Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கங்கா²விதரணீ-அபி⁴னவ-டீகா • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā |
நிஸ்ஸக்³கி³யகண்ட³ங்
Nissaggiyakaṇḍaṃ
1. சீவரவக்³கோ³
1. Cīvaravaggo
1. கதி²னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Kathinasikkhāpadavaṇṇanā
நிட்டி²தசீவரஸ்மிந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.462-463) நிட்டி²தஞ்ச தங் சீவரஞ்சாதி நிட்டி²தசீவரங், நிட்டி²தே ஆனிஸங்ஸமூலகே சீவரே, பச்சாஸாசீவரே சாதி அத்தோ². யஸ்மா பன தங் சீவரங் கரணேனபி நிட்டி²தங் ஹோதி நாஸனாதீ³ஹிபி, தஸ்மா ‘‘ஸூசிகம்மபரியோஸானேன வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² யங் கிஞ்சி ஸூசியா கத்தப்³ப³ங் பாஸகபட்டக³ண்டி²கபட்டபரியோஸானகம்மங், தங் ஸூசிகம்மபரியோஸானங் நாம, தேன. நட்ட²ந்தி சோராதீ³ஹி ஹடங். ஏதம்பி ஹி கரணபலிபோ³த⁴ஸ்ஸ நிட்டி²தத்தா ‘‘நிட்டி²த’’ந்தி வுச்சதி. வினட்ட²ந்தி உபசிகாதீ³ஹி கா²தி³தங். த³ட்³ட⁴ந்தி அக்³கி³னா த³ட்³ட⁴ங். சீவராஸா வா உபச்சி²ன்னாதி ‘‘அஸுகஸ்மிங் நாம குலே சீவரங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி யா சீவராஸா உப்பன்னா ஹோதி, ஸா உபச்சி²ன்னா. ஏதேஸம்பி கரணபலிபோ³த⁴ஸ்ஸேவ நிட்டி²தத்தா நிட்டி²தபா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. தேனாஹ ‘‘இமேஸு வா’’திஆதி³. ஏதேன சீவரபலிபோ³தா⁴பா⁴வோ வுத்தோ. தேனாஹ ‘‘சீவரஸ்ஸ கரணபலிபோ³தே⁴ உபச்சி²ன்னேதி அத்தோ²’’தி. கத²மேதங் விஞ்ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘அத்த²தகதி²னஸ்ஸ ஹீ’’திஆதி³. பஞ்சானிஸங்ஸே அஞ்ஞத்த² க³ந்துங் அத³த்வா ஸங்க³ண்ஹனட்டே²ன கதி²னங், தி²ரந்தி அத்தோ², அத்த²தங் கதி²னங் யேன ஸோ அத்த²தகதி²னோ, தஸ்ஸ அத்த²தகதி²னஸ்ஸ. ஹீதி காரணத்தே² நிபாதோ. தாவ கதி²னானிஸங்ஸங் லப⁴தீதி எத்த² யோ அத்த²தகதி²னோ பி⁴க்கூ²தி அஜ்ஜா²ஹரிதப்³ப³ங், தாவ ஸோ அத்த²தகதி²னோ பி⁴க்கூ²தி வேதி³தப்³போ³, அனாமந்தசாராதி³கங் கதி²னானிஸங்ஸங் லப⁴தீதி அத்தோ². ‘‘அத்த²தகதி²னஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி இத³ங் வா ‘‘அத்த²தகதி²னோ பி⁴க்கூ²’’தி விப⁴த்திவிபரிணாமங் கத்வா யோஜேதப்³ப³ங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – சீவரபலிபோ³தோ⁴ ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴தி த்³வே பலிபோ³தா⁴. தேஸு ஏகபலிபோ³தே⁴பி ஸதி யஸ்மா அனாமந்தசாராதி³கங் ஆனிஸங்ஸங் லப⁴தி, நாஸதி. கஸ்மா? ‘‘நிட்டி²தசீவரஸ்மி’’ந்தி ஏதஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ கரணபலிபோ³தே⁴ உபச்சி²ன்னேதி அயமத்தோ² விஞ்ஞாயதீதி. ஸங்க⁴ஸ்ஸாதி ஸங்கே⁴ன. கத்தரி சேதங் ஸாமிவசனங். உப்³ப⁴தேதி அட்ட²ன்னங் மாதிகானமஞ்ஞதரேன, அந்தருப்³பா⁴ரேன வா உத்³த⁴டே.
Niṭṭhitacīvarasminti (pārā. aṭṭha. 2.462-463) niṭṭhitañca taṃ cīvarañcāti niṭṭhitacīvaraṃ, niṭṭhite ānisaṃsamūlake cīvare, paccāsācīvare cāti attho. Yasmā pana taṃ cīvaraṃ karaṇenapi niṭṭhitaṃ hoti nāsanādīhipi, tasmā ‘‘sūcikammapariyosānena vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha yaṃ kiñci sūciyā kattabbaṃ pāsakapaṭṭagaṇṭhikapaṭṭapariyosānakammaṃ, taṃ sūcikammapariyosānaṃ nāma, tena. Naṭṭhanti corādīhi haṭaṃ. Etampi hi karaṇapalibodhassa niṭṭhitattā ‘‘niṭṭhita’’nti vuccati. Vinaṭṭhanti upacikādīhi khāditaṃ. Daḍḍhanti agginā daḍḍhaṃ. Cīvarāsā vā upacchinnāti ‘‘asukasmiṃ nāma kule cīvaraṃ labhissāmī’’ti yā cīvarāsā uppannā hoti, sā upacchinnā. Etesampi karaṇapalibodhasseva niṭṭhitattā niṭṭhitabhāvo veditabbo. Tenāha ‘‘imesu vā’’tiādi. Etena cīvarapalibodhābhāvo vutto. Tenāha ‘‘cīvarassa karaṇapalibodhe upacchinneti attho’’ti. Kathametaṃ viññāyatīti āha ‘‘atthatakathinassa hī’’tiādi. Pañcānisaṃse aññattha gantuṃ adatvā saṅgaṇhanaṭṭhena kathinaṃ, thiranti attho, atthataṃ kathinaṃ yena so atthatakathino, tassa atthatakathinassa. Hīti kāraṇatthe nipāto. Tāva kathinānisaṃsaṃ labhatīti ettha yo atthatakathino bhikkhūti ajjhāharitabbaṃ, tāva so atthatakathino bhikkhūti veditabbo, anāmantacārādikaṃ kathinānisaṃsaṃ labhatīti attho. ‘‘Atthatakathinassa bhikkhuno’’ti idaṃ vā ‘‘atthatakathino bhikkhū’’ti vibhattivipariṇāmaṃ katvā yojetabbaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – cīvarapalibodho āvāsapalibodhoti dve palibodhā. Tesu ekapalibodhepi sati yasmā anāmantacārādikaṃ ānisaṃsaṃ labhati, nāsati. Kasmā? ‘‘Niṭṭhitacīvarasmi’’nti etassa cīvarassa karaṇapalibodhe upacchinneti ayamattho viññāyatīti. Saṅghassāti saṅghena. Kattari cetaṃ sāmivacanaṃ. Ubbhateti aṭṭhannaṃ mātikānamaññatarena, antarubbhārena vā uddhaṭe.
தத்ராதி தஸ்மிங் கதி²னே. உப்³பா⁴ரோ உத்³த⁴ரணங். புரிமவஸ்ஸங்வுட்டே² திங்ஸமத்தே பாவெய்யகே பி⁴க்கூ² உத்³தி³ஸ்ஸ ‘‘அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, வஸ்ஸங்வுட்டா²னங் பி⁴க்கூ²னங் கதி²னங் அத்த²ரிது’’ந்தி கதி²னக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 306) ப⁴க³வதா கதி²னஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா ‘‘அயஞ்ஹி கதி²னத்தா²ரோ நாம…பே॰… அனுஞ்ஞாதோ’’தி வுத்தங். தத்த² புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னந்தி வஸ்ஸச்சே²த³ங் அகத்வா புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னந்தி அத்தோ². ஏதேன வுட்ட²வஸ்ஸவஸேன தாவ புரிமிகாய வஸ்ஸங் உபக³தாயேவ கதி²னத்தா²ரங் லப⁴ந்தி, ந பச்சி²மிகாய உபக³தாதி த³ஸ்ஸேதி. வுட்ட²வஸ்ஸவஸேன தாவ ஏவங் ஹோது, க³ணனவஸேன தங் கித்தகா லப⁴ந்தீதி ஆஹ ‘‘ஸோ’’திஆதி³. ஸோதி கதி²னத்தா²ரோ. ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³னாதி க³ணனவஸேன பச்சி²மகோடியா. பஞ்சன்னங் ஜனானங் வட்டதீதி பச்சி²மகோடியா சத்தாரோ கதி²னது³ஸ்ஸஸ்ஸ தா³யகா, ஏகோ படிக்³கா³ஹகோதி பஞ்சன்னங் ஜனானங் வட்டதி. கேசி பன ‘‘பஞ்சவக்³க³கரணீயத்தா ‘பஞ்சன்னங் ஜனானங் வட்டதீ’தி வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தங் ‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ய்வாயங் சதுவக்³கோ³ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ட²பெத்வா தீணி கம்மானி உபஸம்பத³ங் பவாரணங் அப்³பா⁴ன’’ந்தி சம்பெய்யக்க²ந்த⁴கே (மஹாவ॰ 388) வுத்தத்தா. தஸ்மாதி யஸ்மா வுட்ட²வஸ்ஸவஸேன புரிமவஸ்ஸங்வுட்டா²னங் அனஞ்ஞாதோ, யஸ்மா ச ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன பஞ்சன்னங் ஜனானங் வட்டதி, தஸ்மா. யத்தா²தி யஸ்மிங் விஹாரே. ஆனிஸங்ஸேதி அனாமந்தசாராதி³கே கதி²னானிஸங்ஸே. அத² பன சத்தாரோ பி⁴க்கூ² வஸ்ஸங் உபக³தா, ஏகோ பரிபுண்ணவஸ்ஸோ ஸாமணேரோ ஸசே பச்சி²மிகாய உபஸம்பஜ்ஜதி, க³ணபூரகோ சேவ ஹோதி, ஆனிஸங்ஸஞ்ச லப⁴தி. தயோ பி⁴க்கூ², த்³வே ஸாமணேரா, த்³வே பி⁴க்கூ², தயோ ஸாமணேரா, ஏகோ பி⁴க்கு², சத்தாரோ ஸாமணேராதி எத்தா²பி ஏஸேவ நயோ.
Tatrāti tasmiṃ kathine. Ubbhāro uddharaṇaṃ. Purimavassaṃvuṭṭhe tiṃsamatte pāveyyake bhikkhū uddissa ‘‘anujānāmi, bhikkhave, vassaṃvuṭṭhānaṃ bhikkhūnaṃ kathinaṃ attharitu’’nti kathinakkhandhake (mahāva. 306) bhagavatā kathinassa anuññātattā ‘‘ayañhi kathinatthāro nāma…pe… anuññāto’’ti vuttaṃ. Tattha purimavassaṃvuṭṭhānanti vassacchedaṃ akatvā purimavassaṃvuṭṭhānanti attho. Etena vuṭṭhavassavasena tāva purimikāya vassaṃ upagatāyeva kathinatthāraṃ labhanti, na pacchimikāya upagatāti dasseti. Vuṭṭhavassavasena tāva evaṃ hotu, gaṇanavasena taṃ kittakā labhantīti āha ‘‘so’’tiādi. Soti kathinatthāro. Sabbantimena paricchedenāti gaṇanavasena pacchimakoṭiyā. Pañcannaṃ janānaṃ vaṭṭatīti pacchimakoṭiyā cattāro kathinadussassa dāyakā, eko paṭiggāhakoti pañcannaṃ janānaṃ vaṭṭati. Keci pana ‘‘pañcavaggakaraṇīyattā ‘pañcannaṃ janānaṃ vaṭṭatī’ti vutta’’nti vadanti, taṃ tesaṃ matimattaṃ ‘‘tatra, bhikkhave, yvāyaṃ catuvaggo bhikkhusaṅgho ṭhapetvā tīṇi kammāni upasampadaṃ pavāraṇaṃ abbhāna’’nti campeyyakkhandhake (mahāva. 388) vuttattā. Tasmāti yasmā vuṭṭhavassavasena purimavassaṃvuṭṭhānaṃ anaññāto, yasmā ca sabbantimena paricchedena pañcannaṃ janānaṃ vaṭṭati, tasmā. Yatthāti yasmiṃ vihāre. Ānisaṃseti anāmantacārādike kathinānisaṃse. Atha pana cattāro bhikkhū vassaṃ upagatā, eko paripuṇṇavasso sāmaṇero sace pacchimikāya upasampajjati, gaṇapūrako ceva hoti, ānisaṃsañca labhati. Tayo bhikkhū, dve sāmaṇerā, dve bhikkhū, tayo sāmaṇerā, eko bhikkhu, cattāro sāmaṇerāti etthāpi eseva nayo.
க²ந்த⁴கே வுத்தாய ஞத்திது³தியகம்மவாசாயாதி –
Khandhake vuttāya ñattidutiyakammavācāyāti –
‘‘ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னது³ஸ்ஸங் உப்பன்னங். யதி³ ஸங்க⁴ஸ்ஸ பத்தகல்லங், ஸங்கோ⁴ இமங் கதி²னது³ஸ்ஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³தெ³ய்ய கதி²னங் அத்த²ரிதுங், ஏஸா ஞத்தி. ஸுணாது மே, ப⁴ந்தே, ஸங்கோ⁴, இத³ங் ஸங்க⁴ஸ்ஸ கதி²னது³ஸ்ஸங் உப்பன்னங், ஸங்கோ⁴ இமங் கதி²னது³ஸ்ஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தே³தி கதி²னங் அத்த²ரிதுங். யஸ்ஸாயஸ்மதோ க²மதி இமஸ்ஸ கதி²னது³ஸ்ஸஸ்ஸ இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தா³னங் கதி²னங் அத்த²ரிதுங், ஸோ துண்ஹஸ்ஸ. யஸ்ஸ நக்க²மதி, ஸோ பா⁴ஸெய்ய. தி³ன்னங் இத³ங் ஸங்கே⁴ன கதி²னது³ஸ்ஸங் இத்த²ன்னாமஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ கதி²னங் அத்த²ரிதுங், க²மதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ, தஸ்மா துண்ஹீ, ஏவமேதங் தா⁴ரயாமீ’’தி (மஹாவ॰ 307) –
‘‘Suṇātu me, bhante, saṅgho, idaṃ saṅghassa kathinadussaṃ uppannaṃ. Yadi saṅghassa pattakallaṃ, saṅgho imaṃ kathinadussaṃ itthannāmassa bhikkhuno dadeyya kathinaṃ attharituṃ, esā ñatti. Suṇātu me, bhante, saṅgho, idaṃ saṅghassa kathinadussaṃ uppannaṃ, saṅgho imaṃ kathinadussaṃ itthannāmassa bhikkhuno deti kathinaṃ attharituṃ. Yassāyasmato khamati imassa kathinadussassa itthannāmassa bhikkhuno dānaṃ kathinaṃ attharituṃ, so tuṇhassa. Yassa nakkhamati, so bhāseyya. Dinnaṃ idaṃ saṅghena kathinadussaṃ itthannāmassa bhikkhuno kathinaṃ attharituṃ, khamati saṅghassa, tasmā tuṇhī, evametaṃ dhārayāmī’’ti (mahāva. 307) –
ஏவங் கதி²னக்க²ந்த⁴கே வுத்தாய ஞத்திது³தியகம்மவாசாய. கதி²னத்தா²ராரஹஸ்ஸாதி கதி²னங் அத்த²ரிதுங் ப⁴ப்³ப³ஸ்ஸ. ஸோ ச கோ² புப்³ப³கரணஜானநாதீ³ஹி அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோதி வேதி³தப்³போ³. வுத்தஞ்ஹேதங் வினயவினிச்ச²யே ‘‘அட்ட²த⁴ம்மகோவிதோ³ பி⁴க்கு², கதி²னத்தா²ரமரஹதீ’’தி. பரிவாரேபி (பரி॰ 409) வுத்தங் –
Evaṃ kathinakkhandhake vuttāya ñattidutiyakammavācāya. Kathinatthārārahassāti kathinaṃ attharituṃ bhabbassa. So ca kho pubbakaraṇajānanādīhi aṭṭhahi aṅgehi samannāgatoti veditabbo. Vuttañhetaṃ vinayavinicchaye ‘‘aṭṭhadhammakovido bhikkhu, kathinatthāramarahatī’’ti. Parivārepi (pari. 409) vuttaṃ –
‘‘அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ ப⁴ப்³போ³ கதி²னங் அத்த²ரிதுங். கதமேஹி அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ ப⁴ப்³போ³ கதி²னங் அத்த²ரிதுங்? புப்³ப³கரணங் ஜானாதி, பச்சுத்³தா⁴ரங் ஜானாதி, அதி⁴ட்டா²னங் ஜானாதி, அத்தா²ரங் ஜானாதி, மாதிகங் ஜானாதி, பலிபோ³த⁴ங் ஜானாதி, உத்³தா⁴ரங் ஜானாதி, ஆனிஸங்ஸங் ஜானாதி, இமேஹி அட்ட²ஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ புக்³க³லோ ப⁴ப்³போ³ கதி²னங் அத்த²ரிது’’ந்தி.
‘‘Aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ. Katamehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharituṃ? Pubbakaraṇaṃ jānāti, paccuddhāraṃ jānāti, adhiṭṭhānaṃ jānāti, atthāraṃ jānāti, mātikaṃ jānāti, palibodhaṃ jānāti, uddhāraṃ jānāti, ānisaṃsaṃ jānāti, imehi aṭṭhahaṅgehi samannāgato puggalo bhabbo kathinaṃ attharitu’’nti.
எத்த² ச புப்³ப³கரணங் நாம தோ⁴வனவிசாரணச்சே²த³னப³ந்த⁴னஸிப்³ப³னரஜனகப்பகரணங். பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம புராணஸங்கா⁴டிஆதீ³னங் பச்சுத்³த⁴ரணங். அதி⁴ட்டா²னங் நாம கதி²னசீவராதி⁴ட்டா²னங். அத்தா²ரோ நாம கதி²னத்தா²ரோ. மாதிகா நாம அட்ட² மாதிகா. பலிபோ³தோ⁴ நாம ஆவாஸபலிபோ³தோ⁴ சீவரபலிபோ³தோ⁴தி த்³வே பலிபோ³தா⁴. உத்³தா⁴ரோ நாம பக்கமனந்திகாத³யோ. ஆனிஸங்ஸோ நாம பஞ்சானிஸங்ஸா.
Ettha ca pubbakaraṇaṃ nāma dhovanavicāraṇacchedanabandhanasibbanarajanakappakaraṇaṃ. Paccuddhāro nāma purāṇasaṅghāṭiādīnaṃ paccuddharaṇaṃ. Adhiṭṭhānaṃ nāma kathinacīvarādhiṭṭhānaṃ. Atthāro nāma kathinatthāro. Mātikā nāma aṭṭha mātikā. Palibodho nāma āvāsapalibodho cīvarapalibodhoti dve palibodhā. Uddhāro nāma pakkamanantikādayo. Ānisaṃso nāma pañcānisaṃsā.
யங் பன ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 306) வுத்தங் ‘‘கதி²னங் பன கேன அத்த²ரிதப்³ப³ங்? யஸ்ஸ ஸங்கோ⁴ கதி²னசீவரங் தே³தி, ஸங்கே⁴ன பன கஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங்? யோ ஜிண்ணசீவரோ ஹோதி, ஸசே ப³ஹூ ஜிண்ணசீவரா ஹொந்தி, வுட்³ட⁴ஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். வுட்³டே⁴ஸுபி யோ மஹாபரிஸோ தத³ஹேவ சீவரங் கத்வா அத்த²ரிதுங் ஸக்கோதி, தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். ஸசே வுட்³டோ⁴ ந ஸக்கோதி, நவகதரோ ஸக்கோதி, தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். அபிச ஸங்கே⁴ன மஹாதே²ரஸ்ஸ ஸங்க³ஹங் காதுங் வட்டதி, தஸ்மா ‘தும்ஹே, ப⁴ந்தே, க³ண்ஹத², மயங் கத்வா த³ஸ்ஸாமா’தி வத்தப்³ப³’’ந்தி, தம்பி கதி²னத்தா²ராரஹங்யேவ க³ஹெத்வாவ தா³தப்³ப³ங். தெ³ந்தேன பன தீஸு சீவரேஸு யங் யங் ஜிண்ணங் ஹோதி, தங் தத³த்தா²ய தா³தப்³ப³ங். பகதியா து³பட்டசீவரஸ்ஸ து³பட்டத்தா²யேவ தா³தப்³ப³ங். ஸசேபிஸ்ஸ ஏகபட்டசீவரங் க⁴னங் ஹோதி, கதி²னஸாடகோ ச பேலவோ, ஸாருப்பத்தா²ய து³பட்டப்பஹோனகமேவ தா³தப்³ப³ங். ‘‘அஹங் அலப⁴ந்தோ ஏகபட்டங் பாருபாமீ’’தி வத³ந்தஸ்ஸாபி து³பட்டங் தா³துங் வட்டதி. யோ பன லோப⁴பகதிகோ ஹோதி, தஸ்ஸ ந தா³தப்³ப³ங். தேனாபி கதி²னங் அத்த²ரித்வா பச்சா² ஸிப்³பெ³த்வா ‘‘த்³வே சீவரானி கரிஸ்ஸாமீ’’தி ந க³ஹேதப்³ப³ங்.
Yaṃ pana samantapāsādikāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 306) vuttaṃ ‘‘kathinaṃ pana kena attharitabbaṃ? Yassa saṅgho kathinacīvaraṃ deti, saṅghena pana kassa dātabbaṃ? Yo jiṇṇacīvaro hoti, sace bahū jiṇṇacīvarā honti, vuḍḍhassa dātabbaṃ. Vuḍḍhesupi yo mahāpariso tadaheva cīvaraṃ katvā attharituṃ sakkoti, tassa dātabbaṃ. Sace vuḍḍho na sakkoti, navakataro sakkoti, tassa dātabbaṃ. Apica saṅghena mahātherassa saṅgahaṃ kātuṃ vaṭṭati, tasmā ‘tumhe, bhante, gaṇhatha, mayaṃ katvā dassāmā’ti vattabba’’nti, tampi kathinatthārārahaṃyeva gahetvāva dātabbaṃ. Dentena pana tīsu cīvaresu yaṃ yaṃ jiṇṇaṃ hoti, taṃ tadatthāya dātabbaṃ. Pakatiyā dupaṭṭacīvarassa dupaṭṭatthāyeva dātabbaṃ. Sacepissa ekapaṭṭacīvaraṃ ghanaṃ hoti, kathinasāṭako ca pelavo, sāruppatthāya dupaṭṭappahonakameva dātabbaṃ. ‘‘Ahaṃ alabhanto ekapaṭṭaṃ pārupāmī’’ti vadantassāpi dupaṭṭaṃ dātuṃ vaṭṭati. Yo pana lobhapakatiko hoti, tassa na dātabbaṃ. Tenāpi kathinaṃ attharitvā pacchā sibbetvā ‘‘dve cīvarāni karissāmī’’ti na gahetabbaṃ.
தேனாதி கதி²னத்தா²ரகேன பி⁴க்கு²னா. தத³ஹேவாதி தஸ்மிங்யேவ தி³வஸே. பஞ்ச வா அதிரேகானி வா க²ண்டா³னி சி²ந்தி³த்வாதி யதா² பஞ்சக²ண்டி³காதீ³னங் ஸங்கா⁴டிஆதீ³னங் திண்ணங் சீவரானங் அஞ்ஞதரப்பஹோனகானி மஹாமண்ட³லஅட்³ட⁴மண்ட³லாதி³வஸேன பஞ்ச க²ண்டா³னி வா அதிரேகானி வா ஸத்தாதி³க²ண்டா³னி ஹொந்தி, ஏவங் சி²ந்தி³த்வா. தஸ்மிஞ்ச கதி²னசீவரே கரியமானே ‘‘அஹங் தே²ரோ’’தி வா ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ’’தி வா ஏகேனாபி அகாதுங் ந லப்³ப⁴தி. அனாத³ரியேன அகரொந்தஸ்ஸ து³க்கடங். தஸ்மா ஸப்³பே³ஹேவ ஸன்னிபதித்வா தோ⁴வனசே²த³னஸிப்³ப³னரஜனானி நிட்டா²பேதப்³பா³னி. தேனாஹ ‘‘ஸேஸபி⁴க்கூ²ஹிபி தஸ்ஸ ஸஹாயேஹி ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி. கதசீவரமேவாதி நிட்டி²தபரிகம்மமேவ கதி²னது³ஸ்ஸங். ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன அந்தரவாஸகோபி சி²ந்தி³த்வாவ காதப்³போ³ அஞ்ஞதா² அத்தா²ரவிபத்திதோ. யதா²ஹ –
Tenāti kathinatthārakena bhikkhunā. Tadahevāti tasmiṃyeva divase. Pañca vā atirekāni vākhaṇḍāni chinditvāti yathā pañcakhaṇḍikādīnaṃ saṅghāṭiādīnaṃ tiṇṇaṃ cīvarānaṃ aññatarappahonakāni mahāmaṇḍalaaḍḍhamaṇḍalādivasena pañca khaṇḍāni vā atirekāni vā sattādikhaṇḍāni honti, evaṃ chinditvā. Tasmiñca kathinacīvare kariyamāne ‘‘ahaṃ thero’’ti vā ‘‘bahussuto’’ti vā ekenāpi akātuṃ na labbhati. Anādariyena akarontassa dukkaṭaṃ. Tasmā sabbeheva sannipatitvā dhovanachedanasibbanarajanāni niṭṭhāpetabbāni. Tenāha ‘‘sesabhikkhūhipi tassa sahāyehi bhavitabba’’nti. Katacīvaramevāti niṭṭhitaparikammameva kathinadussaṃ. Sabbantimena paricchedena antaravāsakopi chinditvāva kātabbo aññathā atthāravipattito. Yathāha –
‘‘கத²ஞ்ச பன, பி⁴க்க²வே, அனத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்? ந உல்லிகி²தமத்தேன அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங்…பே॰… ந அஞ்ஞத்ர பஞ்சகேன வா அதிரேகபஞ்சகேன வா தத³ஹேவ ஸஞ்சி²ன்னேனா’’தி (மஹாவ॰ 308).
‘‘Kathañca pana, bhikkhave, anatthataṃ hoti kathinaṃ? Na ullikhitamattena atthataṃ hoti kathinaṃ…pe… na aññatra pañcakena vā atirekapañcakena vā tadaheva sañchinnenā’’ti (mahāva. 308).
தேனேவாஹ ‘‘அச்சி²ன்னாஸிப்³பி³தங் பன ந வட்டதீ’’தி. தேன பி⁴க்கு²னாதி அத்தா²ரகேன பி⁴க்கு²னா. அத்த²ரிதப்³ப³ந்தி அத்த²ரணங் காதப்³ப³ங். தஞ்ச கோ² ததா²வசீபே⁴த³கரணமேவாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதா²ஹ –
Tenevāha ‘‘acchinnāsibbitaṃ pana na vaṭṭatī’’ti. Tena bhikkhunāti atthārakena bhikkhunā. Attharitabbanti attharaṇaṃ kātabbaṃ. Tañca kho tathāvacībhedakaraṇamevāti daṭṭhabbaṃ. Yathāha –
‘‘ஸசே ஸங்கா⁴டியா கதி²னங் அத்த²ரிதுகாமோ ஹோதி, போராணிகா ஸங்கா⁴டி பச்சுத்³த⁴ரிதப்³பா³, நவா ஸங்கா⁴டி அதி⁴ட்டா²தப்³பா³, ‘இமாய ஸங்கா⁴டியா கதி²னங் அத்த²ராமீ’தி வாசா பி⁴ந்தி³தப்³பா³’’தி (பரி॰ 413) –
‘‘Sace saṅghāṭiyā kathinaṃ attharitukāmo hoti, porāṇikā saṅghāṭi paccuddharitabbā, navā saṅghāṭi adhiṭṭhātabbā, ‘imāya saṅghāṭiyā kathinaṃ attharāmī’ti vācā bhinditabbā’’ti (pari. 413) –
வித்தா²ரோ. ‘‘ப⁴ந்தே, ஆவுஸோ’’தி ச ‘‘அனுமோத³த², அனுமோதா³ஹீ’’தி ச வசனபே⁴த³ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘தே²ரானஞ்சா’’திஆதி³ வுத்தங்.
Vitthāro. ‘‘Bhante, āvuso’’ti ca ‘‘anumodatha, anumodāhī’’ti ca vacanabhedaṃ sandhāya ‘‘therānañcā’’tiādi vuttaṃ.
ஏவங் அத்தா²ரகேன படிபஜ்ஜிதப்³ப³விதி⁴ங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அனுமோத³கேஹி படிபஜ்ஜிதப்³ப³விதி⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தேஹிபீ’’திஆதி³ வுத்தங். ‘‘அனுமோதா³மா’’தி அத்தனாவ அத்தனி கா³ரவவஸேன வுத்தங். கிஞ்சாபி ஏவங் வுத்தங், ததா²பி ஏககேன ‘‘அனுமோதா³மா’’தி வத்துங் ந வட்டதி, ‘‘அனுமோதா³மி’’ச்சேவ வத்தப்³ப³ந்தி வத³ந்தி, வீமங்ஸித்வா க³ஹேதப்³ப³ங். இதா³னி கதி²னானிஸங்ஸே த³ஸ்ஸேதுங் பூ⁴மிங் விசாரயந்தோ ‘‘புரிமவஸ்ஸங்வுட்டே²ஸுபீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தேஸங்யேவாதி அத்தா²ரகஅனுமோத³கானங்யேவ. வுத்தஞ்ஹேதங் பரிவாரே ‘‘த்³வின்னங் புக்³க³லானங் அத்த²தங் ஹோதி கதி²னங் அத்தா²ரகஸ்ஸ ச அனுமோத³கஸ்ஸ சா’’தி (பரி॰ 403). தேதி அத்தா²ரகஅனுமோத³கா. ததோ பட்டா²யாதி அத்தா²ரானுமோத³னதோ பட்டா²ய. யாவ கதி²னஸ்ஸுப்³பா⁴ராதி ந கேவலங் சீவரமாஸேயேவ, அத² கோ² அட்ட²ன்னங் மாதிகானங் அஞ்ஞதரேன வா அந்தருப்³பா⁴ரேன வா யாவ கதி²னஸ்ஸுப்³பா⁴ரா பஞ்சானிஸங்ஸே லப⁴ந்தி, உத்³த⁴டே பன ந லப⁴ந்தீதி அத்தோ².
Evaṃ atthārakena paṭipajjitabbavidhiṃ dassetvā idāni anumodakehi paṭipajjitabbavidhiṃ dassetuṃ ‘‘tehipī’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Anumodāmā’’ti attanāva attani gāravavasena vuttaṃ. Kiñcāpi evaṃ vuttaṃ, tathāpi ekakena ‘‘anumodāmā’’ti vattuṃ na vaṭṭati, ‘‘anumodāmi’’cceva vattabbanti vadanti, vīmaṃsitvā gahetabbaṃ. Idāni kathinānisaṃse dassetuṃ bhūmiṃ vicārayanto ‘‘purimavassaṃvuṭṭhesupī’’tiādimāha. Tattha tesaṃyevāti atthārakaanumodakānaṃyeva. Vuttañhetaṃ parivāre ‘‘dvinnaṃ puggalānaṃ atthataṃ hoti kathinaṃ atthārakassa ca anumodakassa cā’’ti (pari. 403). Teti atthārakaanumodakā. Tato paṭṭhāyāti atthārānumodanato paṭṭhāya. Yāva kathinassubbhārāti na kevalaṃ cīvaramāseyeva, atha kho aṭṭhannaṃ mātikānaṃ aññatarena vā antarubbhārena vā yāva kathinassubbhārā pañcānisaṃse labhanti, uddhaṭe pana na labhantīti attho.
இதா³னி தே பஞ்சானிஸங்ஸே ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அனாமந்தசாரோ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² அனாமந்தசாரோ நாம பஞ்சன்னங் போ⁴ஜனானங் அஞ்ஞதரேன நிமந்திதஸ்ஸ ஸந்தங் பி⁴க்கு²ங் அனாபுச்சா² குலேஸு சாரித்தாபஜ்ஜனங். அஸமாதா³னசாரோ நாம நாமேனாதி⁴ட்டி²தஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ அஸமாதா³னசரணங், நாமேனாதி⁴ட்டி²தானங் திண்ணங் சீவரானமஞ்ஞதரங் சீவரங் யத்த² கத்த²சி நிக்கி²பித்வா அஞ்ஞத்த² அருணுட்டா²பனந்தி அத்தோ², சீவரவிப்பவாஸோதி வுத்தங் ஹோதி. யாவத³த்த²சீவரந்தி யாவதா சீவரேன அத்தோ² ஹோதி, தாவதகங் அனதி⁴ட்டி²தங் அவிகப்பிதங் சீவரதா⁴ரணங், த³ஸாஹமதிக்கமித்வா சீவரஸ்ஸ ட²பனந்தி அத்தோ². க³ணஸ்ஸ போ⁴ஜனங் க³ணபோ⁴ஜனங். க³ணோதி செத்த² சத்தாரோ வா ததுத்தரி வா பி⁴க்கூ². தேஸங் விஞ்ஞத்திதோ வா நிமந்தனதோ வா லத்³த⁴ஸ்ஸ ஓத³னாதீ³னங் பஞ்சன்னங் அஞ்ஞதரபோ⁴ஜனஸ்ஸ ஸஹ க³ஹணந்தி அத்தோ². யோ ச தத்த² சீவருப்பாதோ³தி தத்த² கதி²னத்த²தஸீமாய மதகசீவரங் வா ஹோது, ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தி³ன்னங் வா ஸங்கி⁴கேன தத்ருப்பாதே³ன ஆப⁴தங் வா யேன கேனசி ஆகாரேன யங் ஸங்கி⁴கங் சீவரங் உப்பஜ்ஜதி, தங் தேஸங் ப⁴விஸ்ஸதீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘தஸ்மிங் ஆவாஸே ஸங்க⁴ஸ்ஸ உப்பன்னசீவரஞ்சா’’தி.
Idāni te pañcānisaṃse sarūpato dassetuṃ ‘‘anāmantacāro’’tiādimāha. Tattha anāmantacāro nāma pañcannaṃ bhojanānaṃ aññatarena nimantitassa santaṃ bhikkhuṃ anāpucchā kulesu cārittāpajjanaṃ. Asamādānacāro nāma nāmenādhiṭṭhitassa cīvarassa asamādānacaraṇaṃ, nāmenādhiṭṭhitānaṃ tiṇṇaṃ cīvarānamaññataraṃ cīvaraṃ yattha katthaci nikkhipitvā aññattha aruṇuṭṭhāpananti attho, cīvaravippavāsoti vuttaṃ hoti. Yāvadatthacīvaranti yāvatā cīvarena attho hoti, tāvatakaṃ anadhiṭṭhitaṃ avikappitaṃ cīvaradhāraṇaṃ, dasāhamatikkamitvā cīvarassa ṭhapananti attho. Gaṇassa bhojanaṃ gaṇabhojanaṃ. Gaṇoti cettha cattāro vā tatuttari vā bhikkhū. Tesaṃ viññattito vā nimantanato vā laddhassa odanādīnaṃ pañcannaṃ aññatarabhojanassa saha gahaṇanti attho. Yo ca tattha cīvaruppādoti tattha kathinatthatasīmāya matakacīvaraṃ vā hotu, saṅghaṃ uddissa dinnaṃ vā saṅghikena tatruppādena ābhataṃ vā yena kenaci ākārena yaṃ saṅghikaṃ cīvaraṃ uppajjati, taṃ tesaṃ bhavissatīti attho. Tenāha ‘‘tasmiṃ āvāse saṅghassa uppannacīvarañcā’’ti.
‘‘யங் பன தத்த² ஸங்க⁴ஸ்ஸ உப்பன்னங் பத்தாதி³ வா அஞ்ஞங் ப⁴ண்ட³ங் வா, தங் ஸப்³பே³ஸங் பாபுணாதி. யங் பன தத்ருப்பாதே³ன தண்டு³லாதி³னா வத்த²ங் சேதாபிதங், அத்த²தகதி²னானமேவ தானி வத்தா²னி பாபுணந்தி. வத்தே²ஹி பன தண்டு³லாதீ³ஸு சேதாபிதேஸு ஸப்³பே³ஸங் தானி பாபுணந்தீ’’தி க³ண்டி²பதே³ வுத்தங், தம்பி சேதாபிதகாலதோ பட்டா²ய சீவருப்பாதோ³ ந ஹோதீதி ஸுவுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். அனத்த²தகதி²னா பன இமேஸு பஞ்சஸு ஆனிஸங்ஸேஸு சீவரமாஸே அஸமாதா³னசாரங் ட²பெத்வா ஸேஸானிஸங்ஸே லப⁴ந்தி. யதி³ அஸமாதா³னசாரோபி லப்³பெ⁴ய்ய, பாவெய்யகா பி⁴க்கூ² வஸ்ஸங்வுட்டா² ஓகபுண்ணேஹி சீவரேஹி ந ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமெய்யுங். யஸ்மா தங் ந லப்³ப⁴தி, தஸ்மா சீவரமாஸேபி சீவரங் ஸமாதா³ய ஏவ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிங்ஸு.
‘‘Yaṃ pana tattha saṅghassa uppannaṃ pattādi vā aññaṃ bhaṇḍaṃ vā, taṃ sabbesaṃ pāpuṇāti. Yaṃ pana tatruppādena taṇḍulādinā vatthaṃ cetāpitaṃ, atthatakathinānameva tāni vatthāni pāpuṇanti. Vatthehi pana taṇḍulādīsu cetāpitesu sabbesaṃ tāni pāpuṇantī’’ti gaṇṭhipade vuttaṃ, tampi cetāpitakālato paṭṭhāya cīvaruppādo na hotīti suvuttanti daṭṭhabbaṃ. Anatthatakathinā pana imesu pañcasu ānisaṃsesu cīvaramāse asamādānacāraṃ ṭhapetvā sesānisaṃse labhanti. Yadi asamādānacāropi labbheyya, pāveyyakā bhikkhū vassaṃvuṭṭhā okapuṇṇehi cīvarehi na bhagavantaṃ upasaṅkameyyuṃ. Yasmā taṃ na labbhati, tasmā cīvaramāsepi cīvaraṃ samādāya eva bhagavantaṃ upasaṅkamiṃsu.
ஏவங் கதி²னத்தா²ரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி உப்³பா⁴ரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தங் பனேதங் கதி²ன’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² மாதிகாதி மாதரோ, ஜனெத்தியோதி அத்தோ². கதி²னுப்³பா⁴ரஞ்ஹி ஏதா அட்ட² ஜனெந்தி. தாஸு பக்கமனங் அந்தோ ஏதிஸ்ஸாதி பக்கமனந்திகா. ஏவங் ஸேஸாபி வேதி³தப்³பா³. தத்த² யோ பி⁴க்கு² அத்த²தகதி²னோ கதி²னசீவரங் ஆதா³ய தஸ்மிங் ஆவாஸே நிரபெக்கோ² ‘‘ந பச்செஸ்ஸ’’ந்தி பக்கமதி, தஸ்ஸேவங் பக்கமதோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ அதிக்கந்தமத்தாய ஸீமாய ஹோதீதி பக்கமனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோதி வேதி³தப்³போ³.
Evaṃ kathinatthāraṃ dassetvā idāni ubbhāraṃ dassento ‘‘taṃ panetaṃ kathina’’ntiādimāha. Tattha mātikāti mātaro, janettiyoti attho. Kathinubbhārañhi etā aṭṭha janenti. Tāsu pakkamanaṃ anto etissāti pakkamanantikā. Evaṃ sesāpi veditabbā. Tattha yo bhikkhu atthatakathino kathinacīvaraṃ ādāya tasmiṃ āvāse nirapekkho ‘‘na paccessa’’nti pakkamati, tassevaṃ pakkamato kathinuddhāro atikkantamattāya sīmāya hotīti pakkamanantiko kathinuddhāroti veditabbo.
யோ பன ஆனிஸங்ஸசீவரங் ஆதா³ய பக்கமதி, தஸ்ஸ ப³ஹிஸீமாக³தஸ்ஸ ஏவங் ஹோதி ‘‘இதே⁴விமங் கரிஸ்ஸாமி, ந புன தங் விஹாரங் க³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்மிங் ஆவாஸே நிரபெக்கோ² ஹுத்வா தங் சீவரங் காரேதி, தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ நிட்டா²னந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ.
Yo pana ānisaṃsacīvaraṃ ādāya pakkamati, tassa bahisīmāgatassa evaṃ hoti ‘‘idhevimaṃ karissāmi, na puna taṃ vihāraṃ gacchissāmī’’ti tasmiṃ āvāse nirapekkho hutvā taṃ cīvaraṃ kāreti, tassa bhikkhuno niṭṭhānantiko kathinuddhāro.
யதி³ பன ஆனிஸங்ஸமூலசீவரங் ஆதா³ய ப³ஹிஸீமாக³தோ ‘‘நேவிமங் சீவரங் கரிஸ்ஸாமி, ந ச தங் ஆவாஸங் க³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கரோதி, ததா³ ஸன்னிட்டா²னந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ.
Yadi pana ānisaṃsamūlacīvaraṃ ādāya bahisīmāgato ‘‘nevimaṃ cīvaraṃ karissāmi, na ca taṃ āvāsaṃ gacchissāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ karoti, tadā sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro.
ததே³வ ஆனிஸங்ஸசீவரங் லத்³தா⁴ தங் ஆதா³ய ப³ஹிஸீமங் க³ந்த்வா ‘‘இதே⁴விமங் சீவரங் கரிஸ்ஸாமி, ந க³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி கரொந்தஸ்ஸ ஸசே தங் சீவரங் நஸ்ஸதி வினஸ்ஸதி ட³ய்ஹதி, நாஸனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ ஹோதி.
Tadeva ānisaṃsacīvaraṃ laddhā taṃ ādāya bahisīmaṃ gantvā ‘‘idhevimaṃ cīvaraṃ karissāmi, na gacchissāmī’’ti karontassa sace taṃ cīvaraṃ nassati vinassati ḍayhati, nāsanantiko kathinuddhāro hoti.
ஸசே பன ஆனிஸங்ஸசீவரங் லத்³தா⁴ தஸ்மிங் விஹாரே ஸாபெக்கோ²வ ப³ஹிஸீமாக³தோ ‘‘விஹாரே பி⁴க்கூ²ஹி அந்தருப்³பா⁴ரங் கத’’ந்தி ஸுணாதி, தஸ்ஸ ஸவனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ ஹோதி.
Sace pana ānisaṃsacīvaraṃ laddhā tasmiṃ vihāre sāpekkhova bahisīmāgato ‘‘vihāre bhikkhūhi antarubbhāraṃ kata’’nti suṇāti, tassa savanantiko kathinuddhāro hoti.
ஆஸாய அவச்சே²தோ³ ஏதிஸ்ஸாதி ஆஸாவச்சே²தி³கா. யோ பன யேன கேனசி ‘‘துய்ஹங் சீவரங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தோ தஸ்மிங் சீவரே ஆஸாய விஹாரே அபெக்க²ங் பஹாய ப³ஹிஸீமாக³தோ புன தேன ‘‘ந ஸக்கோமி தா³து’’ந்தி வுத்தே ஆஸங் சி²ந்த³தி, தஸ்ஸ ஆஸாவச்சே²தி³கோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ ஹோதி.
Āsāya avacchedo etissāti āsāvacchedikā. Yo pana yena kenaci ‘‘tuyhaṃ cīvaraṃ dassāmī’’ti vutto tasmiṃ cīvare āsāya vihāre apekkhaṃ pahāya bahisīmāgato puna tena ‘‘na sakkomi dātu’’nti vutte āsaṃ chindati, tassa āsāvacchediko kathinuddhāro hoti.
யோ பன வஸ்ஸங்வுட்ட²விஹாரதோ அஞ்ஞங் விஹாரங் ஸாபெக்கோ²வ க³ந்த்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³யேவ கதி²னுத்³தா⁴ரங் வீதினாமேதி, தஸ்ஸ ஸீமாதிக்கமனந்திகோ கதி²னுத்³தா⁴ரோ.
Yo pana vassaṃvuṭṭhavihārato aññaṃ vihāraṃ sāpekkhova gantvā āgacchanto antarāmaggeyeva kathinuddhāraṃ vītināmeti, tassa sīmātikkamanantiko kathinuddhāro.
ஸஹ உப்³பா⁴ரேனாதி ஸஹுப்³பா⁴ரா. ஆனிஸங்ஸசீவரங் ஆதா³ய ஸாபெக்கோ²வ ப³ஹி க³ந்த்வா கதி²னுத்³தா⁴ரங் ஸம்பு⁴ணந்தஸ்ஸ கதி²னுத்³தா⁴ரோ ஸஹுப்³பா⁴ரோதி வேதி³தப்³போ³.
Saha ubbhārenāti sahubbhārā. Ānisaṃsacīvaraṃ ādāya sāpekkhova bahi gantvā kathinuddhāraṃ sambhuṇantassa kathinuddhāro sahubbhāroti veditabbo.
‘‘ஏதஸ்மிங் பன பக்கமனந்திகே கதி²னுத்³தா⁴ரே பட²மங் சீவரபலிபோ³தோ⁴ சி²ஜ்ஜதீ’’திஆதி³னா சீவரபலிபோ³து⁴பச்சே²தா³தி³கஸ்ஸ வினிச்ச²யஸ்ஸ வித்தா²ரதோ ஸமந்தபாஸாதி³காயங் (மஹாவ॰ அட்ட²॰ 311) வுத்தத்தா 8 ‘‘தத்த² வித்தா²ரவினிச்ச²யோ’’திஆதி³மாஹ. அத்தா²ருப்³பா⁴ரானங்யேவ வா வித்தா²ரவினிச்ச²யஸ்ஸ தத்தா²க³தத்தா ஏவங் வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஸேஸபலிபோ³தா⁴பா⁴வந்தி அவஸேஸஸ்ஸ பலிபோ³த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வங், ஆவாஸபலிபோ³தா⁴பா⁴வந்தி அத்தோ².
‘‘Etasmiṃ pana pakkamanantike kathinuddhāre paṭhamaṃ cīvarapalibodho chijjatī’’tiādinā cīvarapalibodhupacchedādikassa vinicchayassa vitthārato samantapāsādikāyaṃ (mahāva. aṭṭha. 311) vuttattā 8 ‘‘tattha vitthāravinicchayo’’tiādimāha. Atthārubbhārānaṃyeva vā vitthāravinicchayassa tatthāgatattā evaṃ vuttanti daṭṭhabbaṃ. Sesapalibodhābhāvanti avasesassa palibodhassa abhāvaṃ, āvāsapalibodhābhāvanti attho.
அஸ்ஸாதி காலஸ்ஸ. த³ஸாஹபரமந்தி அச்சந்தஸங்யோகே³ உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘தங் த³ஸாஹபரமங் கால’’ந்தி. அதிரேகந்தி அதி⁴கங், ஸோ ச அதி⁴கபா⁴வோ அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதசீவரதோதி ஆஹ ‘‘அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸூ’’திஆதி³. கோ²மந்தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.636-638) கோ²மஸுத்தேஹி வாயிதங் கோ²மபட்டசீவரங். ததா² ஸேஸானி. கம்ப³லங் நாம மனுஸ்ஸலோமவாளலோமே ட²பெத்வா ஸேஸலோமேஹி வாயித்வா கதவத்த²ங். ஸாணங் நாம ஸாணவாகேஹி கதவத்த²ங். ப⁴ங்க³ங் நாம கோ²மஸுத்தாதீ³ஹி பஞ்சஹி மிஸ்ஸெத்வா கதவத்த²ங். ‘‘பாடேக்கங் வாகமயமேவா’’திபி வத³ந்தி. தத³னுலோமானங் வாதி து³கூலங் பத்துண்ணங் ஸோமாரபட்டங் சீனபட்டங் இத்³தி⁴ஜங் தே³வதி³ன்னந்தி தேஸங் கோ²மாதீ³னங்யேவ அனுலோமானங் ச²ன்னங் சீவரானங் வா, தத்த² து³கூலங் ஸாணஸ்ஸ அனுலோமங் வாகமயத்தா. பத்துண்ணதே³ஸே பாணகேஹி ஸஞ்ஜாதவத்த²ங் பத்துண்ணங். ஸோமாரதே³ஸே ஜாதங் வத்த²ங் ஸோமாரபட்டங். ததா² சீனபட்டங். இமானி தீணிபி கோஸெய்யஸ்ஸ அனுலோமானி பாணகேஹி கதஸுத்தமயத்தா. இத்³தி⁴ஜங் ஏஹிபி⁴க்கூ²னங் புஞ்ஞித்³தி⁴யா நிப்³ப³த்தசீவரங். தங் பன கோ²மாதீ³னமஞ்ஞதரங் ஹோதீதி தேஸங்யேவ அனுலோமங். தே³வேஹி தி³ன்னங் சீவரங் தே³வதி³ன்னங், தங் கப்பருக்கே² நிப்³ப³த்தங் ஜாலினியா தே³வகஞ்ஞாய அனுருத்³த⁴த்தே²ரஸ்ஸ தி³ன்னவத்த²ஸதி³ஸங், தம்பி கோ²மாதீ³னங்யேவ அனுலோமங் ஹோதி தேஸு அஞ்ஞதரபா⁴வதோ.
Assāti kālassa. Dasāhaparamanti accantasaṃyoge upayogavacananti āha ‘‘taṃ dasāhaparamaṃ kāla’’nti. Atirekanti adhikaṃ, so ca adhikabhāvo adhiṭṭhitavikappitacīvaratoti āha ‘‘adhiṭṭhitavikappitesū’’tiādi. Khomanti (pārā. aṭṭha. 2.636-638) khomasuttehi vāyitaṃ khomapaṭṭacīvaraṃ. Tathā sesāni. Kambalaṃ nāma manussalomavāḷalome ṭhapetvā sesalomehi vāyitvā katavatthaṃ. Sāṇaṃ nāma sāṇavākehi katavatthaṃ. Bhaṅgaṃ nāma khomasuttādīhi pañcahi missetvā katavatthaṃ. ‘‘Pāṭekkaṃ vākamayamevā’’tipi vadanti. Tadanulomānaṃ vāti dukūlaṃ pattuṇṇaṃ somārapaṭṭaṃ cīnapaṭṭaṃ iddhijaṃ devadinnanti tesaṃ khomādīnaṃyeva anulomānaṃ channaṃ cīvarānaṃ vā, tattha dukūlaṃ sāṇassa anulomaṃ vākamayattā. Pattuṇṇadese pāṇakehi sañjātavatthaṃ pattuṇṇaṃ. Somāradese jātaṃ vatthaṃ somārapaṭṭaṃ. Tathā cīnapaṭṭaṃ. Imāni tīṇipi koseyyassa anulomāni pāṇakehi katasuttamayattā. Iddhijaṃ ehibhikkhūnaṃ puññiddhiyā nibbattacīvaraṃ. Taṃ pana khomādīnamaññataraṃ hotīti tesaṃyeva anulomaṃ. Devehi dinnaṃ cīvaraṃ devadinnaṃ, taṃ kapparukkhe nibbattaṃ jāliniyā devakaññāya anuruddhattherassa dinnavatthasadisaṃ, tampi khomādīnaṃyeva anulomaṃ hoti tesu aññatarabhāvato.
தீ³க⁴தோ வட்³ட⁴கிஹத்த²ப்பமாணங், வித்தா²ரதோ ததோ உபட்³ட⁴ப்பமாணங் விகப்பனுபக³ங் பச்சி²மங். அட்ட²ங்கு³லங் ஸுக³தங்கு³லேனாதி எத்த² ஸுக³தங்கு³லங் நாம இதா³னி மஜ்ஜி²மஸ்ஸ புரிமஸ்ஸ தீணி அங்கு³லானி, தேன ஸுக³தங்கு³லேன அட்ட²ங்கு³லங் வட்³ட⁴கிஹத்த²ப்பமாணந்தி அத்தோ². சதுரங்கு³லவித்த²தந்தி எத்தா²பி யதா²வுத்தானுஸாரேனேவ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. யேஸங் பன அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனானங் அபா⁴வதோ அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸு அபரியாபன்னத்தா இத³ங் அதிரேகசீவரங் நாம ஹோதி.
Dīghato vaḍḍhakihatthappamāṇaṃ, vitthārato tato upaḍḍhappamāṇaṃ vikappanupagaṃ pacchimaṃ. Aṭṭhaṅgulaṃ sugataṅgulenāti ettha sugataṅgulaṃ nāma idāni majjhimassa purimassa tīṇi aṅgulāni, tena sugataṅgulena aṭṭhaṅgulaṃ vaḍḍhakihatthappamāṇanti attho. Caturaṅgulavitthatanti etthāpi yathāvuttānusāreneva attho veditabbo. Yesaṃ pana adhiṭṭhānavikappanānaṃ abhāvato adhiṭṭhitavikappitesu apariyāpannattā idaṃ atirekacīvaraṃ nāma hoti.
தங் அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனங் கேனாகாரேன ஜானிதப்³ப³ந்தி அனுயோக³ங் ஸந்தா⁴ய தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யங் பன வுத்த’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² யங் பன வுத்தந்தி அதிரேகசீவரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அதி⁴ட்டி²தவிகப்பிதேஸு அபரியாபன்னத்தா’’தி அம்ஹேஹி யங் வுத்தந்தி அத்தோ². திசீவரங் அதி⁴ட்டா²துந்தி நாமங் வத்வா அதி⁴ட்டா²துங். ந விகப்பேதுந்தி ஸங்கா⁴டிஆதி³னாமேன விகப்பேதுங் ந அனுஜானாமீதி அத்தோ². ‘‘இமங் சீவரங் விகப்பேமீ’’தி பன விகப்பேதுங் வட்டதியேவ. ஸாமஞ்ஞவசனங் பன திசீவரஸ்ஸ கண்டு³படிச்சா²தி³வஸ்ஸிகஸாடிகானங் விய காலவஸேன விஸேஸாபா⁴வா சஸ்ஸ விகப்பேதப்³ப³தாதி த³ஸ்ஸனத்த²ங் , ந பன ஸப்³ப³தா² விகப்பனபடிஸேத⁴னத்த²ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ததா² ஹி புராணசீவரங் பச்சுத்³த⁴ரித்வா நவஸ்ஸ அதி⁴ட்டா²னவசனதோ, ‘‘அனாபத்தி அதி⁴ட்டே²தி விகப்பேதீ’’திஆதி³வசனதோ (பாரா॰ 469) ச திசீவரஸ்ஸபி விகப்பனாய ஓகாஸோ தி³ன்னோ. ஏஸ நயோ ஸப்³ப³த்த². திசீவராதீ³னி ஹி அதி⁴ட்ட²ஹந்தேன ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டிங் அதி⁴ட்டா²மீ’’திஆதி³னா தங் தங் நாமங் வத்வா அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங். விகப்பெந்தேன பன ‘‘இமங் ஸங்கா⁴டி’’ந்திஆதி³னா தஸ்ஸ தஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ நாமங் அக்³க³ஹெத்வா ‘‘இமங் சீவரங் துய்ஹங் விகப்பேமீ’’தி விகப்பேதப்³ப³ங். திசீவரங் வா ஹோது, அஞ்ஞங் வா, யதி³ தங் தங் நாமங் க³ஹெத்வா விகப்பேதி, அவிகப்பிதங் ஹோதி, அதிரேகசீவரட்டா²னேயேவ திட்ட²தி. ததோ பரங் விகப்பேதுந்தி சதுமாஸதோ பரங் ‘‘இமங் சீவரங் விகப்பேமீ’’தி விகப்பேதுங். இத³ஞ்ச பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அனுஞ்ஞாதங். கேசி பன (ஸாரத்த²॰ டீ॰ 2.469) ‘‘ததோ பரங் விகப்பெத்வா யாவ ஆகா³மிஸங்வச்ச²ரே வஸ்ஸானங் சதுமாஸங், தாவ ட²பேதுங் அனுஞ்ஞாத’’ந்தி வத³ந்தி. ததோ பரந்தி ஆபா³த⁴தோ பரங். ‘‘இமாஸஞ்ச பன வஸ்ஸிகஸாடிககண்டு³படிச்சா²தீ³னங் ததோ பரங் விகப்பெத்வா பரிபோ⁴க³ஸ்ஸ அனுஞ்ஞாதத்தா ததா²விகப்பிதங் அஞ்ஞனாமேன அதி⁴ட்ட²ஹித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³’’ந்தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். அதி⁴ட்டா²தப்³ப³விகப்பேதப்³ப³தா ஜானிதப்³பா³தி அதி⁴ட்டா²தப்³ப³ங் விகப்பேதப்³ப³ந்தி ஏவங் அதி⁴ட்டா²னவிகப்பனா ஜானிதப்³பா³தி அத்தோ².