Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[85] 5. கிங்பக்கஜாதகவண்ணனா
[85] 5. Kiṃpakkajātakavaṇṇanā
ஆயதிங் தோ³ஸங் நாஞ்ஞாயாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் உக்கண்டி²தபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. அஞ்ஞதரோ கிர குலபுத்தோ பு³த்³த⁴ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜிதோ ஏகதி³வஸங் ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரந்தோ ஏகங் அலங்கதஇத்தி²ங் தி³ஸ்வா உக்கண்டி². அத² நங் ஆசரியுபஜ்ஜா²யா ஸத்து² ஸந்திகங் ஆனயிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் பி⁴க்கு² உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்ச’’ந்தி வுத்தே ‘‘பஞ்ச காமகு³ணா நாமேதே பி⁴க்கு² பரிபோ⁴க³காலே ரமணீயா. ஸோ பன தேஸங் பரிபோ⁴கோ³ நிரயாதீ³ஸு படிஸந்தி⁴தா³யகத்தா கிங்பக்கப²லபரிபோ⁴க³ஸதி³ஸோ ஹோதி. கிங்பக்கப²லங் நாம வண்ணக³ந்த⁴ரஸஸம்பன்னங், கா²தி³தங் பன அந்தானி க²ண்டி³த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேதி. புப்³பே³ ப³ஹூ பா³லஜனா தஸ்ஸ தோ³ஸங் அதி³ஸ்வா வண்ணக³ந்த⁴ரஸேஸு ப³ஜ்ஜி²த்வா தங் ப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணிங்ஸூ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Āyatiṃ dosaṃ nāññāyāti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Aññataro kira kulaputto buddhasāsane uraṃ datvā pabbajito ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkataitthiṃ disvā ukkaṇṭhi. Atha naṃ ācariyupajjhāyā satthu santikaṃ ānayiṃsu. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ bhikkhu ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘sacca’’nti vutte ‘‘pañca kāmaguṇā nāmete bhikkhu paribhogakāle ramaṇīyā. So pana tesaṃ paribhogo nirayādīsu paṭisandhidāyakattā kiṃpakkaphalaparibhogasadiso hoti. Kiṃpakkaphalaṃ nāma vaṇṇagandharasasampannaṃ, khāditaṃ pana antāni khaṇḍitvā jīvitakkhayaṃ pāpeti. Pubbe bahū bālajanā tassa dosaṃ adisvā vaṇṇagandharasesu bajjhitvā taṃ phalaṃ paribhuñjitvā jīvitakkhayaṃ pāpuṇiṃsū’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸத்த²வாஹோ ஹுத்வா பஞ்சஹி ஸகடஸதேஹி புப்³ப³ந்தாபரந்தங் க³ச்ச²ந்தோ அடவிமுக²ங் பத்வா மனுஸ்ஸே ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘இமிஸ்ஸா அடவியா விஸருக்கா² நாம அத்தி², மா கோ² மங் அனாபுச்சா² புப்³பே³ அகா²தி³தபுப்³பா³னி ப²லாப²லானி கா²தி³த்தா²’’தி ஓவதி³. மனுஸ்ஸா அடவிங் அதிக்கமித்வா அடவிமுகே² ஏகங் கிங்பக்கருக்க²ங் ப²லபா⁴ரஓணமிதஸாக²ங் அத்³த³ஸங்ஸு. தஸ்ஸ க²ந்த⁴ஸாகா²பத்தப²லானி ஸண்டா²னவண்ணரஸக³ந்தே⁴ஹி அம்ப³ஸதி³ஸானேவ. தேஸு ஏகச்சே வண்ணக³ந்த⁴ரஸேஸு ப³ஜ்ஜி²த்வா அம்ப³ப²லஸஞ்ஞாய ப²லானி கா²தி³ங்ஸு, ஏகச்சே ‘‘ஸத்த²வாஹங் புச்சி²த்வா கா²தி³ஸ்ஸாமா’’தி க³ஹெத்வா அட்ட²ங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் டா²னங் பத்வா யே க³ஹெத்வா டி²தா, தே ப²லானி ச²ட்³டா³பெத்வா, யே கா²த³மானா அட்ட²ங்ஸு, தே வமனங் காரெத்வா தேஸங் பே⁴ஸஜ்ஜங் அதா³ஸி. தேஸு ஏகச்சே அரோகா³ ஜாதா, பட²மமேவ கா²தி³த்வா டி²தா பன ஜீவிதக்க²யங் பத்தா. போ³தி⁴ஸத்தோபி இச்சி²தட்டா²னங் ஸொத்தி²னா க³ந்த்வா லாப⁴ங் லபி⁴த்வா புன ஸகட்டா²னமேவ ஆக³ந்த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto satthavāho hutvā pañcahi sakaṭasatehi pubbantāparantaṃ gacchanto aṭavimukhaṃ patvā manusse sannipātetvā ‘‘imissā aṭaviyā visarukkhā nāma atthi, mā kho maṃ anāpucchā pubbe akhāditapubbāni phalāphalāni khāditthā’’ti ovadi. Manussā aṭaviṃ atikkamitvā aṭavimukhe ekaṃ kiṃpakkarukkhaṃ phalabhāraoṇamitasākhaṃ addasaṃsu. Tassa khandhasākhāpattaphalāni saṇṭhānavaṇṇarasagandhehi ambasadisāneva. Tesu ekacce vaṇṇagandharasesu bajjhitvā ambaphalasaññāya phalāni khādiṃsu, ekacce ‘‘satthavāhaṃ pucchitvā khādissāmā’’ti gahetvā aṭṭhaṃsu. Bodhisatto taṃ ṭhānaṃ patvā ye gahetvā ṭhitā, te phalāni chaḍḍāpetvā, ye khādamānā aṭṭhaṃsu, te vamanaṃ kāretvā tesaṃ bhesajjaṃ adāsi. Tesu ekacce arogā jātā, paṭhamameva khāditvā ṭhitā pana jīvitakkhayaṃ pattā. Bodhisattopi icchitaṭṭhānaṃ sotthinā gantvā lābhaṃ labhitvā puna sakaṭṭhānameva āgantvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² தங் வத்து²ங் கதெ²த்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Satthā taṃ vatthuṃ kathetvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
85.
85.
‘‘ஆயதிங் தோ³ஸங் நாஞ்ஞாய, யோ காமே படிஸேவதி;
‘‘Āyatiṃ dosaṃ nāññāya, yo kāme paṭisevati;
விபாகந்தே ஹனந்தி நங், கிங்பக்கமிவ ப⁴க்கி²த’’ந்தி.
Vipākante hananti naṃ, kiṃpakkamiva bhakkhita’’nti.
தத்த² ஆயதிங் தோ³ஸங் நாஞ்ஞாயாதி அனாக³தே தோ³ஸங் ந அஞ்ஞாய, அஜானித்வாதி அத்தோ². யோ காமே படிஸேவதீதி யோ வத்து²காமே ச கிலேஸகாமே ச படிஸேவதி. விபாகந்தே ஹனந்தி நந்தி தே காமா தங் புரிஸங் அத்தனோ விபாகஸங்கா²தே அந்தே நிரயாதீ³ஸு உப்பன்னங் நானப்பகாரேன து³க்கே²ன ஸங்யோஜயமானா ஹனந்தி. கத²ங்? கிங்பக்கமிவ ப⁴க்கி²தந்தி, யதா² பரிபோ⁴க³காலே வண்ணக³ந்த⁴ரஸஸம்பத்தியா மனாபங் கிங்பக்கப²லங் அனாக³ததோ³ஸங் அதி³ஸ்வா ப⁴க்கி²தங் அந்தே ஹனதி, ஜீவிதக்க²யங் பாபேதி, ஏவங் பரிபோ⁴க³காலே மனாபாபி காமா விபாககாலே ஹனந்தீதி தே³ஸனங் யதா²னுஸந்தி⁴ங் பாபெத்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லங் பாபுணி. ஸேஸபரிஸாயபி கேசி ஸோதாபன்னா, கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, கேசி அரஹந்தோ அஹேஸுங்.
Tattha āyatiṃ dosaṃ nāññāyāti anāgate dosaṃ na aññāya, ajānitvāti attho. Yo kāme paṭisevatīti yo vatthukāme ca kilesakāme ca paṭisevati. Vipākante hananti nanti te kāmā taṃ purisaṃ attano vipākasaṅkhāte ante nirayādīsu uppannaṃ nānappakārena dukkhena saṃyojayamānā hananti. Kathaṃ? Kiṃpakkamiva bhakkhitanti, yathā paribhogakāle vaṇṇagandharasasampattiyā manāpaṃ kiṃpakkaphalaṃ anāgatadosaṃ adisvā bhakkhitaṃ ante hanati, jīvitakkhayaṃ pāpeti, evaṃ paribhogakāle manāpāpi kāmā vipākakāle hanantīti desanaṃ yathānusandhiṃ pāpetvā saccāni pakāsesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphalaṃ pāpuṇi. Sesaparisāyapi keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ.
ஸத்தா²பி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹோஸி, ஸத்த²வாஹோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthāpi imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā parisā buddhaparisā ahosi, satthavāho pana ahameva ahosi’’nti.
கிங்பக்கஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Kiṃpakkajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 85. கிங்பக்கஜாதகங் • 85. Kiṃpakkajātakaṃ