Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விப⁴ங்க³-மூலடீகா • Vibhaṅga-mūlaṭīkā

    17. கு²த்³த³கவத்து²விப⁴ங்கோ³

    17. Khuddakavatthuvibhaṅgo

    1. ஏககமாதிகாதி³வண்ணனா

    1. Ekakamātikādivaṇṇanā

    832. ‘‘தெத்திங்ஸதி திகா’’தி வுத்தங், தே பன பஞ்சதிங்ஸ. ததா² ‘‘புரிஸமலாத³யோ அட்ட² நவகா’’தி வுத்தங், தே பன ஆகா⁴தவத்து²ஆத³யோ நவ. யே ‘‘த்³வே அட்டா²ரஸகா’’திஆதி³ம்ஹி வுத்தா, தே ஏவ ‘‘இதி அதீதானி ச²த்திங்ஸா’’திஆதி³னா தயோ ச²த்திங்ஸகா கதாதி ஆஹ ‘‘ச² அட்டா²ரஸகா’’தி, த்³வாஸட்டி² பன தி³ட்டி²க³தானி அஞ்ஞத்த² வுத்தபா⁴வேனேவ இத⁴ நிக்கி²த்தானீதி ந க³ஹிதானீதி த³ட்ட²ப்³பா³னி.

    832. ‘‘Tettiṃsati tikā’’ti vuttaṃ, te pana pañcatiṃsa. Tathā ‘‘purisamalādayo aṭṭha navakā’’ti vuttaṃ, te pana āghātavatthuādayo nava. Ye ‘‘dve aṭṭhārasakā’’tiādimhi vuttā, te eva ‘‘iti atītāni chattiṃsā’’tiādinā tayo chattiṃsakā katāti āha ‘‘cha aṭṭhārasakā’’ti, dvāsaṭṭhi pana diṭṭhigatāni aññattha vuttabhāveneva idha nikkhittānīti na gahitānīti daṭṭhabbāni.

    ஏககமாதிகாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekakamātikādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    (1.) ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (1.) Ekakaniddesavaṇṇanā

    843-844. அத்தி² படிச்சங் நாமாதி யதா² ‘‘சக்கு²ஞ்ச படிச்சா’’திஆதீ³ஸு நிஸ்ஸயாதி³பச்சயபா⁴வேன படிச்சாதி வுத்தங், ந ததா² இத⁴ க²த்தியாதி³ஜாதீனங் பரமத்த²தோ அவிஜ்ஜமானானங் நிஸ்ஸயாதி³பச்சயத்தஸ்ஸ அபா⁴வா. யேஸு பன க²ந்தே⁴ஸு ஸந்தேஸு க²த்தியாதி³ஸம்முதி ஹோதி, தேஸங் அப்³பொ³ச்சி²ன்னதாவ க²த்தியாதி³ஜாதியா அத்தி²தா, ஸா இத⁴ படிச்ச-ஸத்³தே³ன விபா⁴விதாதி அத்தோ². ஏகிஸ்ஸா ஸேணியாதி அஸம்பி⁴ன்னாயாதி அத்தோ².

    843-844. Atthi paṭiccaṃ nāmāti yathā ‘‘cakkhuñca paṭiccā’’tiādīsu nissayādipaccayabhāvena paṭiccāti vuttaṃ, na tathā idha khattiyādijātīnaṃ paramatthato avijjamānānaṃ nissayādipaccayattassa abhāvā. Yesu pana khandhesu santesu khattiyādisammuti hoti, tesaṃ abbocchinnatāva khattiyādijātiyā atthitā, sā idha paṭicca-saddena vibhāvitāti attho. Ekissā seṇiyāti asambhinnāyāti attho.

    பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனாதி³கிரியாஸு புரதோ கரணங் புரெக்கா²ரோ. நிக்கே²பராஸீதி நிதா⁴னராஸி. பத்த²டாகித்தினோதி வித்தி²ண்ணாகித்தினோ. ரத்தஞ்ஞுமதோ³தி புராணஞ்ஞுதாமதோ³தி வத³ந்தி. சிரரத்திஜாதேன, சிரரத்திபப்³ப³ஜிதேன வா ஜானிதப்³ப³ஸ்ஸ, ரத்தீனமேவ வா ஜானநமதோ³. உபட்டா²பகமானோதி ஆணாகரணமானோ. ஆணாகரணஞ்ஹி விசாரணங் இத⁴ ‘‘யஸோ’’தி வுத்தந்தி. பரிமண்ட³லத்தபா⁴வனிஸ்ஸிதோ மானோ பரிணாஹமதோ³. ஸரீரஸம்பத்திபாரிபூரியா மதோ³ பாரிபூரிமதோ³.

    Pañhavissajjanādikiriyāsu purato karaṇaṃ purekkhāro. Nikkheparāsīti nidhānarāsi. Patthaṭākittinoti vitthiṇṇākittino. Rattaññumadoti purāṇaññutāmadoti vadanti. Cirarattijātena, cirarattipabbajitena vā jānitabbassa, rattīnameva vā jānanamado. Upaṭṭhāpakamānoti āṇākaraṇamāno. Āṇākaraṇañhi vicāraṇaṃ idha ‘‘yaso’’ti vuttanti. Parimaṇḍalattabhāvanissito māno pariṇāhamado. Sarīrasampattipāripūriyā mado pāripūrimado.

    845. வத்து²னா வினாபி வத்தப்³ப³தாய அவத்து²கங், ந வத்து²னோ அபா⁴வா.

    845. Vatthunā vināpi vattabbatāya avatthukaṃ, na vatthuno abhāvā.

    846. சித்தஸ்ஸ வொஸ்ஸஜ்ஜனந்தி சித்தஸ்ஸ ஸதிதோ முச்சனங், காயது³ச்சரிதாதீ³ஸு பக்க²ந்த³னங் வா வொஸ்ஸக்³கோ³. பதிட்டா²பா⁴வோதி குஸலகரணே அட்டா²னங், அனுட்டா²னந்தி அத்தோ². பமாத³ஸங்கா²தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ காயது³ச்சரிதே சித்தஸ்ஸ வொஸ்ஸக்³கோ³ பாணாதிபாதே மிச்சா²தி³ட்டி²யங் கோதே⁴ உபனாஹேதி ஏவமாதி³கோ பரியாயோ அபரியந்தோ, தத³த்த²தப்பரியாயப்பகாஸகோ வொஸ்ஸக்³க³னிஸ்ஸக்³கா³தி³கோ ப்³யஞ்ஜனபரியாயோ சாதி ஸப்³ப³ங் தங் ஸங்கி²பித்வா ஏவரூபோதி இத³ங் ஆகாரனித³ஸ்ஸனங் ஸப்³ப³பரியாயஸ்ஸ வத்துங் அஸக்குணெய்யத்தா கதந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பரியந்தாபா⁴வதோ’’தி. விஸ்ஸட்டா²காரோதி ஸதியா பச்சனீகபூ⁴தே சத்தாரோ க²ந்தே⁴ த³ஸ்ஸேதி.

    846. Cittassa vossajjananti cittassa satito muccanaṃ, kāyaduccaritādīsu pakkhandanaṃ vā vossaggo. Patiṭṭhābhāvoti kusalakaraṇe aṭṭhānaṃ, anuṭṭhānanti attho. Pamādasaṅkhātassa atthassa kāyaduccarite cittassa vossaggo pāṇātipāte micchādiṭṭhiyaṃ kodhe upanāheti evamādiko pariyāyo apariyanto, tadatthatappariyāyappakāsako vossagganissaggādiko byañjanapariyāyo cāti sabbaṃ taṃ saṅkhipitvā evarūpoti idaṃ ākāranidassanaṃ sabbapariyāyassa vattuṃ asakkuṇeyyattā katanti dassento āha ‘‘pariyantābhāvato’’ti. Vissaṭṭhākāroti satiyā paccanīkabhūte cattāro khandhe dasseti.

    847. சித்தஸ்ஸ த²த்³த⁴தா ததா²பவத்தசித்தமேவாதி வத³ந்தி, மானவிஸேஸோ வா த³ட்ட²ப்³போ³. உபஸங்கமனே வந்தி³தப்³ப³ங் ஹோதீதி பரியந்தேனேவ சரதி.

    847. Cittassa thaddhatā tathāpavattacittamevāti vadanti, mānaviseso vā daṭṭhabbo. Upasaṅkamane vanditabbaṃ hotīti pariyanteneva carati.

    848. ‘‘ஆபத்திங் ஆபன்னோஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ஆவுஸோ, த்வங் ஆபன்னோஸீ’’திஆதி³னா தேன வுத்தங் தஸ்ஸேவ உபரி கி²பனவஸேன ‘‘படிப்ப²ரித்வா’’தி வத³ந்தி. ‘‘தஸ்மிங் நாம த³லித்³தே³, அகுஸலே வா இத³ங் கரொந்தே அஹங் கஸ்மா ந கரோமீ’’தி ஏவங் இத⁴ படிப்ப²ரணங் யுத்தங். கரணஸ்ஸ உத்தரகிரியா கரணுத்தரியங். அகுஸலபக்கோ² ஏஸாதி ஸாரம்போ⁴தி அதி⁴ப்பாயோ.

    848. ‘‘Āpattiṃ āpannosī’’ti vutte ‘‘āvuso, tvaṃ āpannosī’’tiādinā tena vuttaṃ tasseva upari khipanavasena ‘‘paṭippharitvā’’ti vadanti. ‘‘Tasmiṃ nāma dalidde, akusale vā idaṃ karonte ahaṃ kasmā na karomī’’ti evaṃ idha paṭippharaṇaṃ yuttaṃ. Karaṇassa uttarakiriyā karaṇuttariyaṃ. Akusalapakkho esāti sārambhoti adhippāyo.

    849. அதிச்ச இச்ச²தீதி அதிச்சிச்சோ², தஸ்ஸ பா⁴வோ அதிச்சிச்ச²தாதி வத்தப்³பே³ ச்சி-காரலோபங் கத்வா ‘‘அதிச்ச²தா’’தி வுத்தங். அத்ரிச்ச²தாதி ச ஸா ஏவ வுச்சதீதி. தத்ராபி நேருத்திகவிதா⁴னேன பத³ஸித்³தி⁴ வேதி³தப்³பா³. யதா²லத்³த⁴ங் வா அதிக்கமித்வா அத்ர அத்ர இச்ச²னங் அத்ரிச்ச²தா, ஸா ஏவ ர-காரஸ்ஸ த-காரங் கத்வா ‘‘அதிச்ச²தா’’தி வுத்தா.

    849. Aticca icchatīti aticciccho, tassa bhāvo aticcicchatāti vattabbe cci-kāralopaṃ katvā ‘‘aticchatā’’ti vuttaṃ. Atricchatāti ca sā eva vuccatīti. Tatrāpi neruttikavidhānena padasiddhi veditabbā. Yathāladdhaṃ vā atikkamitvā atra atra icchanaṃ atricchatā, sā eva ra-kārassa ta-kāraṃ katvā ‘‘aticchatā’’ti vuttā.

    அத்ரிச்ச²ந்தி அதிச்ச²ங், அத்ர வா இச்ச²ந்தோ. கேன? அதிலோபே⁴ன அதிலோப⁴மிச்சா²ஸங்கா²தேன அதிலோப⁴மதே³ன ச. அத்தனோ ஹிதங் அத்தாதி வுத்தங். ஹாயதி ஜீரதி, ஆதி³ண்ணோ வா அத்தா, பத்தோ வா அத்தா, நங் ஜீரதி சந்த³கின்னரிங் பத்த²யித்வா அஸிதாபூ⁴தே³வியா விஹீனோ விய.

    Atricchanti aticchaṃ, atra vā icchanto. Kena? Atilobhena atilobhamicchāsaṅkhātena atilobhamadena ca. Attano hitaṃ attāti vuttaṃ. Hāyati jīrati, ādiṇṇo vā attā, patto vā attā, naṃ jīrati candakinnariṃ patthayitvā asitābhūdeviyā vihīno viya.

    இச்சா²ஹதஸ்ஸாதி இச்சா²ய உபத்³து³தஸ்ஸ, முத்³தி³தஸ்ஸ வா.

    Icchāhatassāti icchāya upaddutassa, mudditassa vā.

    அதிஹீளயானோதி அவமஞ்ஞமானோ. மலகந்தி ஏவங்னாமகங் ஜனபத³ங், அப்³போ⁴காஸங் வா. கோத³ண்ட³கேனாதி குத³ண்ட³கேன ரஸ்ஸத³ண்ட³கேன. க³த்³து³லேனாதி ச வத³ந்தி. ருஹிரமக்கி²தங்கோ³தி ருஹிரஸின்னக³த்தோ.

    Atihīḷayānoti avamaññamāno. Malakanti evaṃnāmakaṃ janapadaṃ, abbhokāsaṃ vā. Kodaṇḍakenāti kudaṇḍakena rassadaṇḍakena. Gaddulenāti ca vadanti. Ruhiramakkhitaṅgoti ruhirasinnagatto.

    850. ஜானந்தஸ்ஸேவ பி⁴ய்யோ பி⁴ய்யோ சோதெ³ந்தோ விய ஸம்பா⁴வேதுகாமோ ஹோதி. பச்சயேதி உபாதா³னாதி³பச்சயே.

    850. Jānantasseva bhiyyo bhiyyo codento viya sambhāvetukāmo hoti. Paccayeti upādānādipaccaye.

    851. யே பதிரூபேன வஞ்செந்தி, தே க³ண்டி²கா, து³ராசாரேன வா க³ண்டி²பூ⁴தா. க³ண்டி²கபுத்தா நாம க³ண்டி²கா ஏவ ஹொந்தி, தேன ஸத்³தி⁴விஹாரிகா க³ண்டி²கபா⁴வேன ‘‘தே²ரோ…பே॰… தீ³க⁴சங்கமே விஹரதீ’’தி வத³ந்தி.

    851. Ye patirūpena vañcenti, te gaṇṭhikā, durācārena vā gaṇṭhibhūtā. Gaṇṭhikaputtā nāma gaṇṭhikā eva honti, tena saddhivihārikā gaṇṭhikabhāvena ‘‘thero…pe… dīghacaṅkame viharatī’’ti vadanti.

    வட்டதி ப⁴ந்தேதி அயம்பி ஏகோ பகாரோ, லாபி⁴னா ஏவ பன ஸக்கா ஞாதுந்தி அத்தனோ ஸமாபத்திலாபி⁴தங் ஸூசேதீதி அத்தோ². பஞ்சத்தயங் நாம உபரிபண்ணாஸகே து³தியஸுத்தங் (ம॰ நி॰ 3.21 ஆத³யோ). தஸ்ஸ க³ம்பீ⁴ரத்தா வத³தி ‘‘பஞ்சத்தயங் ஓலோகெந்தஸ்ஸா’’தி.

    Vaṭṭati bhanteti ayampi eko pakāro, lābhinā eva pana sakkā ñātunti attano samāpattilābhitaṃ sūcetīti attho. Pañcattayaṃ nāma uparipaṇṇāsake dutiyasuttaṃ (ma. ni. 3.21 ādayo). Tassa gambhīrattā vadati ‘‘pañcattayaṃ olokentassā’’ti.

    852. ஸிங்க³ந்தி ஸிங்கா³ரங். தஞ்ஹி குஸலஸ்ஸ விஜ்ஜ²னதோ ஸமாஸேவிததாய ஸீஸே பரிக்க²தங் ஸுனிக²தங் விஸாணங் விய, தி²ரத்தா ச ஸிங்க³ங் வியாதி ஸிங்க³ங், தங் பனத்த²தோ ராகோ³.

    852. Siṅganti siṅgāraṃ. Tañhi kusalassa vijjhanato samāsevitatāya sīse parikkhataṃ sunikhataṃ visāṇaṃ viya, thirattā ca siṅgaṃ viyāti siṅgaṃ, taṃ panatthato rāgo.

    853. தேமனகரணத்தே² திந்திண-ஸத்³தோ³ த³ட்ட²ப்³போ³. கீ²யனந்தி ச யேன லோபே⁴ன பரங் மமந்தி வத³ந்தங் கீ²யதி, ஸோ வுத்தோ. கீ²யனங் ப⁴ண்ட³னந்தி ச வத³ந்தி. திந்திணந்தி வா லோலுப்பமிச்சேவ வுத்தங் ஹோதி. ஸஞ்ஞா-ஸத்³தோ³ ஹி ஏஸோ லோலுப்பவாசகோதி.

    853. Temanakaraṇatthe tintiṇa-saddo daṭṭhabbo. Khīyananti ca yena lobhena paraṃ mamanti vadantaṃ khīyati, so vutto. Khīyanaṃ bhaṇḍananti ca vadanti. Tintiṇanti vā loluppamicceva vuttaṃ hoti. Saññā-saddo hi eso loluppavācakoti.

    854. ஊருப்பமாணாபீதி ஏதேன மஹந்தக⁴னபா⁴வேன அபூதிதங் த³ஸ்ஸேதி. அத²வாதிஆதி³னா சீவரமண்ட³னாதீ³னங் விஸேஸனானி ‘‘இமஸ்ஸ வா பூதிகாயஸ்ஸ பா³ஹிரானங் வா பரிக்கா²ரானங் மண்ட³னா’’திஆதீ³னீதி த³ஸ்ஸேதி. சீவரேன ஹி மண்ட³னா சீவரமண்ட³னா, சீவரஸ்ஸ வா மண்ட³னா சீவரமண்ட³னா, ஏவங் பத்தமண்ட³னா ஸேனாஸனமண்ட³னா சாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஊனட்டா²னபூரணங் ச²விராக³ஸுஸண்டா²னாதி³கரணஞ்ச சீவராதீ³ஸு காயே ச யதா²யோக³ங் யோஜேதப்³ப³ங். தத³ஹுஜாததா³ரகோ விய ஹோதீதி தா³ரகசாபல்யங் ந முஞ்சதீதி அத்தோ².

    854. Ūruppamāṇāpīti etena mahantaghanabhāvena apūtitaṃ dasseti. Athavātiādinā cīvaramaṇḍanādīnaṃ visesanāni ‘‘imassa vā pūtikāyassa bāhirānaṃ vā parikkhārānaṃ maṇḍanā’’tiādīnīti dasseti. Cīvarena hi maṇḍanā cīvaramaṇḍanā, cīvarassa vā maṇḍanā cīvaramaṇḍanā, evaṃ pattamaṇḍanā senāsanamaṇḍanā cāti adhippāyo. Ūnaṭṭhānapūraṇaṃ chavirāgasusaṇṭhānādikaraṇañca cīvarādīsu kāye ca yathāyogaṃ yojetabbaṃ. Tadahujātadārako viya hotīti dārakacāpalyaṃ na muñcatīti attho.

    855. ஸதி³ஸா அனுரூபா ப⁴த்தி ஸபா⁴கோ³, ந ஸபா⁴கோ³ அஸபா⁴கோ³, மானத²த்³த⁴தா, விரோதோ⁴ வா. தேனஸ்ஸ மாதாதீ³ஸு வத்தனங் அஸபா⁴க³வுத்திதா. ஏவங்விதா⁴னங் மானாதி⁴கானங் அகுஸலானமித³ங் நாமங்.

    855. Sadisā anurūpā bhatti sabhāgo, na sabhāgo asabhāgo, mānathaddhatā, virodho vā. Tenassa mātādīsu vattanaṃ asabhāgavuttitā. Evaṃvidhānaṃ mānādhikānaṃ akusalānamidaṃ nāmaṃ.

    856. பரிதஸ்ஸிதாதி ஸங்கம்பனா, உக்கண்டி²தஸ்ஸ வா தஸ்ஸ தஸ்ஸ தண்ஹாயனா.

    856. Paritassitāti saṅkampanā, ukkaṇṭhitassa vā tassa tassa taṇhāyanā.

    857. குஸலகரணே காயஸ்ஸ அவிப்பா²ரிகதா லீனதா ஜாதிஆலஸ்யங், ந ரோக³உதுபோ⁴ஜனாதீ³ஹி காயகே³லஞ்ஞங் தந்தீ³ நாம, அத² கோ² பகதிஆலஸ்யந்தி அத்தோ². காயாலஸியந்தி நாமகாயஸ்ஸ ஆலஸியங், ததே³வ ரூபகாயஸ்ஸாபீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    857. Kusalakaraṇe kāyassa avipphārikatā līnatā jātiālasyaṃ, na rogautubhojanādīhi kāyagelaññaṃ tandī nāma, atha kho pakatiālasyanti attho. Kāyālasiyanti nāmakāyassa ālasiyaṃ, tadeva rūpakāyassāpīti daṭṭhabbaṃ.

    858. அச்சஸனாதீ³ஹி உப்பன்னதா⁴துக்கோ²ப⁴னிமித்தங் ஆலஸியங் விஜம்பி⁴தா.

    858. Accasanādīhi uppannadhātukkhobhanimittaṃ ālasiyaṃ vijambhitā.

    859. ப⁴த்தனிமித்தேன உப்பன்னங் ஆலஸ்யங் ப⁴த்தஸம்மதோ³.

    859. Bhattanimittena uppannaṃ ālasyaṃ bhattasammado.

    860. இமேஹி பனாதி சித்தஸ்ஸ அகல்யதாதீ³ஹி. ஸப்³ப³த்த² கிலேஸவஸேனாதி தி²னமித்³த⁴காரணானங் ராகா³தீ³னங் வஸேனாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    860. Imehi panāti cittassa akalyatādīhi. Sabbattha kilesavasenāti thinamiddhakāraṇānaṃ rāgādīnaṃ vasenāti daṭṭhabbaṃ.

    861. ஸம்மாஆஜீவதோ அபேதோ கதோதி அபகதோ. ஸோ ஆஜீவுபத்³த³வேன உபத்³து³தோதி கத்வா ஆஹ ‘‘உபத்³து³தஸ்ஸாதி அத்தோ²’’தி.

    861. Sammāājīvato apeto katoti apakato. So ājīvupaddavena upaddutoti katvā āha ‘‘upaddutassāti attho’’ti.

    திவித⁴ம்பி தங் தத்த² ஆக³தங் தஸ்ஸ நிஸ்ஸயபூ⁴தாய இமாய பாளியா த³ஸ்ஸேதுந்தி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    Tividhampi taṃ tattha āgataṃ tassa nissayabhūtāya imāya pāḷiyā dassetunti evamattho daṭṭhabbo.

    பாபணிகானீதி ஆபணதோ ச²ட்³டி³தானி. நந்தகானீதி அந்தரஹிதானி, சீரானி வா. கி³லானஸ்ஸ பச்சயபூ⁴தா பே⁴ஸஜ்ஜஸங்கா²தா ஜீவிதபரிக்கா²ரா கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரா. பூதிமுத்தந்தி புராணஸ்ஸ அபுராணஸ்ஸ ச ஸப்³ப³ஸ்ஸ கோ³முத்தஸ்ஸேதங் நாமங். பூதிபா⁴வேன ச²ட்³டி³தோஸத⁴ந்திபி கேசி.

    Pāpaṇikānīti āpaṇato chaḍḍitāni. Nantakānīti antarahitāni, cīrāni vā. Gilānassa paccayabhūtā bhesajjasaṅkhātā jīvitaparikkhārā gilānapaccayabhesajjaparikkhārā. Pūtimuttanti purāṇassa apurāṇassa ca sabbassa gomuttassetaṃ nāmaṃ. Pūtibhāvena chaḍḍitosadhantipi keci.

    அக³ப்³பி⁴கா ஏகத்³வாரா தீ³க⁴ஸாலா கிர உத்³த³ண்டோ³. குச்சி²தரஜபூ⁴தாய பாபிச்ச²தாய நிரத்த²ககாயவசீவிப்ப²ந்த³னிக்³க³ஹணங் கோரஜங், தங் ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி கோரஜிகோ, அதிவிய கோரஜிகோ கோரஜிககோரஜிகோ. அதிபரிஸங்கிதோதி கேசி. முக²ஸம்பா⁴விதோதி கோரஜிககோரஜிகாதி³பா⁴வேன பவத்தவசனேஹி அத்தனோ முக²மத்தேன அஞ்ஞேஹி ஸம்பா⁴விதோ. ஸோ ஏவரூபோ ஏவரூபதாய ஏவ அத்தானங் பரங் விய கத்வா ‘‘அயங் ஸமணோ’’திஆதி³ங் கதே²தி.

    Agabbhikā ekadvārā dīghasālā kira uddaṇḍo. Kucchitarajabhūtāya pāpicchatāya niratthakakāyavacīvipphandaniggahaṇaṃ korajaṃ, taṃ etassa atthīti korajiko, ativiya korajiko korajikakorajiko. Atiparisaṅkitoti keci. Mukhasambhāvitoti korajikakorajikādibhāvena pavattavacanehi attano mukhamattena aññehi sambhāvito. So evarūpo evarūpatāya eva attānaṃ paraṃ viya katvā ‘‘ayaṃ samaṇo’’tiādiṃ katheti.

    பணிதா⁴யாதி ‘‘அரஹாதி மங் ஜானந்தூ’’தி சித்தங் ட²பெத்வா, பத்தெ²த்வா வா. ஆபாத²கஜ்ஜா²யீதி மனுஸ்ஸானங் ஆபாத²ட்டா²னே ஸமாதி⁴ங் ஸமாபன்னோ விய நிஸீத³ந்தோ ஆபாத²கே ஜனஸ்ஸ பாகடட்டா²னே ஜா²யீ.

    Paṇidhāyāti ‘‘arahāti maṃ jānantū’’ti cittaṃ ṭhapetvā, patthetvā vā. Āpāthakajjhāyīti manussānaṃ āpāthaṭṭhāne samādhiṃ samāpanno viya nisīdanto āpāthake janassa pākaṭaṭṭhāne jhāyī.

    அஞ்ஞங் விய கத்வா அத்தனோ ஸமீபே ப⁴ணனங் ஸாமந்தஜப்பிதங். ஆகாரஸ்ஸ ரஸ்ஸத்தங் கத்வா ‘‘அட²பனா’’தி வுத்தங். குஹனங் குஹோ, தஸ்ஸ அயனா பவத்தி குஹாயனா, குஹஸ்ஸ வா புக்³க³லஸ்ஸ அயனா க³திகிரியா குஹாயனா.

    Aññaṃ viya katvā attano samīpe bhaṇanaṃ sāmantajappitaṃ. Ākārassa rassattaṃ katvā ‘‘aṭhapanā’’ti vuttaṃ. Kuhanaṃ kuho, tassa ayanā pavatti kuhāyanā, kuhassa vā puggalassa ayanā gatikiriyā kuhāyanā.

    862. புட்ட²ஸ்ஸாதி ‘‘கோ திஸ்ஸோ, கோ ராஜபூஜிதோ’’தி புட்ட²ஸ்ஸ. நஹனாதி ப³ந்த⁴னா பரிவேட²னா.

    862. Puṭṭhassāti ‘‘ko tisso, ko rājapūjito’’ti puṭṭhassa. Nahanāti bandhanā pariveṭhanā.

    863. நிமித்தேன சரந்தோ ஜீவந்தோ நிமித்தகாரகோ நேமித்திகோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ நேமித்திகதா. அத்தனோ இச்சா²ய பகாஸனங் ஓபா⁴ஸோ. கோ பன ஸோதி? ‘‘அஜ்ஜ பி⁴க்கூ²னங் பச்சயா து³ல்லபா⁴ ஜாதா’’திஆதி³கா பச்சயபடிஸங்யுத்தகதா². இச்சி²தவத்து²ஸ்ஸ ஸமீபே கத²னங் ஸாமந்தஜப்பா.

    863. Nimittena caranto jīvanto nimittakārako nemittiko, tassa bhāvo nemittikatā. Attano icchāya pakāsanaṃ obhāso. Ko pana soti? ‘‘Ajja bhikkhūnaṃ paccayā dullabhā jātā’’tiādikā paccayapaṭisaṃyuttakathā. Icchitavatthussa samīpe kathanaṃ sāmantajappā.

    864. ப³ஹி ச²ட்³ட³னங் உக்கே²பனா. பரபிட்டி²மங்ஸகா²த³னஸீலோ பரபிட்டி²மங்ஸிகோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ பரபிட்டி²மங்ஸிகதா.

    864. Bahi chaḍḍanaṃ ukkhepanā. Parapiṭṭhimaṃsakhādanasīlo parapiṭṭhimaṃsiko, tassa bhāvo parapiṭṭhimaṃsikatā.

    865. நிகத்துங் அப்பேன லாபே⁴ன ப³ஹுகங் வஞ்செத்வா க³ஹேதுங் இச்ச²னங் நிஜிகீ³ஸனங், தஸ்ஸ பா⁴வோ நிஜிகீ³ஸனதா. தஸ்ஸேவ இச்ச²னஸ்ஸ பவத்திஆகாரோ, தங்ஸஹஜாதங் வா க³வேஸனகம்மங்.

    865. Nikattuṃ appena lābhena bahukaṃ vañcetvā gahetuṃ icchanaṃ nijigīsanaṃ, tassa bhāvo nijigīsanatā. Tasseva icchanassa pavattiākāro, taṃsahajātaṃ vā gavesanakammaṃ.

    866. வண்ணஸம்பன்னங் பொக்க²ரங் வண்ணபொக்க²ரந்தி உத்தரபத³லோபோ புப்³ப³பத³ஸ்ஸ த³ட்ட²ப்³போ³, வண்ணபாரிபூரீ வா வண்ணபொக்க²ரதா. ‘‘அத்த²ஜாபிகா’’தி எத்த² விய ஜப-ஸத்³தோ³ உப்பத்திவாசகோதி ஆஹ ‘‘பவத்தேதீ’’தி.

    866. Vaṇṇasampannaṃ pokkharaṃ vaṇṇapokkharanti uttarapadalopo pubbapadassa daṭṭhabbo, vaṇṇapāripūrī vā vaṇṇapokkharatā. ‘‘Atthajāpikā’’ti ettha viya japa-saddo uppattivācakoti āha ‘‘pavattetī’’ti.

    867. ஸெய்யஸதி³ஸமானா உன்னதிவஸேன பவத்தாதி உப⁴யத்தா²பி ‘‘மானங் ஜப்பேதீ’’தி வுத்தங்.

    867. Seyyasadisamānā unnativasena pavattāti ubhayatthāpi ‘‘mānaṃ jappetī’’ti vuttaṃ.

    868. ஹீனமானோ பன ஓனதிவஸேன பவத்திதோ கேவலேன மானஸத்³தே³ன நித்³தே³ஸங் நாரஹதீதி தங்னித்³தே³ஸே ‘‘ஓமானங் ஜப்பேதீ’’தி (விப⁴॰ 874) வுத்தங்.

    868. Hīnamāno pana onativasena pavattito kevalena mānasaddena niddesaṃ nārahatīti taṃniddese ‘‘omānaṃ jappetī’’ti (vibha. 874) vuttaṃ.

    872. ராஜபோ⁴கே³ன ரட்ட²பு⁴ஞ்ஜனகோ ராஜனிஸ்ஸிதோ ரட்டி²யோ.

    872. Rājabhogena raṭṭhabhuñjanako rājanissito raṭṭhiyo.

    879. புக்³க³லங் அனாமஸித்வாதி யதா² ஸெய்யஸ்ஸ ஸெய்யமானாதி³னித்³தே³ஸேஸு ‘‘பரேஹி ஸெய்யங் அத்தானங் த³ஹதீ’’தி ஸெய்யாதி³புக்³க³லோ மானுப்பாத³கோ ஆமட்டோ², ஏவமேதஸ்ஸ ஸெய்யமானபா⁴வேபி மானுப்பாத³கபுக்³க³லவிஸேஸங் அனாமஸித்வா ‘‘பரே அதிமஞ்ஞதி’’ச்சேவ வுத்தந்தி அத்தோ². பரே அதிக்கமித்வா மஞ்ஞனஞ்ஹி யஸ்ஸ கஸ்ஸசி அதிமானோதி.

    879. Puggalaṃ anāmasitvāti yathā seyyassa seyyamānādiniddesesu ‘‘parehi seyyaṃ attānaṃ dahatī’’ti seyyādipuggalo mānuppādako āmaṭṭho, evametassa seyyamānabhāvepi mānuppādakapuggalavisesaṃ anāmasitvā ‘‘pare atimaññati’’cceva vuttanti attho. Pare atikkamitvā maññanañhi yassa kassaci atimānoti.

    880. புரிமமானஸ்ஸ உபரிமானோ மானாதிமானோ, அதி-ஸத்³தோ³ உபரி-ஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் வத³தீதி த³ட்ட²ப்³போ³. புரிமமானங் வா அதிக்கந்தோ மானோ மானாதிமானோ.

    880. Purimamānassa uparimāno mānātimāno, ati-saddo upari-saddassa atthaṃ vadatīti daṭṭhabbo. Purimamānaṃ vā atikkanto māno mānātimāno.

    881. பக்கி²ஜாதீஸு வாயஸோ அந்தோ லாமகோதி கத்வா ‘‘காகஜாதி வியா’’தி வுத்தங்.

    881. Pakkhijātīsu vāyaso anto lāmakoti katvā ‘‘kākajāti viyā’’ti vuttaṃ.

    882. தே²ரோ கிர தோ³ஸசரிதோ அஹோஸி, தஸ்மா ஆதி³தோவ ‘‘தும்ஹே அகீ²ணாஸவா’’தி அவத்வா உபாயேன கதே²ஸீதி வத³ந்தி, தோ³ஸசரிதத்தா வா கி²ப்பங் ததியபத³வாரே விராக³ங் உப்பாதே³ஸீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    882. Thero kira dosacarito ahosi, tasmā āditova ‘‘tumhe akhīṇāsavā’’ti avatvā upāyena kathesīti vadanti, dosacaritattā vā khippaṃ tatiyapadavāre virāgaṃ uppādesīti adhippāyo.

    883. மானங் அனுக³தச்ச²ந்தோ³தி மானஸம்பயுத்தச²ந்தோ³, மானஸபா⁴வங் அனுக³தோ மானச்ச²ந்தோ³ வா.

    883. Mānaṃanugatacchandoti mānasampayuttachando, mānasabhāvaṃ anugato mānacchando vā.

    884. ‘‘விலம்ப³ன’’ந்தி ச இத்தி²புரிஸஸம்மானநாதி³கிரியாதி³விலம்ப³னபடிஸங்யுத்தங் கத்தப்³ப³ங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். தத்த² யுத்தமுத்தஸிலிட்ட²ங் படிபா⁴னங் விலம்ப³னபடிபா⁴னங்.

    884. ‘‘Vilambana’’nti ca itthipurisasammānanādikiriyādivilambanapaṭisaṃyuttaṃ kattabbaṃ daṭṭhabbaṃ. Tattha yuttamuttasiliṭṭhaṃ paṭibhānaṃ vilambanapaṭibhānaṃ.

    887. அமரவாத³படிஸங்யுத்தோ விதக்கோ, அத்தனோ அமரணத்தா²ய தே³வபா⁴வத்தா²ய வா விதக்கோ அமரவிதக்கோ.

    887. Amaravādapaṭisaṃyutto vitakko, attano amaraṇatthāya devabhāvatthāya vā vitakko amaravitakko.

    888. பரேஸு அனுத்³த³யா ராக³வஸேன அனுத்³த³யகரணங் ஏதஸ்ஸாதி பரானுத்³த³யோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ பரானுத்³த³யதா, பரேஸு வா அனுத்³த³யஸ்ஸேவ ஸஹனந்தி³தாதி³கஸ்ஸ பா⁴வோ பரானுத்³த³யதா, தாதி³ஸோ ராகோ³. தத்தா²தி பரானுத்³த³யதாய ஸங்ஸட்ட²விஹாரேன த³ஸ்ஸிதாயாதி அத்தோ² யுஜ்ஜதி.

    888. Paresu anuddayā rāgavasena anuddayakaraṇaṃ etassāti parānuddayo, tassa bhāvo parānuddayatā, paresu vā anuddayasseva sahananditādikassa bhāvo parānuddayatā, tādiso rāgo. Tatthāti parānuddayatāya saṃsaṭṭhavihārena dassitāyāti attho yujjati.

    890. அனவஞ்ஞத்திங் பத்தெ²ந்தோ அனவஞ்ஞத்தத்த²மேவ காமகு³ணே ச பத்தே²தீதி ஆஹ ‘‘பஞ்சகாம…பே॰… நிஸ்ஸிதோ ஹுத்வா’’தி.

    890. Anavaññattiṃ patthento anavaññattatthameva kāmaguṇe ca patthetīti āha ‘‘pañcakāma…pe… nissito hutvā’’ti.

    ஏககனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekakaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    (2.) து³கனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (2.) Dukaniddesavaṇṇanā

    891. உபனய்ஹதீதி ப³ந்த⁴தி. அ-காரோ அனந்தரத்த²வாசகோ, மரியாத³வாசகஸ்ஸ வா ஆகாரஸ்ஸ ரஸ்ஸத்தங் கத்வா ‘‘அட்ட²பனா’’தி வுத்தந்தி ‘‘அனந்தரட்ட²பனா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² பட²முப்பன்னஸ்ஸ பவத்தாகாரோ மரியாதா³, தங் அனதிக்கமித்வா தஸ்ஸேவ த³ள்ஹீகரணவஸேன ட²பனா மரியாத³ட்ட²பனா. பகதிட்ட²பனாமத்தமேவ, விஸேஸனரஹிதாதி அத்தோ².

    891. Upanayhatīti bandhati. A-kāro anantaratthavācako, mariyādavācakassa vā ākārassa rassattaṃ katvā ‘‘aṭṭhapanā’’ti vuttanti ‘‘anantaraṭṭhapanā’’tiādimāha. Tattha paṭhamuppannassa pavattākāro mariyādā, taṃ anatikkamitvā tasseva daḷhīkaraṇavasena ṭhapanā mariyādaṭṭhapanā. Pakatiṭṭhapanāmattameva, visesanarahitāti attho.

    892. நிட்டு²ரியங் கே²ளபாதனங், நிட்டு²ரியங் விய நிட்டு²ரியங். த³ஸ்ஸெத்வாதி த³ந்தேஹி சி²ந்தி³த்வா. தேன பன த³ஸ்ஸனங் பளாஸோதி த³ஸ்ஸேதி. பளாஸஸ்ஸ ஆயனாதி யுக³க்³கா³ஹப்பவத்தி. ஸமபா⁴வத³ஹனங் ஜயோ, தஸ்ஸ ஆஹரணதோ ஆஹாரோ. து⁴ரங் ந தே³தீதி பாமொக்க²ங் ந தே³தி.

    892. Niṭṭhuriyaṃ kheḷapātanaṃ, niṭṭhuriyaṃ viya niṭṭhuriyaṃ. Dassetvāti dantehi chinditvā. Tena pana dassanaṃ paḷāsoti dasseti. Paḷāsassa āyanāti yugaggāhappavatti. Samabhāvadahanaṃ jayo, tassa āharaṇato āhāro. Dhuraṃ na detīti pāmokkhaṃ na deti.

    894. காயேன சேதியங்க³ணாதி³வத்தங் கரோதி ‘‘ஏவங் வத்தஸம்பன்னோ ஸத்³தோ⁴ கத²ங் காயது³ச்சரிதாதீ³னி கரிஸ்ஸதீ’’தி பரேஸங் ஞாபனத்த²ங். அதிச்சாதி அச்சயங் கத்வா. ஆஸரந்தீதி ஆக³ச்ச²ந்தி, புன படிச்சா²த³னே பவத்தந்தீதி அத்தோ². கோனாமேவங் கரோதீதி வொச்சி²ந்த³னச்சா²த³னா வா வொச்சா²த³னா.

    894. Kāyena cetiyaṅgaṇādivattaṃ karoti ‘‘evaṃ vattasampanno saddho kathaṃ kāyaduccaritādīni karissatī’’ti paresaṃ ñāpanatthaṃ. Aticcāti accayaṃ katvā. Āsarantīti āgacchanti, puna paṭicchādane pavattantīti attho. Konāmevaṃ karotīti vocchindanacchādanā vā vocchādanā.

    ந ஸம்மா பா⁴ஸிதாதி யோ ந ஸம்மா பா⁴ஸதி, ஸோ ஸடோ²தி த³ஸ்ஸேதி. குச்சி² வா பிட்டி² வா ஜானிதுங் ந ஸக்காதி அஸந்தகு³ணஸம்பா⁴வனேனேவ சித்தானுரூபகிரியாவிரஹதோ ‘‘ஏவங்சித்தோ ஏவங்கிரியோ’’தி ஜானிதுங் ந ஸக்காதி அத்தோ².

    Na sammā bhāsitāti yo na sammā bhāsati, so saṭhoti dasseti. Kucchi vā piṭṭhi vā jānituṃ na sakkāti asantaguṇasambhāvaneneva cittānurūpakiriyāvirahato ‘‘evaṃcitto evaṃkiriyo’’ti jānituṃ na sakkāti attho.

    அஜோ ஏவ அஜாமிகோ³. நேலகோதி தருணவச்சோ². யதா² ஸோ யக்கோ² தாதி³ஸங் ரூபங் த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘அஜா’’தி ஸஞ்ஞாய ஆக³தாக³தே கா²த³தி, ஏவமயம்பி தங்தங்ஸதி³ஸகு³ணஸம்பா⁴வனேன தே தே வஞ்சேதி. தேனேதங் ஸாடெ²ய்யங் மாயாதோ ப³லவதரா வஞ்சனாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங். தேனேவ ‘‘பரிக்க²த்ததா’’தி வுத்தங்.

    Ajo eva ajāmigo. Nelakoti taruṇavaccho. Yathā so yakkho tādisaṃ rūpaṃ dassetvā ‘‘ajā’’ti saññāya āgatāgate khādati, evamayampi taṃtaṃsadisaguṇasambhāvanena te te vañceti. Tenetaṃ sāṭheyyaṃ māyāto balavatarā vañcanāti daṭṭhabbaṃ. Teneva ‘‘parikkhattatā’’ti vuttaṃ.

    908. ஸக்காயதி³ட்டா²தீ³னங் அபா⁴வேபி யங் ஸங்யோஜனங் ஹோதி, தங் ப³ஹித்³தா⁴ ஸங்யோஜனதோ ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ விஸேஸனபூ⁴தங் ப³ஹித்³தா⁴ஸங்யோஜனங் நாம.

    908. Sakkāyadiṭṭhādīnaṃ abhāvepi yaṃ saṃyojanaṃ hoti, taṃ bahiddhā saṃyojanato bahiddhāsaṃyojanassa puggalassa visesanabhūtaṃ bahiddhāsaṃyojanaṃ nāma.

    து³கனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Dukaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    (3.) திகனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (3.) Tikaniddesavaṇṇanā

    909. அகுஸலமூலானேவ வட்டமூலானீதி தேஹி கதி²தேஹி வட்டமூலஸமுதா³சாரோ கதி²தோ ஹோதீதி ஆஹ ‘‘தீஹி…பே॰… கதி²தோ’’தி.

    909. Akusalamūlāneva vaṭṭamūlānīti tehi kathitehi vaṭṭamūlasamudācāro kathito hotīti āha ‘‘tīhi…pe… kathito’’ti.

    919. ஸஸ்ஸதோ லோகோதிஆதி³த³ஸ்ஸனமேவ ப்³ரஹ்மசரியங் மொக்க²ஸம்பாபகங் உத்தமசரியந்தி தி³ட்டி²க³திகேஹி ஸம்மதந்தி ஆஹ ‘‘தி³ட்டி²க³திகஸம்மதஸ்ஸா’’தி. ரூபாரூபாவசரவிபாகேஸு ஸாதிஸயோ ப⁴வராகோ³தி அதி⁴ப்பாயேன வுத்தங் ‘‘மஹாப்³ரஹ்மான’’ந்தி.

    919. Sassatolokotiādidassanameva brahmacariyaṃ mokkhasampāpakaṃ uttamacariyanti diṭṭhigatikehi sammatanti āha ‘‘diṭṭhigatikasammatassā’’ti. Rūpārūpāvacaravipākesu sātisayo bhavarāgoti adhippāyena vuttaṃ ‘‘mahābrahmāna’’nti.

    920. கத²ங்வித⁴ந்தி கேனாகாரேன ஸண்டி²தந்தி அத்தோ²தி கத்வா ஆஹ ‘‘ஆகாரஸண்டா²ன’’ந்தி. மானட²பனாதி ஸெய்யாதி³வஸேன மானேன ட²பனா, மானஸங்கா²தா வா ட²பனா.

    920. Kathaṃvidhanti kenākārena saṇṭhitanti atthoti katvā āha ‘‘ākārasaṇṭhāna’’nti. Mānaṭhapanāti seyyādivasena mānena ṭhapanā, mānasaṅkhātā vā ṭhapanā.

    921. சேதஸோ உத்ராஸோ தோ³மனஸ்ஸங், தோ³ஸோ வா, தங்ஸம்பயுத்தா வா சேதனாத³யோ.

    921. Cetaso utrāso domanassaṃ, doso vā, taṃsampayuttā vā cetanādayo.

    922. தே³ஸனாஸுக²தாயாதி திண்ணங் அத்³தா⁴னங் வஸேன விசிகிச்சா²ய தே³ஸனா ஸுகா² ‘‘கங்க²தி விசிகிச்ச²தீ’’தி, ந பன ததா² மோஹேனாதி அதி⁴ப்பாயோ. வண்ணாதி³பே⁴த³ங் ஸுத்வாதி கேசி கிர வத³ந்தி ‘‘க²த்தியஜீவோ பண்டு³வண்ணோ. கஸ்மா? ஸோ ஹி புப்³ப³ண்ஹே ரமதி, புப்³ப³ண்ஹே ச சா²யா பண்டு³வண்ணா. ப்³ராஹ்மணவெஸ்ஸஸுத்³த³ஜீவா ஓதா³தபீதகாளவண்ணா. தே ஹி மஜ்ஜ²ன்ஹஸாயன்ஹரத்தீஸு ஓதா³தபீதகாளசா²யா காளதமகாலேஸு ரமந்தீ’’தி தேஸங் வண்ணபே⁴த³ங், ‘‘ப்³யாபீ பரிமண்ட³லோ’’திஆதி³னா கதெ²ந்தானங் ஸண்டா²னபே⁴த³ஞ்ச ஸுத்வா.

    922. Desanāsukhatāyāti tiṇṇaṃ addhānaṃ vasena vicikicchāya desanā sukhā ‘‘kaṅkhati vicikicchatī’’ti, na pana tathā mohenāti adhippāyo. Vaṇṇādibhedaṃ sutvāti keci kira vadanti ‘‘khattiyajīvo paṇḍuvaṇṇo. Kasmā? So hi pubbaṇhe ramati, pubbaṇhe ca chāyā paṇḍuvaṇṇā. Brāhmaṇavessasuddajīvā odātapītakāḷavaṇṇā. Te hi majjhanhasāyanharattīsu odātapītakāḷachāyā kāḷatamakālesu ramantī’’ti tesaṃ vaṇṇabhedaṃ, ‘‘byāpī parimaṇḍalo’’tiādinā kathentānaṃ saṇṭhānabhedañca sutvā.

    923. புரிஸபுக்³க³லோதி பத³த்³வயங் ஏகபத³ங் கத்வா ஜானந்தானங் வஸேனாயங் ஸம்முதிகதா² பவத்தா, பத³ந்தரமேவ வா இத³ங் புக்³க³லவாசகந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அயங் பனா’’திஆதி³மாஹ. அத² வா புரிஸோதி வுத்தோ ச புக்³க³லோ ஏவ, ந புரிஸிந்த்³ரியயுத்தோவாதி த³ஸ்ஸனத்த²ம்பி ‘‘புரிஸபுக்³க³லோ’’தி வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அட்ட²ஸு ஆபா³தே⁴ஸூதி பித்தஸெம்ஹவாதஸமுட்டா²னஉதுவிபரிணாமஜஓபக்கமிகவிஸமபரிஹாரஜஸன்னிபாதஜகம்மஸமுட்டா²னேஸு. புப்³பே³ கதந்தி புராணதரகம்மங் இச்ச²ந்தீதி உபபஜ்ஜவேத³னீயஞ்ச கிர படிக்கி²பந்தி. ஆணத்திமூலகேன வாதி யோபி ஆணாபெத்வா வத⁴ப³ந்தா⁴தி³து³க்க²ங் உப்பாதே³தி, தம்பி தங்மூலகங் ந ஹோதி, இஸ்ஸரனிம்மானமூலமேவாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    923. Purisapuggaloti padadvayaṃ ekapadaṃ katvā jānantānaṃ vasenāyaṃ sammutikathā pavattā, padantarameva vā idaṃ puggalavācakanti dassento ‘‘ayaṃ panā’’tiādimāha. Atha vā purisoti vutto ca puggalo eva, na purisindriyayuttovāti dassanatthampi ‘‘purisapuggalo’’ti vuttanti veditabbaṃ. Aṭṭhasu ābādhesūti pittasemhavātasamuṭṭhānautuvipariṇāmajaopakkamikavisamaparihārajasannipātajakammasamuṭṭhānesu. Pubbe katanti purāṇatarakammaṃ icchantīti upapajjavedanīyañca kira paṭikkhipanti. Āṇattimūlakena vāti yopi āṇāpetvā vadhabandhādidukkhaṃ uppādeti, tampi taṃmūlakaṃ na hoti, issaranimmānamūlamevāti adhippāyo.

    924. மோஹஸ்ஸ அனுத³ஹனங் தா³ஹகாரணதாய வுத்தங், ஸபா⁴வதோபி பன அஸம்படிவேதோ⁴ ஸம்படிவேத⁴ஸுக²ஸ்ஸ பச்சனீகபூ⁴தோ து³க்கோ² ஏவாதி அனுத³ஹனதா வேதி³தப்³பா³. ஏவஞ்ச கத்வா ‘‘உபெக்கா² வேத³னா ஞாணஸுகா² அஞ்ஞாணது³க்கா²’’தி (ம॰ நி॰ 1.465) வுத்தா.

    924. Mohassaanudahanaṃ dāhakāraṇatāya vuttaṃ, sabhāvatopi pana asampaṭivedho sampaṭivedhasukhassa paccanīkabhūto dukkho evāti anudahanatā veditabbā. Evañca katvā ‘‘upekkhā vedanā ñāṇasukhā aññāṇadukkhā’’ti (ma. ni. 1.465) vuttā.

    926. புது²னிமித்தாரம்மணேஸூதி ஸுப⁴னிமித்தாதி³வஸேன புது²னிமித்தஸபா⁴வேஸு ஆரம்மணேஸு, புது²ஸபா⁴வேஸு வா ஸுப⁴னிமித்தாதி³ஆரம்மணேஸு. கோஸஜ்ஜபமாத³னித்³தே³ஸானங் ஸமானத்தேபி அவிப்பா²ரிகதாஸங்கா²தா லீனவுத்திதா கோஸஜ்ஜங், ஸதிவொஸ்ஸக்³க³ஸங்கா²தங் பமஜ்ஜனங் பமாதோ³தி அயங் விஸேஸோதி.

    926. Puthunimittārammaṇesūti subhanimittādivasena puthunimittasabhāvesu ārammaṇesu, puthusabhāvesu vā subhanimittādiārammaṇesu. Kosajjapamādaniddesānaṃ samānattepi avipphārikatāsaṅkhātā līnavuttitā kosajjaṃ, sativossaggasaṅkhātaṃ pamajjanaṃ pamādoti ayaṃ visesoti.

    931. ஸக³ருவாஸந்தி ஸஒத்தப்பவாஸமாஹ, ஸஜெட்ட²கவாஸந்தி ஸஹிரிவாஸங். அனாதி³யனா அனத்³தா³ ஓவாத³அக்³க³ஹணங், அசித்தீகாரோதி அத்தோ². ஸுக்க²கட்ட²ஸ்ஸ விய அனல்லதா, அமுது³தா வா அனத்³தா³. அஸீல்யந்தி அஸுக²ஸீலதா அமுது³தா ஏவ.

    931. Sagaruvāsanti saottappavāsamāha, sajeṭṭhakavāsanti sahirivāsaṃ. Anādiyanā anaddā ovādaaggahaṇaṃ, acittīkāroti attho. Sukkhakaṭṭhassa viya anallatā, amudutā vā anaddā. Asīlyanti asukhasīlatā amudutā eva.

    934. உபாரம்போ⁴ தோ³ஸஸம்பயுத்தசித்துப்பாதோ³ ஸியா.

    934. Upārambho dosasampayuttacittuppādo siyā.

    936. ‘‘இத⁴ பாஸாணங் கரோதீ’’திஆதி³னா ட²பனத்தே²பி கரோதி-ஸத்³தோ³ யுஜ்ஜதீதி ஆஹ ‘‘கரோதீதி ட²பேதீ’’தி. எத்த² சாயங் ஆவஜ்ஜனா அகுஸலானங் ஆஸன்னகாரணத்தா கு²த்³த³கவத்தூ²ஸு வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³, தத³னுகூலகிச்சத்தா வா.

    936. ‘‘Idha pāsāṇaṃ karotī’’tiādinā ṭhapanatthepi karoti-saddo yujjatīti āha ‘‘karotīti ṭhapetī’’ti. Ettha cāyaṃ āvajjanā akusalānaṃ āsannakāraṇattā khuddakavatthūsu vuttāti veditabbā, tadanukūlakiccattā vā.

    திகனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Tikaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    (4.) சதுக்கனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (4.) Catukkaniddesavaṇṇanā

    939. இதீதி நித³ஸ்ஸனே நிபாதோதி ஏவங்-ஸத்³தே³ன ஸமானத்தோ²தி த³ஸ்ஸேதி. ப⁴வாப⁴வஹேதூதிபீதி எத்த² ப⁴வந்தி ஜாயந்தி ஏதேனாதி ப⁴வோ, ஸப்பிஆதி³பே⁴ஸஜ்ஜங். ப⁴வோ ஏவ பணீததரோ அபி⁴வுத்³தோ⁴ அப⁴வோ. பா⁴வனாராமதாஅரியவங்ஸப்பஹெய்யத்தா வா புரிமதண்ஹாத்தயவஜ்ஜா ஸப்³பா³ தண்ஹா ‘‘ப⁴வாப⁴வஹேது உப்பஜ்ஜதீ’’தி வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³.

    939. Itīti nidassane nipātoti evaṃ-saddena samānatthoti dasseti. Bhavābhavahetūtipīti ettha bhavanti jāyanti etenāti bhavo, sappiādibhesajjaṃ. Bhavo eva paṇītataro abhivuddho abhavo. Bhāvanārāmatāariyavaṃsappaheyyattā vā purimataṇhāttayavajjā sabbā taṇhā ‘‘bhavābhavahetu uppajjatī’’ti vuttāti veditabbā.

    ஏதாயாதி ச²ந்தா³தி³அக³தியா. ந க³ச்ச²ந்தீதி ந பவத்தந்தி, தங் தங் கிரியங் ந கரொந்தீதி அத்தோ². இமினாதி ச²ந்தா³தி³னா அக³திக³மனேன. ச²ந்தா³தீ³ஸு யேன நின்னோ, தேன க³மனங் யதா²னின்னக³மனங்.

    Etāyāti chandādiagatiyā. Na gacchantīti na pavattanti, taṃ taṃ kiriyaṃ na karontīti attho. Imināti chandādinā agatigamanena. Chandādīsu yena ninno, tena gamanaṃ yathāninnagamanaṃ.

    ‘‘ராஜா’’திஆதி³னா ராஜாதி³னிமித்தோ விய ஊமிஆதி³னிமித்தோ சித்துத்ராஸோ ஊமிஆதி³ப⁴யங், ‘‘ஊமிப⁴யந்தி கோ², பி⁴க்க²வே, கோது⁴பாயாஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்திஆதி³வசனதோ (ம॰ நி॰ 2.162; அ॰ நி॰ 4.122; இதிவு॰ 109) கோது⁴பாயாஸஓத³ரிகத்தபஞ்சகாமகு³ணமாதுகா³மா வா. தத்த² பஞ்சகாமகு³ணமாதுகா³மக்³க³ஹணேன தன்னிஸ்ஸிதச²ந்த³ராக³க்³க³ஹணங் வேதி³தப்³ப³ங், ஓத³ரிகத்தஞ்ச லோபோ⁴வ. உக்கே²பனீயாதி³கம்மங் வினயத³ண்ட³ங்.

    ‘‘Rājā’’tiādinā rājādinimitto viya ūmiādinimitto cittutrāso ūmiādibhayaṃ, ‘‘ūmibhayanti kho, bhikkhave, kodhupāyāsassetaṃ adhivacana’’ntiādivacanato (ma. ni. 2.162; a. ni. 4.122; itivu. 109) kodhupāyāsaodarikattapañcakāmaguṇamātugāmā vā. Tattha pañcakāmaguṇamātugāmaggahaṇena tannissitachandarāgaggahaṇaṃ veditabbaṃ, odarikattañca lobhova. Ukkhepanīyādikammaṃ vinayadaṇḍaṃ.

    ‘‘அத² கோ² திம்ப³ருகோ பரிப்³பா³ஜகோ யேன ப⁴க³வா…பே॰… ஏதத³வோச ‘கிங் நு கோ², போ⁴ கோ³தம, ஸயங்கதங் ஸுக²து³க்க²’ந்தி? மா ஹேவங் திம்ப³ருகாதி ப⁴க³வா அவோசா’’திஆதி³னா நிதா³னவக்³கே³ (ஸங்॰ நி॰ 2.18) ஆக³தத்தா ‘‘திம்ப³ருகதி³ட்டீ²’’தி வுத்தா.

    ‘‘Atha kho timbaruko paribbājako yena bhagavā…pe… etadavoca ‘kiṃ nu kho, bho gotama, sayaṃkataṃ sukhadukkha’nti? Mā hevaṃ timbarukāti bhagavā avocā’’tiādinā nidānavagge (saṃ. ni. 2.18) āgatattā ‘‘timbarukadiṭṭhī’’ti vuttā.

    சதுக்கனித்³தே³ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Catukkaniddesavaṇṇanā niṭṭhitā.

    (5.) பஞ்சகனித்³தே³ஸவண்ணனா

    (5.) Pañcakaniddesavaṇṇanā

    940. ஆக³ந்துங் பன ந தெ³ந்தீதி ஆக³மனஸ்ஸ பச்சயா ந ஹொந்தீதி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.

    940. Āgantuṃ pana na dentīti āgamanassa paccayā na hontīti attho daṭṭhabbo.

    941. அவதே³ஹனதோதி பூரணேன மங்ஸூபசயஹேதுதாய ச உபசயனதோ. கி³ம்ஹகாலே பு⁴ஞ்ஜித்வா ஸயந்தஸ்ஸ ஸுக²ங் ஹோதீதி தங் உதுஸுக²ங் ‘‘ஸெய்யஸுக²’’ந்தி வுத்தங், ஸயனிரியாபத²ஸுக²ந்தி அத்தோ². வதந்தி து⁴தங்கா³னி. தபோதி க²ந்த⁴கவத்தானி, வீரியங் வா. ஸீலக்³க³ஹணேன க²ந்த⁴கவத்தமேது²னவிரதீனங் க³ஹிதத்தா தபப்³ரஹ்மசரியக்³க³ஹணங் ந கத்தப்³ப³ந்தி சே? ந, அஞ்ஞஸீலதோ விஸேஸெத்வா தபப்³ரஹ்மசரியானங் தே³வத்தகாரணத்தக்³க³ஹணஸ்ஸ த³ஸ்ஸனதோ, பா³ஹிரானஞ்சஸ்ஸ வினிப³ந்த⁴ஸ்ஸ பவத்தித³ஸ்ஸனதோ வா. தேஸஞ்ஹி அவிஹிங்ஸாதி³கோ³வதாதி³து³க்கரகாரிகாமேது²னவிரதியோ யதா²க்கமங் ஸீலாதீ³னி, தானி ச தே தே³வனிகாயங் பணிதா⁴ய சரந்தீதி. அஞ்ஞதா² ச ஸத்³தா⁴ருசிஆதீ³ஹி ‘‘யதோ கோ² போ⁴ அயங் அத்தா ரூபீ சாதுமஹாபூ⁴திகோ மாதாபெத்திகஸம்ப⁴வோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உச்சி²ஜ்ஜதீ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 1.85) விகப்பெத்வா.
