Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    26. கஸ்ஸபபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    26. Kassapabuddhavaṃso

    1.

    1.

    கோணாக³மனஸ்ஸ அபரேன, ஸம்பு³த்³தோ⁴ த்³விபது³த்தமோ;

    Koṇāgamanassa aparena, sambuddho dvipaduttamo;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, த⁴ம்மராஜா பப⁴ங்கரோ.

    Kassapo nāma gottena, dhammarājā pabhaṅkaro.

    2.

    2.

    ஸஞ்ச²ட்³டி³தங் குலமூலங், ப³ஹ்வன்னபானபோ⁴ஜனங்;

    Sañchaḍḍitaṃ kulamūlaṃ, bahvannapānabhojanaṃ;

    த³த்வான யாசகே தா³னங், பூரயித்வான மானஸங்;

    Datvāna yācake dānaṃ, pūrayitvāna mānasaṃ;

    உஸபோ⁴வ ஆளகங் பெ⁴த்வா, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Usabhova āḷakaṃ bhetvā, patto sambodhimuttamaṃ.

    3.

    3.

    த⁴ம்மசக்கங் பவத்தெந்தே, கஸ்ஸபே லோகனாயகே;

    Dhammacakkaṃ pavattente, kassape lokanāyake;

    வீஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Vīsakoṭisahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    சதுமாஸங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, லோகே சரதி சாரிகங்;

    Catumāsaṃ yadā buddho, loke carati cārikaṃ;

    த³ஸகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Dasakoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    யமகங் விகுப்³ப³னங் கத்வா, ஞாணதா⁴துங் பகித்தயி;

    Yamakaṃ vikubbanaṃ katvā, ñāṇadhātuṃ pakittayi;

    பஞ்சகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Pañcakoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    ஸுத⁴ம்மா தே³வபுரே ரம்மே, தத்த² த⁴ம்மங் பகித்தயி;

    Sudhammā devapure ramme, tattha dhammaṃ pakittayi;

    தீணிகோடிஸஹஸ்ஸானங், தே³வானங் போ³த⁴யீ ஜினோ.

    Tīṇikoṭisahassānaṃ, devānaṃ bodhayī jino.

    7.

    7.

    நரதே³வஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ, அபரே த⁴ம்மதே³ஸனே;

    Naradevassa yakkhassa, apare dhammadesane;

    ஏதேஸானங் அபி⁴ஸமயா, க³ணனாதோ அஸங்கி²யா.

    Etesānaṃ abhisamayā, gaṇanāto asaṅkhiyā.

    8.

    8.

    தஸ்ஸாபி தே³வதே³வஸ்ஸ, ஏகோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Tassāpi devadevassa, eko āsi samāgamo;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    9.

    9.

    வீஸபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸானங், ததா³ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Vīsabhikkhusahassānaṃ, tadā āsi samāgamo;

    அதிக்கந்தப⁴வந்தானங், ஹிரிஸீலேன தாதி³னங்.

    Atikkantabhavantānaṃ, hirisīlena tādinaṃ.

    10.

    10.

    அஹங் ததா³ மாணவகோ, ஜோதிபாலோதி விஸ்ஸுதோ;

    Ahaṃ tadā māṇavako, jotipāloti vissuto;

    அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³.

    Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū.

    11.

    11.

    லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தோ;

    Lakkhaṇe itihāse ca, sadhamme pāramiṃ gato;

    பூ⁴மந்தலிக்க²குஸலோ, கதவிஜ்ஜோ அனாவயோ.

    Bhūmantalikkhakusalo, katavijjo anāvayo.

    12.

    12.

    கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, க⁴டிகாரோ நாமுபட்டா²கோ;

    Kassapassa bhagavato, ghaṭikāro nāmupaṭṭhāko;

    ஸகா³ரவோ ஸப்பதிஸ்ஸோ, நிப்³பு³தோ ததியே ப²லே.

    Sagāravo sappatisso, nibbuto tatiye phale.

    13.

    13.

    ஆதா³ய மங் க⁴டீகாரோ, உபக³ஞ்சி² கஸ்ஸபங் ஜினங்;

    Ādāya maṃ ghaṭīkāro, upagañchi kassapaṃ jinaṃ;

    தஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுணித்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.

    Tassa dhammaṃ suṇitvāna, pabbajiṃ tassa santike.

    14.

    14.

    ஆரத்³த⁴வீரியோ ஹுத்வா, வத்தாவத்தேஸு கோவிதோ³;

    Āraddhavīriyo hutvā, vattāvattesu kovido;

    ந க்வசி பரிஹாயாமி, பூரேஸிங் ஜினஸாஸனங்.

    Na kvaci parihāyāmi, pūresiṃ jinasāsanaṃ.

    15.

    15.

    யாவதா பு³த்³த⁴ப⁴ணிதங், நவங்க³ங் ஜினஸாஸனங்;

    Yāvatā buddhabhaṇitaṃ, navaṅgaṃ jinasāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    16.

    16.

    மம அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, ஸோபி பு³த்³தோ⁴ வியாகரி;

    Mama acchariyaṃ disvā, sopi buddho viyākari;

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    17.

    17.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா, நிக்க²மித்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā, nikkhamitvā tathāgato;

    பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்.

    Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ.

    18.

    18.

    ‘‘அஜபாலருக்க²மூலே, நிஸீதி³த்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ajapālarukkhamūle, nisīditvā tathāgato;

    தத்த² பாயாஸங் பக்³க³ய்ஹ, நேரஞ்ஜரமுபேஹிதி.

    Tattha pāyāsaṃ paggayha, nerañjaramupehiti.

    19.

    19.

    ‘‘நேரஞ்ஜராய தீரம்ஹி, பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜிய;

    ‘‘Nerañjarāya tīramhi, pāyāsaṃ paribhuñjiya;

    படியத்தவரமக்³கே³ன, போ³தி⁴மூலமுபேஹிதி.

    Paṭiyattavaramaggena, bodhimūlamupehiti.

    20.

    20.

    ‘‘ததோ பத³க்கி²ணங் கத்வா, போ³தி⁴மண்ட³ங் அனுத்தரோ;

    ‘‘Tato padakkhiṇaṃ katvā, bodhimaṇḍaṃ anuttaro;

    அபராஜிதட்டா²னம்ஹி 1, போ³தி⁴பல்லங்கமுத்தமே;

    Aparājitaṭṭhānamhi 2, bodhipallaṅkamuttame;

    பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Pallaṅkena nisīditvā, bujjhissati mahāyaso.

    21.

    21.

    ‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    22.

    22.

    ‘‘அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதிமங் ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissatimaṃ jinaṃ.

    23.

    23.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    அனாஸவா ஸந்தசித்தா, வீதராகா³ ஸமாஹிதா;

    Anāsavā santacittā, vītarāgā samāhitā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati.

    24.

    24.

    ‘‘சித்தோ ஹத்தா²ளவகோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்ட²கா;

    ‘‘Citto hatthāḷavako ca, aggā hessantupaṭṭhakā;

    நந்த³மாதா ச உத்தரா, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்டி²கா’’.

    Nandamātā ca uttarā, aggā hessantupaṭṭhikā’’.

    25.

    25.

    இத³ங் ஸுத்வான வசனங், அஸ்ஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Idaṃ sutvāna vacanaṃ, assamassa mahesino;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, பு³த்³த⁴பீ³ஜங் கிர அயங்.

    Āmoditā naramarū, buddhabījaṃ kira ayaṃ.

    26.

    26.

    உக்குட்டி²ஸத்³தா³ பவத்தந்தி, அப்போ²டெந்தி ஹஸந்தி ச;

    Ukkuṭṭhisaddā pavattanti, apphoṭenti hasanti ca;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸதே³வகா.

    Katañjalī namassanti, dasasahassī sadevakā.

    27.

    27.

    ‘‘யதி³மஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ, விரஜ்ஜி²ஸ்ஸாம ஸாஸனங்;

    ‘‘Yadimassa lokanāthassa, virajjhissāma sāsanaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    28.

    28.

    ‘‘யதா² மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா, படிதித்த²ங் விரஜ்ஜி²ய;

    ‘‘Yathā manussā nadiṃ tarantā, paṭititthaṃ virajjhiya;

    ஹெட்டா² தித்தே² க³ஹெத்வான, உத்தரந்தி மஹானதி³ங்.

    Heṭṭhā titthe gahetvāna, uttaranti mahānadiṃ.

    29.

    29.

    ‘‘ஏவமேவ மயங் ஸப்³பே³, யதி³ முஞ்சாமிமங் ஜினங்;

    ‘‘Evameva mayaṃ sabbe, yadi muñcāmimaṃ jinaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ’’.

    30.

    30.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    31.

    31.

    ஏவமஹங் ஸங்ஸரித்வா, பரிவஜ்ஜெந்தோ அனாசரங்;

    Evamahaṃ saṃsaritvā, parivajjento anācaraṃ;

    து³க்கரஞ்ச கதங் மய்ஹங், போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Dukkarañca kataṃ mayhaṃ, bodhiyāyeva kāraṇā.

    32.

    32.

    நக³ரங் பா³ராணஸீ நாம, கிகீ நாமாஸி க²த்தியோ;

    Nagaraṃ bārāṇasī nāma, kikī nāmāsi khattiyo;

    வஸதே தத்த² நக³ரே, ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ மஹாகுலங்.

    Vasate tattha nagare, sambuddhassa mahākulaṃ.

    33.

    33.

    ப்³ராஹ்மணோ ப்³ரஹ்மத³த்தோவ, ஆஸி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸோ பிதா;

    Brāhmaṇo brahmadattova, āsi buddhassa so pitā;

    த⁴னவதீ நாம ஜனிகா, கஸ்ஸபஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Dhanavatī nāma janikā, kassapassa mahesino.

    34.

    34.

    து³வே வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Duve vassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    ஹங்ஸோ யஸோ ஸிரினந்தோ³, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Haṃso yaso sirinando, tayo pāsādamuttamā.

    35.

    35.

    திஸோளஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tisoḷasasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸுனந்தா³ நாம ஸா நாரீ, விஜிதஸேனோ நாம அத்ரஜோ.

    Sunandā nāma sā nārī, vijitaseno nāma atrajo.

    36.

    36.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, பாஸாதே³னாபி⁴னிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, pāsādenābhinikkhami;

    ஸத்தாஹங் பதா⁴னசாரங், அசரீ புரிஸுத்தமோ.

    Sattāhaṃ padhānacāraṃ, acarī purisuttamo.

    37.

    37.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, கஸ்ஸபோ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, kassapo lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, மிக³தா³யே நருத்தமோ.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, migadāye naruttamo.

    38.

    38.

    திஸ்ஸோ ச பா⁴ரத்³வாஜோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Tisso ca bhāradvājo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸப்³ப³மித்தோ நாமுபட்டா²கோ, கஸ்ஸபஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sabbamitto nāmupaṭṭhāko, kassapassa mahesino.

    39.

    39.

    அனுளா உருவேளா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Anuḷā uruveḷā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, நிக்³ரோதோ⁴தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, nigrodhoti pavuccati.

    40.

    40.

    ஸுமங்க³லோ க⁴டிகாரோ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Sumaṅgalo ghaṭikāro ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    விசிதஸேனா ப⁴த்³தா³ 3 ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Vicitasenā bhaddā 4 ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    41.

    41.

    உச்சத்தனேன ஸோ பு³த்³தோ⁴, வீஸதிரதனுக்³க³தோ;

    Uccattanena so buddho, vīsatiratanuggato;

    விஜ்ஜுலட்டீ²வ ஆகாஸே, சந்தோ³வ க³ஹபூரிதோ.

    Vijjulaṭṭhīva ākāse, candova gahapūrito.

    42.

    42.

    வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , ஆயு தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Vīsativassasahassāni , āyu tassa mahesino;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    43.

    43.

    த⁴ம்மதளாகங் மாபயித்வா, ஸீலங் த³த்வா விலேபனங்;

    Dhammataḷākaṃ māpayitvā, sīlaṃ datvā vilepanaṃ;

    த⁴ம்மது³ஸ்ஸங் நிவாஸெத்வா, த⁴ம்மமாலங் விப⁴ஜ்ஜிய.

    Dhammadussaṃ nivāsetvā, dhammamālaṃ vibhajjiya.

    44.

    44.

    த⁴ம்மவிமலமாதா³ஸங், ட²பயித்வா மஹாஜனே;

    Dhammavimalamādāsaṃ, ṭhapayitvā mahājane;

    கேசி நிப்³பா³னங் பத்தெ²ந்தா, பஸ்ஸந்து மே அலங்கரங்.

    Keci nibbānaṃ patthentā, passantu me alaṅkaraṃ.

    45.

    45.

    ஸீலகஞ்சுகங் த³த்வான, ஜா²னகவசவம்மிதங்;

    Sīlakañcukaṃ datvāna, jhānakavacavammitaṃ;

    த⁴ம்மசம்மங் பாருபித்வா, த³த்வா ஸன்னாஹமுத்தமங்.

    Dhammacammaṃ pārupitvā, datvā sannāhamuttamaṃ.

    46.

    46.

    ஸதிப²லகங் த³த்வான, திகி²ணஞாணகுந்திமங்;

    Satiphalakaṃ datvāna, tikhiṇañāṇakuntimaṃ;

    த⁴ம்மக²க்³க³வரங் த³த்வா, ஸீலஸங்ஸக்³க³மத்³த³னங்.

    Dhammakhaggavaraṃ datvā, sīlasaṃsaggamaddanaṃ.

    47.

    47.

    தேவிஜ்ஜாபூ⁴ஸனங் த³த்வான, ஆவேளங் சதுரோ ப²லே;

    Tevijjābhūsanaṃ datvāna, āveḷaṃ caturo phale;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞாப⁴ரணங் த³த்வா, த⁴ம்மபுப்ப²பிளந்த⁴னங்.

    Chaḷabhiññābharaṇaṃ datvā, dhammapupphapiḷandhanaṃ.

    48.

    48.

    ஸத்³த⁴ம்மபண்ட³ரச்ச²த்தங், த³த்வா பாபனிவாரணங்;

    Saddhammapaṇḍaracchattaṃ, datvā pāpanivāraṇaṃ;

    மாபயித்வாப⁴யங் புப்ப²ங், நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Māpayitvābhayaṃ pupphaṃ, nibbuto so sasāvako.

    49.

    49.

    ஏஸோ ஹி ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³;

    Eso hi sammāsambuddho, appameyyo durāsado;

    ஏஸோ ஹி த⁴ம்மரதனோ, ஸ்வாக்கா²தோ ஏஹிபஸ்ஸிகோ.

    Eso hi dhammaratano, svākkhāto ehipassiko.

    50.

    50.

    ஏஸோ ஹி ஸங்க⁴ரதனோ, ஸுப்படிபன்னோ அனுத்தரோ;

    Eso hi saṅgharatano, suppaṭipanno anuttaro;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā.

    51.

    51.

    மஹாகஸ்ஸபோ ஜினோ ஸத்தா², ஸேதப்³யாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Mahākassapo jino satthā, setabyārāmamhi nibbuto;

    தத்தே²வஸ்ஸ ஜினதூ²போ, யோஜனுப்³பே³த⁴முக்³க³தோதி.

    Tatthevassa jinathūpo, yojanubbedhamuggatoti.

    கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ சதுவீஸதிமோ.

    Kassapassa bhagavato vaṃso catuvīsatimo.







    Footnotes:
    1. அபராஜிதனிஸப⁴ட்டா²னே (க॰)
    2. aparājitanisabhaṭṭhāne (ka.)
    3. ப⁴த்³ரா (க॰)
    4. bhadrā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 26. கஸ்ஸபபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 26. Kassapabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact