Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    19. ஏகூனவீஸதிமவக்³கோ³

    19. Ekūnavīsatimavaggo

    (186) 1. கிலேஸஜஹனகதா²

    (186) 1. Kilesajahanakathā

    828. அதீதே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. நிருத்³த⁴ங் நிரோதே⁴தி, விக³தங் விக³மேதி, கீ²ணங் கே²பேதி, அத்த²ங்க³தங் அத்த²ங்க³மேதி, அப்³ப⁴த்த²ங்க³தங் அப்³ப⁴த்த²ங்க³மேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அதீதே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. நனு அதீதங் நிருத்³த⁴ந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அதீதங் நிருத்³த⁴ங் , நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அதீதே கிலேஸே ஜஹதீ’’தி. அதீதே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. நனு அதீதங் நத்தீ²தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அதீதங் நத்தி², நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அதீதே கிலேஸே ஜஹதீ’’தி.

    828. Atīte kilese jahatīti? Āmantā. Niruddhaṃ nirodheti, vigataṃ vigameti, khīṇaṃ khepeti, atthaṅgataṃ atthaṅgameti, abbhatthaṅgataṃ abbhatthaṅgametīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atīte kilese jahatīti? Āmantā. Nanu atītaṃ niruddhanti? Āmantā. Hañci atītaṃ niruddhaṃ , no ca vata re vattabbe – ‘‘atīte kilese jahatī’’ti. Atīte kilese jahatīti? Āmantā. Nanu atītaṃ natthīti? Āmantā. Hañci atītaṃ natthi, no ca vata re vattabbe – ‘‘atīte kilese jahatī’’ti.

    829. அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. அஜாதங் அஜனேதி, அஸஞ்ஜாதங் அஸஞ்ஜனேதி, அனிப்³ப³த்தங் அனிப்³ப³த்தேதி, அபாதுபூ⁴தங் அபாதுபா⁴வேதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. நனு அனாக³தங் அஜாதந்தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அனாக³தங் அஜாதங், நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதீ’’தி . அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. நனு அனாக³தங் நத்தீ²தி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி அனாக³தங் நத்தி², நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதீ’’தி.

    829. Anāgate kilese jahatīti? Āmantā. Ajātaṃ ajaneti, asañjātaṃ asañjaneti, anibbattaṃ anibbatteti, apātubhūtaṃ apātubhāvetīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… anāgate kilese jahatīti? Āmantā. Nanu anāgataṃ ajātanti? Āmantā. Hañci anāgataṃ ajātaṃ, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgate kilese jahatī’’ti . Anāgate kilese jahatīti? Āmantā. Nanu anāgataṃ natthīti? Āmantā. Hañci anāgataṃ natthi, no ca vata re vattabbe – ‘‘anāgate kilese jahatī’’ti.

    830. பச்சுப்பன்னே கிலேஸே ஜஹதீதி? ஆமந்தா. ரத்தோ ராக³ங் ஜஹதி, து³ட்டோ² தோ³ஸங் ஜஹதி, மூள்ஹோ மோஹங் ஜஹதி, கிலிட்டோ² கிலேஸே ஜஹதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ராகே³ன ராக³ங் ஜஹதி, தோ³ஸேன தோ³ஸங் ஜஹதி, மோஹேன மோஹங் ஜஹதி, கிலேஸேஹி கிலேஸே ஜஹதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    830. Paccuppanne kilese jahatīti? Āmantā. Ratto rāgaṃ jahati, duṭṭho dosaṃ jahati, mūḷho mohaṃ jahati, kiliṭṭho kilese jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… rāgena rāgaṃ jahati, dosena dosaṃ jahati, mohena mohaṃ jahati, kilesehi kilese jahatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ராகோ³ சித்தஸம்பயுத்தோ, மக்³கோ³ சித்தஸம்பயுத்தோதி? ஆமந்தா. த்³வின்னங் சித்தானங் ஸமோதா⁴னங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Rāgo cittasampayutto, maggo cittasampayuttoti? Āmantā. Dvinnaṃ cittānaṃ samodhānaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ராகோ³ அகுஸலோ, மக்³கோ³ குஸலோதி? ஆமந்தா. குஸலாகுஸலா ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா ஹீனபணீதா கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Rāgo akusalo, maggo kusaloti? Āmantā. Kusalākusalā sāvajjānavajjā hīnapaṇītā kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    குஸலாகுஸலா ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா ஹீனபணீதா கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸுவிதூ³ரவிதூ³ரானி! கதமானி சத்தாரி? நப⁴ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பத²வீ ச – இத³ங் பட²மங் ஸுவிதூ³ரவிதூ³ரங்…பே॰… தஸ்மா ஸதங் த⁴ம்மோ அஸப்³பி⁴ ஆரகா’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘குஸலாகுஸலா…பே॰… ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி.

    Kusalākusalā sāvajjānavajjā hīnapaṇītā kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘cattārimāni, bhikkhave, suvidūravidūrāni! Katamāni cattāri? Nabhañca, bhikkhave, pathavī ca – idaṃ paṭhamaṃ suvidūravidūraṃ…pe… tasmā sataṃ dhammo asabbhi ārakā’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘kusalākusalā…pe… sammukhībhāvaṃ āgacchantī’’ti.

    831. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அதீதே கிலேஸே ஜஹதி, அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதி, பச்சுப்பன்னே கிலேஸே ஜஹதீ’’தி? ஆமந்தா. நத்தி² கிலேஸே ஜஹதீதி ? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… தேன ஹி அதீதே கிலேஸே ஜஹதி, அனாக³தே கிலேஸே ஜஹதி, பச்சுப்பன்னே கிலேஸே ஜஹதீதி.

    831. Na vattabbaṃ – ‘‘atīte kilese jahati, anāgate kilese jahati, paccuppanne kilese jahatī’’ti? Āmantā. Natthi kilese jahatīti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… tena hi atīte kilese jahati, anāgate kilese jahati, paccuppanne kilese jahatīti.

    கிலேஸஜஹனகதா² நிட்டி²தா.

    Kilesajahanakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 1. கிலேஸபஜஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kilesapajahanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 1. கிலேஸபஜஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kilesapajahanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 1. கிலேஸபஜஹனகதா²வண்ணனா • 1. Kilesapajahanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact