Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வினயவினிச்ச²ய-உத்தரவினிச்ச²ய • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    கு²த்³த³கவத்து²க்க²ந்த⁴ககதா²

    Khuddakavatthukkhandhakakathā

    2783.

    2783.

    ருக்கே² வா பன குட்டேவா, அட்டானே த²ம்ப⁴கேஸு வா;

    Rukkhe vā pana kuṭṭevā, aṭṭāne thambhakesu vā;

    ந்ஹாயமானோ ஸகங் காயங், உக்³க⁴ங்ஸெய்யஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Nhāyamāno sakaṃ kāyaṃ, ugghaṃseyyassa dukkaṭaṃ.

    2784.

    2784.

    காயங் க³ந்த⁴ப்³ப³ஹத்தே²ன, குருவிந்த³கஸுத்தியா;

    Kāyaṃ gandhabbahatthena, kuruvindakasuttiyā;

    மல்லகேன ந க⁴ங்ஸெய்ய, நாஞ்ஞமஞ்ஞஞ்ச காயதோ.

    Mallakena na ghaṃseyya, nāññamaññañca kāyato.

    2785.

    2785.

    அகதங் மல்லகங் நாம, கி³லானஸ்ஸேவ வட்டதி;

    Akataṃ mallakaṃ nāma, gilānasseva vaṭṭati;

    கதங் தங் மல்லகங் நாம, ஸப்³பே³ஸம்பி ந வட்டதி.

    Kataṃ taṃ mallakaṃ nāma, sabbesampi na vaṭṭati.

    2786.

    2786.

    கபாலிட்ட²கக²ண்டா³னி, ஸப்³ப³ஸ்ஸ புது²பாணிகங்;

    Kapāliṭṭhakakhaṇḍāni, sabbassa puthupāṇikaṃ;

    கி³லானஸ்ஸாகி³லானஸ்ஸ, வத்த²வட்டி ச வட்டதி.

    Gilānassāgilānassa, vatthavaṭṭi ca vaṭṭati.

    2787.

    2787.

    வுத்தா பே²ணகபாஸாண-கத²லா பாத³க⁴ங்ஸனே;

    Vuttā pheṇakapāsāṇa-kathalā pādaghaṃsane;

    வட்டங் வா சதுரஸ்ஸங் வா, கதகங் ந ச வட்டதி.

    Vaṭṭaṃ vā caturassaṃ vā, katakaṃ na ca vaṭṭati.

    2788.

    2788.

    யங் கிஞ்சிபி அலங்காரங், தா⁴ரெந்தஸ்ஸபி து³க்கடங்;

    Yaṃ kiñcipi alaṅkāraṃ, dhārentassapi dukkaṭaṃ;

    ஹோதி அந்தமஸோ தால-பண்ணமத்தம்பி பி⁴க்கு²னோ.

    Hoti antamaso tāla-paṇṇamattampi bhikkhuno.

    2789.

    2789.

    ஓஸண்ஹெய்ய ஸகே கேஸே, யோ ஹத்த²ப²ணகேன வா;

    Osaṇheyya sake kese, yo hatthaphaṇakena vā;

    ப²ணகேனபி கொச்சே²ன, து³க்கடங் தஸ்ஸ நித்³தி³ஸே.

    Phaṇakenapi kocchena, dukkaṭaṃ tassa niddise.

    2790.

    2790.

    ஸித்த²தேலோத³தேலேஹி , மண்ட³னத்த²ங் ந வட்டதி;

    Sitthatelodatelehi , maṇḍanatthaṃ na vaṭṭati;

    அனுலோமனிபாதத்த²ங், உத்³த⁴ங்லோமேன பி⁴க்கு²னா.

    Anulomanipātatthaṃ, uddhaṃlomena bhikkhunā.

    2791.

    2791.

    ஹத்த²ங் தேலேன தேமெத்வா, புஞ்சி²தப்³பா³ ஸிரோருஹா;

    Hatthaṃ telena temetvā, puñchitabbā siroruhā;

    வட்டதுண்ஹாபி⁴தத்தஸ்ஸ, அல்லஹத்தே²ன புஞ்சி²துங்.

    Vaṭṭatuṇhābhitattassa, allahatthena puñchituṃ.

    2792.

    2792.

    ஆதா³ஸே உத³பத்தே வா, யத்த² கத்த²சி அத்தனோ;

    Ādāse udapatte vā, yattha katthaci attano;

    முக²பி³ம்ப³ங் வினா ஹேதுங், ஓலோகெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Mukhabimbaṃ vinā hetuṃ, olokentassa dukkaṭaṃ.

    2793.

    2793.

    ‘‘ஸஞ்ச²விங் து முக²ங், நோ’’தி, த³ட்டு²மாபா³த⁴பச்சயா;

    ‘‘Sañchaviṃ tu mukhaṃ, no’’ti, daṭṭhumābādhapaccayā;

    ‘‘ஜிண்ணோ நோ’’தாயுஸங்கா²ர-ஜானநத்த²ஞ்ச வட்டதி.

    ‘‘Jiṇṇo no’’tāyusaṅkhāra-jānanatthañca vaṭṭati.

    2794.

    2794.

    நச்சங் வா பன கீ³தங் வா, வாதி³தங் வாபி பி⁴க்கு²னோ;

    Naccaṃ vā pana gītaṃ vā, vāditaṃ vāpi bhikkhuno;

    த³ட்டு²ங் வா பன ஸோதுங் வா, க³ச்ச²தோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Daṭṭhuṃ vā pana sotuṃ vā, gacchato hoti dukkaṭaṃ.

    2795.

    2795.

    த³ட்டு²மந்தமஸோ மோர-நச்சம்பி ச ந வட்டதி;

    Daṭṭhumantamaso mora-naccampi ca na vaṭṭati;

    ஸோதுமந்தமஸோ த³ந்த-கீ³தம்பி ச ந வட்டதி.

    Sotumantamaso danta-gītampi ca na vaṭṭati.

    2796.

    2796.

    நச்சந்தஸ்ஸ ஸயங் வாபி, நச்சாபெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Naccantassa sayaṃ vāpi, naccāpentassa dukkaṭaṃ;

    அனாபத்தந்தராராமே, ட²த்வா ஸுணாதி பஸ்ஸதி.

    Anāpattantarārāme, ṭhatvā suṇāti passati.

    2797.

    2797.

    ‘‘பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி நச்சங் வா, கீ³தங் வா பன வாதி³தங்;

    ‘‘Passissāmī’’ti naccaṃ vā, gītaṃ vā pana vāditaṃ;

    விஹாரதோ விஹாரங் வா, க³ச்ச²தோ ஹோதி து³க்கடங்.

    Vihārato vihāraṃ vā, gacchato hoti dukkaṭaṃ.

    2798.

    2798.

    ஆபத்தந்தோவிஹாரேபி, உட்ட²ஹித்வான க³ச்ச²தோ;

    Āpattantovihārepi, uṭṭhahitvāna gacchato;

    ட²த்வா கீ³வங் பஸாரெத்வா, பஸ்ஸதோபி ச வீதி²யங்.

    Ṭhatvā gīvaṃ pasāretvā, passatopi ca vīthiyaṃ.

    2799.

    2799.

    கேஸா தீ³கா⁴ ந தா⁴ரெய்யா, யோ தா⁴ரெய்யஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Kesā dīghā na dhāreyyā, yo dhāreyyassa dukkaṭaṃ;

    த்³வங்கு³லங் வா து³மாஸங் வா, ததோ உத்³த⁴ங் ந வட்டதி.

    Dvaṅgulaṃ vā dumāsaṃ vā, tato uddhaṃ na vaṭṭati.

    2800.

    2800.

    நகே² நாஸிகலோமானி, தீ³கா⁴னி ந து தா⁴ரயே;

    Nakhe nāsikalomāni, dīghāni na tu dhāraye;

    ந ச வீஸதிமட்ட²ங் வா, காதுங் வட்டதி பி⁴க்கு²னோ.

    Na ca vīsatimaṭṭhaṃ vā, kātuṃ vaṭṭati bhikkhuno.

    2801.

    2801.

    கப்பாபெய்ய விஸுங் மஸ்ஸுங், தா³டி²கங் வா ட²பெய்ய யோ;

    Kappāpeyya visuṃ massuṃ, dāṭhikaṃ vā ṭhapeyya yo;

    ஸங்ஹராபெய்ய வா லோமங், ஸம்பா³தே⁴ தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Saṃharāpeyya vā lomaṃ, sambādhe tassa dukkaṭaṃ.

    2802.

    2802.

    சி²ந்த³தோ து³க்கடங் வுத்தங், கேஸே கத்தரிகாய வா;

    Chindato dukkaṭaṃ vuttaṃ, kese kattarikāya vā;

    அகி³லானஸ்ஸ அஞ்ஞேன, சி²ந்தா³பெந்தஸ்ஸ வா ததா².

    Agilānassa aññena, chindāpentassa vā tathā.

    2803.

    2803.

    சி²ந்த³தோ அத்தனோ அங்க³-ஜாதங் து²ல்லச்சயங் ஸியா;

    Chindato attano aṅga-jātaṃ thullaccayaṃ siyā;

    ஸேஸங்க³சே²த³னே அத்த-வதே⁴ ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Sesaṅgachedane atta-vadhe āpatti dukkaṭaṃ.

    2804.

    2804.

    அஹிகீடாதி³த³ட்ட²ஸ்ஸ, தாதி³ஸாபா³த⁴பச்சயா;

    Ahikīṭādidaṭṭhassa, tādisābādhapaccayā;

    ந தோ³ஸோ சி²ந்த³தோ அங்க³ங், மோசெந்தஸ்ஸ ச லோஹிதங்.

    Na doso chindato aṅgaṃ, mocentassa ca lohitaṃ.

    2805.

    2805.

    அபரிஸ்ஸாவனோ மக்³க³ங், ஸசே க³ச்ச²தி து³க்கடங்;

    Aparissāvano maggaṃ, sace gacchati dukkaṭaṃ;

    யாசமானஸ்ஸ வா மக்³கே³, ததே²வாத³த³தோபி தங்.

    Yācamānassa vā magge, tathevādadatopi taṃ.

    2806.

    2806.

    ந பு⁴ஞ்ஜே ந பிவே நக்³கோ³, ந கா²தே³ ந ச ஸாயயே;

    Na bhuñje na pive naggo, na khāde na ca sāyaye;

    ந த³தே³ ந ச க³ண்ஹெய்ய, ந க³ச்செ²ய்யபி அஞ்ஜஸங்.

    Na dade na ca gaṇheyya, na gaccheyyapi añjasaṃ.

    2807.

    2807.

    வந்தி³தப்³ப³ங் ந நக்³கே³ன, வந்தா³பேதப்³ப³மேவ வா;

    Vanditabbaṃ na naggena, vandāpetabbameva vā;

    பரிகம்மங் ந காதப்³ப³ங், ந நக்³கே³ன ச காரயே.

    Parikammaṃ na kātabbaṃ, na naggena ca kāraye.

    2808.

    2808.

    பரிகம்மே படிச்சா²தீ³, திஸ்ஸோ ஜந்தாக⁴ராதி³கா;

    Parikamme paṭicchādī, tisso jantāgharādikā;

    வுத்தா, வத்த²படிச்சா²தீ³, ஸப்³ப³த்த² பன வட்டதி.

    Vuttā, vatthapaṭicchādī, sabbattha pana vaṭṭati.

    2809.

    2809.

    யத்த² கத்த²சி பேளாயங், பு⁴ஞ்ஜிதுங் ந ச வட்டதி;

    Yattha katthaci peḷāyaṃ, bhuñjituṃ na ca vaṭṭati;

    ஏகதோ பு⁴ஞ்ஜதோ ஹோதி, து³க்கடங் ஏகபா⁴ஜனே.

    Ekato bhuñjato hoti, dukkaṭaṃ ekabhājane.

    2810.

    2810.

    ஏகபாவுரணா ஏக-த்த²ரணா வா நிபஜ்ஜரே;

    Ekapāvuraṇā eka-ttharaṇā vā nipajjare;

    ஏகமஞ்சேபி வா தேஸங், ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Ekamañcepi vā tesaṃ, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2811.

    2811.

    ந நிஸீதெ³ய்ய ஸங்கா⁴டி-பல்லத்தி²கமுபாக³தோ;

    Na nisīdeyya saṅghāṭi-pallatthikamupāgato;

    கிஞ்சி கீளங் ந கீளெய்ய, பலிதங் ந ச கா³ஹயே.

    Kiñci kīḷaṃ na kīḷeyya, palitaṃ na ca gāhaye.

    2812.

    2812.

    ப⁴முகாய நலாடே வா, தா³டி²காயபி உக்³க³தங்;

    Bhamukāya nalāṭe vā, dāṭhikāyapi uggataṃ;

    தாதி³ஸங் பலிதங் சஞ்ஞங், கா³ஹாபேதும்பி வட்டதி.

    Tādisaṃ palitaṃ caññaṃ, gāhāpetumpi vaṭṭati.

    2813.

    2813.

    அகி³லானோ ஸசே பி⁴க்கு², ச²த்தங் தா⁴ரெய்ய து³க்கடங்;

    Agilāno sace bhikkhu, chattaṃ dhāreyya dukkaṭaṃ;

    அத்தனோ சீவராதீ³னங், கு³த்தத்த²ங் பன வட்டதி.

    Attano cīvarādīnaṃ, guttatthaṃ pana vaṭṭati.

    2814.

    2814.

    ஹத்தி²ஸொண்ட³ங் சதுக்கண்ணங், வஸனங் மச்ச²வாளகங்;

    Hatthisoṇḍaṃ catukkaṇṇaṃ, vasanaṃ macchavāḷakaṃ;

    வேல்லியங் தாலவண்டஞ்ச, நிவாஸெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்.

    Velliyaṃ tālavaṇṭañca, nivāsentassa dukkaṭaṃ.

    2815.

    2815.

    க³ஹிபாருபனங் வாபி, பாருபந்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Gahipārupanaṃ vāpi, pārupantassa dukkaṭaṃ;

    நிவாஸனே பாருபனே, பரிமண்ட³லதா மதா.

    Nivāsane pārupane, parimaṇḍalatā matā.

    2816.

    2816.

    லோகாயதங் ந வாசெய்ய, ந ச தங் பரியாபுணே;

    Lokāyataṃ na vāceyya, na ca taṃ pariyāpuṇe;

    ந திரச்சா²னவிஜ்ஜா வா, வாசேதப்³பா³வ பி⁴க்கு²னா.

    Na tiracchānavijjā vā, vācetabbāva bhikkhunā.

    2817.

    2817.

    ந ச வட்டதி தா⁴ரேதுங், ஸப்³பா³ சாமரிபீ³ஜனீ;

    Na ca vaṭṭati dhāretuṃ, sabbā cāmaribījanī;

    ந சாலிம்பெய்ய தா³யங் வா, ந ச லஞ்ஜே முக²ம்பி ச.

    Na cālimpeyya dāyaṃ vā, na ca lañje mukhampi ca.

    2818.

    2818.

    ந வஹே உப⁴தோகாஜங், வட்டதந்தரகாஜகங்;

    Na vahe ubhatokājaṃ, vaṭṭatantarakājakaṃ;

    ஸீஸக்க²ந்த⁴கடோலம்ப³-பா⁴ரே தோ³ஸோ ந விஜ்ஜதி.

    Sīsakkhandhakaṭolamba-bhāre doso na vijjati.

    2819.

    2819.

    அட்ட²ங்கு³லாதி³கங் பி⁴க்கு², பச்சி²மங் சதுரங்கு³லா;

    Aṭṭhaṅgulādikaṃ bhikkhu, pacchimaṃ caturaṅgulā;

    கா²த³தோ த³ந்தகட்ட²ஞ்ச, ஹோதி ஆபத்தி து³க்கடங்.

    Khādato dantakaṭṭhañca, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    2820.

    2820.

    ருக்க²ங் நேவாபி⁴ரூஹெய்ய, கிச்சே ஸதிபி போரிஸங்;

    Rukkhaṃ nevābhirūheyya, kicce satipi porisaṃ;

    ஆபதா³ஸு யதா²காமங், வட்டதேவாபி⁴ரூஹிதுங்.

    Āpadāsu yathākāmaṃ, vaṭṭatevābhirūhituṃ.

    2821.

    2821.

    லஸுணங் ந ச கா²தெ³ய்ய, ஸசே நாகல்லகோ ஸியா;

    Lasuṇaṃ na ca khādeyya, sace nākallako siyā;

    நாரோபேதப்³ப³கங் பு³த்³த⁴-வசனங் அஞ்ஞதா² பன.

    Nāropetabbakaṃ buddha-vacanaṃ aññathā pana.

    2822.

    2822.

    கி²பிதேன ச வத்தப்³ப³ங், ‘‘ஜீவா’’தி, கி³ஹினா புன;

    Khipitena ca vattabbaṃ, ‘‘jīvā’’ti, gihinā puna;

    ‘‘ஜீவதா²’’தி ச வுத்தேன, ‘‘சிரங் ஜீவா’’தி வட்டதி.

    ‘‘Jīvathā’’ti ca vuttena, ‘‘ciraṃ jīvā’’ti vaṭṭati.

    2823.

    2823.

    ஸாமணேரங் க³ஹட்ட²ங் வா, ஆகோடெந்தஸ்ஸ து³க்கடங்;

    Sāmaṇeraṃ gahaṭṭhaṃ vā, ākoṭentassa dukkaṭaṃ;

    ஸயனே புப்ப²ஸங்கிண்ணே, ந வட்டதி நிபஜ்ஜிதுங்.

    Sayane pupphasaṃkiṇṇe, na vaṭṭati nipajjituṃ.

    2824.

    2824.

    கு²ரப⁴ண்ட³ங் ந க³ண்ஹெய்ய, ஸசே ந்ஹாபிதபுப்³ப³கோ;

    Khurabhaṇḍaṃ na gaṇheyya, sace nhāpitapubbako;

    ந ச தா⁴ரணியா உண்ஹீ, ஸப்³பா³ பா³ஹிரலோமிகா.

    Na ca dhāraṇiyā uṇhī, sabbā bāhiralomikā.

    2825.

    2825.

    அங்க³ராக³ங் கரொந்தஸ்ஸ, து³க்கடங் ஸமுதீ³ரிதங்;

    Aṅgarāgaṃ karontassa, dukkaṭaṃ samudīritaṃ;

    அகாயப³ந்த⁴னஸ்ஸாபி, கா³மங் பவிஸதோபி ச.

    Akāyabandhanassāpi, gāmaṃ pavisatopi ca.

    2826.

    2826.

    லோஹஜங் தா³ருஜங் ஸப்³ப³ங், கப்பியங் மத்திகாமயங்;

    Lohajaṃ dārujaṃ sabbaṃ, kappiyaṃ mattikāmayaṃ;

    வினா ஸத்த²ஞ்ச பத்தஞ்ச, கதகங் கும்ப⁴காரிகங்.

    Vinā satthañca pattañca, katakaṃ kumbhakārikaṃ.

    கு²த்³த³கவத்து²க்க²ந்த⁴ககதா².

    Khuddakavatthukkhandhakakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact