Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    10. காரண்ட³வஸுத்தவண்ணனா

    10. Kāraṇḍavasuttavaṇṇanā

    10. த³ஸமே படிசரதீதி படிச்சா²த³னவஸேன சரதி பவத்ததி. படிச்சா²த³னட்டோ² ஏவ வா சரதி-ஸத்³தோ³ அனேகத்த²த்தா தா⁴தூனந்தி ஆஹ ‘‘படிச்சா²தே³தீ’’தி. அஞ்ஞேனாஞ்ஞந்தி பன படிச்சா²த³னாகாரத³ஸ்ஸனந்தி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞேன காரணேனா’’திஆதி³. தத்த² அஞ்ஞங் காரணங் வசனங் வாதி யங் சோத³கேன சுதி³தகஸ்ஸ தோ³ஸவிபா⁴வனங் காரணங், வசனங் வா வுத்தங், தங் ததோ அஞ்ஞேனேவ காரணேன, வசனேன வா படிச்சா²தே³தி. காரணேனாதி சோத³னாய அமூலாய அமூலிகபா⁴வதீ³பனியா யுத்தியா வா. வசனேனாதி தத³த்த²போ³த⁴கேன வசனேன. ‘‘கோ ஆபன்னோ’’திஆதி³னா சோத³னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வாவ விக்கே²பாபஜ்ஜனங் அஞ்ஞேனாஞ்ஞங் படிசரணங். ப³ஹித்³தா⁴ கதா²பனாமனா நாம ‘‘இத்த²ன்னாமங் ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி வுத்தே – ‘‘பாடலிபுத்தங் க³தொம்ஹீ’’திஆதி³னா சோத³னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வாதி அயமேவ விஸேஸோ. யோ ஹி ‘‘ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி வுத்தோ ‘‘கோ ஆபன்னோ, கிங் ஆபன்னோ, கிஸ்மிங் ஆபன்னா, கங் ப⁴ணத², கிங் ப⁴ணதா²’’தி வா வத³தி, ‘‘ஏவரூபங் கிஞ்சி தயா தி³ட்ட²’’ந்தி வுத்தே ‘‘ந ஸுணாமீ’’தி ஸோதங் வா உபனேதி, அயங் அஞ்ஞேனாஞ்ஞங் படிசரதி நாம. யோ பன ‘‘இத்த²ன்னாமங் நாம ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘பாடலிபுத்தங் க³தொம்ஹீ’’தி வத்வா புன ‘‘ந தவ பாடலிபுத்தக³மனங் புச்சா²ம, ஆபத்திங் புச்சா²மா’’தி வுத்தே ததோ ‘‘ராஜக³ஹங் க³தொம்ஹி. ராஜக³ஹங் வா யாஹி ப்³ராஹ்மணக³ஹங் வா, ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீதி. தங் தத்த² மே ஸூகரமங்ஸங் லத்³த⁴’’ந்திஆதீ³னி வத³தி, அயங் ப³ஹித்³தா⁴ கத²ங் அபனாமேதி நாம . ஸமணகசவரோதி ஸமணவேஸதா⁴ரணேன ஸமணப்பதிரூபகதாய ஸமணானங் கசவரபூ⁴தங்.

    10. Dasame paṭicaratīti paṭicchādanavasena carati pavattati. Paṭicchādanaṭṭho eva vā carati-saddo anekatthattā dhātūnanti āha ‘‘paṭicchādetī’’ti. Aññenāññanti pana paṭicchādanākāradassananti āha ‘‘aññena kāraṇenā’’tiādi. Tattha aññaṃ kāraṇaṃ vacanaṃ vāti yaṃ codakena cuditakassa dosavibhāvanaṃ kāraṇaṃ, vacanaṃ vā vuttaṃ, taṃ tato aññeneva kāraṇena, vacanena vā paṭicchādeti. Kāraṇenāti codanāya amūlāya amūlikabhāvadīpaniyā yuttiyā vā. Vacanenāti tadatthabodhakena vacanena. ‘‘Ko āpanno’’tiādinā codanaṃ vissajjetvāva vikkhepāpajjanaṃ aññenāññaṃ paṭicaraṇaṃ. Bahiddhā kathāpanāmanā nāma ‘‘itthannāmaṃ āpattiṃ āpannosī’’ti vutte – ‘‘pāṭaliputtaṃ gatomhī’’tiādinā codanaṃ vissajjetvāti ayameva viseso. Yo hi ‘‘āpattiṃ āpannosī’’ti vutto ‘‘ko āpanno, kiṃ āpanno, kismiṃ āpannā, kaṃ bhaṇatha, kiṃ bhaṇathā’’ti vā vadati, ‘‘evarūpaṃ kiñci tayā diṭṭha’’nti vutte ‘‘na suṇāmī’’ti sotaṃ vā upaneti, ayaṃ aññenāññaṃ paṭicarati nāma. Yo pana ‘‘itthannāmaṃ nāma āpattiṃ āpannosī’’ti puṭṭho ‘‘pāṭaliputtaṃ gatomhī’’ti vatvā puna ‘‘na tava pāṭaliputtagamanaṃ pucchāma, āpattiṃ pucchāmā’’ti vutte tato ‘‘rājagahaṃ gatomhi. Rājagahaṃ vā yāhi brāhmaṇagahaṃ vā, āpattiṃ āpannosīti. Taṃ tattha me sūkaramaṃsaṃ laddha’’ntiādīni vadati, ayaṃ bahiddhā kathaṃ apanāmeti nāma . Samaṇakacavaroti samaṇavesadhāraṇena samaṇappatirūpakatāya samaṇānaṃ kacavarabhūtaṃ.

    காரண்ட³வங் (ஸு॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.283-284) நித்³த⁴மதா²தி விபன்னஸீலதாய கசவரபூ⁴தங் புக்³க³லங் கசவரமிவ அனபெக்கா² அபனேத². கஸம்பு³ங் அபகஸ்ஸதா²தி கஸம்பு³பூ⁴தஞ்ச நங் க²த்தியாதீ³னங் மஜ்ஜ²க³தங் பபி⁴ன்னபக்³க⁴ரிதகுட்ட²ங் சண்டா³லங் விய அபகட்³ட⁴த². கிங் காரணங்? ஸங்கா⁴ராமோ நாம ஸீலவந்தானங் கதோ, ந து³ஸ்ஸீலானங். யதோ ஏததே³வ ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘ததோ பலாபே வாஹேத², அஸ்ஸமணே ஸமணமானினே’’தி. யதா² பலாபா அந்தோஸாரரஹிதா அதண்டு³லா ப³ஹி து²ஸேன வீஹீ விய தி³ஸ்ஸந்தி, ஏவங் பாபபி⁴க்கூ² அந்தோ ஸீலரஹிதாபி ப³ஹி காஸாவாதி³பரிக்கா²ரேன பி⁴க்கூ² விய தி³ஸ்ஸந்தி, தஸ்மா ‘‘பலாபா’’தி வுச்சந்தி. தே பலாபே வாஹேத² ஓபுனத² வித⁴மத², பரமத்த²தோ அஸ்ஸமணே ஸமணவேஸமத்தேன ஸமணமானினே. கப்பயவ்ஹோதி கப்பேத², கரோதா²தி வுத்தங் ஹோதி. பதிஸ்ஸதாதி ஸப்பதிஸ்ஸா. வட்டது³க்க²ஸ்ஸ அந்தங் கரிஸ்ஸத², பரினிப்³பா³னங் பாபுணிஸ்ஸதா²தி அத்தோ².

    Kāraṇḍavaṃ (su. ni. aṭṭha. 2.283-284) niddhamathāti vipannasīlatāya kacavarabhūtaṃ puggalaṃ kacavaramiva anapekkhā apanetha. Kasambuṃ apakassathāti kasambubhūtañca naṃ khattiyādīnaṃ majjhagataṃ pabhinnapaggharitakuṭṭhaṃ caṇḍālaṃ viya apakaḍḍhatha. Kiṃ kāraṇaṃ? Saṅghārāmo nāma sīlavantānaṃ kato, na dussīlānaṃ. Yato etadeva sandhāyāha ‘‘tato palāpe vāhetha, assamaṇe samaṇamānine’’ti. Yathā palāpā antosārarahitā ataṇḍulā bahi thusena vīhī viya dissanti, evaṃ pāpabhikkhū anto sīlarahitāpi bahi kāsāvādiparikkhārena bhikkhū viya dissanti, tasmā ‘‘palāpā’’ti vuccanti. Te palāpe vāhetha opunatha vidhamatha, paramatthato assamaṇe samaṇavesamattena samaṇamānine. Kappayavhoti kappetha, karothāti vuttaṃ hoti. Patissatāti sappatissā. Vaṭṭadukkhassa antaṃ karissatha, parinibbānaṃ pāpuṇissathāti attho.

    காரண்ட³வஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kāraṇḍavasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.

    மெத்தாவக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mettāvaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. காரண்ட³வஸுத்தங் • 10. Kāraṇḍavasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 10. காரண்ட³வஸுத்தவண்ணனா • 10. Kāraṇḍavasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact