Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²
Kappiyabhūmianujānanakathā
295. ஸகடபரிவட்டந்தி ஸகடேஹி பரிக்கே²பங் விய கத்வா அச்ச²ந்தி. பச்சந்திமந்தி அபி⁴லாபமத்தமேதங் ‘‘யங் ஸங்கோ⁴ ஆகங்க²தீ’’தி வுத்தத்தா பன து⁴ரவிஹாரோபி ஸம்மன்னிதுங் வட்டதி, கம்மவாசங் அவத்வா அபலோகனேனாபி வட்டதியேவ. காகோரவஸத்³த³ந்தி தத்த² தத்த² பவிட்டா²னங் ஆமிஸகா²த³னத்தா²ய அனுப்பகே³யேவ ஸன்னிபதிதானங் காகானங் ஓரவஸத்³த³ங். யஸோஜோ நாம கபிலஸுத்தபரியோஸானே பப்³ப³ஜிதானங் பஞ்சன்னங் ஸதானங் அக்³க³புரிஸோ.
295.Sakaṭaparivaṭṭanti sakaṭehi parikkhepaṃ viya katvā acchanti. Paccantimanti abhilāpamattametaṃ ‘‘yaṃ saṅgho ākaṅkhatī’’ti vuttattā pana dhuravihāropi sammannituṃ vaṭṭati, kammavācaṃ avatvā apalokanenāpi vaṭṭatiyeva. Kākoravasaddanti tattha tattha paviṭṭhānaṃ āmisakhādanatthāya anuppageyeva sannipatitānaṃ kākānaṃ oravasaddaṃ. Yasojo nāma kapilasuttapariyosāne pabbajitānaṃ pañcannaṃ satānaṃ aggapuriso.
உஸ்ஸாவனந்திகந்திஆதீ³ஸு உஸ்ஸாவனந்திகா தாவ ஏவங் கத்தப்³பா³. யோ த²ம்பா⁴னங் வா உபரி பி⁴த்திபாதே³ வா நிக²னித்வா விஹாரோ கரியதி, தஸ்ஸ ஹெட்டா² த²ம்ப⁴படிச்ச²கா பாஸாணா பூ⁴மிக³திகா ஏவ. பட²மத²ம்ப⁴ங் பன பட²மபி⁴த்திபாத³ங் வா பதிட்டா²பெந்தேஹி ப³ஹூஹி ஸம்பரிவாரெத்வா ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி வாசங் நிச்சா²ரெந்தேஹி மனுஸ்ஸேஸு உக்கி²பித்வா பதிட்டா²பெந்தேஸு ஆமஸித்வா வா ஸயங் உக்கி²பித்வா வா த²ம்பே⁴ வா பி⁴த்திபாதோ³ வா பதிட்டா²பேதப்³போ³. குருந்தி³மஹாபச்சரீஸு பன ‘‘கப்பியகுடி கப்பியகுடீ’’தி வத்வா பதிட்டா²பேதப்³ப³ந்தி வுத்தங். அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ கப்பியகுடிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வுத்தங். தங் பன அவத்வாபி அட்ட²கதா²ஸு வுத்தனயேன வுத்தே தோ³ஸோ நத்தி². இத³ங் பனெத்த² ஸாதா⁴ரணலக்க²ணங், த²ம்ப⁴பதிட்டா²னஞ்ச வசனபரியோஸானஞ்ச ஸமகாலங் வட்டதி. ஸசே ஹி அனிட்டி²தே வசனே த²ம்போ⁴ பதிட்டா²தி, அப்பதிட்டி²தே வா தஸ்மிங் வசனங் நிட்டா²தி, அகதா ஹோதி கப்பியகுடி. தேனேவ மஹாபச்சரியங் வுத்தங் – ‘‘ப³ஹூஹி ஸம்பரிவாரெத்வா வத்தப்³ப³ங், அவஸ்ஸஞ்ஹி எத்த² ஏகஸ்ஸபி வசனநிட்டா²னஞ்ச த²ம்ப⁴பதிட்டா²னஞ்ச ஏகதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி.
Ussāvanantikantiādīsu ussāvanantikā tāva evaṃ kattabbā. Yo thambhānaṃ vā upari bhittipāde vā nikhanitvā vihāro kariyati, tassa heṭṭhā thambhapaṭicchakā pāsāṇā bhūmigatikā eva. Paṭhamathambhaṃ pana paṭhamabhittipādaṃ vā patiṭṭhāpentehi bahūhi samparivāretvā ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti vācaṃ nicchārentehi manussesu ukkhipitvā patiṭṭhāpentesu āmasitvā vā sayaṃ ukkhipitvā vā thambhe vā bhittipādo vā patiṭṭhāpetabbo. Kurundimahāpaccarīsu pana ‘‘kappiyakuṭi kappiyakuṭī’’ti vatvā patiṭṭhāpetabbanti vuttaṃ. Andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘saṅghassa kappiyakuṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vuttaṃ. Taṃ pana avatvāpi aṭṭhakathāsu vuttanayena vutte doso natthi. Idaṃ panettha sādhāraṇalakkhaṇaṃ, thambhapatiṭṭhānañca vacanapariyosānañca samakālaṃ vaṭṭati. Sace hi aniṭṭhite vacane thambho patiṭṭhāti, appatiṭṭhite vā tasmiṃ vacanaṃ niṭṭhāti, akatā hoti kappiyakuṭi. Teneva mahāpaccariyaṃ vuttaṃ – ‘‘bahūhi samparivāretvā vattabbaṃ, avassañhi ettha ekassapi vacananiṭṭhānañca thambhapatiṭṭhānañca ekato bhavissatī’’ti.
இட்ட²கஸிலாமத்திகாகுட்டிகாஸு பன குடீஸு ஹெட்டா² சயங் ப³ந்தி⁴த்வா வா அப³ந்தி⁴த்வா வா கரொந்து, யதோ பட்டா²ய பி⁴த்திங் உட்டா²பேதுகாமா ஹொந்தி, தங் ஸப்³ப³பட²மங் இட்ட²கங் வா ஸிலங் வா மத்திகாபிண்ட³ங் வா க³ஹெத்வா வுத்தனயேனேவ கப்பியகுடி காதப்³பா³. இட்ட²காத³யோ ஹி பி⁴த்தியா பட²மிட்ட²காதீ³னங் ஹெட்டா² ந வட்டந்தி, த²ம்பா⁴ பன உபரி உக்³க³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா வட்டந்தி. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘த²ம்பே⁴ஹி கரியமானே சதூஸு கோணேஸு சத்தாரோ த²ம்பா⁴ இட்ட²காதி³குட்டே சதூஸு கோணேஸு த்³வே திஸ்ஸோ இட்ட²கா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி வுத்தங். ததா² பன அகதாயபி தோ³ஸோ நத்தி², அட்ட²கதா²ஸு ஹி வுத்தமேவ பமாணங்.
Iṭṭhakasilāmattikākuṭṭikāsu pana kuṭīsu heṭṭhā cayaṃ bandhitvā vā abandhitvā vā karontu, yato paṭṭhāya bhittiṃ uṭṭhāpetukāmā honti, taṃ sabbapaṭhamaṃ iṭṭhakaṃ vā silaṃ vā mattikāpiṇḍaṃ vā gahetvā vuttanayeneva kappiyakuṭi kātabbā. Iṭṭhakādayo hi bhittiyā paṭhamiṭṭhakādīnaṃ heṭṭhā na vaṭṭanti, thambhā pana upari uggacchanti, tasmā vaṭṭanti. Andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘thambhehi kariyamāne catūsu koṇesu cattāro thambhā iṭṭhakādikuṭṭe catūsu koṇesu dve tisso iṭṭhakā adhiṭṭhātabbā’’ti vuttaṃ. Tathā pana akatāyapi doso natthi, aṭṭhakathāsu hi vuttameva pamāṇaṃ.
கோ³னிஸாதி³கா து³விதா⁴ – ஆராமகோ³னிஸாதி³கா, விஹாரகோ³னிஸாதி³காதி. தாஸு யத்த² நேவ ஆராமோ ந ஸேனாஸனானி பரிக்கி²த்தானி ஹொந்தி, அயங் ‘‘ஆராமகோ³னிஸாதி³கா’’ நாம. யத்த² ஸேனாஸனானி ஸப்³பா³னி வா ஏகச்சானி வா பரிக்கி²த்தானி, ஆராமோ அபரிக்கி²த்தோ, அயங் ‘‘விஹாரகோ³னிஸாதி³கா’’ நாம. இதி உப⁴யத்ராபி ஆராமஸ்ஸ அபரிக்கி²த்தபா⁴வோயேவ பமாணங். ஆராமோ பன உபட்³ட⁴பரிக்கி²த்தோபி ப³ஹுதரங் பரிக்கி²த்தோபி பரிக்கி²த்தோயேவ நாமாதி குருந்தி³மஹஆபச்சரியாதீ³ஸு வுத்தங். எத்த² கப்பியகுடிங் லத்³து⁴ங் வட்டதி.
Gonisādikā duvidhā – ārāmagonisādikā, vihāragonisādikāti. Tāsu yattha neva ārāmo na senāsanāni parikkhittāni honti, ayaṃ ‘‘ārāmagonisādikā’’ nāma. Yattha senāsanāni sabbāni vā ekaccāni vā parikkhittāni, ārāmo aparikkhitto, ayaṃ ‘‘vihāragonisādikā’’ nāma. Iti ubhayatrāpi ārāmassa aparikkhittabhāvoyeva pamāṇaṃ. Ārāmo pana upaḍḍhaparikkhittopi bahutaraṃ parikkhittopi parikkhittoyeva nāmāti kurundimahaāpaccariyādīsu vuttaṃ. Ettha kappiyakuṭiṃ laddhuṃ vaṭṭati.
க³ஹபதீதி மனுஸ்ஸா ஆவாஸங் கத்வா ‘‘கப்பியகுடிங் தே³ம, பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத³ந்தி, ஏஸா க³ஹபதி நாம. ‘‘கப்பியகுடிங் காதுங் தே³மா’’தி வுத்தேபி வட்டதியேவ. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘யஸ்மா பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா ஸேஸஸஹத⁴ம்மிகானங் ஸப்³பே³ஸஞ்ச தே³வமனுஸ்ஸானங் ஹத்த²தோ படிக்³க³ஹோ ச ஸன்னிதி⁴ ச அந்தோவுத்த²ஞ்ச தேஸங் ஸந்தகங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதி, தஸ்மா தேஸங் கே³ஹானி வா தேஹி தி³ன்னா கப்பியகுடி வா க³ஹபதீதி வுச்சதீ’’தி வுத்தங். புனபி வுத்தங் – ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரங் ட²பெத்வா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ வா ஆராமிகானங் வா தித்தி²யானங் வா தே³வதானங் வா நாகா³னங் வா அபி ப்³ரஹ்மானங் விமானங் கப்பியகுடி ஹோதீ’’தி, தங் ஸுவுத்தங்; ஸங்க⁴ஸந்தகமேவ ஹி பி⁴க்கு²ஸந்தகங் வா கே³ஹங் க³ஹபதிகுடிகா ந ஹோதி. ஸம்முதிகா நாம கம்மவாசங் ஸாவெத்வா கதாதி.
Gahapatīti manussā āvāsaṃ katvā ‘‘kappiyakuṭiṃ dema, paribhuñjathā’’ti vadanti, esā gahapati nāma. ‘‘Kappiyakuṭiṃ kātuṃ demā’’ti vuttepi vaṭṭatiyeva. Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘yasmā bhikkhuṃ ṭhapetvā sesasahadhammikānaṃ sabbesañca devamanussānaṃ hatthato paṭiggaho ca sannidhi ca antovutthañca tesaṃ santakaṃ bhikkhussa vaṭṭati, tasmā tesaṃ gehāni vā tehi dinnā kappiyakuṭi vā gahapatīti vuccatī’’ti vuttaṃ. Punapi vuttaṃ – ‘‘bhikkhusaṅghassa vihāraṃ ṭhapetvā bhikkhunupassayo vā ārāmikānaṃ vā titthiyānaṃ vā devatānaṃ vā nāgānaṃ vā api brahmānaṃ vimānaṃ kappiyakuṭi hotī’’ti, taṃ suvuttaṃ; saṅghasantakameva hi bhikkhusantakaṃ vā gehaṃ gahapatikuṭikā na hoti. Sammutikā nāma kammavācaṃ sāvetvā katāti.
யங் இமாஸு சதூஸு கப்பியபூ⁴மீஸு வுத்த²ங் ஆமிஸங், தங் ஸப்³ப³ங் அந்தோவுத்த²ஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி. பி⁴க்கூ²னஞ்ச பி⁴க்கு²னீனஞ்ச அந்தோவுத்த²அந்தோபக்கமோசனத்த²ஞ்ஹி கப்பியகுடியோ அனுஞ்ஞாதா. யங் பன அகப்பியபூ⁴மியங் ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே கே³ஹே வுத்த²ங் ஸங்கி⁴கங் வா புக்³க³லிகங் வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா வா ஸந்தகங் ஏகரத்தம்பி ட²பிதங், தங் அந்தோவுத்த²ங்; தத்த² பக்கஞ்ச அந்தோபக்கங் நாம ஹோதி, ஏதங் ந கப்பதி. ஸத்தாஹகாலிகங் பன யாவஜீவிகஞ்ச வட்டதி.
Yaṃ imāsu catūsu kappiyabhūmīsu vutthaṃ āmisaṃ, taṃ sabbaṃ antovutthasaṅkhyaṃ na gacchati. Bhikkhūnañca bhikkhunīnañca antovutthaantopakkamocanatthañhi kappiyakuṭiyo anuññātā. Yaṃ pana akappiyabhūmiyaṃ sahaseyyappahonake gehe vutthaṃ saṅghikaṃ vā puggalikaṃ vā bhikkhussa bhikkhuniyā vā santakaṃ ekarattampi ṭhapitaṃ, taṃ antovutthaṃ; tattha pakkañca antopakkaṃ nāma hoti, etaṃ na kappati. Sattāhakālikaṃ pana yāvajīvikañca vaṭṭati.
தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – ஸாமணேரோ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தண்டு³லாதி³கங் ஆமிஸங் ஆஹரித்வா கப்பியகுடியங் நிக்கி²பித்வா புனதி³வஸே பசித்வா தே³தி, அந்தோவுத்த²ங் ந ஹோதி. தத்த² அகப்பியகுடியங் நிக்கி²த்தஸப்பிஆதீ³ஸு யங்கிஞ்சி பக்கி²பித்வா தே³தி, முக²ஸன்னிதி⁴ நாம ஹோதி. மஹாபச்சரியங் பன ‘‘அந்தோவுத்த²ங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். தத்த² நாமமத்தமேவ நானாகரணங். பி⁴க்கு² அகப்பியகுடியங் ட²பிதஸப்பிஞ்ச யாவஜீவிகபண்ணஞ்ச ஏகதோ பசித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸத்தாஹங் நிராமிஸங் வட்டதி. ஸசே ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, அந்தோவுத்த²ஞ்சேவ ஸாமங்பாகஞ்ச ஹோதி. ஏதேனுபாயேன ஸப்³ப³ஸங்ஸக்³கா³ வேதி³தப்³பா³.
Tatrāyaṃ vinicchayo – sāmaṇero bhikkhussa taṇḍulādikaṃ āmisaṃ āharitvā kappiyakuṭiyaṃ nikkhipitvā punadivase pacitvā deti, antovutthaṃ na hoti. Tattha akappiyakuṭiyaṃ nikkhittasappiādīsu yaṃkiñci pakkhipitvā deti, mukhasannidhi nāma hoti. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘antovutthaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Tattha nāmamattameva nānākaraṇaṃ. Bhikkhu akappiyakuṭiyaṃ ṭhapitasappiñca yāvajīvikapaṇṇañca ekato pacitvā paribhuñjati, sattāhaṃ nirāmisaṃ vaṭṭati. Sace āmisasaṃsaṭṭhaṃ katvā paribhuñjati, antovutthañceva sāmaṃpākañca hoti. Etenupāyena sabbasaṃsaggā veditabbā.
இமா பன கப்பியகுடியோ கதா³ ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தி? உஸ்ஸாவனந்திகா தாவ யா த²ம்பா⁴னங் உபரி பி⁴த்திபாதே³ வா நிக²ணித்வா கதா, ஸா ஸப்³பே³ஸு த²ம்பே⁴ஸு ச பி⁴த்திபாதே³ஸு ச அபனீதேஸு ஜஹிதவத்து²கா ஹோதி. ஸசே பன த²ம்பே⁴ வா பி⁴த்திபாதே³ வா பரிவத்தெந்தி, யோ யோ டி²தோ தத்த² தத்த² பதிட்டா²தி, ஸப்³பே³ஸுபி பரிவத்திதேஸு அஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி. இட்ட²காதீ³ஹி கதா சயஸ்ஸ உபரி பி⁴த்திஅத்தா²ய ட²பிதங் இட்ட²கங் வா ஸிலங் வா மத்திகாபிண்ட³ங் வா ஆதி³ங்கத்வா வினாஸிதகாலே ஜஹிதவத்து²கா ஹோதி. யேஹி பன இட்ட²காதீ³ஹி அதி⁴ட்டி²தா, தேஸு அபனீதேஸுபி தத³ஞ்ஞாஸு பதிட்டி²தாஸு அஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி.
Imā pana kappiyakuṭiyo kadā jahitavatthukā honti? Ussāvanantikā tāva yā thambhānaṃ upari bhittipāde vā nikhaṇitvā katā, sā sabbesu thambhesu ca bhittipādesu ca apanītesu jahitavatthukā hoti. Sace pana thambhe vā bhittipāde vā parivattenti, yo yo ṭhito tattha tattha patiṭṭhāti, sabbesupi parivattitesu ajahitavatthukāva hoti. Iṭṭhakādīhi katā cayassa upari bhittiatthāya ṭhapitaṃ iṭṭhakaṃ vā silaṃ vā mattikāpiṇḍaṃ vā ādiṃkatvā vināsitakāle jahitavatthukā hoti. Yehi pana iṭṭhakādīhi adhiṭṭhitā, tesu apanītesupi tadaññāsu patiṭṭhitāsu ajahitavatthukāva hoti.
கோ³னிஸாதி³கா பாகாராதீ³ஹி பரிக்கே²பே கதே ஜஹிதவத்து²கா ஹோதி. புன தஸ்மிங் ஆராமே கப்பியகுடி லத்³து⁴ங் வட்டதி. ஸசே பன புனபி பாகாராத³யோ தத்த² தத்த² க²ண்டா³ ஹொந்தி, ததோ ததோ கா³வோ பவிஸந்தி, புன கப்பியகுடி ஹோதி. இதரா பன த்³வே கோ³பானஸீமத்தங் ட²பெத்வா ஸப்³ப³ஸ்மிங் ச²த³னே வினட்டே² ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தி. ஸசே கோ³பானஸீனங் உபரி ஏகம்பி பக்க²பாஸகமண்ட³லங் அத்தி², ரக்க²தி.
Gonisādikā pākārādīhi parikkhepe kate jahitavatthukā hoti. Puna tasmiṃ ārāme kappiyakuṭi laddhuṃ vaṭṭati. Sace pana punapi pākārādayo tattha tattha khaṇḍā honti, tato tato gāvo pavisanti, puna kappiyakuṭi hoti. Itarā pana dve gopānasīmattaṃ ṭhapetvā sabbasmiṃ chadane vinaṭṭhe jahitavatthukā honti. Sace gopānasīnaṃ upari ekampi pakkhapāsakamaṇḍalaṃ atthi, rakkhati.
யத்ர பனிமா சதஸ்ஸோபி கப்பியபூ⁴மியோ நத்தி², தத்த² கிங் காதப்³ப³ங்? அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தத்ரித³ங் வத்து² – கரவிகதிஸ்ஸத்தே²ரோ கிர வினயத⁴ரபாமொக்கோ² மஹாஸீவத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ தீ³பாலோகேன ஸப்பிகும்ப⁴ங் பஸ்ஸித்வா ‘‘ப⁴ந்தே கிமேத’’ந்தி புச்சி². தே²ரோ ‘‘ஆவுஸோ கா³மதோ ஸப்பிகும்போ⁴ ஆப⁴தோ, லூக²தி³வஸே ஸப்பினா பு⁴ஞ்ஜனத்தா²யா’’தி ஆஹ. ததோ நங் திஸ்ஸத்தே²ரோ ‘‘ந வட்டதி ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. தே²ரோ புனதி³வஸே பமுகே² நிக்கி²பாபேஸி. திஸ்ஸத்தே²ரோ புன ஏகதி³வஸே ஆக³தோ தங் தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே ஸஹஸெய்யப்பஹோனகட்டா²னே ட²பேதுங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ புனதி³வஸே ப³ஹி நீஹராபெத்வா நிக்கி²பாபேஸி, தங் சோரா ஹரிங்ஸு. ஸோ புன ஏகதி³வஸங் ஆக³தங் திஸ்ஸத்தே²ரங் ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ தயா ‘ந வட்டதீ’தி வுத்தோ ஸோ கும்போ⁴ ப³ஹி நிக்கி²த்தோ சோரேஹி அவஹதோ’’தி. ததோ நங் திஸ்ஸத்தே²ரோ ஆஹ – ‘‘நனு ப⁴ந்தே அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ தா³தப்³போ³ அஸ்ஸ, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ ஹி த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி.
Yatra panimā catassopi kappiyabhūmiyo natthi, tattha kiṃ kātabbaṃ? Anupasampannassa datvā tassa santakaṃ katvā paribhuñjitabbaṃ. Tatridaṃ vatthu – karavikatissatthero kira vinayadharapāmokkho mahāsīvattherassa santikaṃ agamāsi. So dīpālokena sappikumbhaṃ passitvā ‘‘bhante kimeta’’nti pucchi. Thero ‘‘āvuso gāmato sappikumbho ābhato, lūkhadivase sappinā bhuñjanatthāyā’’ti āha. Tato naṃ tissatthero ‘‘na vaṭṭati bhante’’ti āha. Thero punadivase pamukhe nikkhipāpesi. Tissatthero puna ekadivase āgato taṃ disvā tatheva pucchitvā ‘‘bhante sahaseyyappahonakaṭṭhāne ṭhapetuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. Thero punadivase bahi nīharāpetvā nikkhipāpesi, taṃ corā hariṃsu. So puna ekadivasaṃ āgataṃ tissattheraṃ āha – ‘‘āvuso tayā ‘na vaṭṭatī’ti vutto so kumbho bahi nikkhitto corehi avahato’’ti. Tato naṃ tissatthero āha – ‘‘nanu bhante anupasampannassa dātabbo assa, anupasampannassa hi datvā tassa santakaṃ katvā paribhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti.
296-9. மெண்ட³கவத்து² உத்தானமேவ. அபி செத்த² அனுஜானாமி பி⁴க்க²வே பஞ்ச கோ³ரஸேதி இமே பஞ்ச கோ³ரஸே விஸுங் பரிபோ⁴கே³ன பரிபு⁴ஞ்ஜிதும்பி அனுஜானாமீதி அத்தோ². பாதெ²ய்யங் பரியேஸிதுந்தி எத்த² ஸசே கேசி ஸயமேவ ஞத்வா தெ³ந்தி, இச்சேதங் குஸலங்; நோ சே தெ³ந்தி, ஞாதிபவாரிதட்டா²னதோ வா பி⁴க்கா²சாரவத்தேன வா பரியேஸிதப்³ப³ங். ததா² அலப⁴ந்தேன அஞ்ஞாதிகஅபவாரிதட்டா²னதோ யாசித்வாபி க³ஹேதப்³ப³ங். ஏகதி³வஸேன க³மனீயே மக்³கே³ ஏகப⁴த்தத்தா²ய பரியேஸிதப்³ப³ங். தீ³கே⁴ அத்³தா⁴னே யத்தகேன கந்தாரங் நித்த²ரதி, தத்தகங் பரியேஸிதப்³ப³ங்.
296-9. Meṇḍakavatthu uttānameva. Api cettha anujānāmi bhikkhave pañca goraseti ime pañca gorase visuṃ paribhogena paribhuñjitumpi anujānāmīti attho. Pātheyyaṃ pariyesitunti ettha sace keci sayameva ñatvā denti, iccetaṃ kusalaṃ; no ce denti, ñātipavāritaṭṭhānato vā bhikkhācāravattena vā pariyesitabbaṃ. Tathā alabhantena aññātikaapavāritaṭṭhānato yācitvāpi gahetabbaṃ. Ekadivasena gamanīye magge ekabhattatthāya pariyesitabbaṃ. Dīghe addhāne yattakena kantāraṃ nittharati, tattakaṃ pariyesitabbaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநா • 179. Kappiyabhūmianujānanā
180. மெண்ட³கக³ஹபதிவத்து² • 180. Meṇḍakagahapativatthu
181. பஞ்சகோ³ரஸாதி³அனுஜானநா • 181. Pañcagorasādianujānanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi
179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா² • 179. Kappiyabhūmianujānanakathā
180. மெண்ட³கக³ஹபதிவத்து²கதா² • 180. Meṇḍakagahapativatthukathā