Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
2. கஸ்ஸபத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
2. Kassapattheragāthāvaṇṇanā
யேன யேன ஸுபி⁴க்கா²னீதி ஆயஸ்மதோ கஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா தீஸு வேதே³ஸு அஞ்ஞேஸு ச ப்³ராஹ்மணஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் க³தோ, ஸோ ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ ஸுமனபுப்பே²ஹி பூஜங் அகாஸி. கரொந்தோ ச ஸத்து² ஸமந்ததோ உபரி ச புப்ப²முட்டி²யோ கி²பி. பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன புப்பா²னி புப்பா²ஸனாகாரேன ஸத்தாஹங் அட்ட²ங்ஸு. ஸோ தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸன்னமானஸோ அஹோஸி. அபராபரங் புஞ்ஞானி கரொந்தோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ உதி³ச்சப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, கஸ்ஸபோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. தஸ்ஸ த³ஹரகாலேயேவ பிதா காலமகாஸி. மாதா தங் படிஜக்³க³தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஜேதவனங் க³தோ ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஹேதுஸம்பன்னதாய தஸ்மிங்யேவ ஆஸனே ஸோதாபன்னோ ஹுத்வா மாது ஸந்திகங் க³ந்த்வா அனுஜானாபெத்வா பப்³ப³ஜிதோ ஸத்த²ரி வுட்ட²வஸ்ஸே பவாரெத்வா ஜனபத³சாரிகங் பக்கந்தே ஸயம்பி ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துகாமோ ஆபுச்சி²துங் மாது ஸந்திகங் அக³மாஸி. மாதா விஸ்ஸஜ்ஜெந்தீ ஓவாத³வஸேன –
Yena yena subhikkhānīti āyasmato kassapattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbattitvā tīsu vedesu aññesu ca brāhmaṇasippesu nipphattiṃ gato, so ekadivasaṃ bhagavantaṃ disvā pasannamānaso sumanapupphehi pūjaṃ akāsi. Karonto ca satthu samantato upari ca pupphamuṭṭhiyo khipi. Buddhānubhāvena pupphāni pupphāsanākārena sattāhaṃ aṭṭhaṃsu. So taṃ acchariyaṃ disvā bhiyyosomattāya pasannamānaso ahosi. Aparāparaṃ puññāni karonto kappasatasahassaṃ sugatīsuyeva saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ aññatarassa udiccabrāhmaṇassa putto hutvā nibbatti, kassapotissa nāmaṃ ahosi. Tassa daharakāleyeva pitā kālamakāsi. Mātā taṃ paṭijaggati. So ekadivasaṃ jetavanaṃ gato bhagavato dhammadesanaṃ sutvā hetusampannatāya tasmiṃyeva āsane sotāpanno hutvā mātu santikaṃ gantvā anujānāpetvā pabbajito satthari vuṭṭhavasse pavāretvā janapadacārikaṃ pakkante sayampi satthārā saddhiṃ gantukāmo āpucchituṃ mātu santikaṃ agamāsi. Mātā vissajjentī ovādavasena –
82.
82.
‘‘யேன யேன ஸுபி⁴க்கா²னி, ஸிவானி அப⁴யானி ச;
‘‘Yena yena subhikkhāni, sivāni abhayāni ca;
தேன புத்தக க³ச்ச²ஸ்ஸு, மா ஸோகாபஹதோ ப⁴வா’’தி. – கா³த²ங் அபா⁴ஸி;
Tena puttaka gacchassu, mā sokāpahato bhavā’’ti. – gāthaṃ abhāsi;
தத்த² யேன யேனாதி யத்த² யத்த². பு⁴ம்மத்தே² ஹி ஏதங் கரணவசனங், யஸ்மிங் யஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³தி அத்தோ². ஸுபி⁴க்கா²னீதி ஸுலப⁴பிண்டா³னி, ரட்டா²னீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸிவானீதி கே²மானி அரோகா³னி. அப⁴யானீதி சோரப⁴யாதீ³ஹி நிப்³ப⁴யானி, ரோக³து³ப்³பி⁴க்க²ப⁴யானி பன ‘‘ஸுபி⁴க்கா²னி, ஸிவானீ’’தி பத³த்³வயேனேவ க³ஹிதானி. தேனாதி தத்த², தஸ்மிங் தஸ்மிங் தி³ஸாபா⁴கே³தி அத்தோ². புத்தகாதி அனுகம்பந்தீ தங் ஆலபதி. மாதி படிஸேத⁴த்தே² நிபாதோ ஸோகாபஹதோதி வுத்தகு³ணரஹிதானி ரட்டா²னி க³ந்த்வா து³ப்³பி⁴க்க²ப⁴யாதி³ஜனிதேன ஸோகேன உபஹதோ மா ப⁴வ மாஹோஸீதி அத்தோ². தங் ஸுத்வா தே²ரோ, ‘‘மம மாதா மய்ஹங் ஸோகரஹிதட்டா²னக³மனங் ஆஸீஸதி, ஹந்த³ மயங் ஸப்³ப³ஸோ அச்சந்தமேவ ஸோகரஹிதங் டா²னங் பத்துங் யுத்த’’ந்தி உஸ்ஸாஹஜாதோ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.13.1-9) –
Tattha yena yenāti yattha yattha. Bhummatthe hi etaṃ karaṇavacanaṃ, yasmiṃ yasmiṃ disābhāgeti attho. Subhikkhānīti sulabhapiṇḍāni, raṭṭhānīti adhippāyo. Sivānīti khemāni arogāni. Abhayānīti corabhayādīhi nibbhayāni, rogadubbhikkhabhayāni pana ‘‘subhikkhāni, sivānī’’ti padadvayeneva gahitāni. Tenāti tattha, tasmiṃ tasmiṃ disābhāgeti attho. Puttakāti anukampantī taṃ ālapati. Māti paṭisedhatthe nipāto sokāpahatoti vuttaguṇarahitāni raṭṭhāni gantvā dubbhikkhabhayādijanitena sokena upahato mā bhava māhosīti attho. Taṃ sutvā thero, ‘‘mama mātā mayhaṃ sokarahitaṭṭhānagamanaṃ āsīsati, handa mayaṃ sabbaso accantameva sokarahitaṃ ṭhānaṃ pattuṃ yutta’’nti ussāhajāto vipassanaṃ paṭṭhapetvā nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.13.1-9) –
‘‘அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;
‘‘Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;
அப்³போ⁴காஸே டி²தோ ஸந்தோ, அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்.
Abbhokāse ṭhito santo, addasaṃ lokanāyakaṃ.
‘‘ஸீஹங் யதா² வனசரங், ப்³யக்³க⁴ராஜங்வ நித்தஸங்;
‘‘Sīhaṃ yathā vanacaraṃ, byaggharājaṃva nittasaṃ;
திதா⁴பபி⁴ன்னமாதங்க³ங், குஞ்ஜரங்வ மஹேஸினங்.
Tidhāpabhinnamātaṅgaṃ, kuñjaraṃva mahesinaṃ.
‘‘ஸேரேயகங் க³ஹெத்வான, ஆகாஸே உக்கி²பிங் அஹங்;
‘‘Sereyakaṃ gahetvāna, ākāse ukkhipiṃ ahaṃ;
பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, பரிவாரெந்தி ஸப்³ப³ஸோ.
Buddhassa ānubhāvena, parivārenti sabbaso.
‘‘அதி⁴ட்ட²ஹி மஹாவீரோ, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ லோகனாயகோ;
‘‘Adhiṭṭhahi mahāvīro, sabbaññū lokanāyako;
ஸமந்தா புப்ப²ச்ச²த³னா, ஓகிரிங்ஸு நராஸப⁴ங்.
Samantā pupphacchadanā, okiriṃsu narāsabhaṃ.
‘‘ததோ ஸா புப்ப²கஞ்சுகா, அந்தோவண்டா ப³ஹிமுகா²;
‘‘Tato sā pupphakañcukā, antovaṇṭā bahimukhā;
ஸத்தாஹங் ச²த³னங் கத்வா, ததோ அந்தரதா⁴யத².
Sattāhaṃ chadanaṃ katvā, tato antaradhāyatha.
‘‘தஞ்ச அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;
‘‘Tañca acchariyaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;
பு³த்³தே⁴ சித்தங் பஸாதே³ஸிங், ஸுக³தே லோகனாயகே.
Buddhe cittaṃ pasādesiṃ, sugate lokanāyake.
‘‘தேன சித்தப்பஸாதே³ன, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;
‘‘Tena cittappasādena, sukkamūlena codito;
கப்பானங் ஸதஸஹஸ்ஸங், து³க்³க³திங் நுபபஜ்ஜஹங்.
Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.
‘‘பன்னரஸஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பானங் பஞ்சவீஸதி;
‘‘Pannarasasahassamhi, kappānaṃ pañcavīsati;
வீதமலாஸனாமா ச, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லா.
Vītamalāsanāmā ca, cakkavattī mahabbalā.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா ‘‘இத³மேவ மாது வசனங் அரஹத்தப்பத்தியா அங்குஸங் ஜாத’’ந்தி தமேவ கா³த²ங் பச்சுதா³ஹாஸி.
Arahattaṃ pana patvā ‘‘idameva mātu vacanaṃ arahattappattiyā aṅkusaṃ jāta’’nti tameva gāthaṃ paccudāhāsi.
கஸ்ஸபத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kassapattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. கஸ்ஸபத்தே²ரகா³தா² • 2. Kassapattheragāthā