Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā

    கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா

    Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    295. ஓரவஸத்³த³ந்தி மஹாஸத்³த³ங். ப³ஹூஹி ஸம்பரிவாரெத்வாதி எத்த² ஏகேனாபி வட்டதி. ‘‘ப³ஹூஸு ஏகஸ்ஸபி வசனேன ஸஹ ஸியாதி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. ‘‘ஆமஸித்வா’’தி வுத்தத்தா அனாமஸிதே ந வட்டதி. ‘‘தோ³ஸோ நத்தீ²’’தி வசனேன ஸேஸாபி அனுஞ்ஞாதா. ‘‘பி⁴த்திஞ்சே உபஸந்தே பச்சா² தங் பூரெந்தி, தத்த² காதுங் ந வட்டதி, பகதிபூ⁴மியங்யேவ காதுங் வட்டதீ’’தி வத³ந்தி. தங் உபரி அட்ட²கதா²யங் ‘‘இட்ட²காதீ³ஹி கதாசயஸ்ஸா’’திஆதி³னா விருஜ்ஜ²தி விய. மத்திகாபிண்ட³ங் வாதி எத்த² ‘‘அஸதியா அனதி⁴ட்டி²தாய ஸரிதட்டா²னதோ பட்டா²ய சே உபரி அதி⁴ட்டி²தா, ஹெட்டா² டி²தங் ப⁴ண்ட³ங் அகப்பியங், உபரிட்டி²தமேவ கப்பியங், அயமெத்த² விஸேஸோ’’தி வுத்தங். எத்த² கப்பியகுடி லத்³து⁴ங் வட்டதீதி ஏவங்விதே⁴ புன காதப்³பா³தி அத்தோ². கப்பியகுடிங் காதுங் தே³மாதி எத்த² கப்பியகுடிகிச்சங் காதுந்தி அதி⁴ப்பாயோ. போ⁴ஜனஸாலா பன ஸேனாஸனமேவ, தஸ்மா தத்த² காதப்³ப³ந்தி அபரே. ‘‘அகதேபி வட்டதீ’’தி வுத்தங்.

    295.Oravasaddanti mahāsaddaṃ. Bahūhi samparivāretvāti ettha ekenāpi vaṭṭati. ‘‘Bahūsu ekassapi vacanena saha siyāti vutta’’nti vadanti. ‘‘Āmasitvā’’ti vuttattā anāmasite na vaṭṭati. ‘‘Doso natthī’’ti vacanena sesāpi anuññātā. ‘‘Bhittiñce upasante pacchā taṃ pūrenti, tattha kātuṃ na vaṭṭati, pakatibhūmiyaṃyeva kātuṃ vaṭṭatī’’ti vadanti. Taṃ upari aṭṭhakathāyaṃ ‘‘iṭṭhakādīhi katācayassā’’tiādinā virujjhati viya. Mattikāpiṇḍaṃ vāti ettha ‘‘asatiyā anadhiṭṭhitāya saritaṭṭhānato paṭṭhāya ce upari adhiṭṭhitā, heṭṭhā ṭhitaṃ bhaṇḍaṃ akappiyaṃ, upariṭṭhitameva kappiyaṃ, ayamettha viseso’’ti vuttaṃ. Ettha kappiyakuṭi laddhuṃ vaṭṭatīti evaṃvidhe puna kātabbāti attho. Kappiyakuṭiṃ kātuṃ demāti ettha kappiyakuṭikiccaṃ kātunti adhippāyo. Bhojanasālā pana senāsanameva, tasmā tattha kātabbanti apare. ‘‘Akatepi vaṭṭatī’’ti vuttaṃ.

    ‘‘முக²ஸன்னிதி⁴ நாம போ⁴ஜனகாலே ஸன்னிதீ⁴’’தி லிகி²தங். முக²ஸன்னிதீ⁴தி தஸ்ஸ நாமங். ‘‘யதி³ ஸன்னிதி⁴ ஹோதி, பாசித்தியங் ப⁴வெய்ய, முக²ஸன்னிதி⁴ பன து³க்கடங், தஸ்மா ஸன்னிதி⁴ அனதி⁴ப்பேதா’’தி வுத்தங். ‘‘தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா’’தி வுத்தத்தா அனபெக்க²விஸ்ஸஜ்ஜனங் நாதி⁴ப்பேதங். சீவரவிகப்பனே விய கப்பியமத்தங் ஞாதப்³ப³ந்தி கேசி.

    ‘‘Mukhasannidhi nāma bhojanakāle sannidhī’’ti likhitaṃ. Mukhasannidhīti tassa nāmaṃ. ‘‘Yadi sannidhi hoti, pācittiyaṃ bhaveyya, mukhasannidhi pana dukkaṭaṃ, tasmā sannidhi anadhippetā’’ti vuttaṃ. ‘‘Tassa santakaṃ katvā’’ti vuttattā anapekkhavissajjanaṃ nādhippetaṃ. Cīvaravikappane viya kappiyamattaṃ ñātabbanti keci.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநா • 179. Kappiyabhūmianujānanā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா² • Kappiyabhūmianujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா²வண்ணனா • Kappiyabhūmianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 179. கப்பியபூ⁴மிஅனுஜானநகதா² • 179. Kappiyabhūmianujānanakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact