Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
3. கிந்திஸுத்தவண்ணனா
3. Kintisuttavaṇṇanā
34. ப⁴வோதி பரித்தோ. அப⁴வோதி மஹந்தோ. வுத்³தி⁴அத்தோ² ஹி அயங் அ-காரோ, ‘‘ஸங்வராஸங்வரோ, ப²லாப²ல’’ந்திஆதீ³ஸு விய, தஸ்மா ப⁴வாப⁴வஹேதூதி கு²த்³த³கஸ்ஸ மஹந்தஸ்ஸ வா ப⁴வஸ்ஸ ஹேது, தங் பச்சாஸீஸமானோதி அத்தோ². தேனாஹ – ‘‘தஸ்மிங் தஸ்மிங் ப⁴வே ஸுக²ங் வேதி³ஸ்ஸாமீ’’திஆதி³.
34.Bhavoti paritto. Abhavoti mahanto. Vuddhiattho hi ayaṃ a-kāro, ‘‘saṃvarāsaṃvaro, phalāphala’’ntiādīsu viya, tasmā bhavābhavahetūti khuddakassa mahantassa vā bhavassa hetu, taṃ paccāsīsamānoti attho. Tenāha – ‘‘tasmiṃ tasmiṃ bhave sukhaṃ vedissāmī’’tiādi.
35. லோகுத்தரபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே உத்³தி³ஸ்ஸ புது²ஜ்ஜனானங் விவாதோ³ ஸம்ப⁴வதீதி ஆஹ – ‘‘லோகியலோகுத்தராவ கதி²தா’’தி. லோகியாபி ஹி போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மா லோகுத்தரத⁴ம்மாதி⁴க³மஸ்ஸ ஆஸன்னகாரணத்தா விஸேஸகாரணந்தி யாவ அஞ்ஞேஹி லோகியத⁴ம்மேஹி அபி⁴விஸிட்டோ²தி கத்வா, ‘‘இமேஸு ஸத்ததிங்ஸபோ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மேஸூ’’தி அவிஸேஸேன வுத்தங். அத்த²தோ நானங் ஹோதீதி அத்த²தோ பே⁴தோ³ ஹோதி போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானங் ஸமதி⁴க³தத்தா. ந ஹி காயாத³யோ பா⁴வேதப்³பா³, ஸதியேவ பன பா⁴வேதப்³பா³தி. ப்³யஞ்ஜனதோ நானங் பே⁴த³ங். இமினாபி காரணேனாதி இமாயபி யுத்தியா. இதா³னி தங் யுத்திங் த³ஸ்ஸெந்தோ – ‘‘அத்த²ஞ்ச ப்³யஞ்ஜனஞ்சா’’திஆதி³மாஹ . தத்த² ஸமானெத்வாதி ஸுத்தந்தரதோ ஸமானெத்வா, ஸுத்தந்தரபதே³ஹி ச ஸமானெத்வா. அஞ்ஞதா²தி அஞ்ஞதோ, பூ⁴ததோ அபக³தங் கத்வாதி அத்தோ². மிச்சா² ரோபிதபா⁴வோதி அயாதா²வதோ ட²பிதபா⁴வோ. அத்த²ஞ்ச ப்³யஞ்ஜனஞ்ச விஞ்ஞாபனகாரணமேவாதி அவிபரீதத்த²ஸ்ஸ ஸத்³த³ஸ்ஸ ச பு³ஜ்ஜ²னஹேதுதாய.
35. Lokuttarabodhipakkhiyadhamme uddissa puthujjanānaṃ vivādo sambhavatīti āha – ‘‘lokiyalokuttarāva kathitā’’ti. Lokiyāpi hi bodhipakkhiyadhammā lokuttaradhammādhigamassa āsannakāraṇattā visesakāraṇanti yāva aññehi lokiyadhammehi abhivisiṭṭhoti katvā, ‘‘imesu sattatiṃsabodhipakkhiyadhammesū’’ti avisesena vuttaṃ. Atthato nānaṃ hotīti atthato bhedo hoti bodhipakkhiyadhammānaṃ samadhigatattā. Na hi kāyādayo bhāvetabbā, satiyeva pana bhāvetabbāti. Byañjanato nānaṃ bhedaṃ. Imināpi kāraṇenāti imāyapi yuttiyā. Idāni taṃ yuttiṃ dassento – ‘‘atthañca byañjanañcā’’tiādimāha . Tattha samānetvāti suttantarato samānetvā, suttantarapadehi ca samānetvā. Aññathāti aññato, bhūtato apagataṃ katvāti attho. Micchā ropitabhāvoti ayāthāvato ṭhapitabhāvo. Atthañca byañjanañca viññāpanakāraṇamevāti aviparītatthassa saddassa ca bujjhanahetutāya.
37. இத⁴ த⁴ம்மவினயட்டா²னே ஸதியேவ ஸதிபட்டா²னந்தி க³ஹிதா, அத்த²தோ ஸமேதி நாம யாதா²வதோ அத்த²ஸ்ஸ க³ஹிதத்தா. அஸபா⁴வனிருத்திபா⁴வதோ ப்³யஞ்ஜனதோ நானத்தந்தி தங் லிங்க³பே⁴தே³ன வசனபே⁴தே³ன ச த³ஸ்ஸெந்தோ, ‘‘ஸதிபட்டா²னோதி வா ஸதிபட்டா²னாதி வா மிச்சா² ரோபேதா²’’தி ஆஹ. அப்பமத்தகந்தி அணுமத்தங் ஸல்லஹுகங், ந க³ருதரங் அத⁴னிதங் கத்வா வத்தப்³ப³ம்பி த⁴னிதங் கோ⁴ஸவந்தங் கத்வா ரோபிதே வுத்ததோ³ஸாபா⁴வதோதி தேனாஹ – ‘‘நிப்³பு³திங் பத்துங் ஸக்கா ஹோதீ’’தி.
37. Idha dhammavinayaṭṭhāne satiyeva satipaṭṭhānanti gahitā, atthato sameti nāma yāthāvato atthassa gahitattā. Asabhāvaniruttibhāvato byañjanato nānattanti taṃ liṅgabhedena vacanabhedena ca dassento, ‘‘satipaṭṭhānoti vā satipaṭṭhānāti vā micchā ropethā’’ti āha. Appamattakanti aṇumattaṃ sallahukaṃ, na garutaraṃ adhanitaṃ katvā vattabbampi dhanitaṃ ghosavantaṃ katvā ropite vuttadosābhāvatoti tenāha – ‘‘nibbutiṃ pattuṃ sakkā hotī’’ti.
ப்³யஞ்ஜனஸ்ஸ மிச்சா²ரோபனங் ந விஸேஸந்தராயகரங் ஹோதீதி ஞாபனத்த²ங், சதுஸு மக்³கே³ஸு பஞ்ஹங் கதெ²த்வாவ பரினிப்³பு³தோ. ஸுத்தந்தப்³யஞ்ஜனங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங் – ‘‘அப்பமத்தகங் கோ² பனா’’தி.
Byañjanassa micchāropanaṃ na visesantarāyakaraṃ hotīti ñāpanatthaṃ, catusu maggesu pañhaṃ kathetvāva parinibbuto. Suttantabyañjanaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ – ‘‘appamattakaṃ kho panā’’ti.
38. அத² சதுத்த²வாரே விவாதோ³ கஸ்மா ஜாதோ? யாவதா நேஸங் வசனங் அத்த²தோ சேவ ஸமேதி ப்³யஞ்ஜனதோ சாதி அதி⁴ப்பாயோ. ஸஞ்ஞாய விவாதோ³தி கிஞ்சாபி ஸமேதி அத்த²தோ சேவ ப்³யஞ்ஜனதோ ச, ஸஞ்ஞா பன நேஸங் அவிஸுத்³தா⁴, தாய ஸஞ்ஞாய வஸேன விவாதோ³ ஜாதோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அஹ’’ந்திஆதி³மாஹ. அஹங் ஸதிபட்டா²னந்தி வதா³மி, அயங் ஸதிபட்டா²னோதி வத³தீதி ஏவங் தேஸங் ஞாணங் ஹோதீதி இமமத்த²ங், ‘‘ஏஸேவ நயோ’’தி இமினா அதிதி³ஸதி.
38.Atha catutthavāre vivādo kasmā jāto? Yāvatā nesaṃ vacanaṃ atthato ceva sameti byañjanato cāti adhippāyo. Saññāya vivādoti kiñcāpi sameti atthato ceva byañjanato ca, saññā pana nesaṃ avisuddhā, tāya saññāya vasena vivādo jātoti dassento ‘‘aha’’ntiādimāha. Ahaṃ satipaṭṭhānanti vadāmi, ayaṃ satipaṭṭhānoti vadatīti evaṃ tesaṃ ñāṇaṃ hotīti imamatthaṃ, ‘‘eseva nayo’’ti iminā atidisati.
39. ந சோத³னத்தா²ய வேகா³யிதப்³ப³ந்தி ஸீக⁴ங் ஸீக⁴ங் ந சோத³னா காதப்³பா³தி அத்தோ². தஸ்மாதி யஸ்மா ஏகச்சோ கோத⁴னபா⁴வேன ஏவங் படிப்ப²ரி, தஸ்மா. அனாதா³னதி³ட்டீ²தி ஆதி³யித்வா அனபி⁴னிவிஸனதோ அனாதா³னதி³ட்டீ² அத³ள்ஹக்³கா³ஹீ. பக்கி²பந்தோ வியாதி கி³லித்வா பக்கி²பந்தோ விய.
39.Na codanatthāya vegāyitabbanti sīghaṃ sīghaṃ na codanā kātabbāti attho. Tasmāti yasmā ekacco kodhanabhāvena evaṃ paṭipphari, tasmā. Anādānadiṭṭhīti ādiyitvā anabhinivisanato anādānadiṭṭhī adaḷhaggāhī. Pakkhipanto viyāti gilitvā pakkhipanto viya.
உபகா⁴தோதி சித்தப்பகா⁴தோ ப²ரஸுபகா⁴தோ விய. வணக⁴ட்டிதஸ்ஸ வியாதி வணே க⁴ட்டிதஸ்ஸ விய து³க்கு²ப்பத்தி சித்தது³க்கு²ப்பத்தி. த்³வே வாரே வத்வாபி விஸஜ்ஜேதீதி ஸுப்படினிஸ்ஸக்³கீ³ ஏவங் பகே³வ சோதி³தமத்தே விஸ்ஸஜ்ஜேதி சேதி அதி⁴ப்பாயோ . கத²னவஸேன ச காயசித்தகிலமதோ². ஏவரூபோதி ஸஹஸா அவிஸ்ஸஜ்ஜெந்தேன சோத³கஸ்ஸ விஹேஸாவாதோ³ ஹுத்வாபி அக்கோத⁴னாதி³ஸபா⁴வோ.
Upaghātoti cittappaghāto pharasupaghāto viya. Vaṇaghaṭṭitassa viyāti vaṇe ghaṭṭitassa viya dukkhuppatti cittadukkhuppatti. Dve vāre vatvāpi visajjetīti suppaṭinissaggī evaṃ pageva coditamatte vissajjeti ceti adhippāyo . Kathanavasena ca kāyacittakilamatho. Evarūpoti sahasā avissajjentena codakassa vihesāvādo hutvāpi akkodhanādisabhāvo.
உபெக்கா²தி ஸகேன கம்மேன பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீதி தஸ்மிங் புக்³க³லே அஜ்ஜு²பெக்க²ணா. உபெக்க²ங் அதிமஞ்ஞதி நாம தஸ்ஸ அனாசாரஸ்ஸ அனஜ்ஜு²பெக்க²ணதோ.
Upekkhāti sakena kammena paññāyissatīti tasmiṃ puggale ajjhupekkhaṇā. Upekkhaṃ atimaññati nāma tassa anācārassa anajjhupekkhaṇato.
40. வசனஸஞ்சாரோதி பேஸுஞ்ஞவஸேன அஞ்ஞதா²வசனுபஸங்ஹாரோ. தி³ட்டி²பளாஸோதி யுக³க்³கா³ஹவஸேன லத்³தி⁴. ஸா பன சித்தஸ்ஸ அனாராத⁴னியபா⁴வோ ஸத்து²சித்தஸ்ஸ அனாராத⁴கபா⁴வோ. கலஹோதி அதி⁴கரணுப்பாத³வஸேன பவத்தோ விக்³க³ஹோ ப⁴ண்ட³னஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴கோ³.
40.Vacanasañcāroti pesuññavasena aññathāvacanupasaṃhāro. Diṭṭhipaḷāsoti yugaggāhavasena laddhi. Sā pana cittassa anārādhaniyabhāvo satthucittassa anārādhakabhāvo. Kalahoti adhikaraṇuppādavasena pavatto viggaho bhaṇḍanassa pubbabhāgo.
யேன காரணேனாதி யேன த⁴ம்மேன ஸத்து²ஸாஸனேன. தமேவ ஹி ஸந்தா⁴ய வத³தி – ‘‘த⁴ம்மோதி ஸாரணீயத⁴ம்மோ அதி⁴ப்பேதோ’’தி. எத்தா²தி ‘‘த⁴ம்மஸ்ஸ சானுத⁴ம்ம’’ந்தி எத்த². த⁴ம்மோதி ஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ தஸ்ஸ ததா² பவத்தங் ப்³யாகரணங் யதா² விவாதா³பன்னா ஸஞ்ஞத்திங் க³ச்ச²ந்தி. தேனாஹ – ‘‘தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ஸஞ்ஞத்திகரண’’ந்தி. ததே³வ ப்³யாகரணங் அனுத⁴ம்மோதி பி⁴க்கு²னா வுச்சமானோ அனுபவத்தோ த⁴ம்மோ. தேனாஹ – ‘‘ததே³வ ப்³யாகரோதி நாமா’’தி. கோசீதி யோ கோசி. ஸஹத⁴ம்மிகோ ஸகாரணோ. அஞ்ஞத்தோ² அயங் கிங் ஸத்³தோ³தி ஆஹ ‘‘அஞ்ஞோ’’தி. அஸ்ஸாதி வுத்தனயேன படிபன்னபி⁴க்கு²னோ, தஸ்ஸ படிபத்தி ந கேனசி க³ரஹணீயா ஹோதீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஸப்³ப³ங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Yena kāraṇenāti yena dhammena satthusāsanena. Tameva hi sandhāya vadati – ‘‘dhammoti sāraṇīyadhammo adhippeto’’ti. Etthāti ‘‘dhammassa cānudhamma’’nti ettha. Dhammoti sambuddhassa tassa tathā pavattaṃ byākaraṇaṃ yathā vivādāpannā saññattiṃ gacchanti. Tenāha – ‘‘tesaṃ bhikkhūnaṃ saññattikaraṇa’’nti. Tadeva byākaraṇaṃ anudhammoti bhikkhunā vuccamāno anupavatto dhammo. Tenāha – ‘‘tadeva byākaroti nāmā’’ti. Kocīti yo koci. Sahadhammiko sakāraṇo. Aññattho ayaṃ kiṃ saddoti āha ‘‘añño’’ti. Assāti vuttanayena paṭipannabhikkhuno, tassa paṭipatti na kenaci garahaṇīyā hotīti attho. Sesaṃ sabbaṃ suviññeyyameva.
கிந்திஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Kintisuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 3. கிந்திஸுத்தங் • 3. Kintisuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 3. கிந்திஸுத்தவண்ணனா • 3. Kintisuttavaṇṇanā