Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi

    10. க²ல்லாடியபேதிவத்து²

    10. Khallāṭiyapetivatthu

    58.

    58.

    ‘‘கா நு அந்தோவிமானஸ்மிங், திட்ட²ந்தீ நூபனிக்க²மி;

    ‘‘Kā nu antovimānasmiṃ, tiṭṭhantī nūpanikkhami;

    உபனிக்க²மஸ்ஸு ப⁴த்³தே³, பஸ்ஸாம தங் ப³ஹிட்டி²த’’ந்தி.

    Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti.

    59.

    59.

    ‘‘அட்டீயாமி ஹராயாமி, நக்³கா³ நிக்க²மிதுங் ப³ஹி;

    ‘‘Aṭṭīyāmi harāyāmi, naggā nikkhamituṃ bahi;

    கேஸேஹம்ஹி படிச்ச²ன்னா, புஞ்ஞங் மே அப்பகங் கத’’ந்தி.

    Kesehamhi paṭicchannā, puññaṃ me appakaṃ kata’’nti.

    60.

    60.

    ‘‘ஹந்து³த்தரீயங் த³தா³மி தே, இத³ங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸய;

    ‘‘Handuttarīyaṃ dadāmi te, idaṃ dussaṃ nivāsaya;

    இத³ங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸெத்வா, ஏஹி நிக்க²ம ஸோப⁴னே;

    Idaṃ dussaṃ nivāsetvā, ehi nikkhama sobhane;

    உபனிக்க²மஸ்ஸு ப⁴த்³தே³, பஸ்ஸாம தங் ப³ஹிட்டி²த’’ந்தி.

    Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti.

    61.

    61.

    ‘‘ஹத்தே²ன ஹத்தே² தே தி³ன்னங், ந மய்ஹங் உபகப்பதி;

    ‘‘Hatthena hatthe te dinnaṃ, na mayhaṃ upakappati;

    ஏஸெத்து²பாஸகோ ஸத்³தோ⁴, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ.

    Esetthupāsako saddho, sammāsambuddhasāvako.

    62.

    62.

    ‘‘ஏதங் அச்சா²த³யித்வான, மம த³க்கி²ணமாதி³ஸ;

    ‘‘Etaṃ acchādayitvāna, mama dakkhiṇamādisa;

    ததா²ஹங் 1 ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’தி.

    Tathāhaṃ 2 sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti.

    63.

    63.

    தஞ்ச தே ந்ஹாபயித்வான, விலிம்பெத்வான வாணிஜா;

    Tañca te nhāpayitvāna, vilimpetvāna vāṇijā;

    வத்தே²ஹச்சா²த³யித்வான, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸுங்.

    Vatthehacchādayitvāna, tassā dakkhiṇamādisuṃ.

    64.

    64.

    ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே² 3, விபாகோ உத³பஜ்ஜத² 4;

    Samanantarānuddiṭṭhe 5, vipāko udapajjatha 6;

    போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயங் 7, த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லங்.

    Bhojanacchādanapānīyaṃ 8, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.

    65.

    65.

    ததோ ஸுத்³தா⁴ ஸுசிவஸனா, காஸிகுத்தமதா⁴ரினீ;

    Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;

    ஹஸந்தீ விமானா நிக்க²மி, ‘த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²ல’’’ந்தி.

    Hasantī vimānā nikkhami, ‘dakkhiṇāya idaṃ phala’’’nti.

    66.

    66.

    ‘‘ஸுசித்தரூபங் ருசிரங், விமானங் தே பபா⁴ஸதி;

    ‘‘Sucittarūpaṃ ruciraṃ, vimānaṃ te pabhāsati;

    தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி.

    Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti.

    67.

    67.

    ‘‘பி⁴க்கு²னோ சரமானஸ்ஸ, தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிங் அஹங்;

    ‘‘Bhikkhuno caramānassa, doṇinimmajjaniṃ ahaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தஸ்ஸ, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtassa, vippasannena cetasā.

    68.

    68.

    ‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ, விபாகங் தீ³க⁴மந்தரங்;

    ‘‘Tassa kammassa kusalassa, vipākaṃ dīghamantaraṃ;

    அனுபோ⁴மி விமானஸ்மிங், தஞ்ச தா³னி பரித்தகங்.

    Anubhomi vimānasmiṃ, tañca dāni parittakaṃ.

    69.

    69.

    ‘‘உத்³த⁴ங் சதூஹி மாஸேஹி, காலங்கிரியா 9 ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā 10 bhavissati;

    ஏகந்தகடுகங் கோ⁴ரங், நிரயங் பபதிஸ்ஸஹங்.

    Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.

    70.

    70.

    11 ‘‘சதுக்கண்ணங் சதுத்³வாரங், விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்;

    12 ‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;

    அயோபாகாரபரியந்தங், அயஸா படிகுஜ்ஜிதங்.

    Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.

    71.

    71.

    ‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;

    ‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³.

    Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.

    72.

    72.

    ‘‘தத்தா²ஹங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், து³க்க²ங் வேதி³ஸ்ஸ வேத³னங்;

    ‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;

    ப²லஞ்ச பாபகம்மஸ்ஸ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸ’’ந்தி.

    Phalañca pāpakammassa, tasmā socāmahaṃ bhusa’’nti.

    க²ல்லாடியபேதிவத்து² த³ஸமங்.

    Khallāṭiyapetivatthu dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. அதா²ஹங் (ஸீ॰)
    2. athāhaṃ (sī.)
    3. ஸமனந்தரா அனுத்³தி³ட்டே² (ஸ்யா॰ க॰)
    4. உபபஜ்ஜத² (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    5. samanantarā anuddiṭṭhe (syā. ka.)
    6. upapajjatha (sī. syā.)
    7. போ⁴ஜனச்சா²த³னங் பானீயங் (ஸ்யா॰ க॰)
    8. bhojanacchādanaṃ pānīyaṃ (syā. ka.)
    9. காலங்கிரியா (க॰)
    10. kālaṃkiriyā (ka.)
    11. ம॰ நி॰ 3.250, 267; அ॰ நி॰ 3.36; பே॰ வ॰ 240, 693
    12. ma. ni. 3.250, 267; a. ni. 3.36; pe. va. 240, 693



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā / 10. க²ல்லாடியபேதிவத்து²வண்ணனா • 10. Khallāṭiyapetivatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact