Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    கதி²னக்க²ந்த⁴ககதா²

    Kathinakkhandhakakathā

    2697.

    2697.

    பி⁴க்கூ²னங் வுட்ட²வஸ்ஸானங், கதி²னத்தா²ரமப்³ரவி;

    Bhikkhūnaṃ vuṭṭhavassānaṃ, kathinatthāramabravi;

    பஞ்சன்னங் ஆனிஸங்ஸானங், காரணா முனிபுங்க³வோ.

    Pañcannaṃ ānisaṃsānaṃ, kāraṇā munipuṅgavo.

    2698.

    2698.

    ந உல்லிகி²தமத்தாதி³-சதுவீஸதிவஜ்ஜிதங்;

    Na ullikhitamattādi-catuvīsativajjitaṃ;

    சீவரங் பி⁴க்கு²னாதா³ய, உத்³த⁴ரித்வா புராணகங்.

    Cīvaraṃ bhikkhunādāya, uddharitvā purāṇakaṃ.

    2699.

    2699.

    நவங் அதி⁴ட்ட²ஹித்வாவ, வத்தப்³ப³ங் வசஸா புன;

    Navaṃ adhiṭṭhahitvāva, vattabbaṃ vacasā puna;

    ‘‘இமினாந்தரவாஸேன, கதி²னங் அத்த²ராமி’’தி.

    ‘‘Imināntaravāsena, kathinaṃ attharāmi’’ti.

    2700.

    2700.

    வுத்தே திக்க²த்துமிச்சேவங், கதி²னங் ஹோதி அத்த²தங்;

    Vutte tikkhattumiccevaṃ, kathinaṃ hoti atthataṃ;

    ஸங்க⁴ங் பனுபஸங்கம்ம, ஆதா³ய கதி²னங் இதி.

    Saṅghaṃ panupasaṅkamma, ādāya kathinaṃ iti.

    2701.

    2701.

    ‘‘அத்த²தங் கதி²னங் ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ அனுமோத³த²;

    ‘‘Atthataṃ kathinaṃ bhante, saṅghassa anumodatha;

    த⁴ம்மிகோ கதி²னத்தா²ரோ’’, வத்தப்³ப³ங் தேன பி⁴க்கு²னா.

    Dhammiko kathinatthāro’’, vattabbaṃ tena bhikkhunā.

    2702.

    2702.

    ‘‘ஸுஅத்த²தங் தயா ப⁴ந்தே, ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னங் புன;

    ‘‘Suatthataṃ tayā bhante, saṅghassa kathinaṃ puna;

    த⁴ம்மிகோ கதி²னத்தா²ரோ, அனுமோதா³மி’’தீரயே.

    Dhammiko kathinatthāro, anumodāmi’’tīraye.

    2703.

    2703.

    கதி²னஸ்ஸ ச கிங் மூலங், கிங் வத்து² கா ச பூ⁴மியோ;

    Kathinassa ca kiṃ mūlaṃ, kiṃ vatthu kā ca bhūmiyo;

    கதித⁴ம்மவிதோ³ பி⁴க்கு², கதி²னத்தா²ரமரஹதி.

    Katidhammavido bhikkhu, kathinatthāramarahati.

    2704.

    2704.

    மூலமேகங், ஸியா வத்து², திவித⁴ங், பூ⁴மியோ ச² ச;

    Mūlamekaṃ, siyā vatthu, tividhaṃ, bhūmiyo cha ca;

    அட்ட²த⁴ம்மவிதோ³ பி⁴க்கு², கதி²னத்தா²ரமரஹதி.

    Aṭṭhadhammavido bhikkhu, kathinatthāramarahati.

    2705.

    2705.

    ஸங்கோ⁴ மூலந்தி நித்³தி³ட்ட²ங், வத்து² ஹோதி திசீவரங்;

    Saṅgho mūlanti niddiṭṭhaṃ, vatthu hoti ticīvaraṃ;

    கோ²மாதீ³னி ச² வுத்தானி, சீவரானி ச² பூ⁴மியோ.

    Khomādīni cha vuttāni, cīvarāni cha bhūmiyo.

    2706.

    2706.

    புப்³ப³பச்சுத்³த⁴ராதி⁴ட்டா²-நத்தா²ரோ மாதிகாபி ச;

    Pubbapaccuddharādhiṭṭhā-natthāro mātikāpi ca;

    பலிபோ³தோ⁴ ச உத்³தா⁴ரோ, ஆனிஸங்ஸா பனட்டி²மே.

    Palibodho ca uddhāro, ānisaṃsā panaṭṭhime.

    2707.

    2707.

    தோ⁴வனஞ்ச விசாரோ ச, சே²த³னங் ப³ந்த⁴னம்பி ச;

    Dhovanañca vicāro ca, chedanaṃ bandhanampi ca;

    ஸிப்³ப³னங் ரஜனங் கப்பங், ‘‘புப்³ப³கிச்ச’’ந்தி வுச்சதி.

    Sibbanaṃ rajanaṃ kappaṃ, ‘‘pubbakicca’’nti vuccati.

    2708.

    2708.

    ஸங்கா⁴டி உத்தராஸங்கோ³, அதோ² அந்தரவாஸகோ;

    Saṅghāṭi uttarāsaṅgo, atho antaravāsako;

    பச்சுத்³தா⁴ரோ அதி⁴ட்டா²னங், அத்தா²ரோபேஸமேவ து.

    Paccuddhāro adhiṭṭhānaṃ, atthāropesameva tu.

    2709.

    2709.

    பக்கமனஞ்ச நிட்டா²னங், ஸன்னிட்டா²னஞ்ச நாஸனங்;

    Pakkamanañca niṭṭhānaṃ, sanniṭṭhānañca nāsanaṃ;

    ஸவனாஸா ச ஸீமா ச, ஸஹுப்³பா⁴ரோதி அட்டி²மா.

    Savanāsā ca sīmā ca, sahubbhāroti aṭṭhimā.

    2710.

    2710.

    கதசீவரமாதா³ய, ஆவாஸே நிரபெக்க²கோ;

    Katacīvaramādāya, āvāse nirapekkhako;

    அதிக்கந்தாய ஸீமாய, ஹோதி பக்கமனந்திகா.

    Atikkantāya sīmāya, hoti pakkamanantikā.

    2711.

    2711.

    ஆனிஸங்ஸமதா²தா³ய, விஹாரே அனபெக்க²கோ;

    Ānisaṃsamathādāya, vihāre anapekkhako;

    க³ந்த்வா பன விஹாரங் ஸோ, அஞ்ஞங் ஸுக²விஹாரிகங்.

    Gantvā pana vihāraṃ so, aññaṃ sukhavihārikaṃ.

    2712.

    2712.

    தத்த² தங் விஹரந்தோவ, கரோதி யதி³ சீவரங்;

    Tattha taṃ viharantova, karoti yadi cīvaraṃ;

    நிட்டி²தே சீவரே தஸ்மிங், நிட்டா²னந்தாதி வுச்சதி.

    Niṭṭhite cīvare tasmiṃ, niṭṭhānantāti vuccati.

    2713.

    2713.

    ‘‘சீவரங் ந கரிஸ்ஸாமி, ந பச்செஸ்ஸங் தமஸ்ஸமங்’’;

    ‘‘Cīvaraṃ na karissāmi, na paccessaṃ tamassamaṃ’’;

    ஏவங் து து⁴ரனிக்கே²பே, ஸன்னிட்டா²னந்திகா மதா.

    Evaṃ tu dhuranikkhepe, sanniṭṭhānantikā matā.

    2714.

    2714.

    கதி²னச்சா²த³னங் லத்³தா⁴, ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி சே க³தோ;

    Kathinacchādanaṃ laddhā, ‘‘na paccessa’’nti ce gato;

    கரொந்தஸ்ஸேவ நட்ட²ங் வா, த³ட்³ட⁴ங் வா நாஸனந்திகா.

    Karontasseva naṭṭhaṃ vā, daḍḍhaṃ vā nāsanantikā.

    2715.

    2715.

    லத்³தா⁴னிஸங்ஸோ ஸாபெக்கோ², ப³ஹிஸீமங் க³தோ பன;

    Laddhānisaṃso sāpekkho, bahisīmaṃ gato pana;

    ஸுணாதி சந்தருப்³பா⁴ரங், ஸா ஹோதி ஸவனந்திகா.

    Suṇāti cantarubbhāraṃ, sā hoti savanantikā.

    2716.

    2716.

    சீவராஸாய பக்கந்தோ, ப³ஹிஸீமங் க³தோ பன;

    Cīvarāsāya pakkanto, bahisīmaṃ gato pana;

    ‘‘த³ஸ்ஸாமி சீவரங் துய்ஹங்’’, வுத்தோ ஸவதி கேனசி.

    ‘‘Dassāmi cīvaraṃ tuyhaṃ’’, vutto savati kenaci.

    2717.

    2717.

    புன வுத்தே ‘‘ந ஸக்கோமி, தா³துந்தி தவ சீவரங்’’;

    Puna vutte ‘‘na sakkomi, dātunti tava cīvaraṃ’’;

    ஆஸாய சி²ன்னமத்தாய, ஆஸாவச்சே²தி³கா மதா.

    Āsāya chinnamattāya, āsāvacchedikā matā.

    2718.

    2718.

    வஸ்ஸங்வுட்ட²விஹாரம்ஹா , விஹாரஞ்ஞங் க³தோ ஸியா;

    Vassaṃvuṭṭhavihāramhā , vihāraññaṃ gato siyā;

    ஆக³ச்ச²ங் அந்தராமக்³கே³, தது³த்³தா⁴ரமதிக்கமே.

    Āgacchaṃ antarāmagge, taduddhāramatikkame.

    2719.

    2719.

    தஸ்ஸ ஸோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ஸீமாதிக்கந்திகோ மதோ;

    Tassa so kathinuddhāro, sīmātikkantiko mato;

    கதி²னானிஸங்ஸமாதா³ய, ஸாபெக்கோ²வ ஸசே க³தோ.

    Kathinānisaṃsamādāya, sāpekkhova sace gato.

    2720.

    2720.

    ஸம்பு⁴ணாதி புனாக³ந்த்வா, கதி²னுத்³தா⁴ரமேவ சே;

    Sambhuṇāti punāgantvā, kathinuddhārameva ce;

    தஸ்ஸ ஸோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ, ‘‘ஸஹுப்³பா⁴ரோ’’தி வுச்சதி.

    Tassa so kathinuddhāro, ‘‘sahubbhāro’’ti vuccati.

    2721.

    2721.

    பக்கமனஞ்ச நிட்டா²னங், ஸன்னிட்டா²னஞ்ச ஸீமதோ;

    Pakkamanañca niṭṭhānaṃ, sanniṭṭhānañca sīmato;

    சத்தாரோ புக்³க³லாதீ⁴னா, ஸங்கா⁴தீ⁴னந்தருப்³ப⁴ரோ.

    Cattāro puggalādhīnā, saṅghādhīnantarubbharo.

    2722.

    2722.

    நாஸனங் ஸவனஞ்சேவ, ஆஸாவச்சே²தி³காபி ச;

    Nāsanaṃ savanañceva, āsāvacchedikāpi ca;

    தயோபி கதி²னுப்³பா⁴ரா, ந து ஸங்கா⁴, ந பி⁴க்கு²தோ.

    Tayopi kathinubbhārā, na tu saṅghā, na bhikkhuto.

    2723.

    2723.

    ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ ச, பலிபோ³தோ⁴ ச சீவரே;

    Āvāsapalibodho ca, palibodho ca cīvare;

    பலிபோ³தா⁴ து³வே வுத்தா, யுத்தமுத்தத்த²வாதி³னா.

    Palibodhā duve vuttā, yuttamuttatthavādinā.

    2724.

    2724.

    அட்ட²ன்னங் மாதிகானங் வா, அந்தருப்³பா⁴ரதோபி வா;

    Aṭṭhannaṃ mātikānaṃ vā, antarubbhāratopi vā;

    உப்³பா⁴ராபி து³வே வுத்தா, கதி²னஸ்ஸ மஹேஸினா.

    Ubbhārāpi duve vuttā, kathinassa mahesinā.

    2725.

    2725.

    அனாமந்தாஸமாதா³னங், க³ணதோ யாவத³த்தி²கங்;

    Anāmantāsamādānaṃ, gaṇato yāvadatthikaṃ;

    தத்த² யோ சீவருப்பாதோ³, ஆனிஸங்ஸா ச பஞ்சிமே.

    Tattha yo cīvaruppādo, ānisaṃsā ca pañcime.

    கதி²னக்க²ந்த⁴ககதா².

    Kathinakkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact