Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā

    கதி²னபே⁴த³ங்

    Kathinabhedaṃ

    கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா

    Kathinaatthatādivaṇṇanā

    403. கதி²னே – அட்ட² மாதிகாதி க²ந்த⁴கே வுத்தா பக்கமனந்திகாதி³கா அட்ட². பலிபோ³தா⁴னிஸங்ஸாபி புப்³பே³ வுத்தா ஏவ.

    403. Kathine – aṭṭha mātikāti khandhake vuttā pakkamanantikādikā aṭṭha. Palibodhānisaṃsāpi pubbe vuttā eva.

    404. பயோக³ஸ்ஸாதி சீவரதோ⁴வனாதி³னோ ஸத்தவித⁴ஸ்ஸ புப்³ப³கரணஸ்ஸத்தா²ய யோ உத³காஹரணாதி³கோ பயோகோ³ கயிரதி, தஸ்ஸ பயோக³ஸ்ஸ. கதமே த⁴ம்மா அனந்தரபச்சயேன பச்சயோதி அனாக³தவஸேன அனந்தரா ஹுத்வா கதமே த⁴ம்மா பச்சயா ஹொந்தீதி அத்தோ². ஸமனந்தரபச்சயேனாதி ஸுட்டு² அனந்தரபச்சயேன, அனந்தரபச்சயமேவ ஆஸன்னதரங் கத்வா புச்ச²தி. நிஸ்ஸயபச்சயேனாதி உப்பஜ்ஜமானஸ்ஸ பயோக³ஸ்ஸ நிஸ்ஸயங் ஆதா⁴ரபா⁴வங் உபக³தா விய ஹுத்வா கதமே த⁴ம்மா பச்சயா ஹொந்தீதி அத்தோ². உபனிஸ்ஸயபச்சயேனாதி உபேதேன நிஸ்ஸயபச்சயேன; நிஸ்ஸயபச்சயமேவ உபக³ததரங் கத்வா புச்ச²தி. புரேஜாதபச்சயேனாதி இமினா பட²மங் உப்பன்னஸ்ஸ பச்சயபா⁴வங் புச்ச²தி. பச்சா²ஜாதபச்சயேனாதி இமினா பச்சா² உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ பச்சயபா⁴வங் புச்ச²தி. ஸஹஜாதபச்சயேனாதி இமினா அபுப்³ப³ங் அசரிமங் உப்பஜ்ஜமானானங் பச்சயபா⁴வங் புச்ச²தி. புப்³ப³கரணஸ்ஸாதி தோ⁴வனாதி³னோ புப்³ப³கரணஸ்ஸ. பச்சுத்³தா⁴ரஸ்ஸாதி புராணஸங்கா⁴டிஆதீ³னங் பச்சுத்³த⁴ரணஸ்ஸ. அதி⁴ட்டா²னஸ்ஸாதி கதி²னசீவராதி⁴ட்டா²னஸ்ஸ. அத்தா²ரஸ்ஸாதி கதி²னத்தா²ரஸ்ஸ. மாதிகானஞ்ச பலிபோ³தா⁴னஞ்சாதி அட்ட²ன்னங் மாதிகானங் த்³வின்னஞ்ச பலிபோ³தா⁴னங். வத்து²ஸ்ஸாதி ஸங்கா⁴டிஆதி³னோ கதி²னவத்து²ஸ்ஸ; ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    404.Payogassāti cīvaradhovanādino sattavidhassa pubbakaraṇassatthāya yo udakāharaṇādiko payogo kayirati, tassa payogassa. Katame dhammā anantarapaccayena paccayoti anāgatavasena anantarā hutvā katame dhammā paccayā hontīti attho. Samanantarapaccayenāti suṭṭhu anantarapaccayena, anantarapaccayameva āsannataraṃ katvā pucchati. Nissayapaccayenāti uppajjamānassa payogassa nissayaṃ ādhārabhāvaṃ upagatā viya hutvā katame dhammā paccayā hontīti attho. Upanissayapaccayenāti upetena nissayapaccayena; nissayapaccayameva upagatataraṃ katvā pucchati. Purejātapaccayenāti iminā paṭhamaṃ uppannassa paccayabhāvaṃ pucchati. Pacchājātapaccayenāti iminā pacchā uppajjanakassa paccayabhāvaṃ pucchati. Sahajātapaccayenāti iminā apubbaṃ acarimaṃ uppajjamānānaṃ paccayabhāvaṃ pucchati. Pubbakaraṇassāti dhovanādino pubbakaraṇassa. Paccuddhārassāti purāṇasaṅghāṭiādīnaṃ paccuddharaṇassa. Adhiṭṭhānassāti kathinacīvarādhiṭṭhānassa. Atthārassāti kathinatthārassa. Mātikānañca palibodhānañcāti aṭṭhannaṃ mātikānaṃ dvinnañca palibodhānaṃ. Vatthussāti saṅghāṭiādino kathinavatthussa; sesaṃ vuttanayameva.

    ஏவங் யஞ்ச லப்³ப⁴தி யஞ்ச ந லப்³ப⁴தி, ஸப்³ப³ங் புச்சி²த்வா இதா³னி யங் யஸ்ஸ லப்³ப⁴தி, ததே³வ த³ஸ்ஸெந்தோ புப்³ப³கரணங் பயோக³ஸ்ஸாதிஆதி³னா நயேன விஸ்ஸஜ்ஜனமாஹ. தஸ்ஸத்தோ² – யங் வுத்தங் ‘‘பயோக³ஸ்ஸ கதமே த⁴ம்மா’’திஆதி³, தத்த² வுச்சதே, புப்³ப³கரணங் பயோக³ஸ்ஸ அனந்தரபச்சயேன பச்சயோ, ஸமனந்தரனிஸ்ஸயஉபனிஸ்ஸயபச்சயேன பச்சயோ. பயோக³ஸ்ஸ ஹி ஸத்தவித⁴ம்பி புப்³ப³கரணங் யஸ்மா தேன பயோகே³ன நிப்பா²தே³தப்³ப³ஸ்ஸ புப்³ப³கரணஸ்ஸத்தா²ய ஸோ பயோகோ³ கயிரதி, தஸ்மா இமேஹி சதூஹி பச்சயேஹி பச்சயோ ஹோதி. புரேஜாதபச்சயே பனேஸ உத்³தி³ட்ட²த⁴ம்மேஸு ஏகத⁴ம்மம்பி ந லப⁴தி, அஞ்ஞத³த்து² புப்³ப³கரணஸ்ஸ ஸயங் புரேஜாதபச்சயோ ஹோதி, பயோகே³ ஸதி புப்³ப³கரணஸ்ஸ நிப்ப²ஜ்ஜனதோ . தேன வுத்தங் – ‘‘பயோகோ³ புப்³ப³கரணஸ்ஸ புரேஜாதபச்சயேன பச்சயோ’’தி. பச்சா²ஜாதபச்சயங் பன லப⁴தி, தேன வுத்தங் – ‘‘புப்³ப³கரணங் பயோக³ஸ்ஸ பச்சா²ஜாதபச்சயேன பச்சயோ’’தி. பச்சா² உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ ஹி புப்³ப³கரணஸ்ஸ அத்தா²ய ஸோ பயோகோ³ கயிரதி. ஸஹஜாதபச்சயங் பன மாதிகாபலிபோ³தா⁴னிஸங்ஸஸங்கா²தே பன்னரஸ த⁴ம்மே ட²பெத்வா அஞ்ஞோ பயோகா³தீ³ஸு ஏகோபி த⁴ம்மோ ந லப⁴தி, தே ஏவ ஹி பன்னரஸ த⁴ம்மா ஸஹ கதி²னத்தா²ரேன ஏகதோ நிப்ப²ஜ்ஜந்தீதி அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஹஜாதபச்சயா ஹொந்தி. தேன வுத்தங் – ‘‘பன்னரஸ த⁴ம்மா ஸஹஜாதபச்சயேன பச்சயோ’’தி. ஏதேனுபாயேன ஸப்³ப³பத³விஸ்ஸஜ்ஜனானி வேதி³தப்³பா³னி.

    Evaṃ yañca labbhati yañca na labbhati, sabbaṃ pucchitvā idāni yaṃ yassa labbhati, tadeva dassento pubbakaraṇaṃ payogassātiādinā nayena vissajjanamāha. Tassattho – yaṃ vuttaṃ ‘‘payogassa katame dhammā’’tiādi, tattha vuccate, pubbakaraṇaṃ payogassa anantarapaccayena paccayo, samanantaranissayaupanissayapaccayena paccayo. Payogassa hi sattavidhampi pubbakaraṇaṃ yasmā tena payogena nipphādetabbassa pubbakaraṇassatthāya so payogo kayirati, tasmā imehi catūhi paccayehi paccayo hoti. Purejātapaccaye panesa uddiṭṭhadhammesu ekadhammampi na labhati, aññadatthu pubbakaraṇassa sayaṃ purejātapaccayo hoti, payoge sati pubbakaraṇassa nipphajjanato . Tena vuttaṃ – ‘‘payogo pubbakaraṇassa purejātapaccayena paccayo’’ti. Pacchājātapaccayaṃ pana labhati, tena vuttaṃ – ‘‘pubbakaraṇaṃ payogassa pacchājātapaccayena paccayo’’ti. Pacchā uppajjanakassa hi pubbakaraṇassa atthāya so payogo kayirati. Sahajātapaccayaṃ pana mātikāpalibodhānisaṃsasaṅkhāte pannarasa dhamme ṭhapetvā añño payogādīsu ekopi dhammo na labhati, te eva hi pannarasa dhammā saha kathinatthārena ekato nipphajjantīti aññamaññaṃ sahajātapaccayā honti. Tena vuttaṃ – ‘‘pannarasa dhammā sahajātapaccayena paccayo’’ti. Etenupāyena sabbapadavissajjanāni veditabbāni.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi
    1. கதி²னஅத்த²தாதி³ • 1. Kathinaatthatādi
    2. கதி²னஅனந்தரபச்சயாதி³ • 2. Kathinaanantarapaccayādi

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கதி²னபே⁴த³வண்ணனா • Kathinabhedavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதி²னஅத்த²தாதி³வண்ணனா • Kathinaatthatādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact