Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயஸங்க³ஹ-அட்ட²கதா² • Vinayasaṅgaha-aṭṭhakathā |
11. கயவிக்கயஸமாபத்திவினிச்ச²யகதா²
11. Kayavikkayasamāpattivinicchayakathā
57. கயவிக்கயஸமாபத்தீதி கயவிக்கயஸமாபஜ்ஜனங். ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’திஆதி³னா (பாரா॰ அட்ட²॰ 2.595) ஹி நயேன பரஸ்ஸ கப்பியப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹந்தோ கயங் ஸமாபஜ்ஜதி, அத்தனோ கப்பியப⁴ண்ட³ங் தெ³ந்தோ விக்கயங். அயங் பன கயவிக்கயோ ட²பெத்வா பஞ்ச ஸஹத⁴ம்மிகே அவஸேஸேஹி கி³ஹிபப்³ப³ஜிதேஹி அந்தமஸோ மாதாபிதூஹிபி ஸத்³தி⁴ங் ந வட்டதி.
57.Kayavikkayasamāpattīti kayavikkayasamāpajjanaṃ. ‘‘Iminā imaṃ dehī’’tiādinā (pārā. aṭṭha. 2.595) hi nayena parassa kappiyabhaṇḍaṃ gaṇhanto kayaṃ samāpajjati, attano kappiyabhaṇḍaṃ dento vikkayaṃ. Ayaṃ pana kayavikkayo ṭhapetvā pañca sahadhammike avasesehi gihipabbajitehi antamaso mātāpitūhipi saddhiṃ na vaṭṭati.
தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – வத்தே²ன வா வத்த²ங் ஹோது, ப⁴த்தேன வா ப⁴த்தங், யங் கிஞ்சி கப்பியங் ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’தி வத³தி, து³க்கடங். ஏவங் வத்வா மாதுயாபி அத்தனோ ப⁴ண்ட³ங் தே³தி, து³க்கடங், ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’தி வுத்தோ வா ‘‘இமங் தே³ஹி, இமங் தே த³ஸ்ஸாமீ’’தி தங் வத்வா வா மாதுயாபி ப⁴ண்ட³ங் அத்தனா க³ண்ஹாதி, து³க்கடங், அத்தனோ ப⁴ண்டே³ பரஹத்த²ங், பரப⁴ண்டே³ ச அத்தனோ ஹத்த²ங் ஸம்பத்தே நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்தியங். மாதரங் வா பன பிதரங் வா ‘‘இமங் தே³ஹீ’’தி வத³தோ விஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, ‘‘இமங் க³ண்ஹாஹீ’’தி த³த³தோ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனங் ந ஹோதி. அஞ்ஞாதகங் ‘‘இமங் தே³ஹீ’’தி வத³தோ விஞ்ஞத்தி, ‘‘இமங் க³ண்ஹாஹீ’’தி த³த³தோ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனங், ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’தி கயவிக்கயங் ஆபஜ்ஜதோ நிஸ்ஸக்³கி³யங். தஸ்மா கப்பியப⁴ண்ட³ங் பரிவத்தந்தேன மாதாபிதூஹிபி ஸத்³தி⁴ங் கயவிக்கயங், அஞ்ஞாதகேஹி ஸத்³தி⁴ங் திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ மோசெந்தேன பரிவத்தேதப்³ப³ங்.
Tatrāyaṃ vinicchayo – vatthena vā vatthaṃ hotu, bhattena vā bhattaṃ, yaṃ kiñci kappiyaṃ ‘‘iminā imaṃ dehī’’ti vadati, dukkaṭaṃ. Evaṃ vatvā mātuyāpi attano bhaṇḍaṃ deti, dukkaṭaṃ, ‘‘iminā imaṃ dehī’’ti vutto vā ‘‘imaṃ dehi, imaṃ te dassāmī’’ti taṃ vatvā vā mātuyāpi bhaṇḍaṃ attanā gaṇhāti, dukkaṭaṃ, attano bhaṇḍe parahatthaṃ, parabhaṇḍe ca attano hatthaṃ sampatte nissaggiyaṃ pācittiyaṃ. Mātaraṃ vā pana pitaraṃ vā ‘‘imaṃ dehī’’ti vadato viññatti na hoti, ‘‘imaṃ gaṇhāhī’’ti dadato saddhādeyyavinipātanaṃ na hoti. Aññātakaṃ ‘‘imaṃ dehī’’ti vadato viññatti, ‘‘imaṃ gaṇhāhī’’ti dadato saddhādeyyavinipātanaṃ, ‘‘iminā imaṃ dehī’’ti kayavikkayaṃ āpajjato nissaggiyaṃ. Tasmā kappiyabhaṇḍaṃ parivattantena mātāpitūhipi saddhiṃ kayavikkayaṃ, aññātakehi saddhiṃ tisso āpattiyo mocentena parivattetabbaṃ.
தத்ராயங் பரிவத்தனவிதி⁴ – பி⁴க்கு²ஸ்ஸ பாதெ²ய்யதண்டு³லா ஹொந்தி, ஸோ அந்தராமக்³கே³ ப⁴த்தஹத்த²ங் புரிஸங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்ஹாகங் தண்டு³லா அத்தி², ந ச நோ இமேஹி அத்தோ², ப⁴த்தேன பன அத்தோ²’’தி வத³தி, புரிஸோ தண்டு³லே க³ஹெத்வா ப⁴த்தங் தே³தி, வட்டதி. திஸ்ஸோபி ஆபத்தியோ ந ஹொந்தி, அந்தமஸோ நிமித்தகம்மமத்தம்பி ந ஹோதி. கஸ்மா? மூலஸ்ஸ அத்தி²தாய. யோ பன ஏவங் அகத்வா ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’தி பரிவத்தேதி, யதா²வத்து²கமேவ. விகா⁴ஸாத³ங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ரஜனங் வா தா³ரூனி வா ஆஹரா’’தி வத³தி, ரஜனச²ல்லிக³ணனாய தா³ருக³ணனாய ச நிஸ்ஸக்³கி³யானி ஹொந்தி. ‘‘இமங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜித்வா இமங் நாம கரோதா²’’தி த³ந்தகாராதீ³ஹி ஸிப்பிகேஹி த⁴ம்மகரணாதீ³ஸு தங் தங் பரிக்கா²ரங் காரேதி, ரஜகேஹி வா வத்த²ங் தோ⁴வாபேதி, யதா²வத்து²கமேவ. நஹாபிதேன கேஸே சி²ந்தா³பேதி , கம்மகாரேஹி நவகம்மங் காரேதி, யதா²வத்து²கமேவ. ஸசே பன ‘‘இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா இத³ங் கரோதா²’’தி ந வத³தி, ‘‘இத³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜ, பு⁴த்தோஸி, பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸஸி, இத³ங் நாம கரோஹீ’’தி வத³தி, வட்டதி. எத்த² ச கிஞ்சாபி வத்த²தோ⁴வனே வா கேஸச்சே²த³னே வா பூ⁴மிஸோத⁴னாதி³னவகம்மே வா பரப⁴ண்ட³ங் அத்தனோ ஹத்த²க³தங் நிஸ்ஸஜ்ஜிதப்³ப³ங் நாம நத்தி², மஹாஅட்ட²கதா²யங் பன த³ள்ஹங் கத்வா வுத்தத்தா ந ஸக்கா ஏதங் படிக்கி²பிதுங், தஸ்மா யதா² நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ம்ஹி பரிபு⁴த்தே வா நட்டே² வா பாசித்தியங் தே³ஸேதி, ஏவமிதா⁴பி தே³ஸேதப்³ப³ங்.
Tatrāyaṃ parivattanavidhi – bhikkhussa pātheyyataṇḍulā honti, so antarāmagge bhattahatthaṃ purisaṃ disvā ‘‘amhākaṃ taṇḍulā atthi, na ca no imehi attho, bhattena pana attho’’ti vadati, puriso taṇḍule gahetvā bhattaṃ deti, vaṭṭati. Tissopi āpattiyo na honti, antamaso nimittakammamattampi na hoti. Kasmā? Mūlassa atthitāya. Yo pana evaṃ akatvā ‘‘iminā imaṃ dehī’’ti parivatteti, yathāvatthukameva. Vighāsādaṃ disvā ‘‘imaṃ odanaṃ bhuñjitvā rajanaṃ vā dārūni vā āharā’’ti vadati, rajanachalligaṇanāya dārugaṇanāya ca nissaggiyāni honti. ‘‘Imaṃ odanaṃ bhuñjitvā imaṃ nāma karothā’’ti dantakārādīhi sippikehi dhammakaraṇādīsu taṃ taṃ parikkhāraṃ kāreti, rajakehi vā vatthaṃ dhovāpeti, yathāvatthukameva. Nahāpitena kese chindāpeti , kammakārehi navakammaṃ kāreti, yathāvatthukameva. Sace pana ‘‘idaṃ bhattaṃ bhuñjitvā idaṃ karothā’’ti na vadati, ‘‘idaṃ bhattaṃ bhuñja, bhuttosi, bhuñjissasi, idaṃ nāma karohī’’ti vadati, vaṭṭati. Ettha ca kiñcāpi vatthadhovane vā kesacchedane vā bhūmisodhanādinavakamme vā parabhaṇḍaṃ attano hatthagataṃ nissajjitabbaṃ nāma natthi, mahāaṭṭhakathāyaṃ pana daḷhaṃ katvā vuttattā na sakkā etaṃ paṭikkhipituṃ, tasmā yathā nissaggiyavatthumhi paribhutte vā naṭṭhe vā pācittiyaṃ deseti, evamidhāpi desetabbaṃ.
யங் கிஞ்சி கப்பியப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹிதுகாமதாய அக்³க⁴ங் புச்சி²துங் வட்டதி, தஸ்மா ‘‘அயங் தவ பத்தோ கிங் அக்³க⁴தீ’’தி புச்சி²தே ‘‘இத³ங் நாமா’’தி வத³தி, ஸசே அத்தனோ கப்பியப⁴ண்ட³ங் மஹக்³க⁴ங் ஹோதி, ஏவஞ்ச நங் படிவத³தி ‘‘உபாஸக மம இத³ங் வத்து² மஹக்³க⁴ங், தவ பத்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி. தங் ஸுத்வா இதரோ ‘‘அஞ்ஞங் தா²லகம்பி த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத³தி, க³ண்ஹிதுங் வட்டதி. ஸசே ஸோ பத்தோ மஹக்³கோ⁴, பி⁴க்கு²னோ வத்து² அப்பக்³க⁴ங், பத்தஸாமிகோ சஸ்ஸ அப்பக்³க⁴பா⁴வங் ந ஜானாதி, பத்தோ ந க³ஹேதப்³போ³, ‘‘மம வத்து² அப்பக்³க⁴’’ந்தி ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். மஹக்³க⁴பா⁴வங் ஞத்வா வஞ்செத்வா க³ண்ஹந்தோபி ஹி ப⁴ண்ட³ங் அக்³கா⁴பெத்வா காரேதப்³ப³தங் ஆபஜ்ஜதி. ஸசே பத்தஸாமிகோ ‘‘ஹோது, ப⁴ந்தே, ஸேஸங் மம புஞ்ஞங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தே³தி, வட்டதி. கப்பியகாரகஸ்ஸ பன ‘‘இமினா இமங் க³ஹெத்வா தே³ஹீ’’தி ஆசிக்கி²துங் வட்டதி, தஸ்மா யஸ்ஸ ஹத்த²தோ ப⁴ண்ட³ங் க³ண்ஹாதி, தங் ட²பெத்வா அஞ்ஞங் அந்தமஸோ தஸ்ஸ புத்தபா⁴திகம்பி கப்பியகாரகங் கத்வா ‘‘இமினா இமங் நாம க³ஹெத்வா தே³ஹீ’’தி ஆசிக்க²தி, ஸோ சே சே²கோ ஹோதி, புனப்புனங் அபனெத்வா விவதி³த்வா க³ண்ஹாதி, துண்ஹீபூ⁴தேன டா²தப்³ப³ங். நோ சே சே²கோ ஹோதி, ந ஜானாதி க³ஹேதுங், வாணிஜகோ ச தங் வஞ்சேதி, ‘‘மா க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்தப்³போ³.
Yaṃ kiñci kappiyabhaṇḍaṃ gaṇhitukāmatāya agghaṃ pucchituṃ vaṭṭati, tasmā ‘‘ayaṃ tava patto kiṃ agghatī’’ti pucchite ‘‘idaṃ nāmā’’ti vadati, sace attano kappiyabhaṇḍaṃ mahagghaṃ hoti, evañca naṃ paṭivadati ‘‘upāsaka mama idaṃ vatthu mahagghaṃ, tava pattaṃ aññassa dehī’’ti. Taṃ sutvā itaro ‘‘aññaṃ thālakampi dassāmī’’ti vadati, gaṇhituṃ vaṭṭati. Sace so patto mahaggho, bhikkhuno vatthu appagghaṃ, pattasāmiko cassa appagghabhāvaṃ na jānāti, patto na gahetabbo, ‘‘mama vatthu appaggha’’nti ācikkhitabbaṃ. Mahagghabhāvaṃ ñatvā vañcetvā gaṇhantopi hi bhaṇḍaṃ agghāpetvā kāretabbataṃ āpajjati. Sace pattasāmiko ‘‘hotu, bhante, sesaṃ mama puññaṃ bhavissatī’’ti deti, vaṭṭati. Kappiyakārakassa pana ‘‘iminā imaṃ gahetvā dehī’’ti ācikkhituṃ vaṭṭati, tasmā yassa hatthato bhaṇḍaṃ gaṇhāti, taṃ ṭhapetvā aññaṃ antamaso tassa puttabhātikampi kappiyakārakaṃ katvā ‘‘iminā imaṃ nāma gahetvā dehī’’ti ācikkhati, so ce cheko hoti, punappunaṃ apanetvā vivaditvā gaṇhāti, tuṇhībhūtena ṭhātabbaṃ. No ce cheko hoti, na jānāti gahetuṃ, vāṇijako ca taṃ vañceti, ‘‘mā gaṇhāhī’’ti vattabbo.
‘‘இத³ங் படிக்³க³ஹிதங் தேலங் வா ஸப்பி வா அம்ஹாகங் அத்தி², அம்ஹாகஞ்ச அஞ்ஞேன அப்படிக்³க³ஹிதகேன அத்தோ²’’தி வுத்தே பன ஸசே ஸோ தங் க³ஹெத்வா அஞ்ஞங் தே³தி, பட²மங் அத்தனோ தேலங் ந மினாபேதப்³ப³ங். கஸ்மா? நாளியஞ்ஹி அவஸிட்ட²தேலங் ஹோதி, தங் பச்சா² மினந்தஸ்ஸ அப்படிக்³க³ஹிதங் தூ³ஸெய்ய. அயஞ்ச கயவிக்கயோ நாம கப்பியப⁴ண்ட³வஸேன வுத்தோ. கப்பியேன ஹி கப்பியங் பரிவத்தெந்தஸ்ஸ கயவிக்கயஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங் வுத்தங், அகப்பியேன பன அகப்பியங் பரிவத்தெந்தஸ்ஸ, கப்பியேன வா அகப்பியங் அகப்பியேன வா கப்பியங் பரிவத்தெந்தஸ்ஸ ரூபியஸங்வோஹாரஸிக்கா²பதே³ன நிஸ்ஸக்³கி³யங், தஸ்மா உபோ⁴ஸு வா ஏகஸ்மிங் வா அகப்பியே ஸதி ரூபியஸங்வோஹாரோ நாம ஹோதி.
‘‘Idaṃ paṭiggahitaṃ telaṃ vā sappi vā amhākaṃ atthi, amhākañca aññena appaṭiggahitakena attho’’ti vutte pana sace so taṃ gahetvā aññaṃ deti, paṭhamaṃ attano telaṃ na mināpetabbaṃ. Kasmā? Nāḷiyañhi avasiṭṭhatelaṃ hoti, taṃ pacchā minantassa appaṭiggahitaṃ dūseyya. Ayañca kayavikkayo nāma kappiyabhaṇḍavasena vutto. Kappiyena hi kappiyaṃ parivattentassa kayavikkayasikkhāpadena nissaggiyaṃ vuttaṃ, akappiyena pana akappiyaṃ parivattentassa, kappiyena vā akappiyaṃ akappiyena vā kappiyaṃ parivattentassa rūpiyasaṃvohārasikkhāpadena nissaggiyaṃ, tasmā ubhosu vā ekasmiṃ vā akappiye sati rūpiyasaṃvohāro nāma hoti.
58. ரூபியஸங்வோஹாரஸ்ஸ ச க³ருபா⁴வதீ³பனத்த²ங் இத³ங் பத்தசதுக்கங் வேதி³தப்³ப³ங். யோ ஹி ரூபியங் உக்³க³ண்ஹித்வா தேன அயபீ³ஜங் ஸமுட்டா²பேதி, தங் கொட்டாபெத்வா தேன லோஹேன பத்தங் காரேதி, அயங் பத்தோ மஹாஅகப்பியோ நாம, ந ஸக்கா கேனசி உபாயேன கப்பியோ காதுங். ஸசேபி தங் வினாஸெத்வா தா²லகங் காரேதி, தம்பி அகப்பியங். வாஸிங் காரேதி, தாய சி²ன்னத³ந்தகட்ட²ம்பி அகப்பியங். ப³ளிஸங் காரேதி, தேன மாரிதா மச்சா²பி அகப்பியா. வாஸிங் தாபெத்வா உத³கங் வா கீ²ரங் வா உண்ஹாபேதி, தம்பி அகப்பியமேவ.
58. Rūpiyasaṃvohārassa ca garubhāvadīpanatthaṃ idaṃ pattacatukkaṃ veditabbaṃ. Yo hi rūpiyaṃ uggaṇhitvā tena ayabījaṃ samuṭṭhāpeti, taṃ koṭṭāpetvā tena lohena pattaṃ kāreti, ayaṃ patto mahāakappiyo nāma, na sakkā kenaci upāyena kappiyo kātuṃ. Sacepi taṃ vināsetvā thālakaṃ kāreti, tampi akappiyaṃ. Vāsiṃ kāreti, tāya chinnadantakaṭṭhampi akappiyaṃ. Baḷisaṃ kāreti, tena māritā macchāpi akappiyā. Vāsiṃ tāpetvā udakaṃ vā khīraṃ vā uṇhāpeti, tampi akappiyameva.
யோ பன ரூபியங் உக்³க³ண்ஹித்வா தேன பத்தங் கிணாதி, அயம்பி பத்தோ அகப்பியோ. ‘‘பஞ்சன்னம்பி ஸஹத⁴ம்மிகானங் ந கப்பதீ’’தி மஹாபச்சரியங் வுத்தங். ஸக்கா பன கப்பியோ காதுங். ஸோ ஹி மூலே மூலஸாமிகானங், பத்தே ச பத்தஸாமிகானங் தி³ன்னே கப்பியோ ஹோதி, கப்பியப⁴ண்ட³ங் த³த்வா க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி.
Yo pana rūpiyaṃ uggaṇhitvā tena pattaṃ kiṇāti, ayampi patto akappiyo. ‘‘Pañcannampi sahadhammikānaṃ na kappatī’’ti mahāpaccariyaṃ vuttaṃ. Sakkā pana kappiyo kātuṃ. So hi mūle mūlasāmikānaṃ, patte ca pattasāmikānaṃ dinne kappiyo hoti, kappiyabhaṇḍaṃ datvā gahetvā paribhuñjituṃ vaṭṭati.
யோபி ரூபியங் உக்³க³ண்ஹாபெத்வா கப்பியகாரகேன ஸத்³தி⁴ங் கம்மாரகுலங் க³ந்த்வா பத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மய்ஹங் ருச்சதீ’’தி வத³தி, கப்பியகாரகோ ச தங் ரூபியங் த³த்வா கம்மாரங் ஸஞ்ஞாபேதி, அயம்பி பத்தோ கப்பியவோஹாரேன க³ஹிதோபி து³தியபத்தஸதி³ஸோயேவ, மூலஸ்ஸ ஸம்படிச்சி²தத்தா அகப்பியோ. கஸ்மா ஸேஸானங் ந கப்பதீதி? மூலஸ்ஸ அனிஸ்ஸட்ட²த்தா.
Yopi rūpiyaṃ uggaṇhāpetvā kappiyakārakena saddhiṃ kammārakulaṃ gantvā pattaṃ disvā ‘‘ayaṃ mayhaṃ ruccatī’’ti vadati, kappiyakārako ca taṃ rūpiyaṃ datvā kammāraṃ saññāpeti, ayampi patto kappiyavohārena gahitopi dutiyapattasadisoyeva, mūlassa sampaṭicchitattā akappiyo. Kasmā sesānaṃ na kappatīti? Mūlassa anissaṭṭhattā.
யோ பன ரூபியங் அஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘தே²ரஸ்ஸ பத்தங் கிணித்வா தே³ஹீ’’தி பஹிதகப்பியகாரகேன ஸத்³தி⁴ங் கம்மாரகுலங் க³ந்த்வா பத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘இமே கஹாபணே க³ஹெத்வா இமங் தே³ஹீ’’தி கஹாபணே தா³பெத்வா க³ஹிதோ, அயங் பத்தோ ஏதஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ந வட்டதி து³ப்³பி³சாரிதத்தா, அஞ்ஞேஸங் பன வட்டதி மூலஸ்ஸ அஸம்படிச்சி²தத்தா. மஹாஸுமத்தே²ரஸ்ஸ கிர உபஜ்ஜா²யோ அனுருத்³த⁴த்தே²ரோ நாம அஹோஸி. ஸோ அத்தனோ ஏவரூபங் பத்தங் ஸப்பிஸ்ஸ பூரெத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜி. திபிடகசூளனாக³த்தே²ரஸ்ஸ ஸத்³தி⁴விஹாரிகானங் ஏவரூபோ பத்தோ அஹோஸி. தங் தே²ரோபி ஸப்பிஸ்ஸ பூரெத்வா ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிஸ்ஸஜ்ஜாபேஸீதி. இத³ங் அகப்பியபத்தசதுக்கங்.
Yo pana rūpiyaṃ asampaṭicchitvā ‘‘therassa pattaṃ kiṇitvā dehī’’ti pahitakappiyakārakena saddhiṃ kammārakulaṃ gantvā pattaṃ disvā ‘‘ime kahāpaṇe gahetvā imaṃ dehī’’ti kahāpaṇe dāpetvā gahito, ayaṃ patto etasseva bhikkhuno na vaṭṭati dubbicāritattā, aññesaṃ pana vaṭṭati mūlassa asampaṭicchitattā. Mahāsumattherassa kira upajjhāyo anuruddhatthero nāma ahosi. So attano evarūpaṃ pattaṃ sappissa pūretvā saṅghassa nissajji. Tipiṭakacūḷanāgattherassa saddhivihārikānaṃ evarūpo patto ahosi. Taṃ theropi sappissa pūretvā saṅghassa nissajjāpesīti. Idaṃ akappiyapattacatukkaṃ.
ஸசே பன ரூபியங் அஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘தே²ரஸ்ஸ பத்தங் கிணித்வா தே³ஹீ’’தி பஹிதகப்பியகாரகேன ஸத்³தி⁴ங் கம்மாரகுலங் க³ந்த்வா பத்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மய்ஹங் ருச்சதீ’’தி வா ‘‘இமாஹங் க³ஹெஸ்ஸாமீ’’தி வா வத³தி, கப்பியகாரகோ ச தங் ரூபியங் த³த்வா கம்மாரங் ஸஞ்ஞாபேதி, அயங் பத்தோ ஸப்³ப³கப்பியோ பு³த்³தா⁴னம்பி பரிபோ⁴கா³ரஹோ. இமங் பன ரூபியஸங்வோஹாரங் கரொந்தேன ‘‘இமினா இமங் க³ஹெத்வா தே³ஹீ’’தி கப்பியகாரகம்பி ஆசிக்கி²துங் ந வட்டதி.
Sace pana rūpiyaṃ asampaṭicchitvā ‘‘therassa pattaṃ kiṇitvā dehī’’ti pahitakappiyakārakena saddhiṃ kammārakulaṃ gantvā pattaṃ disvā ‘‘ayaṃ mayhaṃ ruccatī’’ti vā ‘‘imāhaṃ gahessāmī’’ti vā vadati, kappiyakārako ca taṃ rūpiyaṃ datvā kammāraṃ saññāpeti, ayaṃ patto sabbakappiyo buddhānampi paribhogāraho. Imaṃ pana rūpiyasaṃvohāraṃ karontena ‘‘iminā imaṃ gahetvā dehī’’ti kappiyakārakampi ācikkhituṃ na vaṭṭati.
இதி பாளிமுத்தகவினயவினிச்ச²யஸங்க³ஹே
Iti pāḷimuttakavinayavinicchayasaṅgahe
கயவிக்கயஸமாபத்திவினிச்ச²யகதா² ஸமத்தா.
Kayavikkayasamāpattivinicchayakathā samattā.