Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
593. கயவிக்கயஸிக்கா²பதே³ பாளியங் ஜானாஹீதி எத்த² உபதா⁴ரேஹீதி அத்தோ², ஸுட்டு² உபதா⁴ரெத்வா க³ண்ஹ, இத³ங் ந மனாபந்தி புன தா³துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.
593. Kayavikkayasikkhāpade pāḷiyaṃ jānāhīti ettha upadhārehīti attho, suṭṭhu upadhāretvā gaṇha, idaṃ na manāpanti puna dātuṃ na sakkhissasīti adhippāyo.
594-595. கயந்தி பரப⁴ண்ட³ஸ்ஸ க³ஹணங். விக்கயந்தி அத்தனோ ப⁴ண்ட³ஸ்ஸ தா³னங். தேனாஹ ‘‘இமினா இமங் தே³ஹீ’’திஆதி³. யஸ்மா கயிதங் நாம பரஸ்ஸ ஹத்த²தோ க³ஹிதங் வுச்சதி, விக்கீதஞ்ச பரஸ்ஸ ஹத்தே² தி³ன்னங், தஸ்மா ‘‘கயிதஞ்ச ஹோதி பரப⁴ண்ட³ங் அத்தனோ ஹத்த²க³தங் கரொந்தேன, விக்கீதஞ்ச அத்தனோ ப⁴ண்ட³ங் பரஹத்த²க³தங் கரொந்தேனா’’தி வுத்தங். யதி³ ஏவங் பாளியங் பரதோ ‘‘கயிதஞ்ச ஹோதி விக்கயிதஞ்சா’’தி வத்வா ‘‘அத்தனோ ப⁴ண்ட³ங் பரஹத்த²க³தங் பரப⁴ண்ட³ங் அத்தனோ ஹத்த²க³த’’ந்தி கஸ்மா வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘இமினா இமந்திஆதி³வசனானுரூபதோ பனா’’திஆதி³. இமினாதி ஹி ஸகஸந்தகங் வுத்தங். தத³னுரூபதோ பாளியங் பட²மங் அத்தனோ ப⁴ண்ட³ங் த³ஸ்ஸிதங், ந கயவிக்கயபதா³னுரூபதோ. தஞ்ஹி விபரீததோ பரஸந்தகக்³க³ஹணங் புரக்க²த்வா டி²தங்.
594-595.Kayanti parabhaṇḍassa gahaṇaṃ. Vikkayanti attano bhaṇḍassa dānaṃ. Tenāha ‘‘iminā imaṃ dehī’’tiādi. Yasmā kayitaṃ nāma parassa hatthato gahitaṃ vuccati, vikkītañca parassa hatthe dinnaṃ, tasmā ‘‘kayitañca hoti parabhaṇḍaṃ attano hatthagataṃ karontena, vikkītañca attano bhaṇḍaṃ parahatthagataṃ karontenā’’ti vuttaṃ. Yadi evaṃ pāḷiyaṃ parato ‘‘kayitañca hoti vikkayitañcā’’ti vatvā ‘‘attano bhaṇḍaṃ parahatthagataṃ parabhaṇḍaṃ attano hatthagata’’nti kasmā vuttanti āha ‘‘iminā imantiādivacanānurūpato panā’’tiādi. Imināti hi sakasantakaṃ vuttaṃ. Tadanurūpato pāḷiyaṃ paṭhamaṃ attano bhaṇḍaṃ dassitaṃ, na kayavikkayapadānurūpato. Tañhi viparītato parasantakaggahaṇaṃ purakkhatvā ṭhitaṃ.
காமங் ஸேஸஞாதகேபி ‘‘இமங் தே³ஹீ’’தி வத³தோ விஞ்ஞத்தி ந ஹோதி, ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனஸ்ஸபி பன அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ ‘‘மாதரங் பன பிதரங் வா’’தி ஆஹ. விஞ்ஞத்தி ந ஹோதீதி இத³ங் விஸுங் விஞ்ஞாபனங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். அஞ்ஞங் கிஞ்சி அவத்வா ஏவங் வத³ந்தோ அஞ்ஞாதகங் விஞ்ஞாபேதி நாமாதி ஆஹ – ‘‘அஞ்ஞாதகங் ‘இமங் தே³ஹீ’தி வத³தோ விஞ்ஞத்தீ’’தி. அஞ்ஞங் கிஞ்சி அவத்வா ‘‘இமங் க³ண்ஹாஹீ’’தி தி³ன்னங் அஞ்ஞாதகஸ்ஸ தி³ன்னங் நாம ஹோதீதி வுத்தங் ‘‘ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதன’’ந்தி. திஸ்ஸோ ஆபத்தியோதி அஞ்ஞாதகவிஞ்ஞத்திஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனகயவிக்கயாபத்திஸங்கா²தா திஸ்ஸோ ஆபத்தியோ.
Kāmaṃ sesañātakepi ‘‘imaṃ dehī’’ti vadato viññatti na hoti, saddhādeyyavinipātanassapi pana abhāvaṃ dassetukāmo ‘‘mātaraṃ pana pitaraṃ vā’’ti āha. Viññatti na hotīti idaṃ visuṃ viññāpanaṃ sandhāya vuttaṃ. Aññaṃ kiñci avatvā evaṃ vadanto aññātakaṃ viññāpeti nāmāti āha – ‘‘aññātakaṃ ‘imaṃ dehī’ti vadato viññattī’’ti. Aññaṃ kiñci avatvā ‘‘imaṃ gaṇhāhī’’ti dinnaṃ aññātakassa dinnaṃ nāma hotīti vuttaṃ ‘‘saddhādeyyavinipātana’’nti. Tisso āpattiyoti aññātakaviññattisaddhādeyyavinipātanakayavikkayāpattisaṅkhātā tisso āpattiyo.
இமங் நாம கரோஹீதி வத³தி, வட்டதீதி எத்த² பு⁴த்தோஸி, இதா³னி கஸ்மா ந கரோஸீதி வத்து²ம்பி வட்டதி. ‘‘நிஸ்ஸக்³கி³யங் பாசித்திய’’ந்தி கிஞ்சாபி ஸதியேவ நிஸ்ஸக்³கி³யவத்து²ம்ஹி பாசித்தியங் வுத்தங், அஸதிபி பன தஸ்மிங் பாசித்தியந்தி இத³ங் அட்ட²கதா²பமாணேன க³ஹேதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கிஞ்சாபீ’’திஆதி³ வுத்தங். பரிபு⁴த்தேதி ஸப்பிஆதி³ங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். யங் அத்தனோ த⁴னேன பரிவத்தேதி, யேன ச பரிவத்தேதி, தேஸங் கப்பியவத்து²தா, அஸஹத⁴ம்மிகதா, கயவிக்கயாபஜ்ஜனஞ்சாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி.
Imaṃ nāma karohīti vadati, vaṭṭatīti ettha bhuttosi, idāni kasmā na karosīti vatthumpi vaṭṭati. ‘‘Nissaggiyaṃ pācittiya’’nti kiñcāpi satiyeva nissaggiyavatthumhi pācittiyaṃ vuttaṃ, asatipi pana tasmiṃ pācittiyanti idaṃ aṭṭhakathāpamāṇena gahetabbanti dassetuṃ ‘‘kiñcāpī’’tiādi vuttaṃ. Paribhutteti sappiādiṃ sandhāya vuttaṃ. Yaṃ attano dhanena parivatteti, yena ca parivatteti, tesaṃ kappiyavatthutā, asahadhammikatā, kayavikkayāpajjanañcāti imānettha tīṇi aṅgāni.
கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ கோஸியவக்³கோ³ து³தியோ.
Niṭṭhito kosiyavaggo dutiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³ங் • 10. Kayavikkayasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā