Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[346] 6. கேஸவஜாதகவண்ணனா
[346] 6. Kesavajātakavaṇṇanā
மனுஸ்ஸிந்த³ங் ஜஹித்வானாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ விஸ்ஸாஸபோ⁴ஜனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கிர கே³ஹே பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் நிப³த்³த⁴ப⁴த்தங் ஹோதி, கே³ஹங் நிச்சகாலங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஓபானபூ⁴தங் காஸாவபஜ்ஜோதங் இஸிவாதபடிவாதங். அதே²கதி³வஸங் ராஜா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ ஸெட்டி²னோ நிவேஸனே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹம்பி அரியஸங்க⁴ஸ்ஸ நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா பஞ்சன்னங் பி⁴க்கு²ஸதானங் நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்க²ங் பட்ட²பேஸி. ததோ பட்டா²ய ராஜனிவேஸனே நிப³த்³த⁴ங் பி⁴க்கா² தி³ய்யதி, திவஸ்ஸிகக³ந்த⁴ஸாலிபோ⁴ஜனங் பணீதங். விஸ்ஸாஸேனபி ஸினேஹேனபி ஸஹத்தா² தா³யகா நத்தி², ராஜயுத்தே தா³பேஸி. பி⁴க்கூ² நிஸீதி³த்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந இச்ச²ந்தி, நானக்³க³ரஸப⁴த்தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ உபட்டா²ககுலங் க³ந்த்வா தங் ப⁴த்தங் தேஸங் த³த்வா தேஹி தி³ன்னங் லூக²ங் வா பணீதங் வா பு⁴ஞ்ஜந்தி.
Manussindaṃ jahitvānāti idaṃ satthā jetavane viharanto vissāsabhojanaṃ ārabbha kathesi. Anāthapiṇḍikassa kira gehe pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ nibaddhabhattaṃ hoti, gehaṃ niccakālaṃ bhikkhusaṅghassa opānabhūtaṃ kāsāvapajjotaṃ isivātapaṭivātaṃ. Athekadivasaṃ rājā nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto seṭṭhino nivesane bhikkhusaṅghaṃ disvā ‘‘ahampi ariyasaṅghassa nibaddhaṃ bhikkhaṃ dassāmī’’ti vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pañcannaṃ bhikkhusatānaṃ nibaddhaṃ bhikkhaṃ paṭṭhapesi. Tato paṭṭhāya rājanivesane nibaddhaṃ bhikkhā diyyati, tivassikagandhasālibhojanaṃ paṇītaṃ. Vissāsenapi sinehenapi sahatthā dāyakā natthi, rājayutte dāpesi. Bhikkhū nisīditvā bhuñjituṃ na icchanti, nānaggarasabhattaṃ gahetvā attano attano upaṭṭhākakulaṃ gantvā taṃ bhattaṃ tesaṃ datvā tehi dinnaṃ lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā bhuñjanti.
அதே²கதி³வஸங் ரஞ்ஞோ ப³ஹுங் ப²லாப²லங் ஆஹரிங்ஸு. ராஜா ‘‘ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³தா²’’தி ஆஹ. மனுஸ்ஸா ப⁴த்தக்³க³ங் க³ந்த்வா ஏகபி⁴க்கு²ம்பி அதி³ஸ்வா ‘‘ஏகோ பி⁴க்கு²பி நத்தீ²’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ‘‘நனு வேலாயேவ தாவா’’தி? ‘‘ஆம, வேலா, பி⁴க்கூ² பன தும்ஹாகங் கே³ஹே ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ விஸ்ஸாஸிகானங் உபட்டா²கானங் கே³ஹங் க³ந்த்வா தேஸங் த³த்வா தேஹி தி³ன்னங் லூக²ங் வா பணீதங் வா பு⁴ஞ்ஜந்தீ’’தி. ராஜா ‘‘அம்ஹாகங் ப⁴த்தங் பணீதங், கேன நு கோ² காரணேன அபு⁴த்வா அஞ்ஞங் பு⁴ஞ்ஜந்தி, ஸத்தா²ரங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா புச்சி². ஸத்தா² ‘‘மஹாராஜ, போ⁴ஜனங் நாம விஸ்ஸாஸபரமங், தும்ஹாகங் கே³ஹே விஸ்ஸாஸங் பச்சுபட்டா²பெத்வா ஸினேஹேன தா³யகானங் அபா⁴வா பி⁴க்கூ² ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ அத்தனோ விஸ்ஸாஸிகட்டா²னே பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. மஹாராஜ, விஸ்ஸாஸஸதி³ஸோ அஞ்ஞோ ரஸோ நாம நத்தி², அவிஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னங் சதுமது⁴ரம்பி ஹி விஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னங் ஸாமாகப⁴த்தங் ந அக்³க⁴தி. போராணகபண்டி³தாபி ரோகே³ உப்பன்னே ரஞ்ஞா பஞ்ச வேஜ்ஜகுலானி க³ஹெத்வா பே⁴ஸஜ்ஜே காரிதேபி ரோகே³ அவூபஸந்தே விஸ்ஸாஸிகானங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா அலோணகங் ஸாமாகனீவாரயாகு³ஞ்சேவ உத³கமத்தஸித்தங் அலோணகபண்ணஞ்ச பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா நிரோகா³ ஜாதா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Athekadivasaṃ rañño bahuṃ phalāphalaṃ āhariṃsu. Rājā ‘‘saṅghassa dethā’’ti āha. Manussā bhattaggaṃ gantvā ekabhikkhumpi adisvā ‘‘eko bhikkhupi natthī’’ti rañño ārocesuṃ. ‘‘Nanu velāyeva tāvā’’ti? ‘‘Āma, velā, bhikkhū pana tumhākaṃ gehe bhattaṃ gahetvā attano attano vissāsikānaṃ upaṭṭhākānaṃ gehaṃ gantvā tesaṃ datvā tehi dinnaṃ lūkhaṃ vā paṇītaṃ vā bhuñjantī’’ti. Rājā ‘‘amhākaṃ bhattaṃ paṇītaṃ, kena nu kho kāraṇena abhutvā aññaṃ bhuñjanti, satthāraṃ pucchissāmī’’ti cintetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā pucchi. Satthā ‘‘mahārāja, bhojanaṃ nāma vissāsaparamaṃ, tumhākaṃ gehe vissāsaṃ paccupaṭṭhāpetvā sinehena dāyakānaṃ abhāvā bhikkhū bhattaṃ gahetvā attano attano vissāsikaṭṭhāne paribhuñjanti. Mahārāja, vissāsasadiso añño raso nāma natthi, avissāsikena dinnaṃ catumadhurampi hi vissāsikena dinnaṃ sāmākabhattaṃ na agghati. Porāṇakapaṇḍitāpi roge uppanne raññā pañca vejjakulāni gahetvā bhesajje kāritepi roge avūpasante vissāsikānaṃ santikaṃ gantvā aloṇakaṃ sāmākanīvārayāguñceva udakamattasittaṃ aloṇakapaṇṇañca paribhuñjitvā nirogā jātā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ப்³ராம்ஹணகுலே நிப்³ப³த்தி, ‘‘கப்பகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா அபரபா⁴கே³ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. ததா³ கேஸவோ நாம தாபஸோ பஞ்சஹி தாபஸஸதேஹி பரிவுதோ க³ணஸத்தா² ஹுத்வா ஹிமவந்தே வஸதி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா பஞ்சன்னங் அந்தேவாஸிகஸதானங் ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகோ ஹுத்வா விஹாஸி, கேஸவதாபஸஸ்ஸ ஹிதஜ்ஜா²ஸயோ ஸஸினேஹோ அஹோஸி. தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் அதிவிய விஸ்ஸாஸிகா அஹேஸுங். அபரபா⁴கே³ கேஸவோ தே தாபஸே ஆதா³ய லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய மனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே நக³ரங் பி⁴க்கா²ய பவிஸித்வா ராஜத்³வாரங் அக³மாஸி. ராஜா இஸிக³ணங் தி³ஸ்வா பக்கோஸாபெத்வா அந்தோனிவேஸனே போ⁴ஜெத்வா படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா உய்யானே வஸாபேஸி. அத² வஸ்ஸாரத்தே அதிக்கந்தே கேஸவோ ராஜானங் ஆபுச்சி². ராஜா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹே மஹல்லகா, அம்ஹே தாவ உபனிஸ்ஸாய வஸத², த³ஹரதாபஸே ஹிமவந்தங் பேஸேதா²’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஜெட்ட²ந்தேவாஸிகேன ஸத்³தி⁴ங் தே ஹிமவந்தங் பேஸெத்வா ஸயங் ஏககோவ ஓஹியி. கப்போ ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா தாபஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் வஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe brāmhaṇakule nibbatti, ‘‘kappakumāro’’tissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā aparabhāge isipabbajjaṃ pabbaji. Tadā kesavo nāma tāpaso pañcahi tāpasasatehi parivuto gaṇasatthā hutvā himavante vasati. Bodhisatto tassa santikaṃ gantvā pañcannaṃ antevāsikasatānaṃ jeṭṭhantevāsiko hutvā vihāsi, kesavatāpasassa hitajjhāsayo sasineho ahosi. Te aññamaññaṃ ativiya vissāsikā ahesuṃ. Aparabhāge kesavo te tāpase ādāya loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ gantvā bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase nagaraṃ bhikkhāya pavisitvā rājadvāraṃ agamāsi. Rājā isigaṇaṃ disvā pakkosāpetvā antonivesane bhojetvā paṭiññaṃ gahetvā uyyāne vasāpesi. Atha vassāratte atikkante kesavo rājānaṃ āpucchi. Rājā ‘‘bhante, tumhe mahallakā, amhe tāva upanissāya vasatha, daharatāpase himavantaṃ pesethā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti jeṭṭhantevāsikena saddhiṃ te himavantaṃ pesetvā sayaṃ ekakova ohiyi. Kappo himavantaṃ gantvā tāpasehi saddhiṃ vasi.
கேஸவோ கப்பேன வினா வஸந்தோ உக்கண்டி²த்வா தங் த³ட்டு²காமோ ஹுத்வா நித்³த³ங் ந லப⁴தி, தஸ்ஸ நித்³த³ங் அலப⁴ந்தஸ்ஸ ஸம்மா ஆஹாரோ ந பரிணாமங் க³ச்ச²தி, லோஹிதபக்க²ந்தி³கா அஹோஸி, பா³ள்ஹா வேத³னா வத்தந்தி. ராஜா பஞ்ச வேஜ்ஜகுலானி க³ஹெத்வா தாபஸங் படிஜக்³கி³, ரோகோ³ ந வூபஸம்மதி. கேஸவோ ராஜானங் ஆஹ ‘‘மஹாராஜ, கிங் மய்ஹங் மரணங் இச்ச²த², உதா³ஹு அரோக³பா⁴வ’’ந்தி ? ‘‘அரோக³பா⁴வங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி மங் ஹிமவந்தங் பேஸேதா²’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ராஜா நாரத³ங் நாம அமச்சங் பக்காஸாபெத்வா ‘‘நாரத³, அம்ஹாகங் ப⁴த³ந்தங் க³ஹெத்வா வனசரகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஹிமவந்தங் யாஹீ’’தி பேஸேஸி. நாரதோ³ தங் தத்த² நெத்வா பச்சாக³மாஸி. கேஸவஸ்ஸபி கப்பே தி³ட்ட²மத்தேயேவ சேதஸிகரோகோ³ வூபஸந்தோ, உக்கண்டா² படிப்பஸ்ஸம்பி⁴. அத²ஸ்ஸ கப்போ அலோணகேன அதூ⁴பனேன உத³கமத்தஸித்தபண்ணேன ஸத்³தி⁴ங் ஸாமாகனீவாரயாகு³ங் அதா³ஸி, தஸ்ஸ தங்க²ணஞ்ஞேவ லோஹிதபக்க²ந்தி³கா படிப்பஸ்ஸம்பி⁴.
Kesavo kappena vinā vasanto ukkaṇṭhitvā taṃ daṭṭhukāmo hutvā niddaṃ na labhati, tassa niddaṃ alabhantassa sammā āhāro na pariṇāmaṃ gacchati, lohitapakkhandikā ahosi, bāḷhā vedanā vattanti. Rājā pañca vejjakulāni gahetvā tāpasaṃ paṭijaggi, rogo na vūpasammati. Kesavo rājānaṃ āha ‘‘mahārāja, kiṃ mayhaṃ maraṇaṃ icchatha, udāhu arogabhāva’’nti ? ‘‘Arogabhāvaṃ, bhante’’ti. ‘‘Tena hi maṃ himavantaṃ pesethā’’ti. ‘‘Sādhu, bhante’’ti rājā nāradaṃ nāma amaccaṃ pakkāsāpetvā ‘‘nārada, amhākaṃ bhadantaṃ gahetvā vanacarakehi saddhiṃ himavantaṃ yāhī’’ti pesesi. Nārado taṃ tattha netvā paccāgamāsi. Kesavassapi kappe diṭṭhamatteyeva cetasikarogo vūpasanto, ukkaṇṭhā paṭippassambhi. Athassa kappo aloṇakena adhūpanena udakamattasittapaṇṇena saddhiṃ sāmākanīvārayāguṃ adāsi, tassa taṅkhaṇaññeva lohitapakkhandikā paṭippassambhi.
புன ராஜா நாரத³ங் பேஸேஸி ‘‘க³ச்ச² கேஸவஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ பவத்திங் ஜானாஹீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா தங் அரோக³ங் தி³ஸ்வா ‘‘ப⁴ந்தே, பா³ராணஸிராஜா பஞ்ச வேஜ்ஜகுலானி க³ஹெத்வா படிஜக்³க³ந்தோ தும்ஹே அரோகே³ காதுங் நாஸக்கி², கத²ங் தே கப்போ படிஜக்³கீ³’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Puna rājā nāradaṃ pesesi ‘‘gaccha kesavassa tāpasassa pavattiṃ jānāhī’’ti. So gantvā taṃ arogaṃ disvā ‘‘bhante, bārāṇasirājā pañca vejjakulāni gahetvā paṭijagganto tumhe aroge kātuṃ nāsakkhi, kathaṃ te kappo paṭijaggī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
177.
177.
‘‘மனுஸ்ஸிந்த³ங் ஜஹித்வான, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னங்;
‘‘Manussindaṃ jahitvāna, sabbakāmasamiddhinaṃ;
கத²ங் நு ப⁴க³வா கேஸீ, கப்பஸ்ஸ ரமதி அஸ்ஸமே’’தி.
Kathaṃ nu bhagavā kesī, kappassa ramati assame’’ti.
தத்த² மனுஸ்ஸிந்த³ந்தி மனுஸ்ஸானங் இந்த³ங் பா³ராணஸிராஜானங். கத²ங் நு ப⁴க³வா கேஸீதி கேன நு கோ² உபாயேன அயங் அம்ஹாகங் ப⁴க³வா கேஸவதாபஸோ கப்பஸ்ஸ அஸ்ஸமே ரமதீதி.
Tattha manussindanti manussānaṃ indaṃ bārāṇasirājānaṃ. Kathaṃ nu bhagavā kesīti kena nu kho upāyena ayaṃ amhākaṃ bhagavā kesavatāpaso kappassa assame ramatīti.
ஏவங் அஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ விய கேஸவஸ்ஸ அபி⁴ரதிகாரணங் புச்சி². தங் ஸுத்வா கேஸவோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ aññehi saddhiṃ sallapanto viya kesavassa abhiratikāraṇaṃ pucchi. Taṃ sutvā kesavo dutiyaṃ gāthamāha –
178.
178.
‘‘ஸாதூ³னி ரமணீயானி, ஸந்தி வக்கா² மனோரமா;
‘‘Sādūni ramaṇīyāni, santi vakkhā manoramā;
ஸுபா⁴ஸிதானி கப்பஸ்ஸ, நாரத³ ரமயந்தி ம’’ந்தி.
Subhāsitāni kappassa, nārada ramayanti ma’’nti.
தத்த² வக்கா²தி ருக்கா². பாளியங் பன ‘‘ருக்கா²’’த்வேவ லிகி²தங். ஸுபா⁴ஸிதானீதி கப்பேன கதி²தானி ஸுபா⁴ஸிதானி மங் ரமயந்தீதி அத்தோ².
Tattha vakkhāti rukkhā. Pāḷiyaṃ pana ‘‘rukkhā’’tveva likhitaṃ. Subhāsitānīti kappena kathitāni subhāsitāni maṃ ramayantīti attho.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ‘‘ஏவங் மங் அபி⁴ரமாபெந்தோ கப்போ அலோணகங் அதூ⁴பனங் உத³கஸித்தபண்ணமிஸ்ஸங் ஸாமாகனீவாரயாகு³ங் பாயேஸி, தாய மே ஸரீரே ப்³யாதி⁴ வூபஸமிதோ, அரோகோ³ ஜாதொம்ஹீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா நாரதோ³ ததியங் கா³த²மாஹ –
Evañca pana vatvā ‘‘evaṃ maṃ abhiramāpento kappo aloṇakaṃ adhūpanaṃ udakasittapaṇṇamissaṃ sāmākanīvārayāguṃ pāyesi, tāya me sarīre byādhi vūpasamito, arogo jātomhī’’ti āha. Taṃ sutvā nārado tatiyaṃ gāthamāha –
179.
179.
‘‘ஸாலீனங் ஓத³னங் பு⁴ஞ்ஜே, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;
‘‘Sālīnaṃ odanaṃ bhuñje, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;
கத²ங் ஸாமாகனீவாரங், அலோணங் சா²த³யந்தி த’’ந்தி.
Kathaṃ sāmākanīvāraṃ, aloṇaṃ chādayanti ta’’nti.
தத்த² பு⁴ஞ்ஜேதி பு⁴ஞ்ஜஸி, அயமேவ வா பாடோ². சா²த³யந்தீதி சா²த³யதி பீணேதி தோஸேதி. கா³தா²ப³ந்த⁴ஸுக²த்த²ங் பன அனுனாஸிகோ கதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யோ த்வங் ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங் ராஜகுலே ராஜாரஹங் ஸாலிப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜஸி, தங் கத²மித³ங் ஸாமாகனீவாரங் அலோணங் பீணேதி தோஸேதி, கத²ங் தே ஏதங் ருச்சதீதி.
Tattha bhuñjeti bhuñjasi, ayameva vā pāṭho. Chādayantīti chādayati pīṇeti toseti. Gāthābandhasukhatthaṃ pana anunāsiko kato. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo tvaṃ suciṃ maṃsūpasecanaṃ rājakule rājārahaṃ sālibhattaṃ bhuñjasi, taṃ kathamidaṃ sāmākanīvāraṃ aloṇaṃ pīṇeti toseti, kathaṃ te etaṃ ruccatīti.
தங் ஸுத்வா கேஸவோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kesavo catutthaṃ gāthamāha –
180.
180.
‘‘ஸாது³ங் வா யதி³ வாஸாது³ங், அப்பங் வா யதி³ வா ப³ஹுங்;
‘‘Sāduṃ vā yadi vāsāduṃ, appaṃ vā yadi vā bahuṃ;
விஸ்ஸத்தோ² யத்த² பு⁴ஞ்ஜெய்ய, விஸ்ஸாஸபரமா ரஸா’’தி.
Vissattho yattha bhuñjeyya, vissāsaparamā rasā’’ti.
தத்த² யதி³ வாஸாது³ந்தி யதி³ வா அஸாது³ங். விஸ்ஸத்தோ²தி நிராஸங்கோ விஸ்ஸாஸபத்தோ ஹுத்வா. யத்த² பு⁴ஞ்ஜெய்யாதி யஸ்மிங் நிவேஸனே ஏவங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய, தத்த² ஏவங் பு⁴த்தங் யங்கிஞ்சி போ⁴ஜனங் ஸாது³மேவ. கஸ்மா? யஸ்மா விஸ்ஸாஸபரமா ரஸா, விஸ்ஸாஸோ பரமோ உத்தமோ ஏதேஸந்தி விஸ்ஸாஸபரமா ரஸா. விஸ்ஸாஸஸதி³ஸோ ஹி அஞ்ஞோ ரஸோ நாம நத்தி². அவிஸ்ஸாஸிகேன ஹி தி³ன்னங் சதுமது⁴ரம்பி விஸ்ஸாஸிகேன தி³ன்னங் அம்பி³லகஞ்ஜியங் ந அக்³க⁴தீதி.
Tattha yadi vāsādunti yadi vā asāduṃ. Vissatthoti nirāsaṅko vissāsapatto hutvā. Yattha bhuñjeyyāti yasmiṃ nivesane evaṃ bhuñjeyya, tattha evaṃ bhuttaṃ yaṃkiñci bhojanaṃ sādumeva. Kasmā? Yasmā vissāsaparamā rasā, vissāso paramo uttamo etesanti vissāsaparamā rasā. Vissāsasadiso hi añño raso nāma natthi. Avissāsikena hi dinnaṃ catumadhurampi vissāsikena dinnaṃ ambilakañjiyaṃ na agghatīti.
நாரதோ³ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘கேஸவோ இத³ங் நாம கதே²ஸீ’’தி ஆசிக்கி².
Nārado tassa vacanaṃ sutvā rañño santikaṃ gantvā ‘‘kesavo idaṃ nāma kathesī’’ti ācikkhi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, நாரதோ³ ஸாரிபுத்தோ, கேஸவோ ப³கப்³ரஹ்மா, கப்போ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājā ānando ahosi, nārado sāriputto, kesavo bakabrahmā, kappo pana ahameva ahosi’’nti.
கேஸவஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Kesavajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 346. கேஸவஜாதகங் • 346. Kesavajātakaṃ