Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
593. படபிலோதிகானந்தி படபிலோதிகேஹி. ‘‘அஜ்ஜா²சரதி, ஆபத்தி து³க்கடஸ்ஸா’’தி இத³ங் புரிமஸிக்கா²பதே³பி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘கயிதஞ்ச ஹோதி விக்கயிதஞ்சா’’தி ஏதேஸங் பதா³னங் விபரீததோ ‘‘அத்தனோ ப⁴ண்ட³’’ந்திஆதி³ வுத்தங். கஸ்மா? ‘‘இமினா இம’’ந்தி வசனானுரூபதோ. ஸத்³தா⁴தெ³ய்யவினிபாதனங் பனெத்த² அட்டா²னபதா³னங் வஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.
593.Paṭapilotikānanti paṭapilotikehi. ‘‘Ajjhācarati, āpatti dukkaṭassā’’ti idaṃ purimasikkhāpadepi veditabbaṃ. ‘‘Kayitañca hoti vikkayitañcā’’ti etesaṃ padānaṃ viparītato ‘‘attano bhaṇḍa’’ntiādi vuttaṃ. Kasmā? ‘‘Iminā ima’’nti vacanānurūpato. Saddhādeyyavinipātanaṃ panettha aṭṭhānapadānaṃ vasena veditabbaṃ.
கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ கோஸியவக்³கோ³ து³தியோ.
Niṭṭhito kosiyavaggo dutiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³ங் • 10. Kayavikkayasikkhāpadaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 10. கயவிக்கயஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 10. Kayavikkayasikkhāpadavaṇṇanā