Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மிலிந்த³பஞ்ஹபாளி • Milindapañhapāḷi

    4. மெண்ட³கபஞ்ஹோ

    4. Meṇḍakapañho

    1. இத்³தி⁴ப³லவக்³கோ³

    1. Iddhibalavaggo

    1. கதாதி⁴காரஸப²லபஞ்ஹோ

    1. Katādhikārasaphalapañho

    1. அத² கோ² மிலிந்தோ³ ராஜா கதாவகாஸோ நிபச்ச க³ருனோ பாதே³ ஸிரஸி அஞ்ஜலிங் கத்வா ஏதத³வோச ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, இமே தித்தி²யா ஏவங் ப⁴ணந்தி 1 ‘யதி³ பு³த்³தோ⁴ பூஜங் ஸாதி³யதி, ந பரினிப்³பு³தோ பு³த்³தோ⁴ ஸங்யுத்தோ லோகேன அந்தோப⁴விகோ லோகஸ்மிங் லோகஸாதா⁴ரணோ, தஸ்மா தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. யதி³ பரினிப்³பு³தோ விஸங்யுத்தோ லோகேன நிஸ்ஸடோ ஸப்³ப³ப⁴வேஹி, தஸ்ஸ பூஜா நுப்பஜ்ஜதி, பரினிப்³பு³தோ ந கிஞ்சி ஸாதி³யதி, அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ வஞ்ஜோ² ப⁴வதி அப²லோ’தி உப⁴தோ கோடிகோ ஏஸோ பஞ்ஹோ, நேஸோ விஸயோ அப்பத்தமானஸானங், மஹந்தானங் யேவேஸோ விஸயோ, பி⁴ந்தே³தங் தி³ட்டி²ஜாலங் ஏகங்ஸே ட²பய, தவேஸோ பஞ்ஹோ அனுப்பத்தோ, அனாக³தானங் ஜினபுத்தானங் சக்கு²ங் தே³ஹி பரவாத³னிக்³க³ஹாயா’’தி.

    1. Atha kho milindo rājā katāvakāso nipacca garuno pāde sirasi añjaliṃ katvā etadavoca ‘‘bhante nāgasena, ime titthiyā evaṃ bhaṇanti 2 ‘yadi buddho pūjaṃ sādiyati, na parinibbuto buddho saṃyutto lokena antobhaviko lokasmiṃ lokasādhāraṇo, tasmā tassa kato adhikāro avañjho bhavati saphalo. Yadi parinibbuto visaṃyutto lokena nissaṭo sabbabhavehi, tassa pūjā nuppajjati, parinibbuto na kiñci sādiyati, asādiyantassa kato adhikāro vañjho bhavati aphalo’ti ubhato koṭiko eso pañho, neso visayo appattamānasānaṃ, mahantānaṃ yeveso visayo, bhindetaṃ diṭṭhijālaṃ ekaṃse ṭhapaya, taveso pañho anuppatto, anāgatānaṃ jinaputtānaṃ cakkhuṃ dehi paravādaniggahāyā’’ti.

    தே²ரோ ஆஹ ‘‘பரினிப்³பு³தோ, மஹாராஜ, ப⁴க³வா, ந ச ப⁴க³வா பூஜங் ஸாதி³யதி, போ³தி⁴மூலே யேவ ததா²க³தஸ்ஸ ஸாதி³யனா பஹீனா, கிங் பன அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தஸ்ஸ. பா⁴ஸிதம்பேதங், மஹாராஜ, தே²ரேன ஸாரிபுத்தேன த⁴ம்மஸேனாபதினா –

    Thero āha ‘‘parinibbuto, mahārāja, bhagavā, na ca bhagavā pūjaṃ sādiyati, bodhimūle yeva tathāgatassa sādiyanā pahīnā, kiṃ pana anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbutassa. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –

    ‘‘‘பூஜியந்தா 3 அஸமஸமா, ஸதே³வமானுஸேஹி தே;

    ‘‘‘Pūjiyantā 4 asamasamā, sadevamānusehi te;

    ந ஸாதி³யந்தி ஸக்காரங், பு³த்³தா⁴னங் ஏஸ த⁴ம்மதா’’’தி.

    Na sādiyanti sakkāraṃ, buddhānaṃ esa dhammatā’’’ti.

    ராஜா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, புத்தோ வா பிதுனோ வண்ணங் பா⁴ஸதி, பிதா வா புத்தஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸதி, ந சேதங் காரணங் பரவாதா³னங் நிக்³க³ஹாய, பஸாத³ப்பகாஸனங் நாமேதங், இங்க⁴ மே த்வங் தத்த² காரணங் ஸம்மா ப்³ரூஹி ஸகவாத³ஸ்ஸ பதிட்டா²பனாய தி³ட்டி²ஜாலவினிவேட²னாயா’’தி.

    Rājā āha ‘‘bhante nāgasena, putto vā pituno vaṇṇaṃ bhāsati, pitā vā puttassa vaṇṇaṃ bhāsati, na cetaṃ kāraṇaṃ paravādānaṃ niggahāya, pasādappakāsanaṃ nāmetaṃ, iṅgha me tvaṃ tattha kāraṇaṃ sammā brūhi sakavādassa patiṭṭhāpanāya diṭṭhijālaviniveṭhanāyā’’ti.

    தே²ரோ ஆஹ ‘‘பரினிப்³பு³தோ, மஹாராஜ, ப⁴க³வா, ந ச ப⁴க³வா பூஜங் ஸாதி³யதி, அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ ததா²க³தஸ்ஸ தே³வமனுஸ்ஸா தா⁴துரதனங் வத்து²ங் கரித்வா ததா²க³தஸ்ஸ ஞாணரதனாரம்மணேன ஸம்மாபடிபத்திங் ஸேவந்தா திஸ்ஸோ ஸம்பத்தியோ படிலப⁴ந்தி.

    Thero āha ‘‘parinibbuto, mahārāja, bhagavā, na ca bhagavā pūjaṃ sādiyati, asādiyantasseva tathāgatassa devamanussā dhāturatanaṃ vatthuṃ karitvā tathāgatassa ñāṇaratanārammaṇena sammāpaṭipattiṃ sevantā tisso sampattiyo paṭilabhanti.

    ‘‘யதா² , மஹாராஜ, மஹதிமஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ பஜ்ஜலித்வா நிப்³பா³யெய்ய, அபி நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, மஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ ஸாதி³யதி திணகட்டு²பாதா³ன’’ந்தி? ‘‘ஜலமானோபி ஸோ, ப⁴ந்தே, மஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ திணகட்டு²பாதா³னங் ந ஸாதி³யதி, கிங் பன நிப்³பு³தோ உபஸந்தோ அசேதனோ ஸாதி³யதி? ‘‘தஸ்மிங் பன, மஹாராஜ, அக்³கி³க்க²ந்தே⁴ உபரதே உபஸந்தே லோகே அக்³கி³ ஸுஞ்ஞோ ஹோதீ’’தி. ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே, கட்ட²ங் அக்³கி³ஸ்ஸ வத்து² ஹோதி உபாதா³னங், யே கேசி மனுஸ்ஸா அக்³கி³காமா, தே அத்தனோ தா²மப³லவீரியேன பச்சத்தபுரிஸகாரேன கட்ட²ங் மந்த²யித்வா 5 அக்³கி³ங் நிப்³ப³த்தெத்வா தேன அக்³கி³னா அக்³கி³கரணீயானி கம்மானி கரொந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, தித்தி²யானங் வசனங் மிச்சா² ப⁴வதி ‘அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ வஞ்ஜோ² ப⁴வதி அப²லோ’தி.

    ‘‘Yathā , mahārāja, mahatimahāaggikkhandho pajjalitvā nibbāyeyya, api nu kho so, mahārāja, mahāaggikkhandho sādiyati tiṇakaṭṭhupādāna’’nti? ‘‘Jalamānopi so, bhante, mahāaggikkhandho tiṇakaṭṭhupādānaṃ na sādiyati, kiṃ pana nibbuto upasanto acetano sādiyati? ‘‘Tasmiṃ pana, mahārāja, aggikkhandhe uparate upasante loke aggi suñño hotī’’ti. ‘‘Na hi, bhante, kaṭṭhaṃ aggissa vatthu hoti upādānaṃ, ye keci manussā aggikāmā, te attano thāmabalavīriyena paccattapurisakārena kaṭṭhaṃ manthayitvā 6 aggiṃ nibbattetvā tena agginā aggikaraṇīyāni kammāni karontī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, titthiyānaṃ vacanaṃ micchā bhavati ‘asādiyantassa kato adhikāro vañjho bhavati aphalo’ti.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, மஹதிமஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ பஜ்ஜலி, ஏவமேவ ப⁴க³வா த³ஸஸஹஸ்ஸியா 7 லோகதா⁴துயா பு³த்³த⁴ஸிரியா பஜ்ஜலி. யதா², மஹாராஜ, மஹதிமஹாஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ பஜ்ஜலித்வா நிப்³பு³தோ, ஏவமேவ ப⁴க³வா த³ஸஸஹஸ்ஸியா லோகதா⁴துயா பு³த்³த⁴ஸிரியா பஜ்ஜலித்வா அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தோ. யதா², மஹாராஜ, நிப்³பு³தோ அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ திணகட்டு²பாதா³னங் ந ஸாதி³யதி, ஏவமேவ கோ² லோகஹிதஸ்ஸ ஸாதி³யனா பஹீனா உபஸந்தா. யதா², மஹாராஜ, மனுஸ்ஸா நிப்³பு³தே அக்³கி³க்க²ந்தே⁴ அனுபாதா³னே அத்தனோ தா²மப³லவீரியேன பச்சத்தபுரிஸகாரேன கட்ட²ங் மந்த²யித்வா அக்³கி³ங் நிப்³ப³த்தெத்வா தேன அக்³கி³னா அக்³கி³கரணீயானி கம்மானி கரொந்தி, ஏவமேவ கோ² தே³வமனுஸ்ஸா ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ தா⁴துரதனங் வத்து²ங் கரித்வா ததா²க³தஸ்ஸ ஞாணரதனாரம்மணேன ஸம்மாபடிபத்திங் ஸேவந்தா திஸ்ஸோ ஸம்பத்தியோ படிலப⁴ந்தி, இமினாபி, மஹாராஜ, காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ.

    ‘‘Yathā, mahārāja, mahatimahāaggikkhandho pajjali, evameva bhagavā dasasahassiyā 8 lokadhātuyā buddhasiriyā pajjali. Yathā, mahārāja, mahatimahāaggikkhandho pajjalitvā nibbuto, evameva bhagavā dasasahassiyā lokadhātuyā buddhasiriyā pajjalitvā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto. Yathā, mahārāja, nibbuto aggikkhandho tiṇakaṭṭhupādānaṃ na sādiyati, evameva kho lokahitassa sādiyanā pahīnā upasantā. Yathā, mahārāja, manussā nibbute aggikkhandhe anupādāne attano thāmabalavīriyena paccattapurisakārena kaṭṭhaṃ manthayitvā aggiṃ nibbattetvā tena agginā aggikaraṇīyāni kammāni karonti, evameva kho devamanussā tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva dhāturatanaṃ vatthuṃ karitvā tathāgatassa ñāṇaratanārammaṇena sammāpaṭipattiṃ sevantā tisso sampattiyo paṭilabhanti, imināpi, mahārāja, kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo.

    ‘‘அபரம்பி, மஹாராஜ, உத்தரிங் காரணங் ஸுணோஹி யேன காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. யதா², மஹாராஜ, மஹதிமஹாவாதோ வாயித்வா உபரமெய்ய, அபி நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, உபரதோ வாதோ ஸாதி³யதி புன நிப்³ப³த்தாபன’’ந்தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே, உபரதஸ்ஸ வாதஸ்ஸ ஆபோ⁴கோ³ வா மனஸிகாரோ வா புன நிப்³ப³த்தாபனாய’’. ‘‘கிங் காரணங்’’? ‘‘அசேதனா ஸா வாயோதா⁴தூ’’தி. ‘‘அபி நு தஸ்ஸ, மஹாராஜ, உபரதஸ்ஸ வாதஸ்ஸ வாதோதி ஸமஞ்ஞா அபக³ச்ச²தீ’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே, தாலவண்டவிதூ⁴பனானி வாதஸ்ஸ உப்பத்தியா பச்சயா, யே கேசி மனுஸ்ஸா உண்ஹாபி⁴தத்தா பரிளாஹபரிபீளிதா, தே தாலவண்டேன வா விதூ⁴பனேன வா அத்தனோ தா²மப³லவீரியேன பச்சத்தபுரிஸகாரேன தங் நிப்³ப³த்தெத்வா தேன வாதேன உண்ஹங் நிப்³பா³பெந்தி பரிளாஹங் வூபஸமெந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, தித்தி²யானங் வசனங் மிச்சா² ப⁴வதி ‘அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ வஞ்ஜோ² ப⁴வதி அப²லோ’தி.

    ‘‘Aparampi, mahārāja, uttariṃ kāraṇaṃ suṇohi yena kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo. Yathā, mahārāja, mahatimahāvāto vāyitvā uparameyya, api nu kho so, mahārāja, uparato vāto sādiyati puna nibbattāpana’’nti? ‘‘Na hi, bhante, uparatassa vātassa ābhogo vā manasikāro vā puna nibbattāpanāya’’. ‘‘Kiṃ kāraṇaṃ’’? ‘‘Acetanā sā vāyodhātū’’ti. ‘‘Api nu tassa, mahārāja, uparatassa vātassa vātoti samaññā apagacchatī’’ti? ‘‘Na hi, bhante, tālavaṇṭavidhūpanāni vātassa uppattiyā paccayā, ye keci manussā uṇhābhitattā pariḷāhaparipīḷitā, te tālavaṇṭena vā vidhūpanena vā attano thāmabalavīriyena paccattapurisakārena taṃ nibbattetvā tena vātena uṇhaṃ nibbāpenti pariḷāhaṃ vūpasamentī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, titthiyānaṃ vacanaṃ micchā bhavati ‘asādiyantassa kato adhikāro vañjho bhavati aphalo’ti.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, மஹதிமஹாவாதோ வாயி, ஏவமேவ ப⁴க³வா த³ஸஸஹஸ்ஸியா லோகதா⁴துயா ஸீதலமது⁴ரஸந்தஸுகு²மமெத்தாவாதேன உபவாயி. யதா², மஹாராஜ, மஹதிமஹாவாதோ வாயித்வா உபரதோ, ஏவமேவ ப⁴க³வா ஸீதலமது⁴ரஸந்தஸுகு²மமெத்தாவாதேன உபவாயித்வா அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தோ. யதா², மஹாராஜ, உபரதோ வாதோ புன நிப்³ப³த்தாபனங் ந ஸாதி³யதி, ஏவமேவ லோகஹிதஸ்ஸ ஸாதி³யனா பஹீனா உபஸந்தா. யதா², மஹாராஜ, தே மனுஸ்ஸா உண்ஹாபி⁴தத்தா பரிளாஹபரிபீளிதா, ஏவமேவ தே³வமனுஸ்ஸா திவித⁴க்³கி³ஸந்தாபபரிளாஹபரிபீளிதா. யதா² தாலவண்டவிதூ⁴பனானி வாதஸ்ஸ நிப்³ப³த்தியா பச்சயா ஹொந்தி, ஏவமேவ ததா²க³தஸ்ஸ தா⁴து ச ஞாணரதனஞ்ச பச்சயோ ஹோதி திஸ்ஸன்னங் ஸம்பத்தீனங் படிலாபா⁴ய. யதா² மனுஸ்ஸா உண்ஹாபி⁴தத்தா பரிளாஹபரிபீளிதா தாலவண்டேன வா விதூ⁴பனேன வா வாதங் நிப்³ப³த்தெத்வா உண்ஹங் நிப்³பா³பெந்தி பரிளாஹங் வூபஸமெந்தி, ஏவமேவ தே³வமனுஸ்ஸா ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ தா⁴துஞ்ச ஞாணரதனஞ்ச பூஜெத்வா குஸலங் நிப்³ப³த்தெத்வா தேன குஸலேன திவித⁴க்³கி³ஸந்தாபபரிளாஹங் நிப்³பா³பெந்தி வூபஸமெந்தி. இமினாபி, மஹாராஜ, காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Yathā, mahārāja, mahatimahāvāto vāyi, evameva bhagavā dasasahassiyā lokadhātuyā sītalamadhurasantasukhumamettāvātena upavāyi. Yathā, mahārāja, mahatimahāvāto vāyitvā uparato, evameva bhagavā sītalamadhurasantasukhumamettāvātena upavāyitvā anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto. Yathā, mahārāja, uparato vāto puna nibbattāpanaṃ na sādiyati, evameva lokahitassa sādiyanā pahīnā upasantā. Yathā, mahārāja, te manussā uṇhābhitattā pariḷāhaparipīḷitā, evameva devamanussā tividhaggisantāpapariḷāhaparipīḷitā. Yathā tālavaṇṭavidhūpanāni vātassa nibbattiyā paccayā honti, evameva tathāgatassa dhātu ca ñāṇaratanañca paccayo hoti tissannaṃ sampattīnaṃ paṭilābhāya. Yathā manussā uṇhābhitattā pariḷāhaparipīḷitā tālavaṇṭena vā vidhūpanena vā vātaṃ nibbattetvā uṇhaṃ nibbāpenti pariḷāhaṃ vūpasamenti, evameva devamanussā tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva dhātuñca ñāṇaratanañca pūjetvā kusalaṃ nibbattetvā tena kusalena tividhaggisantāpapariḷāhaṃ nibbāpenti vūpasamenti. Imināpi, mahārāja, kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘அபரம்பி, மஹாராஜ, உத்தரிங் காரணங் ஸுணோஹி பரவாதா³னங் நிக்³க³ஹாய. யதா², மஹாராஜ, புரிஸோ பே⁴ரிங் ஆகோடெத்வா ஸத்³த³ங் நிப்³ப³த்தெய்ய, யோ ஸோ பே⁴ரிஸத்³தோ³ புரிஸேன நிப்³ப³த்திதோ, ஸோ ஸத்³தோ³ அந்தரதா⁴யெய்ய, அபி நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, ஸத்³தோ³ ஸாதி³யதி புன நிப்³ப³த்தாபன’’ந்தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே, அந்தரஹிதோ ஸோ ஸத்³தோ³, நத்தி² தஸ்ஸ புன உப்பாதா³ய ஆபோ⁴கோ³ வா மனஸிகாரோ வா, ஸகிங் நிப்³ப³த்தே பே⁴ரிஸத்³தே³ அந்தரஹிதே ஸோ பே⁴ரிஸத்³தோ³ ஸமுச்சி²ன்னோ ஹோதி. பே⁴ரீ பன, ப⁴ந்தே, பச்சயோ ஹோதி ஸத்³த³ஸ்ஸ நிப்³ப³த்தியா, அத² புரிஸோ பச்சயே ஸதி அத்தஜேன வாயாமேன பே⁴ரிங் அகோடெத்வா ஸத்³த³ங் நிப்³ப³த்தேதீ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ப⁴க³வா ஸீலஸமாதி⁴பஞ்ஞாவிமுத்திவிமுத்திஞாணத³ஸ்ஸனபரிபா⁴விதங் தா⁴துரதனஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச அனுஸிட்ட²ஞ்ச 9 ஸத்தா²ரங் ட²பயித்வா ஸயங் அனுபாதி³ஸேஸாய நிப்³பா³னதா⁴துயா பரினிப்³பு³தோ, ந ச பரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி ஸம்பத்திலாபோ⁴ உபச்சி²ன்னோ ஹோதி, ப⁴வது³க்க²படிபீளிதா ஸத்தா தா⁴துரதனஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச வினயஞ்ச அனுஸிட்ட²ஞ்ச பச்சயங் கரித்வா ஸம்பத்திகாமா ஸம்பத்தியோ படிலப⁴ந்தி, இமினாபி, மஹாராஜ, காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Aparampi, mahārāja, uttariṃ kāraṇaṃ suṇohi paravādānaṃ niggahāya. Yathā, mahārāja, puriso bheriṃ ākoṭetvā saddaṃ nibbatteyya, yo so bherisaddo purisena nibbattito, so saddo antaradhāyeyya, api nu kho so, mahārāja, saddo sādiyati puna nibbattāpana’’nti? ‘‘Na hi, bhante, antarahito so saddo, natthi tassa puna uppādāya ābhogo vā manasikāro vā, sakiṃ nibbatte bherisadde antarahite so bherisaddo samucchinno hoti. Bherī pana, bhante, paccayo hoti saddassa nibbattiyā, atha puriso paccaye sati attajena vāyāmena bheriṃ akoṭetvā saddaṃ nibbattetī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, bhagavā sīlasamādhipaññāvimuttivimuttiñāṇadassanaparibhāvitaṃ dhāturatanañca dhammañca vinayañca anusiṭṭhañca 10 satthāraṃ ṭhapayitvā sayaṃ anupādisesāya nibbānadhātuyā parinibbuto, na ca parinibbute bhagavati sampattilābho upacchinno hoti, bhavadukkhapaṭipīḷitā sattā dhāturatanañca dhammañca vinayañca anusiṭṭhañca paccayaṃ karitvā sampattikāmā sampattiyo paṭilabhanti, imināpi, mahārāja, kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘தி³ட்ட²ஞ்சேதங், மஹாராஜ, ப⁴க³வதா அனாக³தமத்³தா⁴னங். கதி²தஞ்ச ப⁴ணிதஞ்ச ஆசிக்கி²தஞ்ச ‘ஸியா கோ² பனானந்த³, தும்ஹாகங் ஏவமஸ்ஸ அதீதஸத்து²கங் பாவசனங் நத்தி² நோ ஸத்தா²தி, ந கோ² பனேதங், ஆனந்த³, ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், யோ வோ, ஆனந்த³, மயா த⁴ம்மோ ச வினயோ ச தே³ஸிதோ பஞ்ஞத்தோ, ஸோ வோ மமச்சயேன ஸத்தா²’தி. பரினிப்³பு³தஸ்ஸ ததா²க³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ வஞ்ஜோ² ப⁴வதி அப²லோதி, தங் தேஸங் தித்தி²யானங் வசனங் மிச்சா² அபூ⁴தங் விதத²ங் அலிகங் விருத்³த⁴ங் விபரீதங் து³க்க²தா³யகங் து³க்க²விபாகங் அபாயக³மனீயந்தி.

    ‘‘Diṭṭhañcetaṃ, mahārāja, bhagavatā anāgatamaddhānaṃ. Kathitañca bhaṇitañca ācikkhitañca ‘siyā kho panānanda, tumhākaṃ evamassa atītasatthukaṃ pāvacanaṃ natthi no satthāti, na kho panetaṃ, ānanda, evaṃ daṭṭhabbaṃ, yo vo, ānanda, mayā dhammo ca vinayo ca desito paññatto, so vo mamaccayena satthā’ti. Parinibbutassa tathāgatassa asādiyantassa kato adhikāro vañjho bhavati aphaloti, taṃ tesaṃ titthiyānaṃ vacanaṃ micchā abhūtaṃ vitathaṃ alikaṃ viruddhaṃ viparītaṃ dukkhadāyakaṃ dukkhavipākaṃ apāyagamanīyanti.

    ‘‘அபரம்பி, மஹாராஜ, உத்தரிங் காரணங் ஸுணோஹி யேன காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. ஸாதி³யதி நு கோ², மஹாராஜ, அயங் மஹாபத²வீ ‘ஸப்³ப³பீ³ஜானி மயி ஸங்விருஹந்தூ’’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிஸ்ஸ பன தானி, மஹாராஜ, பீ³ஜானி அஸாதி³யந்தியா மஹாபத²வியா ஸங்விருஹித்வா த³ள்ஹமூலஜடாபதிட்டி²தா க²ந்த⁴ஸாரஸாகா²பரிவித்தி²ண்ணா புப்ப²ப²லத⁴ரா ஹொந்தீ’’தி? ‘‘அஸாதி³யந்தீபி, ப⁴ந்தே, மஹாபத²வீ தேஸங் பீ³ஜானங் வத்து²ங் ஹோதி பச்சயங் தே³தி விருஹனாய, தானி பீ³ஜானி தங் வத்து²ங் நிஸ்ஸாய தேன பச்சயேன ஸங்விருஹித்வா த³ள்ஹமூலஜடாபதிட்டி²தா க²ந்த⁴ஸாரஸாகா²பரிவித்தி²ண்ணா புப்ப²ப²லத⁴ரா ஹொந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, தித்தி²யா ஸகே வாதே³ நட்டா² ஹொந்தி ஹதா விருத்³தா⁴, ஸசே தே ப⁴ணந்தி ‘அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ வஞ்ஜோ² ப⁴வதி அப²லோ’ தி.

    ‘‘Aparampi, mahārāja, uttariṃ kāraṇaṃ suṇohi yena kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo. Sādiyati nu kho, mahārāja, ayaṃ mahāpathavī ‘sabbabījāni mayi saṃviruhantū’’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Kissa pana tāni, mahārāja, bījāni asādiyantiyā mahāpathaviyā saṃviruhitvā daḷhamūlajaṭāpatiṭṭhitā khandhasārasākhāparivitthiṇṇā pupphaphaladharā hontī’’ti? ‘‘Asādiyantīpi, bhante, mahāpathavī tesaṃ bījānaṃ vatthuṃ hoti paccayaṃ deti viruhanāya, tāni bījāni taṃ vatthuṃ nissāya tena paccayena saṃviruhitvā daḷhamūlajaṭāpatiṭṭhitā khandhasārasākhāparivitthiṇṇā pupphaphaladharā hontī’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, titthiyā sake vāde naṭṭhā honti hatā viruddhā, sace te bhaṇanti ‘asādiyantassa kato adhikāro vañjho bhavati aphalo’ ti.

    ‘‘யதா², மஹாராஜ, மஹாபத²வீ, ஏவங் ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴. யதா², மஹாராஜ, மஹாபத²வீ ந கிஞ்சி ஸாதி³யதி, ஏவங் ததா²க³தோ ந கிஞ்சி ஸாதி³யதி. யதா², மஹாராஜ, தானி பீ³ஜானி பத²விங் நிஸ்ஸாய ஸங்விருஹித்வா த³ள்ஹமூலஜடாபதிட்டி²தா க²ந்த⁴ஸாரஸாகா²பரிவித்தி²ண்ணா புப்ப²ப²லத⁴ரா ஹொந்தி, ஏவங் தே³வமனுஸ்ஸா ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ தா⁴துஞ்ச ஞாணரதனஞ்ச நிஸ்ஸாய த³ள்ஹகுஸலமூலபதிட்டி²தா ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴த⁴ம்மஸாரஸீலஸாகா²பரிவித்தி²ண்ணா விமுத்திபுப்ப²ஸாமஞ்ஞப²லத⁴ரா ஹொந்தி, இமினாபி, மஹாராஜ , காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Yathā, mahārāja, mahāpathavī, evaṃ tathāgato arahaṃ sammāsambuddho. Yathā, mahārāja, mahāpathavī na kiñci sādiyati, evaṃ tathāgato na kiñci sādiyati. Yathā, mahārāja, tāni bījāni pathaviṃ nissāya saṃviruhitvā daḷhamūlajaṭāpatiṭṭhitā khandhasārasākhāparivitthiṇṇā pupphaphaladharā honti, evaṃ devamanussā tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva dhātuñca ñāṇaratanañca nissāya daḷhakusalamūlapatiṭṭhitā samādhikkhandhadhammasārasīlasākhāparivitthiṇṇā vimuttipupphasāmaññaphaladharā honti, imināpi, mahārāja , kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘அபரம்பி, மஹாராஜ, உத்தரிங் காரணங் ஸுணோஹி யேன காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. ஸாதி³யந்தி நு கோ², மஹாராஜ, இமே ஒட்டா² கோ³ணா க³த்³ரபா⁴ அஜா பஸூ மனுஸ்ஸா அந்தோகுச்சி²ஸ்மிங் கிமிகுலானங் ஸம்ப⁴வ’’ந்தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிஸ்ஸ பன தே, மஹாராஜ, கிமயோ தேஸங் அஸாதி³யந்தானங் அந்தோகுச்சி²ஸ்மிங் ஸம்ப⁴வித்வா ப³ஹுபுத்தனத்தா வேபுல்லதங் பாபுணந்தீ’’தி? ‘‘பாபஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, கம்மஸ்ஸ ப³லவதாய அஸாதி³யந்தானங் யேவ தேஸங் ஸத்தானங் அந்தோகுச்சி²ஸ்மிங் கிமயோ ஸம்ப⁴வித்வா ப³ஹுபுத்தனத்தா வேபுல்லதங் பாபுணந்தீ’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ தா⁴துஸ்ஸ ச ஞாணாரம்மணஸ்ஸ ச ப³லவதாய ததா²க³தே கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Aparampi, mahārāja, uttariṃ kāraṇaṃ suṇohi yena kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo. Sādiyanti nu kho, mahārāja, ime oṭṭhā goṇā gadrabhā ajā pasū manussā antokucchismiṃ kimikulānaṃ sambhava’’nti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Kissa pana te, mahārāja, kimayo tesaṃ asādiyantānaṃ antokucchismiṃ sambhavitvā bahuputtanattā vepullataṃ pāpuṇantī’’ti? ‘‘Pāpassa, bhante, kammassa balavatāya asādiyantānaṃ yeva tesaṃ sattānaṃ antokucchismiṃ kimayo sambhavitvā bahuputtanattā vepullataṃ pāpuṇantī’’ti. ‘‘Evameva kho, mahārāja, tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva dhātussa ca ñāṇārammaṇassa ca balavatāya tathāgate kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘அபரம்பி, மஹாராஜ, உத்தரிங் காரணங் ஸுணோஹி யேன காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. ஸாதி³யந்தி நு கோ², மஹாராஜ, இமே மனுஸ்ஸா இமே அட்ட²னவுதி ரோகா³ காயே நிப்³ப³த்தந்தூ’’தி? ‘‘ந ஹி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிஸ்ஸ பன தே, மஹாராஜ, ரோகா³ அஸாதி³யந்தானங் காயே நிபதந்தீ’’தி? ‘‘புப்³பே³ கதேன, ப⁴ந்தே, து³ச்சரிதேனா’’தி. ‘‘யதி³, மஹாராஜ, புப்³பே³ கதங் அகுஸலங் இத⁴ வேத³னீயங் ஹோதி, தேன ஹி, மஹாராஜ, புப்³பே³ கதம்பி இத⁴ கதம்பி குஸலாகுஸலங் கம்மங் அவஞ்ஜ²ங் ப⁴வதி ஸப²லந்தி. இமினாபி, மஹாராஜ, காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Aparampi, mahārāja, uttariṃ kāraṇaṃ suṇohi yena kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo. Sādiyanti nu kho, mahārāja, ime manussā ime aṭṭhanavuti rogā kāye nibbattantū’’ti? ‘‘Na hi, bhante’’ti. ‘‘Kissa pana te, mahārāja, rogā asādiyantānaṃ kāye nipatantī’’ti? ‘‘Pubbe katena, bhante, duccaritenā’’ti. ‘‘Yadi, mahārāja, pubbe kataṃ akusalaṃ idha vedanīyaṃ hoti, tena hi, mahārāja, pubbe katampi idha katampi kusalākusalaṃ kammaṃ avañjhaṃ bhavati saphalanti. Imināpi, mahārāja, kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘ஸுதபுப்³ப³ங் பன தயா, மஹாராஜ, நந்த³கோ நாம யக்கோ² தே²ரங் ஸாரிபுத்தங் ஆஸாத³யித்வா பத²விங் பவிட்டோ²’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸுய்யதி, லோகே பாகடோ ஏஸோ’’தி. ‘‘அபி நு கோ², மஹாராஜ, தே²ரோ ஸாரிபுத்தோ ஸாதி³யி நந்த³கஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ மஹாபத²விகி³லன’’ந்தி 11. ‘‘உப்³ப³த்தியந்தேபி, ப⁴ந்தே, ஸதே³வகே லோகே பதமானேபி ச²மாயங் சந்தி³மஸூரியே விகிரந்தேபி ஸினேருபப்³ப³தராஜே தே²ரோ ஸாரிபுத்தோ ந பரஸ்ஸ து³க்க²ங் ஸாதி³யெய்ய. தங் கிஸ்ஸ ஹேது? யேன ஹேதுனா தே²ரோ ஸாரிபுத்தோ குஜ்ஜெ²ய்ய வா து³ஸ்ஸெய்ய வா, ஸோ ஹேது தே²ரஸ்ஸ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸமூஹதோ ஸமுச்சி²ன்னோ, ஹேதுனோ ஸமுக்³கா⁴திதத்தா, ப⁴ந்தே, தே²ரோ ஸாரிபுத்தோ ஜீவிதஹாரகேபி கோபங் ந கரெய்யா’’தி. ‘‘யதி³, மஹாராஜ , தே²ரோ ஸாரிபுத்தோ நந்த³கஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ பத²விகி³லனங் ந ஸாதி³யி, கிஸ்ஸ பன நந்த³கோ யக்கோ² பத²விங் பவிட்டோ²’’தி? ‘‘அகுஸலஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, கம்மஸ்ஸ ப³லவதாயா’’தி. ‘‘யதி³, மஹாராஜ, அகுஸலஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப³லவதாய நந்த³கோ யக்கோ² பத²விங் பவிட்டோ², அஸாதி³யந்தஸ்ஸாபி கதோ அபராதோ⁴ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ. தேன ஹி, மஹாராஜ, அகுஸலஸ்ஸபி கம்மஸ்ஸ ப³லவதாய அஸாதி³யந்தஸ்ஸ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி. இமினாபி, மஹாராஜ, காரணேன ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோதி.

    ‘‘Sutapubbaṃ pana tayā, mahārāja, nandako nāma yakkho theraṃ sāriputtaṃ āsādayitvā pathaviṃ paviṭṭho’’ti? ‘‘Āma, bhante, suyyati, loke pākaṭo eso’’ti. ‘‘Api nu kho, mahārāja, thero sāriputto sādiyi nandakassa yakkhassa mahāpathavigilana’’nti 12. ‘‘Ubbattiyantepi, bhante, sadevake loke patamānepi chamāyaṃ candimasūriye vikirantepi sinerupabbatarāje thero sāriputto na parassa dukkhaṃ sādiyeyya. Taṃ kissa hetu? Yena hetunā thero sāriputto kujjheyya vā dusseyya vā, so hetu therassa sāriputtassa samūhato samucchinno, hetuno samugghātitattā, bhante, thero sāriputto jīvitahārakepi kopaṃ na kareyyā’’ti. ‘‘Yadi, mahārāja , thero sāriputto nandakassa yakkhassa pathavigilanaṃ na sādiyi, kissa pana nandako yakkho pathaviṃ paviṭṭho’’ti? ‘‘Akusalassa, bhante, kammassa balavatāyā’’ti. ‘‘Yadi, mahārāja, akusalassa kammassa balavatāya nandako yakkho pathaviṃ paviṭṭho, asādiyantassāpi kato aparādho avañjho bhavati saphalo. Tena hi, mahārāja, akusalassapi kammassa balavatāya asādiyantassa kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti. Imināpi, mahārāja, kāraṇena tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphaloti.

    ‘‘கதி நு கோ² தே, மஹாராஜ, மனுஸ்ஸா, யே ஏதரஹி மஹாபத²விங் பவிட்டா², அத்தி² தே தத்த² ஸவண’’ந்தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, ஸுய்யதீ’’தி. ‘‘இங்க⁴ த்வங், மஹாராஜ, ஸாவேஹீ’’தி? ‘‘சிஞ்சமாணவிகா, ப⁴ந்தே, ஸுப்பபு³த்³தோ⁴ ச ஸக்கோ, தே³வத³த்தோ ச தே²ரோ, நந்த³கோ ச யக்கோ², நந்தோ³ ச மாணவகோதி. ஸுதமேதங், ப⁴ந்தே, இமே பஞ்ச ஜனா மஹாபத²விங் பவிட்டா²’’தி. ‘‘கிஸ்மிங் தே, மஹாராஜ, அபரத்³தா⁴’’தி? ‘‘ப⁴க³வதி ச, ப⁴ந்தே, ஸாவகேஸு சா’’தி. ‘‘அபி நு கோ², மஹாராஜ , ப⁴க³வா வா ஸாவகா வா ஸாதி³யிங்ஸு இமேஸங் மஹாபத²விபவிஸன’’ந்தி? ‘‘ந ஹி ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, ததா²க³தஸ்ஸ பரினிப்³பு³தஸ்ஸ அஸாதி³யந்தஸ்ஸேவ கதோ அதி⁴காரோ அவஞ்ஜோ² ப⁴வதி ஸப²லோ’’தி. ‘‘ஸுவிஞ்ஞாபிதோ, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, பஞ்ஹோ க³ம்பீ⁴ரோ உத்தானீகதோ, கு³ய்ஹங் வித³ங்ஸிதங் , க³ண்டி² பி⁴ன்னோ, க³ஹனங் அக³ஹனங் கதங், நட்டா² பரவாதா³, ப⁴க்³கா³ குதி³ட்டீ², நிப்பபா⁴ ஜாதா குதித்தி²யா, த்வங் க³ணீவரபவரமாஸஜ்ஜா’’தி.

    ‘‘Kati nu kho te, mahārāja, manussā, ye etarahi mahāpathaviṃ paviṭṭhā, atthi te tattha savaṇa’’nti? ‘‘Āma, bhante, suyyatī’’ti. ‘‘Iṅgha tvaṃ, mahārāja, sāvehī’’ti? ‘‘Ciñcamāṇavikā, bhante, suppabuddho ca sakko, devadatto ca thero, nandako ca yakkho, nando ca māṇavakoti. Sutametaṃ, bhante, ime pañca janā mahāpathaviṃ paviṭṭhā’’ti. ‘‘Kismiṃ te, mahārāja, aparaddhā’’ti? ‘‘Bhagavati ca, bhante, sāvakesu cā’’ti. ‘‘Api nu kho, mahārāja , bhagavā vā sāvakā vā sādiyiṃsu imesaṃ mahāpathavipavisana’’nti? ‘‘Na hi bhante’’ti. ‘‘Tena hi, mahārāja, tathāgatassa parinibbutassa asādiyantasseva kato adhikāro avañjho bhavati saphalo’’ti. ‘‘Suviññāpito, bhante nāgasena, pañho gambhīro uttānīkato, guyhaṃ vidaṃsitaṃ , gaṇṭhi bhinno, gahanaṃ agahanaṃ kataṃ, naṭṭhā paravādā, bhaggā kudiṭṭhī, nippabhā jātā kutitthiyā, tvaṃ gaṇīvarapavaramāsajjā’’ti.

    கதாதி⁴காரஸப²லபஞ்ஹோ பட²மோ.

    Katādhikārasaphalapañho paṭhamo.







    Footnotes:
    1. வஞ்சோ ப⁴வதி அப²லோ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    2. vañco bhavati aphalo (sī. pī. ka.)
    3. பூஜிதா (ஸ்யா॰)
    4. pūjitā (syā.)
    5. மத்³தி³த்வா (க॰)
    6. madditvā (ka.)
    7. த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    8. dasasahassimhi (sī. pī. ka.)
    9. அனுஸத்தி²ஞ்ச (ஸீ॰ பீ॰)
    10. anusatthiñca (sī. pī.)
    11. பவத்தமானேபி (ஸ்யா॰)
    12. pavattamānepi (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact