Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
19. கப்பியபூ⁴மிவினிச்ச²யகதா²
19. Kappiyabhūmivinicchayakathā
101. கப்பியாசதுபூ⁴மியோதி எத்த² ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ உஸ்ஸாவனந்திகங் கோ³னிஸாதி³கங் க³ஹபதிங் ஸம்முதி’’ந்தி (மஹாவ॰ 295) வசனதோ உஸ்ஸாவனந்திகா கோ³னிஸாதி³கா க³ஹபதி ஸம்முதீதி இமா சதஸ்ஸோ கப்பியபூ⁴மியோ வேதி³தப்³பா³. தத்த² (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 295) உஸ்ஸாவனந்திகா தாவ ஏவங் காதப்³பா³ – யோ த²ம்பா⁴னங் வா உபரி பி⁴த்திபாதே³ வா நிக²னித்வா விஹாரோ கரீயதி, தஸ்ஸ ஹெட்டா² த²ம்ப⁴படிச்ச²கா பாஸாணா பூ⁴மிக³திகா ஏவ. பட²மத்த²ம்ப⁴ங் பன பட²மபி⁴த்திபாத³ங் வா பதிட்டா²பெந்தேஹி ப³ஹூஹி ஸம்பரிவாரெத்வா ‘‘கப்பியகுடிங் கரோம, கப்பியகுடிங் கரோமா’’தி வாசங் நிச்சா²ரெந்தேஹி மனுஸ்ஸேஸு உக்கி²பித்வா பதிட்டா²பெந்தேஸு ஆமஸித்வா வா ஸயங் உக்கி²பித்வா வா த²ம்போ⁴ வா பி⁴த்திபாதோ³ வா பதிட்டா²பேதப்³போ³. குருந்தி³மஹாபச்சரீஸு பன ‘‘கப்பியகுடி கப்பியகுடீதி வத்வா பதிட்டா²பேதப்³ப³’’ந்தி வுத்தங். அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ கப்பியகுடிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’தி வுத்தங், தங் பன அவத்வாபி அட்ட²கதா²ஸு வுத்தனயேன வுத்தே தோ³ஸோ நத்தி². இத³ங் பனெத்த² ஸாதா⁴ரணலக்க²ணங் ‘‘த²ம்ப⁴பதிட்டா²பனஞ்ச வசனபரியோஸானஞ்ச ஸமகாலங் வட்டதீ’’தி. ஸசே ஹி அனிட்டி²தே வசனே த²ம்போ⁴ பதிட்டா²தி, அப்பதிட்டி²தே வா தஸ்மிங் வசனங் நிட்டா²தி, அகதா ஹோதி கப்பியகுடி. தேனேவ மஹாபச்சரியங் வுத்தங் ‘‘ப³ஹூஹி ஸம்பரிவாரெத்வா வத்தப்³ப³ங், அவஸ்ஸஞ்ஹி எத்த² ஏகஸ்ஸபி வசனநிட்டா²னஞ்ச த²ம்ப⁴பதிட்டா²னஞ்ச ஏகதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. இட்ட²காஸிலாமத்திகாகுட்டகாஸு பன குடீஸு ஹெட்டா² சயங் ப³ந்தி⁴த்வா வா அப³ந்தி⁴த்வா வா கரொந்து, யதோ பட்டா²ய பி⁴த்திங் உட்டா²பேதுகாமா ஹொந்தி, தங் ஸப்³ப³பட²மங் இட்ட²கங் வா ஸிலங் வா மத்திகாபிண்ட³ங் வா க³ஹெத்வா வுத்தனயேனேவ கப்பியகுடி காதப்³பா³, இட்ட²காத³யோ பி⁴த்தியங் பட²மிட்ட²காதீ³னங் ஹெட்டா² ந வட்டந்தி, த²ம்பா⁴ பன உபரி உக்³க³ச்ச²ந்தி, தஸ்மா வட்டந்தி. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் ‘‘த²ம்பே⁴ஹி கரியமானே சதூஸு கோணேஸு சத்தாரோ த²ம்பா⁴, இட்ட²காதி³குட்டே சதூஸு கோணேஸு த்³வே திஸ்ஸோ இட்ட²கா அதி⁴ட்டா²தப்³பா³’’தி வுத்தங். ததா² பன அகதாயபி தோ³ஸோ நத்தி², அட்ட²கதா²ஸு ஹி வுத்தமேவ பமாணங்.
101.Kappiyācatubhūmiyoti ettha ‘‘anujānāmi, bhikkhave, catasso kappiyabhūmiyo ussāvanantikaṃ gonisādikaṃ gahapatiṃ sammuti’’nti (mahāva. 295) vacanato ussāvanantikā gonisādikā gahapati sammutīti imā catasso kappiyabhūmiyo veditabbā. Tattha (mahāva. aṭṭha. 295) ussāvanantikā tāva evaṃ kātabbā – yo thambhānaṃ vā upari bhittipāde vā nikhanitvā vihāro karīyati, tassa heṭṭhā thambhapaṭicchakā pāsāṇā bhūmigatikā eva. Paṭhamatthambhaṃ pana paṭhamabhittipādaṃ vā patiṭṭhāpentehi bahūhi samparivāretvā ‘‘kappiyakuṭiṃ karoma, kappiyakuṭiṃ karomā’’ti vācaṃ nicchārentehi manussesu ukkhipitvā patiṭṭhāpentesu āmasitvā vā sayaṃ ukkhipitvā vā thambho vā bhittipādo vā patiṭṭhāpetabbo. Kurundimahāpaccarīsu pana ‘‘kappiyakuṭi kappiyakuṭīti vatvā patiṭṭhāpetabba’’nti vuttaṃ. Andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘saṅghassa kappiyakuṭiṃ adhiṭṭhāmī’’ti vuttaṃ, taṃ pana avatvāpi aṭṭhakathāsu vuttanayena vutte doso natthi. Idaṃ panettha sādhāraṇalakkhaṇaṃ ‘‘thambhapatiṭṭhāpanañca vacanapariyosānañca samakālaṃ vaṭṭatī’’ti. Sace hi aniṭṭhite vacane thambho patiṭṭhāti, appatiṭṭhite vā tasmiṃ vacanaṃ niṭṭhāti, akatā hoti kappiyakuṭi. Teneva mahāpaccariyaṃ vuttaṃ ‘‘bahūhi samparivāretvā vattabbaṃ, avassañhi ettha ekassapi vacananiṭṭhānañca thambhapatiṭṭhānañca ekato bhavissatī’’ti. Iṭṭhakāsilāmattikākuṭṭakāsu pana kuṭīsu heṭṭhā cayaṃ bandhitvā vā abandhitvā vā karontu, yato paṭṭhāya bhittiṃ uṭṭhāpetukāmā honti, taṃ sabbapaṭhamaṃ iṭṭhakaṃ vā silaṃ vā mattikāpiṇḍaṃ vā gahetvā vuttanayeneva kappiyakuṭi kātabbā, iṭṭhakādayo bhittiyaṃ paṭhamiṭṭhakādīnaṃ heṭṭhā na vaṭṭanti, thambhā pana upari uggacchanti, tasmā vaṭṭanti. Andhakaṭṭhakathāyaṃ ‘‘thambhehi kariyamāne catūsu koṇesu cattāro thambhā, iṭṭhakādikuṭṭe catūsu koṇesu dve tisso iṭṭhakā adhiṭṭhātabbā’’ti vuttaṃ. Tathā pana akatāyapi doso natthi, aṭṭhakathāsu hi vuttameva pamāṇaṃ.
கோ³னிஸாதி³கா து³விதா⁴ ஆராமகோ³னிஸாதி³கா விஹாரகோ³னிஸாதி³காதி. தாஸு யத்த² நேவ ஆராமோ, ந ஸேனாஸனானி பரிக்கி²த்தானி ஹொந்தி, அயங் ஆராமகோ³னிஸாதி³கா நாம. யத்த² ஸேனாஸனானி ஸப்³பா³னி வா ஏகச்சானி வா பரிக்கி²த்தானி, ஆராமோ அபரிக்கி²த்தோ, அயங் விஹாரகோ³னிஸாதி³கா நாம. இதி உப⁴யத்ராபி ஆராமஸ்ஸ அபரிக்கி²த்தபா⁴வோயேவ பமாணங். ‘‘ஆராமோ பன உபட்³ட⁴பரிக்கி²த்தோபி ப³ஹுதரங் பரிக்கி²த்தோபி பரிக்கி²த்தோயேவ நாமா’’தி குருந்தி³மஹாபச்சரீஸு வுத்தங், எத்த² கப்பியகுடிங் லத்³து⁴ங் வட்டதி.
Gonisādikā duvidhā ārāmagonisādikā vihāragonisādikāti. Tāsu yattha neva ārāmo, na senāsanāni parikkhittāni honti, ayaṃ ārāmagonisādikā nāma. Yattha senāsanāni sabbāni vā ekaccāni vā parikkhittāni, ārāmo aparikkhitto, ayaṃ vihāragonisādikā nāma. Iti ubhayatrāpi ārāmassa aparikkhittabhāvoyeva pamāṇaṃ. ‘‘Ārāmo pana upaḍḍhaparikkhittopi bahutaraṃ parikkhittopi parikkhittoyeva nāmā’’ti kurundimahāpaccarīsu vuttaṃ, ettha kappiyakuṭiṃ laddhuṃ vaṭṭati.
க³ஹபதீதி மனுஸ்ஸா ஆவாஸங் கத்வா ‘‘கப்பியகுடிங் தே³ம, பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி வத³ந்தி, ஏஸா க³ஹபதி நாம, ‘‘கப்பியகுடிங் காதுங் தே³மா’’தி வுத்தேபி வட்டதியேவ. அந்த⁴கட்ட²கதா²யங் பன ‘‘யஸ்மா பி⁴க்கு²ங் ட²பெத்வா ஸேஸஸஹத⁴ம்மிகானங் ஸப்³பே³ஸஞ்ச தே³வமனுஸ்ஸானங் ஹத்த²தோ படிக்³க³ஹோ ச ஸன்னிதி⁴ ச அந்தோவுத்த²ஞ்ச தேஸங் ஸந்தகங் பி⁴க்கு²ஸ்ஸ வட்டதி, தஸ்மா தேஸங் கே³ஹானி வா தேஹி தி³ன்னகப்பியகுடி வா க³ஹபதீதி வுச்சதீ’’தி வுத்தங், புனபி வுத்தங் ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரங் ட²பெத்வா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயோ வா ஆராமிகானங் வா தித்தி²யானங் வா தே³வதானங் வா நாகா³னங் வா அபி ப்³ரஹ்மானங் விமானங் கப்பியகுடி ஹோதீ’’தி, தங் ஸுவுத்தங். ஸங்க⁴ஸந்தகமேவ ஹி பி⁴க்கு²ஸந்தகங் வா கே³ஹங் க³ஹபதிகுடிகா ந ஹோதி.
Gahapatīti manussā āvāsaṃ katvā ‘‘kappiyakuṭiṃ dema, paribhuñjathā’’ti vadanti, esā gahapati nāma, ‘‘kappiyakuṭiṃ kātuṃ demā’’ti vuttepi vaṭṭatiyeva. Andhakaṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘yasmā bhikkhuṃ ṭhapetvā sesasahadhammikānaṃ sabbesañca devamanussānaṃ hatthato paṭiggaho ca sannidhi ca antovutthañca tesaṃ santakaṃ bhikkhussa vaṭṭati, tasmā tesaṃ gehāni vā tehi dinnakappiyakuṭi vā gahapatīti vuccatī’’ti vuttaṃ, punapi vuttaṃ ‘‘bhikkhusaṅghassa vihāraṃ ṭhapetvā bhikkhunupassayo vā ārāmikānaṃ vā titthiyānaṃ vā devatānaṃ vā nāgānaṃ vā api brahmānaṃ vimānaṃ kappiyakuṭi hotī’’ti, taṃ suvuttaṃ. Saṅghasantakameva hi bhikkhusantakaṃ vā gehaṃ gahapatikuṭikā na hoti.
ஸம்முதி நாம ஞத்திது³தியகம்மவாசாய ஸாவெத்வா ஸம்மதா. ஏவஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, ஸம்மன்னிதப்³பா³, ப்³யத்தேன பி⁴க்கு²னா படிப³லேன ஸங்கோ⁴ ஞாபேதப்³போ³ –
Sammuti nāma ñattidutiyakammavācāya sāvetvā sammatā. Evañca pana, bhikkhave, sammannitabbā, byattena bhikkhunā paṭibalena saṅgho ñāpetabbo –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங் ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் விஹாரங் கப்பியபூ⁴மிங் ஸம்மன்னெய்ய, ஏஸா ஞத்தி.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Yadi saṅghassa pattakallaṃ saṅgho itthannāmaṃ vihāraṃ kappiyabhūmiṃ sammanneyya, esā ñatti.
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴. ஸங்கோ⁴ இத்த²ன்னாமங் விஹாரங் கப்பியபூ⁴மிங் ஸம்மன்னதி. யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி இத்த²ன்னாமஸ்ஸ விஹாரஸ்ஸ கப்பியபூ⁴மியா ஸம்முதி, ஸோ துண்ஹஸ்ஸ. யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய.
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho. Saṅgho itthannāmaṃ vihāraṃ kappiyabhūmiṃ sammannati. Yassāyasmato khamati itthannāmassa vihārassa kappiyabhūmiyā sammuti, so tuṇhassa. Yassa nakkhamati, so bhāseyya.
‘‘ஸம்மதோ ஸங்கே⁴ன இத்த²ன்னாமோ விஹாரோ கப்பியபூ⁴மி க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (மஹாவ॰ 295).
‘‘Sammato saṅghena itthannāmo vihāro kappiyabhūmi khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (mahāva. 295).
கம்மவாசங் அவத்வா அபலோகனகம்மவஸேன ஸாவெத்வா கதாபி ஸம்மதா ஏவ.
Kammavācaṃ avatvā apalokanakammavasena sāvetvā katāpi sammatā eva.
102. யங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 295) இமாஸு சதூஸு கப்பியபூ⁴மீஸு வுத்தங் ஆமிஸங், தங் ஸப்³ப³ங் அந்தோவுத்த²ஸங்க்²யங் ந க³ச்ச²தி. பி⁴க்கூ²னஞ்ச பி⁴க்கு²னீனஞ்ச அந்தோவுத்த²அந்தோபக்கமோசனத்த²ஞ்ஹி கப்பியகுடியோ அனுஞ்ஞாதா. யங் பன அகப்பியபூ⁴மியங் ஸஹஸெய்யப்பஹோனகே கே³ஹே வுத்தங் ஸங்கி⁴கங் வா புக்³க³லிகங் வா பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²னியா வா ஸந்தகங் ஏகரத்தம்பி ட²பிதங், தங் அந்தோவுத்த²ங், தத்த² பக்கஞ்ச அந்தோபக்கங் நாம ஹோதி, ஏதங் ந கப்பதி. ஸத்தாஹகாலிகங் பன யாவஜீவிகஞ்ச வட்டதி.
102. Yaṃ (mahāva. aṭṭha. 295) imāsu catūsu kappiyabhūmīsu vuttaṃ āmisaṃ, taṃ sabbaṃ antovutthasaṅkhyaṃ na gacchati. Bhikkhūnañca bhikkhunīnañca antovutthaantopakkamocanatthañhi kappiyakuṭiyo anuññātā. Yaṃ pana akappiyabhūmiyaṃ sahaseyyappahonake gehe vuttaṃ saṅghikaṃ vā puggalikaṃ vā bhikkhussa bhikkhuniyā vā santakaṃ ekarattampi ṭhapitaṃ, taṃ antovutthaṃ, tattha pakkañca antopakkaṃ nāma hoti, etaṃ na kappati. Sattāhakālikaṃ pana yāvajīvikañca vaṭṭati.
தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – ஸாமணேரோ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ தண்டு³லாதி³கங் ஆமிஸங் ஆஹரித்வா கப்பியகுடியங் நிக்கி²பித்வா புனதி³வஸே பசித்வா தே³தி, அந்தோவுத்த²ங் ந ஹோதி. தத்த² அகப்பியகுடியங் நிக்கி²த்தஸப்பிஆதீ³ஸு கிஞ்சி பக்கி²பித்வா தே³தி. முக²ஸன்னிதி⁴ நாம ஹோதி. மஹாபச்சரியங் பன ‘‘அந்தோவுத்த²ங் ஹோதீ’’தி வுத்தங். தத்த² நாமமத்தமேவ நானாகரணங், பி⁴க்கு² அகப்பியகுடியங் ட²பிதஸப்பிஞ்ச யாவஜீவிகபண்ணஞ்ச ஏகதோ பசித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ஸத்தாஹங் நிராமிஸங் வட்டதி. ஸசே ஆமிஸஸங்ஸட்ட²ங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, அந்தோவுத்த²ஞ்சேவ ஸாமங்பக்கஞ்ச ஹோதி. ஏதேனுபாயேன ஸப்³ப³ஸங்ஸக்³கா³ வேதி³தப்³பா³. யங் கிஞ்சி ஆமிஸங் பி⁴க்கு²னோ பசிதுங் ந வட்டதி. ஸசேபிஸ்ஸ உண்ஹயாகு³யா ஸுலஸிபண்ணானி வா ஸிங்கி³வேரங் வா லோணங் வா பக்கி²பந்தி, தம்பி சாலேதுங் ந வட்டதி, ‘‘யாகு³ங் நிப்³பா³பேமீ’’தி பன சாலேதுங் வட்டதி. உத்தண்டு³லப⁴த்தங் லபி⁴த்வா பித³ஹிதுங் ந வட்டதி. ஸசே பன மனுஸ்ஸா பித³ஹித்வா தெ³ந்தி, வட்டதி. ‘‘ப⁴த்தங் மா நிப்³பா³யதூ’’தி பித³ஹிதுங் வட்டதி, கீ²ரதக்காதீ³ஸு பன ஸகிங் குதி²தேஸு அக்³கி³ங் காதுங் வட்டதி புனபாகஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா.
Tatrāyaṃ vinicchayo – sāmaṇero bhikkhussa taṇḍulādikaṃ āmisaṃ āharitvā kappiyakuṭiyaṃ nikkhipitvā punadivase pacitvā deti, antovutthaṃ na hoti. Tattha akappiyakuṭiyaṃ nikkhittasappiādīsu kiñci pakkhipitvā deti. Mukhasannidhi nāma hoti. Mahāpaccariyaṃ pana ‘‘antovutthaṃ hotī’’ti vuttaṃ. Tattha nāmamattameva nānākaraṇaṃ, bhikkhu akappiyakuṭiyaṃ ṭhapitasappiñca yāvajīvikapaṇṇañca ekato pacitvā paribhuñjati, sattāhaṃ nirāmisaṃ vaṭṭati. Sace āmisasaṃsaṭṭhaṃ katvā paribhuñjati, antovutthañceva sāmaṃpakkañca hoti. Etenupāyena sabbasaṃsaggā veditabbā. Yaṃ kiñci āmisaṃ bhikkhuno pacituṃ na vaṭṭati. Sacepissa uṇhayāguyā sulasipaṇṇāni vā siṅgiveraṃ vā loṇaṃ vā pakkhipanti, tampi cāletuṃ na vaṭṭati, ‘‘yāguṃ nibbāpemī’’ti pana cāletuṃ vaṭṭati. Uttaṇḍulabhattaṃ labhitvā pidahituṃ na vaṭṭati. Sace pana manussā pidahitvā denti, vaṭṭati. ‘‘Bhattaṃ mā nibbāyatū’’ti pidahituṃ vaṭṭati, khīratakkādīsu pana sakiṃ kuthitesu aggiṃ kātuṃ vaṭṭati punapākassa anuññātattā.
இமா பன கப்பியகுடியோ கதா³ ஜஹிதவத்து²கா ஹொந்தி? உஸ்ஸாவனந்திகா தாவ யா த²ம்பா⁴னங் உபரி பி⁴த்திபாதே³ வா நிக²னித்வா கதா, ஸா ஸப்³பே³ஸு த²ம்பே⁴ஸு ச பி⁴த்திபாதே³ஸு ச அபனீதேஸு ஜஹிதவத்து²கா ஹோதி. ஸசே பன த²ம்பே⁴ வா பி⁴த்திபாதே³ வா பரிவத்தெந்தி, யோ யோ டி²தோ, தத்த² தத்த² பதிட்டா²தி, ஸப்³பே³ஸுபி பரிவத்திதேஸு அஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி. இட்ட²காதீ³ஹி கதா சயஸ்ஸ உபரி பி⁴த்திஅத்தா²ய ட²பிதங் இட்ட²கங் வா ஸிலங் வா மத்திகாபிண்ட³ங் வா ஆதி³ங் கத்வா வினாஸிதகாலே ஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி. யேஹி பன இட்ட²காதீ³ஹி அதி⁴ட்டி²தா, தேஸு அபனீதேஸுபி தத³ஞ்ஞேஸு பதிட்டா²தீதி அஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி. கோ³னிஸாதி³கா பாகாராதீ³ஹி பரிக்கே²பே கதே ஜஹிதவத்து²காவ ஹோதி. புன தஸ்மிங் ஆராமே கப்பியகுடிங் லத்³து⁴ங் வட்டதி. ஸசே பன புனபி பாகாராத³யோ தத்த² தத்த² க²ண்டா³ ஹொந்தி, ததோ ததோ கா³வோ பவிஸந்தி, புன கப்பியகுடி ஹோதி. இதரா பன த்³வே கோ³பானஸீமத்தங் ட²பெத்வா ஸப்³ப³ஸ்மிங் ச²த³னே வினட்டே² ஜஹிதவத்து²காவ ஹொந்தி. ஸசே கோ³பானஸீனங் உபரி ஏகம்பி பக்க²பாஸகமண்ட³லங் அத்தி², ரக்க²தி.
Imā pana kappiyakuṭiyo kadā jahitavatthukā honti? Ussāvanantikā tāva yā thambhānaṃ upari bhittipāde vā nikhanitvā katā, sā sabbesu thambhesu ca bhittipādesu ca apanītesu jahitavatthukā hoti. Sace pana thambhe vā bhittipāde vā parivattenti, yo yo ṭhito, tattha tattha patiṭṭhāti, sabbesupi parivattitesu ajahitavatthukāva hoti. Iṭṭhakādīhi katā cayassa upari bhittiatthāya ṭhapitaṃ iṭṭhakaṃ vā silaṃ vā mattikāpiṇḍaṃ vā ādiṃ katvā vināsitakāle jahitavatthukāva hoti. Yehi pana iṭṭhakādīhi adhiṭṭhitā, tesu apanītesupi tadaññesu patiṭṭhātīti ajahitavatthukāva hoti. Gonisādikā pākārādīhi parikkhepe kate jahitavatthukāva hoti. Puna tasmiṃ ārāme kappiyakuṭiṃ laddhuṃ vaṭṭati. Sace pana punapi pākārādayo tattha tattha khaṇḍā honti, tato tato gāvo pavisanti, puna kappiyakuṭi hoti. Itarā pana dve gopānasīmattaṃ ṭhapetvā sabbasmiṃ chadane vinaṭṭhe jahitavatthukāva honti. Sace gopānasīnaṃ upari ekampi pakkhapāsakamaṇḍalaṃ atthi, rakkhati.
103. யத்ர பனிமா சதஸ்ஸோபி கப்பியபூ⁴மியோ நத்தி², தத்த² கிங் காதப்³ப³ந்தி? அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங். தத்ரித³ங் வத்து² – கரவிகதிஸ்ஸத்தே²ரோ கிர வினயத⁴ரபாமொக்கோ² மஹாஸீவத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ தீ³பாலோகேன ஸப்பிகும்ப⁴ங் பஸ்ஸித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, கிமேத’’ந்தி புச்சி². தே²ரோ ‘‘ஆவுஸோ, கா³மதோ ஸப்பிகும்போ⁴ ஆப⁴தோ லூக²தி³வஸே ஸப்பினா பு⁴ஞ்ஜனத்தா²யா’’தி ஆஹ. ததோ நங் திஸ்ஸத்தே²ரோ ‘‘ந வட்டதி, ப⁴ந்தே’’தி ஆஹ. தே²ரோ புனதி³வஸே பமுகே² நிக்கி²பாபேஸி. திஸ்ஸத்தே²ரோ புன ஏகதி³வஸங் ஆக³தோ தங் தி³ஸ்வா ததே²வ புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ஸஹஸெய்யப்பஹோனகட்டா²னே ட²பேதுங் ந வட்டதீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ புனதி³வஸே ப³ஹி நீஹராபெத்வா நிக்கி²பாபேஸி, தங் சோரா ஹரிங்ஸு. ஸோ புன ஏகதி³வஸங் ஆக³தங் திஸ்ஸத்தே²ரமாஹ ‘‘ஆவுஸோ, தயா ‘ந வட்டதீ’தி வுத்தே ஸோ கும்போ⁴ ப³ஹி நிக்கி²த்தோ சோரேஹி ஹடோ’’தி. ததோ நங் திஸ்ஸத்தே²ரோ ஆஹ ‘‘நனு, ப⁴ந்தே, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ தா³தப்³போ³ அஸ்ஸ, அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ ஹி த³த்வா தஸ்ஸ ஸந்தகங் கத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி.
103. Yatra panimā catassopi kappiyabhūmiyo natthi, tattha kiṃ kātabbanti? Anupasampannassa datvā tassa santakaṃ katvā paribhuñjitabbaṃ. Tatridaṃ vatthu – karavikatissatthero kira vinayadharapāmokkho mahāsīvattherassa santikaṃ agamāsi. So dīpālokena sappikumbhaṃ passitvā ‘‘bhante, kimeta’’nti pucchi. Thero ‘‘āvuso, gāmato sappikumbho ābhato lūkhadivase sappinā bhuñjanatthāyā’’ti āha. Tato naṃ tissatthero ‘‘na vaṭṭati, bhante’’ti āha. Thero punadivase pamukhe nikkhipāpesi. Tissatthero puna ekadivasaṃ āgato taṃ disvā tatheva pucchitvā ‘‘bhante, sahaseyyappahonakaṭṭhāne ṭhapetuṃ na vaṭṭatī’’ti āha. Thero punadivase bahi nīharāpetvā nikkhipāpesi, taṃ corā hariṃsu. So puna ekadivasaṃ āgataṃ tissattheramāha ‘‘āvuso, tayā ‘na vaṭṭatī’ti vutte so kumbho bahi nikkhitto corehi haṭo’’ti. Tato naṃ tissatthero āha ‘‘nanu, bhante, anupasampannassa dātabbo assa, anupasampannassa hi datvā tassa santakaṃ katvā paribhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti.
இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே
Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe
கப்பியபூ⁴மிவினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.
Kappiyabhūmivinicchayakathā samattā.