Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    7. காதியானத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    7. Kātiyānattheragāthāvaṇṇanā

    உட்டே²ஹீதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ காதியானத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் அஞ்ஞதரஸ்ஸ கோஸியகொ³த்தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, மாதுகொ³த்தவஸேன பன காதியானோதி லத்³த⁴னாமோ வயப்பத்தோ ஸாமஞ்ஞகானித்தே²ரஸ்ஸ கி³ஹிஸஹாயோ தே²ரங் தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதோ ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ ரத்திங் ‘‘நித்³தா³பி⁴ப⁴வங் வினோதெ³ஸ்ஸாமீ’’தி சங்கமங் ஆருஹி. ஸோ சங்கமந்தோ நித்³தா³ய அபி⁴பூ⁴தோ பசலாயமானோ பரிபதித்வா தத்தே²வ அனந்தரஹிதாய பூ⁴மியா நிபஜ்ஜி, ஸத்தா² தஸ்ஸ தங் பவத்திங் தி³ஸ்வா ஸயங் தத்த² க³ந்த்வா ஆகாஸே ட²த்வா ‘‘காதியானா’’தி ஸஞ்ஞங் அதா³ஸி. ஸோ ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா உட்ட²ஹித்வா வந்தி³த்வா ஸங்வேக³ஜாதோ அட்டா²ஸி. அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ –

    Uṭṭhehītiādikā āyasmato kātiyānattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ aññatarassa kosiyagottassa brāhmaṇassa putto hutvā nibbatto, mātugottavasena pana kātiyānoti laddhanāmo vayappatto sāmaññakānittherassa gihisahāyo theraṃ disvā pabbajito samaṇadhammaṃ karonto rattiṃ ‘‘niddābhibhavaṃ vinodessāmī’’ti caṅkamaṃ āruhi. So caṅkamanto niddāya abhibhūto pacalāyamāno paripatitvā tattheva anantarahitāya bhūmiyā nipajji, satthā tassa taṃ pavattiṃ disvā sayaṃ tattha gantvā ākāse ṭhatvā ‘‘kātiyānā’’ti saññaṃ adāsi. So satthāraṃ disvā uṭṭhahitvā vanditvā saṃvegajāto aṭṭhāsi. Athassa satthā dhammaṃ desento –

    411.

    411.

    ‘‘உட்டே²ஹி நிஸீத³ காதியான, மா நித்³தா³ப³ஹுலோ அஹு ஜாக³ரஸ்ஸு;

    ‘‘Uṭṭhehi nisīda kātiyāna, mā niddābahulo ahu jāgarassu;

    மா தங் அலஸங் பமத்தப³ந்து⁴, கூடேனேவ ஜினாது மச்சுராஜா.

    Mā taṃ alasaṃ pamattabandhu, kūṭeneva jinātu maccurājā.

    412.

    412.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி மஹாஸமுத்³த³வேகோ³, ஏவங் ஜாதிஜராதி வத்ததே தங்;

    ‘‘Seyyathāpi mahāsamuddavego, evaṃ jātijarāti vattate taṃ;

    ஸோ கரோஹி ஸுதீ³பமத்தனோ த்வங், ந ஹி தாணங் தவ விஜ்ஜதேவ அஞ்ஞங்.

    So karohi sudīpamattano tvaṃ, na hi tāṇaṃ tava vijjateva aññaṃ.

    413.

    413.

    ‘‘ஸத்தா² ஹி விஜேஸி மக்³க³மேதங், ஸங்கா³ ஜாதிஜராப⁴யா அதீதங்;

    ‘‘Satthā hi vijesi maggametaṃ, saṅgā jātijarābhayā atītaṃ;

    புப்³பா³பரரத்தமப்பமத்தோ, அனுயுஞ்ஜஸ்ஸு த³ள்ஹங் கரோஹி யோக³ங்.

    Pubbāpararattamappamatto, anuyuñjassu daḷhaṃ karohi yogaṃ.

    414.

    414.

    ‘‘புரிமானி பமுஞ்ச ப³ந்த⁴னானி, ஸங்கா⁴டிகு²ரமுண்ட³பி⁴க்க²போ⁴ஜீ;

    ‘‘Purimāni pamuñca bandhanāni, saṅghāṭikhuramuṇḍabhikkhabhojī;

    மா கி²ட்³டா³ரதிஞ்ச மா நித்³த³ங், அனுயுஞ்ஜித்த² ஜா²ய காதியான.

    Mā khiḍḍāratiñca mā niddaṃ, anuyuñjittha jhāya kātiyāna.

    415.

    415.

    ‘‘ஜா²யாஹி ஜினாஹி காதியான, யோக³க்கே²மபதே²ஸு கோவிதோ³ஸி;

    ‘‘Jhāyāhi jināhi kātiyāna, yogakkhemapathesu kovidosi;

    பப்புய்ய அனுத்தரங் விஸுத்³தி⁴ங், பரினிப்³பா³ஹிஸி வாரினாவ ஜோதி.

    Pappuyya anuttaraṃ visuddhiṃ, parinibbāhisi vārināva joti.

    416.

    416.

    ‘‘பஜ்ஜோதகரோ பரித்தரங்ஸோ, வாதேன வினம்யதே லதாவ;

    ‘‘Pajjotakaro parittaraṃso, vātena vinamyate latāva;

    ஏவம்பி துவங் அனாதி³யானோ, மாரங் இந்த³ஸகொ³த்த நித்³து⁴னாஹி;

    Evampi tuvaṃ anādiyāno, māraṃ indasagotta niddhunāhi;

    ஸோ வேத³யிதாஸு வீதராகோ³, காலங் கங்க² இதே⁴வ ஸீதிபூ⁴தோ’’தி. –

    So vedayitāsu vītarāgo, kālaṃ kaṅkha idheva sītibhūto’’ti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² உட்டே²ஹீதி நித்³தூ³பக³மனதோ உட்ட²ஹந்தோ உட்டா²னவீரியங் கரோஹி. யஸ்மா நிபஜ்ஜா நாம கோஸஜ்ஜபக்கி²யா, தஸ்மா மா ஸயி. நிஸீதா³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா நிஸீத³. காதியானாதி தங் நாமேன ஆலபதி. மா நித்³தா³ப³ஹுலோ அஹூதி நித்³தா³ப³ஹுலோ நித்³தா³பி⁴பூ⁴தோ மா அஹு. ஜாக³ரஸ்ஸூதி ஜாக³ர, ஜாக³ரியமனுயுத்தோ ஹோஹி. மா தங் அலஸந்தி ஜாக³ரியங் அனநுயுஞ்ஜந்தங் தங் அலஸங் குஸீதங் பமத்தப³ந்து⁴ மச்சுராஜா கூடேனேவ அத்³து³ஹனேன விய நேஸாதோ³ மிக³ங் வா பக்கி²ங் வா ஜராரோகே³ஹி மா ஜினாது மா அபி⁴ப⁴வது, மா அஜ்ஜொ²த்த²ரதூதி அத்தோ².

    Tattha uṭṭhehīti niddūpagamanato uṭṭhahanto uṭṭhānavīriyaṃ karohi. Yasmā nipajjā nāma kosajjapakkhiyā, tasmā mā sayi. Nisīdāti pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā nisīda. Kātiyānāti taṃ nāmena ālapati. Mā niddābahulo ahūti niddābahulo niddābhibhūto mā ahu. Jāgarassūti jāgara, jāgariyamanuyutto hohi. Mā taṃ alasanti jāgariyaṃ ananuyuñjantaṃ taṃ alasaṃ kusītaṃ pamattabandhu maccurājā kūṭeneva adduhanena viya nesādo migaṃ vā pakkhiṃ vā jarārogehi mā jinātu mā abhibhavatu, mā ajjhottharatūti attho.

    ஸெய்யதா²பீதி ஸெய்யதா² அபி. மஹாஸமுத்³த³வேகோ³தி மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஊமிவேகோ³. ஏவந்தி யதா² நாம மஹாஸமுத்³த³ஊமிவேகோ³ உபரூபரி உட்ட²ஹந்தோ தங் அபி⁴க்கமிதுங் அஸக்கொந்தங் புரிஸங் அபி⁴ப⁴வதி, ஏவங் ஜாதி ஜரா ச கோஸஜ்ஜாபி⁴பூ⁴தங் தங் அதிவத்ததே உபரூபரி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி. ஸோ கரோஹீதி ஸோ த்வங், காதியான, சதூஹி ஓகே⁴ஹி அனஜ்ஜொ²த்த²ரணீயங் அரஹத்தப²லஸங்கா²தங் ஸுதீ³பங் அத்தனோ கரோஹி அத்தனோ ஸந்தானே உப்பாதே³ஹி. ந ஹி தாணங் தவ விஜ்ஜதேவ அஞ்ஞந்தி ஹீதி ஹேதுஅத்தே² நிபாதோ. யஸ்மா ததோ அக்³க³ப²லதோ அஞ்ஞங் தவ தாணங் நாம இத⁴ வா ஹுரங் வா ந உபலப்³ப⁴தி, தஸ்மா தங் அரஹத்தஸங்கா²தங் ஸுதீ³பங் கரோஹீதி.

    Seyyathāpīti seyyathā api. Mahāsamuddavegoti mahāsamuddassa ūmivego. Evanti yathā nāma mahāsamuddaūmivego uparūpari uṭṭhahanto taṃ abhikkamituṃ asakkontaṃ purisaṃ abhibhavati, evaṃ jāti jarā ca kosajjābhibhūtaṃ taṃ ativattate uparūpari ajjhottharati. So karohīti so tvaṃ, kātiyāna, catūhi oghehi anajjhottharaṇīyaṃ arahattaphalasaṅkhātaṃ sudīpaṃ attano karohi attano santāne uppādehi. Na hi tāṇaṃ tava vijjateva aññanti ti hetuatthe nipāto. Yasmā tato aggaphalato aññaṃ tava tāṇaṃ nāma idha vā huraṃ vā na upalabbhati, tasmā taṃ arahattasaṅkhātaṃ sudīpaṃ karohīti.

    ஸத்தா² ஹி விஜேஸி மக்³க³மேதந்தி யங் ஸாதே⁴துங் அவிஸஹந்தா யதோ பராஜிதா புதூ² அஞ்ஞதித்தி²யா, ததே³தங் தஸ்ஸ ஸுதீ³பஸ்ஸ காரணபூ⁴தங் பஞ்சவித⁴ஸங்க³தோ ஜாதிஆதி³ப⁴யதோ ச அதீதங் அரியமக்³க³ங் தே³வபுத்தமாராதி³கே அபி⁴ப⁴வித்வா துய்ஹங் ஸத்தா² விஜேஸி ஸாதே⁴ஸி. யஸ்மா ஸத்து² ஸந்தகங் நாம ஸாவகேன அதி⁴க³ந்தப்³ப³ங் ந விஸ்ஸஜ்ஜேதப்³ப³ங், தஸ்மா தஸ்ஸ அதி⁴க³மாய புப்³ப³ரத்தாபரரத்தங் புரிமயாமங் பச்சி²மயாமஞ்ச , அப்பமத்தோ ஸதோ ஸம்பஜானோ ஹுத்வா அனுயுஞ்ஜ யோக³ங் பா⁴வனங் த³ள்ஹஞ்ச கரோஹி.

    Satthā hi vijesi maggametanti yaṃ sādhetuṃ avisahantā yato parājitā puthū aññatitthiyā, tadetaṃ tassa sudīpassa kāraṇabhūtaṃ pañcavidhasaṅgato jātiādibhayato ca atītaṃ ariyamaggaṃ devaputtamārādike abhibhavitvā tuyhaṃ satthā vijesi sādhesi. Yasmā satthu santakaṃ nāma sāvakena adhigantabbaṃ na vissajjetabbaṃ, tasmā tassa adhigamāya pubbarattāpararattaṃ purimayāmaṃ pacchimayāmañca , appamatto sato sampajāno hutvā anuyuñja yogaṃ bhāvanaṃ daḷhañca karohi.

    புரிமானி பமுஞ்ச ப³ந்த⁴னானீதி புரிமகானி கி³ஹிகாலே ஆப³த்³தா⁴னி கி³ஹிப³ந்த⁴னானி காமகு³ணப³ந்த⁴னானி பமுஞ்ச விஸ்ஸஜ்ஜேஹி, தத்த² அனபெக்கோ² ஹோஹி. ஸங்கா⁴டிகு²ரமுண்ட³பி⁴க்க²போ⁴ஜீதி ஸங்கா⁴டிதா⁴ரீ கு²ரேன கதஸிரமுண்டோ³ பி⁴க்கா²ஹாரபோ⁴ஜீ, திவித⁴ம்பேதங் புரிமப³ந்த⁴னபமொக்க²ஸ்ஸ கி²ட்³டா³ரதினித்³தா³னநுயோக³ஸ்ஸ ச காரணவசனங். யஸ்மா த்வங் ஸங்கா⁴டிபாருதோ முண்டோ³ பி⁴க்கா²ஹாரோ ஜீவதி, தஸ்மா தே காமஸுகா²னுயோகோ³ கி²ட்³டா³ரதினித்³தா³னுயோகோ³ ச ந யுத்தோதி ததோ புரிமானி பமுஞ்ச ப³ந்த⁴னானி கி²ட்³டா³ரதிங் நித்³த³ஞ்ச மானுயுஞ்ஜித்தா²தி யோஜனா. ஜா²யாதி ஜா²யஸ்ஸு ஆரம்மணூபனிஜ்ஜா²னங் அனுயுஞ்ஜ.

    Purimāni pamuñca bandhanānīti purimakāni gihikāle ābaddhāni gihibandhanāni kāmaguṇabandhanāni pamuñca vissajjehi, tattha anapekkho hohi. Saṅghāṭikhuramuṇḍabhikkhabhojīti saṅghāṭidhārī khurena katasiramuṇḍo bhikkhāhārabhojī, tividhampetaṃ purimabandhanapamokkhassa khiḍḍāratiniddānanuyogassa ca kāraṇavacanaṃ. Yasmā tvaṃ saṅghāṭipāruto muṇḍo bhikkhāhāro jīvati, tasmā te kāmasukhānuyogo khiḍḍāratiniddānuyogo ca na yuttoti tato purimāni pamuñca bandhanāni khiḍḍāratiṃ niddañca mānuyuñjitthāti yojanā. Jhāyāti jhāyassu ārammaṇūpanijjhānaṃ anuyuñja.

    தங் பன அனுயுஞ்ஜந்தோ யேன ஜா²னேன ஜா²யதோ கிலேஸா ஸப்³ப³ஸோ ஜிதா ஹொந்தி, தங் லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னங் அனுயுஞ்ஜாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஜா²யாஹி ஜினாஹீ’’தி ஆஹ. யோக³க்கே²மபதே²ஸு கோவிதோ³ஸீதி சதூஹி யோகே³ஹி கே²மஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ பத²பூ⁴தேஸு போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஸு குஸலோ சே²கோ அஸி, தஸ்மா பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெந்தோ அனுத்தரங் உத்தரரஹிதங், விஸுத்³தி⁴ங் நிப்³பா³னங் அரஹத்தஞ்ச பப்புய்ய பாபுணித்வா பன த்வங் பரினிப்³பா³ஹிஸி. வாரினாவ ஜோதீதி மஹதா ஸலிலவுட்டி²னிபாதேன அக்³கி³க²ந்தோ⁴ விய அரியமக்³க³வுட்டி²னிபாதேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி.

    Taṃ pana anuyuñjanto yena jhānena jhāyato kilesā sabbaso jitā honti, taṃ lakkhaṇūpanijjhānaṃ anuyuñjāti dassento ‘‘jhāyāhi jināhī’’ti āha. Yogakkhemapathesu kovidosīti catūhi yogehi khemassa nibbānassa pathabhūtesu bodhipakkhiyadhammesu kusalo cheko asi, tasmā bhāvanaṃ ussukkāpento anuttaraṃ uttararahitaṃ, visuddhiṃ nibbānaṃ arahattañca pappuyya pāpuṇitvā pana tvaṃ parinibbāhisi. Vārināva jotīti mahatā salilavuṭṭhinipātena aggikhandho viya ariyamaggavuṭṭhinipātena parinibbāyissati.

    பஜ்ஜோதகரோதி பஜ்ஜோதிங் கரோ பதீ³போ. பரித்தரங்ஸோதி கு²த்³த³கச்சிகோ. வினம்யதேதி வினமீயதி அபனிய்யதி. லதாவாதி வல்லி விய. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² வட்டிஆதி³பச்சயவேகல்லேன பரித்தரங்ஸோ மந்த³பபோ⁴ பதீ³போ அப்பிகா லதா வா வாதேன வித⁴மிய்யதி வித்³த⁴ங்ஸிய்யதி, ஏவங் துவம்பி. கோஸியகொ³த்ததாய, இந்த³ஸகொ³த்த, இந்த³ஸமானகொ³த்தங். மாரங் தஸ்ஸ வஸே அனாவத்தனா அனுபாதா³னதோ ச அனாதி³யானோ, நித்³து⁴னாஹி வித⁴மேஹி வித்³த⁴ங்ஸேஹி. ஏவங் பன வித்³த⁴ங்ஸமானோ ஸோ த்வங் வேத³யிதாஸு ஸப்³பா³ஸு வேத³னாஸு விக³தச்ச²ந்த³ராகோ³ இதே⁴வ இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே ஸப்³ப³கிலேஸத³ரத²பரிளாஹாபா⁴வேன ஸீதிபூ⁴தோ நிப்³பு³தோ அத்தனோ பரினிப்³பா³னகாலங் கங்க² ஆக³மேஹீதி . ஏவங் ஸத்தா²ரா அனுபாதி³ஸேஸங் நிப்³பா³னங் பாபெத்வா தே³ஸனாய கதாய தே²ரோ தே³ஸனாவஸானே விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. அரஹத்தங் பன பத்வா ஸத்தா²ரா தே³ஸிதனியாமேனேவ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி. தா ஏவ இமா கா³தா² தே²ரஸ்ஸ அஞ்ஞாப்³யாகரணஞ்ச ஜாதா.

    Pajjotakaroti pajjotiṃ karo padīpo. Parittaraṃsoti khuddakacciko. Vinamyateti vinamīyati apaniyyati. Latāvāti valli viya. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā vaṭṭiādipaccayavekallena parittaraṃso mandapabho padīpo appikā latā vā vātena vidhamiyyati viddhaṃsiyyati, evaṃ tuvampi. Kosiyagottatāya, indasagotta, indasamānagottaṃ. Māraṃ tassa vase anāvattanā anupādānato ca anādiyāno, niddhunāhi vidhamehi viddhaṃsehi. Evaṃ pana viddhaṃsamāno so tvaṃ vedayitāsu sabbāsu vedanāsu vigatacchandarāgo idheva imasmiṃyeva attabhāve sabbakilesadarathapariḷāhābhāvena sītibhūto nibbuto attano parinibbānakālaṃ kaṅkha āgamehīti . Evaṃ satthārā anupādisesaṃ nibbānaṃ pāpetvā desanāya katāya thero desanāvasāne vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Arahattaṃ pana patvā satthārā desitaniyāmeneva imā gāthā abhāsi. Tā eva imā gāthā therassa aññābyākaraṇañca jātā.

    காதியானத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Kātiyānattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 7.காதியானத்தே²ரகா³தா² • 7.Kātiyānattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact