Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. கிமிலஸுத்தங்

    10. Kimilasuttaṃ

    986. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா கிமிலாயங் 1 விஹரதி வேளுவனே. தத்ர கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் கிமிலங் ஆமந்தேஸி – ‘‘கத²ங் பா⁴விதோ நு கோ², கிமில, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ கத²ங் ப³ஹுலீகதோ மஹப்ப²லோ ஹோதி மஹானிஸங்ஸோ’’தி?

    986. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kimilāyaṃ 2 viharati veḷuvane. Tatra kho bhagavā āyasmantaṃ kimilaṃ āmantesi – ‘‘kathaṃ bhāvito nu kho, kimila, ānāpānassatisamādhi kathaṃ bahulīkato mahapphalo hoti mahānisaṃso’’ti?

    ஏவங் வுத்தே ஆயஸ்மா கிமிலோ துண்ஹீ அஹோஸி. து³தியம்பி கோ² ப⁴க³வா…பே॰… ததியம்பி கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் கிமிலங் ஆமந்தேஸி – ‘‘கத²ங் பா⁴விதோ நு கோ², கிமில, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ கத²ங் ப³ஹுலீகதோ மஹப்ப²லோ ஹோதி மஹானிஸங்ஸோ’’தி? ததியம்பி கோ² ஆயஸ்மா கிமிலோ துண்ஹீ அஹோஸி.

    Evaṃ vutte āyasmā kimilo tuṇhī ahosi. Dutiyampi kho bhagavā…pe… tatiyampi kho bhagavā āyasmantaṃ kimilaṃ āmantesi – ‘‘kathaṃ bhāvito nu kho, kimila, ānāpānassatisamādhi kathaṃ bahulīkato mahapphalo hoti mahānisaṃso’’ti? Tatiyampi kho āyasmā kimilo tuṇhī ahosi.

    ஏவங் வுத்தே ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏதஸ்ஸ, ப⁴க³வா, காலோ; ஏதஸ்ஸ, ஸுக³த, காலோ! யங் ப⁴க³வா ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ங் பா⁴ஸெய்ய . ப⁴க³வதோ ஸுத்வா பி⁴க்கூ² தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’தி.

    Evaṃ vutte āyasmā ānando bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘etassa, bhagavā, kālo; etassa, sugata, kālo! Yaṃ bhagavā ānāpānassatisamādhiṃ bhāseyya . Bhagavato sutvā bhikkhū dhāressantī’’ti.

    ‘‘தேனஹானந்த³, ஸுணாஹி, ஸாது⁴கங் மனஸி கரோஹி; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘கத²ங் பா⁴விதோ ச, ஆனந்த³, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ கத²ங் ப³ஹுலீகதோ மஹப்ப²லோ ஹோதி மஹானிஸங்ஸோ? இதா⁴னந்த³, பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா ருக்க²மூலக³தோ வா ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தோ வா நிஸீத³தி பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய பரிமுக²ங் ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா. ஸோ ஸதோவ அஸ்ஸஸதி, ஸதோவ பஸ்ஸஸதி…பே॰… ‘படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி. ஏவங் பா⁴விதோ கோ², ஆனந்த³, ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ ஏவங் ப³ஹுலீகதோ மஹப்ப²லோ ஹோதி மஹானிஸங்ஸோ’’.

    ‘‘Tenahānanda, suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā ānando bhagavato paccassosi. Bhagavā etadavoca – ‘‘kathaṃ bhāvito ca, ānanda, ānāpānassatisamādhi kathaṃ bahulīkato mahapphalo hoti mahānisaṃso? Idhānanda, bhikkhu araññagato vā rukkhamūlagato vā suññāgāragato vā nisīdati pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya parimukhaṃ satiṃ upaṭṭhapetvā. So satova assasati, satova passasati…pe… ‘paṭinissaggānupassī assasissāmī’ti sikkhati, ‘paṭinissaggānupassī passasissāmī’ti sikkhati. Evaṃ bhāvito kho, ānanda, ānāpānassatisamādhi evaṃ bahulīkato mahapphalo hoti mahānisaṃso’’.

    ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தீ³க⁴ங் வா அஸ்ஸஸந்தோ ‘தீ³க⁴ங் அஸ்ஸஸாமீ’தி பஜானாதி, தீ³க⁴ங் வா பஸ்ஸஸந்தோ ‘தீ³க⁴ங் பஸ்ஸஸாமீ’தி பஜானாதி; ரஸ்ஸங் வா அஸ்ஸஸந்தோ ‘ரஸ்ஸங் அஸ்ஸஸாமீ’தி பஜானாதி, ரஸ்ஸங் வா பஸ்ஸஸந்தோ ‘ரஸ்ஸங் பஸ்ஸஸாமீ’தி பஜானாதி; ‘ஸப்³ப³காயப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘ஸப்³ப³காயப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி; ‘பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ரங் அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘பஸ்ஸம்ப⁴யங் காயஸங்கா²ரங் பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி – காயே காயானுபஸ்ஸீ, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? காயஞ்ஞதராஹங், ஆனந்த³, ஏதங் வதா³மி யதி³த³ங் – அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸங். தஸ்மாதிஹானந்த³, காயே காயானுபஸ்ஸீ பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்.

    ‘‘Yasmiṃ samaye, ānanda, bhikkhu dīghaṃ vā assasanto ‘dīghaṃ assasāmī’ti pajānāti, dīghaṃ vā passasanto ‘dīghaṃ passasāmī’ti pajānāti; rassaṃ vā assasanto ‘rassaṃ assasāmī’ti pajānāti, rassaṃ vā passasanto ‘rassaṃ passasāmī’ti pajānāti; ‘sabbakāyappaṭisaṃvedī assasissāmī’ti sikkhati, ‘sabbakāyappaṭisaṃvedī passasissāmī’ti sikkhati; ‘passambhayaṃ kāyasaṅkhāraṃ assasissāmī’ti sikkhati, ‘passambhayaṃ kāyasaṅkhāraṃ passasissāmī’ti sikkhati – kāye kāyānupassī, ānanda, bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Taṃ kissa hetu? Kāyaññatarāhaṃ, ānanda, etaṃ vadāmi yadidaṃ – assāsapassāsaṃ. Tasmātihānanda, kāye kāyānupassī bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ.

    ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² ‘பீதிப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘பீதிப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி; ‘ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘ஸுக²ப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி; ‘சித்தஸங்கா²ரப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘சித்தஸங்கா²ரப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி; ‘பஸ்ஸம்ப⁴யங் சித்தஸங்கா²ரங் பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி – வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? வேத³னாஞ்ஞதராஹங், ஆனந்த³, ஏதங் வதா³மி, யதி³த³ங் – அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸானங் 3 ஸாது⁴கங் மனஸிகாரங். தஸ்மாதிஹானந்த³, வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்.

    ‘‘Yasmiṃ samaye, ānanda, bhikkhu ‘pītippaṭisaṃvedī assasissāmī’ti sikkhati, ‘pītippaṭisaṃvedī passasissāmī’ti sikkhati; ‘sukhappaṭisaṃvedī assasissāmī’ti sikkhati, ‘sukhappaṭisaṃvedī passasissāmī’ti sikkhati; ‘cittasaṅkhārappaṭisaṃvedī assasissāmī’ti sikkhati, ‘cittasaṅkhārappaṭisaṃvedī passasissāmī’ti sikkhati; ‘passambhayaṃ cittasaṅkhāraṃ passasissāmī’ti sikkhati – vedanāsu vedanānupassī, ānanda, bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Taṃ kissa hetu? Vedanāññatarāhaṃ, ānanda, etaṃ vadāmi, yadidaṃ – assāsapassāsānaṃ 4 sādhukaṃ manasikāraṃ. Tasmātihānanda, vedanāsu vedanānupassī bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ.

    ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² ‘சித்தப்படிஸங்வேதீ³ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘சித்தப்படிஸங்வேதீ³ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி; அபி⁴ப்பமோத³யங் சித்தங்…பே॰… ஸமாத³ஹங் சித்தங்…பே॰… ‘விமோசயங் சித்தங் அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘விமோசயங் சித்தங் பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி – சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது? நாஹங், ஆனந்த³, முட்ட²ஸ்ஸதிஸ்ஸ அஸம்பஜானஸ்ஸ ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴பா⁴வனங் வதா³மி. தஸ்மாதிஹானந்த³, சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்.

    ‘‘Yasmiṃ samaye, ānanda, bhikkhu ‘cittappaṭisaṃvedī assasissāmī’ti sikkhati, ‘cittappaṭisaṃvedī passasissāmī’ti sikkhati; abhippamodayaṃ cittaṃ…pe… samādahaṃ cittaṃ…pe… ‘vimocayaṃ cittaṃ assasissāmī’ti sikkhati, ‘vimocayaṃ cittaṃ passasissāmī’ti sikkhati – citte cittānupassī, ānanda, bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. Taṃ kissa hetu? Nāhaṃ, ānanda, muṭṭhassatissa asampajānassa ānāpānassatisamādhibhāvanaṃ vadāmi. Tasmātihānanda, citte cittānupassī bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ.

    ‘‘யஸ்மிங் ஸமயே, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² ‘அனிச்சானுபஸ்ஸீ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி…பே॰… விராகா³னுபஸ்ஸீ…பே॰… நிரோதா⁴னுபஸ்ஸீ…பே॰… ‘படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ அஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி, ‘படினிஸ்ஸக்³கா³னுபஸ்ஸீ பஸ்ஸஸிஸ்ஸாமீ’தி ஸிக்க²தி – த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ, ஆனந்த³, பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங். ஸோ யங் தங் ஹோதி அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸானங் பஹானங் தங் பஞ்ஞாய தி³ஸ்வா ஸாது⁴கங் அஜ்ஜு²பெக்கி²தா ஹோதி. தஸ்மாதிஹானந்த³, த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ பி⁴க்கு² தஸ்மிங் ஸமயே விஹரதி ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா, வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங்.

    ‘‘Yasmiṃ samaye, ānanda, bhikkhu ‘aniccānupassī assasissāmī’ti sikkhati…pe… virāgānupassī…pe… nirodhānupassī…pe… ‘paṭinissaggānupassī assasissāmī’ti sikkhati, ‘paṭinissaggānupassī passasissāmī’ti sikkhati – dhammesu dhammānupassī, ānanda, bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ. So yaṃ taṃ hoti abhijjhādomanassānaṃ pahānaṃ taṃ paññāya disvā sādhukaṃ ajjhupekkhitā hoti. Tasmātihānanda, dhammesu dhammānupassī bhikkhu tasmiṃ samaye viharati ātāpī sampajāno satimā, vineyya loke abhijjhādomanassaṃ.

    ‘‘ஸெய்யதா²பி , ஆனந்த³, சதுமஹாபதே² 5 மஹாபங்ஸுபுஞ்ஜோ. புரத்தி²மாய சேபி தி³ஸாயங் ஆக³ச்செ²ய்ய ஸகடங் வா ரதோ² வா, உபஹனதேவ தங் பங்ஸுபுஞ்ஜங்; பச்சி²மாய சேபி தி³ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய…பே॰… உத்தராய சேபி தி³ஸாய…பே॰… த³க்கி²ணாய சேபி தி³ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய ஸகடங் வா ரதோ² வா, உபஹனதேவ தங் பங்ஸுபுஞ்ஜங். ஏவமேவ கோ², ஆனந்த³, பி⁴க்கு² காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோபி உபஹனதேவ பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே; வேத³னாஸு…பே॰… சித்தே…பே॰… த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீ விஹரந்தோபி உபஹனதேவ பாபகே அகுஸலே த⁴ம்மே’’தி. த³ஸமங்.

    ‘‘Seyyathāpi , ānanda, catumahāpathe 6 mahāpaṃsupuñjo. Puratthimāya cepi disāyaṃ āgaccheyya sakaṭaṃ vā ratho vā, upahanateva taṃ paṃsupuñjaṃ; pacchimāya cepi disāya āgaccheyya…pe… uttarāya cepi disāya…pe… dakkhiṇāya cepi disāya āgaccheyya sakaṭaṃ vā ratho vā, upahanateva taṃ paṃsupuñjaṃ. Evameva kho, ānanda, bhikkhu kāye kāyānupassī viharantopi upahanateva pāpake akusale dhamme; vedanāsu…pe… citte…pe… dhammesu dhammānupassī viharantopi upahanateva pāpake akusale dhamme’’ti. Dasamaṃ.

    ஏகத⁴ம்மவக்³கோ³ பட²மோ.

    Ekadhammavaggo paṭhamo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    ஏகத⁴ம்மோ ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, ஸுத்³தி⁴கஞ்ச து³வே ப²லா;

    Ekadhammo ca bojjhaṅgo, suddhikañca duve phalā;

    அரிட்டோ² கப்பினோ தீ³போ, வேஸாலீ கிமிலேன சாதி.

    Ariṭṭho kappino dīpo, vesālī kimilena cāti.







    Footnotes:
    1. கிம்பி³லாயங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. kimbilāyaṃ (sī. pī.)
    3. அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸங் (பீ॰ க॰) ம॰ நி॰ 3.145
    4. assāsapassāsaṃ (pī. ka.) ma. ni. 3.145
    5. சாதும்மஹாபதே² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. cātummahāpathe (sī. syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. கிமிலஸுத்தவண்ணனா • 10. Kimilasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. கிமிலஸுத்தவண்ணனா • 10. Kimilasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact