Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
கதி²னஸமுட்டா²னவண்ணனா
Kathinasamuṭṭhānavaṇṇanā
262. உப்³ப⁴தங் கதி²னங் தீணீதி ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மிங் பி⁴க்கு²னா உப்³ப⁴தஸ்மிங் கதி²னே’’தி வுத்தானி ஆதி³தோவ தீணி ஸிக்கா²பதா³னி. பட²மங் பத்தபே⁴ஸஜ்ஜந்தி ‘‘த³ஸாஹபரமங் அதிரேகபத்தோ’’தி வுத்தங் பட²மபத்தஸிக்கா²பத³ஞ்ச ‘‘படிஸாயனீயானி பே⁴ஸஜ்ஜானீ’’தி வுத்தஸிக்கா²பத³ஞ்ச. அச்சேகஞ்சாபி ஸாஸங்கந்தி அச்சேகசீவரஸிக்கா²பத³ஞ்ச தத³னந்தரமேவ ஸாஸங்கஸிக்கா²பத³ஞ்ச. பக்கமந்தேன வா து³வேதி ‘‘தங் பக்கமந்தோ நேவ உத்³த⁴ரெய்யா’’தி பூ⁴தகா³மவக்³கே³ வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங்.
262.Ubbhataṃkathinaṃ tīṇīti ‘‘niṭṭhitacīvarasmiṃ bhikkhunā ubbhatasmiṃ kathine’’ti vuttāni āditova tīṇi sikkhāpadāni. Paṭhamaṃ pattabhesajjanti ‘‘dasāhaparamaṃ atirekapatto’’ti vuttaṃ paṭhamapattasikkhāpadañca ‘‘paṭisāyanīyāni bhesajjānī’’ti vuttasikkhāpadañca. Accekañcāpi sāsaṅkanti accekacīvarasikkhāpadañca tadanantarameva sāsaṅkasikkhāpadañca. Pakkamantena vā duveti ‘‘taṃ pakkamanto neva uddhareyyā’’ti bhūtagāmavagge vuttasikkhāpadadvayaṃ.
உபஸ்ஸயங் பரம்பராதி ‘‘பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²னியோ ஓவதெ³ய்யா’’தி ச ‘‘பரம்பரபோ⁴ஜனே பாசித்திய’’ந்தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். அனதிரித்தங் நிமந்தனாதி ‘‘அனதிரித்தங் கா²த³னீயங் வா போ⁴ஜனீயங் வா’’தி ச ‘‘நிமந்திதோ ஸப⁴த்தோ ஸமானோ’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். விகப்பங் ரஞ்ஞோ விகாலேதி ‘‘ஸாமங் சீவரங் விகப்பெத்வா’’தி ச ‘‘ரஞ்ஞோ க²த்தியஸ்ஸா’’தி ச ‘‘விகாலே கா³மங் பவிஸெய்யா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். வோஸாஸாரஞ்ஞகேன சாதி ‘‘வோஸாஸமானரூபா டி²தா’’தி ச ‘‘ததா²ரூபேஸு ஆரஞ்ஞகேஸு ஸேனாஸனேஸு புப்³பே³ அப்படிஸங்விதி³த’’ந்தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங்.
Upassayaṃ paramparāti ‘‘bhikkhunupassayaṃ gantvā bhikkhuniyo ovadeyyā’’ti ca ‘‘paramparabhojane pācittiya’’nti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Anatirittaṃ nimantanāti ‘‘anatirittaṃ khādanīyaṃ vā bhojanīyaṃ vā’’ti ca ‘‘nimantito sabhatto samāno’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Vikappaṃ rañño vikāleti ‘‘sāmaṃ cīvaraṃ vikappetvā’’ti ca ‘‘rañño khattiyassā’’ti ca ‘‘vikāle gāmaṃ paviseyyā’’ti ca vuttasikkhāpadattayaṃ. Vosāsāraññakena cāti ‘‘vosāsamānarūpā ṭhitā’’ti ca ‘‘tathārūpesu āraññakesu senāsanesu pubbe appaṭisaṃvidita’’nti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ.
உஸ்ஸயா ஸன்னிசயஞ்சாதி ‘‘உஸ்ஸயவாதி³கா’’தி ச ‘‘பத்தஸன்னிசயங் கரெய்யா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். புரே பச்சா² விகாலே சாதி ‘‘யா பன பி⁴க்கு²னீ புரேப⁴த்தங் குலானி உபஸங்கமித்வா’’தி ச, ‘‘பச்சா²ப⁴த்தங் குலானி உபஸங்கமித்வா’’தி ச, ‘‘விகாலே குலானி உபஸங்கமித்வா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்தயங். பஞ்சாஹிகா ஸங்கமனீதி ‘‘பஞ்சாஹிகா ஸங்கா⁴டிசாரங் அதிக்கமெய்யா’’தி ச ‘‘சீவரஸங்கமனீயங் தா⁴ரெய்யா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங். த்³வேபி ஆவஸதே²ன சாதி ‘‘ஆவஸத²சீவரங் அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜெய்ய, ஆவஸத²ங் அனிஸ்ஸஜ்ஜித்வா சாரிகங் பக்கமெய்யா’’தி ச ஏவங் ஆவஸதே²ன ஸத்³தி⁴ங் வுத்தஸிக்கா²பதா³னி ச த்³வே.
Ussayā sannicayañcāti ‘‘ussayavādikā’’ti ca ‘‘pattasannicayaṃ kareyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Pure pacchā vikāle cāti ‘‘yā pana bhikkhunī purebhattaṃ kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca, ‘‘pacchābhattaṃ kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca, ‘‘vikāle kulāni upasaṅkamitvā’’ti ca vuttasikkhāpadattayaṃ. Pañcāhikā saṅkamanīti ‘‘pañcāhikā saṅghāṭicāraṃ atikkameyyā’’ti ca ‘‘cīvarasaṅkamanīyaṃ dhāreyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ. Dvepi āvasathena cāti ‘‘āvasathacīvaraṃ anissajjitvā paribhuñjeyya, āvasathaṃ anissajjitvā cārikaṃ pakkameyyā’’ti ca evaṃ āvasathena saddhiṃ vuttasikkhāpadāni ca dve.
பஸாகே² ஆஸனே சேவாதி ‘‘பஸாகே² ஜாதங் க³ண்ட³ங் வா’’தி ச ‘‘பி⁴க்கு²ஸ்ஸ புரதோ அனாபுச்சா² ஆஸனே நிஸீதெ³ய்யா’’தி ச வுத்தஸிக்கா²பத³த்³வயங்.
Pasākhe āsane cevāti ‘‘pasākhe jātaṃ gaṇḍaṃ vā’’ti ca ‘‘bhikkhussa purato anāpucchā āsane nisīdeyyā’’ti ca vuttasikkhāpadadvayaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 5. கதி²னஸமுட்டா²னங் • 5. Kathinasamuṭṭhānaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதி²னஸமுட்டா²னவண்ணனா • Kathinasamuṭṭhānavaṇṇanā