Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா
Kathinatthāravaggavaṇṇanā
467. கதி²னத்தா²ரவக்³கே³ ஓதமஸிகோதி எத்த² அவதமங் க³தோ ஓதமஸிகோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘அந்த⁴காரக³தோ’’தி. அந்த⁴காரஸத்³தே³ன தமஸத்³தோ³ அந்த⁴காரபரியாயோதி த³ஸ்ஸேதி. தந்தி ஓதமஸிகங் . அஸமன்னாஹரந்தோதி தங் அஸமன்னாஹரந்தோ, கஸ்மா அஸமன்னாஹரந்தோதி ஆஹ ‘‘கிச்சயபஸுதத்தா வந்த³ன’’ந்தி. ஏகதோதி கோபேன ஸத்³தி⁴ங். வேரீ விஸபா⁴க³புக்³க³லோ ஏகதோ ஆகோதே⁴ன வத்தனட்டே²ன ஏகாவத்தோதி வுச்சதி. பஹரெய்யாதி வந்த³ந்தங் பஹரெய்ய. ‘‘அஞ்ஞங் சிந்தயமானோ’’தி இமினா அஞ்ஞஸ்மிங் ஆரம்மணே சித்தங் வித³ஹதி ட²பேதீதி அஞ்ஞவிஹிதோதி த³ஸ்ஸேதி.
467. Kathinatthāravagge otamasikoti ettha avatamaṃ gato otamasikoti dassento āha ‘‘andhakāragato’’ti. Andhakārasaddena tamasaddo andhakārapariyāyoti dasseti. Tanti otamasikaṃ . Asamannāharantoti taṃ asamannāharanto, kasmā asamannāharantoti āha ‘‘kiccayapasutattā vandana’’nti. Ekatoti kopena saddhiṃ. Verī visabhāgapuggalo ekato ākodhena vattanaṭṭhena ekāvattoti vuccati. Pahareyyāti vandantaṃ pahareyya. ‘‘Aññaṃ cintayamāno’’ti iminā aññasmiṃ ārammaṇe cittaṃ vidahati ṭhapetīti aññavihitoti dasseti.
ஸங்க⁴தோ உத்³த⁴ரித்வா கி²பிதப்³போ³ அபனேதப்³போ³தி உக்கி²த்தோ, ஸோயேவ உக்கி²த்தகோ. தேஹீதி சதூஹி. அவந்தி³யேஸு பன்னரஸபுக்³க³லேஸூதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அந்தரா வுத்தகாரணேன சாதி அந்தரே வுத்தேன ‘‘தஞ்ஹி வந்த³ந்தஸ்ஸ மஞ்சபாதா³தீ³ஸுபி நலாடங் படிஹஞ்ஞெய்யா’’திஆதி³னா காரணேன ச. இதோதி பன்னரஸபுக்³க³லம்ஹா . இதீதி ஏவங். ஸசே உத்³தே³ஸாசரியோ ச ஓவாதா³சரியோ ச நவகோ ஹோதி, ந வந்த³னீயோ. ஸப்³ப³த்தா²தி கதி²னத்தா²ரவக்³கே³.
Saṅghato uddharitvā khipitabbo apanetabboti ukkhitto, soyeva ukkhittako. Tehīti catūhi. Avandiyesu pannarasapuggalesūti sambandho. Antarā vuttakāraṇena cāti antare vuttena ‘‘tañhi vandantassa mañcapādādīsupi nalāṭaṃ paṭihaññeyyā’’tiādinā kāraṇena ca. Itoti pannarasapuggalamhā . Itīti evaṃ. Sace uddesācariyo ca ovādācariyo ca navako hoti, na vandanīyo. Sabbatthāti kathinatthāravagge.
இதி கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.
Iti kathinatthāravaggavaṇṇanāya yojanā samattā.
நிட்டி²தா ச உபாலிபஞ்சகவண்ணனாய யோஜனா.
Niṭṭhitā ca upālipañcakavaṇṇanāya yojanā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 14. கதி²னத்தா²ரவக்³கோ³ • 14. Kathinatthāravaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வோஹாரவக்³கா³தி³வண்ணனா • Vohāravaggādivaṇṇanā