Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. கட்ட²ஹாரஸுத்தங்

    8. Kaṭṭhahārasuttaṃ

    204. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கோஸலேஸு விஹரதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³. தேன கோ² பன ஸமயேன அஞ்ஞதரஸ்ஸ பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸம்ப³ஹுலா அந்தேவாஸிகா கட்ட²ஹாரகா மாணவகா யேன வனஸண்டோ³ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா அத்³த³ஸங்ஸு ப⁴க³வந்தங் தஸ்மிங் வனஸண்டே³ நிஸின்னங் பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. தி³ஸ்வான யேன பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தங் ப்³ராஹ்மணங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘யக்³கே⁴, ப⁴வங் ஜானெய்யாஸி! அஸுகஸ்மிங் வனஸண்டே³ ஸமணோ நிஸின்னோ பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா’’. அத² கோ² பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ தேஹி மாணவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் யேன ஸோ வனஸண்டோ³ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வந்தங் தஸ்மிங் வனஸண்டே³ நிஸின்னங் பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. தி³ஸ்வான யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    204. Ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu viharati aññatarasmiṃ vanasaṇḍe. Tena kho pana samayena aññatarassa bhāradvājagottassa brāhmaṇassa sambahulā antevāsikā kaṭṭhahārakā māṇavakā yena vanasaṇḍo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā addasaṃsu bhagavantaṃ tasmiṃ vanasaṇḍe nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. Disvāna yena bhāradvājagotto brāhmaṇo tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhāradvājagottaṃ brāhmaṇaṃ etadavocuṃ – ‘‘yagghe, bhavaṃ jāneyyāsi! Asukasmiṃ vanasaṇḍe samaṇo nisinno pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā’’. Atha kho bhāradvājagotto brāhmaṇo tehi māṇavakehi saddhiṃ yena so vanasaṇḍo tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavantaṃ tasmiṃ vanasaṇḍe nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. Disvāna yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘க³ம்பீ⁴ரரூபே ப³ஹுபே⁴ரவே வனே,

    ‘‘Gambhīrarūpe bahubherave vane,

    ஸுஞ்ஞங் அரஞ்ஞங் விஜனங் விகா³ஹிய;

    Suññaṃ araññaṃ vijanaṃ vigāhiya;

    அனிஞ்ஜமானேன டி²தேன வக்³கு³னா,

    Aniñjamānena ṭhitena vaggunā,

    ஸுசாருரூபங் வத பி⁴க்கு² ஜா²யஸி.

    Sucārurūpaṃ vata bhikkhu jhāyasi.

    ‘‘ந யத்த² கீ³தங் நபி யத்த² வாதி³தங்,

    ‘‘Na yattha gītaṃ napi yattha vāditaṃ,

    ஏகோ அரஞ்ஞே வனவஸ்ஸிதோ முனி;

    Eko araññe vanavassito muni;

    அச்சே²ரரூபங் படிபா⁴தி மங் இத³ங்,

    Accherarūpaṃ paṭibhāti maṃ idaṃ,

    யதே³ககோ பீதிமனோ வனே வஸே.

    Yadekako pītimano vane vase.

    ‘‘மஞ்ஞாமஹங் லோகாதி⁴பதிஸஹப்³யதங்,

    ‘‘Maññāmahaṃ lokādhipatisahabyataṃ,

    ஆகங்க²மானோ திதி³வங் அனுத்தரங்;

    Ākaṅkhamāno tidivaṃ anuttaraṃ;

    கஸ்மா ப⁴வங் விஜனமரஞ்ஞமஸ்ஸிதோ,

    Kasmā bhavaṃ vijanamaraññamassito,

    தபோ இத⁴ குப்³ப³ஸி ப்³ரஹ்மபத்தியா’’தி.

    Tapo idha kubbasi brahmapattiyā’’ti.

    ‘‘யா காசி கங்கா² அபி⁴னந்த³னா வா,

    ‘‘Yā kāci kaṅkhā abhinandanā vā,

    அனேகதா⁴தூஸு புதூ² ஸதா³ஸிதா;

    Anekadhātūsu puthū sadāsitā;

    அஞ்ஞாணமூலப்பப⁴வா பஜப்பிதா,

    Aññāṇamūlappabhavā pajappitā,

    ஸப்³பா³ மயா ப்³யந்திகதா ஸமூலிகா.

    Sabbā mayā byantikatā samūlikā.

    ‘‘ஸ்வாஹங் அகங்கோ² அஸிதோ அனூபயோ,

    ‘‘Svāhaṃ akaṅkho asito anūpayo,

    ஸப்³பே³ஸு த⁴ம்மேஸு விஸுத்³த⁴த³ஸ்ஸனோ;

    Sabbesu dhammesu visuddhadassano;

    பப்புய்ய ஸம்போ³தி⁴மனுத்தரங் ஸிவங்,

    Pappuyya sambodhimanuttaraṃ sivaṃ,

    ஜா²யாமஹங் ப்³ரஹ்ம ரஹோ விஸாரதோ³’’தி.

    Jhāyāmahaṃ brahma raho visārado’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, பா⁴ரத்³வாஜகொ³த்தோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’ந்தி.

    Evaṃ vutte, bhāradvājagotto brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama abhikkantaṃ, bho gotama…pe… ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’nti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. கட்ட²ஹாரஸுத்தவண்ணனா • 8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. கட்ட²ஹாரஸுத்தவண்ணனா • 8. Kaṭṭhahārasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact