Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [79] 9. க²ரஸ்ஸரஜாதகவண்ணனா

    [79] 9. Kharassarajātakavaṇṇanā

    யதோ விலுத்தா ச ஹதா ச கா³வோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் அமச்சங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. கோஸலரஞ்ஞோ கிர ஏகோ அமச்சோ ராஜானங் ஆராதெ⁴த்வா பச்சந்தகா³மே ராஜப³லிங் லபி⁴த்வா சோரேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா ‘‘அஹங் மனுஸ்ஸே ஆதா³ய அரஞ்ஞங் பவிஸிஸ்ஸாமி, தும்ஹே கா³மங் விலும்பித்வா உபட்³ட⁴ங் மய்ஹங் த³தெ³ய்யாதா²’’தி வத்வா பகே³வ மனுஸ்ஸே ஸன்னிபாதெத்வா அரஞ்ஞங் க³ந்த்வா சோரேஸு ஆக³ந்த்வா கா³வியோ கா⁴தெத்வா மங்ஸங் கா²தி³த்வா கா³மங் விலும்பித்வா க³தேஸு ஸாயன்ஹஸமயே மஹாஜனபரிவுதோ ஆக³ச்ச²தி. தஸ்ஸ ந சிரஸ்ஸேவ தங் கம்மங் பாகடங் ஜாதங். மனுஸ்ஸா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா தங் பக்கோஸாபெத்வா தோ³ஸங் பதிட்டா²பெத்வா ஸுனிக்³க³ஹிதங் நிக்³க³ஹெத்வா அஞ்ஞங் கா³மபோ⁴ஜகங் பேஸெத்வா ஜேதவனங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா ‘‘ந, மஹாராஜ, இதா³னேவ ஏஸ ஏவங்ஸீலோ, புப்³பே³பி ஏவங்ஸீலோயேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Yato viluttā ca hatā ca gāvoti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ amaccaṃ ārabbha kathesi. Kosalarañño kira eko amacco rājānaṃ ārādhetvā paccantagāme rājabaliṃ labhitvā corehi saddhiṃ ekato hutvā ‘‘ahaṃ manusse ādāya araññaṃ pavisissāmi, tumhe gāmaṃ vilumpitvā upaḍḍhaṃ mayhaṃ dadeyyāthā’’ti vatvā pageva manusse sannipātetvā araññaṃ gantvā coresu āgantvā gāviyo ghātetvā maṃsaṃ khāditvā gāmaṃ vilumpitvā gatesu sāyanhasamaye mahājanaparivuto āgacchati. Tassa na cirasseva taṃ kammaṃ pākaṭaṃ jātaṃ. Manussā rañño ārocesuṃ. Rājā taṃ pakkosāpetvā dosaṃ patiṭṭhāpetvā suniggahitaṃ niggahetvā aññaṃ gāmabhojakaṃ pesetvā jetavanaṃ gantvā bhagavato etamatthaṃ ārocesi. Bhagavā ‘‘na, mahārāja, idāneva esa evaṃsīlo, pubbepi evaṃsīloyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகஸ்ஸ அமச்சஸ்ஸ பச்சந்தகா³மங் அதா³ஸி. ஸப்³ப³ங் புரிமஸதி³ஸமேவ. ததா³ பன போ³தி⁴ஸத்தோ வணிஜ்ஜாய பச்சந்தே விசரந்தோ தஸ்மிங் கா³மகே நிவாஸங் கப்பேஸி. ஸோ தஸ்மிங் கா³மபோ⁴ஜகே ஸாயன்ஹஸமயே மஹாஜனபரிவாரேன பே⁴ரியா வஜ்ஜமானாய ஆக³ச்ச²ந்தே ‘‘அயங் து³ட்ட²கா³மபோ⁴ஜகோ சோரேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா கா³மங் விலும்பாபெத்வா சோரேஸு பலாயித்வா அடவிங் பவிட்டே²ஸு இதா³னி உபஸந்தூபஸந்தோ விய பே⁴ரியா வஜ்ஜமானாய ஆக³ச்ச²தீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente ekassa amaccassa paccantagāmaṃ adāsi. Sabbaṃ purimasadisameva. Tadā pana bodhisatto vaṇijjāya paccante vicaranto tasmiṃ gāmake nivāsaṃ kappesi. So tasmiṃ gāmabhojake sāyanhasamaye mahājanaparivārena bheriyā vajjamānāya āgacchante ‘‘ayaṃ duṭṭhagāmabhojako corehi saddhiṃ ekato hutvā gāmaṃ vilumpāpetvā coresu palāyitvā aṭaviṃ paviṭṭhesu idāni upasantūpasanto viya bheriyā vajjamānāya āgacchatī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    79.

    79.

    ‘‘யதோ விலுத்தா ச ஹதா ச கா³வோ, த³ட்³டா⁴னி கே³ஹானி ஜனோ ச நீதோ;

    ‘‘Yato viluttā ca hatā ca gāvo, daḍḍhāni gehāni jano ca nīto;

    அதா²க³மா புத்தஹதாய புத்தோ, க²ரஸ்ஸரங் டி³ண்டி³மங் வாத³யந்தோ’’தி.

    Athāgamā puttahatāya putto, kharassaraṃ ḍiṇḍimaṃ vādayanto’’ti.

    தத்த² யதோதி யதா³. விலுத்தா ச ஹதா சாதி விலும்பித்வா ப³ந்தி⁴த்வா ச நீதா, மங்ஸங் கா²த³னத்தா²ய ச ஹதா. கா³வோதி கோ³ரூபானி. த³ட்³டா⁴னீதி அக்³கி³ங் த³த்வா ஜா²பிதானி. ஜனோ ச நீதோதி கரமரக்³கா³ஹங் க³ஹெத்வா நீதோ. புத்தஹதாய புத்தோதி ஹதபுத்தாய புத்தோ, நில்லஜ்ஜோதி அத்தோ². சி²ன்னஹிரொத்தப்பஸ்ஸ ஹி மாதா நாம நத்தி², இதி ஸோ தஸ்ஸா ஜீவந்தோபி ஹதபுத்தட்டா²னே திட்ட²தீதி ஹதபுத்தாய புத்தோ நாம ஹோதி. க²ரஸ்ஸரந்தி த²த்³த⁴ஸத்³த³ங். டி³ண்டி³மந்தி படஹபே⁴ரிங்.

    Tattha yatoti yadā. Viluttā ca hatā cāti vilumpitvā bandhitvā ca nītā, maṃsaṃ khādanatthāya ca hatā. Gāvoti gorūpāni. Daḍḍhānīti aggiṃ datvā jhāpitāni. Jano ca nītoti karamaraggāhaṃ gahetvā nīto. Puttahatāya puttoti hataputtāya putto, nillajjoti attho. Chinnahirottappassa hi mātā nāma natthi, iti so tassā jīvantopi hataputtaṭṭhāne tiṭṭhatīti hataputtāya putto nāma hoti. Kharassaranti thaddhasaddaṃ. Ḍiṇḍimanti paṭahabheriṃ.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாய கா³தா²ய தங் பரிபா⁴ஸி. ந சிரேனேவ ச தஸ்ஸ தங் கம்மங் பாகடங் ஜாதங், அத²ஸ்ஸ ராஜா தோ³ஸானுரூபங் நிக்³க³ஹங் அகாஸி.

    Evaṃ bodhisatto imāya gāthāya taṃ paribhāsi. Na cireneva ca tassa taṃ kammaṃ pākaṭaṃ jātaṃ, athassa rājā dosānurūpaṃ niggahaṃ akāsi.

    ஸத்தா² ‘‘ந, மஹாராஜ, இதா³னேவேஸ ஏவங்ஸீலோ, புப்³பே³பி ஏவங்ஸீலோயேவா’’தி வத்வா இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அமச்சோ இதா³னி அமச்சோயேவ, கா³தா²ய உதா³ஹாரகபண்டி³தமனுஸ்ஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā ‘‘na, mahārāja, idānevesa evaṃsīlo, pubbepi evaṃsīloyevā’’ti vatvā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā anusandhiṃ ghaṭetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā amacco idāni amaccoyeva, gāthāya udāhārakapaṇḍitamanusso pana ahameva ahosi’’nti.

    க²ரஸ்ஸரஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Kharassarajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 79. க²ரஸ்ஸரஜாதகங் • 79. Kharassarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact