Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. க²ஜ்ஜனீயஸுத்தங்
7. Khajjanīyasuttaṃ
79. ஸாவத்தி²னிதா³னங். ‘‘யே ஹி கேசி, பி⁴க்க²வே, ஸமணா வா ப்³ராஹ்மணா வா அனேகவிஹிதங் புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரமானா அனுஸ்ஸரந்தி ஸப்³பே³தே பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தே⁴ அனுஸ்ஸரந்தி ஏதேஸங் வா அஞ்ஞதரங். கதமே பஞ்ச? ‘ஏவங்ரூபோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி – இதி வா ஹி, பி⁴க்க²வே, அனுஸ்ஸரமானோ ரூபங்யேவ அனுஸ்ஸரதி. ‘ஏவங்வேத³னோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி – இதி வா ஹி, பி⁴க்க²வே, அனுஸ்ஸரமானோ வேத³னங்யேவ அனுஸ்ஸரதி. ‘ஏவங்ஸஞ்ஞோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி… ‘ஏவங்ஸங்கா²ரோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி… ‘ஏவங்விஞ்ஞாணோ அஹோஸிங் அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி – இதி வா ஹி, பி⁴க்க²வே, அனுஸ்ஸரமானோ விஞ்ஞாணமேவ அனுஸ்ஸரதி’’.
79. Sāvatthinidānaṃ. ‘‘Ye hi keci, bhikkhave, samaṇā vā brāhmaṇā vā anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussaramānā anussaranti sabbete pañcupādānakkhandhe anussaranti etesaṃ vā aññataraṃ. Katame pañca? ‘Evaṃrūpo ahosiṃ atītamaddhāna’nti – iti vā hi, bhikkhave, anussaramāno rūpaṃyeva anussarati. ‘Evaṃvedano ahosiṃ atītamaddhāna’nti – iti vā hi, bhikkhave, anussaramāno vedanaṃyeva anussarati. ‘Evaṃsañño ahosiṃ atītamaddhāna’nti… ‘evaṃsaṅkhāro ahosiṃ atītamaddhāna’nti… ‘evaṃviññāṇo ahosiṃ atītamaddhāna’nti – iti vā hi, bhikkhave, anussaramāno viññāṇameva anussarati’’.
‘‘கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரூபங் வதே³த²? ருப்பதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ரூப’ந்தி வுச்சதி. கேன ருப்பதி? ஸீதேனபி ருப்பதி, உண்ஹேனபி ருப்பதி, ஜிக⁴ச்சா²யபி ருப்பதி, பிபாஸாயபி ருப்பதி, ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸேனபி 1 ருப்பதி. ருப்பதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ரூப’ந்தி வுச்சதி.
‘‘Kiñca, bhikkhave, rūpaṃ vadetha? Ruppatīti kho, bhikkhave, tasmā ‘rūpa’nti vuccati. Kena ruppati? Sītenapi ruppati, uṇhenapi ruppati, jighacchāyapi ruppati, pipāsāyapi ruppati, ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassenapi 2 ruppati. Ruppatīti kho, bhikkhave, tasmā ‘rūpa’nti vuccati.
‘‘கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, வேத³னங் வதே³த²? வேத³யதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘வேத³னா’தி வுச்சதி. கிஞ்ச வேத³யதி? ஸுக²ம்பி வேத³யதி, து³க்க²ம்பி வேத³யதி, அது³க்க²மஸுக²ம்பி வேத³யதி. வேத³யதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘வேத³னா’தி வுச்சதி.
‘‘Kiñca, bhikkhave, vedanaṃ vadetha? Vedayatīti kho, bhikkhave, tasmā ‘vedanā’ti vuccati. Kiñca vedayati? Sukhampi vedayati, dukkhampi vedayati, adukkhamasukhampi vedayati. Vedayatīti kho, bhikkhave, tasmā ‘vedanā’ti vuccati.
‘‘கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ஸஞ்ஞங் வதே³த²? ஸஞ்ஜானாதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ஸஞ்ஞா’தி வுச்சதி. கிஞ்ச ஸஞ்ஜானாதி? நீலம்பி ஸஞ்ஜானாதி, பீதகம்பி ஸஞ்ஜானாதி, லோஹிதகம்பி ஸஞ்ஜானாதி, ஓதா³தம்பி ஸஞ்ஜானாதி. ஸஞ்ஜானாதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ஸஞ்ஞா’தி வுச்சதி.
‘‘Kiñca, bhikkhave, saññaṃ vadetha? Sañjānātīti kho, bhikkhave, tasmā ‘saññā’ti vuccati. Kiñca sañjānāti? Nīlampi sañjānāti, pītakampi sañjānāti, lohitakampi sañjānāti, odātampi sañjānāti. Sañjānātīti kho, bhikkhave, tasmā ‘saññā’ti vuccati.
‘‘கிஞ்ச , பி⁴க்க²வே, ஸங்கா²ரே வதே³த²? ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ஸங்கா²ரா’தி வுச்சதி. கிஞ்ச ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி? ரூபங் ரூபத்தாய 3 ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி, வேத³னங் வேத³னத்தாய ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி, ஸஞ்ஞங் ஸஞ்ஞத்தாய ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி, ஸங்கா²ரே ஸங்கா²ரத்தாய ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி, விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணத்தாய ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தி. ஸங்க²தமபி⁴ஸங்க²ரொந்தீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘ஸங்கா²ரா’தி வுச்சதி.
‘‘Kiñca , bhikkhave, saṅkhāre vadetha? Saṅkhatamabhisaṅkharontīti kho, bhikkhave, tasmā ‘saṅkhārā’ti vuccati. Kiñca saṅkhatamabhisaṅkharonti? Rūpaṃ rūpattāya 4 saṅkhatamabhisaṅkharonti, vedanaṃ vedanattāya saṅkhatamabhisaṅkharonti, saññaṃ saññattāya saṅkhatamabhisaṅkharonti, saṅkhāre saṅkhārattāya saṅkhatamabhisaṅkharonti, viññāṇaṃ viññāṇattāya saṅkhatamabhisaṅkharonti. Saṅkhatamabhisaṅkharontīti kho, bhikkhave, tasmā ‘saṅkhārā’ti vuccati.
‘‘கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, விஞ்ஞாணங் வதே³த²? விஜானாதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘விஞ்ஞாண’ந்தி வுச்சதி. கிஞ்ச விஜானாதி? அம்பி³லம்பி விஜானாதி, தித்தகம்பி விஜானாதி, கடுகம்பி விஜானாதி, மது⁴ரம்பி விஜானாதி, கா²ரிகம்பி விஜானாதி, அகா²ரிகம்பி விஜானாதி, லோணிகம்பி விஜானாதி, அலோணிகம்பி விஜானாதி. விஜானாதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ‘விஞ்ஞாண’ந்தி வுச்சதி.
‘‘Kiñca, bhikkhave, viññāṇaṃ vadetha? Vijānātīti kho, bhikkhave, tasmā ‘viññāṇa’nti vuccati. Kiñca vijānāti? Ambilampi vijānāti, tittakampi vijānāti, kaṭukampi vijānāti, madhurampi vijānāti, khārikampi vijānāti, akhārikampi vijānāti, loṇikampi vijānāti, aloṇikampi vijānāti. Vijānātīti kho, bhikkhave, tasmā ‘viññāṇa’nti vuccati.
‘‘தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ இதி படிஸஞ்சிக்க²தி – ‘அஹங் கோ² ஏதரஹி ரூபேன க²ஜ்ஜாமி. அதீதம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ ரூபேன க²ஜ்ஜிங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேன ரூபேன க²ஜ்ஜாமி. அஹஞ்சேவ கோ² பன அனாக³தங் ரூபங் அபி⁴னந்தெ³ய்யங், அனாக³தம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ ரூபேன க²ஜ்ஜெய்யங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேன ரூபேன க²ஜ்ஜாமீ’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய அதீதஸ்மிங் ரூபஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி ; அனாக³தங் ரூபங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ ரூபஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.
‘‘Tatra, bhikkhave, sutavā ariyasāvako iti paṭisañcikkhati – ‘ahaṃ kho etarahi rūpena khajjāmi. Atītampāhaṃ addhānaṃ evameva rūpena khajjiṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannena rūpena khajjāmi. Ahañceva kho pana anāgataṃ rūpaṃ abhinandeyyaṃ, anāgatampāhaṃ addhānaṃ evameva rūpena khajjeyyaṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannena rūpena khajjāmī’ti. So iti paṭisaṅkhāya atītasmiṃ rūpasmiṃ anapekkho hoti ; anāgataṃ rūpaṃ nābhinandati; paccuppannassa rūpassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.
‘‘‘அஹங் கோ² ஏதரஹி வேத³னாய க²ஜ்ஜாமி. அதீதம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ வேத³னாய க²ஜ்ஜிங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னாய வேத³னாய க²ஜ்ஜாமி. அஹஞ்சேவ கோ² பன அனாக³தங் வேத³னங் அபி⁴னந்தெ³ய்யங்; அனாக³தம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ வேத³னாய க²ஜ்ஜெய்யங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னாய வேத³னாய க²ஜ்ஜாமீ’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய அதீதாய வேத³னாய அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் வேத³னங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னாய வேத³னாய நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.
‘‘‘Ahaṃ kho etarahi vedanāya khajjāmi. Atītampāhaṃ addhānaṃ evameva vedanāya khajjiṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannāya vedanāya khajjāmi. Ahañceva kho pana anāgataṃ vedanaṃ abhinandeyyaṃ; anāgatampāhaṃ addhānaṃ evameva vedanāya khajjeyyaṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannāya vedanāya khajjāmī’ti. So iti paṭisaṅkhāya atītāya vedanāya anapekkho hoti; anāgataṃ vedanaṃ nābhinandati; paccuppannāya vedanāya nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.
‘‘‘அஹங் கோ² ஏதரஹி ஸஞ்ஞாய க²ஜ்ஜாமி…பே॰… அஹங் கோ² ஏதரஹி ஸங்கா²ரேஹி க²ஜ்ஜாமி. அதீதம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ ஸங்கா²ரேஹி க²ஜ்ஜிங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேஹி ஸங்கா²ரேஹி க²ஜ்ஜாமீதி. அஹஞ்சேவ கோ² பன அனாக³தே ஸங்கா²ரே அபி⁴னந்தெ³ய்யங் ; அனாக³தம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ ஸங்கா²ரேஹி க²ஜ்ஜெய்யங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேஹி ஸங்கா²ரேஹி க²ஜ்ஜாமீ’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய அதீதேஸு ஸங்கா²ரேஸு அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தே ஸங்கா²ரே நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னானங் ஸங்கா²ரானங் நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.
‘‘‘Ahaṃ kho etarahi saññāya khajjāmi…pe… ahaṃ kho etarahi saṅkhārehi khajjāmi. Atītampāhaṃ addhānaṃ evameva saṅkhārehi khajjiṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannehi saṅkhārehi khajjāmīti. Ahañceva kho pana anāgate saṅkhāre abhinandeyyaṃ ; anāgatampāhaṃ addhānaṃ evameva saṅkhārehi khajjeyyaṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannehi saṅkhārehi khajjāmī’ti. So iti paṭisaṅkhāya atītesu saṅkhāresu anapekkho hoti; anāgate saṅkhāre nābhinandati; paccuppannānaṃ saṅkhārānaṃ nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.
‘‘‘அஹங் கோ² ஏதரஹி விஞ்ஞாணேன க²ஜ்ஜாமி. அதீதம்பி அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ விஞ்ஞாணேன க²ஜ்ஜிங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேன விஞ்ஞாணேன க²ஜ்ஜாமி. அஹஞ்சேவ கோ² பன அனாக³தங் விஞ்ஞாணங் அபி⁴னந்தெ³ய்யங்; அனாக³தம்பாஹங் அத்³தா⁴னங் ஏவமேவ விஞ்ஞாணேன க²ஜ்ஜெய்யங், ஸெய்யதா²பி ஏதரஹி பச்சுப்பன்னேன விஞ்ஞாணேன க²ஜ்ஜாமீ’தி. ஸோ இதி படிஸங்கா²ய அதீதஸ்மிங் விஞ்ஞாணஸ்மிங் அனபெக்கோ² ஹோதி; அனாக³தங் விஞ்ஞாணங் நாபி⁴னந்த³தி; பச்சுப்பன்னஸ்ஸ விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிப்³பி³தா³ய விராகா³ய நிரோதா⁴ய படிபன்னோ ஹோதி.
‘‘‘Ahaṃ kho etarahi viññāṇena khajjāmi. Atītampi addhānaṃ evameva viññāṇena khajjiṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannena viññāṇena khajjāmi. Ahañceva kho pana anāgataṃ viññāṇaṃ abhinandeyyaṃ; anāgatampāhaṃ addhānaṃ evameva viññāṇena khajjeyyaṃ, seyyathāpi etarahi paccuppannena viññāṇena khajjāmī’ti. So iti paṭisaṅkhāya atītasmiṃ viññāṇasmiṃ anapekkho hoti; anāgataṃ viññāṇaṃ nābhinandati; paccuppannassa viññāṇassa nibbidāya virāgāya nirodhāya paṭipanno hoti.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞத², பி⁴க்க²வே, ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் வா தங் ஸுக²ங் வா’’தி? ‘‘து³க்க²ங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங், கல்லங் நு தங் ஸமனுபஸ்ஸிதுங் – ‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘வேத³னா … ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங், து³க்க²ங் வா தங் ஸுக²ங் வா’’தி? ‘‘து³க்க²ங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘யங் பனானிச்சங் து³க்க²ங் விபரிணாமத⁴ம்மங், கல்லங் நு தங் ஸமனுபஸ்ஸிதுங் – ‘ஏதங் மம, ஏஸோஹமஸ்மி, ஏஸோ மே அத்தா’’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘தஸ்மாதிஹ, பி⁴க்க²வே, யங் கிஞ்சி ரூபங் அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங் அஜ்ஜ²த்தங் வா ப³ஹித்³தா⁴ வா ஓளாரிகங் வா ஸுகு²மங் வா ஹீனங் வா பணீதங் வா யங் தூ³ரே ஸந்திகே வா, ஸப்³ப³ங் ரூபங் – ‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங். யா காசி வேத³னா… யா காசி ஸஞ்ஞா… யே கேசி ஸங்கா²ரா… யங் கிஞ்சி விஞ்ஞாணங் அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங்…பே॰… யங் தூ³ரே ஸந்திகே வா, ஸப்³ப³ங் விஞ்ஞாணங் – ‘நேதங் மம, நேஸோஹமஸ்மி, ந மேஸோ அத்தா’தி ஏவமேதங் யதா²பூ⁴தங் ஸம்மப்பஞ்ஞாய த³ட்ட²ப்³ப³ங்’’.
‘‘Taṃ kiṃ maññatha, bhikkhave, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vā taṃ sukhaṃ vā’’ti? ‘‘Dukkhaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ, kallaṃ nu taṃ samanupassituṃ – ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Vedanā … saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ, dukkhaṃ vā taṃ sukhaṃ vā’’ti? ‘‘Dukkhaṃ, bhante’’. ‘‘Yaṃ panāniccaṃ dukkhaṃ vipariṇāmadhammaṃ, kallaṃ nu taṃ samanupassituṃ – ‘etaṃ mama, esohamasmi, eso me attā’’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Tasmātiha, bhikkhave, yaṃ kiñci rūpaṃ atītānāgatapaccuppannaṃ ajjhattaṃ vā bahiddhā vā oḷārikaṃ vā sukhumaṃ vā hīnaṃ vā paṇītaṃ vā yaṃ dūre santike vā, sabbaṃ rūpaṃ – ‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ. Yā kāci vedanā… yā kāci saññā… ye keci saṅkhārā… yaṃ kiñci viññāṇaṃ atītānāgatapaccuppannaṃ…pe… yaṃ dūre santike vā, sabbaṃ viññāṇaṃ – ‘netaṃ mama, nesohamasmi, na meso attā’ti evametaṃ yathābhūtaṃ sammappaññāya daṭṭhabbaṃ’’.
‘‘அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, அரியஸாவகோ அபசினாதி, நோ ஆசினாதி; பஜஹதி 5, ந உபாதி³யதி; விஸினேதி 6, ந உஸ்ஸினேதி; விதூ⁴பேதி 7, ந ஸந்தூ⁴பேதி. கிஞ்ச அபசினாதி, நோ ஆசினாதி? ரூபங் அபசினாதி, நோ ஆசினாதி; வேத³னங் … ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் அபசினாதி, நோ ஆசினாதி. கிஞ்ச பஜஹதி, ந உபாதி³யதி? ரூபங் பஜஹதி, ந உபாதி³யதி; வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் பஜஹதி, ந உபாதி³யதி. கிஞ்ச விஸினேதி, ந உஸ்ஸினேதி? ரூபங் விஸினேதி, ந உஸ்ஸினேதி; வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் விஸினேதி, ந உஸ்ஸினேதி. கிஞ்ச விதூ⁴பேதி, ந ஸந்தூ⁴பேதி? ரூபங் விதூ⁴பேதி, ந ஸந்தூ⁴பேதி; வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் விதூ⁴பேதி, ந ஸந்தூ⁴பேதி.
‘‘Ayaṃ vuccati, bhikkhave, ariyasāvako apacināti, no ācināti; pajahati 8, na upādiyati; visineti 9, na ussineti; vidhūpeti 10, na sandhūpeti. Kiñca apacināti, no ācināti? Rūpaṃ apacināti, no ācināti; vedanaṃ … saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ apacināti, no ācināti. Kiñca pajahati, na upādiyati? Rūpaṃ pajahati, na upādiyati; vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ pajahati, na upādiyati. Kiñca visineti, na ussineti? Rūpaṃ visineti, na ussineti; vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ visineti, na ussineti. Kiñca vidhūpeti, na sandhūpeti? Rūpaṃ vidhūpeti, na sandhūpeti; vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ vidhūpeti, na sandhūpeti.
‘‘ஏவங் பஸ்ஸங், பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோ ரூபஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி, வேத³னாயபி… ஸஞ்ஞாயபி… ஸங்கா²ரேஸுபி… விஞ்ஞாணஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி. நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி; விராகா³ விமுச்சதி. விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதி.
‘‘Evaṃ passaṃ, bhikkhave, sutavā ariyasāvako rūpasmimpi nibbindati, vedanāyapi… saññāyapi… saṅkhāresupi… viññāṇasmimpi nibbindati. Nibbindaṃ virajjati; virāgā vimuccati. Vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānāti.
‘‘அயங் வுச்சதி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² நேவாசினாதி ந அபசினாதி, அபசினித்வா டி²தோ நேவ பஜஹதி ந உபாதி³யதி, பஜஹித்வா டி²தோ நேவ விஸினேதி ந உஸ்ஸினேதி, விஸினெத்வா டி²தோ நேவ விதூ⁴பேதி ந ஸந்தூ⁴பேதி. விதூ⁴பெத்வா டி²தோ கிஞ்ச நேவாசினாதி ந அபசினாதி? அபசினித்வா டி²தோ ரூபங் நேவாசினாதி ந அபசினாதி; அபசினித்வா டி²தோ வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் நேவாசினாதி ந அபசினாதி. அபசினித்வா டி²தோ கிஞ்ச நேவ பஜஹதி ந உபாதி³யதி? பஜஹித்வா டி²தோ ரூபங் நேவ பஜஹதி ந உபாதி³யதி; பஜஹித்வா டி²தோ வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் நேவ பஜஹதி ந உபாதி³யதி. பஜஹித்வா டி²தோ கிஞ்ச நேவ விஸினேதி ந உஸ்ஸினேதி? விஸினெத்வா டி²தோ ரூபங் நேவ விஸினேதி ந உஸ்ஸினேதி; விஸினெத்வா டி²தோ வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் நேவ விஸினேதி ந உஸ்ஸினேதி. விஸினெத்வா டி²தோ கிஞ்ச நேவ விதூ⁴பேதி ந ஸந்தூ⁴பேதி? விதூ⁴பெத்வா டி²தோ ரூபங் நேவ விதூ⁴பேதி ந ஸந்தூ⁴பேதி; விதூ⁴பெத்வா டி²தோ வேத³னங்… ஸஞ்ஞங்… ஸங்கா²ரே… விஞ்ஞாணங் நேவ விதூ⁴பேதி ந ஸந்தூ⁴பேதி. விதூ⁴பெத்வா டி²தோ ஏவங்விமுத்தசித்தங் கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²ங் ஸஇந்தா³ தே³வா ஸப்³ரஹ்மகா ஸபஜாபதிகா ஆரகாவ நமஸ்ஸந்தி –
‘‘Ayaṃ vuccati, bhikkhave, bhikkhu nevācināti na apacināti, apacinitvā ṭhito neva pajahati na upādiyati, pajahitvā ṭhito neva visineti na ussineti, visinetvā ṭhito neva vidhūpeti na sandhūpeti. Vidhūpetvā ṭhito kiñca nevācināti na apacināti? Apacinitvā ṭhito rūpaṃ nevācināti na apacināti; apacinitvā ṭhito vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ nevācināti na apacināti. Apacinitvā ṭhito kiñca neva pajahati na upādiyati? Pajahitvā ṭhito rūpaṃ neva pajahati na upādiyati; pajahitvā ṭhito vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ neva pajahati na upādiyati. Pajahitvā ṭhito kiñca neva visineti na ussineti? Visinetvā ṭhito rūpaṃ neva visineti na ussineti; visinetvā ṭhito vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ neva visineti na ussineti. Visinetvā ṭhito kiñca neva vidhūpeti na sandhūpeti? Vidhūpetvā ṭhito rūpaṃ neva vidhūpeti na sandhūpeti; vidhūpetvā ṭhito vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ neva vidhūpeti na sandhūpeti. Vidhūpetvā ṭhito evaṃvimuttacittaṃ kho, bhikkhave, bhikkhuṃ saindā devā sabrahmakā sapajāpatikā ārakāva namassanti –
‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;
‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;
யஸ்ஸ தே நாபி⁴ஜானாம, யம்பி நிஸ்ஸாய ஜா²யஸீ’’தி. ஸத்தமங்;
Yassa te nābhijānāma, yampi nissāya jhāyasī’’ti. sattamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. க²ஜ்ஜனீயஸுத்தவண்ணனா • 7. Khajjanīyasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. க²ஜ்ஜனீயஸுத்தவண்ணனா • 7. Khajjanīyasuttavaṇṇanā