Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[125] 5. கடாஹகஜாதகவண்ணனா
[125] 5. Kaṭāhakajātakavaṇṇanā
ப³ஹும்பி ஸோ விகத்தெ²ய்யாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் விகத்த²கபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்ஸ வத்து² ஹெட்டா² கதி²தஸதி³ஸமேவ.
Bahumpiso vikattheyyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ vikatthakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tassa vatthu heṭṭhā kathitasadisameva.
அதீதே பன பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாவிப⁴வோ ஸெட்டி² அஹோஸி. தஸ்ஸ ப⁴ரியா புத்தங் விஜாயி, தா³ஸீபிஸ்ஸ தங் தி³வஸஞ்ஞேவ புத்தங் விஜாயி. தே ஏகதோவ வட்³டி⁴ங்ஸு. ஸெட்டி²புத்தே லேக²ங் ஸிக்க²ந்தே தா³ஸோபிஸ்ஸ ப²லகங் வஹமானோ க³ந்த்வா தேனேவ ஸத்³தி⁴ங் லேக²ங் ஸிக்கி², க³ணனங் ஸிக்கி², த்³வே தயோ வோஹாரே அகாஸி. ஸோ அனுக்கமேன வசனகுஸலோ வோஹாரகுஸலோ யுவா அபி⁴ரூபோ அஹோஸி, நாமேன கடாஹேகோ நாம. ஸோ ஸெட்டி²க⁴ரே ப⁴ண்டா³கா³ரிககம்மங் கரொந்தோ சிந்தேஸி ‘‘ந மங் இமே ஸப்³ப³காலங் ப⁴ண்டா³கா³ரிககம்மங் காரெஸ்ஸந்தி, கிஞ்சிதே³வ தோ³ஸங் தி³ஸ்வா தாளெத்வா ப³ந்தி⁴த்வா லக்க²ணேன அங்கெத்வா தா³ஸபரிபோ⁴கே³னபி பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி. பச்சந்தே கோ² பன ஸெட்டி²ஸ்ஸ ஸஹாயகோ ஸெட்டி² அத்தி², யங்னூனாஹங் ஸெட்டி²ஸ்ஸ வசனேன லேக²ங் ஆதா³ய தத்த² க³ந்த்வா ‘அஹங் ஸெட்டி²புத்தோ’தி வத்வா தங் ஸெட்டி²ங் வஞ்செத்வா தஸ்ஸ தீ⁴தரங் க³ஹெத்வா ஸுக²ங் வஸெய்ய’’ந்தி. ஸோ ஸயமேவ பண்ணங் க³ஹெத்வா ‘‘அஹங் அஸுகங் நாம மம புத்தங் தவ ஸந்திகங் பஹிணிங், ஆவாஹவிவாஹஸம்ப³ந்தோ⁴ நாம மய்ஹஞ்ச தயா, துய்ஹஞ்ச மயா ஸத்³தி⁴ங் பதிரூபோ, தஸ்மா த்வங் இமஸ்ஸ தா³ரகஸ்ஸ அத்தனோ தீ⁴தரங் த³த்வா ஏதங் தத்தே²வ வஸாபேஹி, அஹம்பி ஓகாஸங் லபி⁴த்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி லிகி²த்வா ஸெட்டி²ஸ்ஸேவ முத்³தி³காய லஞ்ஜெத்வா யதா²ருசிதங் பரிப்³ப³யஞ்சேவ க³ந்த⁴வத்தா²தீ³னி ச க³ஹெத்வா பச்சந்தங் க³ந்த்வா ஸெட்டி²ங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி.
Atīte pana bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāvibhavo seṭṭhi ahosi. Tassa bhariyā puttaṃ vijāyi, dāsīpissa taṃ divasaññeva puttaṃ vijāyi. Te ekatova vaḍḍhiṃsu. Seṭṭhiputte lekhaṃ sikkhante dāsopissa phalakaṃ vahamāno gantvā teneva saddhiṃ lekhaṃ sikkhi, gaṇanaṃ sikkhi, dve tayo vohāre akāsi. So anukkamena vacanakusalo vohārakusalo yuvā abhirūpo ahosi, nāmena kaṭāheko nāma. So seṭṭhighare bhaṇḍāgārikakammaṃ karonto cintesi ‘‘na maṃ ime sabbakālaṃ bhaṇḍāgārikakammaṃ kāressanti, kiñcideva dosaṃ disvā tāḷetvā bandhitvā lakkhaṇena aṅketvā dāsaparibhogenapi paribhuñjissanti. Paccante kho pana seṭṭhissa sahāyako seṭṭhi atthi, yaṃnūnāhaṃ seṭṭhissa vacanena lekhaṃ ādāya tattha gantvā ‘ahaṃ seṭṭhiputto’ti vatvā taṃ seṭṭhiṃ vañcetvā tassa dhītaraṃ gahetvā sukhaṃ vaseyya’’nti. So sayameva paṇṇaṃ gahetvā ‘‘ahaṃ asukaṃ nāma mama puttaṃ tava santikaṃ pahiṇiṃ, āvāhavivāhasambandho nāma mayhañca tayā, tuyhañca mayā saddhiṃ patirūpo, tasmā tvaṃ imassa dārakassa attano dhītaraṃ datvā etaṃ tattheva vasāpehi, ahampi okāsaṃ labhitvā āgamissāmī’’ti likhitvā seṭṭhisseva muddikāya lañjetvā yathārucitaṃ paribbayañceva gandhavatthādīni ca gahetvā paccantaṃ gantvā seṭṭhiṃ disvā vanditvā aṭṭhāsi.
அத² நங் ஸெட்டி² ‘‘குதோ ஆக³தோஸி, தாதா’’தி புச்சி². ‘‘பா³ராணஸிதோ’’தி. ‘‘கஸ்ஸ புத்தோஸீ’’தி? ‘‘பா³ராணஸிஸெட்டி²ஸ்ஸா’’தி. ‘‘கேனத்தே²னாக³தோஸீ’’தி? தஸ்மிங் க²ணே கடாஹகோ ‘‘இத³ங் தி³ஸ்வா ஜானிஸ்ஸதா²’’தி பண்ணங் அதா³ஸி. ஸெட்டி² பண்ணங் வாசெத்வா ‘‘இதா³னாஹங் ஜீவாமி நாமா’’தி துட்ட²சித்தோ தீ⁴தரங் த³த்வா பதிட்டா²பேஸி. தஸ்ஸ பரிவாரோ மஹந்தோ அஹோஸி. ஸோ யாகு³க²ஜ்ஜகாதீ³ஸு வா வத்த²க³ந்தா⁴தீ³ஸு வா உபனீதேஸு ‘‘ஏவம்பி நாம யாகு³ங் பசந்தி, ஏவங் க²ஜ்ஜகங், ஏவங் ப⁴த்தங், அஹோ பச்சந்தவாஸிகா நாமா’’தி யாகு³ஆதீ³னி க³ரஹதி. ‘‘இமே பச்சந்தவாஸிபா⁴வேனேவ அஹதஸாடகே வளஞ்ஜிதுங் ந ஜானந்தி, க³ந்தே⁴ பிஸிதுங், புப்பா²னி க³ந்தி²துங் ந ஜானந்தீ’’தி வத்த²கம்மந்திகாத³யோ க³ரஹதி.
Atha naṃ seṭṭhi ‘‘kuto āgatosi, tātā’’ti pucchi. ‘‘Bārāṇasito’’ti. ‘‘Kassa puttosī’’ti? ‘‘Bārāṇasiseṭṭhissā’’ti. ‘‘Kenatthenāgatosī’’ti? Tasmiṃ khaṇe kaṭāhako ‘‘idaṃ disvā jānissathā’’ti paṇṇaṃ adāsi. Seṭṭhi paṇṇaṃ vācetvā ‘‘idānāhaṃ jīvāmi nāmā’’ti tuṭṭhacitto dhītaraṃ datvā patiṭṭhāpesi. Tassa parivāro mahanto ahosi. So yāgukhajjakādīsu vā vatthagandhādīsu vā upanītesu ‘‘evampi nāma yāguṃ pacanti, evaṃ khajjakaṃ, evaṃ bhattaṃ, aho paccantavāsikā nāmā’’ti yāguādīni garahati. ‘‘Ime paccantavāsibhāveneva ahatasāṭake vaḷañjituṃ na jānanti, gandhe pisituṃ, pupphāni ganthituṃ na jānantī’’ti vatthakammantikādayo garahati.
போ³தி⁴ஸத்தோபி தா³ஸங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கடாஹகோ ந தி³ஸ்ஸதி, கஹங் க³தோ, பரியேஸத² ந’’ந்தி ஸமந்தா மனுஸ்ஸே பயோஜேஸி. தேஸு ஏகோ தத்த² க³ந்த்வா தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜானித்வா அத்தானங் அஜானாபெத்வா ஆக³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘அயுத்தங் தேன கதங், க³ந்த்வா நங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா மஹந்தேன பரிவாரேன நிக்க²மி. ‘‘ஸெட்டி² கிர பச்சந்தங் க³ச்ச²தீ’’தி ஸப்³ப³த்த² பாகடோ ஜாதோ. கடாஹகோ ‘‘ஸெட்டி² கிர ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘ந ஸோ அஞ்ஞேன காரணேன ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதி, மங் நிஸ்ஸாயேவஸ்ஸ ஆக³மனேன ப⁴விதப்³ப³ங். ஸசே பனாஹங் பலாயிஸ்ஸாமி, புன ஆக³ந்துங் ந ஸக்கா ப⁴விஸ்ஸதி. அத்தி² பனேஸ உபாயோ. மம ஸாமிகஸ்ஸ படிபத²ங் க³ந்த்வா தா³ஸகம்மங் கத்வா தமேவ ஆராதெ⁴ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய பரிஸமஜ்ஜே² ஏவங் பா⁴ஸதி ‘‘அஞ்ஞே பா³லமனுஸ்ஸா அத்தனோ பா³லபா⁴வேன மாதாபிதூனங் கு³ணங் அஜானந்தா தேஸங் போ⁴ஜனவேலாய அபசிதிகம்மங் அகத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங்யேவ பு⁴ஞ்ஜந்தி, மயங் பன மாதாபிதூனங் போ⁴ஜனகாலே படிக்³க³ஹங் உபனேம, கே²ளமல்லகங் உபனேம, பா⁴ஜனானி உபனேம, பானீயம்பி பீ³ஜனிம்பி க³ஹெத்வா உபதிட்டா²மா’’தி யாவ ஸரீரவளஞ்ஜனகாலே உத³ககலஸங் ஆதா³ய படிச்ச²ன்னட்டா²னக³மனா ஸப்³ப³ங் தா³ஸேஹி ஸாமிகானங் கத்தப்³ப³கிச்சங் பகாஸேஸி.
Bodhisattopi dāsaṃ apassanto ‘‘kaṭāhako na dissati, kahaṃ gato, pariyesatha na’’nti samantā manusse payojesi. Tesu eko tattha gantvā taṃ disvā sañjānitvā attānaṃ ajānāpetvā āgantvā bodhisattassa ārocesi. Bodhisatto taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘ayuttaṃ tena kataṃ, gantvā naṃ gahetvā āgacchissāmī’’ti rājānaṃ āpucchitvā mahantena parivārena nikkhami. ‘‘Seṭṭhi kira paccantaṃ gacchatī’’ti sabbattha pākaṭo jāto. Kaṭāhako ‘‘seṭṭhi kira āgacchatī’’ti sutvā cintesi ‘‘na so aññena kāraṇena āgacchissati, maṃ nissāyevassa āgamanena bhavitabbaṃ. Sace panāhaṃ palāyissāmi, puna āgantuṃ na sakkā bhavissati. Atthi panesa upāyo. Mama sāmikassa paṭipathaṃ gantvā dāsakammaṃ katvā tameva ārādhessāmī’’ti. So tato paṭṭhāya parisamajjhe evaṃ bhāsati ‘‘aññe bālamanussā attano bālabhāvena mātāpitūnaṃ guṇaṃ ajānantā tesaṃ bhojanavelāya apacitikammaṃ akatvā tehi saddhiṃyeva bhuñjanti, mayaṃ pana mātāpitūnaṃ bhojanakāle paṭiggahaṃ upanema, kheḷamallakaṃ upanema, bhājanāni upanema, pānīyampi bījanimpi gahetvā upatiṭṭhāmā’’ti yāva sarīravaḷañjanakāle udakakalasaṃ ādāya paṭicchannaṭṭhānagamanā sabbaṃ dāsehi sāmikānaṃ kattabbakiccaṃ pakāsesi.
ஸோ ஏவங் பரிஸங் உக்³க³ண்ஹாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பச்சந்தஸமீபங் ஆக³தகாலே ஸஸுரங் அவோச ‘‘தாத, மம கிர பிதா தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய ஆக³ச்ச²தி, தும்ஹே கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் படியாதா³பேத², அஹங் பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா படிபத²ங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி ஸம்படிச்சி². கடாஹகோ ப³ஹுங் பண்ணாகாரமாதா³ய மஹந்தேன பரிவாரேன க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா பண்ணாகாரங் அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி பண்ணாகாரங் க³ஹெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா பாதராஸகாலே க²ந்தா⁴வாரங் நிவாஸெத்வா ஸரீரவளஞ்ஜனத்தா²ய படிச்ச²ன்னட்டா²னங் பாவிஸி. கடாஹகோ அத்தனோ பரிவாரங் நிவத்தெத்வா கலஸங் ஆதா³ய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா உத³ககிச்சபரியோஸானே பாதே³ஸு பதித்வா ‘‘ஸாமி, அஹங் தும்ஹாகங் யத்தகங் இச்ச²த², தத்தகங் த⁴னங் த³ஸ்ஸாமி, மா மே யஸங் அந்தரதா⁴பயித்தா²’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ வத்தஸம்பதா³ய பஸீதி³த்வா ‘‘மா பா⁴யி, நத்தி² தே மம ஸந்திகா அந்தராயோ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா பச்சந்தனக³ரங் பாவிஸி. மஹந்தோ ஸக்காரோ அஹோஸி, கடாஹகோபிஸ்ஸ நிரந்தரங் தா³ஸேன கத்தப்³ப³கிச்சங் கரோதி. அத² நங் ஏகாய வேலாய ஸுக²னிஸின்னங் பச்சந்தஸெட்டி² ஆஹ ‘‘மஹாஸெட்டி², மயா தும்ஹாகங் பண்ணங் தி³ஸ்வாவ தும்ஹாகங் புத்தஸ்ஸ தா³ரிகா தி³ன்னா’’தி போ³தி⁴ஸத்தோ கடாஹகங் புத்தமேவ கத்வா தத³னுச்ச²விகங் பியவசனங் வத்வா ஸெட்டி²ங் தோஸேஸி. ததோ பட்டா²ய கடாஹகஸ்ஸ முக²ங் உல்லோகேதுங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி.
So evaṃ parisaṃ uggaṇhāpetvā bodhisattassa paccantasamīpaṃ āgatakāle sasuraṃ avoca ‘‘tāta, mama kira pitā tumhākaṃ dassanatthāya āgacchati, tumhe khādanīyabhojanīyaṃ paṭiyādāpetha, ahaṃ paṇṇākāraṃ gahetvā paṭipathaṃ gamissāmī’’ti. So ‘‘sādhu, tātā’’ti sampaṭicchi. Kaṭāhako bahuṃ paṇṇākāramādāya mahantena parivārena gantvā bodhisattaṃ vanditvā paṇṇākāraṃ adāsi. Bodhisattopi paṇṇākāraṃ gahetvā tena saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā pātarāsakāle khandhāvāraṃ nivāsetvā sarīravaḷañjanatthāya paṭicchannaṭṭhānaṃ pāvisi. Kaṭāhako attano parivāraṃ nivattetvā kalasaṃ ādāya bodhisattassa santikaṃ gantvā udakakiccapariyosāne pādesu patitvā ‘‘sāmi, ahaṃ tumhākaṃ yattakaṃ icchatha, tattakaṃ dhanaṃ dassāmi, mā me yasaṃ antaradhāpayitthā’’ti āha. Bodhisatto tassa vattasampadāya pasīditvā ‘‘mā bhāyi, natthi te mama santikā antarāyo’’ti samassāsetvā paccantanagaraṃ pāvisi. Mahanto sakkāro ahosi, kaṭāhakopissa nirantaraṃ dāsena kattabbakiccaṃ karoti. Atha naṃ ekāya velāya sukhanisinnaṃ paccantaseṭṭhi āha ‘‘mahāseṭṭhi, mayā tumhākaṃ paṇṇaṃ disvāva tumhākaṃ puttassa dārikā dinnā’’ti bodhisatto kaṭāhakaṃ puttameva katvā tadanucchavikaṃ piyavacanaṃ vatvā seṭṭhiṃ tosesi. Tato paṭṭhāya kaṭāhakassa mukhaṃ ulloketuṃ samattho nāma nāhosi.
அதே²கதி³வஸங் மஹாஸத்தோ ஸெட்டி²தீ⁴தரங் பக்கோஸித்வா ‘‘ஏஹி, அம்ம, ஸீஸே மே ஊகா விசினாஹீ’’தி வத்வா தங் ஆக³ந்த்வா ஊகா க³ஹெத்வா டி²தங் பியவசனங் வத்வா ‘‘கதே²ஹி, அம்ம, கச்சி தே மம புத்தோ ஸுக²து³க்கே²ஸு அப்பமத்தோ , உபோ⁴ ஜனா ஸம்மோத³மானா ஸமக்³க³வாஸங் வஸதா²’’தி புச்சி². ‘‘தாத, மஹாஸெட்டி² தும்ஹாகங் புத்தஸ்ஸ அஞ்ஞோ தோ³ஸோ நத்தி², கேவலங் ஆஹாரங் க³ரஹதீ’’தி. ‘‘அம்ம, நிச்சகாலமேஸ து³க்க²ஸீலோவ, அபிச தே அஹங் தஸ்ஸ முக²ப³ந்த⁴னமந்தங் த³ஸ்ஸாமி, தங் த்வங் ஸாது⁴கங் உக்³க³ண்ஹித்வா மம புத்தஸ்ஸ போ⁴ஜனகாலே க³ரஹந்தஸ்ஸ உக்³க³ஹிதனியாமேனேவ புரதோ ட²த்வா வதெ³ய்யாஸீ’’தி கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹாபெத்வா கதிபாஹங் வஸித்வா பா³ராணஸிமேவ அக³மாஸி. கடாஹகோபி ப³ஹுங் கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயங் ஆதா³ய அனுமக்³க³ங் க³ந்த்வா ப³ஹுத⁴னங் த³த்வா வந்தி³த்வா நிவத்தி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ க³தகாலதோ பட்டா²ய அதிரேகமானீ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் ஸெட்டி²தீ⁴தாய நானக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங் உபனெத்வா கடச்சு²ங் ஆதா³ய பரிவிஸந்தியா ப⁴த்தங் க³ரஹிதுங் ஆரபி⁴. ஸெட்டி²தீ⁴தா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகே உக்³க³ஹிதனியாமேனேவ இமங் கா³த²மாஹ –
Athekadivasaṃ mahāsatto seṭṭhidhītaraṃ pakkositvā ‘‘ehi, amma, sīse me ūkā vicināhī’’ti vatvā taṃ āgantvā ūkā gahetvā ṭhitaṃ piyavacanaṃ vatvā ‘‘kathehi, amma, kacci te mama putto sukhadukkhesu appamatto , ubho janā sammodamānā samaggavāsaṃ vasathā’’ti pucchi. ‘‘Tāta, mahāseṭṭhi tumhākaṃ puttassa añño doso natthi, kevalaṃ āhāraṃ garahatī’’ti. ‘‘Amma, niccakālamesa dukkhasīlova, apica te ahaṃ tassa mukhabandhanamantaṃ dassāmi, taṃ tvaṃ sādhukaṃ uggaṇhitvā mama puttassa bhojanakāle garahantassa uggahitaniyāmeneva purato ṭhatvā vadeyyāsī’’ti gāthaṃ uggaṇhāpetvā katipāhaṃ vasitvā bārāṇasimeva agamāsi. Kaṭāhakopi bahuṃ khādanīyabhojanīyaṃ ādāya anumaggaṃ gantvā bahudhanaṃ datvā vanditvā nivatti. So bodhisattassa gatakālato paṭṭhāya atirekamānī ahosi. So ekadivasaṃ seṭṭhidhītāya nānaggarasabhojanaṃ upanetvā kaṭacchuṃ ādāya parivisantiyā bhattaṃ garahituṃ ārabhi. Seṭṭhidhītā bodhisattassa santike uggahitaniyāmeneva imaṃ gāthamāha –
125.
125.
‘‘ப³ஹும்பி ஸோ விகத்தெ²ய்ய, அஞ்ஞங் ஜனபத³ங் க³தோ;
‘‘Bahumpi so vikattheyya, aññaṃ janapadaṃ gato;
அன்வாக³ந்த்வான தூ³ஸெய்ய, பு⁴ஞ்ஜ போ⁴கே³ கடாஹகா’’தி.
Anvāgantvāna dūseyya, bhuñja bhoge kaṭāhakā’’ti.
தத்த² ப³ஹும்பி ஸோ விகத்தெ²ய்ய, அஞ்ஞங் ஜனபத³ங் க³தோதி யோ அத்தனோ ஜாதிபூ⁴மிதோ அஞ்ஞங் ஜனபத³ங் க³தோ ஹோதி, யத்த²ஸ்ஸ ஜாதிங் ந ஜானந்தி, ஸோ ப³ஹும்பி விகத்தெ²ய்ய, வம்ப⁴னவசனங் வஞ்சனவசனங் வதெ³ய்ய. அன்வாக³ந்த்வான தூ³ஸெய்யாதி இமங் தாவ வாரங் ஸாமிகஸ்ஸ படிபத²ங் க³ந்த்வா தா³ஸகிச்சஸ்ஸ கதத்தா கஸாஹி பஹரித்வா பிட்டி²சம்முப்பாடனதோ ச லக்க²ணாஹனநதோ ச முத்தோஸி. ஸசே அனாசாரங் கரோஸி, புன அஞ்ஞஸ்மிங் ஆக³மனவாரே தவ ஸாமிகோ அன்வாக³ந்த்வான தூ³ஸெய்ய, இமங் கே³ஹங் அனுஆக³ந்த்வா கஸாபி⁴கா⁴தேஹி சேவ லக்க²ணாஹனநேன ச ஜாதிப்பகாஸனேன ச தங் தூ³ஸெய்ய உபஹனெய்ய. தஸ்மா இமங் அனாசாரங் பஹாய பு⁴ஞ்ஜ போ⁴கே³ கடாஹக, மா பச்சா² அத்தனோ தா³ஸபா⁴வங் பாகடங் காரெத்வா விப்படிஸாரீ அஹோஸீதி அயமெத்த² ஸெட்டி²னோ அதி⁴ப்பாயோ.
Tattha bahumpi so vikattheyya, aññaṃ janapadaṃ gatoti yo attano jātibhūmito aññaṃ janapadaṃ gato hoti, yatthassa jātiṃ na jānanti, so bahumpi vikattheyya, vambhanavacanaṃ vañcanavacanaṃ vadeyya. Anvāgantvāna dūseyyāti imaṃ tāva vāraṃ sāmikassa paṭipathaṃ gantvā dāsakiccassa katattā kasāhi paharitvā piṭṭhicammuppāṭanato ca lakkhaṇāhananato ca muttosi. Sace anācāraṃ karosi, puna aññasmiṃ āgamanavāre tava sāmiko anvāgantvāna dūseyya, imaṃ gehaṃ anuāgantvā kasābhighātehi ceva lakkhaṇāhananena ca jātippakāsanena ca taṃ dūseyya upahaneyya. Tasmā imaṃ anācāraṃ pahāya bhuñja bhoge kaṭāhaka, mā pacchā attano dāsabhāvaṃ pākaṭaṃ kāretvā vippaṭisārī ahosīti ayamettha seṭṭhino adhippāyo.
ஸெட்டி²தீ⁴தா பன ஏதமத்த²ங் அஜானந்தீ உக்³க³ஹிதனியாமேன ப்³யஞ்ஜனமேவ பயிருதா³ஹாஸி. கடாஹகோ ‘‘அத்³தா⁴ ஸெட்டி²னா மம குலங் ஆசிக்கி²த்வா ஏதிஸ்ஸா ஸப்³ப³ங் கதி²தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ததோ பட்டா²ய புன ப⁴த்தங் க³ரஹிதுங் ந விஸஹி, நிஹதமானோ யதா²லத்³த⁴ங் பு⁴ஞ்ஜித்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Seṭṭhidhītā pana etamatthaṃ ajānantī uggahitaniyāmena byañjanameva payirudāhāsi. Kaṭāhako ‘‘addhā seṭṭhinā mama kulaṃ ācikkhitvā etissā sabbaṃ kathitaṃ bhavissatī’’ti tato paṭṭhāya puna bhattaṃ garahituṃ na visahi, nihatamāno yathāladdhaṃ bhuñjitvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ கடாஹகோ விகத்த²கபி⁴க்கு² அஹோஸி, பா³ராணஸிஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā kaṭāhako vikatthakabhikkhu ahosi, bārāṇasiseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
கடாஹகஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Kaṭāhakajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 125. கடாஹகஜாதகங் • 125. Kaṭāhakajātakaṃ