Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    (பஞ்சமோ பா⁴கோ³)

    (Pañcamo bhāgo)

    16. திங்ஸனிபாதோ

    16. Tiṃsanipāto

    [151] 1. கிங்ச²ந்த³ஜாதகவண்ணனா

    [151] 1. Kiṃchandajātakavaṇṇanā

    கிங்ச²ந்தோ³ கிமதி⁴ப்பாயோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ உபோஸத²கம்மங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஸத்தா² ப³ஹூ உபாஸகே ச உபாஸிகாயோ ச உபோஸதி²கே த⁴ம்மஸ்ஸவனத்தா²ய ஆக³ந்த்வா த⁴ம்மஸபா⁴யங் நிஸின்னே ‘‘உபோஸதி²காத்த² உபாஸகா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ஸாது⁴ வோ கதங் உபோஸத²ங் கரொந்தேஹி, போராணகா உபட்³டூ⁴போஸத²கம்மஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன மஹந்தங் யஸங் படிலபி⁴ங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Kiṃchandokimadhippāyoti idaṃ satthā jetavane viharanto uposathakammaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi satthā bahū upāsake ca upāsikāyo ca uposathike dhammassavanatthāya āgantvā dhammasabhāyaṃ nisinne ‘‘uposathikāttha upāsakā’’ti pucchitvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘sādhu vo kataṃ uposathaṃ karontehi, porāṇakā upaḍḍhūposathakammassa nissandena mahantaṃ yasaṃ paṭilabhiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெந்தோ ஸத்³தோ⁴ அஹோஸி தா³னஸீலஉபோஸத²கம்மேஸு அப்பமத்தோ. ஸோ ஸேஸேபி அமச்சாத³யோ தா³னாதீ³ஸு ஸமாத³பேஸி. புரோஹிதோ பனஸ்ஸ பரபிட்டி²மங்ஸிகோ லஞ்ஜகா²த³கோ கூடவினிச்ச²யிகோ அஹோஸி. ராஜா உபோஸத²தி³வஸே அமச்சாத³யோ பக்கோஸாபெத்வா ‘‘உபோஸதி²கா ஹோதா²’’தி ஆஹ. புரோஹிதோ உபோஸத²ங் ந ஸமாதி³யி. அத² நங் தி³வா லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா கூடட்³ட³ங் கத்வா உபட்டா²னங் ஆக³தங் ராஜா ‘‘தும்ஹே உபோஸதி²கா’’தி அமச்சே புச்ச²ந்தோ ‘‘த்வம்பி ஆசரிய உபோஸதி²கோ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘ஆமா’’தி முஸாவாத³ங் கத்வா பாஸாதா³ ஓதரி. அத² நங் ஏகோ அமச்சோ ‘‘நனு தும்ஹே ந உபோஸதி²கா’’தி சோதே³ஸி. ஸோ ஆஹ – ‘‘அஹங் வேலாயமேவ பு⁴ஞ்ஜிங், கே³ஹங் பன க³ந்த்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா உபோஸத²ங் அதி⁴ட்டா²ய ஸாயங் ந பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி, ரத்திங் ஸீலங் ரக்கி²ஸ்ஸாமி, ஏவங் மே உபட்³டூ⁴போஸத²கம்மங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘ஸாது⁴, ஆசரியா’’தி. ஸோ கே³ஹங் க³ந்த்வா ததா² அகாஸி. புனேகதி³வஸங் தஸ்மிங் வினிச்ச²யே நிஸின்னே அஞ்ஞதரா ஸீலவதீ இத்தீ² அட்³ட³ங் கரொந்தீ க⁴ரங் க³ந்துங் அலப⁴மானா ‘‘உபோஸத²கம்மங் நாதிக்கமிஸ்ஸாமீ’’தி உபகட்டே² காலே முக²ங் விக்கா²லேதுங் ஆரபி⁴. தஸ்மிங் க²ணே ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஸுபக்கானங் அம்ப³ப²லானங் அம்ப³பிண்டி³ ஆஹரியித்த². ஸோ தஸ்ஸா உபோஸதி²கபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இமானி கா²தி³த்வா உபோஸதி²கா ஹோஹீ’’தி அதா³ஸி. ஸா ததா² அகாஸி. எத்தகங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கம்மங்.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto dhammena rajjaṃ kārento saddho ahosi dānasīlauposathakammesu appamatto. So sesepi amaccādayo dānādīsu samādapesi. Purohito panassa parapiṭṭhimaṃsiko lañjakhādako kūṭavinicchayiko ahosi. Rājā uposathadivase amaccādayo pakkosāpetvā ‘‘uposathikā hothā’’ti āha. Purohito uposathaṃ na samādiyi. Atha naṃ divā lañjaṃ gahetvā kūṭaḍḍaṃ katvā upaṭṭhānaṃ āgataṃ rājā ‘‘tumhe uposathikā’’ti amacce pucchanto ‘‘tvampi ācariya uposathiko’’ti pucchi. So ‘‘āmā’’ti musāvādaṃ katvā pāsādā otari. Atha naṃ eko amacco ‘‘nanu tumhe na uposathikā’’ti codesi. So āha – ‘‘ahaṃ velāyameva bhuñjiṃ, gehaṃ pana gantvā mukhaṃ vikkhāletvā uposathaṃ adhiṭṭhāya sāyaṃ na bhuñjissāmi, rattiṃ sīlaṃ rakkhissāmi, evaṃ me upaḍḍhūposathakammaṃ bhavissatī’’ti? ‘‘Sādhu, ācariyā’’ti. So gehaṃ gantvā tathā akāsi. Punekadivasaṃ tasmiṃ vinicchaye nisinne aññatarā sīlavatī itthī aḍḍaṃ karontī gharaṃ gantuṃ alabhamānā ‘‘uposathakammaṃ nātikkamissāmī’’ti upakaṭṭhe kāle mukhaṃ vikkhāletuṃ ārabhi. Tasmiṃ khaṇe brāhmaṇassa supakkānaṃ ambaphalānaṃ ambapiṇḍi āhariyittha. So tassā uposathikabhāvaṃ ñatvā ‘‘imāni khāditvā uposathikā hohī’’ti adāsi. Sā tathā akāsi. Ettakaṃ brāhmaṇassa kammaṃ.

    ஸோ அபரபா⁴கே³ காலங் கத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே கோஸிகிக³ங்கா³ய தீரே தியோஜனிகே அம்ப³வனே ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தே கனகவிமானே அலங்கதஸிரிஸயனே ஸுத்தப்பபு³த்³தோ⁴ விய நிப்³ப³த்தி அலங்கதபடியத்தோ உத்தமரூபத⁴ரோ ஸோளஸஸஹஸ்ஸதே³வகஞ்ஞாபரிவாரோ. ஸோ ரத்திஞ்ஞேவ தங் ஸிரிஸம்பத்திங் அனுபோ⁴தி. வேமானிகபேதபா⁴வேன ஹிஸ்ஸ கம்மஸரிக்க²கோ விபாகோ அஹோஸி, தஸ்மா அருணே உக்³க³ச்ச²ந்தே அம்ப³வனங் பவிஸதி, பவிட்ட²க்க²ணேயேவஸ்ஸ தி³ப்³ப³த்தபா⁴வோ அந்தரதா⁴யதி, அஸீதிஹத்த²தாலக்க²ந்த⁴ப்பமாணோ அத்தபா⁴வோ நிப்³ப³த்ததி, ஸகலஸரீரங் ஜா²யதி, ஸுபுப்பி²தகிங்ஸுகோ விய ஹோதி. த்³வீஸு ஹத்தே²ஸு ஏகேகாவ அங்கு³லி, தத்த² மஹாகுத்³தா³லப்பமாணா நகா² ஹொந்தி. தேஹி நகே²ஹி அத்தனோ பிட்டி²மங்ஸங் பா²லெத்வா உப்பாடெத்வா கா²த³ந்தோ வேத³னாப்பத்தோ மஹாரவங் ரவந்தோ து³க்க²ங் அனுபோ⁴தி. ஸூரியே அத்த²ங்க³தே தங் ஸரீரங் அந்தரதா⁴யதி, தி³ப்³ப³ஸரீரங் நிப்³ப³த்ததி, அலங்கதபடியத்தா தி³ப்³ப³னாடகித்தி²யோ நானாதூரியானி க³ஹெத்வா பரிவாரெந்தி. ஸோ மஹாஸம்பத்திங் அனுப⁴வந்தோ ரமணீயே அம்ப³வனே தி³ப்³ப³பாஸாத³ங் அபி⁴ருஹதி. இதி ஸோ உபோஸதி²காய இத்தி²யா அம்ப³ப²லதா³னஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன தியோஜனிகங் அம்ப³வனங் படிலப⁴தி , லஞ்ஜங் க³ஹெத்வா கூடட்³ட³கரணனிஸ்ஸந்தே³ன பன பிட்டி²மங்ஸங் உப்பாடெத்வா கா²த³தி, உபட்³டூ⁴போஸத²ஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன ரத்திங் ஸம்பத்திங் அனுபோ⁴தி, ஸோளஸஸஹஸ்ஸனாடகித்தீ²ஹி பரிவுதோ பரிசாரேஸி.

    So aparabhāge kālaṃ katvā himavantapadese kosikigaṅgāya tīre tiyojanike ambavane ramaṇīye bhūmibhāge sobhaggappatte kanakavimāne alaṅkatasirisayane suttappabuddho viya nibbatti alaṅkatapaṭiyatto uttamarūpadharo soḷasasahassadevakaññāparivāro. So rattiññeva taṃ sirisampattiṃ anubhoti. Vemānikapetabhāvena hissa kammasarikkhako vipāko ahosi, tasmā aruṇe uggacchante ambavanaṃ pavisati, paviṭṭhakkhaṇeyevassa dibbattabhāvo antaradhāyati, asītihatthatālakkhandhappamāṇo attabhāvo nibbattati, sakalasarīraṃ jhāyati, supupphitakiṃsuko viya hoti. Dvīsu hatthesu ekekāva aṅguli, tattha mahākuddālappamāṇā nakhā honti. Tehi nakhehi attano piṭṭhimaṃsaṃ phāletvā uppāṭetvā khādanto vedanāppatto mahāravaṃ ravanto dukkhaṃ anubhoti. Sūriye atthaṅgate taṃ sarīraṃ antaradhāyati, dibbasarīraṃ nibbattati, alaṅkatapaṭiyattā dibbanāṭakitthiyo nānātūriyāni gahetvā parivārenti. So mahāsampattiṃ anubhavanto ramaṇīye ambavane dibbapāsādaṃ abhiruhati. Iti so uposathikāya itthiyā ambaphaladānassa nissandena tiyojanikaṃ ambavanaṃ paṭilabhati , lañjaṃ gahetvā kūṭaḍḍakaraṇanissandena pana piṭṭhimaṃsaṃ uppāṭetvā khādati, upaḍḍhūposathassa nissandena rattiṃ sampattiṃ anubhoti, soḷasasahassanāṭakitthīhi parivuto paricāresi.

    தஸ்மிங் காலே பா³ராணஸிராஜா காமேஸு தோ³ஸங் தி³ஸ்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அதோ⁴க³ங்கா³ய ரமணீயே பூ⁴மிபதே³ஸே பண்ணஸாலங் காரெத்வா உஞ்சா²சரியாய யாபெந்தோ விஹாஸி. அதே²கதி³வஸங் தம்ஹா அம்ப³வனா மஹாக⁴டப்பமாணங் அம்ப³பக்கங் க³ங்கா³ய பதித்வா ஸோதேன வுய்ஹமானங் தஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ பரிபோ⁴க³தித்தா²பி⁴முக²ங் அக³மாஸி. ஸோ முக²ங் தோ⁴வந்தோ தங் மஜ்ஜே² நதி³யா ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா உத³கங் தரந்தோ க³ந்த்வா ஆதா³ய அஸ்ஸமபத³ங் ஆஹரித்வா அக்³யாகா³ரே ட²பெத்வா ஸத்த²கேன பா²லெத்வா யாபனமத்தங் கா²தி³த்வா ஸேஸங் கத³லிபண்ணேஹி படிச்சா²தெ³த்வா புனப்புனங் தி³வஸே தி³வஸே யாவ பரிக்க²யா கா²தி³. தஸ்மிங் பன கீ²ணே அஞ்ஞங் ப²லாப²லங் கா²தி³துங் நாஸக்கி², ரஸதண்ஹாய ப³ஜ்ஜி²த்வா ‘‘தமேவ அம்ப³பக்கங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி நதீ³தீரங் க³ந்த்வா நதி³ங் ஓலோகெந்தோ ‘‘அம்ப³ங் அலபி⁴த்வா ந உட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஸன்னிட்டா²னங் கத்வா நிஸீதி³. ஸோ தத்த² நிராஹாரோ ஏகம்பி தி³வஸங், த்³வேபி, தீணி, சது, பஞ்ச, ச² தி³வஸானி வாதாதபேன பரிஸுஸ்ஸந்தோ அம்ப³ங் ஓலோகெந்தோ நிஸீதி³. அத² ஸத்தமே தி³வஸே நதீ³தே³வதா ஆவஜ்ஜமானா தங் காரணங் ஞத்வா ‘‘அயங் தாபஸோ தண்ஹாவஸிகோ ஹுத்வா ஸத்தாஹங் நிராஹாரோ க³ங்க³ங் ஓலோகெந்தோ நிஸீதி³, இமஸ்ஸ அம்ப³பக்கங் அதா³துங் ந யுத்தங், அலப⁴ந்தோ மரிஸ்ஸதி, த³ஸ்ஸாமி தஸ்ஸா’’தி ஆக³ந்த்வா க³ங்கா³ய உபரி ஆகாஸே ட²த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tasmiṃ kāle bārāṇasirājā kāmesu dosaṃ disvā isipabbajjaṃ pabbajitvā adhogaṅgāya ramaṇīye bhūmipadese paṇṇasālaṃ kāretvā uñchācariyāya yāpento vihāsi. Athekadivasaṃ tamhā ambavanā mahāghaṭappamāṇaṃ ambapakkaṃ gaṅgāya patitvā sotena vuyhamānaṃ tassa tāpasassa paribhogatitthābhimukhaṃ agamāsi. So mukhaṃ dhovanto taṃ majjhe nadiyā āgacchantaṃ disvā udakaṃ taranto gantvā ādāya assamapadaṃ āharitvā agyāgāre ṭhapetvā satthakena phāletvā yāpanamattaṃ khāditvā sesaṃ kadalipaṇṇehi paṭicchādetvā punappunaṃ divase divase yāva parikkhayā khādi. Tasmiṃ pana khīṇe aññaṃ phalāphalaṃ khādituṃ nāsakkhi, rasataṇhāya bajjhitvā ‘‘tameva ambapakkaṃ khādissāmī’’ti nadītīraṃ gantvā nadiṃ olokento ‘‘ambaṃ alabhitvā na uṭṭhahissāmī’’ti sanniṭṭhānaṃ katvā nisīdi. So tattha nirāhāro ekampi divasaṃ, dvepi, tīṇi, catu, pañca, cha divasāni vātātapena parisussanto ambaṃ olokento nisīdi. Atha sattame divase nadīdevatā āvajjamānā taṃ kāraṇaṃ ñatvā ‘‘ayaṃ tāpaso taṇhāvasiko hutvā sattāhaṃ nirāhāro gaṅgaṃ olokento nisīdi, imassa ambapakkaṃ adātuṃ na yuttaṃ, alabhanto marissati, dassāmi tassā’’ti āgantvā gaṅgāya upari ākāse ṭhatvā tena saddhiṃ sallapantī paṭhamaṃ gāthamāha –

    1.

    1.

    ‘‘கிங்ச²ந்தோ³ கிமதி⁴ப்பாயோ, ஏகோ ஸம்மஸி க⁴ம்மனி;

    ‘‘Kiṃchando kimadhippāyo, eko sammasi ghammani;

    கிங்பத்த²யானோ கிங் ஏஸங், கேன அத்தே²ன ப்³ராஹ்மணா’’தி.

    Kiṃpatthayāno kiṃ esaṃ, kena atthena brāhmaṇā’’ti.

    தத்த² ச²ந்தோ³தி அஜ்ஜா²ஸயோ. அதி⁴ப்பாயோதி சித்தங். ஸம்மஸீதி அச்ச²ஸி. க⁴ம்மனீதி கி³ம்ஹே. ஏஸந்தி ஏஸந்தோ. ப்³ராஹ்மணாதி பப்³ப³ஜிதத்தா தாபஸங் ஆலபதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ப்³ராஹ்மண, த்வங் கிங் அதி⁴ப்பாயோ கிங் சிந்தெந்தோ கிங் பத்தெ²ந்தோ கிங் க³வேஸந்தோ கேனத்தே²ன இமஸ்மிங் க³ங்கா³தீரே க³ங்க³ங் ஓலோகெந்தோ நிஸின்னோதி.

    Tattha chandoti ajjhāsayo. Adhippāyoti cittaṃ. Sammasīti acchasi. Ghammanīti gimhe. Esanti esanto. Brāhmaṇāti pabbajitattā tāpasaṃ ālapati. Idaṃ vuttaṃ hoti – brāhmaṇa, tvaṃ kiṃ adhippāyo kiṃ cintento kiṃ patthento kiṃ gavesanto kenatthena imasmiṃ gaṅgātīre gaṅgaṃ olokento nisinnoti.

    தங் ஸுத்வா தாபஸோ நவ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā tāpaso nava gāthā abhāsi –

    2.

    2.

    ‘‘யதா² மஹா வாரித⁴ரோ, கும்போ⁴ ஸுபரிணாஹவா;

    ‘‘Yathā mahā vāridharo, kumbho supariṇāhavā;

    ததூ²பமங் அம்ப³பக்கங், வண்ணக³ந்த⁴ரஸுத்தமங்.

    Tathūpamaṃ ambapakkaṃ, vaṇṇagandharasuttamaṃ.

    3.

    3.

    ‘‘தங் வுய்ஹமானங் ஸோதேன, தி³ஸ்வானாமலமஜ்ஜி²மே;

    ‘‘Taṃ vuyhamānaṃ sotena, disvānāmalamajjhime;

    பாணீபி⁴ நங் க³ஹெத்வான, அக்³யாயதனமாஹரிங்.

    Pāṇībhi naṃ gahetvāna, agyāyatanamāhariṃ.

    4.

    4.

    ‘‘ததோ கத³லிபத்தேஸு, நிக்கி²பித்வா ஸயங் அஹங்;

    ‘‘Tato kadalipattesu, nikkhipitvā sayaṃ ahaṃ;

    ஸத்தே²ன நங் விகப்பெத்வா, கு²ப்பிபாஸங் அஹாஸி மே.

    Satthena naṃ vikappetvā, khuppipāsaṃ ahāsi me.

    5.

    5.

    ‘‘ஸோஹங் அபேதத³ரதோ², ப்³யந்தீபூ⁴தோ து³க²க்க²மோ;

    ‘‘Sohaṃ apetadaratho, byantībhūto dukhakkhamo;

    அஸ்ஸாத³ங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, ப²லெஸ்வஞ்ஞேஸு கேஸுசி.

    Assādaṃ nādhigacchāmi, phalesvaññesu kesuci.

    6.

    6.

    ‘‘ஸோஸெத்வா நூன மரணங், தங் மமங் ஆவஹிஸ்ஸதி;

    ‘‘Sosetvā nūna maraṇaṃ, taṃ mamaṃ āvahissati;

    அம்ப³ங் யஸ்ஸ ப²லங் ஸாது³, மது⁴ரக்³க³ங் மனோரமங்;

    Ambaṃ yassa phalaṃ sādu, madhuraggaṃ manoramaṃ;

    யமுத்³த⁴ரிங் வுய்ஹமானங், உத³தி⁴ஸ்மா மஹண்ணவே.

    Yamuddhariṃ vuyhamānaṃ, udadhismā mahaṇṇave.

    7.

    7.

    ‘‘அக்கா²தங் தே மயா ஸப்³ப³ங், யஸ்மா உபவஸாமஹங்;

    ‘‘Akkhātaṃ te mayā sabbaṃ, yasmā upavasāmahaṃ;

    ரம்மங் பதி நிஸின்னொஸ்மி, புது²லோமாயுதா புது².

    Rammaṃ pati nisinnosmi, puthulomāyutā puthu.

    8.

    8.

    ‘‘த்வஞ்ச கோ² மேவ அக்கா²ஹி, அத்தானமபலாயினி;

    ‘‘Tvañca kho meva akkhāhi, attānamapalāyini;

    கா வா த்வமஸி கல்யாணி, கிஸ்ஸ வா த்வங் ஸுமஜ்ஜி²மே.

    Kā vā tvamasi kalyāṇi, kissa vā tvaṃ sumajjhime.

    9.

    9.

    ‘‘ருப்பபட்டபலிமட்டீ²வ, ப்³யக்³கீ⁴வ கி³ரிஸானுஜா;

    ‘‘Ruppapaṭṭapalimaṭṭhīva, byagghīva girisānujā;

    யா ஸந்தி நாரியோ தே³வேஸு, தே³வானங் பரிசாரிகா.

    Yā santi nāriyo devesu, devānaṃ paricārikā.

    10.

    10.

    ‘‘யா ச மனுஸ்ஸலோகஸ்மிங், ரூபேனான்வாக³தித்தி²யோ;

    ‘‘Yā ca manussalokasmiṃ, rūpenānvāgatitthiyo;

    ரூபேன தே ஸதி³ஸீ நத்தி², தே³வேஸு க³ந்த⁴ப்³ப³மனுஸ்ஸலோகே;

    Rūpena te sadisī natthi, devesu gandhabbamanussaloke;

    புட்டா²ஸி மே சாருபுப்³ப³ங்கி³, ப்³ரூஹி நாமஞ்ச ப³ந்த⁴வே’’தி.

    Puṭṭhāsi me cārupubbaṅgi, brūhi nāmañca bandhave’’ti.

    தத்த² வாரித⁴ரோ கும்போ⁴தி உத³கக⁴டோ. ஸுபரிணாஹவாதி ஸுஸண்டா²னோ. வண்ணக³ந்த⁴ரஸுத்தமந்தி வண்ணக³ந்த⁴ரஸேஹி உத்தமங். தி³ஸ்வானாதி தி³ஸ்வா. அமலமஜ்ஜி²மேதி நிம்மலமஜ்ஜே². தே³வதங் ஆலபந்தோ ஏவமாஹ. பாணீபீ⁴தி ஹத்தே²ஹி. அக்³யாயதனமாஹரிந்தி அத்தனோ அக்³கி³ஹுதஸாலங் ஆஹரிங். விகப்பெத்வாதி விச்சி²ந்தி³த்வா. ‘‘விகந்தெத்வா’’திபி பாடோ². ‘‘கா²தி³’’ந்தி பாட²ஸேஸோ. அஹாஸி மேதி தங் ஜிவ்ஹக்³கே³ ட²பிதமத்தமேவ ஸத்த ரஸஹரணிஸஹஸ்ஸானி ப²ரித்வா மம கு²த³ஞ்ச பிபாஸஞ்ச ஹரி. அபேதத³ரதோ²தி விக³தகாயசித்தத³ரதோ² . ஸுதா⁴போ⁴ஜனங் பு⁴த்தஸ்ஸ விய ஹி தஸ்ஸ ஸப்³ப³த³ரத²ங் அபஹரி. ப்³யந்தீபூ⁴தோதி தஸ்ஸ அம்ப³பக்கஸ்ஸ விக³தந்தோ ஜாதோ, பரிக்கீ²ணஅம்ப³பக்கோ ஹுத்வாதி அத்தோ². து³க²க்க²மோதி து³க்கே²ன அஸாதேன காயக்க²மேன சேவ சித்தக்க²மேன ச ஸமன்னாக³தோ. அஞ்ஞேஸு பன கத³லிபனஸாதீ³ஸு ப²லேஸு பரித்தகம்பி அஸ்ஸாத³ங் நாதி⁴க³ச்சா²மி, ஸப்³பா³னி மே ஜிவ்ஹாய ட²பிதமத்தானி தித்தகானேவ ஸம்பஜ்ஜந்தீதி தீ³பேதி.

    Tattha vāridharo kumbhoti udakaghaṭo. Supariṇāhavāti susaṇṭhāno. Vaṇṇagandharasuttamanti vaṇṇagandharasehi uttamaṃ. Disvānāti disvā. Amalamajjhimeti nimmalamajjhe. Devataṃ ālapanto evamāha. Pāṇībhīti hatthehi. Agyāyatanamāharinti attano aggihutasālaṃ āhariṃ. Vikappetvāti vicchinditvā. ‘‘Vikantetvā’’tipi pāṭho. ‘‘Khādi’’nti pāṭhaseso. Ahāsi meti taṃ jivhagge ṭhapitamattameva satta rasaharaṇisahassāni pharitvā mama khudañca pipāsañca hari. Apetadarathoti vigatakāyacittadaratho . Sudhābhojanaṃ bhuttassa viya hi tassa sabbadarathaṃ apahari. Byantībhūtoti tassa ambapakkassa vigatanto jāto, parikkhīṇaambapakko hutvāti attho. Dukhakkhamoti dukkhena asātena kāyakkhamena ceva cittakkhamena ca samannāgato. Aññesu pana kadalipanasādīsu phalesu parittakampi assādaṃ nādhigacchāmi, sabbāni me jivhāya ṭhapitamattāni tittakāneva sampajjantīti dīpeti.

    ஸோஸெத்வாதி நிராஹாரதாய ஸோஸெத்வா ஸுக்கா²பெத்வா. தங் மமந்தி தங் மம. யஸ்ஸாதி யங் அஸ்ஸ, அஹோஸீதி அத்தோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் ப²லங் மம ஸாது³ அஹோஸி, யமஹங் க³ம்பீ⁴ரே புது²லஉத³கக்க²ந்த⁴ஸங்கா²தே மஹண்ணவே வுய்ஹமானங் ததோ உத³தி⁴ஸ்மா உத்³த⁴ரிங், தங் அம்ப³ங் மம மரணங் ஆவஹிஸ்ஸதீதி மஞ்ஞாமி, மய்ஹங் தங் அலப⁴ந்தஸ்ஸ ஜீவிதங் நப்பவத்திஸ்ஸதீதி. உபவஸாமீதி கு²ப்பிபாஸாஹி உபக³தோ வஸாமி. ரம்மங் பதி நிஸின்னொஸ்மீதி ரமணீயங் நதி³ங் பதி அஹங் நிஸின்னோ. புது²லோமாயுதா புதூ²தி அயங் நதீ³ புது²லோமேஹி மச்சே²ஹி ஆயுதா புது² விபுலா, அபி நாம மே இதோ ஸொத்தி² ப⁴வெய்யாதி அதி⁴ப்பாயோ. அபலாயினீதி அபலாயித்வா மம ஸம்முகே² டி²தேதி தங் தே³வதங் ஆலபதி. ‘‘அபலாஸினீ’’திபி பாடோ², பலாஸரஹிதே அனவஜ்ஜஸரீரேதி அத்தோ². கிஸ்ஸ வாதி கிஸ்ஸ வா காரணா இதா⁴க³தாஸீதி புச்ச²தி.

    Sosetvāti nirāhāratāya sosetvā sukkhāpetvā. Taṃ mamanti taṃ mama. Yassāti yaṃ assa, ahosīti attho. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ phalaṃ mama sādu ahosi, yamahaṃ gambhīre puthulaudakakkhandhasaṅkhāte mahaṇṇave vuyhamānaṃ tato udadhismā uddhariṃ, taṃ ambaṃ mama maraṇaṃ āvahissatīti maññāmi, mayhaṃ taṃ alabhantassa jīvitaṃ nappavattissatīti. Upavasāmīti khuppipāsāhi upagato vasāmi. Rammaṃ pati nisinnosmīti ramaṇīyaṃ nadiṃ pati ahaṃ nisinno. Puthulomāyutā puthūti ayaṃ nadī puthulomehi macchehi āyutā puthu vipulā, api nāma me ito sotthi bhaveyyāti adhippāyo. Apalāyinīti apalāyitvā mama sammukhe ṭhiteti taṃ devataṃ ālapati. ‘‘Apalāsinī’’tipi pāṭho, palāsarahite anavajjasarīreti attho. Kissa vāti kissa vā kāraṇā idhāgatāsīti pucchati.

    ரூபபட்டபலிமட்டீ²வாதி ஸுட்டு² பரிமஜ்ஜிதகஞ்சனபட்டஸதி³ஸீ. ப்³யக்³கீ⁴வாதி லீலாவிலாஸேன தருணப்³யக்³க⁴போதிகா விய. தே³வானந்தி ச²ன்னங் காமாவசரதே³வானங். யா ச மனுஸ்ஸலோகஸ்மிந்தி யா ச மனுஸ்ஸலோகே. ரூபேனான்வாக³தித்தி²யோதி ரூபேன அன்வாக³தா இத்தி²யோ நத்தீ²தி அத்தனோ ஸம்பா⁴வனாய ஏவமாஹ. தவ ரூபஸதி³ஸாய நாம ந ப⁴விதப்³ப³ந்தி ஹிஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ. க³ந்த⁴ப்³ப³மனுஸ்ஸலோகேதி மூலக³ந்தா⁴தி³னிஸ்ஸிதேஸு க³ந்த⁴ப்³பே³ஸு ச மனுஸ்ஸலோகே ச. சாருபுப்³ப³ங்கீ³தி சாருனா புப்³ப³ங்கே³ன ஊருலக்க²ணேன ஸமன்னாக³தே. நாமஞ்ச ப³ந்த⁴வேதி அத்தனோ நாமகொ³த்தஞ்ச ப³ந்த⁴வே ச மய்ஹங் அக்கா²ஹீதி வத³தி.

    Rūpapaṭṭapalimaṭṭhīvāti suṭṭhu parimajjitakañcanapaṭṭasadisī. Byagghīvāti līlāvilāsena taruṇabyagghapotikā viya. Devānanti channaṃ kāmāvacaradevānaṃ. Yā ca manussalokasminti yā ca manussaloke. Rūpenānvāgatitthiyoti rūpena anvāgatā itthiyo natthīti attano sambhāvanāya evamāha. Tava rūpasadisāya nāma na bhavitabbanti hissa adhippāyo. Gandhabbamanussaloketi mūlagandhādinissitesu gandhabbesu ca manussaloke ca. Cārupubbaṅgīti cārunā pubbaṅgena ūrulakkhaṇena samannāgate. Nāmañca bandhaveti attano nāmagottañca bandhave ca mayhaṃ akkhāhīti vadati.

    ததோ தே³வதீ⁴தா அட்ட² கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato devadhītā aṭṭha gāthā abhāsi –

    11.

    11.

    ‘‘யங் த்வங் பதி நிஸின்னோஸி, ரம்மங் ப்³ராஹ்மண கோஸிகிங்;

    ‘‘Yaṃ tvaṃ pati nisinnosi, rammaṃ brāhmaṇa kosikiṃ;

    ஸாஹங் பு⁴ஸாலயாவுத்தா², வரவாரிவஹோக⁴ஸா.

    Sāhaṃ bhusālayāvutthā, varavārivahoghasā.

    12.

    12.

    ‘‘நானாது³மக³ணாகிண்ணா , ப³ஹுகா கி³ரிகந்த³ரா;

    ‘‘Nānādumagaṇākiṇṇā , bahukā girikandarā;

    மமேவ பமுகா² ஹொந்தி, அபி⁴ஸந்த³ந்தி பாவுஸே.

    Mameva pamukhā honti, abhisandanti pāvuse.

    13.

    13.

    ‘‘அதோ² ப³ஹூ வனதோதா³, நீலவாரிவஹிந்த⁴ரா;

    ‘‘Atho bahū vanatodā, nīlavārivahindharā;

    ப³ஹுகா நாக³வித்தோதா³, அபி⁴ஸந்த³ந்தி வாரினா.

    Bahukā nāgavittodā, abhisandanti vārinā.

    14.

    14.

    ‘‘தா அம்ப³ஜம்பு³லபு³ஜா, நீபா தாலா சுது³ம்ப³ரா;

    ‘‘Tā ambajambulabujā, nīpā tālā cudumbarā;

    ப³ஹூனி ப²லஜாதானி, ஆவஹந்தி அபி⁴ண்ஹஸோ.

    Bahūni phalajātāni, āvahanti abhiṇhaso.

    15.

    15.

    ‘‘யங் கிஞ்சி உப⁴தோ தீரே, ப²லங் பததி அம்பு³னி;

    ‘‘Yaṃ kiñci ubhato tīre, phalaṃ patati ambuni;

    அஸங்ஸயங் தங் ஸோதஸ்ஸ, ப²லங் ஹோதி வஸானுக³ங்.

    Asaṃsayaṃ taṃ sotassa, phalaṃ hoti vasānugaṃ.

    16.

    16.

    ‘‘ஏதத³ஞ்ஞாய மேதா⁴வி, புது²பஞ்ஞ ஸுணோஹி மே;

    ‘‘Etadaññāya medhāvi, puthupañña suṇohi me;

    மா ரோசய மபி⁴ஸங்க³ங், படிஸேத⁴ ஜனாதி⁴ப.

    Mā rocaya mabhisaṅgaṃ, paṭisedha janādhipa.

    17.

    17.

    ‘‘ந வாஹங் வட்³ட⁴வங் மஞ்ஞே, யங் த்வங் ரட்டா²பி⁴வட்³ட⁴ன;

    ‘‘Na vāhaṃ vaḍḍhavaṃ maññe, yaṃ tvaṃ raṭṭhābhivaḍḍhana;

    ஆசெய்யமானோ ராஜிஸி, மரணங் அபி⁴கங்க²ஸி.

    Āceyyamāno rājisi, maraṇaṃ abhikaṅkhasi.

    18.

    18.

    ‘‘தஸ்ஸ ஜானந்தி பிதரோ, க³ந்த⁴ப்³பா³ ச ஸதே³வகா;

    ‘‘Tassa jānanti pitaro, gandhabbā ca sadevakā;

    யே சாபி இஸயோ லோகே, ஸஞ்ஞதத்தா தபஸ்ஸினோ;

    Ye cāpi isayo loke, saññatattā tapassino;

    அஸங்ஸயங் தேபி ஜானந்தி, பட்ட²பூ⁴தா யஸஸ்ஸினோ’’தி.

    Asaṃsayaṃ tepi jānanti, paṭṭhabhūtā yasassino’’ti.

    தத்த² கோஸிகிந்தி யங் த்வங், ப்³ராஹ்மண, ரம்மங் கோஸிகிங் க³ங்க³ங் பதி நிஸின்னோ. பு⁴ஸாலயாவுத்தா²தி பு⁴ஸே சண்ட³ஸோதே ஆலயோ யஸ்ஸ விமானஸ்ஸ, தஸ்மிங் அதி⁴வத்தா², க³ங்க³ட்ட²கவிமானவாஸினீதி அத்தோ². வரவாரிவஹோக⁴ஸாதி வரவாரிவஹேன ஓகே⁴ன ஸமன்னாக³தா. பமுகா²தி தா வுத்தப்பகாரா கி³ரிகந்த³ரா மங் பமுக²ங் கரொந்தி, அஹங் தாஸங் பாமொக்கா² ஹோமீதி த³ஸ்ஸேதி. அபி⁴ஸந்த³ந்தீதி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி, ததோ ததோ ஆக³ந்த்வா மங் கோஸிகிக³ங்க³ங் பவிஸந்தீதி அத்தோ². வனதோதா³தி ந கேவலங் கந்த³ராவ, அத² கோ² ப³ஹூ வனதோதா³ தம்ஹா தம்ஹா வனம்ஹா உத³கானிபி மங் ப³ஹூனி பவிஸந்தி. நீலவாரிவஹிந்த⁴ராதி மணிவண்ணேன நீலவாரினா யுத்தே உத³கக்க²ந்த⁴ஸங்கா²தே வஹே தா⁴ரயந்தியோ. நாக³வித்தோதா³தி நாகா³னங் வித்திகாரேன த⁴னஸங்கா²தேன வா உத³கேன ஸமன்னாக³தா. வாரினாதி ஏவரூபா ஹி ப³ஹூ நதி³யோ மங் வாரினாவ அபி⁴ஸந்த³ந்தி பூரெந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha kosikinti yaṃ tvaṃ, brāhmaṇa, rammaṃ kosikiṃ gaṅgaṃ pati nisinno. Bhusālayāvutthāti bhuse caṇḍasote ālayo yassa vimānassa, tasmiṃ adhivatthā, gaṅgaṭṭhakavimānavāsinīti attho. Varavārivahoghasāti varavārivahena oghena samannāgatā. Pamukhāti tā vuttappakārā girikandarā maṃ pamukhaṃ karonti, ahaṃ tāsaṃ pāmokkhā homīti dasseti. Abhisandantīti sandanti pavattanti, tato tato āgantvā maṃ kosikigaṅgaṃ pavisantīti attho. Vanatodāti na kevalaṃ kandarāva, atha kho bahū vanatodā tamhā tamhā vanamhā udakānipi maṃ bahūni pavisanti. Nīlavārivahindharāti maṇivaṇṇena nīlavārinā yutte udakakkhandhasaṅkhāte vahe dhārayantiyo. Nāgavittodāti nāgānaṃ vittikārena dhanasaṅkhātena vā udakena samannāgatā. Vārināti evarūpā hi bahū nadiyo maṃ vārināva abhisandanti pūrentīti dasseti.

    தாதி தா நதி³யோ. ஆவஹந்தீதி ஏதானி அம்பா³தீ³னி ஆகட்³ட⁴ந்தி. ஸப்³பா³னி ஹி ஏதானி உபயோக³த்தே² பச்சத்தவசனானி. அத² வா தாதி உபயோக³ப³ஹுவசனங். ஆவஹந்தீதி இமானி அம்பா³தீ³னி தா நதி³யோ ஆக³ச்ச²ந்தி, உபக³ச்ச²ந்தீதி அத்தோ², ஏவங் உபக³தானி பன மம ஸோதங் பவிஸந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸோதஸ்ஸாதி யங் உப⁴தோ தீரே ஜாதருக்கே²ஹி ப²லங் மம அம்பு³னி பததி, ஸப்³ப³ங் தங் மம ஸோதஸ்ஸேவ வஸானுக³ங் ஹோதி. நத்தெ²த்த² ஸங்ஸயோதி ஏவங் அம்ப³பக்கஸ்ஸ நதீ³ஸோதேன ஆக³மனகாரணங் கதே²ஸி.

    ti tā nadiyo. Āvahantīti etāni ambādīni ākaḍḍhanti. Sabbāni hi etāni upayogatthe paccattavacanāni. Atha vā ti upayogabahuvacanaṃ. Āvahantīti imāni ambādīni tā nadiyo āgacchanti, upagacchantīti attho, evaṃ upagatāni pana mama sotaṃ pavisantīti adhippāyo. Sotassāti yaṃ ubhato tīre jātarukkhehi phalaṃ mama ambuni patati, sabbaṃ taṃ mama sotasseva vasānugaṃ hoti. Natthettha saṃsayoti evaṃ ambapakkassa nadīsotena āgamanakāraṇaṃ kathesi.

    மேதா⁴வி புது²பஞ்ஞாதி உப⁴யங் ஆலபனமேவ. மா ரோசயாதி ஏவங் தண்ஹாபி⁴ஸங்க³ங் மா ரோசய. படிஸேதா⁴தி படிஸேதே⁴ஹி நந்தி ராஜானங் ஓவத³தி. வட்³ட⁴வந்தி பஞ்ஞாவட்³ட⁴பா⁴வங் பண்டி³தபா⁴வங். ரட்டா²பி⁴வட்³ட⁴னாதி ரட்ட²ஸ்ஸ அபி⁴வட்³ட⁴ன. ஆசெய்யமானோதி மங்ஸலோஹிதேஹி ஆசியந்தோ வட்³ட⁴ந்தோ, தருணோவ ஹுத்வாதி அத்தோ². ராஜிஸீதி தங் ஆலபதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யங் த்வங் நிராஹாரதாய ஸுஸ்ஸமானோ தருணோவ ஸமானோ அம்ப³லோபே⁴ன மரணங் அபி⁴கங்க²ஸி, ந வே அஹங் தவ இமங் பண்டி³தபா⁴வங் மஞ்ஞாமீதி.

    Medhāvi puthupaññāti ubhayaṃ ālapanameva. Mā rocayāti evaṃ taṇhābhisaṅgaṃ mā rocaya. Paṭisedhāti paṭisedhehi nanti rājānaṃ ovadati. Vaḍḍhavanti paññāvaḍḍhabhāvaṃ paṇḍitabhāvaṃ. Raṭṭhābhivaḍḍhanāti raṭṭhassa abhivaḍḍhana. Āceyyamānoti maṃsalohitehi āciyanto vaḍḍhanto, taruṇova hutvāti attho. Rājisīti taṃ ālapati. Idaṃ vuttaṃ hoti – yaṃ tvaṃ nirāhāratāya sussamāno taruṇova samāno ambalobhena maraṇaṃ abhikaṅkhasi, na ve ahaṃ tava imaṃ paṇḍitabhāvaṃ maññāmīti.

    தஸ்ஸாதி யோ புக்³க³லோ தண்ஹாவஸிகோ ஹோதி, தஸ்ஸ தண்ஹாவஸிகபா⁴வங் ‘‘பிதரோ’’தி ஸங்க²ங் க³தா ப்³ரஹ்மானோ ச ஸத்³தி⁴ங் காமாவசரதே³வேஹி க³ந்த⁴ப்³பா³ ச வுத்தப்பகாரா தி³ப்³ப³சக்கு²கா இஸயோ ச அஸங்ஸயங் ஜானந்தி. அனச்ச²ரியஞ்சேதங், யங் தே இத்³தி⁴மந்தோ ஜானெய்யுங், ‘‘அஸுகோ ஹி நாம தண்ஹாவஸிகோ ஹோதீ’’தி. புன தேஸங் பா⁴ஸமானானங் வசனங் ஸுத்வா யேபி தேஸங் பட்ட²பூ⁴தா யஸஸ்ஸினோ பரிசாரகா, தேபி ஜானந்தி. பாபகம்மங் கரொந்தஸ்ஸ ஹி ரஹோ நாம நத்தீ²தி தாபஸஸ்ஸ ஸங்வேக³ங் உப்பாதெ³ந்தீ ஏவமாஹ.

    Tassāti yo puggalo taṇhāvasiko hoti, tassa taṇhāvasikabhāvaṃ ‘‘pitaro’’ti saṅkhaṃ gatā brahmāno ca saddhiṃ kāmāvacaradevehi gandhabbā ca vuttappakārā dibbacakkhukā isayo ca asaṃsayaṃ jānanti. Anacchariyañcetaṃ, yaṃ te iddhimanto jāneyyuṃ, ‘‘asuko hi nāma taṇhāvasiko hotī’’ti. Puna tesaṃ bhāsamānānaṃ vacanaṃ sutvā yepi tesaṃ paṭṭhabhūtā yasassino paricārakā, tepi jānanti. Pāpakammaṃ karontassa hi raho nāma natthīti tāpasassa saṃvegaṃ uppādentī evamāha.

    ததோ தாபஸோ சதஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato tāpaso catasso gāthā abhāsi –

    19.

    19.

    ‘‘ஏவங் விதி³த்வா விதூ³ ஸப்³ப³த⁴ம்மங், வித்³த⁴ங்ஸனங் சவனங் ஜீவிதஸ்ஸ;

    ‘‘Evaṃ viditvā vidū sabbadhammaṃ, viddhaṃsanaṃ cavanaṃ jīvitassa;

    ந சீயதீ தஸ்ஸ நரஸ்ஸ பாபங், ஸசே ந சேதேதி வதா⁴ய தஸ்ஸ.

    Na cīyatī tassa narassa pāpaṃ, sace na ceteti vadhāya tassa.

    20.

    20.

    ‘‘இஸிபூக³ஸமஞ்ஞாதே , ஏவங் லொக்யா விதி³தா ஸதி;

    ‘‘Isipūgasamaññāte , evaṃ lokyā viditā sati;

    அனரியபரிஸம்பா⁴ஸே, பாபகம்மங் ஜிகீ³ஸஸி.

    Anariyaparisambhāse, pāpakammaṃ jigīsasi.

    21.

    21.

    ‘‘ஸசே அஹங் மரிஸ்ஸாமி, தீரே தே புது²ஸுஸ்ஸோணி;

    ‘‘Sace ahaṃ marissāmi, tīre te puthusussoṇi;

    அஸங்ஸயங் தங் அஸிலோகோ, மயி பேதே ஆக³மிஸ்ஸதி.

    Asaṃsayaṃ taṃ asiloko, mayi pete āgamissati.

    22.

    22.

    ‘‘தஸ்மா ஹி பாபகங் கம்மங், ரக்க²ஸ்ஸேவ ஸுமஜ்ஜி²மே;

    ‘‘Tasmā hi pāpakaṃ kammaṃ, rakkhasseva sumajjhime;

    மா தங் ஸப்³போ³ ஜனோ பச்சா², பகுட்டா²யி மயி மதே’’தி.

    Mā taṃ sabbo jano pacchā, pakuṭṭhāyi mayi mate’’ti.

    தத்த² ஏவங் விதி³த்வாதி யதா² அஹங் ஸீலஞ்ச அனிச்சதஞ்ச ஜானாமி, ஏவங் ஜானித்வா டி²தஸ்ஸ. விதூ³தி விது³னோ. ஸப்³ப³த⁴ம்மந்தி ஸப்³ப³ங் ஸுசரிதத⁴ம்மங். திவித⁴ஞ்ஹி ஸுசரிதங் இத⁴ ஸப்³ப³த⁴ம்மோதி அதி⁴ப்பேதங். வித்³த⁴ங்ஸனந்தி ப⁴ங்க³ங். சவனந்தி சுதிங். ஜீவிதஸ்ஸாதி ஆயுனோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஏவங் விதி³த்வா டி²தஸ்ஸ பண்டி³தஸ்ஸ ஸப்³ப³ங் ஸுசரிதத⁴ம்மங் ஜீவிதஸ்ஸ ச அனிச்சதங் ஜானந்தஸ்ஸ ஏவரூபஸ்ஸ நரஸ்ஸ பாபங் ந சீயதி ந வட்³ட⁴தி. ஸசே ந சேதேதி வதா⁴ய தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ ஸங்க²ங் க³தஸ்ஸ பரபுக்³க³லஸ்ஸ வதா⁴ய ந சேதேதி ந பகப்பேதி, நேவ பரபுக்³க³லங் வதா⁴ய சேதேதி, நாபி பரஸந்தகங் வினாஸேதி, அஹஞ்ச கஸ்ஸசி வதா⁴ய அசேதெத்வா கேவலங் அம்ப³பக்கே ஆஸங்க³ங் கத்வா க³ங்க³ங் ஓலோகெந்தோ நிஸின்னோ, த்வங் மய்ஹங் கிங் நாம அகுஸலங் பஸ்ஸஸீதி.

    Tattha evaṃ viditvāti yathā ahaṃ sīlañca aniccatañca jānāmi, evaṃ jānitvā ṭhitassa. Vidūti viduno. Sabbadhammanti sabbaṃ sucaritadhammaṃ. Tividhañhi sucaritaṃ idha sabbadhammoti adhippetaṃ. Viddhaṃsananti bhaṅgaṃ. Cavananti cutiṃ. Jīvitassāti āyuno. Idaṃ vuttaṃ hoti – evaṃ viditvā ṭhitassa paṇḍitassa sabbaṃ sucaritadhammaṃ jīvitassa ca aniccataṃ jānantassa evarūpassa narassa pāpaṃ na cīyati na vaḍḍhati. Sace na ceteti vadhāya tassāti tassa saṅkhaṃ gatassa parapuggalassa vadhāya na ceteti na pakappeti, neva parapuggalaṃ vadhāya ceteti, nāpi parasantakaṃ vināseti, ahañca kassaci vadhāya acetetvā kevalaṃ ambapakke āsaṅgaṃ katvā gaṅgaṃ olokento nisinno, tvaṃ mayhaṃ kiṃ nāma akusalaṃ passasīti.

    இஸிபூக³ஸமஞ்ஞாதேதி இஸிக³ணேன ஸுட்டு² அஞ்ஞாதே இஸீனங் ஸம்மதே. ஏவங் லொக்யாதி த்வங் நாம பாபபவாஹனேன லோகஸ்ஸ ஹிதாதி ஏவங் விதி³தா. ஸதீதி ஸதி ஸோப⁴னே உத்தமேதி ஆலபனமேதங். அனரியபரிஸம்பா⁴ஸேதி ‘‘தஸ்ஸ ஜானந்தி பிதரோ’’திஆதி³காய அஸுந்த³ராய பரிபா⁴ஸாய ஸமன்னாக³தே. ஜிகீ³ஸஸீதி மயி பாபே அஸங்விஜ்ஜந்தேபி மங் ஏவங் பரிபா⁴ஸந்தீ ச பரமரணங் அஜ்ஜு²பெக்க²ந்தீ ச அத்தனோ பாபகம்மங் க³வேஸஸி உப்பாதே³ஸி. தீரே தேதி தவ க³ங்கா³தீரே. புது²ஸுஸ்ஸோணீதி புது²லாய ஸுந்த³ராய ஸோணியா ஸமன்னாக³தே. பேதேதி அம்ப³பக்கங் அலபி⁴த்வா பரலோகங் க³தே, மதேதி அத்தோ². பகுட்டா²யீதி அக்கோஸி க³ரஹி நிந்தி³. ‘‘பக்வத்தா²ஸீ’’திபி பாடோ².

    Isipūgasamaññāteti isigaṇena suṭṭhu aññāte isīnaṃ sammate. Evaṃ lokyāti tvaṃ nāma pāpapavāhanena lokassa hitāti evaṃ viditā. Satīti sati sobhane uttameti ālapanametaṃ. Anariyaparisambhāseti ‘‘tassa jānanti pitaro’’tiādikāya asundarāya paribhāsāya samannāgate. Jigīsasīti mayi pāpe asaṃvijjantepi maṃ evaṃ paribhāsantī ca paramaraṇaṃ ajjhupekkhantī ca attano pāpakammaṃ gavesasi uppādesi. Tīre teti tava gaṅgātīre. Puthusussoṇīti puthulāya sundarāya soṇiyā samannāgate. Peteti ambapakkaṃ alabhitvā paralokaṃ gate, mateti attho. Pakuṭṭhāyīti akkosi garahi nindi. ‘‘Pakvatthāsī’’tipi pāṭho.

    தங் ஸுத்வா தே³வதீ⁴தா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā devadhītā pañca gāthā abhāsi –

    23.

    23.

    ‘‘அஞ்ஞாதமேதங் அவிஸய்ஹஸாஹி, அத்தானமம்ப³ஞ்ச த³தா³மி தே தங்;

    ‘‘Aññātametaṃ avisayhasāhi, attānamambañca dadāmi te taṃ;

    யோ து³ப்³ப³ஜே காமகு³ணே பஹாய, ஸந்திஞ்ச த⁴ம்மஞ்ச அதி⁴ட்டி²தோஸி.

    Yo dubbaje kāmaguṇe pahāya, santiñca dhammañca adhiṭṭhitosi.

    24.

    24.

    ‘‘யோ ஹித்வா புப்³ப³ஸஞ்ஞோக³ங், பச்சா²ஸங்யோஜனே டி²தோ;

    ‘‘Yo hitvā pubbasaññogaṃ, pacchāsaṃyojane ṭhito;

    அத⁴ம்மஞ்சேவ சரதி, பாபஞ்சஸ்ஸ பவட்³ட⁴தி.

    Adhammañceva carati, pāpañcassa pavaḍḍhati.

    25.

    25.

    ‘‘ஏஹி தங் பாபயிஸ்ஸாமி, காமங் அப்பொஸ்ஸுகோ ப⁴வ;

    ‘‘Ehi taṃ pāpayissāmi, kāmaṃ appossuko bhava;

    உபனயாமி ஸீதஸ்மிங், விஹராஹி அனுஸ்ஸுகோ.

    Upanayāmi sītasmiṃ, viharāhi anussuko.

    26.

    26.

    ‘‘தங் புப்ப²ரஸமத்தேபி⁴, வக்கங்கே³ஹி அரிந்த³ம;

    ‘‘Taṃ puppharasamattebhi, vakkaṅgehi arindama;

    கோஞ்சா மயூரா தி³வியா, கோலட்டி²மது⁴ஸாளிகா;

    Koñcā mayūrā diviyā, kolaṭṭhimadhusāḷikā;

    கூஜிதா ஹங்ஸபூகே³ஹி, கோகிலெத்த² பபோ³த⁴ரே.

    Kūjitā haṃsapūgehi, kokilettha pabodhare.

    27.

    27.

    ‘‘அம்பெ³த்த² விப்பஸாக²க்³கா³, பலாலக²லஸன்னிபா⁴;

    ‘‘Ambettha vippasākhaggā, palālakhalasannibhā;

    கோஸம்ப³ஸலளா நீபா, பக்கதாலவிலம்பி³னோ’’தி.

    Kosambasalaḷā nīpā, pakkatālavilambino’’ti.

    தத்த² அஞ்ஞாதமேதந்தி ‘‘க³ரஹா தே ப⁴விஸ்ஸதீதி வத³ந்தோ அம்ப³பக்கத்தா²ய வத³ஸீ’’தி ஏதங் காரணங் மயா அஞ்ஞாதங். அவிஸய்ஹஸாஹீதி ராஜானோ நாம து³ஸ்ஸஹங் ஸஹந்தி, தேன நங் ஆலபந்தீ ஏவமாஹ. அத்தானந்தி தங் ஆலிங்கி³த்வா அம்ப³வனங் நயந்தீ அத்தானஞ்ச தே த³தா³மி தஞ்ச அம்ப³ங். காமகு³ணேதி கஞ்சனமாலாஸேதச்ச²த்தபடிமண்டி³தே வத்து²காமே. ஸந்திஞ்ச த⁴ம்மஞ்சாதி து³ஸ்ஸீல்யவூபஸமேன ஸந்திஸங்கா²தங் ஸீலஞ்சேவ ஸுசரிதத⁴ம்மஞ்ச. அதி⁴ட்டி²தோஸீதி யோ த்வங் இமே கு³ணே உபக³தோ, ஏதேஸு வா பதிட்டி²தோதி அத்தோ².

    Tattha aññātametanti ‘‘garahā te bhavissatīti vadanto ambapakkatthāya vadasī’’ti etaṃ kāraṇaṃ mayā aññātaṃ. Avisayhasāhīti rājāno nāma dussahaṃ sahanti, tena naṃ ālapantī evamāha. Attānanti taṃ āliṅgitvā ambavanaṃ nayantī attānañca te dadāmi tañca ambaṃ. Kāmaguṇeti kañcanamālāsetacchattapaṭimaṇḍite vatthukāme. Santiñca dhammañcāti dussīlyavūpasamena santisaṅkhātaṃ sīlañceva sucaritadhammañca. Adhiṭṭhitosīti yo tvaṃ ime guṇe upagato, etesu vā patiṭṭhitoti attho.

    புப்³ப³ஸஞ்ஞோக³ந்தி புரிமப³ந்த⁴னங். பச்சா²ஸங்யோஜனேதி பச்சி²மப³ந்த⁴னே. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அம்போ⁴ தாபஸ யோ மஹந்தங் ரஜ்ஜஸிரிவிப⁴வங் பஹாய அம்ப³பக்கமத்தே ரஸதண்ஹாய ப³ஜ்ஜி²த்வா வாதாதபங் அக³ணெத்வா நதீ³தீரே ஸுஸ்ஸமானோ நிஸீத³தி, ஸோ மஹாஸமுத்³த³ங் தரித்வா வேலந்தே ஸங்ஸீத³னபுக்³க³லஸதி³ஸோ. யோ புக்³க³லோ ரஸதண்ஹாவஸிகோ அத⁴ம்மஞ்சேவ சரதி, ரஸதண்ஹாவஸேன கரியமானங் பாபஞ்சஸ்ஸ பவட்³ட⁴தீதி. இதி ஸா தாபஸங் க³ரஹந்தீ ஏவமாஹ.

    Pubbasaññoganti purimabandhanaṃ. Pacchāsaṃyojaneti pacchimabandhane. Idaṃ vuttaṃ hoti – ambho tāpasa yo mahantaṃ rajjasirivibhavaṃ pahāya ambapakkamatte rasataṇhāya bajjhitvā vātātapaṃ agaṇetvā nadītīre sussamāno nisīdati, so mahāsamuddaṃ taritvā velante saṃsīdanapuggalasadiso. Yo puggalo rasataṇhāvasiko adhammañceva carati, rasataṇhāvasena kariyamānaṃ pāpañcassa pavaḍḍhatīti. Iti sā tāpasaṃ garahantī evamāha.

    காமங் அப்பொஸ்ஸுகோ ப⁴வாதி ஏகங்ஸேனேவ அம்ப³பக்கே நிராலயோ ஹோஹி. ஸீதஸ்மிந்தி ஸீதலே அம்ப³வனே. ந்தி ஏவங் வத³மானாவ தே³வதா தாபஸங் ஆலிங்கி³த்வா உரே நிபஜ்ஜாபெத்வா ஆகாஸே பக்க²ந்தா தியோஜனிகங் தி³ப்³ப³அம்ப³வனங் தி³ஸ்வா ஸகுணஸத்³த³ஞ்ச ஸுத்வா தாபஸஸ்ஸ ஆசிக்க²ந்தீ ‘‘த’’ந்தி ஏவமாஹ. புப்ப²ரஸமத்தேபீ⁴தி புப்ப²ரஸேன மத்தேஹி. வக்கங்கே³ஹீதி வங்ககீ³வேஹி ஸகுணேஹி அபி⁴னாதி³தந்தி அத்தோ². இதா³னி தே ஸகுணே ஆசிக்க²ந்தீ ‘‘கோஞ்சா’’திஆதி³மாஹ. தத்த² தி³வியாதி தி³ப்³யா. கோலட்டி²மது⁴ஸாளிகாதி கோலட்டி²ஸகுணா ச நாம ஸுவண்ணஸாளிகா ஸகுணா ச. ஏதே தி³ப்³ப³ஸகுணா எத்த² வஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதி. கூஜிதா ஹங்ஸபூகே³ஹீதி ஹங்ஸக³ணேஹி உபகூஜிதா விரவஸங்க⁴ட்டிதா. கோகிலெத்த² பபோ³த⁴ரேதி எத்த² அம்ப³வனே கோகிலா வஸ்ஸந்தியோ அத்தானங் பபோ³தெ⁴ந்தி ஞாபெந்தி. அம்பெ³த்தா²தி அம்பா³ எத்த². விப்பஸாக²க்³கா³தி ப²லபா⁴ரேன ஓனமிதஸாக²க்³கா³. பலாலக²லஸன்னிபா⁴தி புப்ப²ஸன்னிசயேன ஸாலிபலாலக²லஸதி³ஸா. பக்கதாலவிலம்பி³னோதி பக்கதாலப²லவிலம்பி³னோ. ஏவரூபா ருக்கா² ச எத்த² அத்தீ²தி அம்ப³வனங் வண்ணேதி.
