Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    1. உரக³வக்³கோ³

    1. Uragavaggo

    1. கெ²த்தூபமபேதவத்து²வண்ணனா

    1. Khettūpamapetavatthuvaṇṇanā

    தங் பனேதங் வத்து²ங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரந்தோ வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே அஞ்ஞதரங் ஸெட்டி²புத்தபேதங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ராஜக³ஹே கிர அஞ்ஞதரோ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ மஹாபோ⁴கோ³ பஹூதவித்தூபகரணோ அனேககோடித⁴னஸன்னிசயோ ஸெட்டி² அஹோஸி. தஸ்ஸ மஹாத⁴னஸம்பன்னதாய ‘‘மஹாத⁴னஸெட்டி²’’த்வேவ ஸமஞ்ஞா அஹோஸி. ஏகோவ புத்தோ அஹோஸி, பியோ மனாபோ. தஸ்மிங் விஞ்ஞுதங் பத்தே மாதாபிதரோ ஏவங் சிந்தேஸுங் – ‘‘அம்ஹாகங் புத்தஸ்ஸ தி³வஸே தி³வஸே ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸங் பரிப்³ப³யங் கரொந்தஸ்ஸ வஸ்ஸஸதேனாபி அயங் த⁴னஸன்னிசயோ பரிக்க²யங் ந க³மிஸ்ஸதி, கிங் இமஸ்ஸ ஸிப்புக்³க³ஹணபரிஸ்ஸமேன, அகிலந்தகாயசித்தோ யதா²ஸுக²ங் போ⁴கே³ பரிபு⁴ஞ்ஜதூ’’தி ஸிப்பங் ந ஸிக்கா²பேஸுங். வயப்பத்தே பன குலரூபயொப்³ப³னவிலாஸஸம்பன்னங் காமாபி⁴முக²ங் த⁴ம்மஸஞ்ஞாவிமுக²ங் கஞ்ஞங் ஆனேஸுங். ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமந்தோ த⁴ம்மே சித்தமத்தம்பி அனுப்பாதெ³த்வா, ஸமணப்³ராஹ்மணகு³ருஜனேஸு அனாத³ரோ ஹுத்வா, து⁴த்தஜனபரிவுதோ ரஜ்ஜமானோ பஞ்சகாமகு³ணே ரதோ கி³த்³தோ⁴ மோஹேன அந்தோ⁴ ஹுத்வா காலங் வீதினாமெத்வா, மாதாபிதூஸு காலகதேஸு நடனாடககா³யகாதீ³னங் யதி²ச்சி²தங் தெ³ந்தோ த⁴னங் வினாஸெத்வா நசிரஸ்ஸேவ பாரிஜுஞ்ஞப்பத்தோ ஹுத்வா, இணங் க³ஹெத்வா ஜீவிகங் கப்பெந்தோ புன இணம்பி அலபி⁴த்வா இணாயிகேஹி சோதி³யமானோ தேஸங் அத்தனோ கெ²த்தவத்து²க⁴ராதீ³னி த³த்வா, கபாலஹத்தோ² பி⁴க்க²ங் சரித்வா பு⁴ஞ்ஜந்தோ தஸ்மிங்யேவ நக³ரே அனாத²ஸாலாயங் வஸதி.

    Taṃ panetaṃ vatthuṃ bhagavā rājagahe viharanto veḷuvane kalandakanivāpe aññataraṃ seṭṭhiputtapetaṃ ārabbha kathesi. Rājagahe kira aññataro aḍḍho mahaddhano mahābhogo pahūtavittūpakaraṇo anekakoṭidhanasannicayo seṭṭhi ahosi. Tassa mahādhanasampannatāya ‘‘mahādhanaseṭṭhi’’tveva samaññā ahosi. Ekova putto ahosi, piyo manāpo. Tasmiṃ viññutaṃ patte mātāpitaro evaṃ cintesuṃ – ‘‘amhākaṃ puttassa divase divase sahassaṃ sahassaṃ paribbayaṃ karontassa vassasatenāpi ayaṃ dhanasannicayo parikkhayaṃ na gamissati, kiṃ imassa sippuggahaṇaparissamena, akilantakāyacitto yathāsukhaṃ bhoge paribhuñjatū’’ti sippaṃ na sikkhāpesuṃ. Vayappatte pana kularūpayobbanavilāsasampannaṃ kāmābhimukhaṃ dhammasaññāvimukhaṃ kaññaṃ ānesuṃ. So tāya saddhiṃ abhiramanto dhamme cittamattampi anuppādetvā, samaṇabrāhmaṇagurujanesu anādaro hutvā, dhuttajanaparivuto rajjamāno pañcakāmaguṇe rato giddho mohena andho hutvā kālaṃ vītināmetvā, mātāpitūsu kālakatesu naṭanāṭakagāyakādīnaṃ yathicchitaṃ dento dhanaṃ vināsetvā nacirasseva pārijuññappatto hutvā, iṇaṃ gahetvā jīvikaṃ kappento puna iṇampi alabhitvā iṇāyikehi codiyamāno tesaṃ attano khettavatthugharādīni datvā, kapālahattho bhikkhaṃ caritvā bhuñjanto tasmiṃyeva nagare anāthasālāyaṃ vasati.

    அத² நங் ஏகதி³வஸங் சோரா ஸமாக³தா ஏவமாஹங்ஸு – ‘‘அம்போ⁴ புரிஸ, கிங் துய்ஹங் இமினா து³ஜ்ஜீவிதேன, தருணோ த்வமஸி தா²மஜவப³லஸம்பன்னோ, கஸ்மா ஹத்த²பாத³விகலோ விய அச்ச²ஸி? ஏஹி அம்ஹேஹி ஸஹ சோரிகாய பரேஸங் ஸந்தகங் க³ஹெத்வா ஸுகே²ன ஜீவிகங் கப்பேஹீ’’தி. ஸோ ‘‘நாஹங் சோரிகங் காதுங் ஜானாமீ’’தி ஆஹ. சோரா ‘‘மயங் தங் ஸிக்கா²பேம, கேவலங் த்வங் அம்ஹாகங் வசனங் கரோஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் அக³மாஸி. அத² தே சோரா தஸ்ஸ ஹத்தே² மஹந்தங் முக்³க³ரங் த³த்வா ஸந்தி⁴ங் சி²ந்தி³த்வா க⁴ரங் பவிஸந்தோ தங் ஸந்தி⁴முகே² ட²பெத்வா ஆஹங்ஸு – ‘‘ஸசே இத⁴ அஞ்ஞோ கோசி ஆக³ச்ச²தி, தங் இமினா முக்³க³ரேன பஹரித்வா ஏகப்பஹாரேனேவ மாரேஹீ’’தி. ஸோ அந்த⁴பா³லோ ஹிதாஹிதங் அஜானந்தோ பரேஸங் ஆக³மனமேவ ஓலோகெந்தோ தத்த² அட்டா²ஸி . சோரா பன க⁴ரங் பவிஸித்வா க³ய்ஹூபக³ங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா க⁴ரமனுஸ்ஸேஹி ஞாதமத்தாவ இதோ சிதோ ச பலாயிங்ஸு. க⁴ரமனுஸ்ஸா உட்ட²ஹித்வா ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் தா⁴வந்தா இதோ சிதோ ச ஓலோகெந்தா தங் புரிஸங் ஸந்தி⁴த்³வாரே டி²தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஹரே து³ட்ட²சோரா’’தி க³ஹெத்வா ஹத்த²பாதே³ முக்³க³ராதீ³ஹி போதெ²த்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங் – ‘‘அயங், தே³வ, சோரோ ஸந்தி⁴ஸுகே² க³ஹிதோ’’தி. ராஜா ‘‘இமஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தா³பேஹீ’’தி நக³ரகு³த்திகங் ஆணாபேஸி. ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி நக³ரகு³த்திகோ தங் கா³ஹாபெத்வா பச்சா²பா³ஹங் கா³ள்ஹப³ந்த⁴னங் ப³ந்தா⁴பெத்வா ரத்தவண்ணவிரளமாலாப³ந்த⁴கண்ட²ங் இட்ட²கசுண்ணமக்கி²தஸீஸங் வஜ்ஜ²பஹடபே⁴ரிதே³ஸிதமக்³க³ங் ரதி²காய ரதி²கங் ஸிங்கா⁴டகேன ஸிங்கா⁴டகங் விசராபெத்வா கஸாஹி தாளெந்தோ ஆகா⁴தனாபி⁴முக²ங் நேதி. ‘‘அயங் இமஸ்மிங் நக³ரே விலும்பமானகசோரோ க³ஹிதோ’’தி கோலாஹலங் அஹோஸி.

    Atha naṃ ekadivasaṃ corā samāgatā evamāhaṃsu – ‘‘ambho purisa, kiṃ tuyhaṃ iminā dujjīvitena, taruṇo tvamasi thāmajavabalasampanno, kasmā hatthapādavikalo viya acchasi? Ehi amhehi saha corikāya paresaṃ santakaṃ gahetvā sukhena jīvikaṃ kappehī’’ti. So ‘‘nāhaṃ corikaṃ kātuṃ jānāmī’’ti āha. Corā ‘‘mayaṃ taṃ sikkhāpema, kevalaṃ tvaṃ amhākaṃ vacanaṃ karohī’’ti āhaṃsu. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tehi saddhiṃ agamāsi. Atha te corā tassa hatthe mahantaṃ muggaraṃ datvā sandhiṃ chinditvā gharaṃ pavisanto taṃ sandhimukhe ṭhapetvā āhaṃsu – ‘‘sace idha añño koci āgacchati, taṃ iminā muggarena paharitvā ekappahāreneva mārehī’’ti. So andhabālo hitāhitaṃ ajānanto paresaṃ āgamanameva olokento tattha aṭṭhāsi . Corā pana gharaṃ pavisitvā gayhūpagaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā gharamanussehi ñātamattāva ito cito ca palāyiṃsu. Gharamanussā uṭṭhahitvā sīghaṃ sīghaṃ dhāvantā ito cito ca olokentā taṃ purisaṃ sandhidvāre ṭhitaṃ disvā ‘‘hare duṭṭhacorā’’ti gahetvā hatthapāde muggarādīhi pothetvā rañño dassesuṃ – ‘‘ayaṃ, deva, coro sandhisukhe gahito’’ti. Rājā ‘‘imassa sīsaṃ chindāpehī’’ti nagaraguttikaṃ āṇāpesi. ‘‘Sādhu, devā’’ti nagaraguttiko taṃ gāhāpetvā pacchābāhaṃ gāḷhabandhanaṃ bandhāpetvā rattavaṇṇaviraḷamālābandhakaṇṭhaṃ iṭṭhakacuṇṇamakkhitasīsaṃ vajjhapahaṭabheridesitamaggaṃ rathikāya rathikaṃ siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ vicarāpetvā kasāhi tāḷento āghātanābhimukhaṃ neti. ‘‘Ayaṃ imasmiṃ nagare vilumpamānakacoro gahito’’ti kolāhalaṃ ahosi.

    தேன ச ஸமயேன தஸ்மிங் நக³ரே ஸுலஸா நாம நக³ரஸோபி⁴னீ பாஸாதே³ டி²தா வாதபானந்தரேன ஓலோகெந்தீ தங் ததா² நீயமானங் தி³ஸ்வா புப்³பே³ தேன கதபரிசயா ‘‘அயங் புரிஸோ இமஸ்மிங்யேவ நக³ரே மஹதிங் ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா இதா³னி ஏவரூபங் அனத்த²ங் அனயப்³யஸனங் பத்தோ’’தி தஸ்ஸ காருஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா சத்தாரோ மோத³கே பானீயஞ்ச பேஸேஸி. நக³ரகு³த்திகஸ்ஸ ச ஆரோசாபேஸி – ‘‘தாவ அய்யோ ஆக³மேது, யாவாயங் புரிஸோ இமே மோத³கே கா²தி³த்வா பானீயங் பிவிஸ்ஸதீ’’தி.

    Tena ca samayena tasmiṃ nagare sulasā nāma nagarasobhinī pāsāde ṭhitā vātapānantarena olokentī taṃ tathā nīyamānaṃ disvā pubbe tena kataparicayā ‘‘ayaṃ puriso imasmiṃyeva nagare mahatiṃ sampattiṃ anubhavitvā idāni evarūpaṃ anatthaṃ anayabyasanaṃ patto’’ti tassa kāruññaṃ uppādetvā cattāro modake pānīyañca pesesi. Nagaraguttikassa ca ārocāpesi – ‘‘tāva ayyo āgametu, yāvāyaṃ puriso ime modake khāditvā pānīyaṃ pivissatī’’ti.

    அதே²தஸ்மிங் அந்தரே ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ தி³ப்³பே³ன சக்கு²னா ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ ப்³யஸனப்பத்திங் தி³ஸ்வா கருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸோ – ‘‘அயங் புரிஸோ அகதபுஞ்ஞோ கதபாபோ, தேனாயங் நிரயே நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, மயி பன க³தே மோத³கே ச பானீயஞ்ச த³த்வா பு⁴ம்மதே³வேஸு உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, யங்னூனாஹங் இமஸ்ஸ அவஸ்ஸயோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா பானீயமோத³கேஸு உபனீயமானேஸு தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ புரதோ பாதுரஹோஸி. ஸோ தே²ரங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ ‘‘கிங் மே இதா³னேவ இமேஹி மாரியமானஸ்ஸ மோத³கேஹி கா²தி³தேஹி, இத³ங் பன பரலோகங் க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பாதெ²ய்யங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா மோத³கே ச பானீயஞ்ச தே²ரஸ்ஸ தா³பேஸி. தே²ரோ தஸ்ஸ பஸாத³ஸங்வட்³ட⁴னத்த²ங் தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ததா²ரூபே டா²னே நிஸீதி³த்வா மோத³கே பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா பானீயஞ்ச பிவித்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. ஸோ பன புரிஸோ சோரகா⁴தகேஹி ஆகா⁴தனங் நெத்வா ஸீஸச்சே²த³ங் பாபிதோ அனுத்தரே புஞ்ஞக்கெ²த்தே மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரே கதேன புஞ்ஞேன உளாரே தே³வலோகே நிப்³ப³த்தனாரஹோபி யஸ்மா ‘‘ஸுலஸங் ஆக³ம்ம மயா அயங் தெ³ய்யத⁴ம்மோ லத்³தோ⁴’’தி ஸுலஸாய க³தேன ஸினேஹேன மரணகாலே சித்தங் உபக்கிலிட்ட²ங் அஹோஸி. தஸ்மா ஹீனகாயங் உபபஜ்ஜந்தோ பப்³ப³தக³ஹனஸம்பூ⁴தே ஸந்த³ச்சா²யே மஹானிக்³ரோத⁴ருக்கே² ருக்க²தே³வதா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.

    Athetasmiṃ antare āyasmā mahāmoggallāno dibbena cakkhunā olokento tassa byasanappattiṃ disvā karuṇāya sañcoditamānaso – ‘‘ayaṃ puriso akatapuñño katapāpo, tenāyaṃ niraye nibbattissati, mayi pana gate modake ca pānīyañca datvā bhummadevesu uppajjissati, yaṃnūnāhaṃ imassa avassayo bhaveyya’’nti cintetvā pānīyamodakesu upanīyamānesu tassa purisassa purato pāturahosi. So theraṃ disvā pasannamānaso ‘‘kiṃ me idāneva imehi māriyamānassa modakehi khāditehi, idaṃ pana paralokaṃ gacchantassa pātheyyaṃ bhavissatī’’ti cintetvā modake ca pānīyañca therassa dāpesi. Thero tassa pasādasaṃvaḍḍhanatthaṃ tassa passantasseva tathārūpe ṭhāne nisīditvā modake paribhuñjitvā pānīyañca pivitvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. So pana puriso coraghātakehi āghātanaṃ netvā sīsacchedaṃ pāpito anuttare puññakkhette mahāmoggallānatthere katena puññena uḷāre devaloke nibbattanārahopi yasmā ‘‘sulasaṃ āgamma mayā ayaṃ deyyadhammo laddho’’ti sulasāya gatena sinehena maraṇakāle cittaṃ upakkiliṭṭhaṃ ahosi. Tasmā hīnakāyaṃ upapajjanto pabbatagahanasambhūte sandacchāye mahānigrodharukkhe rukkhadevatā hutvā nibbatti.

    ஸோ கிர ஸசே பட²மவயே குலவங்ஸட்ட²பனே உஸ்ஸுக்கங் அகரிஸ்ஸ, தஸ்மிங்யேவ நக³ரே ஸெட்டீ²னங் அக்³கோ³ அப⁴விஸ்ஸ, மஜ்ஜி²மவயே மஜ்ஜி²மோ, பச்சி²மவயே பச்சி²மோ. ஸசே பன பட²மவயே பப்³ப³ஜிதோ அப⁴விஸ்ஸ, அரஹா அப⁴விஸ்ஸ, மஜ்ஜி²மவயே ஸகதா³கா³மீ அனாகா³மீ வா அப⁴விஸ்ஸ, பச்சி²மவயே ஸோதாபன்னோ அப⁴விஸ்ஸ. பாபமித்தஸங்ஸக்³கே³ன பன இத்தி²து⁴த்தோ ஸுராது⁴த்தோ து³ச்சரிதனிரதோ அனாத³ரிகோ ஹுத்வா அனுக்கமேன ஸப்³ப³ஸம்பத்திதோ பரிஹாயித்வா மஹாப்³யஸனங் பத்தோதி வத³ந்தி.

    So kira sace paṭhamavaye kulavaṃsaṭṭhapane ussukkaṃ akarissa, tasmiṃyeva nagare seṭṭhīnaṃ aggo abhavissa, majjhimavaye majjhimo, pacchimavaye pacchimo. Sace pana paṭhamavaye pabbajito abhavissa, arahā abhavissa, majjhimavaye sakadāgāmī anāgāmī vā abhavissa, pacchimavaye sotāpanno abhavissa. Pāpamittasaṃsaggena pana itthidhutto surādhutto duccaritanirato anādariko hutvā anukkamena sabbasampattito parihāyitvā mahābyasanaṃ pattoti vadanti.

    அத² ஸோ அபரேன ஸமயேன ஸுலஸங் உய்யானக³தங் தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதகாமராகோ³ அந்த⁴காரங் மாபெத்வா தங் அத்தனோ ப⁴வனங் நெத்வா ஸத்தாஹங் தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வாஸங் கப்பேஸி, அத்தானஞ்சஸ்ஸா ஆரோசேஸி. தஸ்ஸா மாதா தங் அபஸ்ஸந்தீ ரோத³மானா இதோ சிதோ ச பரிப்³ப⁴மதி. தங் தி³ஸ்வா மஹாஜனோ ‘‘அய்யோ மஹாமொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ மஹானுபா⁴வோ தஸ்ஸா க³திங் ஜானெய்ய, தங் உபஸங்கமித்வா புச்செ²ய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ஸா ‘‘ஸாது⁴ அய்யோ’’தி தே²ரங் உபஸங்கமித்வா தமத்த²ங் புச்சி². தே²ரோ ‘‘இதோ ஸத்தமே தி³வஸே வேளுவனமஹாவிஹாரே ப⁴க³வதி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தே பரிஸபரியந்தே பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. அத² ஸுலஸா தங் தே³வபுத்தங் அவோச – ‘‘அயுத்தங் மய்ஹங் தவ ப⁴வனே வஸந்தியா, அஜ்ஜ ஸத்தமோ தி³வஸோ, மம மாதா மங் அபஸ்ஸந்தீ பரிதே³வஸோகஸமாபன்னா ப⁴விஸ்ஸதி, ஸாது⁴ மங், தே³வ, தத்தே²வ நேஹீ’’தி. ஸோ தங் நெத்வா வேளுவனே ப⁴க³வதி த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தே பரிஸபரியந்தே ட²பெந்த்வா அதி³ஸ்ஸமானரூபோ அட்டா²ஸி.

    Atha so aparena samayena sulasaṃ uyyānagataṃ disvā sañjātakāmarāgo andhakāraṃ māpetvā taṃ attano bhavanaṃ netvā sattāhaṃ tāya saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesi, attānañcassā ārocesi. Tassā mātā taṃ apassantī rodamānā ito cito ca paribbhamati. Taṃ disvā mahājano ‘‘ayyo mahāmoggallāno mahiddhiko mahānubhāvo tassā gatiṃ jāneyya, taṃ upasaṅkamitvā puccheyyāsī’’ti āha. Sā ‘‘sādhu ayyo’’ti theraṃ upasaṅkamitvā tamatthaṃ pucchi. Thero ‘‘ito sattame divase veḷuvanamahāvihāre bhagavati dhammaṃ desente parisapariyante passissasī’’ti āha. Atha sulasā taṃ devaputtaṃ avoca – ‘‘ayuttaṃ mayhaṃ tava bhavane vasantiyā, ajja sattamo divaso, mama mātā maṃ apassantī paridevasokasamāpannā bhavissati, sādhu maṃ, deva, tattheva nehī’’ti. So taṃ netvā veḷuvane bhagavati dhammaṃ desente parisapariyante ṭhapentvā adissamānarūpo aṭṭhāsi.

    ததோ மஹாஜனோ ஸுலஸங் தி³ஸ்வா ஏவமாஹ – ‘‘அம்ம ஸுலஸே, த்வங் எத்தகங் தி³வஸங் குஹிங் க³தா? தவ மாதா த்வங் அபஸ்ஸந்தீ பரிதே³வஸோகஸமாபன்னா உம்மாத³ப்பத்தா விய ஜாதா’’தி. ஸா தங் பவத்திங் மஹாஜனஸ்ஸ ஆசிக்கி². மஹாஜனேன ச ‘‘கத²ங் ஸோ புரிஸோ ததா²பாபபஸுதோ அகதகுஸலோ தே³வூபபத்திங் படிலப⁴தீ’’தி வுத்தே ஸுலஸா ‘‘மயா தா³பிதே மோத³கே பானீயஞ்ச அய்யஸ்ஸ மஹாமொக்³க³ல்லானத்தே²ரஸ்ஸ த³த்வா தேன புஞ்ஞேன தே³வூபபத்திங் படிலப⁴தீ’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ அச்ச²ரியப்³பு⁴தசித்தஜாதோ அஹோஸி – ‘‘அரஹந்தோ நாம அனுத்தரங் புஞ்ஞக்கெ²த்தங் லோகஸ்ஸ, யேஸு அப்பகோபி கதோ காரோ ஸத்தானங் தே³வூபபத்திங் ஆவஹதீ’’தி உளாரங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் படிஸங்வேதே³ஸி. பி⁴க்கூ² தமத்த²ங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸுங். ததோ ப⁴க³வா இமிஸ்ஸா அட்டு²ப்பத்தியா –

    Tato mahājano sulasaṃ disvā evamāha – ‘‘amma sulase, tvaṃ ettakaṃ divasaṃ kuhiṃ gatā? Tava mātā tvaṃ apassantī paridevasokasamāpannā ummādappattā viya jātā’’ti. Sā taṃ pavattiṃ mahājanassa ācikkhi. Mahājanena ca ‘‘kathaṃ so puriso tathāpāpapasuto akatakusalo devūpapattiṃ paṭilabhatī’’ti vutte sulasā ‘‘mayā dāpite modake pānīyañca ayyassa mahāmoggallānattherassa datvā tena puññena devūpapattiṃ paṭilabhatī’’ti āha. Taṃ sutvā mahājano acchariyabbhutacittajāto ahosi – ‘‘arahanto nāma anuttaraṃ puññakkhettaṃ lokassa, yesu appakopi kato kāro sattānaṃ devūpapattiṃ āvahatī’’ti uḷāraṃ pītisomanassaṃ paṭisaṃvedesi. Bhikkhū tamatthaṃ bhagavato ārocesuṃ. Tato bhagavā imissā aṭṭhuppattiyā –

    1.

    1.

    ‘‘கெ²த்தூபமா அரஹந்தோ, தா³யகா கஸ்ஸகூபமா;

    ‘‘Khettūpamā arahanto, dāyakā kassakūpamā;

    பீ³ஜூபமங் தெ³ய்யத⁴ம்மங், எத்தோ நிப்³ப³த்ததே ப²லங்.

    Bījūpamaṃ deyyadhammaṃ, etto nibbattate phalaṃ.

    2.

    2.

    ‘‘ஏதங் பீ³ஜங் கஸீ கெ²த்தங், பேதானங் தா³யகஸ்ஸ ச;

    ‘‘Etaṃ bījaṃ kasī khettaṃ, petānaṃ dāyakassa ca;

    தங் பேதா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, தா³தா புஞ்ஞேன வட்³ட⁴தி.

    Taṃ petā paribhuñjanti, dātā puññena vaḍḍhati.

    3.

    3.

    ‘‘இதே⁴வ குஸலங் கத்வா, பேதே ச படிபூஜிய;

    ‘‘Idheva kusalaṃ katvā, pete ca paṭipūjiya;

    ஸக்³க³ஞ்ச கமதிட்டா²னங், கம்மங் கத்வான ப⁴த்³த³க’’ந்தி. – இமா கா³தா² அபா⁴ஸி;

    Saggañca kamatiṭṭhānaṃ, kammaṃ katvāna bhaddaka’’nti. – imā gāthā abhāsi;

    1. தத்த² கெ²த்தூபமாதி கி²த்தங் வுத்தங் பீ³ஜங் தாயதி மஹப்ப²லபா⁴வகரணேன ரக்க²தீதி கெ²த்தங், ஸாலிபீ³ஜாதீ³னங் விருஹனட்டா²னங். தங் உபமா ஏதேஸந்தி கெ²த்தூபமா, கேதா³ரஸதி³ஸாதி அத்தோ². அரஹந்தோதி கீ²ணாஸவா. தே ஹி கிலேஸாரீனங் ஸங்ஸாரசக்கஸ்ஸ அரானஞ்ச ஹதத்தா, ததோ ஏவ ஆரகத்தா, பச்சயாதீ³னங் அரஹத்தா, பாபகரணே ரஹாபா⁴வா ச ‘‘அரஹந்தோ’’தி வுச்சந்தி. தத்த² யதா² கே²தஞ்ஹி திணாதி³தோ³ஸரஹிதங் ஸ்வாபி⁴ஸங்க²தபீ³ஜம்ஹி வுத்தே உதுஸலிலாதி³பச்சயந்தரூபேதங் கஸ்ஸகஸ்ஸ மஹப்ப²லங் ஹோதி, ஏவங் கீ²ணாஸவஸந்தானோ லோபா⁴தி³தோ³ஸரஹிதோ ஸ்வாபி⁴ஸங்க²தே தெ³ய்யத⁴ம்மபீ³ஜே வுத்தே காலாதி³பச்சயந்தரஸஹிதோ தா³யகஸ்ஸ மஹப்ப²லோ ஹோதி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘கெ²த்தூபமா அரஹந்தோ’’தி. உக்கட்ட²னித்³தே³ஸோ அயங் தஸ்ஸ ஸேகா²தீ³னம்பி கெ²த்தபா⁴வாபடிக்கே²பதோ.

    1. Tattha khettūpamāti khittaṃ vuttaṃ bījaṃ tāyati mahapphalabhāvakaraṇena rakkhatīti khettaṃ, sālibījādīnaṃ viruhanaṭṭhānaṃ. Taṃ upamā etesanti khettūpamā, kedārasadisāti attho. Arahantoti khīṇāsavā. Te hi kilesārīnaṃ saṃsāracakkassa arānañca hatattā, tato eva ārakattā, paccayādīnaṃ arahattā, pāpakaraṇe rahābhāvā ca ‘‘arahanto’’ti vuccanti. Tattha yathā khetañhi tiṇādidosarahitaṃ svābhisaṅkhatabījamhi vutte utusalilādipaccayantarūpetaṃ kassakassa mahapphalaṃ hoti, evaṃ khīṇāsavasantāno lobhādidosarahito svābhisaṅkhate deyyadhammabīje vutte kālādipaccayantarasahito dāyakassa mahapphalo hoti. Tenāha bhagavā ‘‘khettūpamā arahanto’’ti. Ukkaṭṭhaniddeso ayaṃ tassa sekhādīnampi khettabhāvāpaṭikkhepato.

    தா³யகாதி சீவராதீ³னங் பச்சயானங் தா³தாரோ பரிச்சஜனகா, தேஸங் பரிச்சாகே³ன அத்தனோ ஸந்தானே லோபா⁴தீ³னங் பரிச்சஜனகா சே²த³னகா, ததோ வா அத்தனோ ஸந்தானஸ்ஸ ஸோத⁴கா, ரக்க²கா சாதி அத்தோ². கஸ்ஸகூபமாதி கஸ்ஸகஸதி³ஸா. யதா² கஸ்ஸகோ ஸாலிகெ²த்தாதீ³னி கஸித்வா யதா²காலஞ்ச வுத்துத³கதா³னநீஹரணனிதா⁴னரக்க²ணாதீ³ஹி அப்பமஜ்ஜந்தோ உளாரங் விபுலஞ்ச ஸஸ்ஸப²லங் படிலப⁴தி, ஏவங் தா³யகோபி அரஹந்தேஸு தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாகே³ன பாரிசரியாய ச அப்பமஜ்ஜந்தோ உளாரங் விபுலஞ்ச தா³னப²லங் படிலப⁴தி. தேன வுத்தங் ‘‘தா³யகா கஸ்ஸகூபமா’’தி.

    Dāyakāti cīvarādīnaṃ paccayānaṃ dātāro pariccajanakā, tesaṃ pariccāgena attano santāne lobhādīnaṃ pariccajanakā chedanakā, tato vā attano santānassa sodhakā, rakkhakā cāti attho. Kassakūpamāti kassakasadisā. Yathā kassako sālikhettādīni kasitvā yathākālañca vuttudakadānanīharaṇanidhānarakkhaṇādīhi appamajjanto uḷāraṃ vipulañca sassaphalaṃ paṭilabhati, evaṃ dāyakopi arahantesu deyyadhammapariccāgena pāricariyāya ca appamajjanto uḷāraṃ vipulañca dānaphalaṃ paṭilabhati. Tena vuttaṃ ‘‘dāyakā kassakūpamā’’ti.

    பீ³ஜூபமங் தெ³ய்யத⁴ம்மந்தி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங், பீ³ஜஸதி³ஸோ தெ³ய்யத⁴ம்மோதி அத்தோ². அன்னபானாதி³கஸ்ஸ ஹி த³ஸவித⁴ஸ்ஸ தா³தப்³ப³வத்து²னோ ஏதங் நாமங். எத்தோ நிப்³ப³த்ததே ப²லந்தி ஏதஸ்மா தா³யகபடிக்³கா³ஹகதெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாக³தோ தா³னப²லங் நிப்³ப³த்ததி சேவ உப்பஜ்ஜதி ச, சிரதரபப³ந்த⁴வஸேன பவத்ததி சாதி அத்தோ². எத்த² ச யஸ்மா பரிச்சாக³சேதனாபி⁴ஸங்க²தஸ்ஸ அன்னபானாதி³வத்து²னோ பா⁴வோ, ந இதரஸ்ஸ, தஸ்மா ‘‘பீ³ஜூபமங் தெ³ய்யத⁴ம்ம’’ந்தி தெ³ய்யத⁴ம்மக்³க³ஹணங் கதங். தேன தெ³ய்யத⁴ம்மாபதே³ஸேன தெ³ய்யத⁴ம்மவத்து²விஸயாய பரிச்சாக³சேதனாயயேவ பீ³ஜபா⁴வோ த³ட்ட²ப்³போ³. ஸா ஹி படிஸந்தி⁴ஆதி³ப்பபே⁴த³ஸ்ஸ தஸ்ஸ நிஸ்ஸயாரம்மணப்பபே⁴த³ஸ்ஸ ச ப²லஸ்ஸ நிப்பா²தி³கா, ந தெ³ய்யத⁴ம்மோதி.

    Bījūpamaṃ deyyadhammanti liṅgavipallāsena vuttaṃ, bījasadiso deyyadhammoti attho. Annapānādikassa hi dasavidhassa dātabbavatthuno etaṃ nāmaṃ. Etto nibbattate phalanti etasmā dāyakapaṭiggāhakadeyyadhammapariccāgato dānaphalaṃ nibbattati ceva uppajjati ca, ciratarapabandhavasena pavattati cāti attho. Ettha ca yasmā pariccāgacetanābhisaṅkhatassa annapānādivatthuno bhāvo, na itarassa, tasmā ‘‘bījūpamaṃ deyyadhamma’’nti deyyadhammaggahaṇaṃ kataṃ. Tena deyyadhammāpadesena deyyadhammavatthuvisayāya pariccāgacetanāyayeva bījabhāvo daṭṭhabbo. Sā hi paṭisandhiādippabhedassa tassa nissayārammaṇappabhedassa ca phalassa nipphādikā, na deyyadhammoti.

    2. ஏதங் பீ³ஜங் கஸீ கெ²த்தந்தி யதா²வுத்தங் பீ³ஜங், யதா²வுத்தஞ்ச கெ²த்தங், தஸ்ஸ பீ³ஜஸ்ஸ தஸ்மிங் கெ²த்தே வபனபயோக³ஸங்கா²தா கஸி சாதி அத்தோ². ஏதங் தயங் கேஸங் இச்சி²தப்³ப³ந்தி ஆஹ ‘‘பேதானங் தா³யகஸ்ஸ சா’’தி. யதி³ தா³யகோ பேதே உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னங் தே³தி, பேதானஞ்ச தா³யகஸ்ஸ ச, யதி³ ந பேதே உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னங் தே³தி, தா³யகஸ்ஸேவ ஏதங் பீ³ஜங் ஏஸா கஸி ஏதங் கெ²த்தங் உபகாராய ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ. இதா³னி தங் உபகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தங் பேதா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி, தா³தா புஞ்ஞேன வட்³ட⁴தீ’’தி வுத்தங். தத்த² தங் பேதா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி தா³யகேன பேதே உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னே தி³ன்னே யதா²வுத்தகெ²த்தகஸிபீ³ஜஸம்பத்தியா அனுமோத³னாய ச யங் பேதானங் உபகப்பதி, தங் தா³னப²லங் பேதா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தி. தா³தா புஞ்ஞேன வட்³ட⁴தீதி தா³தா பன அத்தனோ தா³னமயபுஞ்ஞனிமித்தங் தே³வமனுஸ்ஸேஸு போ⁴க³ஸம்பத்திஆதி³னா புஞ்ஞப²லேன அபி⁴வட்³ட⁴தி. புஞ்ஞப²லம்பி ஹி ‘‘குஸலானங், பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மானங் ஸமாதா³னஹேது ஏவமித³ங் புஞ்ஞங் பவட்³ட⁴தீ’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.80) புஞ்ஞந்தி வுச்சதி.

    2.Etaṃ bījaṃ kasī khettanti yathāvuttaṃ bījaṃ, yathāvuttañca khettaṃ, tassa bījassa tasmiṃ khette vapanapayogasaṅkhātā kasi cāti attho. Etaṃ tayaṃ kesaṃ icchitabbanti āha ‘‘petānaṃ dāyakassa cā’’ti. Yadi dāyako pete uddissa dānaṃ deti, petānañca dāyakassa ca, yadi na pete uddissa dānaṃ deti, dāyakasseva etaṃ bījaṃ esā kasi etaṃ khettaṃ upakārāya hotīti adhippāyo. Idāni taṃ upakāraṃ dassetuṃ ‘‘taṃ petā paribhuñjanti, dātā puññena vaḍḍhatī’’ti vuttaṃ. Tattha taṃ petā paribhuñjantīti dāyakena pete uddissa dāne dinne yathāvuttakhettakasibījasampattiyā anumodanāya ca yaṃ petānaṃ upakappati, taṃ dānaphalaṃ petā paribhuñjanti. Dātā puññena vaḍḍhatīti dātā pana attano dānamayapuññanimittaṃ devamanussesu bhogasampattiādinā puññaphalena abhivaḍḍhati. Puññaphalampi hi ‘‘kusalānaṃ, bhikkhave, dhammānaṃ samādānahetu evamidaṃ puññaṃ pavaḍḍhatī’’tiādīsu (dī. ni. 3.80) puññanti vuccati.

    3. இதே⁴வ குஸலங் கத்வாதி அனவஜ்ஜஸுக²விபாகட்டே²ன குஸலங் பேதானங் உத்³தி³ஸனவஸேன தா³னமயங் புஞ்ஞங் உபசினித்வா இதே⁴வ இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே. பேதே ச படிபூஜியாதி பேதே உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னேன ஸம்மானெத்வா அனுபு⁴ய்யமானது³க்க²தோ தே மோசெத்வா. பேதே ஹி உத்³தி³ஸ்ஸ தி³ய்யமானங் தா³னங் தேஸங் பூஜா நாம ஹோதி. தேனாஹ – ‘‘அம்ஹாகஞ்ச கதா பூஜா’’தி (பே॰ வ॰ 18), ‘‘பேதானங் பூஜா ச கதா உளாரா’’தி (பே॰ வ॰ 25) ச. ‘‘பேதே சா’’தி ச-ஸத்³தே³ன ‘‘பியோ ச ஹோதி மனாபோ, அபி⁴க³மனீயோ ச ஹோதி விஸ்ஸாஸனீயோ, பா⁴வனீயோ ச ஹோதி க³ருகாதப்³போ³, பாஸங்ஸோ ச ஹோதி கித்தனீயோ விஞ்ஞூன’’ந்தி ஏவமாதி³கே தி³ட்ட²த⁴ம்மிகே தா³னானிஸங்ஸே ஸங்க³ண்ஹாதி. ஸக்³க³ஞ்ச கமதி டா²னங், கம்மங் கத்வான ப⁴த்³த³கந்தி கல்யாணங் குஸலகம்மங் கத்வா தி³ப்³பே³ஹி ஆயுஆதீ³ஹி த³ஸஹி டா²னேஹி ஸுட்டு² அக்³க³த்தா ‘‘ஸக்³க³’’ந்தி லத்³த⁴னாமங் கதபுஞ்ஞானங் நிப்³ப³த்தனட்டா²னங் தே³வலோகங் கமதி உபபஜ்ஜனவஸேன உபக³ச்ச²தி.

    3.Idheva kusalaṃ katvāti anavajjasukhavipākaṭṭhena kusalaṃ petānaṃ uddisanavasena dānamayaṃ puññaṃ upacinitvā idheva imasmiṃyeva attabhāve. Pete ca paṭipūjiyāti pete uddissa dānena sammānetvā anubhuyyamānadukkhato te mocetvā. Pete hi uddissa diyyamānaṃ dānaṃ tesaṃ pūjā nāma hoti. Tenāha – ‘‘amhākañca katā pūjā’’ti (pe. va. 18), ‘‘petānaṃ pūjā ca katā uḷārā’’ti (pe. va. 25) ca. ‘‘Pete cā’’ti ca-saddena ‘‘piyo ca hoti manāpo, abhigamanīyo ca hoti vissāsanīyo, bhāvanīyo ca hoti garukātabbo, pāsaṃso ca hoti kittanīyo viññūna’’nti evamādike diṭṭhadhammike dānānisaṃse saṅgaṇhāti. Saggañca kamati ṭhānaṃ, kammaṃ katvāna bhaddakanti kalyāṇaṃ kusalakammaṃ katvā dibbehi āyuādīhi dasahi ṭhānehi suṭṭhu aggattā ‘‘sagga’’nti laddhanāmaṃ katapuññānaṃ nibbattanaṭṭhānaṃ devalokaṃ kamati upapajjanavasena upagacchati.

    எத்த² ச ‘‘குஸலங் கத்வா’’தி வத்வா புன ‘‘கம்மங் கத்வான ப⁴த்³த³க’’ந்தி வசனங் ‘‘தெ³ய்யத⁴ம்மபரிச்சாகோ³ விய பத்திதா³னவஸேன தா³னத⁴ம்மபரிச்சாகோ³பி தா³னமயகுஸலகம்மமேவா’’தி த³ஸ்ஸனத்த²ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். கேசி பனெத்த² ‘‘பேதாதி அரஹந்தோ அதி⁴ப்பேதா’’தி வத³ந்தி, தங் தேஸங் மதிமத்தங் ‘‘பேதா’’தி கீ²ணாஸவானங் ஆக³தட்டா²னஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ, பீ³ஜாதி³பா⁴வஸ்ஸ ச தா³யகஸ்ஸ விய தேஸங் அயுஜ்ஜமானத்தா, பேதயோனிகானங் யுஜ்ஜமானத்தா ச. தே³ஸனாபரியோஸானே தே³வபுத்தங் ஸுலஸஞ்ச ஆதி³ங் கத்வா சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸீதி.

    Ettha ca ‘‘kusalaṃ katvā’’ti vatvā puna ‘‘kammaṃ katvāna bhaddaka’’nti vacanaṃ ‘‘deyyadhammapariccāgo viya pattidānavasena dānadhammapariccāgopi dānamayakusalakammamevā’’ti dassanatthanti daṭṭhabbaṃ. Keci panettha ‘‘petāti arahanto adhippetā’’ti vadanti, taṃ tesaṃ matimattaṃ ‘‘petā’’ti khīṇāsavānaṃ āgataṭṭhānasseva abhāvato, bījādibhāvassa ca dāyakassa viya tesaṃ ayujjamānattā, petayonikānaṃ yujjamānattā ca. Desanāpariyosāne devaputtaṃ sulasañca ādiṃ katvā caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosīti.

    கெ²த்தூபமபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Khettūpamapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 1. கெ²த்தூபமபேதவத்து² • 1. Khettūpamapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact