Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநா

    179. Kappiyabhūmianujānanā

    295. தேன கோ² பன ஸமயேன வேஸாலீ ஸுபி⁴க்கா² ஹோதி ஸுஸஸ்ஸா ஸுலப⁴பிண்டா³, ஸுகரா உஞ்சே²ன பக்³க³ஹேன யாபேதுங். அத² கோ² ப⁴க³வதோ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘யானி தானி மயா பி⁴க்கூ²னங் அனுஞ்ஞாதானி து³ப்³பி⁴க்கே² து³ஸ்ஸஸ்ஸே து³ல்லப⁴பிண்டே³ அந்தோ வுட்ட²ங் அந்தோ பக்கங் ஸாமங் பக்கங் உக்³க³ஹிதபடிக்³க³ஹிதகங் ததோ நீஹடங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ங், அஜ்ஜாபி நு கோ² தானி பி⁴க்கூ² பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘யானி தானி, ஆனந்த³, மயா பி⁴க்கூ²னங் அனுஞ்ஞாதானி து³ப்³பி⁴க்கே² து³ஸ்ஸஸ்ஸே து³ல்லப⁴பிண்டே³ அந்தோ வுட்ட²ங் அந்தோ பக்கங் ஸாமங் பக்கங் உக்³க³ஹிதபடிக்³க³ஹிதகங் ததோ நீஹடங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ங், அஜ்ஜாபி நு கோ² தானி பி⁴க்கூ² பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி? ‘‘பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி ப⁴க³வா’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘யானி தானி, பி⁴க்க²வே, மயா பி⁴க்கூ²னங் அனுஞ்ஞாதானி து³ப்³பி⁴க்கே² து³ஸ்ஸஸ்ஸே து³ல்லப⁴பிண்டே³ அந்தோ வுட்ட²ங் அந்தோ பக்கங் ஸாமங் பக்கங் உக்³க³ஹிதபடிக்³க³ஹிதகங் ததோ நீஹடங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ங், தானாஹங் அஜ்ஜதக்³கே³ படிக்கி²பாமி. ந, பி⁴க்க²வே, அந்தோ வுட்ட²ங் அந்தோ பக்கங் ஸாமங் பக்கங் உக்³க³ஹிதபடிக்³க³ஹிதகங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. ந ச, பி⁴க்க²வே, ததோ நீஹடங் புரேப⁴த்தங் படிக்³க³ஹிதங் வனட்ட²ங் பொக்க²ரட்ட²ங் பு⁴த்தாவினா பவாரிதேன அனதிரித்தங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, யதா²த⁴ம்மோ காரேதப்³போ³’’தி.

    295. Tena kho pana samayena vesālī subhikkhā hoti susassā sulabhapiṇḍā, sukarā uñchena paggahena yāpetuṃ. Atha kho bhagavato rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘yāni tāni mayā bhikkhūnaṃ anuññātāni dubbhikkhe dussasse dullabhapiṇḍe anto vuṭṭhaṃ anto pakkaṃ sāmaṃ pakkaṃ uggahitapaṭiggahitakaṃ tato nīhaṭaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhaṃ, ajjāpi nu kho tāni bhikkhū paribhuñjantī’’ti. Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘yāni tāni, ānanda, mayā bhikkhūnaṃ anuññātāni dubbhikkhe dussasse dullabhapiṇḍe anto vuṭṭhaṃ anto pakkaṃ sāmaṃ pakkaṃ uggahitapaṭiggahitakaṃ tato nīhaṭaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhaṃ, ajjāpi nu kho tāni bhikkhū paribhuñjantī’’ti? ‘‘Paribhuñjanti bhagavā’’ti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘yāni tāni, bhikkhave, mayā bhikkhūnaṃ anuññātāni dubbhikkhe dussasse dullabhapiṇḍe anto vuṭṭhaṃ anto pakkaṃ sāmaṃ pakkaṃ uggahitapaṭiggahitakaṃ tato nīhaṭaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhaṃ, tānāhaṃ ajjatagge paṭikkhipāmi. Na, bhikkhave, anto vuṭṭhaṃ anto pakkaṃ sāmaṃ pakkaṃ uggahitapaṭiggahitakaṃ paribhuñjitabbaṃ. Yo paribhuñjeyya, āpatti dukkaṭassa. Na ca, bhikkhave, tato nīhaṭaṃ purebhattaṃ paṭiggahitaṃ vanaṭṭhaṃ pokkharaṭṭhaṃ bhuttāvinā pavāritena anatirittaṃ paribhuñjitabbaṃ. Yo paribhuñjeyya, yathādhammo kāretabbo’’ti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஜானபதா³ மனுஸ்ஸா ப³ஹுங் லோணம்பி, தேலம்பி, தண்டு³லம்பி, கா²த³னீயம்பி ஸகடேஸு ஆரோபெத்வா ப³ஹாராமகொட்ட²கே ஸகடபரிவட்டங் கரித்வா அச்ச²ந்தி – யதா³ படிபாடிங் லபி⁴ஸ்ஸாம, ததா³ ப⁴த்தங் கரிஸ்ஸாமாதி. மஹா ச மேகோ⁴ உக்³க³தோ ஹோதி. அத² கோ² தே மனுஸ்ஸா யேனாயஸ்மா ஆனந்தோ³ தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே ஆனந்த³, ப³ஹுங் லோணம்பி, தேலம்பி, தண்டு³லம்பி, கா²த³னீயம்பி ஸகடேஸு ஆரோபிதா திட்ட²ந்தி, மஹா ச மேகோ⁴ உக்³க³தோ ; கத²ங் நு கோ², ப⁴ந்தே ஆனந்த³, படிபஜ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி? அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ‘‘தேன ஹானந்த³, ஸங்கோ⁴ பச்சந்திமங் விஹாரங் கப்பியபூ⁴மிங் ஸம்மன்னித்வா தத்த² வாஸேது, யங் ஸங்கோ⁴ ஆகங்க²தி விஹாரங் வா அட்³ட⁴யோக³ங் வா பாஸாத³ங் வா ஹம்மியங் வா கு³ஹங் வா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்மன்னிதப்³பா³. ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –

    Tena kho pana samayena jānapadā manussā bahuṃ loṇampi, telampi, taṇḍulampi, khādanīyampi sakaṭesu āropetvā bahārāmakoṭṭhake sakaṭaparivaṭṭaṃ karitvā acchanti – yadā paṭipāṭiṃ labhissāma, tadā bhattaṃ karissāmāti. Mahā ca megho uggato hoti. Atha kho te manussā yenāyasmā ānando tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ ānandaṃ etadavocuṃ – ‘‘idha, bhante ānanda, bahuṃ loṇampi, telampi, taṇḍulampi, khādanīyampi sakaṭesu āropitā tiṭṭhanti, mahā ca megho uggato ; kathaṃ nu kho, bhante ānanda, paṭipajjitabba’’nti? Atha kho āyasmā ānando bhagavato etamatthaṃ ārocesi. ‘‘Tena hānanda, saṅgho paccantimaṃ vihāraṃ kappiyabhūmiṃ sammannitvā tattha vāsetu, yaṃ saṅgho ākaṅkhati vihāraṃ vā aḍḍhayogaṃ vā pāsādaṃ vā hammiyaṃ vā guhaṃ vā. Evañca pana, bhikkhave, sammannitabbā. Byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –

    ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் விஹாரங் கப்பியபூ⁴மிங் ஸம்மன்னெய்ய, ஏஸா ஞத்தி.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho itthannāmaṃ vihāraṃ kappiyabhūmiṃ sammanneyya, esā ñatti.

    ‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் விஹாரங் கப்பியபூ⁴மிங் ஸம்மன்னதி . யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி இத்த²ன்னாமஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ கப்பியபூ⁴மியா ஸம்முதி, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ; யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.

    ‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Saṅgho itthannāmaṃ vihāraṃ kappiyabhūmiṃ sammannati . Yassāyasmato khamati itthannāmassa vihārassa kappiyabhūmiyā sammuti, so tuṇhassa; yassa nakkhamati, so bhāseyya.

    ‘‘ஸம்மதோ ஸங்கே⁴ன இத்த²ன்னாமோ விஹாரோ கப்பியபூ⁴மி. க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி.

    ‘‘Sammato saṅghena itthannāmo vihāro kappiyabhūmi. Khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன மனுஸ்ஸா தத்தே²வ ஸம்முதியா 1 கப்பியபூ⁴மியா யாகு³யோ பசந்தி, ப⁴த்தானி பசந்தி, ஸூபானி ஸம்பாதெ³ந்தி, மங்ஸானி கொட்டெந்தி, கட்டா²னி பா²லெந்தி. அஸ்ஸோஸி கோ² ப⁴க³வா ரத்தியா பச்சூஸஸமயங் பச்சுட்டா²ய உச்சாஸத்³த³ங் மஹாஸத்³த³ங் காகோரவஸத்³த³ங், ஸுத்வான ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங் ஆமந்தேஸி – ‘‘கிங் நு கோ² ஸோ, ஆனந்த³, உச்சாஸத்³தோ³ மஹாஸத்³தோ³ காகோரவஸத்³தோ³’’தி? ‘‘ஏதரஹி, ப⁴ந்தே, மனுஸ்ஸா தத்தே²வ ஸம்முதியா கப்பியபூ⁴மியா யாகு³யோ பசந்தி, ப⁴த்தானி பசந்தி, ஸூபானி ஸம்பாதெ³ந்தி, மங்ஸானி கொட்டெந்தி, கட்டா²னி பா²லெந்தி. ஸோ ஏஸோ, ப⁴க³வா, உச்சாஸத்³தோ³ மஹாஸத்³தோ³ காகோரவஸத்³தோ³’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஏதஸ்மிங் நிதா³னே ஏதஸ்மிங் பகரணே த⁴ம்மிங் கத²ங் கத்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸம்முதி 2 கப்பியபூ⁴மி பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³பா³. யோ பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸ. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, திஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ – உஸ்ஸாவனந்திகங் கோ³னிஸாதி³கங் க³ஹபதி’’ந்தி.

    Tena kho pana samayena manussā tattheva sammutiyā 3 kappiyabhūmiyā yāguyo pacanti, bhattāni pacanti, sūpāni sampādenti, maṃsāni koṭṭenti, kaṭṭhāni phālenti. Assosi kho bhagavā rattiyā paccūsasamayaṃ paccuṭṭhāya uccāsaddaṃ mahāsaddaṃ kākoravasaddaṃ, sutvāna āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘kiṃ nu kho so, ānanda, uccāsaddo mahāsaddo kākoravasaddo’’ti? ‘‘Etarahi, bhante, manussā tattheva sammutiyā kappiyabhūmiyā yāguyo pacanti, bhattāni pacanti, sūpāni sampādenti, maṃsāni koṭṭenti, kaṭṭhāni phālenti. So eso, bhagavā, uccāsaddo mahāsaddo kākoravasaddo’’ti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘na, bhikkhave, sammuti 4 kappiyabhūmi paribhuñjitabbā. Yo paribhuñjeyya, āpatti dukkaṭassa. Anujānāmi, bhikkhave, tisso kappiyabhūmiyo – ussāvanantikaṃ gonisādikaṃ gahapati’’nti.

    தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா யஸோஜோ கி³லானோ ஹோதி. தஸ்ஸத்தா²ய பே⁴ஸஜ்ஜானி ஆஹரியந்தி. தானி பி⁴க்கூ² ப³ஹி வாஸெந்தி. உக்கபிண்டி³காபி கா²த³ந்தி, சோராபி ஹரந்தி. ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். அனுஜானாமி , பி⁴க்க²வே, ஸம்முதிங் கப்பியபூ⁴மிங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் . அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ – உஸ்ஸாவனந்திகங் கோ³னிஸாதி³கங் க³ஹபதிங் ஸம்முதிந்தி.

    Tena kho pana samayena āyasmā yasojo gilāno hoti. Tassatthāya bhesajjāni āhariyanti. Tāni bhikkhū bahi vāsenti. Ukkapiṇḍikāpi khādanti, corāpi haranti. Bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Anujānāmi , bhikkhave, sammutiṃ kappiyabhūmiṃ paribhuñjituṃ . Anujānāmi, bhikkhave, catasso kappiyabhūmiyo – ussāvanantikaṃ gonisādikaṃ gahapatiṃ sammutinti.

    கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநா நிட்டி²தா.

    Kappiyabhūmianujānanā niṭṭhitā.

    ஸீஹபா⁴ணவாரோ நிட்டி²தோ சதுத்தோ².

    Sīhabhāṇavāro niṭṭhito catuttho.







    Footnotes:
    1. ஸம்மதிகாய (ஸ்யா॰)
    2. ஸம்மதிகா (ஸ்யா॰)
    3. sammatikāya (syā.)
    4. sammatikā (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா² • Kappiyabhūmianujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா² • 179. Kappiyabhūmianujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact