Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā |
10. க²ல்லாடியபேதிவத்து²வண்ணனா
10. Khallāṭiyapetivatthuvaṇṇanā
கா நு அந்தோவிமானஸ்மிந்தி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே அஞ்ஞதரங் க²ல்லாடியபேதிங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங். அதீதே கிர பா³ராணஸியங் அஞ்ஞதரா ரூபூபஜீவினீ இத்தீ² அபி⁴ரூபா த³ஸ்ஸனீயா பாஸாதி³கா பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாய ஸமன்னாக³தா அதிமனோஹரகேஸகலாபீ அஹோஸி. தஸ்ஸா ஹி கேஸா நீலா தீ³கா⁴ தனூ முதூ³ ஸினித்³தா⁴ வேல்லிதக்³கா³ த்³விஹத்த²க³ய்ஹா விஸட்டா² யாவ மேக²லா கலாபா ஓலம்ப³ந்தி. தங் தஸ்ஸா கேஸஸோப⁴ங் தி³ஸ்வா தருணஜனோ யேபு⁴ய்யேன தஸ்ஸங் படிப³த்³த⁴சித்தோ அஹோஸி. அத²ஸ்ஸா தங் கேஸஸோப⁴ங் அஸஹமானா இஸ்ஸாபகதா கதிபயா இத்தி²யோ மந்தெத்வா தஸ்ஸா ஏவ பரிசாரிகதா³ஸிங் ஆமிஸேன உபலாபெத்வா தாய தஸ்ஸா கேஸூபபாதனங் பே⁴ஸஜ்ஜங் தா³பேஸுங். ஸா கிர தா³ஸீ தங் பே⁴ஸஜ்ஜங் ந்ஹானியசுண்ணேன ஸத்³தி⁴ங் பயோஜெத்வா க³ங்கா³ய நதி³யா ந்ஹானகாலே தஸ்ஸா அதா³ஸி . ஸா தேன கேஸமூலேஸு தேமெத்வா உத³கே நிமுஜ்ஜி , நிமுஜ்ஜனமத்தேயேவ கேஸா ஸமூலா பரிபதிங்ஸு, ஸீஸங் சஸ்ஸா தித்தகலாபு³ஸதி³ஸங் அஹோஸி. அத² ஸா ஸப்³ப³ஸோ விலூனகேஸா லுஞ்சிதமத்த²கா கபோதீ விய விரூபா ஹுத்வா லஜ்ஜாய அந்தோனக³ரங் பவிஸிதுங் அஸக்கொந்தீ வத்தே²ன ஸீஸங் வேடெ²த்வா ப³ஹினக³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் பதே³ஸே வாஸங் கப்பெந்தீ கதிபாஹச்சயேன அபக³தலஜ்ஜா ததோ நிவத்தெத்வா திலானி பீளெத்வா தேலவணிஜ்ஜங் ஸுராவணிஜ்ஜஞ்ச கரொந்தீ ஜீவிகங் கப்பேஸி. ஸா ஏகதி³வஸங் த்³வீஸு தீஸு மனுஸ்ஸேஸு ஸுராமத்தேஸு மஹானித்³த³ங் ஓக்கமந்தேஸு ஸிதி²லபூ⁴தானி தேஸங் நிவத்த²வத்தா²னி அவஹரி.
Kānu antovimānasminti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante aññataraṃ khallāṭiyapetiṃ ārabbha vuttaṃ. Atīte kira bārāṇasiyaṃ aññatarā rūpūpajīvinī itthī abhirūpā dassanīyā pāsādikā paramāya vaṇṇapokkharatāya samannāgatā atimanoharakesakalāpī ahosi. Tassā hi kesā nīlā dīghā tanū mudū siniddhā vellitaggā dvihatthagayhā visaṭṭhā yāva mekhalā kalāpā olambanti. Taṃ tassā kesasobhaṃ disvā taruṇajano yebhuyyena tassaṃ paṭibaddhacitto ahosi. Athassā taṃ kesasobhaṃ asahamānā issāpakatā katipayā itthiyo mantetvā tassā eva paricārikadāsiṃ āmisena upalāpetvā tāya tassā kesūpapātanaṃ bhesajjaṃ dāpesuṃ. Sā kira dāsī taṃ bhesajjaṃ nhāniyacuṇṇena saddhiṃ payojetvā gaṅgāya nadiyā nhānakāle tassā adāsi . Sā tena kesamūlesu temetvā udake nimujji , nimujjanamatteyeva kesā samūlā paripatiṃsu, sīsaṃ cassā tittakalābusadisaṃ ahosi. Atha sā sabbaso vilūnakesā luñcitamatthakā kapotī viya virūpā hutvā lajjāya antonagaraṃ pavisituṃ asakkontī vatthena sīsaṃ veṭhetvā bahinagare aññatarasmiṃ padese vāsaṃ kappentī katipāhaccayena apagatalajjā tato nivattetvā tilāni pīḷetvā telavaṇijjaṃ surāvaṇijjañca karontī jīvikaṃ kappesi. Sā ekadivasaṃ dvīsu tīsu manussesu surāmattesu mahāniddaṃ okkamantesu sithilabhūtāni tesaṃ nivatthavatthāni avahari.
அதே²கதி³வஸங் ஸா ஏகங் கீ²ணாஸவத்தே²ரங் பிண்டா³ய சரந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தா அத்தனோ க⁴ரங் நெத்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதா³பெத்வா தேலஸங்ஸட்ட²ங் தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிங் பிஞ்ஞாகமதா³ஸி. ஸோ தஸ்ஸா அனுகம்பாய தங் படிக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜி. ஸா பஸன்னமானஸா உபரி ச²த்தங் தா⁴ரயமானா அட்டா²ஸி. ஸோ ச தே²ரோ தஸ்ஸா சித்தங் பஹங்ஸெந்தோ அனுமோத³னங் கத்வா பக்காமி. ஸா ச இத்தீ² அனுமோத³னகாலேயேவ ‘‘மய்ஹங் கேஸா தீ³கா⁴ தனூ ஸினித்³தா⁴ முதூ³ வேல்லிதக்³கா³ ஹொந்தூ’’தி பத்த²னமகாஸி.
Athekadivasaṃ sā ekaṃ khīṇāsavattheraṃ piṇḍāya carantaṃ disvā pasannacittā attano gharaṃ netvā paññatte āsane nisīdāpetvā telasaṃsaṭṭhaṃ doṇinimmajjaniṃ piññākamadāsi. So tassā anukampāya taṃ paṭiggahetvā paribhuñji. Sā pasannamānasā upari chattaṃ dhārayamānā aṭṭhāsi. So ca thero tassā cittaṃ pahaṃsento anumodanaṃ katvā pakkāmi. Sā ca itthī anumodanakāleyeva ‘‘mayhaṃ kesā dīghā tanū siniddhā mudū vellitaggā hontū’’ti patthanamakāsi.
ஸா அபரேன ஸமயேன காலங் கத்வா மிஸ்ஸககம்மஸ்ஸ ப²லேன ஸமுத்³த³மஜ்ஜே² கனகவிமானே ஏகிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸா கேஸா பத்தி²தாகாராயேவ ஸம்பஜ்ஜிங்ஸு. மனுஸ்ஸானங் ஸாடகாவஹரணேன பன நக்³கா³ அஹோஸி. ஸா தஸ்மிங் கனகவிமானே புனப்புனங் உப்பஜ்ஜித்வா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் நக்³கா³வ ஹுத்வா வீதினாமேஸி. அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதி லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே அனுபுப்³பே³ன ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே ஸாவத்தி²வாஸினோ ஸத்தஸதா வாணிஜா ஸுவண்ணபூ⁴மிங் உத்³தி³ஸ்ஸ நாவாய மஹாஸமுத்³த³ங் ஓதரிங்ஸு. தேஹி ஆருள்ஹா நாவா விஸமவாதவேகு³க்கி²த்தா இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மந்தீ தங் பதே³ஸங் அக³மாஸி. அத² ஸா விமானபேதீ ஸஹ விமானேன தேஸங் அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. தங் தி³ஸ்வா ஜெட்ட²வாணிஜோ புச்ச²ந்தோ –
Sā aparena samayena kālaṃ katvā missakakammassa phalena samuddamajjhe kanakavimāne ekikā hutvā nibbatti. Tassā kesā patthitākārāyeva sampajjiṃsu. Manussānaṃ sāṭakāvaharaṇena pana naggā ahosi. Sā tasmiṃ kanakavimāne punappunaṃ uppajjitvā ekaṃ buddhantaraṃ naggāva hutvā vītināmesi. Atha amhākaṃ bhagavati loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakke anupubbena sāvatthiyaṃ viharante sāvatthivāsino sattasatā vāṇijā suvaṇṇabhūmiṃ uddissa nāvāya mahāsamuddaṃ otariṃsu. Tehi āruḷhā nāvā visamavātavegukkhittā ito cito ca paribbhamantī taṃ padesaṃ agamāsi. Atha sā vimānapetī saha vimānena tesaṃ attānaṃ dassesi. Taṃ disvā jeṭṭhavāṇijo pucchanto –
58.
58.
‘‘கா நு அந்தோவிமானஸ்மிங், திட்ட²ந்தீ நூபனிக்க²மி;
‘‘Kā nu antovimānasmiṃ, tiṭṭhantī nūpanikkhami;
உபனிக்க²மஸ்ஸு ப⁴த்³தே³, பஸ்ஸாம தங் ப³ஹிட்டி²த’’ந்தி. –
Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti. –
கா³த²மாஹ . தத்த² கா நு அந்தோவிமானஸ்மிங் திட்ட²ந்தீதி விமானஸ்ஸ அந்தோ அப்³ப⁴ந்தரே திட்ட²ந்தீ கா நு த்வங், கிங் மனுஸ்ஸித்தீ², உதா³ஹு அமனுஸ்ஸித்தீ²தி புச்ச²தி. நூபனிக்க²மீதி விமானதோ ந நிக்க²மி. உபனிக்க²மஸ்ஸு, ப⁴த்³தே³, பஸ்ஸாம தங் ப³ஹிட்டி²தந்தி, ப⁴த்³தே³, தங் மயங் ப³ஹி டி²தங் பஸ்ஸாம த³ட்டு²காமம்ஹா, தஸ்மா விமானதோ நிக்க²மஸ்ஸு. ‘‘உபனிக்க²மஸ்ஸு ப⁴த்³த³ந்தே’’தி வா பாடோ², ப⁴த்³த³ங் தே அத்தூ²தி அத்தோ².
Gāthamāha . Tattha kā nu antovimānasmiṃ tiṭṭhantīti vimānassa anto abbhantare tiṭṭhantī kā nu tvaṃ, kiṃ manussitthī, udāhu amanussitthīti pucchati. Nūpanikkhamīti vimānato na nikkhami. Upanikkhamassu, bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhitanti, bhadde, taṃ mayaṃ bahi ṭhitaṃ passāma daṭṭhukāmamhā, tasmā vimānato nikkhamassu. ‘‘Upanikkhamassu bhaddante’’ti vā pāṭho, bhaddaṃ te atthūti attho.
அத²ஸ்ஸ ஸா அத்தனோ ப³ஹி நிக்க²மிஸுங் அஸக்குணெய்யதங் பகாஸெந்தீ –
Athassa sā attano bahi nikkhamisuṃ asakkuṇeyyataṃ pakāsentī –
59.
59.
‘‘அட்டீயாமி ஹராயாமி, நக்³கா³ நிக்க²மிதுங் ப³ஹி;
‘‘Aṭṭīyāmi harāyāmi, naggā nikkhamituṃ bahi;
கேஸேஹம்ஹி படிச்ச²ன்னா, புஞ்ஞங் மே அப்பகங் கத’’ந்தி. –
Kesehamhi paṭicchannā, puññaṃ me appakaṃ kata’’nti. –
கா³த²மாஹ. தத்த² அட்டீயாமீதி நக்³கா³ ஹுத்வா ப³ஹி நிக்க²மிதுங் அட்டிகா து³க்கி²தா அம்ஹி. ஹராயாமீதி லஜ்ஜாமி. கேஸேஹம்ஹி படிச்ச²ன்னாதி கேஸேஹி அம்ஹி அஹங் படிச்சா²தி³தா பாருதஸரீரா. புஞ்ஞங் மே அப்பகங் கதந்தி அப்பகங் பரித்தங் மயா குஸலகம்மங் கதங், பிஞ்ஞாகதா³னமத்தந்தி அதி⁴ப்பாயோ.
Gāthamāha. Tattha aṭṭīyāmīti naggā hutvā bahi nikkhamituṃ aṭṭikā dukkhitā amhi. Harāyāmīti lajjāmi. Kesehamhi paṭicchannāti kesehi amhi ahaṃ paṭicchāditā pārutasarīrā. Puññaṃ me appakaṃ katanti appakaṃ parittaṃ mayā kusalakammaṃ kataṃ, piññākadānamattanti adhippāyo.
அத²ஸ்ஸா வாணிஜோ அத்தனோ உத்தரிஸாடகங் தா³துகாமோ –-
Athassā vāṇijo attano uttarisāṭakaṃ dātukāmo –-
60.
60.
‘‘ஹந்து³த்தரீயங் த³தா³மி தே, இத³ங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸய;
‘‘Handuttarīyaṃ dadāmi te, idaṃ dussaṃ nivāsaya;
இத³ங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸெத்வா, ஏஹி நிக்க²ம ஸோப⁴னே;
Idaṃ dussaṃ nivāsetvā, ehi nikkhama sobhane;
உபனிக்க²மஸ்ஸு ப⁴த்³தே³, பஸ்ஸாம தங் ப³ஹிட்டி²த’’ந்தி. –
Upanikkhamassu bhadde, passāma taṃ bahiṭṭhita’’nti. –
கா³த²மாஹ . தத்த² ஹந்தா³தி க³ண்ஹ. உத்தரீயந்தி உபஸங்ப்³யானங் உத்தரிஸாடகந்தி அத்தோ². த³தா³மி தேதி துய்ஹங் த³தா³மி. இத³ங் து³ஸ்ஸங் நிவாஸயாதி இத³ங் மம உத்தரிஸாடகங் த்வங் நிவாஸேஹி. ஸோப⁴னேதி ஸுந்த³ரரூபே.
Gāthamāha . Tattha handāti gaṇha. Uttarīyanti upasaṃbyānaṃ uttarisāṭakanti attho. Dadāmi teti tuyhaṃ dadāmi. Idaṃ dussaṃ nivāsayāti idaṃ mama uttarisāṭakaṃ tvaṃ nivāsehi. Sobhaneti sundararūpe.
ஏவஞ்ச பன வத்வா அத்தனோ உத்தரிஸாடகங் தஸ்ஸா உபனேஸி, ஸா ததா² தி³ய்யமானஸ்ஸ அத்தனோ அனுபகப்பனீயதஞ்ச, யதா² தி³ய்யமானங் உபகப்பதி, தஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தீ –
Evañca pana vatvā attano uttarisāṭakaṃ tassā upanesi, sā tathā diyyamānassa attano anupakappanīyatañca, yathā diyyamānaṃ upakappati, tañca dassentī –
61.
61.
‘‘ஹத்தே²ன ஹத்தே² தே தி³ன்னங், ந மய்ஹங் உபகப்பதி;
‘‘Hatthena hatthe te dinnaṃ, na mayhaṃ upakappati;
ஏஸெத்து²பாஸகோ ஸத்³தோ⁴, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ.
Esetthupāsako saddho, sammāsambuddhasāvako.
62.
62.
‘‘ஏதங் அச்சா²த³யித்வான, மம த³க்கி²ணமாதி³ஸ;
‘‘Etaṃ acchādayitvāna, mama dakkhiṇamādisa;
ததா²ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸங், ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ’’தி. –
Tathāhaṃ sukhitā hessaṃ, sabbakāmasamiddhinī’’ti. –
கா³தா²த்³வயமாஹ . தத்த² ஹத்தே²ன ஹத்தே² தே தி³ன்னங், ந மய்ஹங் உபகப்பதீதி, மாரிஸ, தவ ஹத்தே²ன மம ஹத்தே² தயா தி³ன்னங் ந மய்ஹங் உபகப்பதி ந வினியுஜ்ஜதி, உபபோ⁴க³யொக்³க³ங் ந ஹோதீதி அத்தோ². ஏஸெத்து²பாஸகோ ஸத்³தோ⁴தி ஏஸோ ரதனத்தயங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸரணக³மனேன உபாஸகோ கம்மப²லஸத்³தா⁴ய ச ஸமன்னாக³தத்தா ஸத்³தோ⁴ எத்த² ஏதஸ்மிங் ஜனஸமூஹே அத்தி². ஏதங் அச்சா²த³யித்வான, மம த³க்கி²ணமாதி³ஸாதி ஏதங் உபாஸகங் மம தி³ய்யமானங் ஸாடகங் பரித³ஹாபெத்வா தங் த³க்கி²ணங் மய்ஹங் ஆதி³ஸ பத்திதா³னங் தே³ஹி. ததா²ஹங் ஸுகி²தா ஹெஸ்ஸந்தி ததா² கதே அஹங் ஸுகி²தா தி³ப்³ப³வத்த²னிவத்தா² ஸுக²ப்பத்தா ப⁴விஸ்ஸாமீதி.
Gāthādvayamāha . Tattha hatthena hatthe te dinnaṃ, na mayhaṃ upakappatīti, mārisa, tava hatthena mama hatthe tayā dinnaṃ na mayhaṃ upakappati na viniyujjati, upabhogayoggaṃ na hotīti attho. Esetthupāsako saddhoti eso ratanattayaṃ uddissa saraṇagamanena upāsako kammaphalasaddhāya ca samannāgatattā saddho ettha etasmiṃ janasamūhe atthi. Etaṃ acchādayitvāna, mama dakkhiṇamādisāti etaṃ upāsakaṃ mama diyyamānaṃ sāṭakaṃ paridahāpetvā taṃ dakkhiṇaṃ mayhaṃ ādisa pattidānaṃ dehi. Tathāhaṃ sukhitā hessanti tathā kate ahaṃ sukhitā dibbavatthanivatthā sukhappattā bhavissāmīti.
தங் ஸுத்வா வாணிஜா தங் உபாஸகங் ந்ஹாபெத்வா விலிம்பெத்வா வத்த²யுகே³ன அச்சா²தே³ஸுங். தமத்த²ங் பகாஸெந்தா ஸங்கீ³திகாரா –
Taṃ sutvā vāṇijā taṃ upāsakaṃ nhāpetvā vilimpetvā vatthayugena acchādesuṃ. Tamatthaṃ pakāsentā saṅgītikārā –
63.
63.
‘‘தஞ்ச தே ந்ஹாபயித்வான, விலிம்பெத்வான வாணிஜா;
‘‘Tañca te nhāpayitvāna, vilimpetvāna vāṇijā;
வத்தே²ஹச்சா²த³யித்வான, தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸுங்.
Vatthehacchādayitvāna, tassā dakkhiṇamādisuṃ.
64.
64.
‘‘ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே² , விபாகோ உத³பஜ்ஜத²;
‘‘Samanantarānuddiṭṭhe , vipāko udapajjatha;
போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயங், த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லங்.
Bhojanacchādanapānīyaṃ, dakkhiṇāya idaṃ phalaṃ.
65.
65.
‘‘ததோ ஸுத்³தா⁴ ஸுசிவஸனா, காஸிகுத்தமதா⁴ரினீ;
‘‘Tato suddhā sucivasanā, kāsikuttamadhārinī;
ஹஸந்தீ விமானா நிக்க²மி, த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²ல’’ந்தி. –
Hasantī vimānā nikkhami, dakkhiṇāya idaṃ phala’’nti. –
திஸ்ஸோ கா³தா²யோ அவோசுங்.
Tisso gāthāyo avocuṃ.
63. தத்த² தந்தி தங் உபாஸகங். ச-ஸத்³தோ³ நிபாதமத்தங். தேதி தே வாணிஜாதி யோஜனா. விலிம்பெத்வானாதி உத்தமேன க³ந்தே⁴ன விலிம்பெத்வா. வத்தே²ஹச்சா²த³யித்வானாதி வண்ணக³ந்த⁴ரஸஸம்பன்னங் ஸப்³யஞ்ஜனங் போ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா நிவாஸனங் உத்தரீயந்தி த்³வீஹி வத்தே²ஹி அச்சா²தே³ஸுங், த்³வே வத்தா²னி அத³ங்ஸூதி அத்தோ². தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸுந்தி தஸ்ஸா பேதியா தங் த³க்கி²ணங் ஆதி³ஸிங்ஸு.
63. Tattha tanti taṃ upāsakaṃ. Ca-saddo nipātamattaṃ. Teti te vāṇijāti yojanā. Vilimpetvānāti uttamena gandhena vilimpetvā. Vatthehacchādayitvānāti vaṇṇagandharasasampannaṃ sabyañjanaṃ bhojanaṃ bhojetvā nivāsanaṃ uttarīyanti dvīhi vatthehi acchādesuṃ, dve vatthāni adaṃsūti attho. Tassā dakkhiṇamādisunti tassā petiyā taṃ dakkhiṇaṃ ādisiṃsu.
64. ஸமனந்தரானுத்³தி³ட்டே²தி அனூ-தி நிபாதமத்தங், தஸ்ஸா த³க்கி²ணாய உத்³தி³ட்ட²ஸமனந்தரமேவ. விபாகோ உத³பஜ்ஜதா²தி தஸ்ஸா பேதியா விபாகோ த³க்கி²ணாய ப²லங் உப்பஜ்ஜி. கீதி³ஸோதி பேதீ ஆஹ போ⁴ஜனச்சா²த³னபானீயந்தி. நானப்பகாரங் தி³ப்³ப³போ⁴ஜனஸதி³ஸங் போ⁴ஜனஞ்ச நானாவிராக³வண்ணஸமுஜ்ஜலங் தி³ப்³ப³வத்த²ஸதி³ஸங் வத்த²ஞ்ச அனேகவித⁴ங் பானகஞ்ச த³க்கி²ணாய இத³ங் ஈதி³ஸங் ப²லங் உத³பஜ்ஜதா²தி யோஜனா.
64.Samanantarānuddiṭṭheti anū-ti nipātamattaṃ, tassā dakkhiṇāya uddiṭṭhasamanantarameva. Vipāko udapajjathāti tassā petiyā vipāko dakkhiṇāya phalaṃ uppajji. Kīdisoti petī āha bhojanacchādanapānīyanti. Nānappakāraṃ dibbabhojanasadisaṃ bhojanañca nānāvirāgavaṇṇasamujjalaṃ dibbavatthasadisaṃ vatthañca anekavidhaṃ pānakañca dakkhiṇāya idaṃ īdisaṃ phalaṃ udapajjathāti yojanā.
65. ததோதி யதா²வுத்தபோ⁴ஜனாதி³படிலாப⁴தோ பச்சா². ஸுத்³தா⁴தி ந்ஹானேன ஸுத்³த⁴ஸரீரா. ஸுசிவஸனாதி ஸுவிஸுத்³த⁴வத்த²னிவத்தா². காஸிகுத்தமதா⁴ரினீதி காஸிகவத்த²தோபி உத்தமவத்த²தா⁴ரினீ. ஹஸந்தீதி ‘‘பஸ்ஸத² தாவ தும்ஹாகங் த³க்கி²ணாய இத³ங் ப²லவிஸேஸ’’ந்தி பகாஸனவஸேன ஹஸமானா விமானதோ நிக்க²மி.
65.Tatoti yathāvuttabhojanādipaṭilābhato pacchā. Suddhāti nhānena suddhasarīrā. Sucivasanāti suvisuddhavatthanivatthā. Kāsikuttamadhārinīti kāsikavatthatopi uttamavatthadhārinī. Hasantīti ‘‘passatha tāva tumhākaṃ dakkhiṇāya idaṃ phalavisesa’’nti pakāsanavasena hasamānā vimānato nikkhami.
அத² தே வாணிஜா ஏவங் பச்சக்க²தோ புஞ்ஞப²லங் தி³ஸ்வா அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதா தஸ்மிங் உபாஸகே ஸஞ்ஜாதகா³ரவப³ஹுமானா கதஞ்ஜலீ தங் பயிருபாஸிங்ஸு. ஸோபி தே த⁴ம்மகதா²ய பி⁴ய்யோஸோமத்தாய பஸாதெ³த்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பேஸி. தே தாய விமானபேதியா கதகம்மங் –
Atha te vāṇijā evaṃ paccakkhato puññaphalaṃ disvā acchariyabbhutacittajātā tasmiṃ upāsake sañjātagāravabahumānā katañjalī taṃ payirupāsiṃsu. Sopi te dhammakathāya bhiyyosomattāya pasādetvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāpesi. Te tāya vimānapetiyā katakammaṃ –
66.
66.
‘‘ஸுசித்தரூபங் ருசிரங், விமானங் தே பபா⁴ஸதி;
‘‘Sucittarūpaṃ ruciraṃ, vimānaṃ te pabhāsati;
தே³வதே புச்சி²தாசிக்க², கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²ல’’ந்தி. –
Devate pucchitācikkha, kissa kammassidaṃ phala’’nti. –
இமாய கா³தா²ய புச்சி²ங்ஸு. தத்த² ஸுசித்தரூபந்தி ஹத்தி²அஸ்ஸஇத்தி²புரிஸாதி³வஸேன சேவ மாலாகம்மலதாகம்மாதி³வஸேன ச ஸுட்டு² விஹிதசித்தரூபங். ருசிரந்தி ரமணீயங் த³ஸ்ஸனீயங். கிஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லந்தி கீதி³ஸஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, கிங் தா³னமயஸ்ஸ உதா³ஹு ஸீலமயஸ்ஸ இத³ங் ப²லந்தி அத்தோ².
Imāya gāthāya pucchiṃsu. Tattha sucittarūpanti hatthiassaitthipurisādivasena ceva mālākammalatākammādivasena ca suṭṭhu vihitacittarūpaṃ. Ruciranti ramaṇīyaṃ dassanīyaṃ. Kissa kammassidaṃ phalanti kīdisassa kammassa, kiṃ dānamayassa udāhu sīlamayassa idaṃ phalanti attho.
ஸா தேஹி ஏவங் புட்டா² ‘‘மயா கதஸ்ஸ பரித்தகஸ்ஸ குஸலகம்மஸ்ஸ தாவ இத³ங் ப²லங், அகுஸலகம்மஸ்ஸ பன ஆயதிங் நிரயே ஏதி³ஸங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தது³ப⁴யங் ஆசிக்க²ந்தீ –
Sā tehi evaṃ puṭṭhā ‘‘mayā katassa parittakassa kusalakammassa tāva idaṃ phalaṃ, akusalakammassa pana āyatiṃ niraye edisaṃ bhavissatī’’ti tadubhayaṃ ācikkhantī –
67.
67.
‘‘பி⁴க்கு²னோ சரமானஸ்ஸ, தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிங் அஹங்;
‘‘Bhikkhuno caramānassa, doṇinimmajjaniṃ ahaṃ;
அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தஸ்ஸ, விப்பஸன்னேன சேதஸா.
Adāsiṃ ujubhūtassa, vippasannena cetasā.
68.
68.
‘‘தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ குஸலஸ்ஸ, விபாகங் தீ³க⁴மந்தரங்;
‘‘Tassa kammassa kusalassa, vipākaṃ dīghamantaraṃ;
அனுபோ⁴மி விமானஸ்மிங், தஞ்ச தா³னி பரித்தகங்.
Anubhomi vimānasmiṃ, tañca dāni parittakaṃ.
69.
69.
‘‘உத்³த⁴ங் சதூஹி மாஸேஹி, காலங்கிரியா ப⁴விஸ்ஸதி;
‘‘Uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā bhavissati;
ஏகந்தகடுகங் கோ⁴ரங், நிரயங் பபதிஸ்ஸஹங்.
Ekantakaṭukaṃ ghoraṃ, nirayaṃ papatissahaṃ.
70.
70.
‘‘சதுக்கண்ணங் சதுத்³வாரங், விப⁴த்தங் பா⁴க³ஸோ மிதங்;
‘‘Catukkaṇṇaṃ catudvāraṃ, vibhattaṃ bhāgaso mitaṃ;
அயோபாகாரபரியந்தங், அயஸா படிகுஜ்ஜிதங்.
Ayopākārapariyantaṃ, ayasā paṭikujjitaṃ.
71.
71.
‘‘தஸ்ஸ அயோமயா பூ⁴மி, ஜலிதா தேஜஸா யுதா;
‘‘Tassa ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;
ஸமந்தா யோஜனஸதங், ப²ரித்வா திட்ட²தி ஸப்³ப³தா³.
Samantā yojanasataṃ, pharitvā tiṭṭhati sabbadā.
72.
72.
‘‘தத்தா²ஹங் தீ³க⁴மத்³தா⁴னங், து³க்க²ங் வேதி³ஸ்ஸ வேத³னங்;
‘‘Tatthāhaṃ dīghamaddhānaṃ, dukkhaṃ vedissa vedanaṃ;
ப²லஞ்ச பாபகம்மஸ்ஸ, தஸ்மா ஸோசாமஹங் பு⁴ஸ’’ந்தி. – கா³தா²யோ அபா⁴ஸி;
Phalañca pāpakammassa, tasmā socāmahaṃ bhusa’’nti. – gāthāyo abhāsi;
67. தத்த² பி⁴க்கு²னோ சரமானஸ்ஸாதி அஞ்ஞதரஸ்ஸ பி⁴ன்னகிலேஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பி⁴க்கா²ய சரந்தஸ்ஸ. தோ³ணினிம்மஜ்ஜனிந்தி விஸ்ஸந்த³மானதேலங் பிஞ்ஞாகங். உஜுபூ⁴தஸ்ஸாதி சித்தஜிம்ஹவங்ககுடிலபா⁴வகரானங் கிலேஸானங் அபா⁴வேன உஜுபா⁴வப்பத்தஸ்ஸ. விப்பஸன்னேன சேதஸாதி கம்மப²லஸத்³தா⁴ய ஸுட்டு² பஸன்னேன சித்தேன.
67. Tattha bhikkhuno caramānassāti aññatarassa bhinnakilesassa bhikkhuno bhikkhāya carantassa. Doṇinimmajjaninti vissandamānatelaṃ piññākaṃ. Ujubhūtassāti cittajimhavaṅkakuṭilabhāvakarānaṃ kilesānaṃ abhāvena ujubhāvappattassa. Vippasannena cetasāti kammaphalasaddhāya suṭṭhu pasannena cittena.
68-69. தீ³க⁴மந்தரந்தி ம-காரோ பத³ஸந்தி⁴கரோ, தீ³க⁴அந்தரங் தீ³க⁴காலந்தி அத்தோ². தஞ்ச தா³னி பரித்தகந்தி தஞ்ச புஞ்ஞப²லங் விபக்கவிபாகத்தா கம்மஸ்ஸ இதா³னி பரித்தகங் அப்பாவஸேஸங், ந சிரேனேவ இதோ சவிஸ்ஸாமீதி அத்தோ². தேனாஹ ‘‘உத்³த⁴ங் சதூஹி மாஸேஹி, காலங்கிரியா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சதூஹி மாஸேஹி உத்³த⁴ங் சதுன்னங் மாஸானங் உபரி பஞ்சமே மாஸே மம காலங்கிரியா ப⁴விஸ்ஸதீதி த³ஸ்ஸேதி. ஏகந்தகடுகந்தி ஏகந்தேனேவ அனிட்ட²ச²ப²ஸ்ஸாயதனிகபா⁴வதோ ஏகந்தது³க்க²ந்தி அத்தோ². கோ⁴ரந்தி தா³ருணங். நிரயந்தி நத்தி² எத்த² அயோ ஸுக²ந்தி கத்வா ‘‘நிரய’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் நரகங். பபதிஸ்ஸஹந்தி பபஹிஸ்ஸாமி அஹங்.
68-69.Dīghamantaranti ma-kāro padasandhikaro, dīghaantaraṃ dīghakālanti attho. Tañca dāni parittakanti tañca puññaphalaṃ vipakkavipākattā kammassa idāni parittakaṃ appāvasesaṃ, na cireneva ito cavissāmīti attho. Tenāha ‘‘uddhaṃ catūhi māsehi, kālaṃkiriyā bhavissatī’’ti catūhi māsehi uddhaṃ catunnaṃ māsānaṃ upari pañcame māse mama kālaṃkiriyā bhavissatīti dasseti. Ekantakaṭukanti ekanteneva aniṭṭhachaphassāyatanikabhāvato ekantadukkhanti attho. Ghoranti dāruṇaṃ. Nirayanti natthi ettha ayo sukhanti katvā ‘‘niraya’’nti laddhanāmaṃ narakaṃ. Papatissahanti papahissāmi ahaṃ.
70. ‘‘நிரய’’ந்தி செத்த² அவீசிமஹானிரயஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்தா தங் ஸரூபதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சதுக்கண்ண’’ந்திஆதி³மாஹ. தத்த² சதுக்கண்ணந்தி சதுக்கோணங். சதுத்³வாரந்தி சதூஸு தி³ஸாஸு சதூஹி த்³வாரேஹி யுத்தங். விப⁴த்தந்தி ஸுட்டு² விப⁴த்தங்.
70. ‘‘Niraya’’nti cettha avīcimahānirayassa adhippetattā taṃ sarūpato dassetuṃ ‘‘catukkaṇṇa’’ntiādimāha. Tattha catukkaṇṇanti catukkoṇaṃ. Catudvāranti catūsu disāsu catūhi dvārehi yuttaṃ. Vibhattanti suṭṭhu vibhattaṃ.
பா⁴க³ஸோதி பா⁴க³தோ. மிதந்தி துலிதங். அயோபாகாரபரியந்தந்தி அயோமயேன பாகாரேன பரிக்கி²த்தங். அயஸா படிகுஜ்ஜிதந்தி அயோபடலேனேவ உபரி பிஹிதங்.
Bhāgasoti bhāgato. Mitanti tulitaṃ. Ayopākārapariyantanti ayomayena pākārena parikkhittaṃ. Ayasā paṭikujjitanti ayopaṭaleneva upari pihitaṃ.
71-72. தேஜஸா யுதாதி ஸமந்ததோ ஸமுட்டி²தஜாலேன மஹதா அக்³கி³னா நிரந்தரங் ஸமாயுதஜாலா. ஸமந்தா யோஜனஸதந்தி ஏவங் பன ஸமந்தா ப³ஹி ஸப்³ப³தி³ஸாஸு யோஜனஸதங் யோஜனானங் ஸதங். ஸப்³ப³தா³தி ஸப்³ப³காலங். ப²ரித்வா திட்ட²தீதி ப்³யாபெத்வா திட்ட²தி. தத்தா²தி தஸ்மிங் மஹானிரயே. வேதி³ஸ்ஸந்தி வேதி³ஸ்ஸாமி அனுப⁴விஸ்ஸாமி. ப²லஞ்ச பாபகம்மஸ்ஸாதி இத³ங் ஈதி³ஸங் து³க்கா²னுப⁴வனங் மஹா ஏவங் கதஸ்ஸ பாபஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ ப²லந்தி அத்தோ².
71-72.Tejasā yutāti samantato samuṭṭhitajālena mahatā agginā nirantaraṃ samāyutajālā. Samantā yojanasatanti evaṃ pana samantā bahi sabbadisāsu yojanasataṃ yojanānaṃ sataṃ. Sabbadāti sabbakālaṃ. Pharitvā tiṭṭhatīti byāpetvā tiṭṭhati. Tatthāti tasmiṃ mahāniraye. Vedissanti vedissāmi anubhavissāmi. Phalañca pāpakammassāti idaṃ īdisaṃ dukkhānubhavanaṃ mahā evaṃ katassa pāpassa kammassa phalanti attho.
ஏவங் தாய அத்தனா கதகம்மப²லே ஆயதிங் நேரயிகப⁴யே ச பகாஸிதே ஸோ உபாஸகோ கருணாஸஞ்சோதி³தமானஸோ ‘‘ஹந்த³ஸ்ஸாஹங் பதிட்டா² ப⁴வெய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா ஆஹ – ‘‘தே³வதே, த்வங் மய்ஹங் ஏகஸ்ஸ தா³னவஸேன ஸப்³ப³காமஸமித்³தா⁴ உட்டா²ரஸம்பத்தியுத்தா ஜாதா, இதா³னி பன இமேஸங் உபாஸகானங் தா³னங் த³த்வா ஸத்து² ச கு³ணே அனுஸ்ஸரித்வா நிரயூபபத்திதோ முச்சிஸ்ஸஸீ’’தி. ஸா பேதீ ஹட்ட²துட்டா² ‘‘ஸாதூ⁴’’தி வத்வா தே தி³ப்³பே³ன அன்னபானேன ஸந்தப்பெத்வா தி³ப்³பா³னி வத்தா²னி நானாவிதா⁴னி ரதனானி ச அதா³ஸி, ப⁴க³வந்தஞ்ச உத்³தி³ஸ்ஸ தி³ப்³ப³ங் து³ஸ்ஸயுக³ங் தேஸங் ஹத்தே² த³த்வா ‘‘அஞ்ஞதரா, ப⁴ந்தே, விமானபேதீ ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீதி ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் மம வசனேன வந்த³தா²’’தி வந்த³னஞ்ச பேஸேஸி, தஞ்ச நாவங் அத்தனோ இத்³தா⁴னுபா⁴வேன தேஹி இச்சி²தபட்டனங் தங் தி³வஸமேவ உபனேஸி.
Evaṃ tāya attanā katakammaphale āyatiṃ nerayikabhaye ca pakāsite so upāsako karuṇāsañcoditamānaso ‘‘handassāhaṃ patiṭṭhā bhaveyya’’nti cintetvā āha – ‘‘devate, tvaṃ mayhaṃ ekassa dānavasena sabbakāmasamiddhā uṭṭhārasampattiyuttā jātā, idāni pana imesaṃ upāsakānaṃ dānaṃ datvā satthu ca guṇe anussaritvā nirayūpapattito muccissasī’’ti. Sā petī haṭṭhatuṭṭhā ‘‘sādhū’’ti vatvā te dibbena annapānena santappetvā dibbāni vatthāni nānāvidhāni ratanāni ca adāsi, bhagavantañca uddissa dibbaṃ dussayugaṃ tesaṃ hatthe datvā ‘‘aññatarā, bhante, vimānapetī bhagavato pāde sirasā vandatīti sāvatthiṃ gantvā satthāraṃ mama vacanena vandathā’’ti vandanañca pesesi, tañca nāvaṃ attano iddhānubhāvena tehi icchitapaṭṭanaṃ taṃ divasameva upanesi.
அத² தே வாணிஜா ததோ பட்டனதோ அனுக்கமேன ஸாவத்தி²ங் பத்வா ஜேதவனங் பவிஸித்வா ஸத்து² தங் து³ஸ்ஸயுக³ங் த³த்வா வந்த³னஞ்ச நிவேதெ³த்வா ஆதி³தோ பட்டா²ய தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய வித்தா²ரேன த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா ஜாதா. தே பன உபாஸகா து³தியதி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் த³த்வா தஸ்ஸா த³க்கி²ணமாதி³ஸிங்ஸு. ஸா ச ததோ பேதலோகதோ சவித்வா விவித⁴ரதனவிஜ்ஜோதிதே தாவதிங்ஸப⁴வனே கனகவிமானே அச்ச²ராஸஹஸ்ஸபரிவாரா நிப்³ப³த்தீதி.
Atha te vāṇijā tato paṭṭanato anukkamena sāvatthiṃ patvā jetavanaṃ pavisitvā satthu taṃ dussayugaṃ datvā vandanañca nivedetvā ādito paṭṭhāya taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesuṃ. Satthā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya vitthārena dhammaṃ desesi, sā desanā mahājanassa sātthikā jātā. Te pana upāsakā dutiyadivase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvā tassā dakkhiṇamādisiṃsu. Sā ca tato petalokato cavitvā vividharatanavijjotite tāvatiṃsabhavane kanakavimāne accharāsahassaparivārā nibbattīti.
க²ல்லாடியபேதிவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Khallāṭiyapetivatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 10. க²ல்லாடியபேதிவத்து² • 10. Khallāṭiyapetivatthu