Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi |
14. கதி²னத்தா²ரவக்³கோ³
14. Kathinatthāravaggo
465. ‘‘கதி நு கோ², ப⁴ந்தே, ஆனிஸங்ஸா கதி²னத்தா²ரே’’தி? ‘‘பஞ்சிமே, உபாலி, ஆனிஸங்ஸா கதி²னத்தா²ரே. கதமே பஞ்ச? அனாமந்தசாரோ, அஸமாதா³னசாரோ, க³ணபோ⁴ஜனங், யாவத³த்த²சீவரங், யோ ச தத்த² சீவருப்பாதோ³ ஸோ நேஸங் ப⁴விஸ்ஸதி – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச ஆனிஸங்ஸா கதி²னத்தா²ரே’’தி.
465. ‘‘Kati nu kho, bhante, ānisaṃsā kathinatthāre’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, ānisaṃsā kathinatthāre. Katame pañca? Anāmantacāro, asamādānacāro, gaṇabhojanaṃ, yāvadatthacīvaraṃ, yo ca tattha cīvaruppādo so nesaṃ bhavissati – ime kho, upāli, pañca ānisaṃsā kathinatthāre’’ti.
466. ‘‘கதி நு கோ², ப⁴ந்தே, ஆதீ³னவா முட்ட²ஸ்ஸதிஸ்ஸ அஸம்பஜானஸ்ஸ நித்³த³ங் ஓக்கமதோ’’தி? ‘‘பஞ்சிமே, உபாலி, ஆதீ³னவா முட்ட²ஸ்ஸதிஸ்ஸ அஸம்பஜானஸ்ஸ நித்³த³ங் ஓக்கமதோ. கதமே பஞ்ச? து³க்க²ங் ஸுபதி, து³க்க²ங் படிபு³ஜ்ஜ²தி, பாபகங் ஸுபினங் பஸ்ஸதி, தே³வதா ந ரக்க²ந்தி, அஸுசி முச்சதி – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச ஆதீ³னவா முட்ட²ஸ்ஸதிஸ்ஸ அஸம்பஜானஸ்ஸ நித்³த³ங் ஓக்கமதோ. பஞ்சிமே, உபாலி, ஆனிஸங்ஸா உபட்டி²தஸ்ஸதிஸ்ஸ ஸம்பஜானஸ்ஸ நித்³த³ங் ஓக்கமதோ. கதமே பஞ்ச? ஸுக²ங் ஸுபதி, ஸுக²ங் படிபு³ஜ்ஜ²தி, ந பாபகங் ஸுபினங் பஸ்ஸதி, தே³வதா ரக்க²ந்தி, அஸுசி ந முச்சதி – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச ஆனிஸங்ஸா உபட்டி²தஸ்ஸதிஸ்ஸ ஸம்பஜானஸ்ஸ நித்³த³ங் ஓக்கமதோ’’தி.
466. ‘‘Kati nu kho, bhante, ādīnavā muṭṭhassatissa asampajānassa niddaṃ okkamato’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, ādīnavā muṭṭhassatissa asampajānassa niddaṃ okkamato. Katame pañca? Dukkhaṃ supati, dukkhaṃ paṭibujjhati, pāpakaṃ supinaṃ passati, devatā na rakkhanti, asuci muccati – ime kho, upāli, pañca ādīnavā muṭṭhassatissa asampajānassa niddaṃ okkamato. Pañcime, upāli, ānisaṃsā upaṭṭhitassatissa sampajānassa niddaṃ okkamato. Katame pañca? Sukhaṃ supati, sukhaṃ paṭibujjhati, na pāpakaṃ supinaṃ passati, devatā rakkhanti, asuci na muccati – ime kho, upāli, pañca ānisaṃsā upaṭṭhitassatissa sampajānassa niddaṃ okkamato’’ti.
467. ‘‘கதி நு கோ², ப⁴ந்தே, அவந்தி³யா’’தி? ‘‘பஞ்சிமே, உபாலி, அவந்தி³யா. கதமே பஞ்ச? அந்தரக⁴ரங் பவிட்டோ² அவந்தி³யோ, ரச்ச²க³தோ அவந்தி³யோ, ஓதமஸிகோ அவந்தி³யோ, அஸமன்னாஹரந்தோ அவந்தி³யோ, ஸுத்தோ அவந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா.
467. ‘‘Kati nu kho, bhante, avandiyā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, avandiyā. Katame pañca? Antaragharaṃ paviṭṭho avandiyo, racchagato avandiyo, otamasiko avandiyo, asamannāharanto avandiyo, sutto avandiyo – ime kho, upāli, pañca avandiyā.
‘‘அபரேபி, உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா. கதமே பஞ்ச? யாகு³பானே அவந்தி³யோ, ப⁴த்தக்³கே³ அவந்தி³யோ, ஏகாவத்தோ அவந்தி³யோ, அஞ்ஞவிஹிதோ அவந்தி³யோ, நக்³கோ³ அவந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா.
‘‘Aparepi, upāli, pañca avandiyā. Katame pañca? Yāgupāne avandiyo, bhattagge avandiyo, ekāvatto avandiyo, aññavihito avandiyo, naggo avandiyo – ime kho, upāli, pañca avandiyā.
‘‘அபரேபி , உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா. கதமே பஞ்ச? கா²த³ந்தோ அவந்தி³யோ, பு⁴ஞ்ஜந்தோ அவந்தி³யோ, உச்சாரங் கரொந்தோ அவந்தி³யோ, பஸ்ஸாவங் கரொந்தோ அவந்தி³யோ, உக்கி²த்தகோ அவந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா.
‘‘Aparepi , upāli, pañca avandiyā. Katame pañca? Khādanto avandiyo, bhuñjanto avandiyo, uccāraṃ karonto avandiyo, passāvaṃ karonto avandiyo, ukkhittako avandiyo – ime kho, upāli, pañca avandiyā.
‘‘அபரேபி, உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா . கதமே பஞ்ச? புரே உபஸம்பன்னேன பச்சா² உபஸம்பன்னோ அவந்தி³யோ, அனுபஸம்பன்னோ அவந்தி³யோ, நானாஸங்வாஸகோ வுட்³ட⁴தரோ அத⁴ம்மவாதீ³ அவந்தி³யோ, மாதுகா³மோ அவந்தி³யோ, பண்ட³கோ அவந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா.
‘‘Aparepi, upāli, pañca avandiyā . Katame pañca? Pure upasampannena pacchā upasampanno avandiyo, anupasampanno avandiyo, nānāsaṃvāsako vuḍḍhataro adhammavādī avandiyo, mātugāmo avandiyo, paṇḍako avandiyo – ime kho, upāli, pañca avandiyā.
‘‘அபரேபி, உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா. கதமே பஞ்ச? பாரிவாஸிகோ அவந்தி³யோ, மூலாயபடிகஸ்ஸனாரஹோ அவந்தி³யோ, மானத்தாரஹோ அவந்தி³யோ, மானத்தசாரிகோ அவந்தி³யோ, அப்³பா⁴னாரஹோ அவந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச அவந்தி³யா’’தி.
‘‘Aparepi, upāli, pañca avandiyā. Katame pañca? Pārivāsiko avandiyo, mūlāyapaṭikassanāraho avandiyo, mānattāraho avandiyo, mānattacāriko avandiyo, abbhānāraho avandiyo – ime kho, upāli, pañca avandiyā’’ti.
468. ‘‘கதி நு கோ², ப⁴ந்தே, வந்தி³யா’’தி? ‘‘பஞ்சிமே, உபாலி, வந்தி³யா. கதமே பஞ்ச? பச்சா² உபஸம்பன்னேன புரே உபஸம்பன்னோ வந்தி³யோ, நானாஸங்வாஸகோ வுட்³ட⁴தரோ த⁴ம்மவாதீ³ வந்தி³யோ, ஆசரியோ வந்தி³யோ, உபஜ்ஜா²யோ வந்தி³யோ, ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ வந்தி³யோ – இமே கோ², உபாலி, பஞ்ச வந்தி³யா’’தி.
468. ‘‘Kati nu kho, bhante, vandiyā’’ti? ‘‘Pañcime, upāli, vandiyā. Katame pañca? Pacchā upasampannena pure upasampanno vandiyo, nānāsaṃvāsako vuḍḍhataro dhammavādī vandiyo, ācariyo vandiyo, upajjhāyo vandiyo, sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya tathāgato arahaṃ sammāsambuddho vandiyo – ime kho, upāli, pañca vandiyā’’ti.
469. ‘‘நவகதரேன, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²னா வுட்³ட⁴தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பாதே³ வந்த³ந்தேன கதி த⁴ம்மே அஜ்ஜ²த்தங் உபட்டா²பெத்வா பாதா³ வந்தி³தப்³பா³’’தி? ‘‘நவகதரேனுபாலி, பி⁴க்கு²னா வுட்³ட⁴தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பாதே³ வந்த³ந்தேன பஞ்ச த⁴ம்மே அஜ்ஜ²த்தங் உபட்டா²பெத்வா பாதா³ வந்தி³தப்³பா³. கதமே பஞ்ச? நவகதரேனுபாலி, பி⁴க்கு²னா வுட்³ட⁴தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பாதே³ வந்த³ந்தேன ஏகங்ஸங் உத்தராஸங்க³ங் கரித்வா, அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா , உபோ⁴ஹி பாணிதலேஹி பாதா³னி பரிஸம்பா³ஹந்தேன, பேமஞ்ச கா³ரவஞ்ச உபட்டா²பெத்வா பாதா³ வந்தி³தப்³பா³ – நவகதரேனுபாலி பி⁴க்கு²னா வுட்³ட⁴தரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பாதே³ வந்த³ந்தேன இமே பஞ்ச த⁴ம்மே அஜ்ஜ²த்தங் உபட்டா²பெத்வா பாதா³ வந்தி³தப்³பா³’’தி.
469. ‘‘Navakatarena, bhante, bhikkhunā vuḍḍhatarassa bhikkhuno pāde vandantena kati dhamme ajjhattaṃ upaṭṭhāpetvā pādā vanditabbā’’ti? ‘‘Navakatarenupāli, bhikkhunā vuḍḍhatarassa bhikkhuno pāde vandantena pañca dhamme ajjhattaṃ upaṭṭhāpetvā pādā vanditabbā. Katame pañca? Navakatarenupāli, bhikkhunā vuḍḍhatarassa bhikkhuno pāde vandantena ekaṃsaṃ uttarāsaṅgaṃ karitvā, añjaliṃ paggahetvā , ubhohi pāṇitalehi pādāni parisambāhantena, pemañca gāravañca upaṭṭhāpetvā pādā vanditabbā – navakatarenupāli bhikkhunā vuḍḍhatarassa bhikkhuno pāde vandantena ime pañca dhamme ajjhattaṃ upaṭṭhāpetvā pādā vanditabbā’’ti.
கதி²னத்தா²ரவக்³கோ³ நிட்டி²தோ சுத்³த³ஸமோ.
Kathinatthāravaggo niṭṭhito cuddasamo.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
கதி²னத்தா²ரனித்³தா³ ச, அந்தரா யாகு³கா²த³னே;
Kathinatthāraniddā ca, antarā yāgukhādane;
புரே ச பாரிவாஸி ச, வந்தி³யோ வந்தி³தப்³ப³கந்தி.
Pure ca pārivāsi ca, vandiyo vanditabbakanti.
உபாலிபஞ்சகங் நிட்டி²தங்.
Upālipañcakaṃ niṭṭhitaṃ.
தேஸங் வக்³கா³னங் உத்³தா³னங்
Tesaṃ vaggānaṃ uddānaṃ
அனிஸ்ஸிதேன கம்மஞ்ச, வோஹாராவிகம்மேன ச;
Anissitena kammañca, vohārāvikammena ca;
சோத³னா ச து⁴தங்கா³ ச, முஸா பி⁴க்கு²னிமேவ ச.
Codanā ca dhutaṅgā ca, musā bhikkhunimeva ca.
உப்³பா³ஹிகாதி⁴கரணங், பே⁴த³கா பஞ்சமா புரே;
Ubbāhikādhikaraṇaṃ, bhedakā pañcamā pure;
ஆவாஸிகா கதி²னஞ்ச, சுத்³த³ஸா ஸுப்பகாஸிதாதி.
Āvāsikā kathinañca, cuddasā suppakāsitāti.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / வோஹாரவக்³கா³தி³வண்ணனா • Vohāravaggādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / கதி²னத்தா²ரவக்³க³வண்ணனா • Kathinatthāravaggavaṇṇanā