Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    கேணியஜடிலவத்து²கதா²வண்ணனா

    Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā

    300. யேன ஆபணங் தத³வஸரீதிஆதீ³ஸு ஆபணந்தி ஏகஸ்ஸ நிக³மஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தஸ்மிங் கிர நிக³மே வீஸதி ஆபணமுக²ஸஹஸ்ஸானி விப⁴த்தானி அஹேஸுங். இதி ஸோ ஆபணானங் உஸ்ஸன்னத்தா ‘‘ஆபண’’ந்த்வேவ ஸங்க²ங் க³தோ. தஸ்ஸ பன நிக³மஸ்ஸ அவிதூ³ரே நதீ³தீரே க⁴னச்சா²யோ ரமணீயபூ⁴மிபா⁴கோ³ மஹாவனஸண்டோ³, தஸ்மிங் ப⁴க³வா விஹரதி. கேணியோதி தஸ்ஸ நாமங். ஜடிலோதி ஆஹரிமஜடாத⁴ரோ தாபஸோ. ஸோ கிர ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ, த⁴னரக்க²ணத்தா²ய பன தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமாதா³ய ரஞ்ஞோ பண்ணாகாரங் த³த்வா பூ⁴மிபா⁴க³ங் க³ஹெத்வா தத்த² அஸ்ஸமங் காரெத்வா பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி வணிஜ்ஜங் பயோஜெத்வா குலஸஹஸ்ஸஸ்ஸ நிஸ்ஸயோ ஹுத்வா வஸதி. அஸ்ஸமேபி சஸ்ஸ ஏகோ தாலருக்கோ² தி³வஸே தி³வஸே ஏகங் ஸோவண்ணமயங் ப²லங் முஞ்சதீதி வத³ந்தி. ஸோ தி³வா காஸாவானி தா⁴ரேதி, ஜடா ச ப³ந்த⁴தி, ரத்திங் காமஸம்பத்திங் அனுப⁴வதி.

    300.Yenaāpaṇaṃ tadavasarītiādīsu āpaṇanti ekassa nigamassetaṃ adhivacanaṃ. Tasmiṃ kira nigame vīsati āpaṇamukhasahassāni vibhattāni ahesuṃ. Iti so āpaṇānaṃ ussannattā ‘‘āpaṇa’’ntveva saṅkhaṃ gato. Tassa pana nigamassa avidūre nadītīre ghanacchāyo ramaṇīyabhūmibhāgo mahāvanasaṇḍo, tasmiṃ bhagavā viharati. Keṇiyoti tassa nāmaṃ. Jaṭiloti āharimajaṭādharo tāpaso. So kira brāhmaṇamahāsālo, dhanarakkhaṇatthāya pana tāpasapabbajjaṃ samādāya rañño paṇṇākāraṃ datvā bhūmibhāgaṃ gahetvā tattha assamaṃ kāretvā pañcahi sakaṭasatehi vaṇijjaṃ payojetvā kulasahassassa nissayo hutvā vasati. Assamepi cassa eko tālarukkho divase divase ekaṃ sovaṇṇamayaṃ phalaṃ muñcatīti vadanti. So divā kāsāvāni dhāreti, jaṭā ca bandhati, rattiṃ kāmasampattiṃ anubhavati.

    பவத்தாரோதி (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.285; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.427; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.5.192) பவத்தயிதாரோ , பாவசனவஸேன வத்தாரோதி அத்தோ². யேஸந்தி யேஸங் ஸந்தகங். மந்தபத³ந்தி மந்தஸத்³தே³ ப³ஹிகத்வா ரஹோ பா⁴ஸிதப்³ப³ட்டே²ன மந்தா ஏவ தங்தங்அத்த²படிபத்திஹேதுதாய பத³ந்தி மந்தபத³ங், வேத³வசனங். கீ³தந்தி அட்ட²காதீ³ஹி த³ஸஹி போராணப்³ராஹ்மணேஹி உதா³த்தானுதா³த்தாதி³ஸரஸம்பத்திவஸேன ஸஜ்ஜா²யிதங். பவுத்தந்தி பாவசனவஸேன அஞ்ஞேஸங் வுத்தங், வாசிதந்தி அத்தோ². ஸமிஹிதந்தி ஸமுபப்³யூள்ஹங் ராஸிகதங், இருவேத³யஜுவேத³ஸாமவேதா³தி³வஸேன தத்தா²பி பச்சேகங் மந்தப்³ராஹ்மணாதி³வஸேன ஸஜ்ஜா²யனவாசகாதி³வஸேன ச பிண்ட³ங் கத்வா ட²பிதந்தி அத்தோ². தத³னுகா³யந்தீதி ஏதரஹி ப்³ராஹ்மணா தங் தேஹி புப்³பே³ கீ³தங் அனுகா³யந்தி அனுஸஜ்ஜா²யந்தி. தத³னுபா⁴ஸந்தீதி தங் அனுபா⁴ஸந்தி, இத³ங் புரிமஸ்ஸேவ வேவசனங். பா⁴ஸிதமனுபா⁴ஸந்தீதி தேஹி பா⁴ஸிதங் ஸஜ்ஜா²யிதங் அனுஸஜ்ஜா²யந்தி. வாசிதமனுவாசெந்தீதி தேஹி அஞ்ஞேஸங் வாசிதங் அனுவாசெந்தி. ஸெய்யதி²த³ந்தி தே கதமேதி அத்தோ². அட்ட²கோதிஆதீ³னி தேஸங் நாமானி. தே கிர தி³ப்³ப³சக்கு²பரிப⁴ண்டே³ன யதா²கம்மூபக³ஞாணேன ஸத்தானங் கம்மஸ்ஸகதாதி³ங் புப்³பே³னிவாஸஞாணேன அதீதகப்பே ப்³ராஹ்மணானங் மந்தஜ்ஜே²னவிதி⁴ஞ்ச ஓலோகெத்வா பரூபகா⁴தங் அகத்வா கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வட்டஸன்னிஸ்ஸிதேன வசனேன ஸஹ ஸங்ஸந்தி³த்வா மந்தே க³ந்தே²ஸுங். அபராபரே பன ஓக்காகராஜகாலாதீ³ஸு உப்பன்னப்³ராஹ்மணா பாணாதிபாதாதீ³னி பக்கி²பித்வா தயோ வேதே³ பி⁴ந்தி³த்வா பு³த்³த⁴வசனேன ஸத்³தி⁴ங் விருத்³தே⁴ அகங்ஸு. ரத்திபோ⁴ஜனங் ரத்தி, ததோ உபரதாதி ரத்தூபரதா. அதிக்கந்தே மஜ்ஜ²ன்ஹிகே யாவ ஸூரியத்த²ங்க³மனா போ⁴ஜனங் விகாலபோ⁴ஜனங் நாம, ததோ விரதத்தா விரதா விகாலபோ⁴ஜனா. படியாதா³பெத்வாதி ஸப்பிமது⁴ஸக்கராதீ³ஹி சேவ மரிசேஹி ச ஸுஸங்க²தங் பானங் படியாதா³பெத்வா.

    Pavattāroti (dī. ni. aṭṭha. 1.285; ma. ni. aṭṭha. 2.427; a. ni. aṭṭha. 3.5.192) pavattayitāro , pāvacanavasena vattāroti attho. Yesanti yesaṃ santakaṃ. Mantapadanti mantasadde bahikatvā raho bhāsitabbaṭṭhena mantā eva taṃtaṃatthapaṭipattihetutāya padanti mantapadaṃ, vedavacanaṃ. Gītanti aṭṭhakādīhi dasahi porāṇabrāhmaṇehi udāttānudāttādisarasampattivasena sajjhāyitaṃ. Pavuttanti pāvacanavasena aññesaṃ vuttaṃ, vācitanti attho. Samihitanti samupabyūḷhaṃ rāsikataṃ, iruvedayajuvedasāmavedādivasena tatthāpi paccekaṃ mantabrāhmaṇādivasena sajjhāyanavācakādivasena ca piṇḍaṃ katvā ṭhapitanti attho. Tadanugāyantīti etarahi brāhmaṇā taṃ tehi pubbe gītaṃ anugāyanti anusajjhāyanti. Tadanubhāsantīti taṃ anubhāsanti, idaṃ purimasseva vevacanaṃ. Bhāsitamanubhāsantīti tehi bhāsitaṃ sajjhāyitaṃ anusajjhāyanti. Vācitamanuvācentīti tehi aññesaṃ vācitaṃ anuvācenti. Seyyathidanti te katameti attho. Aṭṭhakotiādīni tesaṃ nāmāni. Te kira dibbacakkhuparibhaṇḍena yathākammūpagañāṇena sattānaṃ kammassakatādiṃ pubbenivāsañāṇena atītakappe brāhmaṇānaṃ mantajjhenavidhiñca oloketvā parūpaghātaṃ akatvā kassapasammāsambuddhassa bhagavato vaṭṭasannissitena vacanena saha saṃsanditvā mante ganthesuṃ. Aparāpare pana okkākarājakālādīsu uppannabrāhmaṇā pāṇātipātādīni pakkhipitvā tayo vede bhinditvā buddhavacanena saddhiṃ viruddhe akaṃsu. Rattibhojanaṃ ratti, tato uparatāti rattūparatā. Atikkante majjhanhike yāva sūriyatthaṅgamanā bhojanaṃ vikālabhojanaṃ nāma, tato viratattā viratā vikālabhojanā. Paṭiyādāpetvāti sappimadhusakkarādīhi ceva maricehi ca susaṅkhataṃ pānaṃ paṭiyādāpetvā.

    ‘‘மஹா கோ² கேணிய பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴’’தி கஸ்மா ப⁴க³வா புனப்புனங் படிக்கி²பி? தித்தி²யானங் படிக்கே²பபஸன்னதாய. தித்தி²யா ஹி ‘‘அஹோ வதாயங் அப்பிச்சோ², யோ நிமந்தியமானோபி ந ஸாதி³யதீ’’தி உபனிமந்தியமானஸ்ஸ படிக்கே²பே பஸீத³ந்தீதி கேசி, அகாரணஞ்சேதங். நத்தி² பு³த்³தா⁴னங் பச்சயஹேது ஏவரூபங் கோஹஞ்ஞங், அயங் பன அட்³ட⁴தேலஸானி பி⁴க்கு²ஸதானி தி³ஸ்வா எத்தகானங்யேவ பி⁴க்க²ங் படியாதெ³ஸ்ஸதி, ஸ்வேவ ஸேலோ ப்³ராஹ்மணோ தீஹி புரிஸஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸதி, அயுத்தங் கோ² பன நவகே அஞ்ஞதோ பேஸெத்வா இமேஹேவ ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துங், இமே வா அஞ்ஞதோ பேஸெத்வா நவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் க³ந்துங். அதா²பி ஸப்³பே³வ க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமி, பி⁴க்கா²ஹாரோ நப்பஹொஸ்ஸதி. ததோ பி⁴க்கூ²ஸு பிண்டா³ய சரந்தேஸு மனுஸ்ஸா உஜ்ஜா²யிஸ்ஸந்தி ‘‘சிரஸ்ஸம்பி கேணியோ ஸமணங் கோ³தமங் நிமந்தெத்வா யாபனமத்தங் தா³துங் நாஸக்கீ²’’தி, ஸயஞ்ச விப்படிஸாரீ ப⁴விஸ்ஸதி. படிக்கே²பே பன கதே ‘‘ஸமணோ கோ³தமோ புனப்புனங் ‘த்வஞ்ச ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ’தி ப்³ராஹ்மணானங் நாமங் க³ண்ஹாதீ’’தி சிந்தெத்வா ப்³ராஹ்மணேபி நிமந்தேதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, ததோ ப்³ராஹ்மணே பாடியேக்கங் நிமந்தெஸ்ஸதி, தே தேன நிமந்திதா பி⁴க்கூ² ஹுத்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸந்தி, ஏவமஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ அனுரக்கி²தா ப⁴விஸ்ஸதீதி புனப்புனங் படிக்கி²பி. கிஞ்சாபி கோ² போ⁴ கோ³தமாதி இமினா இத³ங் தீ³பேதி ‘‘போ⁴ கோ³தம, கிங் ஜாதங், யதி³ அஹங் ப்³ராஹ்மணேஸு அபி⁴ப்பஸன்னோ, அதி⁴வாஸேது ப⁴வங் கோ³தமோ, அஹங் ப்³ராஹ்மணானம்பி தா³துங் ஸக்கோமி தும்ஹாகம்பீ’’தி. ட²பெத்வா த⁴ஞ்ஞப²லரஸந்தி எத்த² தண்டு³லதோ⁴வனோத³கம்பி த⁴ஞ்ஞரஸோயேவாதி வத³ந்தி. அனுஜானாமி, பி⁴க்க²வே, உச்சு²ரஸந்தி எத்த² நிக்கஸடோ உச்சு²ரஸோ ஸத்தாஹகாலிகோதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    ‘‘Mahā kho keṇiya bhikkhusaṅgho’’ti kasmā bhagavā punappunaṃ paṭikkhipi? Titthiyānaṃ paṭikkhepapasannatāya. Titthiyā hi ‘‘aho vatāyaṃ appiccho, yo nimantiyamānopi na sādiyatī’’ti upanimantiyamānassa paṭikkhepe pasīdantīti keci, akāraṇañcetaṃ. Natthi buddhānaṃ paccayahetu evarūpaṃ kohaññaṃ, ayaṃ pana aḍḍhatelasāni bhikkhusatāni disvā ettakānaṃyeva bhikkhaṃ paṭiyādessati, sveva selo brāhmaṇo tīhi purisasatehi saddhiṃ pabbajissati, ayuttaṃ kho pana navake aññato pesetvā imeheva saddhiṃ gantuṃ, ime vā aññato pesetvā navakehi saddhiṃ gantuṃ. Athāpi sabbeva gahetvā gamissāmi, bhikkhāhāro nappahossati. Tato bhikkhūsu piṇḍāya carantesu manussā ujjhāyissanti ‘‘cirassampi keṇiyo samaṇaṃ gotamaṃ nimantetvā yāpanamattaṃ dātuṃ nāsakkhī’’ti, sayañca vippaṭisārī bhavissati. Paṭikkhepe pana kate ‘‘samaṇo gotamo punappunaṃ ‘tvañca brāhmaṇesu abhippasanno’ti brāhmaṇānaṃ nāmaṃ gaṇhātī’’ti cintetvā brāhmaṇepi nimantetukāmo bhavissati, tato brāhmaṇe pāṭiyekkaṃ nimantessati, te tena nimantitā bhikkhū hutvā bhuñjissanti, evamassa saddhā anurakkhitā bhavissatīti punappunaṃ paṭikkhipi. Kiñcāpi kho bho gotamāti iminā idaṃ dīpeti ‘‘bho gotama, kiṃ jātaṃ, yadi ahaṃ brāhmaṇesu abhippasanno, adhivāsetu bhavaṃ gotamo, ahaṃ brāhmaṇānampi dātuṃ sakkomi tumhākampī’’ti. Ṭhapetvā dhaññaphalarasanti ettha taṇḍuladhovanodakampi dhaññarasoyevāti vadanti. Anujānāmi, bhikkhave, ucchurasanti ettha nikkasaṭo ucchuraso sattāhakālikoti veditabbaṃ.

    இமாஹி கா³தா²ஹீதி (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.400) இமாஹி கேணியஸ்ஸ சித்தானுகூலாஹி கா³தா²ஹி. தத்த² அக்³கி³பரிசரியங் வினா ப்³ராஹ்மணானங் யஞ்ஞாபா⁴வதோ ‘‘அக்³கி³ஹுத்தமுகா² யஞ்ஞா’’தி வுத்தங், அக்³கி³ஹுத்தஸெட்டா² அக்³கி³ஜுஹனப்பதா⁴னாதி அத்தோ². ப்³ராஹ்மணா ஹி ‘‘அக்³கி³முகா² தே³வா’’தி அக்³கி³ஜுஹனபுப்³ப³கங் யஞ்ஞங் வித³ஹந்தி. வேதே³ ஸஜ்ஜா²யந்தேஹி பட²மங் ஸஜ்ஜா²யிதப்³ப³தோ ஸாவித்தீ ‘‘ச²ந்த³ஸோ முக²’’ந்தி வுத்தா, ஸாவித்தீ வேத³ஸ்ஸ புப்³ப³ங்க³மாதி அத்தோ² தங்புப்³ப³கத்தா வேத³ஸவனஸ்ஸ. மனுஸ்ஸானங் ஸெட்ட²பா⁴வதோ ராஜா ‘‘முக²’’ந்தி வுத்தோ. ஓகா³ஹந்தீனங் நதீ³னங் ஆதா⁴ரபா⁴வதோ க³ந்தப்³ப³ட்டா²னபா⁴வேன படிஸரணதோ ச ஸாக³ரோ ‘‘முக²’’ந்தி வுத்தோ. சந்த³ஸமாயோகே³ன ‘‘அஜ்ஜ கத்திகா, அஜ்ஜ ரோஹிணீ’’தி ஸஞ்ஞாயனதோ நக்க²த்தானி அபி⁴ப⁴வித்வா ஆலோககரணதோ நக்க²த்தேஹி அதிவிஸேஸஸொம்மபா⁴வதோ ச ‘‘நக்க²த்தானங் முக²ங் சந்தோ³’’தி வுத்தங். ‘‘தீ³பஸிகா² அக்³கி³ஜாலா அஸனிவிசக்க’’ந்தி ஏவமாதீ³னங் தபந்தானங் விஜ்ஜுலதானங் அக்³க³த்தா ஆதி³ச்சோ ‘‘தபதங் முக²’’ந்தி வுத்தோ. த³க்கி²ணெய்யானங் பன அக்³க³த்தா விஸேஸேன தஸ்மிங் ஸமயே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் ஸங்க⁴ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘புஞ்ஞங் ஆகங்க²மானானங், ஸங்கோ⁴ வே யஜதங் முக²’’ந்தி வுத்தங். தேன ஸங்கோ⁴ புஞ்ஞஸ்ஸ ஆயமுக²ங் அக்³க³த³க்கி²ணெய்யபா⁴வேனாதி த³ஸ்ஸேதி.

    Imāhigāthāhīti (ma. ni. aṭṭha. 2.400) imāhi keṇiyassa cittānukūlāhi gāthāhi. Tattha aggiparicariyaṃ vinā brāhmaṇānaṃ yaññābhāvato ‘‘aggihuttamukhā yaññā’’ti vuttaṃ, aggihuttaseṭṭhā aggijuhanappadhānāti attho. Brāhmaṇā hi ‘‘aggimukhā devā’’ti aggijuhanapubbakaṃ yaññaṃ vidahanti. Vede sajjhāyantehi paṭhamaṃ sajjhāyitabbato sāvittī ‘‘chandaso mukha’’nti vuttā, sāvittī vedassa pubbaṅgamāti attho taṃpubbakattā vedasavanassa. Manussānaṃ seṭṭhabhāvato rājā ‘‘mukha’’nti vutto. Ogāhantīnaṃ nadīnaṃ ādhārabhāvato gantabbaṭṭhānabhāvena paṭisaraṇato ca sāgaro ‘‘mukha’’nti vutto. Candasamāyogena ‘‘ajja kattikā, ajja rohiṇī’’ti saññāyanato nakkhattāni abhibhavitvā ālokakaraṇato nakkhattehi ativisesasommabhāvato ca ‘‘nakkhattānaṃ mukhaṃ cando’’ti vuttaṃ. ‘‘Dīpasikhā aggijālā asanivicakka’’nti evamādīnaṃ tapantānaṃ vijjulatānaṃ aggattā ādicco ‘‘tapataṃ mukha’’nti vutto. Dakkhiṇeyyānaṃ pana aggattā visesena tasmiṃ samaye buddhappamukhaṃ saṅghaṃ sandhāya ‘‘puññaṃ ākaṅkhamānānaṃ, saṅgho ve yajataṃ mukha’’nti vuttaṃ. Tena saṅgho puññassa āyamukhaṃ aggadakkhiṇeyyabhāvenāti dasseti.

    கேணியஜடிலவத்து²கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 182. கேணியஜடிலவத்து² • 182. Keṇiyajaṭilavatthu

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / கேணியஜடிலவத்து²கதா² • Keṇiyajaṭilavatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கேணியஜடிலவத்து²கதா²வண்ணனா • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கேணியஜடிலவத்து²கதா²வண்ணனா • Keṇiyajaṭilavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 182. கேணியஜடிலவத்து²கதா² • 182. Keṇiyajaṭilavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact