Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விப⁴ங்க³-மூலடீகா • Vibhaṅga-mūlaṭīkā

    நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ

    Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa

    அபி⁴த⁴ம்மபிடகே

    Abhidhammapiṭake

    விப⁴ங்க³-மூலடீகா

    Vibhaṅga-mūlaṭīkā

    1. க²ந்த⁴விப⁴ங்கோ³

    1. Khandhavibhaṅgo

    1. ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயவண்ணனா

    1. Suttantabhājanīyavaṇṇanā

    சதுஸச்சத³ஸோதி சத்தாரி ஸச்சானி ஸமாஹடானி சதுஸச்சங், சதுஸச்சங் பஸ்ஸீதி சதுஸச்சத³ஸோ. ஸதிபி ஸாவகானங் பச்சேகபு³த்³தா⁴னஞ்ச சதுஸச்சத³ஸ்ஸனபா⁴வே அனஞ்ஞபுப்³ப³கத்தா ப⁴க³வதோ சதுஸச்சத³ஸ்ஸனஸ்ஸ தத்த² ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதாய த³ஸப³லேஸு ச வஸீபா⁴வஸ்ஸ பத்திதோ பரஸந்தானேஸு ச பஸாரிதபா⁴வேன ஸுபாகடத்தா ப⁴க³வாவ விஸேஸேன ‘‘சதுஸச்சத³ஸோ’’தி தோ²மனங் அரஹதீதி . நாத²தீதி நாதோ², வேனெய்யானங் ஹிதஸுக²ங் ஆஸீஸதி பத்தே²தி, பரஸந்தானக³தங் வா கிலேஸப்³யஸனங் உபதாபேதி, ‘‘ஸாது⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² காலேன காலங் அத்தஸம்பத்திங் பச்சவெக்கி²தா’’திஆதி³னா (அ॰ நி॰ 8.7) வா தங் தங் ஹிதபடிபத்திங் யாசதீதி அத்தோ². பரமேன சித்திஸ்ஸரியேன ஸமன்னாக³தோ, ஸப்³ப³ஸத்தே வா கு³ணேஹி ஈஸதி அபி⁴ப⁴வதீதி பரமிஸ்ஸரோ ப⁴க³வா ‘‘நாதோ²’’தி வுச்சதி. ‘‘ஸத்³த⁴ம்மே கா³ரவங் கத்வா கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸோதப்³ப³பா⁴வே காரணங் வத்வா புன ஸவனே நியோஜெந்தோ ஆஹ ‘‘தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதா’’தி. ‘‘போராணட்ட²கதா²னயங் விகா³ஹித்வா கரிஸ்ஸாமீ’’தி வா ஏதேன ஸக்கச்சஸவனே ச காரணங் வத்வா தத்த² நியோஜெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸத்³த⁴ம்மே கா³ரவங் கத்வா தங் ஸுணாதா²’’தி.

    Catusaccadasoti cattāri saccāni samāhaṭāni catusaccaṃ, catusaccaṃ passīti catusaccadaso. Satipi sāvakānaṃ paccekabuddhānañca catusaccadassanabhāve anaññapubbakattā bhagavato catusaccadassanassa tattha ca sabbaññutāya dasabalesu ca vasībhāvassa pattito parasantānesu ca pasāritabhāvena supākaṭattā bhagavāva visesena ‘‘catusaccadaso’’ti thomanaṃ arahatīti . Nāthatīti nātho, veneyyānaṃ hitasukhaṃ āsīsati pattheti, parasantānagataṃ vā kilesabyasanaṃ upatāpeti, ‘‘sādhu, bhikkhave, bhikkhu kālena kālaṃ attasampattiṃ paccavekkhitā’’tiādinā (a. ni. 8.7) vā taṃ taṃ hitapaṭipattiṃ yācatīti attho. Paramena cittissariyena samannāgato, sabbasatte vā guṇehi īsati abhibhavatīti paramissaro bhagavā ‘‘nātho’’ti vuccati. ‘‘Saddhamme gāravaṃ katvā karissāmī’’ti sotabbabhāve kāraṇaṃ vatvā puna savane niyojento āha ‘‘taṃ suṇātha samāhitā’’ti. ‘‘Porāṇaṭṭhakathānayaṃ vigāhitvā karissāmī’’ti vā etena sakkaccasavane ca kāraṇaṃ vatvā tattha niyojento āha ‘‘saddhamme gāravaṃ katvā taṃ suṇāthā’’ti.

    எத்த² ச ‘‘சதுஸச்சத³ஸோ’’தி வசனங் தோ²மனமேவ சதுப்பபே⁴தா³ய தே³ஸனாய ஸமானக³ணனத³ஸ்ஸனகு³ணேன, ‘‘அட்டா²ரஸஹி பு³த்³த⁴த⁴ம்மேஹி உபேதோ’’தி ச அட்டா²ரஸப்பபே⁴தா³ய தே³ஸனாய ஸமானக³ணனகு³ணேஹீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். யதா²வுத்தேன வா நிரதிஸயேன சதுஸச்சத³ஸ்ஸனேன ப⁴க³வா சதுதா⁴ த⁴ம்மஸங்க³ணிங் தே³ஸேதுங் ஸமத்தோ² அஹோஸி, அட்டா²ரஸபு³த்³த⁴த⁴ம்மஸமன்னாக³மேன அட்டா²ரஸதா⁴ விப⁴ங்க³ந்தி யதா²வுத்ததே³ஸனாஸமத்த²தாஸம்பாத³ககு³ணனித³ஸ்ஸனமேதங் ‘‘சதுஸச்சத³ஸோ உபேதோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மேஹி அட்டா²ரஸஹீ’’தி. தேன யதா²வுத்தாய தே³ஸனாய ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴ஸிதத்தா அவிபரீததங் த³ஸ்ஸெந்தோ தத்த² ஸத்தே உக்³க³ஹாதீ³ஸு நியோஜேதி, நிட்டா²னக³மனஞ்ச அத்தனோ வாயாமங் த³ஸ்ஸெந்தோ அட்ட²கதா²ஸவனே ச ஆத³ரங் உப்பாத³யதி, யதா²வுத்தகு³ணரஹிதேன அஸப்³ப³ஞ்ஞுனா தே³ஸேதுங் அஸக்குணெய்யதங் த⁴ம்மஸங்க³ணீவிப⁴ங்க³ப்பகரணானங் த³ஸ்ஸெந்தோ தத்த² தத³ட்ட²கதா²ய ச ஸாதிஸயங் கா³ரவங் ஜனயதி, பு³த்³தா⁴தீ³னஞ்ச ரதனானங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴தாதி³கு³ணே விபா⁴வேதி.

    Ettha ca ‘‘catusaccadaso’’ti vacanaṃ thomanameva catuppabhedāya desanāya samānagaṇanadassanaguṇena, ‘‘aṭṭhārasahi buddhadhammehi upeto’’ti ca aṭṭhārasappabhedāya desanāya samānagaṇanaguṇehīti daṭṭhabbaṃ. Yathāvuttena vā niratisayena catusaccadassanena bhagavā catudhā dhammasaṅgaṇiṃ desetuṃ samattho ahosi, aṭṭhārasabuddhadhammasamannāgamena aṭṭhārasadhā vibhaṅganti yathāvuttadesanāsamatthatāsampādakaguṇanidassanametaṃ ‘‘catusaccadaso upeto buddhadhammehi aṭṭhārasahī’’ti. Tena yathāvuttāya desanāya sabbaññubhāsitattā aviparītataṃ dassento tattha satte uggahādīsu niyojeti, niṭṭhānagamanañca attano vāyāmaṃ dassento aṭṭhakathāsavane ca ādaraṃ uppādayati, yathāvuttaguṇarahitena asabbaññunā desetuṃ asakkuṇeyyataṃ dhammasaṅgaṇīvibhaṅgappakaraṇānaṃ dassento tattha tadaṭṭhakathāya ca sātisayaṃ gāravaṃ janayati, buddhādīnañca ratanānaṃ sammāsambuddhatādiguṇe vibhāveti.

    தத்த² சத்தாரி ஸச்சானி பாகடானேவ, அட்டா²ரஸ பன பு³த்³த⁴த⁴ம்மா ஏவங் வேதி³தப்³பா³ – ‘‘அதீதங்ஸே பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அப்படிஹதங் ஞாணங், அனாக³தங்ஸே…பே॰… பச்சுப்பன்னங்ஸே…பே॰… இமேஹி தீஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸப்³ப³ங் காயகம்மங் ஞாணபுப்³ப³ங்க³மங் ஞாணானுபரிவத்தங், ஸப்³ப³ங் வசீகம்மங்…பே॰ … ஸப்³ப³ங் மனோகம்மங்…பே॰… இமேஹி ச²ஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நத்தி² ச²ந்த³ஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² த⁴ம்மதே³ஸனாய, நத்தி² வீரியஸ்ஸ, நத்தி² ஸமாதி⁴ஸ்ஸ, நத்தி² பஞ்ஞாய, நத்தி² விமுத்தியா ஹானி. இமேஹி த்³வாத³ஸஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ நத்தி² த³வா, நத்தி² ரவா, நத்தி² அபு²டங், நத்தி² வேகா³யிதத்தங், நத்தி² அப்³யாவடமனோ, நத்தி² அப்படிஸங்கா²னுபெக்கா²’’தி.

    Tattha cattāri saccāni pākaṭāneva, aṭṭhārasa pana buddhadhammā evaṃ veditabbā – ‘‘atītaṃse buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ, anāgataṃse…pe… paccuppannaṃse…pe… imehi tīhi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato sabbaṃ kāyakammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivattaṃ, sabbaṃ vacīkammaṃ…pe. … sabbaṃ manokammaṃ…pe… imehi chahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi chandassa hāni, natthi dhammadesanāya, natthi vīriyassa, natthi samādhissa, natthi paññāya, natthi vimuttiyā hāni. Imehi dvādasahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi davā, natthi ravā, natthi aphuṭaṃ, natthi vegāyitattaṃ, natthi abyāvaṭamano, natthi appaṭisaṅkhānupekkhā’’ti.

    தத்த² நத்தி² த³வாதி கி²ட்³டா³தி⁴ப்பாயேன கிரியா நத்தி². நத்தி² ரவாதி ஸஹஸா கிரியா நத்தி². நத்தி² அபு²டந்தி ஞாணேன அபு²ஸிதங் நத்தி². நத்தி² வேகா³யிதத்தந்தி துரிதகிரியா நத்தி². நத்தி² அப்³யாவடமனோதி நிரத்த²கோ சித்தஸமுதா³சாரோ நத்தி². நத்தி² அப்படிஸங்கா²னுபெக்கா²தி அஞ்ஞாணுபெக்கா² நத்தி². கத்த²சி பன ‘‘நத்தி² த⁴ம்மதே³ஸனாய ஹானீ’’தி அலிகி²த்வா ‘‘நத்தி² ச²ந்த³ஸ்ஸ ஹானி, நத்தி² வீரியஸ்ஸ, நத்தி² ஸத்தியா’’தி லிக²ந்தி.

    Tattha natthi davāti khiḍḍādhippāyena kiriyā natthi. Natthi ravāti sahasā kiriyā natthi. Natthi aphuṭanti ñāṇena aphusitaṃ natthi. Natthi vegāyitattanti turitakiriyā natthi. Natthi abyāvaṭamanoti niratthako cittasamudācāro natthi. Natthi appaṭisaṅkhānupekkhāti aññāṇupekkhā natthi. Katthaci pana ‘‘natthi dhammadesanāya hānī’’ti alikhitvā ‘‘natthi chandassa hāni, natthi vīriyassa, natthi sattiyā’’ti likhanti.

    1. த⁴ம்மஸங்க³ஹே த⁴ம்மே குஸலாதி³கே திகது³கேஹி ஸங்க³ஹெத்வா தே ஏவ த⁴ம்மே ஸுத்தந்தே க²ந்தா⁴தி³வஸேன வுத்தே விப⁴ஜிதுங் விப⁴ங்க³ப்பகரணங் வுத்தங். தத்த² ஸங்கே²பேன வுத்தானங் க²ந்தா⁴தீ³னங் விப⁴ஜனங் விப⁴ங்கோ³. ஸோ ஸோ விப⁴ங்கோ³ பகதோ அதி⁴கதோ யஸ்ஸா பாளியா, ஸா ‘‘விப⁴ங்க³ப்பகரண’’ந்தி வுச்சதி. அதி⁴கதோதி ச வத்தப்³ப³பா⁴வேன பரிக்³க³ஹிதோதி அத்தோ². தத்த² விப⁴ங்க³ப்பகரணஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தே க²ந்த⁴விப⁴ங்கே³ ‘‘பஞ்சக்க²ந்தா⁴ ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴’’தி இத³ங் ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங் நாம. நனு ந எத்தகமேவ ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயந்தி? ஸச்சங், இதி-ஸத்³தே³ன பன ஆதி³-ஸத்³த³த்த²ஜோதகேன பகாரத்த²ஜோதகேன வா ஸப்³ப³ங் ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங் ஸங்க³ஹெத்வா விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி ஏவமாதி³ ஏவங்பகாரங் வா இத³ங் ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அத² வா ஏகதே³ஸேன ஸமுதா³யங் நித³ஸ்ஸேதி பப்³ப³தஸமுத்³தா³தி³னித³ஸ்ஸகோ விய. தத்த² நிப்³பா³னவஜ்ஜானங் ஸப்³ப³த⁴ம்மானங் ஸங்கா³ஹகத்தா ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹகேஹி ச ஆயதனாதீ³ஹி அப்பகதரபத³த்தா க²ந்தா⁴னங் க²ந்த⁴விப⁴ங்கோ³ ஆதி³ம்ஹி வுத்தோ.

    1. Dhammasaṅgahe dhamme kusalādike tikadukehi saṅgahetvā te eva dhamme suttante khandhādivasena vutte vibhajituṃ vibhaṅgappakaraṇaṃ vuttaṃ. Tattha saṅkhepena vuttānaṃ khandhādīnaṃ vibhajanaṃ vibhaṅgo. So so vibhaṅgo pakato adhikato yassā pāḷiyā, sā ‘‘vibhaṅgappakaraṇa’’nti vuccati. Adhikatoti ca vattabbabhāvena pariggahitoti attho. Tattha vibhaṅgappakaraṇassa ādibhūte khandhavibhaṅge ‘‘pañcakkhandhā rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandho’’ti idaṃ suttantabhājanīyaṃ nāma. Nanu na ettakameva suttantabhājanīyanti? Saccaṃ, iti-saddena pana ādi-saddatthajotakena pakāratthajotakena vā sabbaṃ suttantabhājanīyaṃ saṅgahetvā viññāṇakkhandhoti evamādi evaṃpakāraṃ vā idaṃ suttantabhājanīyanti veditabbaṃ. Atha vā ekadesena samudāyaṃ nidasseti pabbatasamuddādinidassako viya. Tattha nibbānavajjānaṃ sabbadhammānaṃ saṅgāhakattā sabbasaṅgāhakehi ca āyatanādīhi appakatarapadattā khandhānaṃ khandhavibhaṅgo ādimhi vutto.

    ந ததோ ஹெட்டா²தி ரூபாதீ³னங் வேத³யிதாதி³ஸபா⁴வத்தாபா⁴வா யஸ்மிங் ஸபா⁴வே அதீதாத³யோ ராஸீ கத்வா வத்தப்³பா³, தஸ்ஸ ருப்பனாதி³தோ அஞ்ஞஸ்ஸாபா⁴வா ச ஹெட்டா² க³ணனேஸு ஸங்க²தத⁴ம்மானங் அனிட்டா²னங் ஸாவஸேஸபா⁴வங், ந ஹெட்டா² க³ணனமத்தாபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ச²ட்ட²ஸ்ஸ பன க²ந்த⁴ஸ்ஸ அபா⁴வா ‘‘ந உத்³த⁴’’ந்தி ஆஹ. ந ஹி ஸவிபா⁴க³த⁴ம்மேஹி நிஸ்ஸடஸ்ஸ அதீதாதி³பா⁴வரஹிதஸ்ஸ ஏகஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ ராஸட்டோ² அத்தீ²தி. ‘‘ராஸிம்ஹீ’’தி ஸத்³த³த்த²ஸஹிதங் க²ந்த⁴-ஸத்³த³ஸ்ஸ விஸயங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘கு³ணே பண்ணத்தியங் ருள்ஹிய’’ந்தி விஸயமேவ க²ந்த⁴-ஸத்³த³ஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதி, ந ஸத்³த³த்த²ங். லோகியலோகுத்தரபே⁴த³ஞ்ஹி ஸீலாதி³கு³ணங் நிப்பதே³ஸேன க³ஹெத்வா பவத்தமானோ க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ ஸீலாதி³கு³ணவிஸிட்ட²ங் ராஸட்ட²ங் தீ³பேதீதி. கேசி பன ‘‘கு³ணட்டோ² எத்த² க²ந்த⁴ட்டோ²’’தி வத³ந்தி. தா³ருக்க²ந்தோ⁴தி எத்த² பன ந க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ பஞ்ஞத்தி-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்தே² வத்ததி, தாதி³ஸே பன புது²லாயதே தா³ரும்ஹி தா³ருக்க²ந்தோ⁴தி பஞ்ஞத்தி ஹோதீதி பஞ்ஞத்தியங் நிபததீதி வுத்தங். ததா² ஏகஸ்மிம்பி விஞ்ஞாணே பவத்தோ விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ ந ருள்ஹீ-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் வத³தி, ஸமுதா³யே பன நிருள்ஹோ க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ ததே³கதே³ஸே பவத்தமானோ தாய ஏவ ருள்ஹியா பவத்ததீதி க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ ருள்ஹியங் நிபததீதி வுத்தங்.

    Na tato heṭṭhāti rūpādīnaṃ vedayitādisabhāvattābhāvā yasmiṃ sabhāve atītādayo rāsī katvā vattabbā, tassa ruppanādito aññassābhāvā ca heṭṭhā gaṇanesu saṅkhatadhammānaṃ aniṭṭhānaṃ sāvasesabhāvaṃ, na heṭṭhā gaṇanamattābhāvaṃ sandhāya vuttaṃ. Chaṭṭhassa pana khandhassa abhāvā ‘‘na uddha’’nti āha. Na hi savibhāgadhammehi nissaṭassa atītādibhāvarahitassa ekassa nibbānassa rāsaṭṭho atthīti. ‘‘Rāsimhī’’ti saddatthasahitaṃ khandha-saddassa visayaṃ dasseti. ‘‘Guṇe paṇṇattiyaṃ ruḷhiya’’nti visayameva khandha-saddassa dasseti, na saddatthaṃ. Lokiyalokuttarabhedañhi sīlādiguṇaṃ nippadesena gahetvā pavattamāno khandha-saddo sīlādiguṇavisiṭṭhaṃ rāsaṭṭhaṃ dīpetīti. Keci pana ‘‘guṇaṭṭho ettha khandhaṭṭho’’ti vadanti. Dārukkhandhoti ettha pana na khandha-saddo paññatti-saddassa atthe vattati, tādise pana puthulāyate dārumhi dārukkhandhoti paññatti hotīti paññattiyaṃ nipatatīti vuttaṃ. Tathā ekasmimpi viññāṇe pavatto viññāṇakkhandhoti khandha-saddo na ruḷhī-saddassa atthaṃ vadati, samudāye pana niruḷho khandha-saddo tadekadese pavattamāno tāya eva ruḷhiyā pavattatīti khandha-saddo ruḷhiyaṃ nipatatīti vuttaṃ.

    ராஸிதோ கு³ணதோதி ஸப்³ப³த்த² நிஸ்ஸக்கவசனங் விஸயஸ்ஸேவ க²ந்த⁴-ஸத்³த³ப்பவத்தியா காரணபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். ‘‘ராஸிதோ’’தி இமமத்த²ங் ஸத்³த³த்த²வஸேனபி நியமெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அயஞ்ஹி க²ந்த⁴ட்டோ² நாம பிண்ட³ட்டோ²’’திஆதி³மாஹ. கொட்டா²ஸட்டே² க²ந்த⁴ட்டே² ச²ட்டே²னபி க²ந்தே⁴ன ப⁴விதப்³ப³ங். நிப்³பா³னம்பி ஹி ச²ட்டோ² கொட்டா²ஸோதி. தஸ்மா ‘‘க²ந்த⁴ட்டோ² நாம ராஸட்டோ²’’தி யுத்தங். யேஸங் வா அதீதாதி³வஸேன பே⁴தோ³ அத்தி², தேஸங் ருப்பனாதி³லக்க²ணவஸேன தங்தங்கொட்டா²ஸதா வுச்சதீதி பே⁴த³ரஹிதஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ கொட்டா²ஸட்டே²ன ச க²ந்த⁴பா⁴வோ ந வுத்தோதி வேதி³தப்³போ³.

    Rāsito guṇatoti sabbattha nissakkavacanaṃ visayasseva khandha-saddappavattiyā kāraṇabhāvaṃ sandhāya katanti veditabbaṃ. ‘‘Rāsito’’ti imamatthaṃ saddatthavasenapi niyametvā dassetuṃ ‘‘ayañhi khandhaṭṭho nāma piṇḍaṭṭho’’tiādimāha. Koṭṭhāsaṭṭhe khandhaṭṭhe chaṭṭhenapi khandhena bhavitabbaṃ. Nibbānampi hi chaṭṭho koṭṭhāsoti. Tasmā ‘‘khandhaṭṭho nāma rāsaṭṭho’’ti yuttaṃ. Yesaṃ vā atītādivasena bhedo atthi, tesaṃ ruppanādilakkhaṇavasena taṃtaṃkoṭṭhāsatā vuccatīti bhedarahitassa nibbānassa koṭṭhāsaṭṭhena ca khandhabhāvo na vuttoti veditabbo.

    எத்தாவதாதி உத்³தே³ஸமத்தேனாதி அத்தோ². சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா…பே॰… ரூபந்தி ஏவங் விப⁴த்தோ. கத்தா²தி சே? ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு. இதி-ஸத்³தே³ன நித³ஸ்ஸனத்தே²ன ஸப்³போ³ விப⁴ஜனநயோ த³ஸ்ஸிதோ. இத³ஞ்ச விப⁴ஜனங் ஓளாரிகாதீ³ஸு சக்கா²யதனந்திஆதி³விப⁴ஜனஞ்ச யதா²ஸம்ப⁴வங் ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு யோஜேதப்³ப³ங், ஏவங் வேத³னாக்க²ந்தா⁴தீ³ஸுபி. விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ பன ஏகாத³ஸோகாஸேஸு புரிமே ஓகாஸபஞ்சகே ‘‘சக்கு²விஞ்ஞாணங்…பே॰… மனோவிஞ்ஞாண’’ந்தி ச²விஞ்ஞாணகாயவிஸேஸேன விப⁴த்தோ, ந தத்த² மனோதா⁴து மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூதி விப⁴ஜனங் அத்தி². தங் பன த்³வயங் மனோவிஞ்ஞாணந்தி வுத்தந்தி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் அட்ட²கதா²யங் ‘‘மனோதா⁴து மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூ’’தி வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Ettāvatāti uddesamattenāti attho. Cattāro ca mahābhūtā…pe… rūpanti evaṃ vibhatto. Katthāti ce? Ekādasasu okāsesu. Iti-saddena nidassanatthena sabbo vibhajananayo dassito. Idañca vibhajanaṃ oḷārikādīsu cakkhāyatanantiādivibhajanañca yathāsambhavaṃ ekādasasu okāsesu yojetabbaṃ, evaṃ vedanākkhandhādīsupi. Viññāṇakkhandho pana ekādasokāsesu purime okāsapañcake ‘‘cakkhuviññāṇaṃ…pe… manoviññāṇa’’nti chaviññāṇakāyavisesena vibhatto, na tattha manodhātu manoviññāṇadhātūti vibhajanaṃ atthi. Taṃ pana dvayaṃ manoviññāṇanti vuttanti imamatthaṃ dassetuṃ aṭṭhakathāyaṃ ‘‘manodhātu manoviññāṇadhātū’’ti vuttanti daṭṭhabbaṃ.

    ஏவங் பாளினயேன பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு த⁴ம்மபரிச்சே²த³ங் த³ஸ்ஸெத்வா புன அஞ்ஞேன பகாரேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³மாஹ. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் க²ந்த⁴னித்³தே³ஸே.

    Evaṃ pāḷinayena pañcasu khandhesu dhammaparicchedaṃ dassetvā puna aññena pakārena dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādimāha. Etthāti etasmiṃ khandhaniddese.

    1. ரூபக்க²ந்த⁴னித்³தே³ஸவண்ணனா

    1. Rūpakkhandhaniddesavaṇṇanā

    2. யங் கிஞ்சீதி எத்த² ந்தி ஸாமஞ்ஞேன அனியமனித³ஸ்ஸனங், கிஞ்சீதி பகாரந்தரபே⁴த³ங் ஆமஸித்வா அனியமனித³ஸ்ஸனங். உப⁴யேனபி அதீதங் வா…பே॰… ஸந்திகே வா அப்பங் வா ப³ஹுங் வா யாதி³ஸங் வா தாதி³ஸங் வா யங் கிஞ்சீதி நபுங்ஸகனித்³தே³ஸாரஹங் ஸப்³ப³ங் ப்³யாபெத்வா ஸங்க³ண்ஹாதீதி அஞ்ஞேஸுபி நபுங்ஸகனித்³தே³ஸாரஹேஸு பஸங்க³ங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ அதி⁴ப்பேதத்த²ங் அதிச்ச பவத்திதோ அதிப்பஸங்க³ஸ்ஸ நியமனத்த²ங் ‘‘ரூப’’ந்தி ஆஹ. யங்கிஞ்சீதி ஸனிபாதங் யங்-ஸத்³த³ங் கிங்-ஸத்³த³ஞ்ச அனியமேகத்த²தீ³பனவஸேன ஏகங் பத³ந்தி க³ஹெத்வா ‘‘பத³த்³வயேனபீ’’தி வுத்தங்.

    2. Yaṃ kiñcīti ettha yanti sāmaññena aniyamanidassanaṃ, kiñcīti pakārantarabhedaṃ āmasitvā aniyamanidassanaṃ. Ubhayenapi atītaṃ vā…pe… santike vā appaṃ vā bahuṃ vā yādisaṃ vā tādisaṃ vā yaṃ kiñcīti napuṃsakaniddesārahaṃ sabbaṃ byāpetvā saṅgaṇhātīti aññesupi napuṃsakaniddesārahesu pasaṅgaṃ disvā tassa adhippetatthaṃ aticca pavattito atippasaṅgassa niyamanatthaṃ ‘‘rūpa’’nti āha. Yaṃkiñcīti sanipātaṃ yaṃ-saddaṃ kiṃ-saddañca aniyamekatthadīpanavasena ekaṃ padanti gahetvā ‘‘padadvayenapī’’ti vuttaṃ.

    கிஞ்ச, பி⁴க்க²வே, ரூபங் வதே³தா²தி தும்ஹேபி ரூபங் ரூபந்தி வதே³த², தங் கேன காரணேன வதே³தா²தி அத்தோ², அத² வா கேன காரணேன ரூபங், தங் காரணங் வதே³தா²தி அத்தோ². அதே²தேஸு பி⁴க்கூ²ஸு துண்ஹீபூ⁴தேஸு ப⁴க³வா ஆஹ ‘‘ருப்பதீதி கோ²’’திஆதி³.

    Kiñca, bhikkhave, rūpaṃ vadethāti tumhepi rūpaṃ rūpanti vadetha, taṃ kena kāraṇena vadethāti attho, atha vā kena kāraṇena rūpaṃ, taṃ kāraṇaṃ vadethāti attho. Athetesu bhikkhūsu tuṇhībhūtesu bhagavā āha ‘‘ruppatīti kho’’tiādi.

    பி⁴ஜ்ஜதீதி ஸீதாதி³ஸன்னிபாதே விஸதி³ஸஸந்தானுப்பத்தித³ஸ்ஸனதோ புரிமஸந்தானஸ்ஸ பே⁴த³ங் ஸந்தா⁴யாஹ. பே⁴தோ³ ச விஸதி³ஸதாவிகாராபத்தீதி பி⁴ஜ்ஜதீதி விகாரங் ஆபஜ்ஜதீதி அத்தோ². விகாராபத்தி ச ஸீதாதி³ஸன்னிபாதே விஸதி³ஸரூபுப்பத்தியேவ. அரூபக்க²ந்தா⁴னங் பன அதிலஹுபரிவத்திதோ யதா² ரூபத⁴ம்மானங் டி²திக்க²ணே ஸீதாதீ³ஹி ஸமாக³மோ ஹோதி, யேன தத்த² உதுனோ டி²திப்பத்தஸ்ஸ புரிமஸதி³ஸஸந்தானுப்பாத³னஸமத்த²தா ந ஹோதி ஆஹாராதி³கஸ்ஸ வா, ஏவங் அஞ்ஞேஹி ஸமாக³மோ நத்தி². ஸங்க⁴ட்டனேன ச விகாராபத்தியங் ருப்பன-ஸத்³தோ³ நிருள்ஹோ, தஸ்மா அரூபத⁴ம்மானங் ஸங்க⁴ட்டனவிரஹிதத்தா ரூபத⁴ம்மானங் விய பாகடஸ்ஸ விகாரஸ்ஸ அபா⁴வதோ ச ‘‘ருப்பந்தீ’’தி ‘‘ருப்பனலக்க²ணா’’தி ச ந வுச்சந்தி. ஜிக⁴ச்சா²பிபாஸாஹி ருப்பனஞ்ச உத³ரக்³கி³ஸன்னிபாதேன ஹோதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். எத்த² ச குப்பதீதி ஏதேன கத்துஅத்தே² ரூபபத³ஸித்³தி⁴ங் த³ஸ்ஸேதி, க⁴ட்டீயதி பீளீயதீதி ஏதேஹி கம்மத்தே². கோபாதி³கிரியாயேவ ஹி ருப்பனகிரியாதி. ஸோ பன கத்துபூ⁴தோ கம்மபூ⁴தோ ச அத்தோ² பி⁴ஜ்ஜமானோ ஹோதீதி இமஸ்ஸத்த²ஸ்ஸ த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘பி⁴ஜ்ஜதீதி அத்தோ²’’தி வுத்தங். அத² வா ருப்பதீதி ரூபந்தி கம்மகத்துத்தே² ரூபபத³ஸித்³தி⁴ வுத்தா. விகாரோ ஹி ருப்பனந்தி. தேனேவ ‘‘பி⁴ஜ்ஜதீதி அத்தோ²’’தி கம்மகத்துத்தே²ன பி⁴ஜ்ஜதி-ஸத்³தே³ன அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. யங் பன ருப்பதி பி⁴ஜ்ஜதி, தங் யஸ்மா குப்பதி க⁴ட்டீயதி பீளீயதி, தஸ்மா ஏதேஹி ச பதே³ஹி பத³த்தோ² பாகடோ கதோதி. ‘‘கேனட்டே²னா’’தி புச்சா²ஸபா⁴க³வஸேன ‘‘ருப்பனட்டே²னா’’தி வுத்தங். ந கேவலங் ஸத்³த³த்தோ²யேவ ருப்பனங், தஸ்ஸ பனத்த²ஸ்ஸ லக்க²ணஞ்ச ஹோதீதி அத்த²லக்க²ணவஸேன ‘‘ருப்பனலக்க²ணேன ரூபந்திபி வத்துங் வட்டதீ’’தி ஆஹ.

    Bhijjatīti sītādisannipāte visadisasantānuppattidassanato purimasantānassa bhedaṃ sandhāyāha. Bhedo ca visadisatāvikārāpattīti bhijjatīti vikāraṃ āpajjatīti attho. Vikārāpatti ca sītādisannipāte visadisarūpuppattiyeva. Arūpakkhandhānaṃ pana atilahuparivattito yathā rūpadhammānaṃ ṭhitikkhaṇe sītādīhi samāgamo hoti, yena tattha utuno ṭhitippattassa purimasadisasantānuppādanasamatthatā na hoti āhārādikassa vā, evaṃ aññehi samāgamo natthi. Saṅghaṭṭanena ca vikārāpattiyaṃ ruppana-saddo niruḷho, tasmā arūpadhammānaṃ saṅghaṭṭanavirahitattā rūpadhammānaṃ viya pākaṭassa vikārassa abhāvato ca ‘‘ruppantī’’ti ‘‘ruppanalakkhaṇā’’ti ca na vuccanti. Jighacchāpipāsāhi ruppanañca udaraggisannipātena hotīti daṭṭhabbaṃ. Ettha ca kuppatīti etena kattuatthe rūpapadasiddhiṃ dasseti, ghaṭṭīyati pīḷīyatīti etehi kammatthe. Kopādikiriyāyeva hi ruppanakiriyāti. So pana kattubhūto kammabhūto ca attho bhijjamāno hotīti imassatthassa dassanatthaṃ ‘‘bhijjatīti attho’’ti vuttaṃ. Atha vā ruppatīti rūpanti kammakattutthe rūpapadasiddhi vuttā. Vikāro hi ruppananti. Teneva ‘‘bhijjatīti attho’’ti kammakattutthena bhijjati-saddena atthaṃ dasseti. Yaṃ pana ruppati bhijjati, taṃ yasmā kuppati ghaṭṭīyati pīḷīyati, tasmā etehi ca padehi padattho pākaṭo katoti. ‘‘Kenaṭṭhenā’’ti pucchāsabhāgavasena ‘‘ruppanaṭṭhenā’’ti vuttaṃ. Na kevalaṃ saddatthoyeva ruppanaṃ, tassa panatthassa lakkhaṇañca hotīti atthalakkhaṇavasena ‘‘ruppanalakkhaṇena rūpantipi vattuṃ vaṭṭatī’’ti āha.

    சி²ஜ்ஜித்வாதி முச்சா²பத்தியா முச்சித்வா அங்க³பச்சங்கா³னங் சே²த³னவஸேன வா சி²ஜ்ஜித்வா. அச்சந்தகா²ரேன ஸீதோத³கேனாதி அதிஸீதபா⁴வமேவ ஸந்தா⁴ய அச்சந்தகா²ரதா வுத்தா ஸியா. ந ஹி தங் கப்பஸண்டா²னங் உத³கங் ஸம்பத்திகரங் பத²வீஸந்தா⁴ரகங் கப்பவினாஸஉத³கங் விய கா²ரங் ப⁴விதுங் அரஹதி. ததா² ஹி ஸதி பத²வீ விலீயெய்யாதி. அவீசிமஹானிரயேதி ஸஉஸ்ஸத³ங் அவீசினிரயங் வுத்தங். தேனேவ ‘‘தத்த² ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங். பெத்தி…பே॰… ந ஹொந்தீதி ஏவங்விதா⁴பி ஸத்தா அத்தீ²தி அதி⁴ப்பாயோ ஏவங்விதா⁴யேவ ஹொந்தீதி நியமாபா⁴வதோ. ஏவங் காலகஞ்ஜிகாதீ³ஸுபீதி. ஸரந்தா க³ச்ச²ந்தீதி ஸரீஸப-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் வத³தி.

    Chijjitvāti mucchāpattiyā muccitvā aṅgapaccaṅgānaṃ chedanavasena vā chijjitvā. Accantakhārena sītodakenāti atisītabhāvameva sandhāya accantakhāratā vuttā siyā. Na hi taṃ kappasaṇṭhānaṃ udakaṃ sampattikaraṃ pathavīsandhārakaṃ kappavināsaudakaṃ viya khāraṃ bhavituṃ arahati. Tathā hi sati pathavī vilīyeyyāti. Avīcimahānirayeti saussadaṃ avīcinirayaṃ vuttaṃ. Teneva ‘‘tattha hī’’tiādi vuttaṃ. Petti…pe… na hontīti evaṃvidhāpi sattā atthīti adhippāyo evaṃvidhāyeva hontīti niyamābhāvato. Evaṃ kālakañjikādīsupīti. Sarantā gacchantīti sarīsapa-saddassa atthaṃ vadati.

    அபி⁴ஸஞ்ஞூஹித்வாதி எத்த² ஸமூஹங் கத்வாதிபி அத்தோ². ஏதேன ஸப்³ப³ங் ரூபங்…பே॰… த³ஸ்ஸிதங் ஹோதீதி ஏதேன ரூபக்க²ந்த⁴-ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸமானாதி⁴கரணஸமாஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. தேனேவாஹ ‘‘ந ஹி ரூபதோ…பே॰… அத்தீ²’’தி.

    Abhisaññūhitvāti ettha samūhaṃ katvātipi attho. Etena sabbaṃ rūpaṃ…pe… dassitaṃ hotīti etena rūpakkhandha-saddassa samānādhikaraṇasamāsabhāvaṃ dasseti. Tenevāha ‘‘na hi rūpato…pe… atthī’’ti.

    3. பக்கி²பித்வாதி எத்த² ஏகாத³ஸோகாஸேஸு ரூபங் பக்கி²பித்வாதி அத்தோ². ந ஹி தத்த² மாதிகங்யேவ பக்கி²பித்வா மாதிகா ட²பிதா, அத² கோ² பகரணப்பத்தங் ரூபந்தி.

    3. Pakkhipitvāti ettha ekādasokāsesu rūpaṃ pakkhipitvāti attho. Na hi tattha mātikaṃyeva pakkhipitvā mātikā ṭhapitā, atha kho pakaraṇappattaṃ rūpanti.

    அபரோ நயோ…பே॰… எத்தே²வ க³ணனங் க³தந்தி ஏதேன அதீதங்ஸேனாதி பு⁴ம்மத்தே² கரணவசனந்தி த³ஸ்ஸேதி. யேன பகாரேன க³ணனங் க³தங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா’’திஆதி³ வுத்தந்தி இமஸ்மிங் அத்தே² ஸதி மஹாபூ⁴துபாதா³யரூபபா⁴வோ அதீதகொட்டா²ஸே க³ணனஸ்ஸ காரணந்தி ஆபஜ்ஜதி. ந ஹி அதீதங்ஸானங் வேத³னாதீ³னங் நிவத்தனத்த²ங் இத³ங் வசனங் ‘‘யங் ரூப’’ந்தி ஏதேனேவ தேஸங் நிவத்திதத்தா, நாபி ரூபஸ்ஸ அஞ்ஞப்பகாரனிவத்தனத்த²ங் ஸப்³ப³ப்பகாரஸ்ஸ தத்த² க³ணிதத்தா, ந ச அனாக³தபச்சுப்பன்னாகாரனிவத்தனத்த²ங் அதீதங்ஸவசனேன தங்னிவத்தனதோதி. அத² பன யங் அதீதங்ஸேன க³ணிதங், தங் சத்தாரோ ச…பே॰… ரூபந்தி ஏவங் க³ணிதந்தி அயமத்தோ² அதி⁴ப்பேதோ, ஏவங் ஸதி க³ணனந்தரத³ஸ்ஸனங் இத³ங் ஸியா, ந அதீதங்ஸேன க³ணிதப்பகாரத³ஸ்ஸனங், தங்த³ஸ்ஸனே பன ஸதி பூ⁴துபாதா³யரூபப்பகாரேன அதீதங்ஸே க³ணிதங் தங்ஸபா⁴வத்தாதி ஆபன்னமேவ ஹோதி, ந ச ஏவங்ஸபா⁴வதா அதீதங்ஸே க³ணிததாய காரணங் ப⁴விதுங் அரஹதி ஏவங்ஸபா⁴வஸ்ஸேவ பச்சுப்பன்னானாக³தேஸு க³ணிதத்தா ஸுகா²தி³ஸபா⁴வஸ்ஸ ச அதீதங்ஸே க³ணிதத்தா, தஸ்மா புரிமனயோ ஏவ யுத்தோ. அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴னித்³தே³ஸேஸுபி தாதி³ஸோ ஏவத்தோ² லப்³ப⁴தீதி.

    Aparo nayo…pe… ettheva gaṇanaṃ gatanti etena atītaṃsenāti bhummatthe karaṇavacananti dasseti. Yena pakārena gaṇanaṃ gataṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘cattāro ca mahābhūtā’’tiādi vuttanti imasmiṃ atthe sati mahābhūtupādāyarūpabhāvo atītakoṭṭhāse gaṇanassa kāraṇanti āpajjati. Na hi atītaṃsānaṃ vedanādīnaṃ nivattanatthaṃ idaṃ vacanaṃ ‘‘yaṃ rūpa’’nti eteneva tesaṃ nivattitattā, nāpi rūpassa aññappakāranivattanatthaṃ sabbappakārassa tattha gaṇitattā, na ca anāgatapaccuppannākāranivattanatthaṃ atītaṃsavacanena taṃnivattanatoti. Atha pana yaṃ atītaṃsena gaṇitaṃ, taṃ cattāro ca…pe… rūpanti evaṃ gaṇitanti ayamattho adhippeto, evaṃ sati gaṇanantaradassanaṃ idaṃ siyā, na atītaṃsena gaṇitappakāradassanaṃ, taṃdassane pana sati bhūtupādāyarūpappakārena atītaṃse gaṇitaṃ taṃsabhāvattāti āpannameva hoti, na ca evaṃsabhāvatā atītaṃse gaṇitatāya kāraṇaṃ bhavituṃ arahati evaṃsabhāvasseva paccuppannānāgatesu gaṇitattā sukhādisabhāvassa ca atītaṃse gaṇitattā, tasmā purimanayo eva yutto. Ajjhattabahiddhāniddesesupi tādiso evattho labbhatīti.

    ஸுத்தந்தபரியாயதோதி பரியாயதே³ஸனத்தா ஸுத்தஸ்ஸ வுத்தங். அபி⁴த⁴ம்மனித்³தே³ஸதோதி நிப்பரியாயதே³ஸனத்தா அபி⁴த⁴ம்மஸ்ஸ நிச்ச²யேன தே³ஸோ நித்³தே³ஸோதி கத்வா வுத்தங். கிஞ்சாபீதிஆதீ³ஸு அயமதி⁴ப்பாயோ – ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயத்தா யதா² ‘‘அதீதங் நன்வாக³மெய்யா’’திஆதீ³ஸு அத்³தா⁴னவஸேன அதீதாதி³பா⁴வோவ வுத்தோ, ததா² இதா⁴பி நித்³தி³ஸிதப்³போ³ (ம॰ நி॰ 3.272, 275; அப॰ தே²ர 2.55.244) ஸியா. ஏவங் ஸந்தேபி ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயம்பி அபி⁴த⁴ம்மதே³ஸனாயேவ ஸுத்தந்தே வுத்தத⁴ம்மே விசினித்வா விப⁴ஜனவஸேன பவத்தாதி அபி⁴த⁴ம்மனித்³தே³ஸேனேவ அதீதாதி³பா⁴வோ நித்³தி³ட்டோ²தி.

    Suttantapariyāyatoti pariyāyadesanattā suttassa vuttaṃ. Abhidhammaniddesatoti nippariyāyadesanattā abhidhammassa nicchayena deso niddesoti katvā vuttaṃ. Kiñcāpītiādīsu ayamadhippāyo – suttantabhājanīyattā yathā ‘‘atītaṃ nanvāgameyyā’’tiādīsu addhānavasena atītādibhāvova vutto, tathā idhāpi niddisitabbo (ma. ni. 3.272, 275; apa. thera 2.55.244) siyā. Evaṃ santepi suttantabhājanīyampi abhidhammadesanāyeva suttante vuttadhamme vicinitvā vibhajanavasena pavattāti abhidhammaniddeseneva atītādibhāvo niddiṭṭhoti.

    அத்³தா⁴ஸந்ததிஸமயக²ணவஸேனாதி எத்த² சுதிபடிஸந்தி⁴பரிச்சி²ன்னே காலே அத்³தா⁴-ஸத்³தோ³ வத்ததீதி ‘‘அஹோஸிங் நு கோ² அஹமதீதமத்³தா⁴ன’’ந்திஆதி³ஸுத்தவஸேன (ம॰ நி॰ 1.18; ஸங்॰ நி॰ 2.20) விஞ்ஞாயதி. ‘‘தயோமே, பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴. கதமே தயோ? அதீதோ அத்³தா⁴, அனாக³தோ அத்³தா⁴, பச்சுப்பன்னோ அத்³தா⁴’’தி (இதிவு॰ 63; தீ³॰ நி॰ 3.305) எத்த² பன பரமத்த²தோ பரிச்சி²ஜ்ஜமானோ அத்³தா⁴ நிருத்திபத²ஸுத்தவஸேன (ஸங்॰ நி॰ 3.62) க²ணபரிச்சி²ன்னோ யுத்தோ. தத்த² ஹி ‘‘யங், பி⁴க்க²வே, ரூபங் ஜாதங் பாதுபூ⁴தங், ‘அத்தீ²’தி தஸ்ஸ ஸங்கா²’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.62) விஜ்ஜமானஸ்ஸ பச்சுப்பன்னதா ததோ புப்³பே³ பச்சா² ச அதீதானாக³ததா வுத்தாதி. யேபு⁴ய்யேன பன சுதிபடிஸந்தி⁴பரிச்சி²ன்னோ (தீ³॰ நி॰ 3.305; இதிவு॰ 63) ஸுத்தேஸு அதீதாதி³கோ அத்³தா⁴ வுத்தோதி ஸோ ஏவ இதா⁴பி ‘‘அத்³தா⁴வஸேனா’’தி வுத்தோ. ஸீதங் ஸீதஸ்ஸ ஸபா⁴கோ³, ததா² உண்ஹங் உண்ஹஸ்ஸ. யங் பன ஸீதங் உண்ஹங் வா ஸரீரே ஸன்னிபதிதங் ஸந்தானவஸேன பவத்தமானங் அனூனங் அனதி⁴கங் ஏகாகாரங், தங் ஏகோ உதூதி வுச்சதி. ஸபா⁴க³உதுனோ அனேகந்தஸபா⁴வதோ ஏகக³ஹணங் கதங், ஏவங் ஆஹாரேபி. ஏகவீதி²ஏகஜவனஸமுட்டா²னந்தி பஞ்சச²ட்ட²த்³வாரவஸேன வுத்தங். ஸந்ததிஸமயகதா² விபஸ்ஸகானங் உபகாரத்தா²ய அட்ட²கதா²ஸு கதி²தா.

    Addhāsantatisamayakhaṇavasenāti ettha cutipaṭisandhiparicchinne kāle addhā-saddo vattatīti ‘‘ahosiṃ nu kho ahamatītamaddhāna’’ntiādisuttavasena (ma. ni. 1.18; saṃ. ni. 2.20) viññāyati. ‘‘Tayome, bhikkhave, addhā. Katame tayo? Atīto addhā, anāgato addhā, paccuppanno addhā’’ti (itivu. 63; dī. ni. 3.305) ettha pana paramatthato paricchijjamāno addhā niruttipathasuttavasena (saṃ. ni. 3.62) khaṇaparicchinno yutto. Tattha hi ‘‘yaṃ, bhikkhave, rūpaṃ jātaṃ pātubhūtaṃ, ‘atthī’ti tassa saṅkhā’’ti (saṃ. ni. 3.62) vijjamānassa paccuppannatā tato pubbe pacchā ca atītānāgatatā vuttāti. Yebhuyyena pana cutipaṭisandhiparicchinno (dī. ni. 3.305; itivu. 63) suttesu atītādiko addhā vuttoti so eva idhāpi ‘‘addhāvasenā’’ti vutto. Sītaṃ sītassa sabhāgo, tathā uṇhaṃ uṇhassa. Yaṃ pana sītaṃ uṇhaṃ vā sarīre sannipatitaṃ santānavasena pavattamānaṃ anūnaṃ anadhikaṃ ekākāraṃ, taṃ eko utūti vuccati. Sabhāgautuno anekantasabhāvato ekagahaṇaṃ kataṃ, evaṃ āhārepi. Ekavīthiekajavanasamuṭṭhānanti pañcachaṭṭhadvāravasena vuttaṃ. Santatisamayakathā vipassakānaṃ upakāratthāya aṭṭhakathāsu kathitā.

    நிட்டி²தஹேதுபச்சயகிச்சங், நிட்டி²தஹேதுகிச்சமனிட்டி²தபச்சயகிச்சங், உப⁴யகிச்சமஸம்பத்தங், ஸகிச்சக்க²ணே பச்சுப்பன்னங். ஜனகோ ஹேது, உபத்த²ம்ப⁴கோ பச்சயோ, தேஸங் உப்பாத³னங் உபத்த²ம்ப⁴னஞ்ச கிச்சங். யதா² பீ³ஜஸ்ஸ அங்குருப்பாத³னங் பத²வீஆதீ³னஞ்ச தது³பத்த²ம்ப⁴னங் கம்மஸ்ஸ கடத்தாரூபவிபாகுப்பாத³னங் ஆஹாராதீ³னங் தது³பத்த²ம்ப⁴னங், ஏவங் ஏகேகஸ்ஸ கலாபஸ்ஸ சித்துப்பாத³ஸ்ஸ ச ஜனகானங் கம்மானந்தராதி³பச்சயபூ⁴தானங் உபத்த²ம்ப⁴கானஞ்ச ஸஹஜாதபுரேஜாதபச்சா²ஜாதானங் கிச்சங் யதா²ஸம்ப⁴வங் யோஜேதப்³ப³ங். தத்த² உப்பாத³க்க²ணே ஹேதுகிச்சங் த³ட்ட²ப்³ப³ங், தீஸுபி க²ணேஸு பச்சயகிச்சங். பத²வீஆதீ³னங் ஸந்தா⁴ரணாதி³கங் ப²ஸ்ஸாதீ³னங் பு²ஸனாதி³கஞ்ச அத்தனோ அத்தனோ கிச்சங் ஸகிச்சங், தஸ்ஸ கரணக்க²ணோ ஸகிச்சக்க²ணோ. ஸஹ வா கிச்சேன ஸகிச்சங், யஸ்மிங் க²ணே ஸகிச்சங் ரூபங் வா அரூபங் வா ஹோதி, ஸோ ஸகிச்சக்க²ணோ, தஸ்மிங் க²ணே பச்சுப்பன்னங்.

    Niṭṭhitahetupaccayakiccaṃ, niṭṭhitahetukiccamaniṭṭhitapaccayakiccaṃ, ubhayakiccamasampattaṃ, sakiccakkhaṇe paccuppannaṃ. Janako hetu, upatthambhako paccayo, tesaṃ uppādanaṃ upatthambhanañca kiccaṃ. Yathā bījassa aṅkuruppādanaṃ pathavīādīnañca tadupatthambhanaṃ kammassa kaṭattārūpavipākuppādanaṃ āhārādīnaṃ tadupatthambhanaṃ, evaṃ ekekassa kalāpassa cittuppādassa ca janakānaṃ kammānantarādipaccayabhūtānaṃ upatthambhakānañca sahajātapurejātapacchājātānaṃ kiccaṃ yathāsambhavaṃ yojetabbaṃ. Tattha uppādakkhaṇe hetukiccaṃ daṭṭhabbaṃ, tīsupi khaṇesu paccayakiccaṃ. Pathavīādīnaṃ sandhāraṇādikaṃ phassādīnaṃ phusanādikañca attano attano kiccaṃ sakiccaṃ, tassa karaṇakkhaṇo sakiccakkhaṇo. Saha vā kiccena sakiccaṃ, yasmiṃ khaṇe sakiccaṃ rūpaṃ vā arūpaṃ vā hoti, so sakiccakkhaṇo, tasmiṃ khaṇe paccuppannaṃ.

    6. எத்தகமேவாதி ‘‘தேஸங் தேஸ’’ந்தி இமினா ஆமேடி³தவசனேன அபி⁴ப்³யாபனத்தே²ன வுத்தத்த²மேவ. ‘‘அபரஸ்ஸ அபரஸ்ஸா’’தி தீ³பனங் அபரதீ³பனங். பரியேஸதூதி ஏதேன பரியேஸனாய அனிட்ட²னாமனிவத்தனஸ்ஸ அகாரணபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. கம்மதோ³ஸேன ஹி சித்தவிபல்லாஸதோ³ஸேன ச கூ³த²ப⁴க்க²பாணாத³யோ உம்மத்தகாத³யோ ச பரியேஸெய்யுங் தி³ட்டி²விபல்லாஸேன ச யோனகாத³யோ ந ஆரம்மணஸ்ஸ பரியேஸிதப்³ப³ஸபா⁴வத்தா, அபரியேஸிதப்³ப³ஸபா⁴வத்தா பன ஏதஸ்ஸ அனிட்ட²மிச்சேவ நாமந்தி அத்தோ².

    6. Ettakamevāti ‘‘tesaṃ tesa’’nti iminā āmeḍitavacanena abhibyāpanatthena vuttatthameva. ‘‘Aparassa aparassā’’ti dīpanaṃ aparadīpanaṃ. Pariyesatūti etena pariyesanāya aniṭṭhanāmanivattanassa akāraṇabhāvaṃ dasseti. Kammadosena hi cittavipallāsadosena ca gūthabhakkhapāṇādayo ummattakādayo ca pariyeseyyuṃ diṭṭhivipallāsena ca yonakādayo na ārammaṇassa pariyesitabbasabhāvattā, apariyesitabbasabhāvattā pana etassa aniṭṭhamicceva nāmanti attho.

    ஸம்பத்திவிரஹதோதி ரூபாதீ³னங் தே³வமனுஸ்ஸஸம்பத்திப⁴வே குஸலகம்மப²லதா ஸமித்³த⁴ஸோப⁴னதா ச ஸம்பத்தி, தப்³பி³ரஹதோதி அத்தோ². ததோ ஏவ தங் ந பரியேஸிதப்³ப³ந்தி. ஸோப⁴னானி ச கானிசி ஹத்தி²ரூபாதீ³னி அகுஸலகம்மனிப்³ப³த்தானி ந தேஸங்யேவ ஹத்தி²ஆதீ³னங் ஸுக²ஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வங் க³ச்ச²ந்தீதி தேஸங் ஸங்க³ண்ஹனத்த²ங் ‘‘அகந்த’’ந்தி வுத்தங். தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ ஹி ஸத்தஸ்ஸ அத்தனா கதேன குஸலேன நிப்³ப³த்தங் ஸுக²ஸ்ஸ பச்சயோ ஹோதி, அகுஸலேன நிப்³ப³த்தங் து³க்க²ஸ்ஸ. தஸ்மா கம்மஜானங் இட்டா²னிட்ட²தா கம்மகாரகஸத்தஸ்ஸ வஸேன யோஜனாரஹா ஸியா. அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘குஸலகம்மஜங் அனிட்ட²ங் நாம நத்தீ²’’தி இத³மேவ வுத்தங், ந வுத்தங் ‘‘அகுஸலகம்மஜங் இட்ட²ங் நாம நத்தீ²’’தி. தேன அகுஸலகம்மஜம்பி ஸோப⁴னங் பரஸத்தானங் இட்ட²ந்தி அனுஞ்ஞாதங் ப⁴விஸ்ஸதி. குஸலகம்மஜங் பன ஸப்³பே³ஸங் இட்ட²மேவாதி வத³ந்தி. திரச்சா²னக³தானங் பன கேஸஞ்சி மனுஸ்ஸரூபங் அமனாபங், யதோ தே தி³ஸ்வாவ பலாயந்தி. மனுஸ்ஸா ச தே³வதாரூபங் தி³ஸ்வா பா⁴யந்தி, தேஸம்பி விபாகவிஞ்ஞாணங் தங் ரூபங் ஆரப்³ப⁴ குஸலவிபாகங் உப்பஜ்ஜதி, தாதி³ஸஸ்ஸ பன புஞ்ஞஸ்ஸ அபா⁴வா ந தேஸங் தத்த² அபி⁴ரதி ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. குஸலகம்மஜஸ்ஸ பன அனிட்ட²ஸ்ஸாபா⁴வோ விய அகுஸலகம்மஜஸ்ஸ ஸோப⁴னஸ்ஸ இட்ட²ஸ்ஸ அபா⁴வோ வத்தப்³போ³. ஹத்தி²ஆதீ³னம்பி ஹி அகுஸலகம்மஜங் மனுஸ்ஸானங் அகுஸலவிபாகஸ்ஸேவ ஆரம்மணங், குஸலகம்மஜங் பன பவத்தே ஸமுட்டி²தங் குஸலவிபாகஸ்ஸ. இட்டா²ரம்மணேன பன வோமிஸ்ஸகத்தா அப்பகங் அகுஸலகம்மஜங் ப³ஹுலங் அகுஸலவிபாகுப்பத்தியா காரணங் ந ப⁴விஸ்ஸதீதி ஸக்கா வத்துந்தி. விபாகங் பன கத்த²சி ந ஸக்கா வஞ்சேதுந்தி விபாகவஸேன இட்டா²னிட்டா²ரம்மணவவத்தா²னங் ஸுட்டு² வுத்தங். தஸ்மா தங் அனுக³ந்த்வா ஸப்³ப³த்த² இட்டா²னிட்ட²தா யோஜேதப்³பா³.

    Sampattivirahatoti rūpādīnaṃ devamanussasampattibhave kusalakammaphalatā samiddhasobhanatā ca sampatti, tabbirahatoti attho. Tato eva taṃ na pariyesitabbanti. Sobhanāni ca kānici hatthirūpādīni akusalakammanibbattāni na tesaṃyeva hatthiādīnaṃ sukhassa hetubhāvaṃ gacchantīti tesaṃ saṅgaṇhanatthaṃ ‘‘akanta’’nti vuttaṃ. Tassa tasseva hi sattassa attanā katena kusalena nibbattaṃ sukhassa paccayo hoti, akusalena nibbattaṃ dukkhassa. Tasmā kammajānaṃ iṭṭhāniṭṭhatā kammakārakasattassa vasena yojanārahā siyā. Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘kusalakammajaṃ aniṭṭhaṃ nāma natthī’’ti idameva vuttaṃ, na vuttaṃ ‘‘akusalakammajaṃ iṭṭhaṃ nāma natthī’’ti. Tena akusalakammajampi sobhanaṃ parasattānaṃ iṭṭhanti anuññātaṃ bhavissati. Kusalakammajaṃ pana sabbesaṃ iṭṭhamevāti vadanti. Tiracchānagatānaṃ pana kesañci manussarūpaṃ amanāpaṃ, yato te disvāva palāyanti. Manussā ca devatārūpaṃ disvā bhāyanti, tesampi vipākaviññāṇaṃ taṃ rūpaṃ ārabbha kusalavipākaṃ uppajjati, tādisassa pana puññassa abhāvā na tesaṃ tattha abhirati hotīti adhippāyo. Kusalakammajassa pana aniṭṭhassābhāvo viya akusalakammajassa sobhanassa iṭṭhassa abhāvo vattabbo. Hatthiādīnampi hi akusalakammajaṃ manussānaṃ akusalavipākasseva ārammaṇaṃ, kusalakammajaṃ pana pavatte samuṭṭhitaṃ kusalavipākassa. Iṭṭhārammaṇena pana vomissakattā appakaṃ akusalakammajaṃ bahulaṃ akusalavipākuppattiyā kāraṇaṃ na bhavissatīti sakkā vattunti. Vipākaṃ pana katthaci na sakkā vañcetunti vipākavasena iṭṭhāniṭṭhārammaṇavavatthānaṃ suṭṭhu vuttaṃ. Tasmā taṃ anugantvā sabbattha iṭṭhāniṭṭhatā yojetabbā.
