Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    2. கின்னுஸீஹஸுத்தங்

    2. Kinnusīhasuttaṃ

    148. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தேன கோ² பன ஸமயேன ப⁴க³வா மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி.

    148. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena bhagavā mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ deseti.

    அத² கோ² மாரஸ்ஸ பாபிமதோ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் கோ² ஸமணோ கோ³தமோ மஹதியா பரிஸாய பரிவுதோ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. யங்னூனாஹங் யேன ஸமணோ கோ³தமோ தேனுபஸங்கமெய்யங் விசக்கு²கம்மாயா’’தி. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho mārassa pāpimato etadahosi – ‘‘ayaṃ kho samaṇo gotamo mahatiyā parisāya parivuto dhammaṃ deseti. Yaṃnūnāhaṃ yena samaṇo gotamo tenupasaṅkameyyaṃ vicakkhukammāyā’’ti. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘கின்னு ஸீஹோவ நத³ஸி, பரிஸாயங் விஸாரதோ³;

    ‘‘Kinnu sīhova nadasi, parisāyaṃ visārado;

    படிமல்லோ ஹி தே அத்தி², விஜிதாவீ நு மஞ்ஞஸீ’’தி.

    Paṭimallo hi te atthi, vijitāvī nu maññasī’’ti.

    ‘‘நத³ந்தி வே மஹாவீரா, பரிஸாஸு விஸாரதா³;

    ‘‘Nadanti ve mahāvīrā, parisāsu visāradā;

    ததா²க³தா ப³லப்பத்தா, திண்ணா லோகே விஸத்திக’’ந்தி.

    Tathāgatā balappattā, tiṇṇā loke visattika’’nti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ப⁴க³வா, ஜானாதி மங் ஸுக³தோ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ bhagavā, jānāti maṃ sugato’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. கின்னுஸீஹஸுத்தவண்ணனா • 2. Kinnusīhasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. கிங்னுஸீஹஸுத்தவண்ணனா • 2. Kiṃnusīhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact