Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. கே²மாதே²ரீஅபதா³னங்

    8. Khemātherīapadānaṃ

    289.

    289.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    290.

    290.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹுங் 1;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātā seṭṭhikule ahuṃ 2;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, மஹாஸுக²ஸமப்பிதா.

    Nānāratanapajjote, mahāsukhasamappitā.

    291.

    291.

    ‘‘உபெத்வா தங் மஹாவீரங், அஸ்ஸோஸிங் த⁴ம்மதே³ஸனங்;

    ‘‘Upetvā taṃ mahāvīraṃ, assosiṃ dhammadesanaṃ;

    ததோ ஜாதப்பஸாதா³ஹங், உபேமி ஸரணங் ஜினங்.

    Tato jātappasādāhaṃ, upemi saraṇaṃ jinaṃ.

    292.

    292.

    ‘‘மாதரங் பிதரங் சாஹங், ஆயாசித்வா வினாயகங்;

    ‘‘Mātaraṃ pitaraṃ cāhaṃ, āyācitvā vināyakaṃ;

    நிமந்தயித்வா ஸத்தாஹங், போ⁴ஜயிங் ஸஹஸாவகங்.

    Nimantayitvā sattāhaṃ, bhojayiṃ sahasāvakaṃ.

    293.

    293.

    ‘‘அதிக்கந்தே ச ஸத்தாஹே, மஹாபஞ்ஞானமுத்தமங்;

    ‘‘Atikkante ca sattāhe, mahāpaññānamuttamaṃ;

    பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³க்³க³ம்ஹி, ட²பேஸி நரஸாரதி².

    Bhikkhuniṃ etadaggamhi, ṭhapesi narasārathi.

    294.

    294.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, புனோ தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, puno tassa mahesino;

    காரங் கத்வான தங் டா²னங், பணிபச்ச பணீத³ஹிங்.

    Kāraṃ katvāna taṃ ṭhānaṃ, paṇipacca paṇīdahiṃ.

    295.

    295.

    ‘‘ததோ மம ஜினோ 3 ஆஹ, ‘ஸிஜ்ஜ²தங் பணிதீ⁴ தவ;

    ‘‘Tato mama jino 4 āha, ‘sijjhataṃ paṇidhī tava;

    ஸஸங்கே⁴ மே கதங் காரங், அப்பமெய்யப²லங் தயா.

    Sasaṅghe me kataṃ kāraṃ, appameyyaphalaṃ tayā.

    296.

    296.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    297.

    297.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ஏதத³க்³க³மனுப்பத்தா, கே²மா நாம ப⁴விஸ்ஸதி’.

    Etadaggamanuppattā, khemā nāma bhavissati’.

    298.

    298.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகா³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    299.

    299.

    ‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங், ததோஹங் துஸிதங் க³தா;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    300.

    300.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    301.

    301.

    ‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸத்தே, ராஜூனங் சக்கவத்தினங்;

    ‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    302.

    302.

    ‘‘ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மனுஜேஸு ச;

    ‘‘Sampattiṃ anubhotvāna, devesu manujesu ca;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேககப்பேஸு ஸங்ஸரிங்.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekakappesu saṃsariṃ.

    303.

    303.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī lokanāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ 5, ஸப்³ப³த⁴ம்மவிபஸ்ஸகோ.

    Uppajji cārudassano 6, sabbadhammavipassako.

    304.

    304.

    ‘‘தமஹங் லோகனாயகங், உபெத்வா நரஸாரதி²ங்;

    ‘‘Tamahaṃ lokanāyakaṃ, upetvā narasārathiṃ;

    த⁴ம்மங் ப⁴ணிதங் ஸுத்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhammaṃ bhaṇitaṃ sutvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    305.

    305.

    ‘‘த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , தஸ்ஸ வீரஸ்ஸ ஸாஸனே;

    ‘‘Dasavassasahassāni , tassa vīrassa sāsane;

    ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வான, யுத்தயோகா³ ப³ஹுஸ்ஸுதா.

    Brahmacariyaṃ caritvāna, yuttayogā bahussutā.

    306.

    306.

    ‘‘பச்சயாகாரகுஸலா, சதுஸச்சவிஸாரதா³;

    ‘‘Paccayākārakusalā, catusaccavisāradā;

    நிபுணா சித்தகதி²கா, ஸத்து²ஸாஸனகாரிகா.

    Nipuṇā cittakathikā, satthusāsanakārikā.

    307.

    307.

    ‘‘ததோ சுதாஹங் துஸிதங், உபபன்னா யஸஸ்ஸினீ;

    ‘‘Tato cutāhaṃ tusitaṃ, upapannā yasassinī;

    அபி⁴போ⁴மி தஹிங் அஞ்ஞே, ப்³ரஹ்மசாரீப²லேனஹங்.

    Abhibhomi tahiṃ aññe, brahmacārīphalenahaṃ.

    308.

    308.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபன்னாஹங், மஹாபோ⁴கா³ மஹத்³த⁴னா;

    ‘‘Yattha yatthūpapannāhaṃ, mahābhogā mahaddhanā;

    மேதா⁴வினீ ஸீலவதீ 7, வினீதபரிஸாபி ச.

    Medhāvinī sīlavatī 8, vinītaparisāpi ca.

    309.

    309.

    ‘‘ப⁴வாமி தேன கம்மேன, யோகே³ன ஜினஸாஸனே;

    ‘‘Bhavāmi tena kammena, yogena jinasāsane;

    ஸப்³பா³ ஸம்பத்தியோ மய்ஹங், ஸுலபா⁴ மனஸோ பியா.

    Sabbā sampattiyo mayhaṃ, sulabhā manaso piyā.

    310.

    310.

    ‘‘யோபி மே ப⁴வதே ப⁴த்தா, யத்த² யத்த² க³தாயபி;

    ‘‘Yopi me bhavate bhattā, yattha yattha gatāyapi;

    விமானேதி ந மங் கோசி, படிபத்திப³லேன மே.

    Vimāneti na maṃ koci, paṭipattibalena me.

    311.

    311.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, brahmabandhu mahāyaso;

    நாமேன கோணாக³மனோ, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Nāmena koṇāgamano, uppajji vadataṃ varo.

    312.

    312.

    ‘‘ததா³ ஹி பா³ராணஸியங், ஸுஸமித்³த⁴குலப்பஜா 9;

    ‘‘Tadā hi bārāṇasiyaṃ, susamiddhakulappajā 10;

    த⁴னஞ்ஜானீ ஸுமேதா⁴ ச, அஹம்பி ச தயோ ஜனா.

    Dhanañjānī sumedhā ca, ahampi ca tayo janā.

    313.

    313.

    ‘‘ஸங்கா⁴ராமமதா³ஸிம்ஹ, தா³னஸஹாயிகா புரே 11;

    ‘‘Saṅghārāmamadāsimha, dānasahāyikā pure 12;

    ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச விஹாரம்பி 13, உத்³தி³ஸ்ஸ காரிகா 14 மயங்.

    Saṅghassa ca vihārampi 15, uddissa kārikā 16 mayaṃ.

    314.

    314.

    ‘‘ததோ சுதா மயங் ஸப்³பா³, தாவதிங்ஸூபகா³ அஹுங்;

    ‘‘Tato cutā mayaṃ sabbā, tāvatiṃsūpagā ahuṃ;

    யஸஸா அக்³க³தங் பத்தா, மனுஸ்ஸேஸு ததே²வ ச.

    Yasasā aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.

    315.

    315.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    316.

    316.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    317.

    317.

    ‘‘தஸ்ஸாஸிங் ஜெட்டி²கா தீ⁴தா, ஸமணீ இதி விஸ்ஸுதா;

    ‘‘Tassāsiṃ jeṭṭhikā dhītā, samaṇī iti vissutā;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஜினக்³க³ஸ்ஸ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயிங்.

    Dhammaṃ sutvā jinaggassa, pabbajjaṃ samarocayiṃ.

    318.

    318.

    ‘‘அனுஜானி ந நோ தாதோ, அகா³ரேவ ததா³ மயங்;

    ‘‘Anujāni na no tāto, agāreva tadā mayaṃ;

    வீஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விசரிம்ஹ அதந்தி³தா.

    Vīsavassasahassāni, vicarimha atanditā.

    319.

    319.

    ‘‘கோமாரிப்³ரஹ்மசரியங், ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா;

    ‘‘Komāribrahmacariyaṃ, rājakaññā sukhedhitā;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, முதி³தா ஸத்த தீ⁴தரோ.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, muditā satta dhītaro.

    320.

    320.

    ‘‘ஸமணீ ஸமணகு³த்தா ச, பி⁴க்கு²னீ பி⁴க்கு²தா³யிகா;

    ‘‘Samaṇī samaṇaguttā ca, bhikkhunī bhikkhudāyikā;

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, ஸத்தமீ ஸங்க⁴தா³யிகா.

    Dhammā ceva sudhammā ca, sattamī saṅghadāyikā.

    321.

    321.

    ‘‘அஹங் உப்பலவண்ணா ச, படாசாரா ச குண்ட³லா;

    ‘‘Ahaṃ uppalavaṇṇā ca, paṭācārā ca kuṇḍalā;

    கிஸாகோ³தமீ த⁴ம்மதி³ன்னா, விஸாகா² ஹோதி ஸத்தமீ.

    Kisāgotamī dhammadinnā, visākhā hoti sattamī.

    322.

    322.

    ‘‘கதா³சி ஸோ நராதி³ச்சோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி அப்³பு⁴தங்;

    ‘‘Kadāci so narādicco, dhammaṃ desesi abbhutaṃ;

    மஹானிதா³னஸுத்தந்தங், ஸுத்வா தங் பரியாபுணிங்.

    Mahānidānasuttantaṃ, sutvā taṃ pariyāpuṇiṃ.

    323.

    323.

    ‘‘தேஹி கம்மேஹி ஸுகதேஹி, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tehi kammehi sukatehi, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    324.

    324.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஸாகலாய புருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, sākalāya puruttame;

    ரஞ்ஞோ மத்³த³ஸ்ஸ தீ⁴தாம்ஹி, மனாபா த³யிதா பியா.

    Rañño maddassa dhītāmhi, manāpā dayitā piyā.

    325.

    325.

    ‘‘ஸஹ மே ஜாதமத்தம்ஹி, கே²மங் தம்ஹி புரே அஹு;

    ‘‘Saha me jātamattamhi, khemaṃ tamhi pure ahu;

    ததோ கே²மாதி நாமங் மே, கு³ணதோ உபபஜ்ஜத².

    Tato khemāti nāmaṃ me, guṇato upapajjatha.

    326.

    326.

    ‘‘யதா³ஹங் யொப்³ப³னங் பத்தா, ரூபலாவஞ்ஞபூ⁴ஸிதா 17;

    ‘‘Yadāhaṃ yobbanaṃ pattā, rūpalāvaññabhūsitā 18;

    ததா³ அதா³ஸி மங் தாதோ, பி³ம்பி³ஸாரஸ்ஸ ராஜினோ.

    Tadā adāsi maṃ tāto, bimbisārassa rājino.

    327.

    327.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் ஸுப்பியா ஆஸிங், ரூபகே லாயனே ரதா;

    ‘‘Tassāhaṃ suppiyā āsiṃ, rūpake lāyane ratā;

    ரூபானங் தோ³ஸவாதீ³தி, ந உபேஸிங் மஹாத³யங்.

    Rūpānaṃ dosavādīti, na upesiṃ mahādayaṃ.

    328.

    328.

    ‘‘பி³ம்பி³ஸாரோ ததா³ ராஜா, மமானுக்³க³ஹபு³த்³தி⁴யா;

    ‘‘Bimbisāro tadā rājā, mamānuggahabuddhiyā;

    வண்ணயித்வா வேளுவனங், கா³யகே கா³பயீ மமங்.

    Vaṇṇayitvā veḷuvanaṃ, gāyake gāpayī mamaṃ.

    329.

    329.

    ‘‘ரம்மங் வேளுவனங் யேன, ந தி³ட்ட²ங் ஸுக³தாலயங்;

    ‘‘Rammaṃ veḷuvanaṃ yena, na diṭṭhaṃ sugatālayaṃ;

    ந தேன நந்த³னங் தி³ட்ட²ங், இதி மஞ்ஞாமஸே மயங்.

    Na tena nandanaṃ diṭṭhaṃ, iti maññāmase mayaṃ.

    330.

    330.

    ‘‘யேன வேளுவனங் தி³ட்ட²ங், நரனந்த³னநந்த³னங்;

    ‘‘Yena veḷuvanaṃ diṭṭhaṃ, naranandananandanaṃ;

    ஸுதி³ட்ட²ங் நந்த³னங் தேன, அமரிந்த³ஸுனந்த³னங்.

    Sudiṭṭhaṃ nandanaṃ tena, amarindasunandanaṃ.

    331.

    331.

    ‘‘விஹாய நந்த³னங் தே³வா, ஓதரித்வா மஹீதலங் 19;

    ‘‘Vihāya nandanaṃ devā, otaritvā mahītalaṃ 20;

    ரம்மங் வேளுவனங் தி³ஸ்வா, ந தப்பந்தி ஸுவிம்ஹிதா.

    Rammaṃ veḷuvanaṃ disvā, na tappanti suvimhitā.

    332.

    332.

    ‘‘ராஜபுஞ்ஞேன நிப்³ப³த்தங், பு³த்³த⁴புஞ்ஞேன பூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Rājapuññena nibbattaṃ, buddhapuññena bhūsitaṃ;

    கோ வத்தா தஸ்ஸ நிஸ்ஸேஸங், வனஸ்ஸ கு³ணஸஞ்சயங்.

    Ko vattā tassa nissesaṃ, vanassa guṇasañcayaṃ.

    333.

    333.

    ‘‘தங் ஸுத்வா வனஸமித்³த⁴ங், மம ஸோதமனோஹரங்;

    ‘‘Taṃ sutvā vanasamiddhaṃ, mama sotamanoharaṃ;

    த³ட்டு²காமா தமுய்யானங், ரஞ்ஞோ ஆரோசயிங் ததா³.

    Daṭṭhukāmā tamuyyānaṃ, rañño ārocayiṃ tadā.

    334.

    334.

    ‘‘மஹதா பரிவாரேன, ததா³ ச ஸோ 21 மஹீபதி;

    ‘‘Mahatā parivārena, tadā ca so 22 mahīpati;

    மங் பேஸேஸி 23 தமுய்யானங், த³ஸ்ஸனாய ஸமுஸ்ஸுகங்.

    Maṃ pesesi 24 tamuyyānaṃ, dassanāya samussukaṃ.

    335.

    335.

    ‘‘க³ச்ச² பஸ்ஸ மஹாபோ⁴கே³, வனங் நெத்தரஸாயனங்;

    ‘‘Gaccha passa mahābhoge, vanaṃ nettarasāyanaṃ;

    யங் ஸதா³ பா⁴தி ஸிரியா, ஸுக³தாபா⁴னுரஞ்ஜிதங்.

    Yaṃ sadā bhāti siriyā, sugatābhānurañjitaṃ.

    336.

    336.

    ‘‘யதா³ ச பிண்டா³ய முனி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமங்;

    ‘‘Yadā ca piṇḍāya muni, giribbajapuruttamaṃ;

    பவிட்டோ²ஹங் ததா³யேவ, வனங் த³ட்டு²முபாக³மிங்.

    Paviṭṭhohaṃ tadāyeva, vanaṃ daṭṭhumupāgamiṃ.

    337.

    337.

    ‘‘ததா³ தங் பு²ல்லவிபினங், நானாப⁴மரகூஜிதங்;

    ‘‘Tadā taṃ phullavipinaṃ, nānābhamarakūjitaṃ;

    கோகிலாகீ³தஸஹிதங், மயூரக³ணனச்சிதங்.

    Kokilāgītasahitaṃ, mayūragaṇanaccitaṃ.

    338.

    338.

    ‘‘அப்பஸத்³த³மனாகிண்ணங், நானாசங்கமபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Appasaddamanākiṇṇaṃ, nānācaṅkamabhūsitaṃ;

    குடிமண்ட³பஸங்கிண்ணங், யோகீ³வரவிராஜிதங்.

    Kuṭimaṇḍapasaṅkiṇṇaṃ, yogīvaravirājitaṃ.

    339.

    339.

    ‘‘விசரந்தீ அமஞ்ஞிஸ்ஸங், ஸப²லங் நயனங் மம;

    ‘‘Vicarantī amaññissaṃ, saphalaṃ nayanaṃ mama;

    தத்தா²பி தருணங் பி⁴க்கு²ங், யுத்தங் தி³ஸ்வா விசிந்தயிங்.

    Tatthāpi taruṇaṃ bhikkhuṃ, yuttaṃ disvā vicintayiṃ.

    340.

    340.

    ‘‘‘ஈதி³ஸே விபினே ரம்மே, டி²தோயங் நவயொப்³ப³னே;

    ‘‘‘Īdise vipine ramme, ṭhitoyaṃ navayobbane;

    வஸந்தமிவ கந்தேன, ரூபேன ச ஸமன்விதோ.

    Vasantamiva kantena, rūpena ca samanvito.

    341.

    341.

    ‘‘‘நிஸின்னோ ருக்க²மூலம்ஹி, முண்டோ³ ஸங்கா⁴டிபாருதோ;

    ‘‘‘Nisinno rukkhamūlamhi, muṇḍo saṅghāṭipāruto;

    ஜா²யதே வதயங் பி⁴க்கு², ஹித்வா விஸயஜங் ரதிங்.

    Jhāyate vatayaṃ bhikkhu, hitvā visayajaṃ ratiṃ.

    342.

    342.

    ‘‘‘நனு நாம க³ஹட்டே²ன, காமங் பு⁴த்வா யதா²ஸுக²ங்;

    ‘‘‘Nanu nāma gahaṭṭhena, kāmaṃ bhutvā yathāsukhaṃ;

    பச்சா² ஜிண்ணேன த⁴ம்மோயங், சரிதப்³போ³ ஸுப⁴த்³த³கோ’.

    Pacchā jiṇṇena dhammoyaṃ, caritabbo subhaddako’.

    343.

    343.

    ‘‘ஸுஞ்ஞகந்தி விதி³த்வான, க³ந்த⁴கே³ஹங் ஜினாலயங்;

    ‘‘Suññakanti viditvāna, gandhagehaṃ jinālayaṃ;

    உபெத்வா ஜினமத்³த³க்க²ங், உத³யந்தங்வ பா⁴கரங்.

    Upetvā jinamaddakkhaṃ, udayantaṃva bhākaraṃ.

    344.

    344.

    ‘‘ஏககங் ஸுக²மாஸீனங், பீ³ஜமானங் வரித்தி²யா;

    ‘‘Ekakaṃ sukhamāsīnaṃ, bījamānaṃ varitthiyā;

    தி³ஸ்வானேவங் விசிந்தேஸிங், நாயங் லூகோ² நராஸபோ⁴.

    Disvānevaṃ vicintesiṃ, nāyaṃ lūkho narāsabho.

    345.

    345.

    ‘‘ஸா கஞ்ஞா கனகாபா⁴ஸா, பது³மானநலோசனா;

    ‘‘Sā kaññā kanakābhāsā, padumānanalocanā;

    பி³ம்பொ³ட்டீ² குந்த³த³ஸனா, மனோனெத்தரஸாயனா.

    Bimboṭṭhī kundadasanā, manonettarasāyanā.

    346.

    346.

    ‘‘ஹேமதோ³லாப⁴ஸவனா 25, கலிகாகாரஸுத்த²னீ 26;

    ‘‘Hemadolābhasavanā 27, kalikākārasutthanī 28;

    வேதி³மஜ்ஜா²வ ஸுஸ்ஸோணீ 29, ரம்போ⁴ரு சாருபூ⁴ஸனா.

    Vedimajjhāva sussoṇī 30, rambhoru cārubhūsanā.

    347.

    347.

    ‘‘ரத்தங்ஸகுபஸங்ப்³யானா, நீலமட்ட²னிவாஸனா;

    ‘‘Rattaṃsakupasaṃbyānā, nīlamaṭṭhanivāsanā;

    அதப்பனெய்யரூபேன, ஹாஸபா⁴வஸமன்விதா 31.

    Atappaneyyarūpena, hāsabhāvasamanvitā 32.

    348.

    348.

    ‘‘தி³ஸ்வா தமேவங் சிந்தேஸிங், அஹோயமபி⁴ரூபினீ;

    ‘‘Disvā tamevaṃ cintesiṃ, ahoyamabhirūpinī;

    ந மயானேன நெத்தேன, தி³ட்ட²புப்³பா³ குதா³சனங்.

    Na mayānena nettena, diṭṭhapubbā kudācanaṃ.

    349.

    349.

    ‘‘ததோ ஜராபி⁴பூ⁴தா ஸா, விவண்ணா விகதானநா;

    ‘‘Tato jarābhibhūtā sā, vivaṇṇā vikatānanā;

    பி⁴ன்னத³ந்தா ஸேதஸிரா, ஸலாலா வத³னாஸுசி.

    Bhinnadantā setasirā, salālā vadanāsuci.

    350.

    350.

    ‘‘ஸங்கி²த்தகண்ணா ஸேதக்கீ², லம்பா³ஸுப⁴பயோத⁴ரா;

    ‘‘Saṅkhittakaṇṇā setakkhī, lambāsubhapayodharā;

    வலிவிததஸப்³ப³ங்கீ³, ஸிராவிதததே³ஹினீ.

    Valivitatasabbaṅgī, sirāvitatadehinī.

    351.

    351.

    ‘‘நதங்கா³ த³ண்ட³து³தியா, உப்பா²ஸுலிகதா 33 கிஸா;

    ‘‘Nataṅgā daṇḍadutiyā, upphāsulikatā 34 kisā;

    பவேத⁴மானா பதிதா, நிஸ்ஸஸந்தீ முஹுங் முஹுங்.

    Pavedhamānā patitā, nissasantī muhuṃ muhuṃ.

    352.

    352.

    ‘‘ததோ மே ஆஸி ஸங்வேகோ³, அப்³பு⁴தோ லோமஹங்ஸனோ;

    ‘‘Tato me āsi saṃvego, abbhuto lomahaṃsano;

    தி⁴ரத்து² ரூபங் அஸுசிங், ரமந்தே யத்த² பா³லிஸா.

    Dhiratthu rūpaṃ asuciṃ, ramante yattha bālisā.

    353.

    353.

    ‘‘ததா³ மஹாகாருணிகோ, தி³ஸ்வா ஸங்விக்³க³மானஸங்;

    ‘‘Tadā mahākāruṇiko, disvā saṃviggamānasaṃ;

    உத³க்³க³சித்தோ ஸுக³தோ, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Udaggacitto sugato, imā gāthā abhāsatha.

    354.

    354.

    ‘‘‘ஆதுரங் அஸுசிங் பூதிங், பஸ்ஸ கே²மே ஸமுஸ்ஸயங்;

    ‘‘‘Āturaṃ asuciṃ pūtiṃ, passa kheme samussayaṃ;

    உக்³க⁴ரந்தங் பக்³க⁴ரந்தங், பா³லானங் அபி⁴னந்தி³தங்.

    Uggharantaṃ paggharantaṃ, bālānaṃ abhinanditaṃ.

    355.

    355.

    ‘‘‘அஸுபா⁴ய சித்தங் பா⁴வேஹி, ஏகக்³க³ங் ஸுஸமாஹிதங்;

    ‘‘‘Asubhāya cittaṃ bhāvehi, ekaggaṃ susamāhitaṃ;

    ஸதி காயக³தா த்யத்து², நிப்³பி³தா³ ப³ஹுலா ப⁴வ.

    Sati kāyagatā tyatthu, nibbidā bahulā bhava.

    356.

    356.

    ‘‘‘யதா² இத³ங் ததா² ஏதங், யதா² ஏதங் ததா² இத³ங்;

    ‘‘‘Yathā idaṃ tathā etaṃ, yathā etaṃ tathā idaṃ;

    அஜ்ஜ²த்தஞ்ச ப³ஹித்³தா⁴ ச, காயே ச²ந்த³ங் விராஜய.

    Ajjhattañca bahiddhā ca, kāye chandaṃ virājaya.

    357.

    357.

    ‘‘‘அனிமித்தஞ்ச பா⁴வேஹி, மானானுஸயமுஜ்ஜஹ;

    ‘‘‘Animittañca bhāvehi, mānānusayamujjaha;

    ததோ மானாபி⁴ஸமயா, உபஸந்தா சரிஸ்ஸஸி.

    Tato mānābhisamayā, upasantā carissasi.

    358.

    358.

    ‘‘‘யே ராக³ரத்தானுபதந்தி ஸோதங், ஸயங் கதங் மக்கடகோவ ஜாலங்;

    ‘‘‘Ye rāgarattānupatanti sotaṃ, sayaṃ kataṃ makkaṭakova jālaṃ;

    ஏதம்பி செ²த்வான பரிப்³ப³ஜந்தி, ந பெக்கி²னோ 35 காமஸுக²ங் பஹாய’.

    Etampi chetvāna paribbajanti, na pekkhino 36 kāmasukhaṃ pahāya’.

    359.

    359.

    ‘‘ததோ கல்லிதசித்தங் 37 மங், ஞத்வான நரஸாரதி²;

    ‘‘Tato kallitacittaṃ 38 maṃ, ñatvāna narasārathi;

    மஹானிதா³னங் தே³ஸேஸி, ஸுத்தந்தங் வினயாய மே.

    Mahānidānaṃ desesi, suttantaṃ vinayāya me.

    360.

    360.

    ‘‘ஸுத்வா ஸுத்தந்தஸெட்ட²ங் தங், புப்³ப³ஸஞ்ஞமனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Sutvā suttantaseṭṭhaṃ taṃ, pubbasaññamanussariṃ;

    தத்த² டி²தாவஹங் ஸந்தீ, த⁴ம்மசக்கு²ங் விஸோத⁴யிங்.

    Tattha ṭhitāvahaṃ santī, dhammacakkhuṃ visodhayiṃ.

    361.

    361.

    ‘‘நிபதித்வா மஹேஸிஸ்ஸ, பாத³மூலம்ஹி தாவதே³;

    ‘‘Nipatitvā mahesissa, pādamūlamhi tāvade;

    அச்சயங் தே³ஸனத்தா²ய, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Accayaṃ desanatthāya, idaṃ vacanamabraviṃ.

    362.

    362.

    ‘‘‘நமோ தே ஸப்³ப³த³ஸ்ஸாவீ, நமோ தே கருணாகர;

    ‘‘‘Namo te sabbadassāvī, namo te karuṇākara;

    நமோ தே திண்ணஸங்ஸார, நமோ தே அமதங் த³த³.

    Namo te tiṇṇasaṃsāra, namo te amataṃ dada.

    363.

    363.

    ‘‘‘தி³ட்டி²க³ஹனபக்க²ந்தா³ 39, காமராக³விமோஹிதா;

    ‘‘‘Diṭṭhigahanapakkhandā 40, kāmarāgavimohitā;

    தயா ஸம்மா உபாயேன, வினீதா வினயே ரதா.

    Tayā sammā upāyena, vinītā vinaye ratā.

    364.

    364.

    ‘‘‘அத³ஸ்ஸனேன விபோ⁴கா³ 41, தாதி³ஸானங் மஹேஸினங்;

    ‘‘‘Adassanena vibhogā 42, tādisānaṃ mahesinaṃ;

    அனுபொ⁴ந்தி மஹாது³க்க²ங், ஸத்தா ஸங்ஸாரஸாக³ரே.

    Anubhonti mahādukkhaṃ, sattā saṃsārasāgare.

    365.

    365.

    ‘‘‘யதா³ஹங் லோகஸரணங், அரணங் அரணந்தகு³ங் 43;

    ‘‘‘Yadāhaṃ lokasaraṇaṃ, araṇaṃ araṇantaguṃ 44;

    நாத்³த³ஸாமி அதூ³ரட்ட²ங், தே³ஸயாமி 45 தமச்சயங்.

    Nāddasāmi adūraṭṭhaṃ, desayāmi 46 tamaccayaṃ.

    366.

    366.

    ‘‘‘மஹாஹிதங் வரத³த³ங், அஹிதோதி விஸங்கிதா;

    ‘‘‘Mahāhitaṃ varadadaṃ, ahitoti visaṅkitā;

    நோபேஸிங் ரூபனிரதா, தே³ஸயாமி தமச்சயங்’.

    Nopesiṃ rūpaniratā, desayāmi tamaccayaṃ’.

    367.

    367.

    ‘‘ததா³ மது⁴ரனிக்³கோ⁴ஸோ, மஹாகாருணிகோ ஜினோ;

    ‘‘Tadā madhuranigghoso, mahākāruṇiko jino;

    அவோச திட்ட² கே²மேதி, ஸிஞ்சந்தோ அமதேன மங்.

    Avoca tiṭṭha khemeti, siñcanto amatena maṃ.

    368.

    368.

    ‘‘ததா³ பணம்ய ஸிரஸா, கத்வா ச நங் பத³க்கி²ணங்;

    ‘‘Tadā paṇamya sirasā, katvā ca naṃ padakkhiṇaṃ;

    க³ந்த்வா தி³ஸ்வா நரபதிங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Gantvā disvā narapatiṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.

    369.

    369.

    ‘‘‘அஹோ ஸம்மா உபாயோ தே, சிந்திதோயமரிந்த³ம;

    ‘‘‘Aho sammā upāyo te, cintitoyamarindama;

    வனத³ஸ்ஸனகாமாய, தி³ட்டோ² நிப்³பா³னதோ முனி.

    Vanadassanakāmāya, diṭṭho nibbānato muni.

    370.

    370.

    ‘‘‘யதி³ தே ருச்சதே ராஜ 47, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘‘Yadi te ruccate rāja 48, sāsane tassa tādino;

    பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி ரூபேஹங், நிப்³பி³ன்னா முனிவாணினா’ 49.

    Pabbajissāmi rūpehaṃ, nibbinnā munivāṇinā’ 50.

    து³தியங் பா⁴ணவாரங்.

    Dutiyaṃ bhāṇavāraṃ.

    371.

    371.

    ‘‘அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, ததா³ஹ ஸ மஹீபதி;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, tadāha sa mahīpati;

    ‘அனுஜானாமி தே ப⁴த்³தே³, பப்³ப³ஜ்ஜா தவ ஸிஜ்ஜ²து’.

    ‘Anujānāmi te bhadde, pabbajjā tava sijjhatu’.

    372.

    372.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வா ததா³ சாஹங், அத்³த⁴மாஸே 51 உபட்டி²தே;

    ‘‘Pabbajitvā tadā cāhaṃ, addhamāse 52 upaṭṭhite;

    தீ³போத³யஞ்ச பே⁴த³ஞ்ச, தி³ஸ்வா ஸங்விக்³க³மானஸா.

    Dīpodayañca bhedañca, disvā saṃviggamānasā.

    373.

    373.

    ‘‘நிப்³பி³ன்னா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரே, பச்சயாகாரகோவிதா³;

    ‘‘Nibbinnā sabbasaṅkhāre, paccayākārakovidā;

    சதுரோகே⁴ அதிக்கம்ம, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Caturoghe atikkamma, arahattamapāpuṇiṃ.

    374.

    374.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஆஸிங், தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī āsiṃ, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ சாபி ப⁴வாமஹங்.

    Cetopariyañāṇassa, vasī cāpi bhavāmahaṃ.

    375.

    375.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    376.

    376.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    பரிஸுத்³த⁴ங் மம ஞாணங், உப்பன்னங் பு³த்³த⁴ஸாஸனே.

    Parisuddhaṃ mama ñāṇaṃ, uppannaṃ buddhasāsane.

    377.

    377.

    ‘‘குஸலாஹங் விஸுத்³தீ⁴ஸு, கதா²வத்து²விஸாரதா³;

    ‘‘Kusalāhaṃ visuddhīsu, kathāvatthuvisāradā;

    அபி⁴த⁴ம்மனயஞ்ஞூ ச, வஸிப்பத்தாம்ஹி ஸாஸனே.

    Abhidhammanayaññū ca, vasippattāmhi sāsane.

    378.

    378.

    ‘‘ததோ தோரணவத்து²ஸ்மிங், ரஞ்ஞா கோஸலஸாமினா;

    ‘‘Tato toraṇavatthusmiṃ, raññā kosalasāminā;

    புச்சி²தா நிபுணே பஞ்ஹே, ப்³யாகரொந்தீ யதா²தத²ங்.

    Pucchitā nipuṇe pañhe, byākarontī yathātathaṃ.

    379.

    379.

    ‘‘ததா³ ஸ ராஜா ஸுக³தங், உபஸங்கம்ம புச்ச²த²;

    ‘‘Tadā sa rājā sugataṃ, upasaṅkamma pucchatha;

    ததே²வ பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, யதா² தே ப்³யாகதா மயா.

    Tatheva buddho byākāsi, yathā te byākatā mayā.

    380.

    380.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    மஹாபஞ்ஞானமக்³கா³தி, பி⁴க்கு²னீனங் நருத்தமோ.

    Mahāpaññānamaggāti, bhikkhunīnaṃ naruttamo.

    381.

    381.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    382.

    382.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    383.

    383.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் கே²மா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ khemā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    கே²மாதே²ரியாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Khemātheriyāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அஹு (ஸ்யா॰)
    2. ahu (syā.)
    3. மங் ஸ ஜினோ (ஸ்யா॰)
    4. maṃ sa jino (syā.)
    5. சாருனயனோ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. cārunayano (sī. pī.)
    7. ரூபவதீ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. rūpavatī (sī. syā. pī.)
    9. ஸுஸமித்³தி⁴… (ஸ்யா॰)
    10. susamiddhi… (syā.)
    11. நேகே ஸஹஸ்ஸிகே முனே (ஸ்யா॰), தா³னங் ஸஹஸ்ஸிகங் முனே (பீ॰)
    12. neke sahassike mune (syā.), dānaṃ sahassikaṃ mune (pī.)
    13. ஸஸங்க⁴ஸ்ஸ விஹாரங் ஹி (ஸ்யா॰ பீ॰)
    14. தா³யிகா (பீ॰)
    15. sasaṃghassa vihāraṃ hi (syā. pī.)
    16. dāyikā (pī.)
    17. ரூபவண்ணவிபூ⁴ஸிதா (ஸ்யா॰), ரூபவந்தா விபூ⁴ஸிதா (பீ॰), ரூபவிலாஸபூ⁴ஸிதா (க॰)
    18. rūpavaṇṇavibhūsitā (syā.), rūpavantā vibhūsitā (pī.), rūpavilāsabhūsitā (ka.)
    19. மஹீதலே (ஸ்யா॰ பீ॰)
    20. mahītale (syā. pī.)
    21. ததா³ மங் ஸோ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. tadā maṃ so (syā. pī.)
    23. ஸங்பேஸேஸி (ஸ்யா॰), ஸம்பாபேஸி (பீ॰)
    24. saṃpesesi (syā.), sampāpesi (pī.)
    25. ஹேமதோ³லா ஸுவதீ³னா (ஸ்யா॰)
    26. கலஸாகாரஸுத்தனீ (ஸீ॰ பீ॰), கமலாகாரஸுத்தனீ (ஸ்யா॰)
    27. hemadolā suvadīnā (syā.)
    28. kalasākārasuttanī (sī. pī.), kamalākārasuttanī (syā.)
    29. கனுமஜ்ஜா²வ ஸுஸ்ஸோணீ (ஸீ॰), வேதி³மஜ்ஜா² வரஸோணீ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. kanumajjhāva sussoṇī (sī.), vedimajjhā varasoṇī (syā. pī.)
    31. ஹாவபா⁴வஸமன்விதா (ஸீ॰), ஸப்³பா³ப⁴ரணமண்டி³தா (ஸ்யா॰)
    32. hāvabhāvasamanvitā (sī.), sabbābharaṇamaṇḍitā (syā.)
    33. உப்பண்டு³பண்டு³கா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    34. uppaṇḍupaṇḍukā (sī. syā.)
    35. அனபெக்கி²னோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    36. anapekkhino (sī. syā. pī.)
    37. கல்லிகசித்தங் (ஸ்யா॰), கலிகசித்தங் (பீ॰)
    38. kallikacittaṃ (syā.), kalikacittaṃ (pī.)
    39. … பக்க²ந்தா (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    40. … pakkhantā (sī. syā.)
    41. விப்³போ⁴கா³ (ஸீ॰), விஹிதா (ஸ்யா॰)
    42. vibbhogā (sī.), vihitā (syā.)
    43. மரணந்தக³ங் (ஸ்யா॰)
    44. maraṇantagaṃ (syā.)
    45. தே³ஸெஸ்ஸாமி (ஸ்யா॰)
    46. desessāmi (syā.)
    47. ராஜா (ஸ்யா॰)
    48. rājā (syā.)
    49. முனிபா⁴ணினா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    50. munibhāṇinā (syā. pī.)
    51. ஸத்தமாஸே (ஸ்யா॰)
    52. sattamāse (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact