Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயாலங்கார-டீகா • Vinayālaṅkāra-ṭīkā

    11. கயவிக்கயஸமாபத்திவினிச்ச²யகதா²

    11. Kayavikkayasamāpattivinicchayakathā

    57. ஏவங் ப⁴ண்ட³படிஸாமனவினிச்ச²யங் கதெ²த்வா இதா³னி கயவிக்கயவினிச்ச²யங் கதெ²ந்தோ ‘‘கயவிக்கயஸமாபத்தீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² கயனங் கயோ, பரப⁴ண்ட³ஸ்ஸ க³ஹணங், விக்கயனங் விக்கயோ, ஸகப⁴ண்ட³ஸ்ஸ தா³னங், கயோ ச விக்கயோ ச கயவிக்கயங். ஸமாபஜ்ஜனங் ஸமாபத்தி, தஸ்ஸ து³வித⁴ஸ்ஸ கிரியஸ்ஸ கரணங். தஸ்ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘இமினா’’திஆதி³னா.

    57. Evaṃ bhaṇḍapaṭisāmanavinicchayaṃ kathetvā idāni kayavikkayavinicchayaṃ kathento ‘‘kayavikkayasamāpattī’’tiādimāha. Tattha kayanaṃ kayo, parabhaṇḍassa gahaṇaṃ, vikkayanaṃ vikkayo, sakabhaṇḍassa dānaṃ, kayo ca vikkayo ca kayavikkayaṃ. Samāpajjanaṃ samāpatti, tassa duvidhassa kiriyassa karaṇaṃ. Tassarūpaṃ dasseti ‘‘iminā’’tiādinā.

    ஸேஸஞாதகேஸு ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதஸம்ப⁴வதோ தத³பா⁴வட்டா²னம்பி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மாதரங் வா பன பிதரங் வா’’திஆதி³ வுத்தங். தேன விஞ்ஞத்திஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனஞ்ச ந ஹோதி ‘‘இமினா இத³ங் தே³ஹீ’’தி வத³ந்தோதி த³ஸ்ஸேதி, கயவிக்கயங் பன ஆபஜ்ஜதி ‘‘இமினா இத³ங் தே³ஹீ’’தி வத³ந்தோதி த³ஸ்ஸேதி. இமினா ச உபரி அஞ்ஞாதகந்த்யாதி³னா ச ஸேஸஞாதகங் ‘‘இமங் தே³ஹீ’’தி வத³தோ விஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, ‘‘இமங் க³ண்ஹாஹீ’’தி பன த³த³தோ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனங், ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’தி கயவிக்கயங் ஆபஜ்ஜதோ நிஸ்ஸக்³கி³யந்தி அயம்பி அத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி மிக³பத³வலஞ்ஜனந்யாயேன. தஸ்மாஇச்சாதி³கேபி ‘‘மாதாபிதூஹி ஸத்³தி⁴ங் கயவிக்கயங், ஸேஸஞாதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் த்³வே ஆபத்தியோ, அஞ்ஞாதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ’’தி வத்தப்³பே³ தேனேவ ந்யாயேன ஞாதுங் ஸக்காதி கத்வா ந வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங், அஞ்ஞதா² அப்³யாபிததோ³ஸோ ஸியா.

    Sesañātakesu saddhādeyyavinipātasambhavato tadabhāvaṭṭhānampi dassetuṃ ‘‘mātaraṃ vā pana pitaraṃ vā’’tiādi vuttaṃ. Tena viññattisaddhādeyyavinipātanañca na hoti ‘‘iminā idaṃ dehī’’ti vadantoti dasseti, kayavikkayaṃ pana āpajjati ‘‘iminā idaṃ dehī’’ti vadantoti dasseti. Iminā ca upari aññātakantyādinā ca sesañātakaṃ ‘‘imaṃ dehī’’ti vadato viññatti na hoti, ‘‘imaṃ gaṇhāhī’’ti pana dadato saddhādeyyavinipātanaṃ, ‘‘iminā imaṃ dehī’’ti kayavikkayaṃ āpajjato nissaggiyanti ayampi attho dassito hoti migapadavalañjananyāyena. Tasmāiccādikepi ‘‘mātāpitūhi saddhiṃ kayavikkayaṃ, sesañātakehi saddhiṃ dve āpattiyo, aññātakehi saddhiṃ tisso āpattiyo’’ti vattabbe teneva nyāyena ñātuṃ sakkāti katvā na vuttanti daṭṭhabbaṃ, aññathā abyāpitadoso siyā.

    ‘‘இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா இத³ங் கரோதா²’’தி வுத்தே புப்³பா³பரஸம்ப³ந்தா⁴ய கிரியாய வுத்தத்தா ‘‘இமினா இத³ங் தே³ஹீ’’தி வுத்தஸதி³ஸங் ஹோதி. இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜ, இத³ங் நாம கரோஹீ’’தி வா, ‘‘இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴த்தோஸி, இத³ங் நாம கரோஹி, இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி, இத³ங் நாம கரோஹீ’’தி பன வுத்தே அஸம்ப³ந்தா⁴ய கிரியாய வுத்தத்தா கயவிக்கயோ ந ஹோதி. விகா⁴ஸாதா³னங் ப⁴த்ததா³னே ச அனபெக்க²த்தா ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனங் ந ஹோதி, காராபனே ஹத்த²கம்மமத்தத்தா விஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, தஸ்மா வட்டதி. ‘‘எத்த² சா’’திஆதி³னா அஸதிபி நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ம்ஹி பாசித்தியங் தே³ஸேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி.

    ‘‘Idaṃ bhattaṃ bhuñjitvā idaṃ karothā’’ti vutte pubbāparasambandhāya kiriyāya vuttattā ‘‘iminā idaṃ dehī’’ti vuttasadisaṃ hoti. Idaṃ bhattaṃ bhuñja, idaṃ nāma karohī’’ti vā, ‘‘idaṃ bhattaṃ bhuttosi, idaṃ nāma karohi, idaṃ bhattaṃ bhuñjissasi, idaṃ nāma karohī’’ti pana vutte asambandhāya kiriyāya vuttattā kayavikkayo na hoti. Vighāsādānaṃ bhattadāne ca anapekkhattā saddhādeyyavinipātanaṃ na hoti, kārāpane hatthakammamattattā viññatti na hoti, tasmā vaṭṭati. ‘‘Ettha cā’’tiādinā asatipi nissaggiyavatthumhi pācittiyaṃ desetabbanti dasseti.

    அக்³க⁴ங் புச்சி²துங் வட்டதி, எத்தாவதா கயவிக்கயோ ந ஹோதீதி அத்தோ². க³ண்ஹிதுங் வட்டதீதி ‘‘இமினா இத³ங் தே³ஹீ’’தி அவுத்தத்தா கயவிக்கயோ ந ஹோதி, மூலஸ்ஸ அத்தி²தாய விஞ்ஞத்திபி ந ஹோதி. பத்தோ ந க³ஹேதப்³போ³ பரப⁴ண்ட³ஸ்ஸ மஹக்³க⁴தாய. ஏவங் ஸதி கத²ங் காதப்³போ³தி ஆஹ ‘‘மம வத்து² அப்பக்³க⁴ந்தி ஆசிக்கி²தப்³ப³’’ந்தி. ப⁴ண்ட³ங் அக்³கா⁴பெத்வா காரேதப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி தெ²ய்யாவஹாரஸம்ப⁴வதோ, ஊனமாஸகங் சே அக்³க⁴தி, து³க்கடங். மாஸகதோ பட்டா²ய யாவ ஊனபஞ்சமாஸகங் சே அக்³க⁴தி, து²ல்லச்சயங். பஞ்சமாஸகங் சே அக்³க⁴தி, பாராஜிகந்தி வுத்தங் ஹோதி. தே³தி, வட்டதி புஞ்ஞத்தா²ய தி³ன்னத்தா அதி⁴கஸ்ஸ. கப்பியகாரகஸ்ஸ பன…பே॰… வட்டதி உப⁴தோ கப்பியப⁴ண்ட³த்தா. ஏகதோ உப⁴தோ வா சே அகப்பியப⁴ண்ட³ங் ஹோதி, ந வட்டதி. ‘‘மா க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்தப்³போ³, கஸ்மா? கப்பியகாரகஸ்ஸ அசே²கத்தா.

    Agghaṃ pucchituṃ vaṭṭati, ettāvatā kayavikkayo na hotīti attho. Gaṇhituṃ vaṭṭatīti ‘‘iminā idaṃ dehī’’ti avuttattā kayavikkayo na hoti, mūlassa atthitāya viññattipi na hoti. Patto na gahetabbo parabhaṇḍassa mahagghatāya. Evaṃ sati kathaṃ kātabboti āha ‘‘mama vatthu appagghanti ācikkhitabba’’nti. Bhaṇḍaṃ agghāpetvā kāretabbataṃ āpajjati theyyāvahārasambhavato, ūnamāsakaṃ ce agghati, dukkaṭaṃ. Māsakato paṭṭhāya yāva ūnapañcamāsakaṃ ce agghati, thullaccayaṃ. Pañcamāsakaṃ ce agghati, pārājikanti vuttaṃ hoti. Deti, vaṭṭati puññatthāya dinnattā adhikassa. Kappiyakārakassa pana…pe… vaṭṭati ubhato kappiyabhaṇḍattā. Ekato ubhato vā ce akappiyabhaṇḍaṃ hoti, na vaṭṭati. ‘‘Mā gaṇhāhī’’ti vattabbo, kasmā? Kappiyakārakassa achekattā.

    அஞ்ஞேன அப்படிக்³க³ஹிதேன அத்தோ², கஸ்மா? ஸத்தாஹகாலிகத்தா தேலஸ்ஸ. படிக்³க³ஹிததேலங் ஸத்தாஹபரமங் ஏவ ட²பேதப்³ப³ங், தஸ்மா ததோ பரங் ட²பிதுகாமஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹிததேலேன அத்தோ² ஹோதி. அப்படிக்³க³ஹிதங் தூ³ஸெய்ய, அனியமிதகாலங் அப்படிக்³க³ஹிததேலங் நாளியங் அவஸிட்ட²படிக்³க³ஹிததேலங் அத்தனோ காலங் வத்தாபெய்ய.

    Aññena appaṭiggahitena attho, kasmā? Sattāhakālikattā telassa. Paṭiggahitatelaṃ sattāhaparamaṃ eva ṭhapetabbaṃ, tasmā tato paraṃ ṭhapitukāmassa appaṭiggahitatelena attho hoti. Appaṭiggahitaṃ dūseyya, aniyamitakālaṃ appaṭiggahitatelaṃ nāḷiyaṃ avasiṭṭhapaṭiggahitatelaṃ attano kālaṃ vattāpeyya.

    58. இத³ங் பத்தசதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ந்தி அகப்பியபத்தசதுக்கங் வுத்தங், பஞ்சமோ பன கப்பியோ. தேன வக்க²தி ‘‘அயங் பத்தோ ஸப்³ப³கப்பியோ பு³த்³தா⁴னம்பி பரிபோ⁴கா³ரஹோ’’தி. அயங் பத்தோ மஹாஅகப்பியோ நாம, கஸ்மா? ரூபியங் உக்³க³ண்ஹித்வா அயபீ³ஜங் ஸமுட்டா²பெத்வா தேன லோஹேன பத்தஸ்ஸ காரிதத்தா, ஏவங் பீ³ஜதோ பட்டா²ய தூ³ஸிதத்தா. யதா² ச ததியபாராஜிகவிஸயே தா²வரபயோகே³ஸு பாஸஸூலாதீ³ஸு மூலதோ பட்டா²ய காரிதேஸு கிஸ்மிஞ்சி த³ண்ட³மத்தே வா வாகமத்தே வா அவஸிட்டே² ஸதி ந முச்சதி, ஸப்³ப³ஸ்மிங் நட்டே²யேவ முச்சதி, ஏவமிதா⁴பி பீ³ஜதோ பட்டா²ய கதத்தா தஸ்மிங் பத்தே கிஸ்மிஞ்சி பத்தே அவஸிட்டே²பி கப்பியோ ப⁴விதுங் ந ஸக்கா. ததா² ச வக்க²தி ‘‘ஸசேபி தங் வினாஸெத்வா தா²லகங் காரேதி, தம்பி அகப்பிய’’ந்த்யாதி³. ஏவங் ஸந்தேபி து³தியபத்தே விய மூலே ச மூலஸ்ஸாமிகானங், பத்தே ச பத்தஸ்ஸாமிகானங் தி³ன்னே கப்பியோ காதுங் ஸக்கா ப⁴வெய்ய நு கோ²தி ஆஸங்காயமாஹ ‘‘ந ஸக்கா கேனசி உபாயேன கப்பியோ காது’’ந்தி. தஸ்ஸத்தோ² – து³தியபத்தங் ரூபியங் படிக்³க³ண்ஹித்வா கி³ஹீஹி பரினிட்டா²பிதமேவ கிணாதி, ந பீ³ஜதோ பட்டா²ய தூ³ஸேதி, தஸ்மா து³தியபத்தோ கப்பியோ காதுங் ஸக்கா, இத⁴ பன பீ³ஜதோ பட்டா²ய தூ³ஸிதத்தா தேன பி⁴க்கு²னா தங் பத்தங் புன அயபாஸாணபீ³ஜங் காதுங் அஸக்குணெய்யத்தா, படிக்³க³ஹிதரூபியஸ்ஸ ச வளஞ்ஜிதத்தா புன ஸாமிகானங் தா³துங் அஸக்குணெய்யத்தா ந ஸக்கா கேனசி உபாயேன கப்பியோ காதுந்தி.

    58.Idaṃ pattacatukkaṃ veditabbanti akappiyapattacatukkaṃ vuttaṃ, pañcamo pana kappiyo. Tena vakkhati ‘‘ayaṃ patto sabbakappiyo buddhānampi paribhogāraho’’ti. Ayaṃ patto mahāakappiyo nāma, kasmā? Rūpiyaṃ uggaṇhitvā ayabījaṃ samuṭṭhāpetvā tena lohena pattassa kāritattā, evaṃ bījato paṭṭhāya dūsitattā. Yathā ca tatiyapārājikavisaye thāvarapayogesu pāsasūlādīsu mūlato paṭṭhāya kāritesu kismiñci daṇḍamatte vā vākamatte vā avasiṭṭhe sati na muccati, sabbasmiṃ naṭṭheyeva muccati, evamidhāpi bījato paṭṭhāya katattā tasmiṃ patte kismiñci patte avasiṭṭhepi kappiyo bhavituṃ na sakkā. Tathā ca vakkhati ‘‘sacepi taṃ vināsetvā thālakaṃ kāreti, tampi akappiya’’ntyādi. Evaṃ santepi dutiyapatte viya mūle ca mūlassāmikānaṃ, patte ca pattassāmikānaṃ dinne kappiyo kātuṃ sakkā bhaveyya nu khoti āsaṅkāyamāha ‘‘na sakkā kenaci upāyena kappiyo kātu’’nti. Tassattho – dutiyapattaṃ rūpiyaṃ paṭiggaṇhitvā gihīhi pariniṭṭhāpitameva kiṇāti, na bījato paṭṭhāya dūseti, tasmā dutiyapatto kappiyo kātuṃ sakkā, idha pana bījato paṭṭhāya dūsitattā tena bhikkhunā taṃ pattaṃ puna ayapāsāṇabījaṃ kātuṃ asakkuṇeyyattā, paṭiggahitarūpiyassa ca vaḷañjitattā puna sāmikānaṃ dātuṃ asakkuṇeyyattā na sakkā kenaci upāyena kappiyo kātunti.

    இதா³னி தங் அஸக்குணெய்யத்தங் அஞ்ஞேன பகாரேன வித்தா²ரேதுங் ‘‘ஸசேபீ’’திஆதி³மாஹ. இமினா கிஞ்சிபி அயவத்து²ம்ஹி அவஸிட்டே² ஸதி அகப்பியோவ ஹோதீதி த³ஸ்ஸேதி. தேன வுத்தங் விமதிவினோத³னியங் (வி॰ வி॰ டீ॰ 1.591) ‘‘ரூபியங் உக்³க³ண்ஹித்வாதி இத³ங் உக்கட்ட²வஸேன வுத்தங், முத்தாதி³து³க்கடவத்து²ம்பி உக்³க³ண்ஹித்வா காரிதம்பி பஞ்சன்னங் ந வட்டதி ஏவ. ஸமுட்டா²பேதீதி ஸயங் க³ந்த்வா வா ‘இமங் கஹாபணாதி³ங் கம்மகாரானங் த³த்வா பீ³ஜங் ஸமுட்டா²பேஹீ’தி அஞ்ஞங் ஆணாபெத்வா வா ஸமுட்டா²பேதி. மஹாஅகப்பியோதி அத்தனாவ பீ³ஜதோ பட்டா²ய தூ³ஸிதத்தா அஞ்ஞஸ்ஸ மூலஸ்ஸாமிகஸ்ஸ அபா⁴வதோ வுத்தங். ஸோ ஹி சோரேஹி அச்சி²ன்னோபி புன லத்³தோ⁴ ஜானந்தஸ்ஸ கஸ்ஸசீபி ந வட்டதி. யதி³ ஹி வட்டெய்ய, தளாகாதீ³ஸு விய ‘அச்சி²ன்னோ வட்டதீ’தி ஆசரியா வதெ³ய்யுங். ந ஸக்கா கேனசி உபாயேனாதி ஸங்க⁴ஸ்ஸ விஸ்ஸஜ்ஜனேன சோராதி³அச்சி²ந்த³னேனபி கப்பியோ காதுங் ந ஸக்கா, இத³ஞ்ச தேன ரூபேன டி²தங் தம்மூலகேன வத்த²முத்தாதி³ரூபேன டி²தஞ்ச ஸந்தா⁴ய வுத்தங். து³க்கடவத்து²ம்பி ஹி தம்மூலககப்பியவத்து² ச ந ஸக்கா கேனசி தேன ரூபேன கப்பியங் காதுங். யதி³ பன ஸோ பி⁴க்கு² தேன கப்பியவத்து²னா, து³க்கடவத்து²னா வா புன ரூபியங் சேதாபெய்ய, தங் ரூபியங் நிஸ்ஸஜ்ஜாபெத்வா அஞ்ஞேஸங் கப்பியங் காதும்பி ஸக்கா ப⁴வெய்யாதி த³ட்ட²ப்³ப³’’ந்தி. யங் பன ஸாரத்த²தீ³பனியங் பபஞ்சிதங், யஞ்ச தமேவ க³ஹெத்வா போராணடீகாயங் பபஞ்சிதங், தங் வித்தா²ரெத்வா வுச்சமானங் அதிவித்தா²ரிதஞ்ச ப⁴விஸ்ஸதி, ஸோதூனஞ்ச து³ப்³பி³ஞ்ஞெய்யங், தஸ்மா எத்தகமேவ வதி³ம்ஹ, அத்தி²கேஹி பன தேஸு தேஸு பகரணேஸு ஓலோகெத்வா க³ஹேதப்³ப³ந்தி.

    Idāni taṃ asakkuṇeyyattaṃ aññena pakārena vitthāretuṃ ‘‘sacepī’’tiādimāha. Iminā kiñcipi ayavatthumhi avasiṭṭhe sati akappiyova hotīti dasseti. Tena vuttaṃ vimativinodaniyaṃ (vi. vi. ṭī. 1.591) ‘‘rūpiyaṃ uggaṇhitvāti idaṃ ukkaṭṭhavasena vuttaṃ, muttādidukkaṭavatthumpi uggaṇhitvā kāritampi pañcannaṃ na vaṭṭati eva. Samuṭṭhāpetīti sayaṃ gantvā vā ‘imaṃ kahāpaṇādiṃ kammakārānaṃ datvā bījaṃ samuṭṭhāpehī’ti aññaṃ āṇāpetvā vā samuṭṭhāpeti. Mahāakappiyoti attanāva bījato paṭṭhāya dūsitattā aññassa mūlassāmikassa abhāvato vuttaṃ. So hi corehi acchinnopi puna laddho jānantassa kassacīpi na vaṭṭati. Yadi hi vaṭṭeyya, taḷākādīsu viya ‘acchinno vaṭṭatī’ti ācariyā vadeyyuṃ. Na sakkā kenaci upāyenāti saṅghassa vissajjanena corādiacchindanenapi kappiyo kātuṃ na sakkā, idañca tena rūpena ṭhitaṃ tammūlakena vatthamuttādirūpena ṭhitañca sandhāya vuttaṃ. Dukkaṭavatthumpi hi tammūlakakappiyavatthu ca na sakkā kenaci tena rūpena kappiyaṃ kātuṃ. Yadi pana so bhikkhu tena kappiyavatthunā, dukkaṭavatthunā vā puna rūpiyaṃ cetāpeyya, taṃ rūpiyaṃ nissajjāpetvā aññesaṃ kappiyaṃ kātumpi sakkā bhaveyyāti daṭṭhabba’’nti. Yaṃ pana sāratthadīpaniyaṃ papañcitaṃ, yañca tameva gahetvā porāṇaṭīkāyaṃ papañcitaṃ, taṃ vitthāretvā vuccamānaṃ ativitthāritañca bhavissati, sotūnañca dubbiññeyyaṃ, tasmā ettakameva vadimha, atthikehi pana tesu tesu pakaraṇesu oloketvā gahetabbanti.

    து³தியபத்தே பஞ்சன்னம்பி ஸஹத⁴ம்மிகானங் ந கப்பதீதி ரூபியஸ்ஸ படிக்³க³ஹிதத்தா, கயவிக்கயஸ்ஸ ச கதத்தா. ஸக்கா பன கப்பியோ காதுந்தி கி³ஹீஹி பரினிட்டா²பிதபத்தஸ்ஸேவ கிணிதத்தா , பீ³ஜதோ பட்டா²ய அதூ³ஸிதத்தா, மூலமூலஸ்ஸாமிகானஞ்ச பத்தபத்தஸ்ஸாமிகானஞ்ச விஜ்ஜமானத்தா. யதா² பன ஸக்கா ஹோதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மூலே’’திஆதி³மாஹ.

    Dutiyapatte pañcannampi sahadhammikānaṃ na kappatīti rūpiyassa paṭiggahitattā, kayavikkayassa ca katattā. Sakkā pana kappiyo kātunti gihīhi pariniṭṭhāpitapattasseva kiṇitattā , bījato paṭṭhāya adūsitattā, mūlamūlassāmikānañca pattapattassāmikānañca vijjamānattā. Yathā pana sakkā hoti, taṃ dassetuṃ ‘‘mūle’’tiādimāha.

    ததியபத்தே ஸதி³ஸோயேவாதி ‘‘பஞ்சன்னம்பி ஸஹத⁴ம்மிகானங் ந வட்டதி, ஸக்கா பன கப்பியோ காது’’ந்தி இமங் நயங் நித்³தி³ஸதி. நனு ததியபத்தோ கப்பியவோஹாரேன க³ஹிதோ, அத² கஸ்மா அகப்பியோதி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘கப்பியவோஹாரேன க³ஹிதோபி து³தியபத்தஸதி³ஸோயேவ, மூலஸ்ஸ ஸம்படிச்சி²தத்தா அகப்பியோ’’தி. து³தியசோத³னங் பன ஸயமேவ வத³தி. எத்த² ச ‘‘து³தியபத்தஸதி³ஸோயேவா’’தி வுத்தத்தா மூலே ச மூலஸ்ஸாமிகானங், பத்தே ச பத்தஸ்ஸாமிகானங் தி³ன்னே கப்பியோ ஹோதி, கப்பியப⁴ண்ட³ங் த³த்வா க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீதி த³ட்ட²ப்³போ³. மூலஸ்ஸ அனிஸ்ஸட்ட²த்தாதி யேன உக்³க³ஹிதமூலேன பத்தோ கீதோ, தஸ்ஸ மூலஸ்ஸ ஸங்க⁴மஜ்ஜே² அனிஸ்ஸட்ட²த்தா. ஏதேன ரூபியமேவ நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங், ந தம்மூலகங் அரூபியந்தி த³ஸ்ஸேதி. யதி³ ஹி தேன ஸம்படிச்சி²தமூலங் ஸங்க⁴மஜ்ஜே² நிஸ்ஸட்ட²ங் ஸியா, தேன கப்பியேன கம்மேன ஆராமிகாதீ³ஹி க³ஹெத்வா தி³ன்னபத்தோ ரூபியபடிக்³கா³ஹகங் ட²பெத்வா ஸேஸானங் வட்டெய்ய.

    Tatiyapatte sadisoyevāti ‘‘pañcannampi sahadhammikānaṃ na vaṭṭati, sakkā pana kappiyo kātu’’nti imaṃ nayaṃ niddisati. Nanu tatiyapatto kappiyavohārena gahito, atha kasmā akappiyoti codanaṃ sandhāyāha ‘‘kappiyavohārena gahitopi dutiyapattasadisoyeva, mūlassa sampaṭicchitattā akappiyo’’ti. Dutiyacodanaṃ pana sayameva vadati. Ettha ca ‘‘dutiyapattasadisoyevā’’ti vuttattā mūle ca mūlassāmikānaṃ, patte ca pattassāmikānaṃ dinne kappiyo hoti, kappiyabhaṇḍaṃ datvā gahetvā paribhuñjituṃ vaṭṭatīti daṭṭhabbo. Mūlassa anissaṭṭhattāti yena uggahitamūlena patto kīto, tassa mūlassa saṅghamajjhe anissaṭṭhattā. Etena rūpiyameva nissajjitabbaṃ, na tammūlakaṃ arūpiyanti dasseti. Yadi hi tena sampaṭicchitamūlaṃ saṅghamajjhe nissaṭṭhaṃ siyā, tena kappiyena kammena ārāmikādīhi gahetvā dinnapatto rūpiyapaṭiggāhakaṃ ṭhapetvā sesānaṃ vaṭṭeyya.

    சதுத்த²பத்தே து³ப்³பி³சாரிதத்தாதி ‘‘இமே கஹாபணே த³த்வா இத³ங் தே³ஹீ’’தி க³ஹிதத்தா கி³ஹிஸந்தகானங் கஹாபணானங் து³ட்டு²விசாரிதத்தா ஏதஸ்ஸ விசாரணகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஏவ ந வட்டதீதி அத்தோ². மூலஸ்ஸ அஸம்படிச்சி²தத்தாதி ஏதேன மூலஸ்ஸ கி³ஹிஸந்தகத்தங் த³ஸ்ஸேதி, தேனேவ பத்தஸ்ஸ ரூபியஸங்வோஹாரேன அனுப்பன்னதஞ்ச த³ஸ்ஸேதி, தேன ச தஸ்ஸ பத்தஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜியாபா⁴வங், பி⁴க்கு²ஸ்ஸ ச பாசித்தியாபா⁴வங் தீ³பேதி, தேன ச து³ப்³பி³சாரிதமத்தேன து³க்கடமத்தபா⁴வங் பகாஸேதி. நிஸ்ஸஜ்ஜீதி இத³ஞ்ச தா³னவஸேன வுத்தங், ந வினயகம்மவஸேன. தேனேவ ச ‘‘ஸப்பிஸ்ஸ பூராபெத்வா’’தி வுத்தங்.

    Catutthapatte dubbicāritattāti ‘‘ime kahāpaṇe datvā idaṃ dehī’’ti gahitattā gihisantakānaṃ kahāpaṇānaṃ duṭṭhuvicāritattā etassa vicāraṇakassa bhikkhuno eva na vaṭṭatīti attho. Mūlassa asampaṭicchitattāti etena mūlassa gihisantakattaṃ dasseti, teneva pattassa rūpiyasaṃvohārena anuppannatañca dasseti, tena ca tassa pattassa nissajjiyābhāvaṃ, bhikkhussa ca pācittiyābhāvaṃ dīpeti, tena ca dubbicāritamattena dukkaṭamattabhāvaṃ pakāseti. Nissajjīti idañca dānavasena vuttaṃ, na vinayakammavasena. Teneva ca ‘‘sappissa pūrāpetvā’’ti vuttaṃ.

    பஞ்சமபத்தே ஸப்³ப³கப்பியோதி அத்தனோ ச பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மிகானஞ்ச பு³த்³த⁴பச்சேகபு³த்³தா⁴னஞ்ச கப்பியோ. தேனாஹ ‘‘பு³த்³தா⁴னம்பி பரிபோ⁴கா³ரஹோ’’தி.

    Pañcamapatte sabbakappiyoti attano ca pañcannaṃ sahadhammikānañca buddhapaccekabuddhānañca kappiyo. Tenāha ‘‘buddhānampi paribhogāraho’’ti.

    இதி வினயஸங்க³ஹஸங்வண்ணனாபூ⁴தே வினயாலங்காரே

    Iti vinayasaṅgahasaṃvaṇṇanābhūte vinayālaṅkāre

    கயவிக்கயஸமாபத்திவினிச்ச²யகதா²லங்காரோ நாம

    Kayavikkayasamāpattivinicchayakathālaṅkāro nāma

    ஏகாத³ஸமோ பரிச்சே²தோ³.

    Ekādasamo paricchedo.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact