Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    15. பன்னரஸமவக்³கோ³

    15. Pannarasamavaggo

    (148) 4. க²ணலயமுஹுத்தகதா²

    (148) 4. Khaṇalayamuhuttakathā

    722. க²ணோ பரினிப்ப²ன்னோ, லயோ பரினிப்ப²ன்னோ, முஹுத்தங் பரினிப்ப²ன்னந்தி? ஆமந்தா. ரூபந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… வேத³னா… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    722. Khaṇo parinipphanno, layo parinipphanno, muhuttaṃ parinipphannanti? Āmantā. Rūpanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… vedanā… saññā… saṅkhārā… viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    723. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘முஹுத்தங் பரினிப்ப²ன்னந்தி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, கதா²வத்தூ²னி! கதமானி தீணி? அதீதங் வா, பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் அஹோஸி அதீதமத்³தா⁴ன’ந்தி; அனாக³தங் வா, பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் ப⁴விஸ்ஸதி அனாக³தமத்³தா⁴ன’ந்தி; ஏதரஹி வா, பி⁴க்க²வே, பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கத²ங் கதெ²ய்ய – ‘ஏவங் ஹோதி ஏதரஹி பச்சுப்பன்ன’ந்தி. இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி கதா²வத்தூ²னீ’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி முஹுத்தங் பரினிப்ப²ன்னந்தி.

    723. Na vattabbaṃ – ‘‘muhuttaṃ parinipphannanti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘tīṇimāni, bhikkhave, kathāvatthūni! Katamāni tīṇi? Atītaṃ vā, bhikkhave, addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ ahosi atītamaddhāna’nti; anāgataṃ vā, bhikkhave, addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ bhavissati anāgatamaddhāna’nti; etarahi vā, bhikkhave, paccuppannaṃ addhānaṃ ārabbha kathaṃ katheyya – ‘evaṃ hoti etarahi paccuppanna’nti. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi kathāvatthūnī’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi muhuttaṃ parinipphannanti.

    க²ணலயமுஹுத்தகதா² நிட்டி²தா.

    Khaṇalayamuhuttakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 4. க²ணலயமுஹுத்தகதா²வண்ணனா • 4. Khaṇalayamuhuttakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact