Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi |
கதி²னபே⁴தோ³
Kathinabhedo
1. கதி²னஅத்த²தாதி³
1. Kathinaatthatādi
403. கஸ்ஸ கதி²னங் 1 அனத்த²தங்? கஸ்ஸ கதி²னங் அத்த²தங்? கிந்தி கதி²னங் அனத்த²தங்? கிந்தி கதி²னங் அத்த²தங்?
403. Kassa kathinaṃ 2 anatthataṃ? Kassa kathinaṃ atthataṃ? Kinti kathinaṃ anatthataṃ? Kinti kathinaṃ atthataṃ?
கஸ்ஸ கதி²னங் அனத்த²தந்தி? த்³வின்னங் புக்³க³லானங் அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங் – அனத்தா²ரகஸ்ஸ ச அனநுமோத³கஸ்ஸ ச. இமேஸங் த்³வின்னங் புக்³க³லானங் அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்.
Kassa kathinaṃ anatthatanti? Dvinnaṃ puggalānaṃ anatthataṃ hoti kathinaṃ – anatthārakassa ca ananumodakassa ca. Imesaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ anatthataṃ hoti kathinaṃ.
கஸ்ஸ கதி²னங் அத்த²தந்தி? த்³வின்னங் புக்³க³லானங் அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங் – அத்தா²ரகஸ்ஸ ச அனுமோத³கஸ்ஸ ச. இமேஸங் த்³வின்னங் புக்³க³லானங் அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்.
Kassa kathinaṃ atthatanti? Dvinnaṃ puggalānaṃ atthataṃ hoti kathinaṃ – atthārakassa ca anumodakassa ca. Imesaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ atthataṃ hoti kathinaṃ.
கிந்தி கதி²னங் அனத்த²தந்தி? சதுவீஸதியா ஆகாரேஹி அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந உல்லிகி²தமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந தோ⁴வனமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந சீவரவிசாரணமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந சே²த³னமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந ப³ந்த⁴னமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந ஓவட்டியகரணமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந கண்டு³ஸகரணமத்தேன 3 அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந த³ள்ஹீகம்மகரணமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அனுவாதகரணமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந பரிப⁴ண்ட³கரணமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந ஓவத்³தெ⁴ய்யகரணமத்தேன 4 அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந கம்ப³லமத்³த³னமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந நிமித்தகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந பரிகதா²கதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந குக்குகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந ஸன்னிதி⁴கதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந நிஸ்ஸக்³கி³யேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அகப்பகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அஞ்ஞத்ர ஸங்கா⁴டியா அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அஞ்ஞத்ர உத்தராஸங்கே³ன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அஞ்ஞத்ர அந்தரவாஸகேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங் , ந அஞ்ஞத்ர பஞ்சகேன வா அதிரேகபஞ்சகேன வா தத³ஹேவ ஸஞ்சி²ன்னேன ஸமண்ட³லீகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ந அஞ்ஞத்ர புக்³க³லஸ்ஸ அத்தா²ரா அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ஸம்மா சே அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங் தங் சே நிஸ்ஸீமட்டோ² அனுமோத³தி. ஏவம்பி அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்.
Kinti kathinaṃ anatthatanti? Catuvīsatiyā ākārehi anatthataṃ hoti kathinaṃ, na ullikhitamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na dhovanamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na cīvaravicāraṇamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na chedanamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na bandhanamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na ovaṭṭiyakaraṇamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na kaṇḍusakaraṇamattena 5 atthataṃ hoti kathinaṃ, na daḷhīkammakaraṇamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na anuvātakaraṇamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na paribhaṇḍakaraṇamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na ovaddheyyakaraṇamattena 6 atthataṃ hoti kathinaṃ, na kambalamaddanamattena atthataṃ hoti kathinaṃ, na nimittakatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na parikathākatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na kukkukatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na sannidhikatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na nissaggiyena atthataṃ hoti kathinaṃ, na akappakatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na aññatra saṅghāṭiyā atthataṃ hoti kathinaṃ, na aññatra uttarāsaṅgena atthataṃ hoti kathinaṃ, na aññatra antaravāsakena atthataṃ hoti kathinaṃ , na aññatra pañcakena vā atirekapañcakena vā tadaheva sañchinnena samaṇḍalīkatena atthataṃ hoti kathinaṃ, na aññatra puggalassa atthārā atthataṃ hoti kathinaṃ, sammā ce atthataṃ hoti kathinaṃ taṃ ce nissīmaṭṭho anumodati. Evampi anatthataṃ hoti kathinaṃ.
நிமித்தகம்மங் நாம நிமித்தங் கரோதி – ‘‘இமினா து³ஸ்ஸேன கதி²னங் அத்த²ரிஸ்ஸாமீ’’தி. பரிகதா² நாம பரிகத²ங் கரோதி – ‘‘இமாய பரிகதா²ய கதி²னது³ஸ்ஸங் நிப்³ப³த்தெஸ்ஸாமீ’’தி. குக்குகதங் நாம அனாதி³யதா³னங் வுச்சதி. ஸன்னிதி⁴ நாம த்³வே ஸன்னிதி⁴யோ – கரணஸன்னிதி⁴ வா நிசயஸன்னிதி⁴ வா. நிஸ்ஸக்³கி³யங் நாம கயிரமானே அருணங் உட்ட²ஹதி 7. இமேஹி சதுவீஸதியா ஆகாரேஹி அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்.
Nimittakammaṃ nāma nimittaṃ karoti – ‘‘iminā dussena kathinaṃ attharissāmī’’ti. Parikathā nāma parikathaṃ karoti – ‘‘imāya parikathāya kathinadussaṃ nibbattessāmī’’ti. Kukkukataṃ nāma anādiyadānaṃ vuccati. Sannidhi nāma dve sannidhiyo – karaṇasannidhi vā nicayasannidhi vā. Nissaggiyaṃ nāma kayiramāne aruṇaṃ uṭṭhahati 8. Imehi catuvīsatiyā ākārehi anatthataṃ hoti kathinaṃ.
கிந்தி கதி²னங் அத்த²தந்தி? ஸத்தரஸஹி ஆகாரேஹி அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங். அஹதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அஹதகப்பேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், பிலோதிகாய அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், பங்ஸுகூலேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், பாபணிகேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அனிமித்தகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அபரிகதா²கதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அகுக்குகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அஸன்னிதி⁴கதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அனிஸ்ஸக்³கி³யேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், கப்பகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ஸங்கா⁴டியா அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், உத்தராஸங்கே³ன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், அந்தரவாஸகேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், பஞ்சகேன வா அதிரேகபஞ்சகேன வா தத³ஹேவ ஸஞ்சி²ன்னேன ஸமண்ட³லீகதேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், புக்³க³லஸ்ஸ அத்தா²ரா அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், ஸம்மா சே அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங், தங் சே ஸீமட்டோ² அனுமோத³தி, ஏவம்பி அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங். இமேஹி ஸத்தரஸஹி ஆகாரேஹி அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்.
Kinti kathinaṃ atthatanti? Sattarasahi ākārehi atthataṃ hoti kathinaṃ. Ahatena atthataṃ hoti kathinaṃ, ahatakappena atthataṃ hoti kathinaṃ, pilotikāya atthataṃ hoti kathinaṃ, paṃsukūlena atthataṃ hoti kathinaṃ, pāpaṇikena atthataṃ hoti kathinaṃ, animittakatena atthataṃ hoti kathinaṃ, aparikathākatena atthataṃ hoti kathinaṃ, akukkukatena atthataṃ hoti kathinaṃ, asannidhikatena atthataṃ hoti kathinaṃ, anissaggiyena atthataṃ hoti kathinaṃ, kappakatena atthataṃ hoti kathinaṃ, saṅghāṭiyā atthataṃ hoti kathinaṃ, uttarāsaṅgena atthataṃ hoti kathinaṃ, antaravāsakena atthataṃ hoti kathinaṃ, pañcakena vā atirekapañcakena vā tadaheva sañchinnena samaṇḍalīkatena atthataṃ hoti kathinaṃ, puggalassa atthārā atthataṃ hoti kathinaṃ, sammā ce atthataṃ hoti kathinaṃ, taṃ ce sīmaṭṭho anumodati, evampi atthataṃ hoti kathinaṃ. Imehi sattarasahi ākārehi atthataṃ hoti kathinaṃ.
ஸஹ கதி²னஸ்ஸ அத்தா²ரா கதி த⁴ம்மா ஜாயந்தி? ஸஹ கதி²னஸ்ஸ அத்தா²ரா பன்னரஸ த⁴ம்மா ஜாயந்தி – அட்ட² மாதிகா, த்³வே பலிபோ³தா⁴, பஞ்சானிஸங்ஸா. ஸஹ கதி²னஸ்ஸ அத்தா²ரா இமே பன்னரஸ த⁴ம்மா ஜாயந்தி.
Saha kathinassa atthārā kati dhammā jāyanti? Saha kathinassa atthārā pannarasa dhammā jāyanti – aṭṭha mātikā, dve palibodhā, pañcānisaṃsā. Saha kathinassa atthārā ime pannarasa dhammā jāyanti.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā