Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா²வண்ணனா

    Khuddānukhuddakasikkhāpadakathāvaṇṇanā

    441. ஸமூஹனெய்யாதி ஆகங்க²மானோ ஸமூஹனது, யதி³ இச்ச²தி, ஸமூஹனெய்யாதி அத்தோ². கஸ்மா பன ‘‘ஸமூஹனதா²’’தி ஏகங்ஸேனேவ அவத்வா ‘‘ஆகங்க²மானோ ஸமூஹனெய்யா’’தி விகப்பவசனேனேவ ப⁴க³வா ட²பேஸீதி? மஹாகஸ்ஸபஸ்ஸ ஞாணப³லஸ்ஸ தி³ட்ட²த்தா. பஸ்ஸதி ஹி ப⁴க³வா ‘‘ஸமூஹனதா²தி வுத்தேபி ஸங்கீ³திகாலே கஸ்ஸபோ ந ஸமூஹனிஸ்ஸதீ’’தி, தஸ்மா விகப்பேனேவ ட²பேஸி. யதி³ அஸமூஹனநங் தி³ட்ட²ங், ததே³வ ச இச்சி²தங், அத² கஸ்மா ப⁴க³வா ‘‘ஆகங்க²மானோ ஸமூஹனதூ’’தி அவோசாதி? ததா²ரூபபுக்³க³லஜ்ஜா²ஸயவஸேன. ஸந்தி ஹி கேசி கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கானி ஸிக்கா²பதா³னி ஸமாதா³ய வத்திதுங் அனிச்ச²ந்தா, தேஸங் ததா² அவுச்சமானே ப⁴க³வதி விகா⁴தோ உப்பஜ்ஜெய்ய, தங் தேஸங் ப⁴விஸ்ஸதி தீ³க⁴ரத்தங் அஹிதாய து³க்கா²ய. ததா² பன வுத்தே தேஸங் விகா⁴தோ ந உப்பஜ்ஜெய்ய, அம்ஹாகமேவாயங் தோ³ஸோ, யதோ அம்ஹேஸுயேவ கேசி ஸமூஹனநங் ந இச்ச²ந்தீதி . கேசி ‘‘ஸகலஸ்ஸ பன ஸாஸனஸ்ஸ ஸங்கா⁴யத்தபா⁴வகரணத்த²ங் ததா² வுத்த’’ந்தி வத³ந்தி. யங் கிஞ்சி ஸத்தா²ரா ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞத்தங், தங் ஸமணா ஸக்யபுத்தியா ஸிரஸா ஸம்படிச்சி²த்வா ஜீவிதங் விய ரக்க²ந்தி. ததா² ஹி தே ‘‘கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கானி ஸிக்கா²பதா³னி ஆகங்க²மானோ ஸங்கோ⁴ ஸமூஹனதூ’’தி வுத்தேபி ந ஸமூஹனிங்ஸு. அஞ்ஞத³த்து² புரதோ விய தஸ்ஸ அச்சயேபி ரக்கி²ங்ஸுயேவாதி ஸத்து² ஸாஸனஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச மஹந்தபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ம்பி ததா² வுத்தந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ததா² ஹி ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ அஞ்ஞேபி வா பி⁴க்கூ² ‘‘கதமங் பன, ப⁴ந்தே, கு²த்³த³கங், கதமங் அனுகு²த்³த³க’’ந்தி ந புச்சி²ங்ஸு ஸமூஹனஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸேவ அபா⁴வதோ, தேனேவ ஏகஸிக்கா²பத³ம்பி அபரிச்சஜித்வா ஸப்³பே³ஸங் அனுக்³க³ஹேதப்³ப³பா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘சத்தாரி பாராஜிகானி ட²பெத்வா அவஸேஸானி கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கானீ’’திஆதி³மாஹங்ஸு. ஏவஞ்ஹி வத³ந்தேஹி ‘‘கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கா இமே நாமா’’தி அவினிச்சி²தத்தா ஸப்³பே³ஸங் அனுக்³க³ஹேதப்³ப³பா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி.

    441.Samūhaneyyāti ākaṅkhamāno samūhanatu, yadi icchati, samūhaneyyāti attho. Kasmā pana ‘‘samūhanathā’’ti ekaṃseneva avatvā ‘‘ākaṅkhamāno samūhaneyyā’’ti vikappavacaneneva bhagavā ṭhapesīti? Mahākassapassa ñāṇabalassa diṭṭhattā. Passati hi bhagavā ‘‘samūhanathāti vuttepi saṅgītikāle kassapo na samūhanissatī’’ti, tasmā vikappeneva ṭhapesi. Yadi asamūhananaṃ diṭṭhaṃ, tadeva ca icchitaṃ, atha kasmā bhagavā ‘‘ākaṅkhamāno samūhanatū’’ti avocāti? Tathārūpapuggalajjhāsayavasena. Santi hi keci khuddānukhuddakāni sikkhāpadāni samādāya vattituṃ anicchantā, tesaṃ tathā avuccamāne bhagavati vighāto uppajjeyya, taṃ tesaṃ bhavissati dīgharattaṃ ahitāya dukkhāya. Tathā pana vutte tesaṃ vighāto na uppajjeyya, amhākamevāyaṃ doso, yato amhesuyeva keci samūhananaṃ na icchantīti . Keci ‘‘sakalassa pana sāsanassa saṅghāyattabhāvakaraṇatthaṃ tathā vutta’’nti vadanti. Yaṃ kiñci satthārā sikkhāpadaṃ paññattaṃ, taṃ samaṇā sakyaputtiyā sirasā sampaṭicchitvā jīvitaṃ viya rakkhanti. Tathā hi te ‘‘khuddānukhuddakāni sikkhāpadāni ākaṅkhamāno saṅgho samūhanatū’’ti vuttepi na samūhaniṃsu. Aññadatthu purato viya tassa accayepi rakkhiṃsuyevāti satthu sāsanassa saṅghassa ca mahantabhāvadassanatthampi tathā vuttanti daṭṭhabbaṃ. Tathā hi āyasmā ānando aññepi vā bhikkhū ‘‘katamaṃ pana, bhante, khuddakaṃ, katamaṃ anukhuddaka’’nti na pucchiṃsu samūhanajjhāsayasseva abhāvato, teneva ekasikkhāpadampi apariccajitvā sabbesaṃ anuggahetabbabhāvadassanatthaṃ ‘‘cattāri pārājikāni ṭhapetvā avasesāni khuddānukhuddakānī’’tiādimāhaṃsu. Evañhi vadantehi ‘‘khuddānukhuddakā ime nāmā’’ti avinicchitattā sabbesaṃ anuggahetabbabhāvo dassito hoti.

    442. அத² கோ² ஆயஸ்மா மஹாகஸ்ஸபோ ஸங்க⁴ங் ஞாபேஸீதி எத்த² பன கேசி வத³ந்தி ‘‘ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, கதமங் கு²த்³த³கங், கதமங் அனுகு²த்³த³கந்தி மிலிந்த³ரஞ்ஞா புச்சி²தே ‘து³க்கடங் மஹாராஜ, கு²த்³த³கங், து³ப்³பா⁴ஸிதங் அனுகு²த்³த³க’ந்தி (மி॰ ப॰ 4.2.1) வுத்தத்தா நாக³ஸேனத்தே²ரோ கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கங் ஜானி, மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ பன தங் அஜானந்தோ ‘ஸுணாது மே ஆவுஸோ’திஆதி³னா கம்மவாசங் ஸாவேஸீ’’தி, ந தங் ஏவங் க³ஹேதப்³ப³ங். நாக³ஸேனத்தே²ரோ ஹி பரேஸங் வாத³பதோ²பச்சே²த³னத்த²ங் ஸங்கீ³திகாலே த⁴ம்மஸங்கா³ஹகமஹாதே²ரேஹி க³ஹிதகொட்டா²ஸேஸு அந்திமகொட்டா²ஸமேவ க³ஹெத்வா மிலிந்த³ராஜானங் ஸஞ்ஞாபேஸி, மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ பன ஏகஸிக்கா²பத³ம்பி அஸமூஹனிதுகாமதாய ததா² கம்மவாசங் ஸாவேஸி.

    442.Athakho āyasmā mahākassapo saṅghaṃ ñāpesīti ettha pana keci vadanti ‘‘bhante nāgasena, katamaṃ khuddakaṃ, katamaṃ anukhuddakanti milindaraññā pucchite ‘dukkaṭaṃ mahārāja, khuddakaṃ, dubbhāsitaṃ anukhuddaka’nti (mi. pa. 4.2.1) vuttattā nāgasenatthero khuddānukhuddakaṃ jāni, mahākassapatthero pana taṃ ajānanto ‘suṇātu me āvuso’tiādinā kammavācaṃ sāvesī’’ti, na taṃ evaṃ gahetabbaṃ. Nāgasenatthero hi paresaṃ vādapathopacchedanatthaṃ saṅgītikāle dhammasaṅgāhakamahātherehi gahitakoṭṭhāsesu antimakoṭṭhāsameva gahetvā milindarājānaṃ saññāpesi, mahākassapatthero pana ekasikkhāpadampi asamūhanitukāmatāya tathā kammavācaṃ sāvesi.

    தத்த² கி³ஹிக³தானீதி கி³ஹிபடிஸங்யுத்தானீதி வத³ந்தி. கி³ஹீஸு க³தானி, தேஹி ஞாதானி கி³ஹிக³தானீதி ஏவங் பனெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. தூ⁴மகாலோ ஏதஸ்ஸாதி தூ⁴மகாலிகங் சிதகதூ⁴மவூபஸமதோ பரங் அப்பவத்தனதோ. அப்பஞ்ஞத்தந்திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.136; அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.7.23) நவங் அத⁴ம்மிகங் கதிகவத்தங் வா ஸிக்கா²பத³ங் வா ப³ந்த⁴ந்தா அப்பஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபெந்தி நாம புராணஸந்த²தவத்து²ஸ்மிங் ஸாவத்தி²யங் பி⁴க்கூ² விய. உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸாஸனங் தீ³பெந்தா பஞ்ஞத்தங் ஸமுச்சி²ந்த³ந்தி நாம வஸ்ஸஸதபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி வேஸாலிகா வஜ்ஜிபுத்தகா விய. கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கா பன ஆபத்தியோ ஸஞ்சிச்ச வீதிக்கமந்தா யதா²பஞ்ஞத்தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸமாதா³ய ந வத்தந்தி நாம அஸ்ஸஜிபுனப்³ப³ஸுகா விய. நவங் பன கதிகவத்தங் வா ஸிக்கா²பத³ங் வா அப³ந்த⁴ந்தா, த⁴ம்மதோ வினயதோ ஸாஸனங் தீ³பெந்தா, கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கம்பி ச ஸிக்கா²பத³ங் அஸமூஹனந்தா அப்பஞ்ஞத்தங் ந பஞ்ஞபெந்தி, பஞ்ஞத்தங் ந ஸமுச்சி²ந்த³ந்தி, யதா²பஞ்ஞத்தேஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு ஸமாதா³ய வத்தந்தி நாம ஆயஸ்மா உபஸேனோ விய ஆயஸ்மா யஸோ காகண்ட³கபுத்தோ விய ச.

    Tattha gihigatānīti gihipaṭisaṃyuttānīti vadanti. Gihīsu gatāni, tehi ñātāni gihigatānīti evaṃ panettha attho daṭṭhabbo. Dhūmakālo etassāti dhūmakālikaṃ citakadhūmavūpasamato paraṃ appavattanato. Appaññattantiādīsu (dī. ni. aṭṭha. 2.136; a. ni. aṭṭha. 3.7.23) navaṃ adhammikaṃ katikavattaṃ vā sikkhāpadaṃ vā bandhantā appaññattaṃ paññapenti nāma purāṇasanthatavatthusmiṃ sāvatthiyaṃ bhikkhū viya. Uddhammaṃ ubbinayaṃ sāsanaṃ dīpentā paññattaṃ samucchindanti nāma vassasataparinibbute bhagavati vesālikā vajjiputtakā viya. Khuddānukhuddakā pana āpattiyo sañcicca vītikkamantā yathāpaññattesu sikkhāpadesu samādāya na vattanti nāma assajipunabbasukā viya. Navaṃ pana katikavattaṃ vā sikkhāpadaṃ vā abandhantā, dhammato vinayato sāsanaṃ dīpentā, khuddānukhuddakampi ca sikkhāpadaṃ asamūhanantā appaññattaṃ na paññapenti, paññattaṃ na samucchindanti, yathāpaññattesu sikkhāpadesu samādāya vattanti nāma āyasmā upaseno viya āyasmā yaso kākaṇḍakaputto viya ca.

    443. ப⁴க³வதா ஓளாரிகே நிமித்தே கயிரமானேதி வேஸாலிங் நிஸ்ஸாய சாபாலே சேதியே விஹரந்தேன ப⁴க³வதா –

    443.Bhagavatā oḷārike nimitte kayiramāneti vesāliṃ nissāya cāpāle cetiye viharantena bhagavatā –

    ‘‘ரமணீயா, ஆனந்த³, வேஸாலீ, ரமணீயங் உதே³னசேதியங், ரமணீயங் கோ³தமகசேதியங், ரமணீயங் ஸத்தம்ப³சேதியங், ரமணீயங் ப³ஹுபுத்தசேதியங், ரமணீயங் ஸாரந்த³த³சேதியங், ரமணீயங் சாபாலசேதியங். யஸ்ஸ கஸ்ஸசி, ஆனந்த³, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா யானீகதா வத்து²கதா அனுட்டி²தா பரிசிதா ஸுஸமாரத்³தா⁴, ஸோ ஆகங்க²மானோ கப்பங் வா திட்டெ²ய்ய கப்பாவஸேஸங் வா. ததா²க³தஸ்ஸ கோ² பன, ஆனந்த³, சத்தாரோ இத்³தி⁴பாதா³ பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா யானீகதா வத்து²கதா அனுட்டி²தா பரிசிதா ஸுஸமாரத்³தா⁴, ஸோ ஆகங்க²மானோ, ஆனந்த³, ததா²க³தோ கப்பங் வா திட்டெ²ய்ய கப்பாவஸேஸங் வா’’தி (தீ³॰ நி॰ 2.166) –

    ‘‘Ramaṇīyā, ānanda, vesālī, ramaṇīyaṃ udenacetiyaṃ, ramaṇīyaṃ gotamakacetiyaṃ, ramaṇīyaṃ sattambacetiyaṃ, ramaṇīyaṃ bahuputtacetiyaṃ, ramaṇīyaṃ sārandadacetiyaṃ, ramaṇīyaṃ cāpālacetiyaṃ. Yassa kassaci, ānanda, cattāro iddhipādā bhāvitā bahulīkatā yānīkatā vatthukatā anuṭṭhitā paricitā susamāraddhā, so ākaṅkhamāno kappaṃ vā tiṭṭheyya kappāvasesaṃ vā. Tathāgatassa kho pana, ānanda, cattāro iddhipādā bhāvitā bahulīkatā yānīkatā vatthukatā anuṭṭhitā paricitā susamāraddhā, so ākaṅkhamāno, ānanda, tathāgato kappaṃ vā tiṭṭheyya kappāvasesaṃ vā’’ti (dī. ni. 2.166) –

    ஏவங் ஓளாரிகே நிமித்தே கயிரமானே.

    Evaṃ oḷārike nimitte kayiramāne.

    மாரேன பரியுட்டி²தசித்தோதி மாரேன அஜ்ஜொ²த்த²டசித்தோ. மாரோ ஹி யஸ்ஸ ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் த்³வாத³ஸ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தஸ்ஸ சித்தங் பரியுட்டா²தி. தே²ரஸ்ஸ ச சத்தாரோ விபல்லாஸா அப்பஹீனா, தேனஸ்ஸ மாரோ சித்தங் பரியுட்டா²ஸி. ஸோ பன சித்தபரியுட்டா²னங் கரொந்தோ கிங் கரோதீதி? பே⁴ரவங் ரூபாரம்மணங் வா த³ஸ்ஸேதி, ஸத்³தா³ரம்மணங் வா ஸாவேதி, ததோ ஸத்தா தங் தி³ஸ்வா வா ஸுத்வா வா ஸதிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விவடமுகா² ஹொந்தி, தேஸங் முகே²ன ஹத்த²ங் பவேஸெத்வா ஹத³யங் மத்³த³தி, ததோ விஸஞ்ஞாவ ஹுத்வா திட்ட²ந்தி . தே²ரஸ்ஸ பனேஸ முகே²ன ஹத்த²ங் பவேஸேதுங் கிங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி, பே⁴ரவாரம்மணங் பன த³ஸ்ஸேஸி, தங் தி³ஸ்வா தே²ரோ நிமித்தோபா⁴ஸங் ந படிவிஜ்ஜி².

    Mārena pariyuṭṭhitacittoti mārena ajjhotthaṭacitto. Māro hi yassa sabbena sabbaṃ dvādasa vipallāsā appahīnā, tassa cittaṃ pariyuṭṭhāti. Therassa ca cattāro vipallāsā appahīnā, tenassa māro cittaṃ pariyuṭṭhāsi. So pana cittapariyuṭṭhānaṃ karonto kiṃ karotīti? Bheravaṃ rūpārammaṇaṃ vā dasseti, saddārammaṇaṃ vā sāveti, tato sattā taṃ disvā vā sutvā vā satiṃ vissajjetvā vivaṭamukhā honti, tesaṃ mukhena hatthaṃ pavesetvā hadayaṃ maddati, tato visaññāva hutvā tiṭṭhanti . Therassa panesa mukhena hatthaṃ pavesetuṃ kiṃ sakkhissati, bheravārammaṇaṃ pana dassesi, taṃ disvā thero nimittobhāsaṃ na paṭivijjhi.

    கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Khuddānukhuddakasikkhāpadakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 2. கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா² • 2. Khuddānukhuddakasikkhāpadakathā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா² • Khuddānukhuddakasikkhāpadakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / கு²த்³தா³னுகு²த்³த³ககதா²வண்ணனா • Khuddānukhuddakakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா²வண்ணனா • Khuddānukhuddakasikkhāpadakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 1. கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கஸிக்கா²பத³கதா² • 1. Khuddānukhuddakasikkhāpadakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact