Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    17. கேஸகாரீவிமானவத்து²

    17. Kesakārīvimānavatthu

    150.

    150.

    ‘‘இத³ங் விமானங் ருசிரங் பப⁴ஸ்ஸரங், வேளுரியத²ம்ப⁴ங் ஸததங் ஸுனிம்மிதங்;

    ‘‘Idaṃ vimānaṃ ruciraṃ pabhassaraṃ, veḷuriyathambhaṃ satataṃ sunimmitaṃ;

    ஸுவண்ணருக்கே²ஹி ஸமந்தமொத்த²தங், டா²னங் மமங் கம்மவிபாகஸம்ப⁴வங்.

    Suvaṇṇarukkhehi samantamotthataṃ, ṭhānaṃ mamaṃ kammavipākasambhavaṃ.

    151.

    151.

    ‘‘தத்ரூபபன்னா புரிமச்ச²ரா இமா, ஸதங் ஸஹஸ்ஸானி ஸகேன கம்முனா;

    ‘‘Tatrūpapannā purimaccharā imā, sataṃ sahassāni sakena kammunā;

    துவங்ஸி அஜ்ஜு²பக³தா யஸஸ்ஸினீ, ஓபா⁴ஸயங் திட்ட²ஸி புப்³ப³தே³வதா.

    Tuvaṃsi ajjhupagatā yasassinī, obhāsayaṃ tiṭṭhasi pubbadevatā.

    152.

    152.

    ‘‘ஸஸீ அதி⁴க்³க³ய்ஹ யதா² விரோசதி, நக்க²த்தராஜாரிவ தாரகாக³ணங்;

    ‘‘Sasī adhiggayha yathā virocati, nakkhattarājāriva tārakāgaṇaṃ;

    ததே²வ த்வங் அச்ச²ராஸங்க³ணங் 1 இமங், த³த்³த³ல்லமானா யஸஸா விரோசஸி.

    Tatheva tvaṃ accharāsaṅgaṇaṃ 2 imaṃ, daddallamānā yasasā virocasi.

    153.

    153.

    ‘‘குதோ நு ஆக³ம்ம அனோமத³ஸ்ஸனே, உபபன்னா த்வங் ப⁴வனங் மமங் இத³ங்;

    ‘‘Kuto nu āgamma anomadassane, upapannā tvaṃ bhavanaṃ mamaṃ idaṃ;

    ப்³ரஹ்மங்வ தே³வா தித³ஸா ஸஹிந்த³கா, ஸப்³பே³ ந தப்பாமஸே த³ஸ்ஸனேன த’’ந்தி.

    Brahmaṃva devā tidasā sahindakā, sabbe na tappāmase dassanena ta’’nti.

    154.

    154.

    ‘‘யமேதங் ஸக்க அனுபுச்ச²ஸே மமங், ‘குதோ சுதா த்வங் இத⁴ ஆக³தா’தி 3;

    ‘‘Yametaṃ sakka anupucchase mamaṃ, ‘kuto cutā tvaṃ idha āgatā’ti 4;

    பா³ராணஸீ நாம புரத்தி² காஸினங், தத்த² அஹோஸிங் புரே கேஸகாரிகா.

    Bārāṇasī nāma puratthi kāsinaṃ, tattha ahosiṃ pure kesakārikā.

    155.

    155.

    ‘‘பு³த்³தே⁴ ச த⁴ம்மே ச பஸன்னமானஸா, ஸங்கே⁴ ச ஏகந்தக³தா அஸங்ஸயா;

    ‘‘Buddhe ca dhamme ca pasannamānasā, saṅghe ca ekantagatā asaṃsayā;

    அக²ண்ட³ஸிக்கா²பதா³ ஆக³தப்ப²லா, ஸம்போ³தி⁴த⁴ம்மே நியதா அனாமயா’’தி.

    Akhaṇḍasikkhāpadā āgatapphalā, sambodhidhamme niyatā anāmayā’’ti.

    156.

    156.

    ‘‘தந்த்யாபி⁴னந்தா³மஸே ஸ்வாக³தஞ்ச 5 தே, த⁴ம்மேன ச த்வங் யஸஸா விரோசஸி;

    ‘‘Tantyābhinandāmase svāgatañca 6 te, dhammena ca tvaṃ yasasā virocasi;

    பு³த்³தே⁴ ச த⁴ம்மே ச பஸன்னமானஸே, ஸங்கே⁴ ச ஏகந்தக³தே அஸங்ஸயே;

    Buddhe ca dhamme ca pasannamānase, saṅghe ca ekantagate asaṃsaye;

    அக²ண்ட³ஸிக்கா²பதே³ ஆக³தப்ப²லே, ஸம்போ³தி⁴த⁴ம்மே நியதே அனாமயே’’தி.

    Akhaṇḍasikkhāpade āgatapphale, sambodhidhamme niyate anāmaye’’ti.

    கேஸகாரீவிமானங் ஸத்தரஸமங்.

    Kesakārīvimānaṃ sattarasamaṃ.

    பீட²வக்³கோ³ பட²மோ நிட்டி²தோ.

    Pīṭhavaggo paṭhamo niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    பஞ்ச பீடா² தயோ நாவா, தீ³பதிலத³க்கி²ணா த்³வே;

    Pañca pīṭhā tayo nāvā, dīpatiladakkhiṇā dve;

    பதி த்³வே ஸுணிஸா உத்தரா, ஸிரிமா கேஸகாரிகா;

    Pati dve suṇisā uttarā, sirimā kesakārikā;

    வக்³கோ³ தேன பவுச்சதீதி.

    Vaggo tena pavuccatīti.







    Footnotes:
    1. அச்ச²ராஸங்க³மங் (ஸீ॰)
    2. accharāsaṅgamaṃ (sī.)
    3. குதோ சுதா இத⁴ ஆக³தா துவங் (ஸ்யா॰), குதோ சுதாய ஆக³தி தவ (பீ॰)
    4. kuto cutā idha āgatā tuvaṃ (syā.), kuto cutāya āgati tava (pī.)
    5. ஸாக³தஞ்ச (ஸீ॰)
    6. sāgatañca (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 17. கேஸகாரீவிமானவண்ணனா • 17. Kesakārīvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact