Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. க²ந்த⁴ஸுத்தங்

    10. Khandhasuttaṃ

    197. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ராஹுல, ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’…பே॰… ‘‘வேத³னா…பே॰… ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’…பே॰… ‘‘ஏவங் பஸ்ஸங், ராஹுல, ஸுதவா அரியஸாவகோ ரூபஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி…பே॰… வேத³னாயபி நிப்³பி³ந்த³தி… ஸஞ்ஞாயபி நிப்³பி³ந்த³தி… ஸங்கா²ரேஸுபி நிப்³பி³ந்த³தி… விஞ்ஞாணஸ்மிம்பி நிப்³பி³ந்த³தி; நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதி ; விராகா³ விமுச்சதி; விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணங் ஹோதி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி பஜானாதீ’’தி. த³ஸமங்.

    197. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘taṃ kiṃ maññasi, rāhula, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’…pe… ‘‘vedanā…pe… saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’…pe… ‘‘evaṃ passaṃ, rāhula, sutavā ariyasāvako rūpasmimpi nibbindati…pe… vedanāyapi nibbindati… saññāyapi nibbindati… saṅkhāresupi nibbindati… viññāṇasmimpi nibbindati; nibbindaṃ virajjati ; virāgā vimuccati; vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇaṃ hoti. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti pajānātī’’ti. Dasamaṃ.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    சக்கு² ரூபஞ்ச விஞ்ஞாணங், ஸம்ப²ஸ்ஸோ வேத³னாய ச;

    Cakkhu rūpañca viññāṇaṃ, samphasso vedanāya ca;

    ஸஞ்ஞா ஸஞ்சேதனா தண்ஹா, தா⁴து க²ந்தே⁴ன தே த³ஸாதி.

    Saññā sañcetanā taṇhā, dhātu khandhena te dasāti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. க²ந்த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 10. Khandhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. க²ந்த⁴ஸுத்தவண்ணனா • 10. Khandhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact