Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
6. கரோதோஸுத்தவண்ணனா
6. Karotosuttavaṇṇanā
211. கரோதோதி ஸஹத்தா² கரொந்தஸ்ஸ. காரயதோதி ஆணத்தியா காரெந்தஸ்ஸ. சி²ந்த³தோதி பரேஸங் ஹத்தா²தீ³னி சி²ந்த³ந்தஸ்ஸ. சே²தா³பயதோதி பரேஹி சே²தா³பெந்தஸ்ஸ. பசதோதி த³ண்டே³ன பீளெந்தஸ்ஸ. பசாபயதோதி பரேஹி த³ண்டா³தி³னா பீளாபெந்தஸ்ஸ. ஸோசதோ ஸோசாபயதோதி பரஸ்ஸ ப⁴ண்ட³ஹரணாதீ³ஹி ஸோகங் ஸயங் கரொந்தஸ்ஸாபி பரேஹி காரெந்தஸ்ஸாபி. கிலமதோ கிலமாபயதோதி ஆஹாருபச்சே²த³ப³ந்த⁴னாகா³ரபவேஸனாதீ³ஹி ஸயங் கிலமெந்தஸ்ஸபி பரேஹி கிலமாபெந்தஸ்ஸபி. ப²ந்த³தோ ப²ந்தா³பயதோதி பரங் ப²ந்த³ந்தங் ப²ந்த³னகாலே ஸயம்பி ப²ந்த³தோ பரெம்பி ப²ந்தா³பயதோ. பாணமதிபாதயதோதி பாணங் ஹனந்தஸ்ஸபி ஹனாபெந்தஸ்ஸபி. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² கரணகாராபனவஸேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
211.Karototi sahatthā karontassa. Kārayatoti āṇattiyā kārentassa. Chindatoti paresaṃ hatthādīni chindantassa. Chedāpayatoti parehi chedāpentassa. Pacatoti daṇḍena pīḷentassa. Pacāpayatoti parehi daṇḍādinā pīḷāpentassa. Socato socāpayatoti parassa bhaṇḍaharaṇādīhi sokaṃ sayaṃ karontassāpi parehi kārentassāpi. Kilamato kilamāpayatoti āhārupacchedabandhanāgārapavesanādīhi sayaṃ kilamentassapi parehi kilamāpentassapi. Phandato phandāpayatoti paraṃ phandantaṃ phandanakāle sayampi phandato parempi phandāpayato. Pāṇamatipātayatoti pāṇaṃ hanantassapi hanāpentassapi. Evaṃ sabbattha karaṇakārāpanavaseneva attho veditabbo.
ஸந்தி⁴ந்தி க⁴ரஸந்தி⁴ங். நில்லோபந்தி மஹாவிலோபங். ஏகாகா³ரிகந்தி ஏகமேவ க⁴ரங் பரிவாரெத்வா விலும்பனங். பரிபந்தே² திட்ட²தோதி ஆக³தாக³தானங் அச்சி²ந்த³னத்த²ங் மக்³கே³ திட்ட²தோ. கரோதோ ந கரீயதி பாபந்தி யங்கிஞ்சி பாபங் கரோமீதி ஸஞ்ஞாய கரோதோபி பாபங் ந கரீயதி, நத்தி² பாபங். ஸத்தா பன கரோமாதி ஏவங்ஸஞ்ஞினோ ஹொந்தீதி தீ³பெந்தி. கு²ரபரியந்தேனாதி கு²ரனேமினா, கு²ரதா⁴ரஸதி³ஸபரியந்தேன வா. ஏகமங்ஸக²லந்தி ஏகமங்ஸராஸிங். புஞ்ஜந்தி தஸ்ஸேவ வேவசனங். ததோனிதா³னந்தி ஏகமங்ஸக²லகரணனிதா³னங்.
Sandhinti gharasandhiṃ. Nillopanti mahāvilopaṃ. Ekāgārikanti ekameva gharaṃ parivāretvā vilumpanaṃ. Paripanthe tiṭṭhatoti āgatāgatānaṃ acchindanatthaṃ magge tiṭṭhato. Karoto na karīyati pāpanti yaṃkiñci pāpaṃ karomīti saññāya karotopi pāpaṃ na karīyati, natthi pāpaṃ. Sattā pana karomāti evaṃsaññino hontīti dīpenti. Khurapariyantenāti khuraneminā, khuradhārasadisapariyantena vā. Ekamaṃsakhalanti ekamaṃsarāsiṃ. Puñjanti tasseva vevacanaṃ. Tatonidānanti ekamaṃsakhalakaraṇanidānaṃ.
த³க்கி²ணந்தி த³க்கி²ணதீரே மனுஸ்ஸா கக்க²ளா தா³ருணா, தே ஸந்தா⁴ய ஹனந்தோதிஆதி³ வுத்தங். உத்தரந்தி உத்தரதீரே ஸத்³தா⁴ ஹொந்தி பஸன்னா பு³த்³த⁴மாமகா த⁴ம்மமாமகா ஸங்க⁴மாமகா, தே ஸந்தா⁴ய த³த³ந்தோதிஆதி³ வுத்தங். தத்த² யஜந்தோதி மஹாயாக³ங் கரொந்தோ. த³மேனாதி இந்த்³ரியத³மேன உபோஸத²கம்மேன. ஸங்யமேனாதி ஸீலஸங்யமேன. ஸச்சவஜ்ஜேனாதி ஸச்சவசனேன. ஆக³மோதி ஆக³மனங், பவத்தீதி அத்தோ². ஸப்³ப³தா²பி பாபபுஞ்ஞானங் கிரியமேவ படிக்கி²பந்தி.
Dakkhiṇanti dakkhiṇatīre manussā kakkhaḷā dāruṇā, te sandhāya hanantotiādi vuttaṃ. Uttaranti uttaratīre saddhā honti pasannā buddhamāmakā dhammamāmakā saṅghamāmakā, te sandhāya dadantotiādi vuttaṃ. Tattha yajantoti mahāyāgaṃ karonto. Damenāti indriyadamena uposathakammena. Saṃyamenāti sīlasaṃyamena. Saccavajjenāti saccavacanena. Āgamoti āgamanaṃ, pavattīti attho. Sabbathāpi pāpapuññānaṃ kiriyameva paṭikkhipanti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 6. கரோதோஸுத்தங் • 6. Karotosuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. கரோதோஸுத்தவண்ணனா • 6. Karotosuttavaṇṇanā