Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā
270. ‘‘ஓதிண்ணோ’’தி இமினாஸ்ஸ ஸேவனாதி⁴ப்பாயதா த³ஸ்ஸிதா. ‘‘விபரிணதேன சித்தேன மாதுகா³மேன ஸத்³தி⁴’’ந்தி இமினாஸ்ஸ வாயாமோ த³ஸ்ஸிதோ. ‘‘ஸத்³தி⁴’’ந்தி ஹி பத³ங் ஸங்யோக³ங் தீ³பேதி, ஸோ ச பயோகோ³ ஸமாக³மோ அல்லீயனங். கேன சித்தேன? விபரிணதேன சித்தேன, ந பத்தபடிக்³க³ஹணாதி⁴ப்பாயாதி³னாதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யா’’தி இமினாஸ்ஸ வாயமதோ ப²ஸ்ஸபடிவிஜானநா த³ஸ்ஸிதா ஹோதி. வாயமித்வா ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானந்தோ ஹி ஸமாபஜ்ஜதி நாம. ஏவமஸ்ஸ திவங்க³ஸம்பத்தி த³ஸ்ஸிதா ஹோதி. அத² வா ஓதிண்ணோ. கேன? விபரிணதேன சித்தேன யக்கா²தி³னா ஸத்தோ விய. உபயோக³த்தே² வா ஏதங் கரணவசனங். ஓதிண்ணோ விபரிணதங் சித்தங் கூபாதி³ங் விய ஸத்தோ. அத² வா ‘‘ராக³தோ உத்திண்ணோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி பி⁴க்கு²பா⁴வங் உபக³தோ, ததோ உத்திண்ணாதி⁴ப்பாயதோ விபரிணதேன சித்தேன ஹேதுபூ⁴தேன தமேவ ராக³ங் ஓதிண்ணோ. மாதுகா³மேன அத்தனோ ஸமீபங் ஆக³தேன, அத்தனா உபக³தேன வா. ஏதேன மாதுகா³மஸ்ஸ ஸாரத்ததா வா ஹோது விரத்ததா வா, ஸா இத⁴ அப்பமாணா, ந பி⁴க்கு²னீனங் காயஸங்ஸக்³கே³ விய உபி⁴ன்னங் ஸாரத்ததாய பயோஜனங் அத்தி².
270. ‘‘Otiṇṇo’’ti imināssa sevanādhippāyatā dassitā. ‘‘Vipariṇatena cittena mātugāmena saddhi’’nti imināssa vāyāmo dassito. ‘‘Saddhi’’nti hi padaṃ saṃyogaṃ dīpeti, so ca payogo samāgamo allīyanaṃ. Kena cittena? Vipariṇatena cittena, na pattapaṭiggahaṇādhippāyādināti adhippāyo. ‘‘Kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyā’’ti imināssa vāyamato phassapaṭivijānanā dassitā hoti. Vāyamitvā phassaṃ paṭivijānanto hi samāpajjati nāma. Evamassa tivaṅgasampatti dassitā hoti. Atha vā otiṇṇo. Kena? Vipariṇatena cittena yakkhādinā satto viya. Upayogatthe vā etaṃ karaṇavacanaṃ. Otiṇṇo vipariṇataṃ cittaṃ kūpādiṃ viya satto. Atha vā ‘‘rāgato uttiṇṇo bhavissāmī’’ti bhikkhubhāvaṃ upagato, tato uttiṇṇādhippāyato vipariṇatena cittena hetubhūtena tameva rāgaṃ otiṇṇo. Mātugāmena attano samīpaṃ āgatena, attanā upagatena vā. Etena mātugāmassa sārattatā vā hotu virattatā vā, sā idha appamāṇā, na bhikkhunīnaṃ kāyasaṃsagge viya ubhinnaṃ sārattatāya payojanaṃ atthi.
காயஸங்ஸக்³க³ந்தி உபி⁴ன்னங் காயானங் ஸம்பயோக³ங். பத³பா⁴ஜனே பன ‘‘ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி அஜ்ஜா²சாரோ வுச்சதீ’’தி வுத்தங், தங் ஸமாபஜ்ஜனங் ஸந்தா⁴ய, ந காயஸங்ஸக்³க³ங். காயஸங்ஸக்³க³ஸ்ஸ ஸமாபஜ்ஜனா ஹி ‘‘அஜ்ஜா²சாரோ’’தி வுச்சதி. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘யோ ஸோ காயஸங்ஸக்³கோ³ நாம, ஸோ அத்த²தோ அஜ்ஜா²சாரோ ஹோதீ’’தி வுத்தங், தங் பரதோ பாளியங் ‘‘ஸேவனாதி⁴ப்பாயோ, ந ச காயேன வாயமதி, ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி, அனாபத்தீ’’தி (பாரா॰ 279) வுத்தலக்க²ணேன விருஜ்ஜ²தீதி. ப²ஸ்ஸபடிவிஜானநாய ஹி ஸங்ஸக்³கோ³ தீ³பிதோ. ஸோ சே அஜ்ஜா²சாரோ ஹோதி, கத²ங் அனாபத்தி ஹோதீதி. ஸுவுத்தமேதங், கிந்து ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யா’’தி பத³ங் உத்³த⁴ரித்வா ‘‘அஜ்ஜா²சாரோ வுச்சதீ’’தி உபி⁴ன்னம்பி பதா³னங் ஸாமஞ்ஞபா⁴ஜனீயத்தா, ஸமாபஜ்ஜிதப்³பா³பா⁴வே ஸமாபஜ்ஜனாபா⁴வேன ‘‘ஸோ அத்த²தோ அஜ்ஜா²சாரோ ஹோதீ’’தி வுத்தங் ஸியா.
Kāyasaṃsagganti ubhinnaṃ kāyānaṃ sampayogaṃ. Padabhājane pana ‘‘samāpajjeyyāti ajjhācāro vuccatī’’ti vuttaṃ, taṃ samāpajjanaṃ sandhāya, na kāyasaṃsaggaṃ. Kāyasaṃsaggassa samāpajjanā hi ‘‘ajjhācāro’’ti vuccati. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘yo so kāyasaṃsaggo nāma, so atthato ajjhācāro hotī’’ti vuttaṃ, taṃ parato pāḷiyaṃ ‘‘sevanādhippāyo, na ca kāyena vāyamati, phassaṃ paṭivijānāti, anāpattī’’ti (pārā. 279) vuttalakkhaṇena virujjhatīti. Phassapaṭivijānanāya hi saṃsaggo dīpito. So ce ajjhācāro hoti, kathaṃ anāpatti hotīti. Suvuttametaṃ, kintu ‘‘kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyā’’ti padaṃ uddharitvā ‘‘ajjhācāro vuccatī’’ti ubhinnampi padānaṃ sāmaññabhājanīyattā, samāpajjitabbābhāve samāpajjanābhāvena ‘‘so atthato ajjhācāro hotī’’ti vuttaṃ siyā.
‘‘ஹத்த²க்³கா³ஹங் வா’’தி எத்த² ஹத்தே²ன ஸப்³போ³பி உபாதி³ன்னகோ காயோ ஸங்க³ஹிதோ, ந பி⁴ன்னஸந்தானோ தப்படிப³த்³தோ⁴ ஹத்தா²லங்காராதி³. வேணிக்³க³ஹணேன அனுபாதி³ன்னகோ அபி⁴ன்னஸந்தானோ கேஸலோமனக²த³ந்தாதி³கோ கம்மபச்சயஉதுஸமுட்டா²னோ க³ஹிதோதி வேதி³தப்³ப³ங். தேனேவாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘அனுபாதி³ன்னகேனபி கேனசி கேஸாதி³னா உபாதி³ன்னகங் வா அனுபாதி³ன்னகங் வா பு²ஸந்தோபி ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜதியேவா’’தி (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.274). தேன அனுபாதி³ன்னகானம்பி கேஸலோமாதீ³னங் அங்க³பா⁴வோ வேதி³தப்³போ³. ஏவங் ஸந்தேபி ‘‘ப²ஸ்ஸங் படிஜானாதீதி திவங்க³ஸம்பத்தியா ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ. ப²ஸ்ஸஸ்ஸ அப்படிவிஜானநதோ து³வங்க³ஸம்பத்தியா து³க்கட’’ந்தி இமினா பாளிஅட்ட²கதா²னயேன விருஜ்ஜ²தீதி சே? ந, தத³த்த²ஜானநதோ. பு²ட்ட²பா⁴வஞ்ஹி படிவிஜானந்தோபி ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம, அயமேகோ அத்தோ², தஸ்மா மாதுகா³மஸ்ஸ, அத்தனோ ச காயபரியாபன்னானங் கேஸாதீ³னங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பு²ட்ட²பா⁴வங் பு²ஸித்வா தங் ஸாதி³யனங் ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம, ந காயவிஞ்ஞாணுப்பத்தியா ஏவ. அனேகந்திகஞ்ஹெத்த² காயவிஞ்ஞாணங். மாதுகா³மஸ்ஸ உபாதி³ன்னகேன காயேன, அனுபாதி³ன்னகேன வா காயேன பி⁴க்கு²னோ உபாதி³ன்னககாயே பு²ட்டே² பஸன்னகாயிந்த்³ரியோ சே ஹோதி, தஸ்ஸ காயவிஞ்ஞாணங் உப்பஜ்ஜதி, தேனேவ ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம ஸோ ஹோதி. அனுபாதி³ன்னககாயோ, லோலுப்போ அப்பஸன்னகாயிந்த்³ரியோ வா ஹோதி, திமிரவாதேன உபஹதகாயோ வா தஸ்ஸ காயவிஞ்ஞாணங் நுப்பஜ்ஜதி. ந ச தேன ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம, கேவலங் ஸேவனாதி⁴ப்பாயேன வாயமித்வா காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜந்தோ ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம மனோவிஞ்ஞாணேன, தேன வுத்தங் ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யாதி இமினாஸ்ஸ வாயமதோ ப²ஸ்ஸபடிவிஜானநா த³ஸ்ஸிதா’’தி. அபரோபி பி⁴க்கு² மாதுகா³மஸ்ஸ காயபடிப³த்³தே⁴ன வா நிஸ்ஸக்³கி³யேன வா பு²ட்டோ² காயவிஞ்ஞாணங் உப்பாதெ³ந்தேன ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘அனேகந்திகஞ்ஹெத்த² காயவிஞ்ஞாண’’ந்தி. அபரோ வத்த²ங் பாருபித்வா நித்³தா³யந்தங் மாதுகா³மங் காயஸங்ஸக்³க³ராகே³ன வத்த²ஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ ஸணிகங் பு²ஸந்தோ வத்த²ந்தரேன நிக்க²ந்தலோமஸம்ப²ஸ்ஸங் அப்படிவிஜானந்தோபி ஸேவனாதி⁴ப்பாயோ காயேன வாயமித்வா ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி நாம, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜதி. ‘‘நீலங் க⁴ட்டெஸ்ஸாமீதி காயங் க⁴ட்டேதி, ஸங்கா⁴தி³ஸேஸோ’’தி ஹி வுத்தங். அயங் து³தியோ அத்தோ². ஏவங் அனேகத்த²த்தா, ஏவங் து³விஞ்ஞெய்யாதி⁴ப்பாயதோ ச மாதிகாட்ட²கதா²யங் ப²ஸ்ஸபடிவிஜானநங் அங்க³ந்த்வேவ ந வுத்தங். தஸ்மிஞ்ஹி வுத்தே டா²னமேதங் விஜ்ஜதி, யங் பி⁴க்கு² ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் ஆபஜ்ஜித்வாபி நகே²ன லோமேன ஸங்ஸக்³கோ³ தி³ட்டோ², ந ச மே லோமக⁴ட்டனேன காயவிஞ்ஞாணங் உப்பன்னங், திமிரவாதத²த்³த⁴க³த்தோ சாஹங் ந ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாமீதி அனாபன்னஸஞ்ஞீ ஸியாதி ந வுத்தங், அபிச ‘‘ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதி, ந ச ப²ஸ்ஸங் படிவிஜானாதீ’’தி ச ஏதேஸங் பதா³னங் அட்ட²கதா²யங் வுத்தனயங் த³ஸ்ஸெத்வா ஸோ பஞ்ஞாபேதப்³போ³. எத்தாவதா ந தத³த்த²ஜானநதோதி காரணங் வித்தா²ரிதங் ஹோதி.
‘‘Hatthaggāhaṃ vā’’ti ettha hatthena sabbopi upādinnako kāyo saṅgahito, na bhinnasantāno tappaṭibaddho hatthālaṅkārādi. Veṇiggahaṇena anupādinnako abhinnasantāno kesalomanakhadantādiko kammapaccayautusamuṭṭhāno gahitoti veditabbaṃ. Tenevāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘anupādinnakenapi kenaci kesādinā upādinnakaṃ vā anupādinnakaṃ vā phusantopi saṅghādisesaṃ āpajjatiyevā’’ti (pārā. aṭṭha. 2.274). Tena anupādinnakānampi kesalomādīnaṃ aṅgabhāvo veditabbo. Evaṃ santepi ‘‘phassaṃ paṭijānātīti tivaṅgasampattiyā saṅghādiseso. Phassassa appaṭivijānanato duvaṅgasampattiyā dukkaṭa’’nti iminā pāḷiaṭṭhakathānayena virujjhatīti ce? Na, tadatthajānanato. Phuṭṭhabhāvañhi paṭivijānantopi phassaṃ paṭivijānāti nāma, ayameko attho, tasmā mātugāmassa, attano ca kāyapariyāpannānaṃ kesādīnaṃ aññamaññaṃ phuṭṭhabhāvaṃ phusitvā taṃ sādiyanaṃ phassaṃ paṭivijānāti nāma, na kāyaviññāṇuppattiyā eva. Anekantikañhettha kāyaviññāṇaṃ. Mātugāmassa upādinnakena kāyena, anupādinnakena vā kāyena bhikkhuno upādinnakakāye phuṭṭhe pasannakāyindriyo ce hoti, tassa kāyaviññāṇaṃ uppajjati, teneva phassaṃ paṭivijānāti nāma so hoti. Anupādinnakakāyo, loluppo appasannakāyindriyo vā hoti, timiravātena upahatakāyo vā tassa kāyaviññāṇaṃ nuppajjati. Na ca tena phassaṃ paṭivijānāti nāma, kevalaṃ sevanādhippāyena vāyamitvā kāyasaṃsaggaṃ samāpajjanto phassaṃ paṭivijānāti nāma manoviññāṇena, tena vuttaṃ ‘‘kāyasaṃsaggaṃ samāpajjeyyāti imināssa vāyamato phassapaṭivijānanā dassitā’’ti. Aparopi bhikkhu mātugāmassa kāyapaṭibaddhena vā nissaggiyena vā phuṭṭho kāyaviññāṇaṃ uppādentena phassaṃ paṭivijānāti nāma, tasmā vuttaṃ ‘‘anekantikañhettha kāyaviññāṇa’’nti. Aparo vatthaṃ pārupitvā niddāyantaṃ mātugāmaṃ kāyasaṃsaggarāgena vatthassa uparibhāge saṇikaṃ phusanto vatthantarena nikkhantalomasamphassaṃ appaṭivijānantopi sevanādhippāyo kāyena vāyamitvā phassaṃ paṭivijānāti nāma, saṅghādisesaṃ āpajjati. ‘‘Nīlaṃ ghaṭṭessāmīti kāyaṃ ghaṭṭeti, saṅghādiseso’’ti hi vuttaṃ. Ayaṃ dutiyo attho. Evaṃ anekatthattā, evaṃ duviññeyyādhippāyato ca mātikāṭṭhakathāyaṃ phassapaṭivijānanaṃ aṅgantveva na vuttaṃ. Tasmiñhi vutte ṭhānametaṃ vijjati, yaṃ bhikkhu saṅghādisesaṃ āpajjitvāpi nakhena lomena saṃsaggo diṭṭho, na ca me lomaghaṭṭanena kāyaviññāṇaṃ uppannaṃ, timiravātathaddhagatto cāhaṃ na phassaṃ paṭivijānāmīti anāpannasaññī siyāti na vuttaṃ, apica ‘‘phassaṃ paṭivijānāti, na ca phassaṃ paṭivijānātī’’ti ca etesaṃ padānaṃ aṭṭhakathāyaṃ vuttanayaṃ dassetvā so paññāpetabbo. Ettāvatā na tadatthajānanatoti kāraṇaṃ vitthāritaṃ hoti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³ங் • 2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 2. காயஸங்ஸக்³க³ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 2. Kāyasaṃsaggasikkhāpadavaṇṇanā