Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. கிஸாகோ³தமீஸுத்தவண்ணனா

    3. Kisāgotamīsuttavaṇṇanā

    164. ததியே கிஸாகோ³தமீதி அப்பமங்ஸலோஹிததாய கிஸா, கோ³தமீதி பனஸ்ஸா நாமங். புப்³பே³ கிர ஸாவத்தி²யங் ஏகஸ்மிங் குலே அஸீதிகோடித⁴னங் ஸப்³ப³ங் அங்கா³ராவ ஜாதங். குடும்பி³கோ அங்கா³ரஜாதானி அனீஹரித்வா – ‘‘அவஸ்ஸங் கோசி புஞ்ஞவா ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்ஸ புஞ்ஞேன புன பாகதிகங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸுவண்ணஹிரஞ்ஞஸ்ஸ சாடியோ பூரெத்வா ஆபணே ட²பெத்வா ஸமீபே நிஸீதி³. அதே²கா து³க்³க³தகுலஸ்ஸ தீ⁴தா – ‘‘அட்³ட⁴மாஸகங் க³ஹெத்வா தா³ருஸாகங் ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி வீதி²ங் க³தா தங் தி³ஸ்வா குடும்பி³கங் ஆஹ – ‘‘ஆபணே தாவ த⁴னங் எத்தகங், கே³ஹே கித்தகங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. கிங் தி³ஸ்வா அம்ம ஏவங் கதே²ஸீதி? இமங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணந்தி. ஸோ ‘‘புஞ்ஞவதீ ஏஸா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி தஸ்ஸா வஸனட்டா²னங் புச்சி²த்வா ஆபணே ப⁴ண்ட³ங் படிஸாமெத்வா தஸ்ஸா மாதாபிதரோ உபஸங்கமித்வா ஏவமாஹ – ‘‘அம்ஹாகங் கே³ஹே வயப்பத்தோ தா³ரகோ அத்தி², தஸ்ஸேதங் தா³ரிகங் தே³தா²’’தி. கிங் ஸாமி து³க்³க³தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கேளிங் கரோஸீதி? மித்தஸந்த²வோ நாம து³க்³க³தேஹிபி ஸத்³தி⁴ங் ஹோதி, தே³த² நங், குடும்ப³ஸாமினீ ப⁴விஸ்ஸதீதி நங் க³ஹெத்வா க⁴ரங் ஆனேஸி. ஸா ஸங்வாஸமன்வாய புத்தங் விஜாதா. புத்தோ பத³ஸா ஆஹிண்ட³னகாலே காலமகாஸி. ஸா து³க்³க³தகுலே உப்பஜ்ஜித்வா மஹாகுலங் க³ந்த்வாபி ‘‘புத்தவினாஸங் பத்தாம்ஹீ’’தி உப்பன்னப³லவஸோகா புத்தஸ்ஸ ஸரீரகிச்சங் வாரெத்வா தங் மதகளேவரங் ஆதா³ய நக³ரே விப்பலபந்தீ சரதி.

    164. Tatiye kisāgotamīti appamaṃsalohitatāya kisā, gotamīti panassā nāmaṃ. Pubbe kira sāvatthiyaṃ ekasmiṃ kule asītikoṭidhanaṃ sabbaṃ aṅgārāva jātaṃ. Kuṭumbiko aṅgārajātāni anīharitvā – ‘‘avassaṃ koci puññavā bhavissati, tassa puññena puna pākatikaṃ bhavissatī’’ti suvaṇṇahiraññassa cāṭiyo pūretvā āpaṇe ṭhapetvā samīpe nisīdi. Athekā duggatakulassa dhītā – ‘‘aḍḍhamāsakaṃ gahetvā dārusākaṃ āharissāmī’’ti vīthiṃ gatā taṃ disvā kuṭumbikaṃ āha – ‘‘āpaṇe tāva dhanaṃ ettakaṃ, gehe kittakaṃ bhavissatī’’ti. Kiṃ disvā amma evaṃ kathesīti? Imaṃ hiraññasuvaṇṇanti. So ‘‘puññavatī esā bhavissatī’’ti tassā vasanaṭṭhānaṃ pucchitvā āpaṇe bhaṇḍaṃ paṭisāmetvā tassā mātāpitaro upasaṅkamitvā evamāha – ‘‘amhākaṃ gehe vayappatto dārako atthi, tassetaṃ dārikaṃ dethā’’ti. Kiṃ sāmi duggatehi saddhiṃ keḷiṃ karosīti? Mittasanthavo nāma duggatehipi saddhiṃ hoti, detha naṃ, kuṭumbasāminī bhavissatīti naṃ gahetvā gharaṃ ānesi. Sā saṃvāsamanvāya puttaṃ vijātā. Putto padasā āhiṇḍanakāle kālamakāsi. Sā duggatakule uppajjitvā mahākulaṃ gantvāpi ‘‘puttavināsaṃ pattāmhī’’ti uppannabalavasokā puttassa sarīrakiccaṃ vāretvā taṃ matakaḷevaraṃ ādāya nagare vippalapantī carati.

    ஏகதி³வஸங் மஹதியா பு³த்³த⁴வீதி²யா த³ஸப³லஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா – ‘‘புத்தஸ்ஸ மே அரோக³பா⁴வத்தா²ய பே⁴ஸஜ்ஜங் தே³த² ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. க³ச்ச² ஸாவத்தி²ங் ஆஹிண்டி³த்வா யஸ்மிங் கே³ஹே மதபுப்³போ³ நத்தி², ததோ ஸித்³த⁴த்த²கங் ஆஹர, புத்தஸ்ஸ தே பே⁴ஸஜ்ஜங் ப⁴விஸ்ஸதீதி. ஸா நக³ரங் பவிஸித்வா து⁴ரகே³ஹதோ பட்டா²ய ப⁴க³வதா வுத்தனயேன க³ந்த்வா ஸித்³த⁴த்த²கங் யாசந்தீ க⁴ரே க⁴ரே, ‘‘குதோ த்வங் ஏவரூபங் க⁴ரங் பஸ்ஸிஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தா கதிபயானி கே³ஹானி ஆஹிண்டி³த்வா – ‘‘ஸப்³பே³ஸம்பி கிராயங் த⁴ம்மதா, ந மய்ஹங் புத்தஸ்ஸேவா’’தி ஸாலாயங் ச²வங் ச²ட்³டெ³த்வா பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசி. ஸத்தா² ‘‘இமங் பப்³பா³ஜேதூ’’தி பி⁴க்கு²னிஉபஸ்ஸயங் பேஸேஸி. ஸா கு²ரக்³கே³யேவ அரஹத்தங் பாபுணி. இமங் தே²ரிங் ஸந்தா⁴ய ‘‘அத² கோ² கிஸாகோ³தமீ’’தி வுத்தங்.

    Ekadivasaṃ mahatiyā buddhavīthiyā dasabalassa santikaṃ gantvā – ‘‘puttassa me arogabhāvatthāya bhesajjaṃ detha bhagavā’’ti āha. Gaccha sāvatthiṃ āhiṇḍitvā yasmiṃ gehe matapubbo natthi, tato siddhatthakaṃ āhara, puttassa te bhesajjaṃ bhavissatīti. Sā nagaraṃ pavisitvā dhuragehato paṭṭhāya bhagavatā vuttanayena gantvā siddhatthakaṃ yācantī ghare ghare, ‘‘kuto tvaṃ evarūpaṃ gharaṃ passissasī’’ti vuttā katipayāni gehāni āhiṇḍitvā – ‘‘sabbesampi kirāyaṃ dhammatā, na mayhaṃ puttassevā’’ti sālāyaṃ chavaṃ chaḍḍetvā pabbajjaṃ yāci. Satthā ‘‘imaṃ pabbājetū’’ti bhikkhuniupassayaṃ pesesi. Sā khuraggeyeva arahattaṃ pāpuṇi. Imaṃ theriṃ sandhāya ‘‘atha kho kisāgotamī’’ti vuttaṃ.

    ஏகமாஸீதி ஏகா ஆஸி. ருத³ம்முகீ²தி ருத³மானமுகீ² விய. அச்சந்தங் மதபுத்தாம்ஹீதி எத்த² அந்தங் அதீதங் அச்சந்தங், பா⁴வனபுங்ஸகமேதங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² புத்தமரணங் அந்தங் அதீதங் ஹோதி, ஏவங் மதபுத்தா அஹங், இதா³னி மம புன புத்தமரணங் நாம நத்தி². புரிஸா ஏதத³ந்திகாதி புரிஸாபி மே ஏதத³ந்திகாவ . யோ மே புத்தமரணஸ்ஸ அந்தோ, புரிஸானம்பி மே ஏஸேவந்தோ, அப⁴ப்³பா³ அஹங் இதா³னி புரிஸங் க³வேஸிதுந்தி. ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³தி ஸப்³பே³ஸு க²ந்தா⁴யதனதா⁴துப⁴வயோனிக³திடி²தினிவாஸேஸு மம தண்ஹானந்தீ³ விஹதா. தமொக்க²ந்தோ⁴தி அவிஜ்ஜாக்க²ந்தோ⁴. பதா³லிதோதி ஞாணேன பி⁴ன்னோ. ததியங்.

    Ekamāsīti ekā āsi. Rudammukhīti rudamānamukhī viya. Accantaṃ mataputtāmhīti ettha antaṃ atītaṃ accantaṃ, bhāvanapuṃsakametaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā puttamaraṇaṃ antaṃ atītaṃ hoti, evaṃ mataputtā ahaṃ, idāni mama puna puttamaraṇaṃ nāma natthi. Purisā etadantikāti purisāpi me etadantikāva . Yo me puttamaraṇassa anto, purisānampi me esevanto, abhabbā ahaṃ idāni purisaṃ gavesitunti. Sabbattha vihatā nandīti sabbesu khandhāyatanadhātubhavayonigatiṭhitinivāsesu mama taṇhānandī vihatā. Tamokkhandhoti avijjākkhandho. Padālitoti ñāṇena bhinno. Tatiyaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. கிஸாகோ³தமீஸுத்தங் • 3. Kisāgotamīsuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. கிஸாகோ³தமீஸுத்தவண்ணனா • 3. Kisāgotamīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact