasahassāni, ettakā kappakoṭiyo, ettakāni kappakoṭisatāni , ettakāni kappakoṭisahassāni, ettakāni kappakoṭisatasahassāni vaṭṭaṃ vattissati, tato paraṃ na vattissatīti hevaṃ natthi, evampi saṃsārassa pacchimā koṭi na paññāyati. Evampi saṃsārassa purimāpi koṭi na paññāyati, pacchimāpi koṭi na paññāyati, majjheva saṃsāre sattā ṭhitā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – majjhe sarasmiṃ tiṭṭhataṃ. Iccāyasmā kappoti. Iccāti padasandhi…pe…. Āyasmāti piyavacanaṃ…pe…. Kappoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ…pe… abhilāpoti – iccāyasmā kappo.
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யேதி காமோகே⁴ ப⁴வோகே⁴ தி³ட்டோ²கே⁴ அவிஜ்ஜோகே⁴ ஜாதே ஸஞ்ஜாதே நிப்³ப³த்தே அபி⁴னிப்³ப³த்தே பாதுபூ⁴தே. மஹப்³ப⁴யேதி ஜாதிப⁴யே ஜராப⁴யே ப்³யாதி⁴ப⁴யே மரணப⁴யேதி – ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே.
Oghe jāte mahabbhayeti kāmoghe bhavoghe diṭṭhoghe avijjoghe jāte sañjāte nibbatte abhinibbatte pātubhūte. Mahabbhayeti jātibhaye jarābhaye byādhibhaye maraṇabhayeti – oghe jāte mahabbhaye.
ஜராமச்சுபரேதானந்தி ஜராய பு²ட்டா²னங் பரேதானங் ஸமோஹிதானங் ஸமன்னாக³தானங். மச்சுனா பு²ட்டா²னங் பரேதானங் ஸமோஹிதானங் ஸமன்னாக³தானங், ஜாதியா அனுக³தானங் ஜராய அனுஸடானங் ப்³யாதி⁴னா அபி⁴பூ⁴தானங் மரணேன அப்³பா⁴ஹதானங் அதாணானங் அலேணானங் அஸரணானங் அஸரணீபூ⁴தானந்தி – ஜராமச்சுபரேதானங்.
Jarāmaccuparetānanti jarāya phuṭṭhānaṃ paretānaṃ samohitānaṃ samannāgatānaṃ. Maccunā phuṭṭhānaṃ paretānaṃ samohitānaṃ samannāgatānaṃ, jātiyā anugatānaṃ jarāya anusaṭānaṃ byādhinā abhibhūtānaṃ maraṇena abbhāhatānaṃ atāṇānaṃ aleṇānaṃ asaraṇānaṃ asaraṇībhūtānanti – jarāmaccuparetānaṃ.
தீ³பங் பப்³ரூஹி மாரிஸாதி தீ³பங் தாணங் லேணங் ஸரணங் க³திங் பராயனங் 3 ப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹி. மாரிஸாதி பியவசனங் க³ருவசனங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் மாரிஸாதி – தீ³பங் பப்³ரூஹி மாரிஸ.
Dīpaṃ pabrūhi mārisāti dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ gatiṃ parāyanaṃ 4 brūhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehi. Mārisāti piyavacanaṃ garuvacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ mārisāti – dīpaṃ pabrūhi mārisa.
த்வஞ்ச மே தீ³பமக்கா²ஹீதி. த்வந்தி ப⁴க³வந்தங் ப⁴ணதி. தீ³பமக்கா²ஹீதி தீ³பங் தாணங் லேணங் ஸரணங் க³திங் பராயனங் அக்கா²ஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – த்வஞ்ச மே தீ³பமக்கா²ஹி.
Tvañca me dīpamakkhāhīti. Tvanti bhagavantaṃ bhaṇati. Dīpamakkhāhīti dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ gatiṃ parāyanaṃ akkhāhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – tvañca me dīpamakkhāhi.
யதா²யித³ங் நாபரங் ஸியாதி யத²யித³ங் து³க்க²ங் இதே⁴வ நிருஜ்ஜெ²ய்ய வூபஸமெய்ய அத்த²ங் க³ச்செ²ய்ய படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ய்ய புனபடிஸந்தி⁴கங் து³க்க²ங் ந நிப்³ப³த்தெய்ய, காமதா⁴துயா வா ரூபதா⁴துயா வா அரூபதா⁴துயா வா காமப⁴வே வா ரூபப⁴வே வா அரூபப⁴வே வா ஸஞ்ஞாப⁴வே வா அஸஞ்ஞாப⁴வே வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாப⁴வே வா ஏகவோகாரப⁴வே வா சதுவோகாரப⁴வே வா பஞ்சவோகாரப⁴வே வா புனக³தியா வா உபபத்தியா வா படிஸந்தி⁴யா வா ப⁴வே வா ஸங்ஸாரே வா வட்டே வா ந ஜனெய்ய ந ஸஞ்ஜனெய்ய ந நிப்³ப³த்தெய்ய நாபி⁴னிப்³ப³த்தெய்ய. இதே⁴வ நிருஜ்ஜெ²ய்ய வூபஸமெய்ய அத்த²ங் க³ச்செ²ய்ய படிப்பஸ்ஸம்பெ⁴ய்யாதி – யதா²யித³ங் நாபரங் ஸியா. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –
Yathāyidaṃnāparaṃ siyāti yathayidaṃ dukkhaṃ idheva nirujjheyya vūpasameyya atthaṃ gaccheyya paṭippassambheyya punapaṭisandhikaṃ dukkhaṃ na nibbatteyya, kāmadhātuyā vā rūpadhātuyā vā arūpadhātuyā vā kāmabhave vā rūpabhave vā arūpabhave vā saññābhave vā asaññābhave vā nevasaññānāsaññābhave vā ekavokārabhave vā catuvokārabhave vā pañcavokārabhave vā punagatiyā vā upapattiyā vā paṭisandhiyā vā bhave vā saṃsāre vā vaṭṭe vā na janeyya na sañjaneyya na nibbatteyya nābhinibbatteyya. Idheva nirujjheyya vūpasameyya atthaṃ gaccheyya paṭippassambheyyāti – yathāyidaṃ nāparaṃ siyā. Tenāha so brāhmaṇo –
‘‘மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங், [இச்சாயஸ்மா கப்போ]
‘‘Majjhe sarasmiṃ tiṭṭhataṃ, [iccāyasmā kappo]
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே;
Oghe jāte mahabbhaye;
ஜராமச்சுபரேதானங், தீ³பங் பப்³ரூஹி மாரிஸ;
Jarāmaccuparetānaṃ, dīpaṃ pabrūhi mārisa;
த்வஞ்ச மே தீ³பமக்கா²ஹி, யதா²யித³ங் நாபரங் ஸியா’’தி.
Tvañca me dīpamakkhāhi, yathāyidaṃ nāparaṃ siyā’’ti.
62.
62.
மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங், [கப்பாதி ப⁴க³வா]
Majjhe sarasmiṃ tiṭṭhataṃ, [kappāti bhagavā]
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே;
Oghe jāte mahabbhaye;
ஜராமச்சுபரேதானங், தீ³பங் பப்³ரூமி கப்ப தே.
Jarāmaccuparetānaṃ, dīpaṃ pabrūmi kappa te.
மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தந்தி ஸரோ வுச்சதி ஸங்ஸாரோ ஆக³மனங் க³மனங் க³மனாக³மனங் காலங் க³தி ப⁴வாப⁴வோ, சுதி ச உபபத்தி ச நிப்³ப³த்தி ச பே⁴தோ³ ச ஜாதி ச ஜரா ச மரணஞ்ச. ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி, பச்சி²மாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி. மஜ்ஜே²வ ஸங்ஸாரே ஸத்தா டி²தா பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தா.
Majjhe sarasmiṃ tiṭṭhatanti saro vuccati saṃsāro āgamanaṃ gamanaṃ gamanāgamanaṃ kālaṃ gati bhavābhavo, cuti ca upapatti ca nibbatti ca bhedo ca jāti ca jarā ca maraṇañca. Saṃsārassa purimāpi koṭi na paññāyati, pacchimāpi koṭi na paññāyati. Majjheva saṃsāre sattā ṭhitā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttā.
கத²ங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி…பே॰… ஏவங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. கத²ங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ பச்சி²மா கோடி ந பஞ்ஞாயதி…பே॰… ஏவங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ பச்சி²மா கோடி ந பஞ்ஞாயதி. ஏவங் ஸங்ஸாரஸ்ஸ புரிமாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி, பச்சி²மாபி கோடி ந பஞ்ஞாயதி. மஜ்ஜே²வ ஸங்ஸாரே ஸத்தா டி²தா பதிட்டி²தா அல்லீனா உபக³தா அஜ்ஜோ²ஸிதா அதி⁴முத்தாதி – மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங். கப்பாதி ப⁴க³வாதி. கப்பாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனமேதங்…பே॰… ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – கப்பாதி ப⁴க³வா.
Kathaṃ saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati…pe… evaṃ saṃsārassa purimā koṭi na paññāyati. Kathaṃ saṃsārassa pacchimā koṭi na paññāyati…pe… evaṃ saṃsārassa pacchimā koṭi na paññāyati. Evaṃ saṃsārassa purimāpi koṭi na paññāyati, pacchimāpi koṭi na paññāyati. Majjheva saṃsāre sattā ṭhitā patiṭṭhitā allīnā upagatā ajjhositā adhimuttāti – majjhe sarasmiṃ tiṭṭhataṃ. Kappāti bhagavāti. Kappāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanametaṃ…pe… sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – kappāti bhagavā.
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யேதி காமோகே⁴ ப⁴வோகே⁴ தி³ட்டோ²கே⁴ அவிஜ்ஜோகே⁴ ஜாதே ஸஞ்ஜாதே நிப்³ப³த்தே அபி⁴னிப்³ப³த்தே பாதுபூ⁴தே. மஹப்³ப⁴யேதி ஜாதிப⁴யே ஜராப⁴யே ப்³யாதி⁴ப⁴யே மரணப⁴யேதி – ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே.
Oghejāte mahabbhayeti kāmoghe bhavoghe diṭṭhoghe avijjoghe jāte sañjāte nibbatte abhinibbatte pātubhūte. Mahabbhayeti jātibhaye jarābhaye byādhibhaye maraṇabhayeti – oghe jāte mahabbhaye.
ஜராமச்சுபரேதானந்தி ஜராய பு²ட்டா²னங் பரேதானங் ஸமோஹிதானங் ஸமன்னாக³தானங், மச்சுனா பு²ட்டா²னங் பரேதானங் ஸமோஹிதானங் ஸமன்னாக³தானங் ஜாதியா அனுக³தானங் ஜராய அனுஸடானங் ப்³யாதி⁴னா அபி⁴பூ⁴தானங் மரணேன அப்³பா⁴ஹதானங் அதாணானங் அலேணானங் அஸரணானங் அஸரணீபூ⁴தானந்தி – ஜராமச்சுபரேதானங்.
Jarāmaccuparetānanti jarāya phuṭṭhānaṃ paretānaṃ samohitānaṃ samannāgatānaṃ, maccunā phuṭṭhānaṃ paretānaṃ samohitānaṃ samannāgatānaṃ jātiyā anugatānaṃ jarāya anusaṭānaṃ byādhinā abhibhūtānaṃ maraṇena abbhāhatānaṃ atāṇānaṃ aleṇānaṃ asaraṇānaṃ asaraṇībhūtānanti – jarāmaccuparetānaṃ.
தீ³பங் பப்³ரூமி கப்ப தேதி தீ³பங் தாணங் லேணங் ஸரணங் க³திங் பராயனங் ப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி தே³ஸேமி பஞ்ஞபேமி பட்ட²பேமி விவராமி விப⁴ஜாமி உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – தீ³பங் பப்³ரூமி கப்ப தே. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Dīpaṃ pabrūmi kappa teti dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ gatiṃ parāyanaṃ brūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – dīpaṃ pabrūmi kappa te. Tenāha bhagavā –
‘‘மஜ்ஜே² ஸரஸ்மிங் திட்ட²தங், [கப்பாதி ப⁴க³வா]
‘‘Majjhe sarasmiṃ tiṭṭhataṃ, [kappāti bhagavā]
ஓகே⁴ ஜாதே மஹப்³ப⁴யே;
Oghe jāte mahabbhaye;
ஜராமச்சுபரேதானங், தீ³பங் பப்³ரூமி கப்ப தே’’தி.
Jarāmaccuparetānaṃ, dīpaṃ pabrūmi kappa te’’ti.
63.
63.
அகிஞ்சனங் அனாதா³னங், ஏதங் தீ³பங் அனாபரங்;
Akiñcanaṃ anādānaṃ, etaṃ dīpaṃ anāparaṃ;
நிப்³பா³னங் இதி நங் ப்³ரூமி, ஜராமச்சுபரிக்க²யங்.
Nibbānaṃ iti naṃ brūmi, jarāmaccuparikkhayaṃ.
அகிஞ்சனங் அனாதா³னந்தி. கிஞ்சனந்தி – ராக³கிஞ்சனங் தோ³ஸகிஞ்சனங் மோஹகிஞ்சனங் மானகிஞ்சனங் தி³ட்டி²கிஞ்சனங் கிலேஸகிஞ்சனங் து³ச்சரிதகிஞ்சனங்; கிஞ்சனப்பஹானங் கிஞ்சனவூபஸமங் 5 கிஞ்சனபடினிஸ்ஸக்³க³ங் 6 கிஞ்சனபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – அகிஞ்சனங். அனாதா³னந்தி ஆதா³னங் வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். ஆதா³னப்பஹானங் ஆதா³னவூபஸமங் ஆதா³னபடினிஸ்ஸக்³க³ங் ஆதா³னபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – அகிஞ்சனங் அனாதா³னங்.
Akiñcanaṃanādānanti. Kiñcananti – rāgakiñcanaṃ dosakiñcanaṃ mohakiñcanaṃ mānakiñcanaṃ diṭṭhikiñcanaṃ kilesakiñcanaṃ duccaritakiñcanaṃ; kiñcanappahānaṃ kiñcanavūpasamaṃ 7 kiñcanapaṭinissaggaṃ 8 kiñcanapaṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – akiñcanaṃ. Anādānanti ādānaṃ vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Ādānappahānaṃ ādānavūpasamaṃ ādānapaṭinissaggaṃ ādānapaṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – akiñcanaṃ anādānaṃ.
ஏதங் தீ³பங் அனாபரந்தி ஏதங் தீ³பங் தாணங் லேணங் ஸரணங் க³தி பராயனங். அனாபரந்தி தம்ஹா பரோ அஞ்ஞோ தீ³போ நத்தி². அத² கோ² ஸோ ஏவங் தீ³போ அக்³கோ³ ச ஸெட்டோ² ச விஸெட்டோ² ச பாமொக்கோ² ச உத்தமோ ச பவரோ சாதி – ஏதங் தீ³பங் அனாபரங்.
Etaṃ dīpaṃ anāparanti etaṃ dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ gati parāyanaṃ. Anāparanti tamhā paro añño dīpo natthi. Atha kho so evaṃ dīpo aggo ca seṭṭho ca viseṭṭho ca pāmokkho ca uttamo ca pavaro cāti – etaṃ dīpaṃ anāparaṃ.
நிப்³பா³னங் இதி நங் ப்³ரூமீதி வானங் வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³…பே॰… அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். வானப்பஹானங் வானவூபஸமங் வானபடினிஸ்ஸக்³க³ங் வானபடிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னங். இதீதி பத³ஸந்தி⁴ பத³ஸங்ஸக்³கோ³ பத³பாரிபூரீ அக்க²ரஸமவாயோ ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தா பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் – இதீதி. ப்³ரூமீதி ப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி தே³ஸேமி பஞ்ஞபேமி பட்ட²பேமி விவராமி விப⁴ஜாமி உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – நிப்³பா³னங் இதி நங் ப்³ரூமி.
Nibbānaṃiti naṃ brūmīti vānaṃ vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo…pe… abhijjhā lobho akusalamūlaṃ. Vānappahānaṃ vānavūpasamaṃ vānapaṭinissaggaṃ vānapaṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānaṃ. Itīti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ – itīti. Brūmīti brūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – nibbānaṃ iti naṃ brūmi.
ஜராமச்சுபரிக்க²யந்தி ஜராமரணஸ்ஸ பஹானங் வூபஸமங் படினிஸ்ஸக்³க³ங் படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴ங் அமதங் நிப்³பா³னந்தி – ஜராமச்சுபரிக்க²யங். தேனாஹ ப⁴க³வா –
Jarāmaccuparikkhayanti jarāmaraṇassa pahānaṃ vūpasamaṃ paṭinissaggaṃ paṭippassaddhiṃ amataṃ nibbānanti – jarāmaccuparikkhayaṃ. Tenāha bhagavā –
‘‘அகிஞ்சனங் அனாதா³னங், ஏதங் தீ³பங் அனாபரங்;
‘‘Akiñcanaṃ anādānaṃ, etaṃ dīpaṃ anāparaṃ;
நிப்³பா³னங் இதி நங் ப்³ரூமி, ஜராமச்சுபரிக்க²ய’’ந்தி.
Nibbānaṃ iti naṃ brūmi, jarāmaccuparikkhaya’’nti.
64.
64.
ஏதத³ஞ்ஞாய யே ஸதா, தி³ட்ட²த⁴ம்மாபி⁴னிப்³பு³தா;
Etadaññāya ye satā, diṭṭhadhammābhinibbutā;
ஏதத³ஞ்ஞாய யே ஸதாதி. ஏதந்தி அமதங் நிப்³பா³னங். யோ ஸோ ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமதோ² ஸப்³பூ³பதி⁴படினிஸ்ஸக்³கோ³ தண்ஹக்க²யோ விராகோ³ நிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங். அஞ்ஞாயாதி அஞ்ஞாய ஜானித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா, ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி…பே॰… ‘‘யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி அஞ்ஞாய ஜானித்வா துலயித்வா தீரயித்வா விபா⁴வயித்வா விபூ⁴தங் கத்வா. யேதி அரஹந்தோ கீ²ணாஸவா. ஸதாதி சதூஹி காரணேஹி ஸதா – காயே காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் பா⁴வெந்தா 11 ஸதா…பே॰… தே வுச்சந்தி ஸதாதி – ஏதத³ஞ்ஞாய யே ஸதா.
Etadaññāya ye satāti. Etanti amataṃ nibbānaṃ. Yo so sabbasaṅkhārasamatho sabbūpadhipaṭinissaggo taṇhakkhayo virāgo nirodho nibbānaṃ. Aññāyāti aññāya jānitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā, ‘‘sabbe saṅkhārā aniccā’’ti…pe… ‘‘yaṃ kiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti aññāya jānitvā tulayitvā tīrayitvā vibhāvayitvā vibhūtaṃ katvā. Yeti arahanto khīṇāsavā. Satāti catūhi kāraṇehi satā – kāye kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ bhāventā 12 satā…pe… te vuccanti satāti – etadaññāya ye satā.
தி³ட்ட²த⁴ம்மாபி⁴னிப்³பு³தாதி. தி³ட்ட²த⁴ம்மாதி தி³ட்ட²த⁴ம்மா ஞாதத⁴ம்மா துலிதத⁴ம்மா தீரிதத⁴ம்மா விபூ⁴தத⁴ம்மா விபா⁴விதத⁴ம்மா. அபி⁴னிப்³பு³தாதி ராக³ஸ்ஸ நிப்³பா³பிதத்தா நிப்³பு³தா, தோ³ஸஸ்ஸ…பே॰… ஸப்³பா³குஸலாபி⁴ஸங்கா²ரானங் ஸந்தத்தா ஸமிதத்தா வூபஸமிதத்தா நிஜ்ஜா²தத்தா நிப்³பு³தத்தா படிப்பஸ்ஸத்³த⁴த்தா ஸந்தா உபஸந்தா வூபஸந்தா நிப்³பு³தா படிப்பஸ்ஸத்³தா⁴தி – தி³ட்ட²த⁴ம்மாபி⁴னிப்³பு³தா.
Diṭṭhadhammābhinibbutāti. Diṭṭhadhammāti diṭṭhadhammā ñātadhammā tulitadhammā tīritadhammā vibhūtadhammā vibhāvitadhammā. Abhinibbutāti rāgassa nibbāpitattā nibbutā, dosassa…pe… sabbākusalābhisaṅkhārānaṃ santattā samitattā vūpasamitattā nijjhātattā nibbutattā paṭippassaddhattā santā upasantā vūpasantā nibbutā paṭippassaddhāti – diṭṭhadhammābhinibbutā.
ந தே மாரவஸானுகா³தி. மாரோதி யோ ஸோ மாரோ கண்ஹோ அதி⁴பதி அந்தகூ³ நமுசி பமத்தப³ந்து⁴. ந தே மாரவஸானுகா³தி ந தே மாரஸ்ஸ வஸே வத்தந்தி, நாபி மாரோ தேஸு வஸங் வத்தேதி . தே மாரஞ்ச மாரபக்க²ஞ்ச மாரபாஸஞ்ச மாரப³ளிஸஞ்ச 13 மாராமிஸஞ்ச மாரவிஸயஞ்ச மாரனிவாஸஞ்ச மாரகோ³சரஞ்ச மாரப³ந்த⁴னஞ்ச அபி⁴பு⁴ய்ய அபி⁴ப⁴வித்வா அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா பரியாதி³யித்வா மத்³தி³த்வா சரந்தி விஹரந்தி இரியந்தி வத்தெந்தி பாலெந்தி யபெந்தி யாபெந்தீதி – ந தே மாரவஸானுகா³.
Nate māravasānugāti. Māroti yo so māro kaṇho adhipati antagū namuci pamattabandhu. Na te māravasānugāti na te mārassa vase vattanti, nāpi māro tesu vasaṃ vatteti . Te mārañca mārapakkhañca mārapāsañca mārabaḷisañca 14 mārāmisañca māravisayañca māranivāsañca māragocarañca mārabandhanañca abhibhuyya abhibhavitvā ajjhottharitvā pariyādiyitvā madditvā caranti viharanti iriyanti vattenti pālenti yapenti yāpentīti – na te māravasānugā.
ந தே மாரஸ்ஸ பத்³த⁴கூ³தி ந தே மாரஸ்ஸ பத்³தா⁴ பத்³த⁴சரா 15 பரிசாரிகா ஸியா; பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தே ப⁴க³வதோ பத்³தா⁴ பத்³த⁴சரா பரிசாரிகா ஸியாதி – ந தே மாரஸ்ஸ பத்³த⁴கூ³. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Nate mārassa paddhagūti na te mārassa paddhā paddhacarā 16 paricārikā siyā; buddhassa te bhagavato paddhā paddhacarā paricārikā siyāti – na te mārassa paddhagū. Tenāha bhagavā –
‘‘ஏதத³ஞ்ஞாய யே ஸதா, தி³ட்ட²த⁴ம்மாபி⁴னிப்³பு³தா;
‘‘Etadaññāya ye satā, diṭṭhadhammābhinibbutā;
ந தே மாரவஸானுகா³, ந தே மாரஸ்ஸ பத்³த⁴கூ³’’தி.
Na te māravasānugā, na te mārassa paddhagū’’ti.
ஸஹ கா³தா²பரியோஸானா…பே॰… ஸத்தா² மே ப⁴ந்தே ப⁴க³வா, ஸாவகோஹமஸ்மீதி.
Saha gāthāpariyosānā…pe… satthā me bhante bhagavā, sāvakohamasmīti.
கப்பமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ த³ஸமோ.
Kappamāṇavapucchāniddeso dasamo.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சூளனித்³தே³ஸ-அட்ட²கதா² • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / 10. கப்பமாணவஸுத்தனித்³தே³ஸவண்ணனா • 10. Kappamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā