Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
2. க²ரபுத்தவக்³கோ³
2. Kharaputtavaggo
[386] 1. க²ரபுத்தஜாதகவண்ணனா
[386] 1. Kharaputtajātakavaṇṇanā
ஸச்சங் கிரேவமாஹங்ஸூதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஞ்ஹி பி⁴க்கு²ங் ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி வத்வா ‘‘புராணது³தியிகாயா’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² அயங் தே இத்தீ² அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் இமங் நிஸ்ஸாய அக்³கி³ங் பவிஸித்வா மரந்தோ பண்டி³தே நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லபீ⁴’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Saccaṃkirevamāhaṃsūti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Tañhi bhikkhuṃ satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti vatvā ‘‘purāṇadutiyikāyā’’ti vutte ‘‘bhikkhu ayaṃ te itthī anatthakārikā, pubbepi tvaṃ imaṃ nissāya aggiṃ pavisitvā maranto paṇḍite nissāya jīvitaṃ labhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ஸேனகே நாம ரஞ்ஞே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸக்கத்தங் காரேஸி. ததா³ ஸேனகஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஏகேன நாக³ராஜேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வோ ஹோதி. ஸோ கிர நாக³ராஜா நாக³ப⁴வனா நிக்க²மித்வா த²லே கோ³சரங் க³ண்ஹந்தோ சரதி. அத² நங் கா³மதா³ரகா தி³ஸ்வா ‘‘ஸப்போ அய’’ந்தி லெட்³டு³த³ண்டா³தீ³ஹி பஹரிங்ஸு. அத² ராஜா உய்யானங் கீளிதுங் க³ச்ச²ந்தோ தி³ஸ்வா ‘‘கிங் ஏதே தா³ரகா கரொந்தீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஏகங் ஸப்பங் பஹரந்தீ’’தி ஸுத்வா ‘‘பஹரிதுங் மா தே³த², பலாபேத² நே’’தி பலாபேஸி. நாக³ராஜா ஜீவிதங் லபி⁴த்வா நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா ப³ஹூனி ரதனானி ஆதா³ய அட்³ட⁴ரத்தஸமயே ரஞ்ஞோ ஸயனக⁴ரங் பவிஸித்வா தானி ரதனானி த³த்வா ‘‘மஹாராஜ, மயா தும்ஹே நிஸ்ஸாய ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் கத்வா புனப்புனங் க³ந்த்வா ராஜானங் பஸ்ஸதி. ஸோ அத்தனோ நாக³மாணவிகாஸு ஏகங் காமேஸு அதித்தங் நாக³மாணவிகங் ரக்க²ணத்தா²ய ரஞ்ஞோ ஸந்திகே ட²பெத்வா ‘‘யதா³ ஏதங் ந பஸ்ஸஸி, ததா³ இமங் மந்தங் பரிவத்தெய்யாஸீ’’தி தஸ்ஸ ஏகங் மந்தங் அதா³ஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ senake nāma raññe rajjaṃ kārente bodhisatto sakkattaṃ kāresi. Tadā senakassa rañño ekena nāgarājena saddhiṃ mittabhāvo hoti. So kira nāgarājā nāgabhavanā nikkhamitvā thale gocaraṃ gaṇhanto carati. Atha naṃ gāmadārakā disvā ‘‘sappo aya’’nti leḍḍudaṇḍādīhi pahariṃsu. Atha rājā uyyānaṃ kīḷituṃ gacchanto disvā ‘‘kiṃ ete dārakā karontī’’ti pucchitvā ‘‘ekaṃ sappaṃ paharantī’’ti sutvā ‘‘paharituṃ mā detha, palāpetha ne’’ti palāpesi. Nāgarājā jīvitaṃ labhitvā nāgabhavanaṃ gantvā bahūni ratanāni ādāya aḍḍharattasamaye rañño sayanagharaṃ pavisitvā tāni ratanāni datvā ‘‘mahārāja, mayā tumhe nissāya jīvitaṃ laddha’’nti raññā saddhiṃ mittabhāvaṃ katvā punappunaṃ gantvā rājānaṃ passati. So attano nāgamāṇavikāsu ekaṃ kāmesu atittaṃ nāgamāṇavikaṃ rakkhaṇatthāya rañño santike ṭhapetvā ‘‘yadā etaṃ na passasi, tadā imaṃ mantaṃ parivatteyyāsī’’ti tassa ekaṃ mantaṃ adāsi.
ஸோ ஏகதி³வஸங் உய்யானங் க³ந்த்வா நாக³மாணவிகாய ஸத்³தி⁴ங் பொக்க²ரணியங் உத³ககீளங் கீளி. நாக³மாணவிகா ஏகங் உத³கஸப்பங் தி³ஸ்வா அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் அஸத்³த⁴ம்மங் படிஸேவி. ராஜா தங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘கஹங் நு கோ² க³தா’’தி மந்தங் பரிவத்தெத்வா அனாசாரங் கரொந்திங் தி³ஸ்வா வேளுபேஸிகாய பஹரி. ஸா குஜ்ஜி²த்வா ததோ நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா ‘‘கஸ்மா ஆக³தாஸீ’’தி புட்டா² ‘‘தும்ஹாகங் ஸஹாயோ மங் அத்தனோ வசனங் அக³ண்ஹந்திங் பிட்டி²யங் பஹரீ’’தி பஹாரங் த³ஸ்ஸேஸி. நாக³ராஜா தத²தோ அஜானித்வாவ சத்தாரோ நாக³மாணவகே ஆமந்தெத்வா ‘‘க³ச்ச²த², ஸேனகஸ்ஸ ஸயனக⁴ரங் பவிஸித்வா நாஸவாதேன தங் பு⁴ஸங் விய வித்³த⁴ங்ஸேதா²’’தி பேஸேஸி. தே க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஸிரிஸயனே நிபன்னகாலே க³ப்³ப⁴ங் பவிஸிங்ஸு. தேஸங் பவிஸனவேலாயமேவ ராஜா தே³விங் ஆஹ – ‘‘ஜானாஸி நு கோ² ப⁴த்³தே³, நாக³மாணவிகாய க³தட்டா²ன’’ந்தி? ‘‘ந ஜானாமி, தே³வா’’தி. ‘‘அஜ்ஜ ஸா அம்ஹாகங் பொக்க²ரணியங் கீளனகாலே அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா ஏகேன உத³கஸப்பேன ஸத்³தி⁴ங் அனாசாரங் அகாஸி, அத² நங் அஹங் ‘ஏவங் மா கரீ’தி ஸிக்கா²பனத்தா²ய வேளுபேஸிகாய பஹரிங், ஸா ‘நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா ஸஹாயஸ்ஸ மே அஞ்ஞங் கிஞ்சி கதெ²த்வா மெத்திங் பி⁴ந்தெ³ய்யா’தி மே ப⁴யங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி. தங் ஸுத்வா நாக³மாணவகா ததோவ நிவத்தித்வா நாக³ப⁴வனங் க³ந்த்வா நாக³ராஜஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ ஹுத்வா தங்க²ணஞ்ஞேவ ரஞ்ஞோ ஸயனக⁴ரங் ஆக³ந்த்வா தமத்த²ங் ஆசிக்கி²த்வா க²மாபெத்வா ‘‘இத³ங் மே த³ண்ட³கம்ம’’ந்தி ஸப்³ப³ருதஜானநங் நாம மந்தங் த³த்வா ‘‘அயங், மஹாராஜ, அனக்³கோ⁴ மந்தோ, ஸசே இமங் மந்தங் அஞ்ஞஸ்ஸ த³தெ³ய்யாஸி, த³த்வாவ அக்³கி³ங் பவிஸித்வா மரெய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ஸோ ததோ பட்டா²ய கிபில்லிகானம்பி ஸத்³த³ங் ஜானாதி.
So ekadivasaṃ uyyānaṃ gantvā nāgamāṇavikāya saddhiṃ pokkharaṇiyaṃ udakakīḷaṃ kīḷi. Nāgamāṇavikā ekaṃ udakasappaṃ disvā attabhāvaṃ vijahitvā tena saddhiṃ asaddhammaṃ paṭisevi. Rājā taṃ apassanto ‘‘kahaṃ nu kho gatā’’ti mantaṃ parivattetvā anācāraṃ karontiṃ disvā veḷupesikāya pahari. Sā kujjhitvā tato nāgabhavanaṃ gantvā ‘‘kasmā āgatāsī’’ti puṭṭhā ‘‘tumhākaṃ sahāyo maṃ attano vacanaṃ agaṇhantiṃ piṭṭhiyaṃ paharī’’ti pahāraṃ dassesi. Nāgarājā tathato ajānitvāva cattāro nāgamāṇavake āmantetvā ‘‘gacchatha, senakassa sayanagharaṃ pavisitvā nāsavātena taṃ bhusaṃ viya viddhaṃsethā’’ti pesesi. Te gantvā rañño sirisayane nipannakāle gabbhaṃ pavisiṃsu. Tesaṃ pavisanavelāyameva rājā deviṃ āha – ‘‘jānāsi nu kho bhadde, nāgamāṇavikāya gataṭṭhāna’’nti? ‘‘Na jānāmi, devā’’ti. ‘‘Ajja sā amhākaṃ pokkharaṇiyaṃ kīḷanakāle attabhāvaṃ vijahitvā ekena udakasappena saddhiṃ anācāraṃ akāsi, atha naṃ ahaṃ ‘evaṃ mā karī’ti sikkhāpanatthāya veḷupesikāya pahariṃ, sā ‘nāgabhavanaṃ gantvā sahāyassa me aññaṃ kiñci kathetvā mettiṃ bhindeyyā’ti me bhayaṃ uppajjatī’’ti. Taṃ sutvā nāgamāṇavakā tatova nivattitvā nāgabhavanaṃ gantvā nāgarājassa tamatthaṃ ārocesuṃ. So saṃvegappatto hutvā taṅkhaṇaññeva rañño sayanagharaṃ āgantvā tamatthaṃ ācikkhitvā khamāpetvā ‘‘idaṃ me daṇḍakamma’’nti sabbarutajānanaṃ nāma mantaṃ datvā ‘‘ayaṃ, mahārāja, anaggho manto, sace imaṃ mantaṃ aññassa dadeyyāsi, datvāva aggiṃ pavisitvā mareyyāsī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. So tato paṭṭhāya kipillikānampi saddaṃ jānāti.
தஸ்ஸேகதி³வஸங் மஹாதலே நிஸீதி³த்வா மது⁴பா²ணிதேஹி கா²த³னீயங் கா²த³ந்தஸ்ஸ ஏகங் மது⁴பி³ந்து³ ச பா²ணிதபி³ந்து³ ச பூவக²ண்ட³ஞ்ச பூ⁴மியங் பதி. ஏகா கிபில்லிகா தங் தி³ஸ்வா ‘‘ரஞ்ஞோ மஹாதலே மது⁴சாடி பி⁴ன்னா, பா²ணிதஸகடங் பூவஸகடங் நிக்குஜ்ஜிதங், மது⁴பா²ணிதஞ்ச பூவஞ்ச கா²த³தா²’’தி விரவந்தீ விசரதி. அத² ராஜா தஸ்ஸா ரவங் ஸுத்வா ஹஸி. ரஞ்ஞோ ஸமீபே டி²தா தே³வீ ‘‘கிங் நு கோ² தி³ஸ்வா ராஜா ஹஸீ’’தி சிந்தேஸி. தஸ்மிங் கா²த³னீயங் கா²தி³த்வா ந்ஹத்வா பல்லங்கே நிஸின்னே ஏகங் மக்கி²கங் ஸாமிகோ ‘‘ஏஹி ப⁴த்³தே³, கிலேஸரதியா ரமிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸா ‘‘அதி⁴வாஸேஹி தாவ ஸாமி, இதா³னி ரஞ்ஞோ க³ந்தே⁴ ஆஹரிஸ்ஸந்தி, தஸ்ஸ விலிம்பந்தஸ்ஸ பாத³மூலே க³ந்த⁴சுண்ணங் பதிஸ்ஸதி, அஹங் தத்த² வட்டெத்வா ஸுக³ந்தா⁴ ப⁴விஸ்ஸாமி, ததோ ரஞ்ஞோ பிட்டி²யங் நிபஜ்ஜித்வா ரமிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ராஜா தம்பி ஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஹஸி. தே³வீபி ‘‘கிங் நு கோ² தி³ஸ்வா ஹஸீ’’தி புன சிந்தேஸி. புன ரஞ்ஞோ ஸாயமாஸங் பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஏகங் ப⁴த்தஸித்த²ங் பூ⁴மியங் பதி. கிபில்லிகா ‘‘ராஜகுலே ப⁴த்தஸகடங் ப⁴க்³க³ங், ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதா²’’தி விரவி. தங் ஸுத்வா ராஜா புனபி ஹஸி. தே³வீ ஸுவண்ணகடச்சு²ங் க³ஹெத்வா ராஜானங் பரிவிஸந்தீ ‘‘மங் நு கோ² தி³ஸ்வா ராஜா ஹஸதீ’’தி விதக்கேஸி.
Tassekadivasaṃ mahātale nisīditvā madhuphāṇitehi khādanīyaṃ khādantassa ekaṃ madhubindu ca phāṇitabindu ca pūvakhaṇḍañca bhūmiyaṃ pati. Ekā kipillikā taṃ disvā ‘‘rañño mahātale madhucāṭi bhinnā, phāṇitasakaṭaṃ pūvasakaṭaṃ nikkujjitaṃ, madhuphāṇitañca pūvañca khādathā’’ti viravantī vicarati. Atha rājā tassā ravaṃ sutvā hasi. Rañño samīpe ṭhitā devī ‘‘kiṃ nu kho disvā rājā hasī’’ti cintesi. Tasmiṃ khādanīyaṃ khāditvā nhatvā pallaṅke nisinne ekaṃ makkhikaṃ sāmiko ‘‘ehi bhadde, kilesaratiyā ramissāmā’’ti āha. Atha naṃ sā ‘‘adhivāsehi tāva sāmi, idāni rañño gandhe āharissanti, tassa vilimpantassa pādamūle gandhacuṇṇaṃ patissati, ahaṃ tattha vaṭṭetvā sugandhā bhavissāmi, tato rañño piṭṭhiyaṃ nipajjitvā ramissāmā’’ti āha. Rājā tampi saddaṃ sutvā hasi. Devīpi ‘‘kiṃ nu kho disvā hasī’’ti puna cintesi. Puna rañño sāyamāsaṃ bhuñjantassa ekaṃ bhattasitthaṃ bhūmiyaṃ pati. Kipillikā ‘‘rājakule bhattasakaṭaṃ bhaggaṃ, bhattaṃ bhuñjathā’’ti viravi. Taṃ sutvā rājā punapi hasi. Devī suvaṇṇakaṭacchuṃ gahetvā rājānaṃ parivisantī ‘‘maṃ nu kho disvā rājā hasatī’’ti vitakkesi.
ஸா ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸயனங் ஆருய்ஹ நிபஜ்ஜனகாலே ‘‘கிங்காரணா தே³வ, ஹஸீ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘கிங் தே மம ஹஸிதகாரணேனா’’தி வத்வா புனப்புனங் நிப³த்³தோ⁴ கதே²ஸி. அத² நங் ஸா ‘‘தும்ஹாகங் ஜானநமந்தங் மய்ஹங் தே³தா²’’தி வத்வா ‘‘ந ஸக்கா தா³து’’ந்தி படிக்கி²த்தாபி புனப்புனங் நிப³ந்தி⁴ . ராஜா ‘‘ஸசாஹங் இமங் மந்தங் துய்ஹங் த³ஸ்ஸாமி, மரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘மரந்தோபி மய்ஹங் தே³ஹி, தே³வா’’தி. ராஜா மாதுகா³மவஸிகோ ஹுத்வா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ‘‘இமிஸ்ஸா மந்தங் த³த்வா அக்³கி³ங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி ரதே²ன உய்யானங் பாயாஸி.
Sā raññā saddhiṃ sayanaṃ āruyha nipajjanakāle ‘‘kiṃkāraṇā deva, hasī’’ti pucchi. So ‘‘kiṃ te mama hasitakāraṇenā’’ti vatvā punappunaṃ nibaddho kathesi. Atha naṃ sā ‘‘tumhākaṃ jānanamantaṃ mayhaṃ dethā’’ti vatvā ‘‘na sakkā dātu’’nti paṭikkhittāpi punappunaṃ nibandhi . Rājā ‘‘sacāhaṃ imaṃ mantaṃ tuyhaṃ dassāmi, marissāmī’’ti āha. ‘‘Marantopi mayhaṃ dehi, devā’’ti. Rājā mātugāmavasiko hutvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā ‘‘imissā mantaṃ datvā aggiṃ pavisissāmī’’ti rathena uyyānaṃ pāyāsi.
தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கோ லோகங் ஓலோகெந்தோ இமங் காரணங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் பா³லராஜா மாதுகா³மங் நிஸ்ஸாய ‘அக்³கி³ங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’தி க³ச்ச²தி, ஜீவிதமஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸுஜங் அஸுரகஞ்ஞங் ஆதா³ய பா³ராணஸிங் ஆக³ந்த்வா தங் அஜிகங் கத்வா அத்தனா அஜோ ஹுத்வா ‘‘மஹாஜனோ மா பஸ்ஸதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ய ரஞ்ஞோ ரத²ஸ்ஸ புரதோ அஹோஸி. தங் ராஜா சேவ ரதே² யுத்தஸிந்த⁴வா ச பஸ்ஸந்தி, அஞ்ஞோ கோசி ந பஸ்ஸதி. அஜோ கதா²ஸமுட்டா²பனத்த²ங் ரத²புரதோ அஜிகாய ஸத்³தி⁴ங் மேது²னங் த⁴ம்மங் படிஸேவந்தோ விய அஹோஸி. தமேகோ ரதே² யுத்தஸிந்த⁴வோ தி³ஸ்வா ‘‘ஸம்ம அஜராஜ, மயங் புப்³பே³ ‘அஜா கிர பா³லா அஹிரிகா’தி அஸ்ஸும்ஹ, ந ச தங் பஸ்ஸிம்ஹ, த்வங் பன ரஹோ படிச்ச²ன்னட்டா²னே கத்தப்³ப³ங் அனாசாரங் அம்ஹாகங் எத்தகானங் பஸ்ஸந்தானஞ்ஞேவ கரோஸி, ந லஜ்ஜஸி, தங் நோ புப்³பே³ ஸுதங் இமினா தி³ட்டே²ன ஸமேதீ’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ khaṇe sakko lokaṃ olokento imaṃ kāraṇaṃ disvā ‘‘ayaṃ bālarājā mātugāmaṃ nissāya ‘aggiṃ pavisissāmī’ti gacchati, jīvitamassa dassāmī’’ti sujaṃ asurakaññaṃ ādāya bārāṇasiṃ āgantvā taṃ ajikaṃ katvā attanā ajo hutvā ‘‘mahājano mā passatū’’ti adhiṭṭhāya rañño rathassa purato ahosi. Taṃ rājā ceva rathe yuttasindhavā ca passanti, añño koci na passati. Ajo kathāsamuṭṭhāpanatthaṃ rathapurato ajikāya saddhiṃ methunaṃ dhammaṃ paṭisevanto viya ahosi. Tameko rathe yuttasindhavo disvā ‘‘samma ajarāja, mayaṃ pubbe ‘ajā kira bālā ahirikā’ti assumha, na ca taṃ passimha, tvaṃ pana raho paṭicchannaṭṭhāne kattabbaṃ anācāraṃ amhākaṃ ettakānaṃ passantānaññeva karosi, na lajjasi, taṃ no pubbe sutaṃ iminā diṭṭhena sametī’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
77.
77.
‘‘ஸச்சங் கிரேவமாஹங்ஸு, வஸ்தங் பா³லோதி பண்டி³தா;
‘‘Saccaṃ kirevamāhaṃsu, vastaṃ bāloti paṇḍitā;
பஸ்ஸ பா³லோ ரஹோகம்மங், ஆவிகுப்³ப³ங் ந பு³ஜ்ஜ²தீ’’தி.
Passa bālo rahokammaṃ, āvikubbaṃ na bujjhatī’’ti.
தத்த² வஸ்தந்தி அஜங். பண்டி³தாதி ஞாணஸம்பன்னா தங் பா³லோதி வத³ந்தி, ஸச்சங் கிர வத³ந்தி. பஸ்ஸாதி ஆலபனங், பஸ்ஸதா²ஹி அத்தோ². ந பு³ஜ்ஜ²தீதி ஏவங் காதுங் அயுத்தந்தி ந ஜானாதி.
Tattha vastanti ajaṃ. Paṇḍitāti ñāṇasampannā taṃ bāloti vadanti, saccaṃ kira vadanti. Passāti ālapanaṃ, passathāhi attho. Na bujjhatīti evaṃ kātuṃ ayuttanti na jānāti.
தங் ஸுத்வா அஜோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Taṃ sutvā ajo dve gāthā abhāsi –
78.
78.
‘‘த்வங் கோ²பி ஸம்ம பா³லோஸி, க²ரபுத்த விஜானஹி;
‘‘Tvaṃ khopi samma bālosi, kharaputta vijānahi;
ரஜ்ஜுயா ஹி பரிக்கி²த்தோ, வங்கொட்டோ² ஓஹிதோமுகோ².
Rajjuyā hi parikkhitto, vaṅkoṭṭho ohitomukho.
79.
79.
‘‘அபரம்பி ஸம்ம தே பா³ல்யங், யோ முத்தோ ந பலாயஸி;
‘‘Aparampi samma te bālyaṃ, yo mutto na palāyasi;
ஸோ ச பா³லதரோ ஸம்ம, யங் த்வங் வஹதி ஸேனக’’ந்தி.
So ca bālataro samma, yaṃ tvaṃ vahati senaka’’nti.
தத்த² த்வங் கோ²பி ஸம்மாதி ஸம்ம ஸிந்த⁴வ மயாபி கோ² த்வங் பா³லதரோ. க²ரபுத்தாதி ஸோ கிர க³த்³ரப⁴ஸ்ஸ ஜாதகோ, தேன தங் ஏவமாஹ. விஜானஹீதி அஹமேவ பா³லோதி ஏவங் ஜானாஹி. பரிக்கி²த்தோதி யுகே³ன ஸத்³தி⁴ங் கீ³வாய பரிக்கி²த்தோ. வங்கொட்டோ²தி வங்கஒட்டோ². ஓஹிதோமுகோ²தி முக²ப³ந்த⁴னேன பிஹிதமுகோ². யோ முத்தோ ந பலாயஸீதி யோ த்வங் ரத²தோ முத்தோ ஸமானோ முத்தகாலே பலாயித்வா அரஞ்ஞங் ந பவிஸஸி, தங் தே அபலாயனங் அபரம்பி பா³ல்யங் , ஸோ ச பா³லதரோதி யங் த்வங் ஸேனகங் வஹஸி, ஸோ ஸேனகோ தயாபி பா³லதரோ.
Tattha tvaṃ khopi sammāti samma sindhava mayāpi kho tvaṃ bālataro. Kharaputtāti so kira gadrabhassa jātako, tena taṃ evamāha. Vijānahīti ahameva bāloti evaṃ jānāhi. Parikkhittoti yugena saddhiṃ gīvāya parikkhitto. Vaṅkoṭṭhoti vaṅkaoṭṭho. Ohitomukhoti mukhabandhanena pihitamukho. Yo mutto na palāyasīti yo tvaṃ rathato mutto samāno muttakāle palāyitvā araññaṃ na pavisasi, taṃ te apalāyanaṃ aparampi bālyaṃ , so ca bālataroti yaṃ tvaṃ senakaṃ vahasi, so senako tayāpi bālataro.
ராஜா தேஸங் உபி⁴ன்னம்பி கத²ங் ஜானாதி, தஸ்மா தங் ஸுணந்தோ ஸணிகங் ரத²ங் பேஸேஸி. ஸிந்த⁴வோபி தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா புன சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Rājā tesaṃ ubhinnampi kathaṃ jānāti, tasmā taṃ suṇanto saṇikaṃ rathaṃ pesesi. Sindhavopi tassa kathaṃ sutvā puna catutthaṃ gāthamāha –
80.
80.
‘‘யங் நு ஸம்ம அஹங் பா³லோ, அஜராஜ விஜானஹி;
‘‘Yaṃ nu samma ahaṃ bālo, ajarāja vijānahi;
அத² கேன ஸேனகோ பா³லோ, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.
Atha kena senako bālo, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
தத்த² யந்தி கரணத்தே² பச்சத்தவசனங். நூதி அனுஸ்ஸவத்தே² நிபாதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸம்ம அஜராஜ, யேன தாவ திரச்சா²னக³தத்தேன காரணேன அஹங் பா³லோ, தங் த்வங் காரணங் ஜானாஹி, ஸக்கா ஏதங் தயா ஞாதுங், அஹஞ்ஹி திரச்சா²னக³தத்தாவ பா³லோ, தஸ்மா மங் க²ரபுத்தாதிஆதீ³னி வத³ந்தோ ஸுட்டு² வத³ஸி, அயங் பன ஸேனகோ ராஜா கேன காரணேன பா³லோ, தங் மே காரணங் புச்சி²தோ அக்கா²ஹீதி.
Tattha yanti karaṇatthe paccattavacanaṃ. Nūti anussavatthe nipāto. Idaṃ vuttaṃ hoti – samma ajarāja, yena tāva tiracchānagatattena kāraṇena ahaṃ bālo, taṃ tvaṃ kāraṇaṃ jānāhi, sakkā etaṃ tayā ñātuṃ, ahañhi tiracchānagatattāva bālo, tasmā maṃ kharaputtātiādīni vadanto suṭṭhu vadasi, ayaṃ pana senako rājā kena kāraṇena bālo, taṃ me kāraṇaṃ pucchito akkhāhīti.
தங் ஸுத்வா அஜோ ஆசிக்க²ந்தோ பஞ்சமங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā ajo ācikkhanto pañcamaṃ gāthamāha –
81.
81.
‘‘உத்தமத்த²ங் லபி⁴த்வான, ப⁴ரியாய யோ பத³ஸ்ஸதி;
‘‘Uttamatthaṃ labhitvāna, bhariyāya yo padassati;
தேன ஜஹிஸ்ஸதத்தானங், ஸா சேவஸ்ஸ ந ஹெஸ்ஸதீ’’தி.
Tena jahissatattānaṃ, sā cevassa na hessatī’’ti.
தத்த² உத்தமத்த²ந்தி ஸப்³ப³ருதஜானநமந்தங். தேனாதி தஸ்ஸா மந்தப்பதா³னஸங்கா²தேன காரணேன தங் த³த்வா அக்³கி³ங் பவிஸந்தோ அத்தானஞ்ச ஜஹிஸ்ஸதி, ஸா சஸ்ஸ ப⁴ரியா ந ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்மா ஏஸ தயாபி பா³லதரோ, யோ லத்³த⁴ங் யஸங் ரக்கி²துங் ந ஸக்கோதீதி.
Tattha uttamatthanti sabbarutajānanamantaṃ. Tenāti tassā mantappadānasaṅkhātena kāraṇena taṃ datvā aggiṃ pavisanto attānañca jahissati, sā cassa bhariyā na bhavissati, tasmā esa tayāpi bālataro, yo laddhaṃ yasaṃ rakkhituṃ na sakkotīti.
ராஜா தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அஜராஜ, அம்ஹாகங் ஸொத்தி²ங் கரொந்தோபி த்வஞ்ஞேவ கரிஸ்ஸஸி, கதே²ஹி தாவ நோ கத்தப்³ப³யுத்தக’’ந்தி ஆஹ. அத² நங் அஜராஜா ‘‘மஹாராஜ, இமேஸங் ஸத்தானங் அத்தனா அஞ்ஞோ பியதரோ நாம நத்தி², ஏகங் பியப⁴ண்ட³ங் நிஸ்ஸாய அத்தானங் நாஸேதுங் லத்³த⁴யஸங் பஹாதுங் ந வட்டதீ’’தி வத்வா ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Rājā tassa vacanaṃ sutvā ‘‘ajarāja, amhākaṃ sotthiṃ karontopi tvaññeva karissasi, kathehi tāva no kattabbayuttaka’’nti āha. Atha naṃ ajarājā ‘‘mahārāja, imesaṃ sattānaṃ attanā añño piyataro nāma natthi, ekaṃ piyabhaṇḍaṃ nissāya attānaṃ nāsetuṃ laddhayasaṃ pahātuṃ na vaṭṭatī’’ti vatvā chaṭṭhaṃ gāthamāha –
82.
82.
‘‘ந வே பியம்மேதி ஜனிந்த³ தாதி³ஸோ, அத்தங் நிரங்கத்வா பியானி ஸேவதி;
‘‘Na ve piyammeti janinda tādiso, attaṃ niraṃkatvā piyāni sevati;
அத்தாவ ஸெய்யோ பரமா ச ஸெய்யோ, லப்³பா⁴ பியா ஓசிதத்தே²ன பச்சா²’’தி.
Attāva seyyo paramā ca seyyo, labbhā piyā ocitatthena pacchā’’ti.
தத்த² பியம்மேதி பியங் மே, அயமேவ வா பாடோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஜனிந்த³, தாதி³ஸோ தும்ஹாதி³ஸோ யஸமஹத்தே டி²தோ புக்³க³லோ ஏகங் பியப⁴ண்ட³ங் நிஸ்ஸாய ‘‘இத³ங் பியங் மே’’தி அத்தங் நிரங்கத்வா அத்தானங் ச²ட்³டெ³த்வா தானி பியானி ந ஸேவதேவ. கிங்காரணா? அத்தாவ ஸெய்யோ பரமா ச ஸெய்யோதி, யஸ்மா ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன அத்தாவ ஸெய்யோ வரோ உத்தமோ, பரமா ச ஸெய்யோ, பரமா உத்தமாபி அஞ்ஞஸ்மா பியப⁴ண்டா³தி அத்தோ². எத்த² ஹி ச-காரோ பி-காரத்தே² நிபாதோதி த³ட்ட²ப்³போ³. லப்³பா⁴ பியா ஓசிதத்தே²ன பச்சா²தி ஓசிதத்தே²ன வட்³டி⁴தத்தே²ன யஸஸம்பன்னேன புரிஸேன பச்சா² பியா நாம ஸக்கா லத்³து⁴ங், ந தஸ்ஸா காரணா அத்தா நாஸேதப்³போ³தி.
Tattha piyammeti piyaṃ me, ayameva vā pāṭho. Idaṃ vuttaṃ hoti – janinda, tādiso tumhādiso yasamahatte ṭhito puggalo ekaṃ piyabhaṇḍaṃ nissāya ‘‘idaṃ piyaṃ me’’ti attaṃ niraṃkatvā attānaṃ chaḍḍetvā tāni piyāni na sevateva. Kiṃkāraṇā? Attāva seyyo paramā ca seyyoti, yasmā sataguṇena sahassaguṇena attāva seyyo varo uttamo, paramā ca seyyo, paramā uttamāpi aññasmā piyabhaṇḍāti attho. Ettha hi ca-kāro pi-kāratthe nipātoti daṭṭhabbo. Labbhā piyā ocitatthena pacchāti ocitatthena vaḍḍhitatthena yasasampannena purisena pacchā piyā nāma sakkā laddhuṃ, na tassā kāraṇā attā nāsetabboti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் அதா³ஸி. ராஜா துஸ்ஸித்வா ‘‘அஜராஜ, குதோ ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². ஸக்கோ அஹங், மஹாராஜ, தவ அனுகம்பாய தங் மரணா மோசேதுங் ஆக³தொம்ஹீதி. தே³வராஜ, அஹங் ஏதிஸ்ஸா ‘‘மந்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி அவசங், இதா³னி ‘‘கிங் கரோமீ’’தி? ‘‘மஹாராஜ, தும்ஹாகங் உபி⁴ன்னம்பி வினாஸேன கிச்சங் நத்தி², ‘ஸிப்பஸ்ஸ உபசாரோ’தி வத்வா ஏதங் கதிபயே பஹாரே பஹராபேஹி, இமினா உபாயேன ந க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². மஹாஸத்தோ ரஞ்ஞோ ஓவாத³ங் த³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ. ராஜா உய்யானங் க³ந்த்வா தே³விங் பக்கோஸாபெத்வா ஆஹ ‘‘க³ண்ஹிஸ்ஸஸி ப⁴த்³தே³, மந்த’’ந்தி? ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘தேன ஹி உபசாரங் கரோமீ’’தி. ‘‘கோ உபசாரோ’’தி? ‘‘பிட்டி²யங் பஹாரஸதே பவத்தமானே ஸத்³த³ங் காதுங் ந வட்டதீ’’தி. ஸா மந்தலோபே⁴ன ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ராஜா சோரகா⁴தகே பக்கோஸாபெத்வா கஸா கா³ஹாபெத்வா உபோ⁴ஸு பஸ்ஸேஸு பஹராபேஸி. ஸா த்³வே தயோ பஹாரே அதி⁴வாஸெத்வா ததோ பரங் ‘‘ந மே மந்தேன அத்தோ²’’தி ரவி. அத² நங் ராஜா ‘‘த்வங் மங் மாரெத்வா மந்தங் க³ண்ஹிதுகாமாஸீ’’தி பிட்டி²யங் நிச்சம்மங் காரெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி. ஸா ததோ பட்டா²ய புன கதே²துங் நாஸக்கி².
Evaṃ mahāsatto rañño ovādaṃ adāsi. Rājā tussitvā ‘‘ajarāja, kuto āgatosī’’ti pucchi. Sakko ahaṃ, mahārāja, tava anukampāya taṃ maraṇā mocetuṃ āgatomhīti. Devarāja, ahaṃ etissā ‘‘mantaṃ dassāmī’’ti avacaṃ, idāni ‘‘kiṃ karomī’’ti? ‘‘Mahārāja, tumhākaṃ ubhinnampi vināsena kiccaṃ natthi, ‘sippassa upacāro’ti vatvā etaṃ katipaye pahāre paharāpehi, iminā upāyena na gaṇhissatī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Mahāsatto rañño ovādaṃ datvā sakaṭṭhānameva gato. Rājā uyyānaṃ gantvā deviṃ pakkosāpetvā āha ‘‘gaṇhissasi bhadde, manta’’nti? ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tena hi upacāraṃ karomī’’ti. ‘‘Ko upacāro’’ti? ‘‘Piṭṭhiyaṃ pahārasate pavattamāne saddaṃ kātuṃ na vaṭṭatī’’ti. Sā mantalobhena ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Rājā coraghātake pakkosāpetvā kasā gāhāpetvā ubhosu passesu paharāpesi. Sā dve tayo pahāre adhivāsetvā tato paraṃ ‘‘na me mantena attho’’ti ravi. Atha naṃ rājā ‘‘tvaṃ maṃ māretvā mantaṃ gaṇhitukāmāsī’’ti piṭṭhiyaṃ niccammaṃ kāretvā vissajjāpesi. Sā tato paṭṭhāya puna kathetuṃ nāsakkhi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ராஜா உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² அஹோஸி, தே³வீ புராணது³தியிகா, அஸ்ஸோ ஸாரிபுத்தோ, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā rājā ukkaṇṭhitabhikkhu ahosi, devī purāṇadutiyikā, asso sāriputto, sakko pana ahameva ahosinti.
க²ரபுத்தஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Kharaputtajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 386. க²ரபுத்தஜாதகங் • 386. Kharaputtajātakaṃ