Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
அந்தரபெய்யாலங்
Antarapeyyālaṃ
கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா
Katipucchāvāravaṇṇanā
271. வேரங் மணதீதி ராகா³தி³வேரங் மணதி வினாஸேதி. ஏதாயாதி விரதியா. நிய்யானந்தி மக்³க³ங். காயபாக³ப்³பி³யந்தி காயபாக³ப்³பி³யவஸேன பவத்தங் காயது³ச்சரிதங்.
271.Veraṃmaṇatīti rāgādiveraṃ maṇati vināseti. Etāyāti viratiyā. Niyyānanti maggaṃ. Kāyapāgabbiyanti kāyapāgabbiyavasena pavattaṃ kāyaduccaritaṃ.
274. ஸாரணீயாதி ஸரிதப்³ப³யுத்தா அனுஸ்ஸரணாரஹா அத்³தா⁴னே அதிக்கந்தேபி ந ஸம்முஸ்ஸிதப்³பா³. மிஜ்ஜதி ஸினிய்ஹதி ஏதாயாதி மெத்தா, மித்தபா⁴வோ. மெத்தா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி மெத்தங் காயகம்மங், தங் பன யஸ்மா மெத்தாஸஹக³தசித்தஸமுட்டா²னங், தஸ்மா வுத்தங் ‘‘மெத்தசித்தேன கதங் காயகம்ம’’ந்தி. ஆவீதி பகாஸங். பகாஸபா⁴வோ செத்த² யங் உத்³தி³ஸ்ஸ தங் காயகம்மங் கரீயதி, தஸ்ஸ ஸம்முக²பா⁴வதோதி ஆஹ ‘‘ஸம்முகா²’’தி. ரஹோதி அபகாஸங். அபகாஸதா ச யங் உத்³தி³ஸ்ஸ தங் கம்மங் கரீயதி, தஸ்ஸ அபச்சக்க²பா⁴வதோதி ஆஹ ‘‘பரம்முகா²’’தி. உப⁴யேஹீதி நவகேஹி தே²ரேஹி ச. பியங் பியாயிதப்³ப³ங் கரோதீதி பியகரணோ. க³ருங் க³ருட்டா²னியங் கரோதீதி க³ருகரணோ. ஸங்க³ஹாயாதி ஸங்க³ஹவத்து²விஸேஸபா⁴வதோ ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் ஸங்க³ஹணத்தா²ய. அவிவாதா³யாதி ஸங்க³ஹவத்து²பா⁴வதோ ஏவ ந விவாதா³ய. ஸதி ச அவிவாத³ஹேதுபூ⁴தஸங்க³ஹகத்தே தேஸங் வஸேன ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் ஸமக்³க³பா⁴வோ பே⁴தா³பா⁴வோ ஸித்³தோ⁴யேவாதி ஆஹ ‘‘ஸமக்³க³பா⁴வாயா’’திஆதி³.
274.Sāraṇīyāti saritabbayuttā anussaraṇārahā addhāne atikkantepi na sammussitabbā. Mijjati siniyhati etāyāti mettā, mittabhāvo. Mettā etassa atthīti mettaṃ kāyakammaṃ, taṃ pana yasmā mettāsahagatacittasamuṭṭhānaṃ, tasmā vuttaṃ ‘‘mettacittena kataṃ kāyakamma’’nti. Āvīti pakāsaṃ. Pakāsabhāvo cettha yaṃ uddissa taṃ kāyakammaṃ karīyati, tassa sammukhabhāvatoti āha ‘‘sammukhā’’ti. Rahoti apakāsaṃ. Apakāsatā ca yaṃ uddissa taṃ kammaṃ karīyati, tassa apaccakkhabhāvatoti āha ‘‘parammukhā’’ti. Ubhayehīti navakehi therehi ca. Piyaṃ piyāyitabbaṃ karotīti piyakaraṇo. Garuṃ garuṭṭhāniyaṃ karotīti garukaraṇo. Saṅgahāyāti saṅgahavatthuvisesabhāvato sabrahmacārīnaṃ saṅgahaṇatthāya. Avivādāyāti saṅgahavatthubhāvato eva na vivādāya. Sati ca avivādahetubhūtasaṅgahakatte tesaṃ vasena sabrahmacārīnaṃ samaggabhāvo bhedābhāvo siddhoyevāti āha ‘‘samaggabhāvāyā’’tiādi.
பக்³க³ய்ஹ வசனந்தி கேவலங் ‘‘தே³வோ’’தி அவத்வா ‘‘தே³வத்தே²ரோ’’தி கு³ணேஹி தி²ரபா⁴வஜோதனங் பக்³க³ண்ஹித்வா உச்சங் கத்வா வசனங். மமத்தபோ³த⁴னவசனங் மமாயனவசனங். ஏகந்ததிரொக்க²ஸ்ஸ மனோகம்மஸ்ஸ ஸம்முக²தா நாம விஞ்ஞத்திஸமுட்டா²பனவஸேனேவ ஹோதி, தஞ்ச கோ² லோகே காயகம்மந்தி பாகடங் பஞ்ஞாதங் ஹத்த²விகாராதி³ங் அனாமஸித்வாயேவ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘நயனானி உம்மீலெத்வா’’திஆதி³மாஹ. காமஞ்செத்த² மெத்தாஸினேஹஸினித்³தா⁴னங் நயனானங் உம்மீலனா பஸன்னேன முகே²ன ஓலோகனஞ்ச மெத்தங் காயகம்மமேவ, யஸ்ஸ பன சித்தஸ்ஸ வஸேன நயனானங் மெத்தாஸினேஹஸினித்³த⁴தா முக²ஸ்ஸ ச பஸன்னதா, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘மெத்தங் மனோகம்மங் நாமா’’தி.
Paggayha vacananti kevalaṃ ‘‘devo’’ti avatvā ‘‘devatthero’’ti guṇehi thirabhāvajotanaṃ paggaṇhitvā uccaṃ katvā vacanaṃ. Mamattabodhanavacanaṃ mamāyanavacanaṃ. Ekantatirokkhassa manokammassa sammukhatā nāma viññattisamuṭṭhāpanavaseneva hoti, tañca kho loke kāyakammanti pākaṭaṃ paññātaṃ hatthavikārādiṃ anāmasitvāyeva dassento ‘‘nayanāni ummīletvā’’tiādimāha. Kāmañcettha mettāsinehasiniddhānaṃ nayanānaṃ ummīlanā pasannena mukhena olokanañca mettaṃ kāyakammameva, yassa pana cittassa vasena nayanānaṃ mettāsinehasiniddhatā mukhassa ca pasannatā, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘mettaṃ manokammaṃ nāmā’’ti.
இமானி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.141; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.492; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.6.11) ச மெத்தகாயகம்மாதீ³னி பாளியங் பி⁴க்கூ²னங் வஸேன ஆக³தானி கி³ஹீஸுபி லப்³ப⁴ந்தியேவ. பி⁴க்கூ²னஞ்ஹி மெத்தசித்தேன ஆசரியுபஜ்ஜா²யவத்தாதி³ஆபி⁴ஸமாசாரிகத⁴ம்மபூரணங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம. ஸப்³ப³ஞ்ச அனவஜ்ஜகாயகம்மங் ஆபி⁴ஸமாசாரிககம்மந்தோக³த⁴மேவாதி வேதி³தப்³ப³ங். கி³ஹீனங் சேதியவந்த³னத்தா²ய போ³தி⁴வந்த³னத்தா²ய ஸங்க⁴னிமந்தனத்தா²ய க³மனங், கா³மங் வா பிண்டா³ய பவிட்டே² பி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா பச்சுக்³க³மனங், பத்தபடிக்³க³ஹணங், ஆஸனபஞ்ஞாபனங், அனுக³மனந்தி ஏவமாதி³கங் மெத்தங் காயகம்மங் நாம. பி⁴க்கூ²னங் மெத்தசித்தேன ஆசாரபஞ்ஞத்திஸிக்கா²பன கம்மட்டா²னகத²ன த⁴ம்மதே³ஸனா பரிபுச்ச²ன அட்ட²கதா²கத²னவஸேன பவத்தியமானங் தேபிடகம்பி பு³த்³த⁴வசனங் மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் ‘‘சேதியவந்த³னத்தா²ய க³ச்சா²ம, போ³தி⁴வந்த³னத்தா²ய க³ச்சா²ம, த⁴ம்மஸ்ஸவனங் கரிஸ்ஸாம, தீ³பமாலாபுப்ப²பூஜங் கரிஸ்ஸாம, தீணி ஸுசரிதானி ஸமாதா³ய வத்திஸ்ஸாம, ஸலாகப⁴த்தாதீ³னி த³ஸ்ஸாம, வஸ்ஸாவாஸிகங் த³ஸ்ஸாம, அஜ்ஜ ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரோ பச்சயே த³ஸ்ஸாம, ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா கா²த³னீயாதீ³னி ஸங்வித³ஹத², ஆஸனானி பஞ்ஞபேத², பானீயங் உபட்டா²பேத², ஸங்க⁴ங் பச்சுக்³க³ந்த்வா ஆனேத², பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பேத², ச²ந்த³ஜாதா உஸ்ஸாஹஜாதா வெய்யாவச்சங் கரோதா²’’திஆதி³கத²னகாலே மெத்தங் வசீகம்மங் நாம. பி⁴க்கூ²னங் பாதோவ உட்டா²ய ஸரீரபடிஜக்³க³னங் சேதியங்க³ணவத்தாதீ³னி ச கத்வா விவித்தாஸனே நிஸீதி³த்வா ‘‘இமஸ்மிங் விஹாரே பி⁴க்கூ² ஸுகீ² ஹொந்து அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம. கி³ஹீனங் ‘‘அய்யா ஸுகீ² ஹொந்து அவேரா அப்³யாபஜ்ஜா’’தி சிந்தனங் மெத்தங் மனோகம்மங் நாம.
Imāni (dī. ni. aṭṭha. 2.141; ma. ni. aṭṭha. 1.492; a. ni. aṭṭha. 3.6.11) ca mettakāyakammādīni pāḷiyaṃ bhikkhūnaṃ vasena āgatāni gihīsupi labbhantiyeva. Bhikkhūnañhi mettacittena ācariyupajjhāyavattādiābhisamācārikadhammapūraṇaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Sabbañca anavajjakāyakammaṃ ābhisamācārikakammantogadhamevāti veditabbaṃ. Gihīnaṃ cetiyavandanatthāya bodhivandanatthāya saṅghanimantanatthāya gamanaṃ, gāmaṃ vā piṇḍāya paviṭṭhe bhikkhū disvā paccuggamanaṃ, pattapaṭiggahaṇaṃ, āsanapaññāpanaṃ, anugamananti evamādikaṃ mettaṃ kāyakammaṃ nāma. Bhikkhūnaṃ mettacittena ācārapaññattisikkhāpana kammaṭṭhānakathana dhammadesanā paripucchana aṭṭhakathākathanavasena pavattiyamānaṃ tepiṭakampi buddhavacanaṃ mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Gihīnaṃ ‘‘cetiyavandanatthāya gacchāma, bodhivandanatthāya gacchāma, dhammassavanaṃ karissāma, dīpamālāpupphapūjaṃ karissāma, tīṇi sucaritāni samādāya vattissāma, salākabhattādīni dassāma, vassāvāsikaṃ dassāma, ajja saṅghassa cattāro paccaye dassāma, saṅghaṃ nimantetvā khādanīyādīni saṃvidahatha, āsanāni paññapetha, pānīyaṃ upaṭṭhāpetha, saṅghaṃ paccuggantvā ānetha, paññattāsane nisīdāpetha, chandajātā ussāhajātā veyyāvaccaṃ karothā’’tiādikathanakāle mettaṃ vacīkammaṃ nāma. Bhikkhūnaṃ pātova uṭṭhāya sarīrapaṭijagganaṃ cetiyaṅgaṇavattādīni ca katvā vivittāsane nisīditvā ‘‘imasmiṃ vihāre bhikkhū sukhī hontu averā abyāpajjā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma. Gihīnaṃ ‘‘ayyā sukhī hontu averā abyāpajjā’’ti cintanaṃ mettaṃ manokammaṃ nāma.
லாபா⁴தி சீவராத³யோ லத்³த⁴பச்சயா. த⁴ம்மிகாதி குஹனாதி³பே⁴த³ங் மிச்சா²ஜீவங் வஜ்ஜெத்வா த⁴ம்மேன ஸமேன பி⁴க்கா²சரியவத்தேன உப்பன்னா. அந்தமஸோ பத்தபரியாபன்னமத்தம்பீதி பச்சி²மகோடியா பத்தே பரியாபன்னங் பத்தஸ்ஸ அந்தோக³தங் த்³வத்திகடச்சு²பி⁴க்கா²மத்தம்பி. தெ³ய்யங் த³க்கி²ணெய்யஞ்ச அப்படிவிப⁴த்தங் கத்வா பு⁴ஞ்ஜதீதி அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³. எத்த² ஹி த்³வே படிவிப⁴த்தானி நாம ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் புக்³க³லபடிவிப⁴த்தஞ்ச. தத்த² ‘‘எத்தகங் த³ஸ்ஸாமி, எத்தகங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன விப⁴ஜனங் ஆமிஸபடிவிப⁴த்தங் நாம. ‘‘அஸுகஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி, அஸுகஸ்ஸ ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் சித்தேன விப⁴ஜனங் பன புக்³க³லபடிவிப⁴த்தங் நாம. தது³ப⁴யம்பி அகத்வா யோ அப்படிவிப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, அயங் அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³ நாம. தேனாஹ ‘‘நேவ ஆமிஸங் படிவிப⁴ஜித்வா பு⁴ஞ்ஜதீ’’திஆதி³. அதா³தும்பீதி பி-ஸத்³தே³ன தா³தும்பி வட்டதீதி த³ஸ்ஸேதி. தா³னஞ்ஹி நாம ந கஸ்ஸசி நிவாரிதங், தேன து³ஸ்ஸீலஸ்ஸபி அத்தி²கஸ்ஸ ஸதி ஸம்ப⁴வே தா³தப்³ப³ங், தஞ்ச கோ² கருணாயனவஸேன, ந வத்தபூரணவஸேன. ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகஸ்ஸ அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கி³தாய ‘‘ஸப்³பே³ஸங் தா³தப்³ப³மேவா’’தி வுத்தங். கி³லானாதீ³னங் பன ஓதி³ஸ்ஸகங் கத்வா தா³னங் அப்படிவிபா⁴க³பக்கி²கங் ‘‘அஸுகஸ்ஸ ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி படிக்கே²பஸ்ஸ அபா⁴வதோ. ப்³யதிரேகப்பதா⁴னோ ஹி படிவிபா⁴கோ³. தேனாஹ ‘‘கி³லானகி³லானுபட்டா²க…பே॰… விசெய்ய தா³தும்பி வட்டதீ’’தி.
Lābhāti cīvarādayo laddhapaccayā. Dhammikāti kuhanādibhedaṃ micchājīvaṃ vajjetvā dhammena samena bhikkhācariyavattena uppannā. Antamaso pattapariyāpannamattampīti pacchimakoṭiyā patte pariyāpannaṃ pattassa antogataṃ dvattikaṭacchubhikkhāmattampi. Deyyaṃ dakkhiṇeyyañca appaṭivibhattaṃ katvā bhuñjatīti appaṭivibhattabhogī. Ettha hi dve paṭivibhattāni nāma āmisapaṭivibhattaṃ puggalapaṭivibhattañca. Tattha ‘‘ettakaṃ dassāmi, ettakaṃ na dassāmī’’ti evaṃ cittena vibhajanaṃ āmisapaṭivibhattaṃ nāma. ‘‘Asukassa dassāmi, asukassa na dassāmī’’ti evaṃ cittena vibhajanaṃ pana puggalapaṭivibhattaṃ nāma. Tadubhayampi akatvā yo appaṭivibhattaṃ bhuñjati, ayaṃ appaṭivibhattabhogī nāma. Tenāha ‘‘neva āmisaṃ paṭivibhajitvā bhuñjatī’’tiādi. Adātumpīti pi-saddena dātumpi vaṭṭatīti dasseti. Dānañhi nāma na kassaci nivāritaṃ, tena dussīlassapi atthikassa sati sambhave dātabbaṃ, tañca kho karuṇāyanavasena, na vattapūraṇavasena. Sāraṇīyadhammapūrakassa appaṭivibhattabhogitāya ‘‘sabbesaṃ dātabbamevā’’ti vuttaṃ. Gilānādīnaṃ pana odissakaṃ katvā dānaṃ appaṭivibhāgapakkhikaṃ ‘‘asukassa na dassāmī’’ti paṭikkhepassa abhāvato. Byatirekappadhāno hi paṭivibhāgo. Tenāha ‘‘gilānagilānupaṭṭhāka…pe… viceyya dātumpi vaṭṭatī’’ti.
ஸாதா⁴ரணபோ⁴கீ³தி எத்த² ஸாதா⁴ரணபோ⁴கி³னோ இத³ங் லக்க²ணங் – யங் யங் பணீதங் லப⁴தி, தங் தங் நேவ லாபே⁴ன லாப⁴ங் நிஜிகீ³ஸனமுகே²ன கி³ஹீனங் தே³தி அத்தனோ ஆஜீவஸுத்³தி⁴ங் ரக்க²மானோ, ந அத்தனாவ பரிபு⁴ஞ்ஜதி ‘‘மய்ஹங் அஸாதா⁴ரணபோ⁴கி³தா மா ஹோதூ’’தி. தங் படிக்³க³ண்ஹந்தோ ச ‘‘ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூ’’தி க³ஹெத்வா க⁴ண்டிங் பஹரித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் ஸங்க⁴ஸந்தகங் விய பஸ்ஸதி. இமினா ச தஸ்ஸ லாப⁴ஸ்ஸ தீஸுபி காலேஸு ஸாதா⁴ரணதோ ட²பனங் த³ஸ்ஸிதங். ‘‘தங் படிக்³க³ண்ஹந்தோ ச ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூ’’தி இமினா படிக்³க³ஹணகாலோ த³ஸ்ஸிதோ, ‘‘க³ஹெத்வா…பே॰… பஸ்ஸதீ’’தி இமினா படிக்³க³ஹிதகாலோ. தது³ப⁴யங் பன தாதி³ஸேன புப்³ப³பா⁴கே³ன வினா ந ஹோதீதி அத்த²ஸித்³தோ⁴ புரிமகாலோ. தயித³ம்பி படிக்³க³ஹணதோ புப்³பே³வஸ்ஸ ஹோதி ‘‘ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூதி படிக்³க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி, படிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ ஹோதி ‘‘ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூதி படிக்³க³ண்ஹாமீ’’தி, படிக்³க³ஹெத்வா ஹோதி ‘‘ஸங்கே⁴ன ஸாதா⁴ரணங் ஹோதூதி படிக்³க³ஹிதங் மயா’’தி ஏவங் திலக்க²ணஸம்பன்னங் கத்வா லத்³த⁴லாப⁴ங் ஓஸானலக்க²ணங் அவிகோபெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தோ ஸாதா⁴ரணபோ⁴கீ³ அப்படிவிப⁴த்தபோ⁴கீ³ ச ஹோதி.
Sādhāraṇabhogīti ettha sādhāraṇabhogino idaṃ lakkhaṇaṃ – yaṃ yaṃ paṇītaṃ labhati, taṃ taṃ neva lābhena lābhaṃ nijigīsanamukhena gihīnaṃ deti attano ājīvasuddhiṃ rakkhamāno, na attanāva paribhuñjati ‘‘mayhaṃ asādhāraṇabhogitā mā hotū’’ti. Taṃ paṭiggaṇhanto ca ‘‘saṅghena sādhāraṇaṃ hotū’’ti gahetvā ghaṇṭiṃ paharitvā paribhuñjitabbaṃ saṅghasantakaṃ viya passati. Iminā ca tassa lābhassa tīsupi kālesu sādhāraṇato ṭhapanaṃ dassitaṃ. ‘‘Taṃ paṭiggaṇhanto ca saṅghena sādhāraṇaṃ hotū’’ti iminā paṭiggahaṇakālo dassito, ‘‘gahetvā…pe… passatī’’ti iminā paṭiggahitakālo. Tadubhayaṃ pana tādisena pubbabhāgena vinā na hotīti atthasiddho purimakālo. Tayidampi paṭiggahaṇato pubbevassa hoti ‘‘saṅghena sādhāraṇaṃ hotūti paṭiggahessāmī’’ti, paṭiggaṇhantassa hoti ‘‘saṅghena sādhāraṇaṃ hotūti paṭiggaṇhāmī’’ti, paṭiggahetvā hoti ‘‘saṅghena sādhāraṇaṃ hotūti paṭiggahitaṃ mayā’’ti evaṃ tilakkhaṇasampannaṃ katvā laddhalābhaṃ osānalakkhaṇaṃ avikopetvā paribhuñjanto sādhāraṇabhogī appaṭivibhattabhogī ca hoti.
இமங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.141; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.492; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.6.11) பன ஸாரணீயத⁴ம்மங் கோ பூரேதி, கோ ந பூரேதி? து³ஸ்ஸீலோ தாவ ந பூரேதி. ந ஹி தஸ்ஸ ஸந்தகங் ஸீலவந்தோ க³ண்ஹந்தி. பரிஸுத்³த⁴ஸீலோ பன வத்தங் அக²ண்டெ³ந்தோ பூரேதி. தத்ரித³ங் வத்தங் – யோ ஓதி³ஸ்ஸகங் கத்வா மாது வா பிது வா ஆசரியுபஜ்ஜா²யாதீ³னங் வா தே³தி, ஸோ தா³தப்³ப³ங் தே³து, ஸாரணீயத⁴ம்மோ பனஸ்ஸ ந ஹோதி, பலிபோ³த⁴ஜக்³க³னங் நாம ஹோதி. ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஹி முத்தபலிபோ³த⁴ஸ்ஸேவ வட்டதி. தேன பன ஓதி³ஸ்ஸகங் தெ³ந்தேன கி³லானகி³லானுபட்டா²கஆக³ந்துகக³மிகானஞ்சேவ நவபப்³ப³ஜிதஸ்ஸ ச ஸங்கா⁴டிபத்தக்³க³ஹணங் அஜானந்தஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங். ஏதேஸங் த³த்வா அவஸேஸங் தே²ராஸனதோ பட்டா²ய தோ²கங் தோ²கங் அத³த்வா யோ யத்தகங் க³ண்ஹாதி, தஸ்ஸ தத்தகங் தா³தப்³ப³ங். அவஸிட்டே² அஸதி புன பிண்டா³ய சரித்வா தே²ராஸனதோ பட்டா²ய யங் யங் பணீதங், தங் தங் த³த்வா ஸேஸங் பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங்.
Imaṃ (dī. ni. aṭṭha. 2.141; ma. ni. aṭṭha. 1.492; a. ni. aṭṭha. 3.6.11) pana sāraṇīyadhammaṃ ko pūreti, ko na pūreti? Dussīlo tāva na pūreti. Na hi tassa santakaṃ sīlavanto gaṇhanti. Parisuddhasīlo pana vattaṃ akhaṇḍento pūreti. Tatridaṃ vattaṃ – yo odissakaṃ katvā mātu vā pitu vā ācariyupajjhāyādīnaṃ vā deti, so dātabbaṃ detu, sāraṇīyadhammo panassa na hoti, palibodhajagganaṃ nāma hoti. Sāraṇīyadhammo hi muttapalibodhasseva vaṭṭati. Tena pana odissakaṃ dentena gilānagilānupaṭṭhākaāgantukagamikānañceva navapabbajitassa ca saṅghāṭipattaggahaṇaṃ ajānantassa dātabbaṃ. Etesaṃ datvā avasesaṃ therāsanato paṭṭhāya thokaṃ thokaṃ adatvā yo yattakaṃ gaṇhāti, tassa tattakaṃ dātabbaṃ. Avasiṭṭhe asati puna piṇḍāya caritvā therāsanato paṭṭhāya yaṃ yaṃ paṇītaṃ, taṃ taṃ datvā sesaṃ bhuñjitabbaṃ.
அயங் பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஸாரணீயத⁴ம்மபூரணவிதி⁴ம்ஹி ஸுஸிக்கி²தாய பரிஸாய ஸுபூரோ ஹோதி. ஸுஸிக்கி²தாய ஹி பரிஸாய யோ அஞ்ஞதோ லப⁴தி, ஸோ ந க³ண்ஹாதி. அஞ்ஞதோ அலப⁴ந்தோபி பமாணயுத்தமேவ க³ண்ஹாதி, ந அதிரேகங். அயஞ்ச பன ஸாரணீயத⁴ம்மோ ஏவங் புனப்புனங் பிண்டா³ய சரித்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் தெ³ந்தஸ்ஸபி த்³வாத³ஸஹி வஸ்ஸேஹி பூரதி, ந ததோ ஓரங். ஸசே ஹி த்³வாத³ஸமேபி வஸ்ஸே ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ பிண்ட³பாதபூரங் பத்தங் ஆஸனஸாலாயங் ட²பெத்வா நஹாயிதுங் க³ச்ச²தி, ஸங்க⁴த்தே²ரோ ச ‘‘கஸ்ஸேஸோ பத்தோ’’தி வத்வா ‘‘ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகஸ்ஸா’’தி வுத்தே ‘‘ஆஹரத² ந’’ந்தி ஸப்³ப³ங் பிண்ட³பாதங் விசாரெத்வா பு⁴ஞ்ஜித்வாவ ரித்தபத்தங் ட²பேதி. அத² ஸோ பி⁴க்கு² ரித்தபத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மய்ஹங் அனவஸேஸெத்வாவ பரிபு⁴ஞ்ஜிங்ஸூ’’தி தோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதே³தி, ஸாரணீயத⁴ம்மோ பி⁴ஜ்ஜதி, புன த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி பூரேதப்³போ³ ஹோதி. தித்தி²யபரிவாஸஸதி³ஸோ ஹேஸ, ஸகிங் க²ண்டே³ ஜாதே புன பூரேதப்³போ³வ. யோ பன ‘‘லாபா⁴ வத மே, ஸுலத்³த⁴ங் வத மே, யஸ்ஸ மே பத்தக³தங் அனாபுச்சா²வ ஸப்³ரஹ்மசாரினோ பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி ஸோமனஸ்ஸங் ஜனேதி, தஸ்ஸ புண்ணோ நாம ஹோதி.
Ayaṃ pana sāraṇīyadhammo sāraṇīyadhammapūraṇavidhimhi susikkhitāya parisāya supūro hoti. Susikkhitāya hi parisāya yo aññato labhati, so na gaṇhāti. Aññato alabhantopi pamāṇayuttameva gaṇhāti, na atirekaṃ. Ayañca pana sāraṇīyadhammo evaṃ punappunaṃ piṇḍāya caritvā laddhaṃ laddhaṃ dentassapi dvādasahi vassehi pūrati, na tato oraṃ. Sace hi dvādasamepi vasse sāraṇīyadhammapūrako piṇḍapātapūraṃ pattaṃ āsanasālāyaṃ ṭhapetvā nahāyituṃ gacchati, saṅghatthero ca ‘‘kasseso patto’’ti vatvā ‘‘sāraṇīyadhammapūrakassā’’ti vutte ‘‘āharatha na’’nti sabbaṃ piṇḍapātaṃ vicāretvā bhuñjitvāva rittapattaṃ ṭhapeti. Atha so bhikkhu rittapattaṃ disvā ‘‘mayhaṃ anavasesetvāva paribhuñjiṃsū’’ti domanassaṃ uppādeti, sāraṇīyadhammo bhijjati, puna dvādasa vassāni pūretabbo hoti. Titthiyaparivāsasadiso hesa, sakiṃ khaṇḍe jāte puna pūretabbova. Yo pana ‘‘lābhā vata me, suladdhaṃ vata me, yassa me pattagataṃ anāpucchāva sabrahmacārino paribhuñjantī’’ti somanassaṃ janeti, tassa puṇṇo nāma hoti.
ஏவங் பூரிதஸாரணீயத⁴ம்மஸ்ஸ பன நேவ இஸ்ஸா, ந மச்ச²ரியங் ஹோதி, மனுஸ்ஸானங் பியோ ஹோதி ஸுலப⁴பச்சயோ, பத்தக³தமஸ்ஸ தி³ய்யமானம்பி ந கீ²யதி, பா⁴ஜனீயப⁴ண்ட³ட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் லப⁴தி, ப⁴யே வா சா²தகே வா ஸம்பத்தே தே³வதா உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜந்தி.
Evaṃ pūritasāraṇīyadhammassa pana neva issā, na macchariyaṃ hoti, manussānaṃ piyo hoti sulabhapaccayo, pattagatamassa diyyamānampi na khīyati, bhājanīyabhaṇḍaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ labhati, bhaye vā chātake vā sampatte devatā ussukkaṃ āpajjanti.
தத்ரிமானி வத்தூ²னி – லேணகி³ரிவாஸீ திஸ்ஸத்தே²ரோ கிர மஹாகீ²ரகா³மங் உபனிஸ்ஸாய வஸதி. பஞ்ஞாஸமத்தா தே²ரா நாக³தீ³பங் சேதியவந்த³னத்தா²ய க³ச்ச²ந்தா கீ²ரகா³மே பிண்டா³ய சரித்வா கிஞ்சி அலத்³தா⁴ நிக்க²மிங்ஸு. தே²ரோ பவிஸந்தோ தே தி³ஸ்வா புச்சி² ‘‘லத்³த⁴ங், ப⁴ந்தே’’தி. விசரிம்ஹ, ஆவுஸோதி. ஸோ அலத்³த⁴பா⁴வங் ஞத்வா ஆஹ ‘‘ப⁴ந்தே, யாவாஹங் ஆக³ச்சா²மி, தாவ இதே⁴வ ஹோதா²’’தி . மயங், ஆவுஸோ, பஞ்ஞாஸ ஜனா பத்ததேமனமத்தம்பி ந லபி⁴ம்ஹாதி. ப⁴ந்தே, நேவாஸிகா நாம படிப³லா ஹொந்தி, அலப⁴ந்தாபி பி⁴க்கா²சாரமக்³க³ஸபா⁴க³ங் ஜானந்தீதி. தே²ரா ஆக³மிங்ஸு. தே²ரோ கா³மங் பாவிஸி. து⁴ரகே³ஹேயேவ மஹாஉபாஸிகா கீ²ரப⁴த்தங் ஸஜ்ஜெத்வா தே²ரங் ஓலோகயமானா டி²தா தே²ரஸ்ஸ த்³வாரங் ஸம்பத்தஸ்ஸேவ பத்தங் பூரெத்வா அதா³ஸி. ஸோ தங் ஆதா³ய தே²ரானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘க³ண்ஹத², ப⁴ந்தே’’தி ஸங்க⁴த்தே²ரங் ஆஹ. தே²ரோ ‘‘அம்ஹேஹி எத்தகேஹி கிஞ்சி ந லத்³த⁴ங், அயங் ஸீக⁴மேவ க³ஹெத்வா ஆக³தோ, கிங் நு கோ²’’தி ஸேஸானங் முக²ங் ஓலோகேஸி. தே²ரோ ஓலோகனாகாரேனேவ ஞத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, த⁴ம்மேன ஸமேன லத்³தோ⁴ பிண்ட³பாதோ, நிக்குக்குச்சா க³ண்ஹதா²’’திஆதி³தோ பட்டா²ய ஸப்³பே³ஸங் யாவத³த்த²ங் த³த்வா அத்தனாபி யாவத³த்த²ங் பு⁴ஞ்ஜி. அத² நங் ப⁴த்தகிச்சாவஸானே தே²ரா புச்சி²ங்ஸு ‘‘கதா³, ஆவுஸோ, லோகுத்தரத⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜீ²’’தி? நத்தி² மே, ப⁴ந்தே, லோகுத்தரத⁴ம்மோதி. ஜா²னலாபீ⁴ஸி ஆவுஸோதி? ஏதம்பி மே, ப⁴ந்தே, நத்தீ²தி. நனு, ஆவுஸோ, பாடிஹாரியந்தி? ஸாரணீயத⁴ம்மோ மே, ப⁴ந்தே, பூரிதோ, தஸ்ஸ மே பூரிதகாலதோ பட்டா²ய ஸசேபி பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸங் ஹோதி, பத்தக³தங் ந கீ²யதீதி. ஸாது⁴ ஸாது⁴ ஸப்புரிஸ அனுச்ச²விகமித³ங் துய்ஹந்தி. இத³ங் தாவ பத்தக³தங் ந கீ²யதீதி எத்த² வத்து².
Tatrimāni vatthūni – leṇagirivāsī tissatthero kira mahākhīragāmaṃ upanissāya vasati. Paññāsamattā therā nāgadīpaṃ cetiyavandanatthāya gacchantā khīragāme piṇḍāya caritvā kiñci aladdhā nikkhamiṃsu. Thero pavisanto te disvā pucchi ‘‘laddhaṃ, bhante’’ti. Vicarimha, āvusoti. So aladdhabhāvaṃ ñatvā āha ‘‘bhante, yāvāhaṃ āgacchāmi, tāva idheva hothā’’ti . Mayaṃ, āvuso, paññāsa janā pattatemanamattampi na labhimhāti. Bhante, nevāsikā nāma paṭibalā honti, alabhantāpi bhikkhācāramaggasabhāgaṃ jānantīti. Therā āgamiṃsu. Thero gāmaṃ pāvisi. Dhurageheyeva mahāupāsikā khīrabhattaṃ sajjetvā theraṃ olokayamānā ṭhitā therassa dvāraṃ sampattasseva pattaṃ pūretvā adāsi. So taṃ ādāya therānaṃ santikaṃ gantvā ‘‘gaṇhatha, bhante’’ti saṅghattheraṃ āha. Thero ‘‘amhehi ettakehi kiñci na laddhaṃ, ayaṃ sīghameva gahetvā āgato, kiṃ nu kho’’ti sesānaṃ mukhaṃ olokesi. Thero olokanākāreneva ñatvā ‘‘bhante, dhammena samena laddho piṇḍapāto, nikkukkuccā gaṇhathā’’tiādito paṭṭhāya sabbesaṃ yāvadatthaṃ datvā attanāpi yāvadatthaṃ bhuñji. Atha naṃ bhattakiccāvasāne therā pucchiṃsu ‘‘kadā, āvuso, lokuttaradhammaṃ paṭivijjhī’’ti? Natthi me, bhante, lokuttaradhammoti. Jhānalābhīsi āvusoti? Etampi me, bhante, natthīti. Nanu, āvuso, pāṭihāriyanti? Sāraṇīyadhammo me, bhante, pūrito, tassa me pūritakālato paṭṭhāya sacepi bhikkhusatasahassaṃ hoti, pattagataṃ na khīyatīti. Sādhu sādhu sappurisa anucchavikamidaṃ tuyhanti. Idaṃ tāva pattagataṃ na khīyatīti ettha vatthu.
அயமேவ பன தே²ரோ சேதியபப்³ப³தே கி³ரிப⁴ண்ட³மஹாபூஜாய தா³னட்டா²னங் க³ந்த்வா ‘‘இமஸ்மிங் தா³னே கிங் வரப⁴ண்ட³’’ந்தி புச்சி². த்³வே ஸாடகா, ப⁴ந்தேதி. ஏதே மய்ஹங் பாபுணிஸ்ஸந்தீதி. தங் ஸுத்வா அமச்சோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி ‘‘ஏகோ த³ஹரோ ஏவங் வத³தீ’’தி. ‘‘த³ஹரஸ்ஸ ஏவங் சித்தங், மஹாதே²ரானங் பன ஸுகு²மா ஸாடகா வட்டந்தீ’’தி வத்வா ‘‘மஹாதே²ரானங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ட²பேஸி. தஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ படிபாடியா டி²தே தெ³ந்தஸ்ஸ மத்த²கே ட²பிதாபி தே ஸாடகா ஹத்த²ங் நாரோஹந்தி, அஞ்ஞேவ ஆரோஹந்தி. த³ஹரஸ்ஸ தா³னகாலே பன ஹத்த²ங் ஆருள்ஹா. ஸோ தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பெத்வா அமச்சஸ்ஸ முக²ங் ஓலோகெத்வா த³ஹரங் நிஸீதா³பெத்வா தா³னங் த³த்வா ஸங்க⁴ங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா த³ஹரஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் த⁴ம்மங் கதா³ படிவிஜ்ஜி²த்தா²’’தி ஆஹ. ஸோ பரியாயேனபி அஸந்தங் அவத³ந்தோ ‘‘நத்தி² மய்ஹங், மஹாராஜ, லோகுத்தரத⁴ம்மோ’’தி ஆஹ. நனு, ப⁴ந்தே, புப்³பே³வ அவசுத்தா²தி. ஆம மஹாராஜ, ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ அஹங், தஸ்ஸ மே த⁴ம்மஸ்ஸ பூரிதகாலதோ பட்டா²ய பா⁴ஜனீயட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் பாபுணாதீதி. ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴ ப⁴ந்தே, அனுச்ச²விகமித³ங் தும்ஹாக’’ந்தி வந்தி³த்வா பக்காமி. இத³ங் பா⁴ஜனீயட்டா²னே அக்³க³ப⁴ண்ட³ங் பாபுணாதீதி எத்த² வத்து².
Ayameva pana thero cetiyapabbate giribhaṇḍamahāpūjāya dānaṭṭhānaṃ gantvā ‘‘imasmiṃ dāne kiṃ varabhaṇḍa’’nti pucchi. Dve sāṭakā, bhanteti. Ete mayhaṃ pāpuṇissantīti. Taṃ sutvā amacco rañño ārocesi ‘‘eko daharo evaṃ vadatī’’ti. ‘‘Daharassa evaṃ cittaṃ, mahātherānaṃ pana sukhumā sāṭakā vaṭṭantī’’ti vatvā ‘‘mahātherānaṃ dassāmī’’ti ṭhapesi. Tassa bhikkhusaṅghe paṭipāṭiyā ṭhite dentassa matthake ṭhapitāpi te sāṭakā hatthaṃ nārohanti, aññeva ārohanti. Daharassa dānakāle pana hatthaṃ āruḷhā. So tassa hatthe ṭhapetvā amaccassa mukhaṃ oloketvā daharaṃ nisīdāpetvā dānaṃ datvā saṅghaṃ vissajjetvā daharassa santike nisīditvā ‘‘bhante, imaṃ dhammaṃ kadā paṭivijjhitthā’’ti āha. So pariyāyenapi asantaṃ avadanto ‘‘natthi mayhaṃ, mahārāja, lokuttaradhammo’’ti āha. Nanu, bhante, pubbeva avacutthāti. Āma mahārāja, sāraṇīyadhammapūrako ahaṃ, tassa me dhammassa pūritakālato paṭṭhāya bhājanīyaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ pāpuṇātīti. ‘‘Sādhu sādhu bhante, anucchavikamidaṃ tumhāka’’nti vanditvā pakkāmi. Idaṃ bhājanīyaṭṭhāne aggabhaṇḍaṃ pāpuṇātīti ettha vatthu.
சண்டா³லதிஸ்ஸப⁴யேன பன பா⁴தரகா³மவாஸினோ நாக³த்தே²ரியா அனாரோசெத்வாவ பலாயிங்ஸு. தே²ரீ பச்சூஸஸமயே ‘‘அதி விய அப்பனிக்³கோ⁴ஸோ கா³மோ, உபதா⁴ரேத² தாவா’’தி த³ஹரபி⁴க்கு²னியோ ஆஹ. தா க³ந்த்வா ஸப்³பே³ஸங் க³தபா⁴வங் ஞத்வா ஆக³ம்ம தே²ரியா ஆரோசேஸுங். ஸா ஸுத்வா ‘‘மா தும்ஹே தேஸங் க³தபா⁴வங் சிந்தயித்த², அத்தனோ உத்³தே³ஸபரிபுச்சா²யோனிஸோமனஸிகாரேஸுயேவ யோக³ங் கரோதா²’’தி வத்வா பி⁴க்கா²சாரவேலாயங் பாருபித்வா அத்தத்³வாத³ஸமா கா³மத்³வாரே நிக்³ரோத⁴மூலே அட்டா²ஸி. ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா த்³வாத³ஸன்னம்பி பி⁴க்கு²னீனங் பிண்ட³பாதங் த³த்வா ‘‘அய்யே அஞ்ஞத்த² மா க³ச்ச²த², நிச்சங் இதே⁴வ ஏதா²’’தி ஆஹ. தே²ரியா பன கனிட்ட²பா⁴தா நாக³த்தே²ரோ நாம அத்தி², ஸோ ‘‘மஹந்தங் ப⁴யங், ந ஸக்கா யாபேதுங், பரதீரங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி அத்தத்³வாத³ஸமோ அத்தனோ வஸனட்டா²னா நிக்க²ந்தோ ‘‘தே²ரிங் தி³ஸ்வா க³மிஸ்ஸாமீ’’தி பா⁴தரகா³மங் ஆக³தோ. தே²ரீ ‘‘தே²ரா ஆக³தா’’தி ஸுத்வா தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கிங் அய்யா’’தி புச்சி². ஸோ தங் பவத்திங் ஆசிக்கி². ஸா ‘‘அஜ்ஜ ஏகதி³வஸங் விஹாரே வஸித்வா ஸ்வேவ க³மிஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. தே²ரா விஹாரங் ஆக³மங்ஸு.
Caṇḍālatissabhayena pana bhātaragāmavāsino nāgattheriyā anārocetvāva palāyiṃsu. Therī paccūsasamaye ‘‘ati viya appanigghoso gāmo, upadhāretha tāvā’’ti daharabhikkhuniyo āha. Tā gantvā sabbesaṃ gatabhāvaṃ ñatvā āgamma theriyā ārocesuṃ. Sā sutvā ‘‘mā tumhe tesaṃ gatabhāvaṃ cintayittha, attano uddesaparipucchāyonisomanasikāresuyeva yogaṃ karothā’’ti vatvā bhikkhācāravelāyaṃ pārupitvā attadvādasamā gāmadvāre nigrodhamūle aṭṭhāsi. Rukkhe adhivatthā devatā dvādasannampi bhikkhunīnaṃ piṇḍapātaṃ datvā ‘‘ayye aññattha mā gacchatha, niccaṃ idheva ethā’’ti āha. Theriyā pana kaniṭṭhabhātā nāgatthero nāma atthi, so ‘‘mahantaṃ bhayaṃ, na sakkā yāpetuṃ, paratīraṃ gamissāmī’’ti attadvādasamo attano vasanaṭṭhānā nikkhanto ‘‘theriṃ disvā gamissāmī’’ti bhātaragāmaṃ āgato. Therī ‘‘therā āgatā’’ti sutvā tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘kiṃ ayyā’’ti pucchi. So taṃ pavattiṃ ācikkhi. Sā ‘‘ajja ekadivasaṃ vihāre vasitvā sveva gamissathā’’ti āha. Therā vihāraṃ āgamaṃsu.
தே²ரீ புனதி³வஸே ருக்க²மூலே பிண்டா³ய சரித்வா தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘இமங் பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜதா²’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘வட்டிஸ்ஸதி தே²ரீ’’தி வத்வா துண்ஹீ அட்டா²ஸி. த⁴ம்மிகோ தாத பிண்ட³பாதோ, குக்குச்சங் அகத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதா²தி. வட்டிஸ்ஸதி தே²ரீதி. ஸா பத்தங் க³ஹெத்வா ஆகாஸே கி²பி. பத்தோ ஆகாஸே அட்டா²ஸி. தே²ரோ ‘‘ஸத்ததாலமத்தே டி²தம்பி பி⁴க்கு²னீப⁴த்தமேவ தே²ரீ’’தி வத்வா ‘‘ப⁴யங் நாம ஸப்³ப³காலங் ந ஹோதி, ப⁴யே வூபஸந்தே அரியவங்ஸங் கத²யமானோ ‘போ⁴ பிண்ட³பாதிக பி⁴க்கு²னீப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா வீதினாமயித்தா²’தி சித்தேன அனுவதி³யமானோ ஸந்த²ம்பி⁴துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, அப்பமத்தா ஹோத² தே²ரியோ’’தி மக்³க³ங் ஆருஹி. ருக்க²தே³வதாபி ‘‘ஸசே தே²ரோ தே²ரியா ஹத்த²தோ பிண்ட³பாதங் பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, ந நங் நிவத்தெஸ்ஸாமி, ஸசே ந பரிபு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதி, நிவத்தெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தயமானா ட²த்வா தே²ரஸ்ஸ க³மனங் தி³ஸ்வா ருக்கா² ஓருய்ஹ ‘‘பத்தங், ப⁴ந்தே, தே³தா²’’தி பத்தங் க³ஹெத்வா தே²ரங் ருக்க²மூலங்யேவ ஆனெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞபெத்வா பிண்ட³பாதங் த³த்வா கதப⁴த்தகிச்சங் படிஞ்ஞங் காரெத்வா த்³வாத³ஸ பி⁴க்கு²னியோ த்³வாத³ஸ ச பி⁴க்கூ² ஸத்த வஸ்ஸானி உபட்ட²ஹி . இத³ங் தே³வதா உஸ்ஸுக்கங் ஆபஜ்ஜந்தீதி எத்த² வத்து². தத்ர ஹி தே²ரீ ஸாரணீயத⁴ம்மபூரிகா அஹோஸி.
Therī punadivase rukkhamūle piṇḍāya caritvā theraṃ upasaṅkamitvā ‘‘imaṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjathā’’ti āha. Thero ‘‘vaṭṭissati therī’’ti vatvā tuṇhī aṭṭhāsi. Dhammiko tāta piṇḍapāto, kukkuccaṃ akatvā paribhuñjathāti. Vaṭṭissati therīti. Sā pattaṃ gahetvā ākāse khipi. Patto ākāse aṭṭhāsi. Thero ‘‘sattatālamatte ṭhitampi bhikkhunībhattameva therī’’ti vatvā ‘‘bhayaṃ nāma sabbakālaṃ na hoti, bhaye vūpasante ariyavaṃsaṃ kathayamāno ‘bho piṇḍapātika bhikkhunībhattaṃ bhuñjitvā vītināmayitthā’ti cittena anuvadiyamāno santhambhituṃ na sakkhissāmi, appamattā hotha theriyo’’ti maggaṃ āruhi. Rukkhadevatāpi ‘‘sace thero theriyā hatthato piṇḍapātaṃ paribhuñjissati, na naṃ nivattessāmi, sace na paribhuñjissati, nivattessāmī’’ti cintayamānā ṭhatvā therassa gamanaṃ disvā rukkhā oruyha ‘‘pattaṃ, bhante, dethā’’ti pattaṃ gahetvā theraṃ rukkhamūlaṃyeva ānetvā āsanaṃ paññapetvā piṇḍapātaṃ datvā katabhattakiccaṃ paṭiññaṃ kāretvā dvādasa bhikkhuniyo dvādasa ca bhikkhū satta vassāni upaṭṭhahi . Idaṃ devatā ussukkaṃ āpajjantīti ettha vatthu. Tatra hi therī sāraṇīyadhammapūrikā ahosi.
நத்தி² ஏதேஸங் க²ண்ட³ந்தி அக²ண்டா³னி, தங் பன நேஸங் க²ண்ட³ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யஸ்ஸா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² உபஸம்பன்னஸீலானங் உத்³தே³ஸக்கமேன ஆதி³அந்தா வேதி³தப்³பா³. தேனாஹ ‘‘ஸத்தஸூ’’திஆதி³. அனுபஸம்பன்னஸீலானங் பன ஸமாதா³னக்கமேனபி ஆதி³அந்தா லப்³ப⁴ந்தி. பரியந்தே சி²ன்னஸாடகோ வியாதி வத்த²ந்தே த³ஸந்தே வா சி²ன்னவத்த²ங் விய. விஸதி³ஸுதா³ஹரணஞ்சேதங் ‘‘அக²ண்டா³னீ’’தி இமஸ்ஸ அதி⁴கதத்தா. ஏவங் ஸேஸானிபி உதா³ஹரணானி. க²ண்ட³ந்தி க²ண்ட³வந்தங், க²ண்டி³தங் வா. சி²த்³த³ந்திஆதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. விஸபா⁴க³வண்ணேன கா³வீ வியாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. விஸபா⁴க³வண்ணேன உபட்³ட⁴ங் ததியபா⁴க³ங் வா ஸம்பி⁴ன்னவண்ணங் ஸப³லங், விஸபா⁴க³வண்ணேஹேவ பன பி³ந்தூ³ஹி அந்தரந்தரா விமிஸ்ஸங் கம்மாஸங். அயங் இமேஸங் விஸேஸோ.
Natthi etesaṃ khaṇḍanti akhaṇḍāni, taṃ pana nesaṃ khaṇḍaṃ dassetuṃ ‘‘yassā’’tiādi vuttaṃ. Tattha upasampannasīlānaṃ uddesakkamena ādiantā veditabbā. Tenāha ‘‘sattasū’’tiādi. Anupasampannasīlānaṃ pana samādānakkamenapi ādiantā labbhanti. Pariyante chinnasāṭako viyāti vatthante dasante vā chinnavatthaṃ viya. Visadisudāharaṇañcetaṃ ‘‘akhaṇḍānī’’ti imassa adhikatattā. Evaṃ sesānipi udāharaṇāni. Khaṇḍanti khaṇḍavantaṃ, khaṇḍitaṃ vā. Chiddantiādīsupi eseva nayo. Visabhāgavaṇṇena gāvī viyāti sambandho. Visabhāgavaṇṇena upaḍḍhaṃ tatiyabhāgaṃ vā sambhinnavaṇṇaṃ sabalaṃ, visabhāgavaṇṇeheva pana bindūhi antarantarā vimissaṃ kammāsaṃ. Ayaṃ imesaṃ viseso.
பு⁴ஜிஸ்ஸபா⁴வகரணதோதி தண்ஹாதா³ஸப்³யதோ மோசெத்வா பு⁴ஜிஸ்ஸபா⁴வகரணதோ. ஸீலஸ்ஸ ச தண்ஹாதா³ஸப்³யதோ மோசனங் விவட்டூபனிஸ்ஸயபா⁴வாபாத³னங், தேனஸ்ஸ விவட்டூபனிஸ்ஸயதா த³ஸ்ஸிதா. ‘‘பு⁴ஜிஸ்ஸபா⁴வகரணதோ’’தி ச இமினா பு⁴ஜிஸ்ஸகரானி பு⁴ஜிஸ்ஸானீதி உத்தரபத³லோபேனாயங் நித்³தே³ஸோதி த³ஸ்ஸேதி. யஸ்மா ச தங்ஸமங்கீ³புக்³க³லோ ஸேரீ ஸயங்வஸீ பு⁴ஜிஸ்ஸோ நாம ஹோதி, தஸ்மாபி பு⁴ஜிஸ்ஸானி. ஸுபரிஸுத்³த⁴பா⁴வேன பாஸங்ஸத்தா விஞ்ஞுபஸத்தா²னி. அவிஞ்ஞூனங் பஸங்ஸாய அப்பமாணபா⁴வதோ விஞ்ஞூக³ஹணங் கதங். தண்ஹாதி³ட்டீ²ஹி அபராமட்ட²த்தாதி ‘‘இமினாஹங் ஸீலேன தே³வோ வா ப⁴விஸ்ஸாமி தே³வஞ்ஞதரோ வா’’தி தண்ஹாபராமாஸேன ‘‘இமினாஹங் ஸீலேன தே³வோ ஹுத்வா தத்த² நிச்சோ து⁴வோ ஸஸ்ஸதோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி தி³ட்டி²பராமாஸேன ச அபராமட்ட²த்தா. அத² வா ‘‘அயங் தே ஸீலேஸு தா³ஸோ’’தி சதூஸு விபத்தீஸு யங் வா தங் வா விபத்திங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘இமங் நாம த்வங் ஆபன்னபுப்³போ³’’தி கேனசி பராமட்டு²ங் அனுத்³த⁴ங்ஸேதுங் அஸக்குணெய்யத்தா அபராமட்டா²னீதி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஸீலங் நாம அவிப்படிஸாராதி³பாரம்பரியேன யாவதே³வ ஸமாதி⁴ஸம்பாத³னத்த²ந்தி ஆஹ ‘‘ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகானீ’’தி. ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனப்பயோஜனானி ஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகானி.
Bhujissabhāvakaraṇatoti taṇhādāsabyato mocetvā bhujissabhāvakaraṇato. Sīlassa ca taṇhādāsabyato mocanaṃ vivaṭṭūpanissayabhāvāpādanaṃ, tenassa vivaṭṭūpanissayatā dassitā. ‘‘Bhujissabhāvakaraṇato’’ti ca iminā bhujissakarāni bhujissānīti uttarapadalopenāyaṃ niddesoti dasseti. Yasmā ca taṃsamaṅgīpuggalo serī sayaṃvasī bhujisso nāma hoti, tasmāpi bhujissāni. Suparisuddhabhāvena pāsaṃsattā viññupasatthāni. Aviññūnaṃ pasaṃsāya appamāṇabhāvato viññūgahaṇaṃ kataṃ. Taṇhādiṭṭhīhi aparāmaṭṭhattāti ‘‘imināhaṃ sīlena devo vā bhavissāmi devaññataro vā’’ti taṇhāparāmāsena ‘‘imināhaṃ sīlena devo hutvā tattha nicco dhuvo sassato bhavissāmī’’ti diṭṭhiparāmāsena ca aparāmaṭṭhattā. Atha vā ‘‘ayaṃ te sīlesu dāso’’ti catūsu vipattīsu yaṃ vā taṃ vā vipattiṃ dassetvā ‘‘imaṃ nāma tvaṃ āpannapubbo’’ti kenaci parāmaṭṭhuṃ anuddhaṃsetuṃ asakkuṇeyyattā aparāmaṭṭhānīti evamettha attho daṭṭhabbo. Sīlaṃ nāma avippaṭisārādipārampariyena yāvadeva samādhisampādanatthanti āha ‘‘samādhisaṃvattanikānī’’ti. Samādhisaṃvattanappayojanāni samādhisaṃvattanikāni.
ஸமானபா⁴வோ ஸாமஞ்ஞங், பரிபுண்ணசதுபாரிஸுத்³தி⁴பா⁴வேன மஜ்ஜே² பி⁴ன்னஸுவண்ணஸ்ஸ விய பே⁴தா³பா⁴வதோ ஸீலேன ஸாமஞ்ஞங் ஸீலஸாமஞ்ஞங், தங் க³தோ உபக³தோதி ஸீலஸாமஞ்ஞக³தோ. தேனாஹ ‘‘ஸமானபா⁴வூபக³தஸீலோ’’தி, ஸீலஸம்பத்தியா ஸமானபா⁴வங் உபக³தஸீலோ ஸபா⁴க³வுத்திகோதி அத்தோ². ஸோதாபன்னாதீ³னஞ்ஹி ஸீலங் ஸமுத்³த³ந்தரேபி தே³வலோகேபி வஸந்தானங் அஞ்ஞேஸங் ஸோதாபன்னாதீ³னங் ஸீலேன ஸமானமேவ ஹோதி, நத்தி² மக்³க³ஸீலே நானத்தங். காமஞ்ஹி புது²ஜ்ஜனானம்பி சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலே நானத்தங் ந ஸியா, தங் பன ந ஏகந்திகந்தி இத⁴ நாதி⁴ப்பேதங், மக்³க³ஸீலங் பன ஏகந்திகங் நியதபா⁴வதோதி தமேவ ஸந்தா⁴ய ‘‘யானி தானி ஸீலானீ’’திஆதி³ வுத்தங்.
Samānabhāvo sāmaññaṃ, paripuṇṇacatupārisuddhibhāvena majjhe bhinnasuvaṇṇassa viya bhedābhāvato sīlena sāmaññaṃ sīlasāmaññaṃ, taṃ gato upagatoti sīlasāmaññagato. Tenāha ‘‘samānabhāvūpagatasīlo’’ti, sīlasampattiyā samānabhāvaṃ upagatasīlo sabhāgavuttikoti attho. Sotāpannādīnañhi sīlaṃ samuddantarepi devalokepi vasantānaṃ aññesaṃ sotāpannādīnaṃ sīlena samānameva hoti, natthi maggasīle nānattaṃ. Kāmañhi puthujjanānampi catupārisuddhisīle nānattaṃ na siyā, taṃ pana na ekantikanti idha nādhippetaṃ, maggasīlaṃ pana ekantikaṃ niyatabhāvatoti tameva sandhāya ‘‘yāni tāni sīlānī’’tiādi vuttaṃ.
யாயந்தி யா அயங் மய்ஹஞ்சேவ தும்ஹாகஞ்ச பச்சக்க²பூ⁴தா. தி³ட்டீ²தி மக்³க³ஸம்மாதி³ட்டி². நித்³தோ³ஸாதி நித்³து⁴ததோ³ஸா, ஸமுச்சி²ன்னராகா³தி³பாபத⁴ம்மாதி அத்தோ². நிய்யாதீதி வட்டது³க்க²தோ நிஸ்ஸரதி நிக³ச்ச²தி. ஸயங் நியந்தீயேவ ஹி தங்மக்³க³ஸமங்கீ³புக்³க³லங் வட்டது³க்க²தோ நிய்யாபேதீதி வுச்சதி. யா ஸத்து² அனுஸிட்டி², தங் கரோதீதி தக்கரோ, தஸ்ஸ, யதா²னுஸிட்ட²ங் படிபஜ்ஜனகஸ்ஸாதி அத்தோ². தி³ட்டி²ஸாமஞ்ஞக³தோதி ஸச்சஸம்படிவேதே⁴ன ஸமானதி³ட்டி²பா⁴வங் உபக³தோ.
Yāyanti yā ayaṃ mayhañceva tumhākañca paccakkhabhūtā. Diṭṭhīti maggasammādiṭṭhi. Niddosāti niddhutadosā, samucchinnarāgādipāpadhammāti attho. Niyyātīti vaṭṭadukkhato nissarati nigacchati. Sayaṃ niyantīyeva hi taṃmaggasamaṅgīpuggalaṃ vaṭṭadukkhato niyyāpetīti vuccati. Yā satthu anusiṭṭhi, taṃ karotīti takkaro, tassa, yathānusiṭṭhaṃ paṭipajjanakassāti attho. Diṭṭhisāmaññagatoti saccasampaṭivedhena samānadiṭṭhibhāvaṃ upagato.
கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Katipucchāvāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / கதிபுச்சா²வாரோ • Katipucchāvāro
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā / கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா • Katipucchāvāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா • Katipucchāvāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா • Katipucchāvāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / அந்தரபெய்யால கதிபுச்சா²வாரவண்ணனா • Antarapeyyāla katipucchāvāravaṇṇanā